• Tartalom

5/2003. (ÜK. 4.) LÜ utasítás

5/2003. (ÜK. 4.) LÜ u t a s í t á s

az ügyészi szervezetben a munkaerővel és egyes személyi juttatásokkal történő gazdálkodásról szóló 3/1998. (ÜK. 11.) LÜ utasítás módosításáról*

2003.05.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészi szervezetben a munkaerővel és egyes személyi juttatásokkal történő gazdálkodásról szóló – a 15/2001. (ÜK. 11.) LÜ és a 10/2002. (ÜK. 12.) LÜ utasítással módosított – 3/1998. (ÜK. 11.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A munkáltatói jogkört gyakorlóknak intézkedniük kell az üres álláshelyeknek a lehetőségek szerint mielőbbi – a pályaalkalmassági vizsgálathoz nem kötött álláshelyek esetében pedig legkésőbb az álláshely megnyíltától, megüresedésétől számított 4 hónapon belüli – betöltésére és az általuk irányított szervezeti egység részére rendelkezésre álló munkaerőt (létszámot) az engedélyezett összetételben, a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően, a feladatok ellátásának legjobban megfelelő módon kell felhasználniuk.”

2. § Az Ut. 3. §-ának (1) bekezdése és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Új álláshelyek létesítése, engedélyezettől
eltérő felhasználása, átalakítása és megszüntetése, valamint a túlbetöltés
3. § (1) Új álláshelyek létesítését, álláshelynek a 2. § (1) bekezdése szerint engedélyezettől eltérő ideiglenes felhasználását, álláshely átalakítását és megszüntetését, valamint a szervezeti egység álláshelyeinek számát meghaladó kinevezést (túlbetöltés) a legfőbb ügyész engedélyezhet.”

3. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) Az engedélyezett álláshelynek az engedélyezettől eltérő ideiglenes felhasználása indokolt esetben meghatározott időre szólhat.
(2) Az engedélyezett álláshely eltérő, végleges felhasználása (álláshely-átalakítás) kivételesen indokolt esetben engedélyezhető.
(3) A túlbetöltésre általában – meghatározott időre szólóan – akkor lehet előterjesztést tenni, ha
a) a kinevezés a közeljövőben bekövetkező álláshely-üresedés folytán szükségessé váló utánpótlást biztosítja, vagy
b) a tartósan távol lévő ügyészségi alkalmazott feladatainak ellátása helyettesítés keretében nem oldható meg.”

4. § Az Ut. 5. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az álláshelyekre történő alkalmazás
5. § Az üres álláshelyen, illetőleg a tartósan távol lévő ügyészségi alkalmazott álláshelyén – a 4. § (3) bekezdésében vagy a 10. §-ban említettek szerint – teljes munkaidőben egy, részmunkaidőben több – ügyészi munkakörben legfeljebb két – ügyészségi alkalmazott foglalkoztatható.”

5. § (1) Az Ut. 10. §-a (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c) az üres fizikai alkalmazotti álláshely esetében
– szakmunkás-végzettséghez kötött munkakörnél a legalacsonyabb ügyészi alapilletményt 0,40 szorzószámmal,
– gépkocsi-vezetői munkakörnél a legalacsonyabb ügyészi alapilletményt 0,38, más szakmunkás-végzettséghez nem kötött munkakörnél pedig 0,27 szorzószámmal szorozva, de legalább a minimálbérrel azonosan kell megállapítani.”

(2) Az Ut. 10. §-ának (4) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„A pályaalkalmassági vizsgálathoz nem kötött üres álláshely esetében pedig az illetmény nem csökkenthető, ha az álláshely 4 hónapja betöltetlen, illetve annak betöltése 4 hónapon belül nem várható.”

(3) Az Ut. 10. §-ának (5) bekezdésében a „(4. §)” szövegrész helyébe az „(5. §)” szövegrész lép.

6. § (1) Az Ut. 12. §-a (4) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, továbbá kiegészül a következő c) ponttal:

b) a pályaalkalmassági vizsgálathoz kötött betöltetlen álláshelyek esetében a legalacsonyabb ügyészi alapilletménynek
– ügyész esetében 50%-át,
– ügyészségi titkár esetében 22%-át,
c) a pályaalkalmassági vizsgálathoz nem kötött betöltetlen álláshelyek esetében
– új tisztviselői (ide nem értve az ügyészségi ügyintézőt) és írnoki álláshely esetében a 10. § (2) bekezdés b) pontjában,
– új fizikai alkalmazotti álláshely esetében a 10. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott,
– új ügyészségi nyomozói, ügyintézői álláshely esetében a 10. § (2) bekezdés b) pontjában írtakkal azonos,
– megüresedett álláshely esetében az álláshelyhez tartozó – más ügyészségi alkalmazott illetményének növelésére fel nem használt –
illetménykeret összegét.”

(2) Az Ut. 12. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A helyettesítési díjkeretet a november 1. napjától a következő év október 31. napjáig terjedő időszakban kell képezni.”

(3) Az Ut. 12. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A helyettesítési díjkeretet elsősorban a helyettesítés díjazására kell felhasználni. A helyettesítési díj elszámolása folyamatosan, a megbízások alapján havonta történik.”

(4) Az Ut. 12. §-a a következő (9)–(11) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (9) bekezdés számozása (12) bekezdésre változik:

„(9) Ha a helyettesítés díjazása nem meríti ki a helyettesítési díjkeretet
– a 12. § (4) bekezdés a)b) pontja szerinti álláshelyen a fennmaradó teljes összeg,
– a 12. § (4) bekezdés c) pont szerinti álláshelyen – amennyiben az álláshely betöltése 4 hónapon belül megtörtént – fennmaradó összeg 25%-a
helyi jutalmazásra (ösztönzésre) fordítható. Nem fordítható jutalmazásra a 12. § (4) bekezdés c) pont szerinti álláshelyen keletkezett maradvány, amennyiben az álláshely betöltése 4 hónapon belül nem történt meg.
(10) A (9) bekezdés szerint novembertől áprilisig képződött keretből május hónapban, májustól októberig képződött keretből november hónapban kezdeményezhet a munkáltatói jogkör gyakorlója jutalmazásra irányuló kifizetést a Pénzügyi és Műszaki Főosztály vezetőjénél. A 9. § (5) bekezdés alapján az albérleti hozzájárulás kiegészítése és a temetés költségeihez hozzájárulás ettől eltérő időpontban is adható.
(11) Ha a jogszabály, illetőleg utasítás alapján járó helyettesítési díj összege meghaladja a helyettesítési díjkeretet, a munkáltatói jogkör gyakorlója a legfőbb ügyésztől díjkeret-kiegészítést kér.”

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba, és ezzel egyidejűleg az Ut. 4.§-a előtti cím, valamint az Ut. 11. §-ának (4) bekezdése hatályát veszti.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére