• Tartalom

55/2003. (HK 14.) HM utasítás

55/2003. (HK 14.) HM utasítás

az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés rendjéről*

2003.07.08.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (továbbiakban: Hvt.) 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Kormány ügyrendjéről szóló 1088/1994. (IX. 20.) Korm. határozatra (a továbbiakban: Korm. határozat) és a Honvédelmi Minisztérium 5412001. (HK 13.) HM utasítással kiadott – többször módosított – Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatára az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés rendjéről a következő

utasítást

adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalokra, a térintézményekre, és a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

Az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés általános rendje

2. § (1) Az Európai Unióval (a továbbiakban: EU) kapcsolatos ügyintézés (a továbbiakban EU-ügyintézés) kiemelt feladat, amelynek végrehajtása során maradéktalanul érvényesíteni kell a HM egységes tárcaálláspontjának (a továbbiakban: tárcaálláspont) kialakítása, a teljes körű egyeztetés, a lehető legalacsonyabb döntéshozatali szint kiválasztása, a lehető leggyorsabb döntéshozatal, valamint a tárcaálláspont egységes képviselete és továbbítása elveit.

(2) Az EU-ügyintézés magában foglalja az ügyiratok fogadását; rendszerezését; nyilvántartását; azok tárcán kívüli és tárcán belüli koordinációját; a tárcaálláspont kialakítását; annak továbbítását; a kizárólag a HM ügykörébe tartozó kérdések esetében az EU szervezeteiben képviselendő magyar álláspont (a továbbiakban: mandátum) kialakítását; a szükséges döntések kezdeményezését; valamint az EU közös kül- és biztonságpolitikájának és egyéb, a HM feladatait érintő politikájának folyamatos figyelemmel kísérését és elemzését.

(3) A (2) bekezdésbe foglalt feladatok végrehajtása során a hivatalos ügyintézés kizárólag a Külügyminisztérium szervein keresztül történhet. A Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviselet NATO-EU Katonai Képviselő Hivatalától érkező ügyek esetén jelen utasítás rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Az EU-ügyintézés felelősségi rendje

3. § (1) A Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságától mint az EU-ügyintézés hazai összkormányzati koordinációs feladatait ellátó szervétől (a továbbiakban: KüM koordinációs szerv) – alapvetően elektronikus formában – érkező ügyiratok HM-en belüli kezelése során a HM Védelempolitikai és NATO Főosztály (a továbbiakban: HM VPNF) felelős:

a) az ügyiratok koordinációjáért;

b) a tárcaálláspontra vonatkozó döntések előkészítéséért;

c) az államtitkári vagy miniszteri szintű döntést igénylő kérdésekben a döntési javaslatok előkészítéséért;

d) a tárcaálláspont képviseletéért;

e) a mandátum kialakításáért;

f) az EU-val kapcsolatos ügyek HM és MH szervek által történő intézéséhez szükséges szakmai felkészítés koordinálásáért;

g) a 4. § (10) bekezdésébe foglalt jelentés elkészítéséért;

h) az EU közös kül- és biztonságpolitikájának és egyéb, a honvédelmi tárca feladatait érintő politikájának folyamatos figyelemmel kíséréséért és elemzéséért.

(2) A HM VPNF az (1) bekezdésben foglalt feladatok végrehajtása során folyamatosan egyeztet a HM Nemzetközi Jogi Főosztállyal (a továbbiakban: HM NJF).

(3) Az EU-val kapcsolatos ügyiratok számítógépes fogadása, nyilvántartása, továbbítása és kezelése, valamint a papír alapú iratok fogadása, nyilvántartása, továbbítása és kezelése rendjének kialakításáért a HM Információ és Dokumentum Védelmi Főosztály (a továbbiakban: HM IDVF) felelős.

(4) A HM Jogi és Igazgatási Főosztály az EU-val kapcsolatos, más tárcák által megküldött előterjesztések államigazgatási egyeztetése során az előterjesztéseket minden esetben véleményezésre soron kívül megküldi a HM HM VPNF-nek és a HM NJF-nek.

(5) A HM ügykörébe

tartozó, az EU-val kapcsolatos előterjesztések tárcaközi államigazgatási egyeztetéséért a HM NJF a felelős.

Az EU-ügyintézés eljárási rendje

4. § (1) Az EU-ügyintézéssel összefüggésben valamennyi HM szerv, a HVK Csoportfőnökségei, valamint az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság és az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ (a továbbiakban: MH ÖHK) köteles kijelölni az állományába tartozó kapcsolattartó szervezeti egységet és kapcsolattartó személyeket (és helyetteseiket), valamint azok elérhetőségét (telefonszám, mobiltelefonszám, faxszám, hivatalos elektronikus levelezési cím) a HM VPNF-el az utasítás hatálybalépését követő 10 napon belül közölni kell.

(2) A HM VPNF, a HM NJF, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSzH) és a HM HVK Vezérkari Iroda (a továbbiakban: HM HVK VKI) az EU-ügyintézést állandó jelleggel, készenléti szolgálati rendszerben köteles ellátni. Ezen szervek határozzák meg az EU-ügyintézés rendkívüli kezelésének belső működési rendjét. Az egyéb érintett HM és MH szervek vezetői a HM VPNF vezetőjének megkeresésére kötelesek együttműködni.

(3) A (2) bekezdésbe foglalt kötelezettséget az említett szerveknek – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény, a köztisztviselők jogállásról szóló 1992. évi XXIII. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény szolgálatteljesítési idejére vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével – szükség esetén pihenőnapokon és munkaszüneti napokon is el kell látni.

(4) A HM VPNF a KüM koordinációs szervétől érkező ügyiratot haladéktalanul megküldi az ügyirattal kapcsolatos magyar álláspont kialakításában az ügyirat témája szerint annak kidolgozásáért felelős, és az érintett HM és MH szerveknek.

(5) A HM VPNF a KüM koordinációs szervétől érkező, a mandátumra vonatkozó ügyiratot, és az azzal kapcsolatos HM álláspontot – a HM főfelelősségébe tartozó kérdés esetén – haladéktalanul megküldi az ügyirattal kapcsolatos magyar álláspont kialakításában érintett minisztériumoknak is.

(6) A megkeresett HM és MH szervek kötelesek soron kívül a HM VPNF elektronikus formában érkező megkereső levelében megjelölt határidőig az ügyirattal kapcsolatos magyar álláspont kialakítására vonatkozó javaslataikat ezen utasítás Mellékletében szereplő Adatlap kitöltésével a HM VPNF-el közölni. A megkeresett HM és MH szervek felelősek az ügykörükbe tartozó ügyiratok esetleges további HM és MH szervek megkeresésével járó egyeztetésének végrehajtásáért is.

(7) A HM VPNF a beérkezett Adatlapok alapján elkészíti a tárcaálláspontot, amelyet megfelelő módon eljuttat a KüM koordinációs szervéhez. Amennyiben a koordináció során az érintett HM és MH szervek nem képesek egységes tárcaálláspont kialakítására, azt a HM védelempolitikai helyettes államtitkár határozza meg.

(8) A HM VPNF és a HM NJF jelen utasítás szerinti eljárás alkalmazásával gondoskodik a HM részéről az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottságban és a Korm. határozat 2. számú függelékében szereplő „Közös Kül- Biztonság és Védelempolitika” elnevezésű szakértői csoportban részt vevő vezetők és tisztviselők felkészítéséről, és a szükséges döntés-előkészítésről.

(9) A HM VPNF a HM-et érintő jelentős ügyekről folyamatosan, az egyéb ügyekről pedig félévente – az EU soros elnökségének hivatali idejére tekintettel – jelentést készít a honvédelmi miniszter számára, amelyet megküld a HM Tervezési és Koordinációs Főosztálynak (a továbbiakban: HM TKF) is.

Az EU-ügyintézéssel foglalkozó koordinációs munkacsoport

5. § (1) Az EU-ügyintézés rendje, a feladatmegosztás meghatározása, a közép és hosszú távú feladatok megfogalmazása és elosztása, valamint a mindennapi ügyintézés zavartalan működésének megteremtése érdekében koordinációs munkacsoportot kell létrehozni.

(2) A munkacsoport vezetője a HM VPNF vezetője, vagy az általa kijelölt személy.

Tagjai:

– HM IDVF

– HM Kommunikációs Főigazgatóság

– HM KPSzH

– HM NJF

– HM TKF

– HM HVK VKI

– HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség

– HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség

– MH ÖHK

vezetője, vagy az általa kijelölt személy.

(3) A munkacsoport ügyrendjét saját maga határozza meg.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez az utasítás az aláírását követő 8. napon lép hatályba.*

(2) A HM és MH szervek parancsnokai (vezetői) az utasítás hatályba lépésétől számított 20 napon belül kötelesek gondoskodni a 4. § (1) bekezdésében foglalt feladat végrehajtása érdekében kijelölt személyi állomány munkaköri leírásának módosításáról.

(3) A HM IDVF a 3. § (3) bekezdésébe foglalt kötelezettsége alapján a nyílt ügyiratok tekintetében 2003. október 1-jéig, a minősített ügyiratok esetében pedig 2004. május 1-jéig megfelelően kiépíti az EU-ügyintézés számítógépes hálózatát, és gondoskodik annak zavartalan működéséről.

(4) A HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről szóló 77/2001. (HK 19.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. § (2) bekezdése a következő ponttal egészül ki:

„l) Európai Unióval kapcsolatos Ügyintézési Készenléti Szolgálat.”

(5) Az Ut. a következő §-al egészül ki, és a 14., 15. és 16. §§ sorszámozása 15., 16. és 17-re módosul:


„Európai Unióval kapcsolatos Ügyintézési Készenléti Szolgálat

14. § (1) Az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés folyamatos működésének biztosítása céljából a HM Védelempolitikai és NATO Főosztály, HM Nemzetközi Jogi Főosztály, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal és a HM HVK Vezérkari Iroda állományából 1–1 fő Európai Unióval kapcsolatos Ügyintézési Készenléti Szolgálatot lát el.
(2) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a HM védelempolitikai és NATO főosztályvezetője az (1) bekezdésben említett szervekkel egyetértésben állapítja meg.”

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet az 55/2003. (HK 14.) HM utasításhoz

ADATLAP Az Európai Unióval kapcsolatos ügyiratok kezelésére

(null)

Ügyintéző (szervezet)

Elérhetőség:

HM szám, mobilszám:
Elektronikus cím:

Ügyirat száma:

Ügyirat tárgya
(angolul vagy franciául):

Érkezett
(adott HM vagy MH szervhez)

Határidő
(HM VPNF által meghatározott):

Javaslat:

Egyetért
Egyetért észrevétellel
Nem ért egyet
Tudomásul vesz, intézkedést nem igényel

Észrevétel
(angolul)

További egyeztetés:

Egyéb javaslat:

*

Az utasítást utóbb a 88/2003. (HK 24.) HM utasítás, a 20/2007. (HK 4.) HM utasítás 17. § (2) bekezdése módosította. Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (1) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2003. június 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére