• Tartalom

6/2003. (BK 7.) BM utasítás

6/2003. (BK 7.) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2003. január 1-től a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről*

2003.04.15.
I.
Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium költségvetési fejezeten belül – a fejezeti kezelésű előirányzatok és a helyi önkormányzatok támogatásai és hozzájárulásai cím kivételével – a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervekre és a velük jogviszonyban álló hivatásos állományúakra, köztisztviselőkre, közalkalmazottakra és munkavállalókra.
II.
Munkavállalók béremelése
2. A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó – ügyviteli és fizikai munkakört betöltő – közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalói állomány tagjainak 2003. évi bérfejlesztése során személyenként 5% béremelést kell megvalósítani.
III.
Étkezési hozzájárulás
3. Étkezési hozzájárulás havonta a következő mértékben folyósítandó az állomány részére:
a) a munkáltató által természetben nyújtott étkezés esetén 4000 Ft összegben, vagy
b) kizárólag fogyasztásra, készétel vásárlásra feljogosító utalvány esetén 2000 Ft értékben.
IV.
Ruházati költségtérítés (egyenruházati utánpótlási illetmény)
4. A ruházati költségtérítés mértéke 2003. évben
a) köztisztviselők esetén: 49 500 Ft/fő
b) közalkalmazottak esetén: 40 000 Ft/fő
c) munkavállalók esetén: 40 000 Ft/fő
d) hivatásos állomány tagjai esetén: 82 500 Ft/fő
A köztisztviselők ruházati költségtérítésének mértéke követi a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/G. §-ának (1) bekezdésében meghatározottakat.
5. A ruházati költségtérítést a köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók részére 2003. május 31-ig kell kifizetni.
6. A hivatásos állomány egységes téli szolgálati egyenruházat beszerzésére kötelezett tagjai esetében 45 400 Ft/fő összeget az egységes téli szolgálati egyenruházat bevezetésére vissza kell tartani.
7. Az egyenruházati utánpótlási illetmény vissza nem tartott részét, valamint az egységes téli szolgálati egyenruházat beszerzésére nem kötelezettek egyenruházati utánpótlási illetményét 2003. május 31-ig ki kell fizetni.
V.
Egyéb költségtérítés
8. Az illetménynek pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvény által kötelezően előírt – átutalásából adódó többletköltséget a munkáltató a külön jogszabályban előírt legmagasabb adómentes mértékben (évi 2000 Ft) köteles megtéríteni az érintetteknek legkésőbb 2003. december 31-ig.
VI.
Minimálbér
9. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét minden állománycsoportban kötelező elérni. Teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén a minimálbér havi 50 000 Ft, illetve részmunkaidős foglalkoztatás esetén ennek a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentett összege.
10. Ha a hivatásos állomány I. besorolási osztályba sorolt felsőfokú iskolai végzettségű tagjának a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hszt.) szerint megállapított alapilletménye nem éri el a százezer forintos mértéket, akkor azt arra ki kell egészíteni.
11. Ha a hivatásos állomány II. besorolási osztályba sorolt tagjának a Hszt. szerint megállapított beosztási illetménye nem éri el az ötvenezer forintos mértéket, akkor azt arra ki kell egészíteni.
VII.
Közalkalmazottak előresorolása
12. A közalkalmazotti állomány esetében a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. 65. §-ában meghatározott 3 évenkénti kötelező előresorolás folyamán legalább 3000 Ft besorolás szerinti illetményemelést kell elérni, azonban, ha a hatályos kollektív szerződés ennél magasabb összegű emelést határoz meg, akkor a kollektív szerződés erre vonatkozó rendelkezései az irányadóak.
VIII.
Záró rendelkezés
13. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2003. január 1. napjától kell alkalmazni. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói 2002. évi étkezési hozzájárulásának, egyéb költségtérítésének, valamint egyenruházati utánpótlási illetményének és ruházati költségtérítésének kifizetési rendjéről szóló 10/2002. (BK 6.) BM utasítás.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 10/2004. (BK. 8.) BM utasítás 9. pontja hatályon kívül helyezte, 2004. május 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére