• Tartalom

63/2003. (HK 17.) HM utasítás

63/2003. (HK 17.) HM utasítás

a honvédelmi tárca komplex ellenőrzési rendjéről szóló 38/2002. (HK 14.) HM utasítás módosításáról*

2003.09.08.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a honvédelmi tárca komplex ellenőrzési rendjéről szóló 38/2002. (HK 14.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom.

l. § Az Ut. 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (továbbiakban HM), a HM-nek alárendelt szervezetekre (hivatalok, háttérintézmények), a Magyar Honvédség csapataira, parancsnokságaira, önálló állománytáblás és ideiglenes katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).”
2. § Az Ut. 12. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:
„(6) Külföldön működő magyar katonai szervezeti egység vagy ideiglenes katonai szervezet bármely jogcímen történő tervezett ellenőrzésére évente legfeljebb két alkalommal kerülhet sor.
(7) A (6) bekezdésben foglaltakon túl, előre nem tervezett ellenőrzést tartani csak a honvédelmi miniszter eseti jóváhagyásával lehet, ha az ellenőrzést valamely előre nem látható, azonnali helyszíni vizsgálatot igénylő esemény vagy jelenség feltétlenül szükségessé teszi.”
3. § (1) Az Ut. 14. § (3) bekezdése a helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A HM éves ellenőrzési terve határozza meg az év során elrendelésre kerülő fejezeti felügyeleti ellenőrzéseket, a HM szervek által végrehajtásra kerülő felügyeleti ellenőrzéseket, a HM szervek belső ellenőrzési feladatait, továbbá az utasítás hatálya alá tartozó bármely szerv bármely jogcímen külföldön végrehajtandó ellenőrzéseit.”
(2) Az Ut. 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(5) A HM ellenőrzési terv összeállítását a HM Ellenőrzési Főosztály végzi az érintett szervek vezetőinek javaslatai alapján. Ennek keretében gondoskodik az MH középszintű vezető szervei, valamint az MH BHP és az MH ÖHK ellenőrzési javaslatainak a HM ellenőrzési javaslatokhoz való igazításáról, valamint a 12. § (6) bekezdésében foglaltak végrehajtásáról. Az egyes területek ellenőrzéseinek tervezéséért felelős szervezetek, valamint a külföldön ellenőrzést végrehajtani kívánó szervezetek az éves ellenőrzési tervjavaslataikat a tárgyévet megelőző év október 31-ig a HM Ellenőrzési Főosztályra megküldik.”
(3) Az Ut. 14. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, valamint az Ut. 14. §-a új (9) bekezdéssel egészül ki:
„(8) Külföldön végzendő ellenőrzések esetén az ellenőrzést – figyelemmel a 12. § (6) bekezdésében foglalt előírásra – az ellenőrzött kontingens jellegéhez igazodva, a takarékos gazdálkodás követelményeinek figyelembe vételével, az érintett ellenőrző szervezetek között összehangoltan kell tervezni.
(9) A HM éves és stratégiai ellenőrzési terveit a HM Ellenőrzési Főosztály a HM Jogi és Igazgatási Főosztállyal, a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatallal, a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökséggel, valamint a HM HVK Vezérkari Irodával együttműködve készíti elő, és a HVKF egyetértését követően a közigazgatási államtitkár terjeszti a miniszter elé jóváhagyásra a tárgyévet megelőző év december 15-éig.”
4. § Az Ut. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az ellenőrzés megállapításait, eredményét, valamint a feltárt problémák megoldását célzó intézkedési javaslatokat összefoglaló ellenőrzési jelentésbe kell foglalni. A jelentést az ellenőrző bizottság vezetője írja alá és terjeszti fel az ellenőrzést elrendelő vezetőnek (elöljárónak). Külföldön végrehajtott ellenőrzés esetén a fejezeti felügyeleti törvényességi ellenőrzésről, a fejezeti felügyeleti költségvetési ellenőrzésről, valamint a hatósági ellenőrzésről önálló ellenőrzési jelentés készül. Az ellenőrzötteket az ellenőrzés tapasztalatairól az ellenőrzést elrendelőnek – egyidejű feladatszabás mellett – tájékoztatni kell az összefoglaló ellenőrzési jelentés, illetve az önálló jelentések egy példányának megküldésével.”
5. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.
(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg az Ut. 12. § (1) bekezdéséből a „Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKP)” szövegrész, 12. § (2) bekezdéséből, valamint 15. § (1)–(3) és (5) bekezdéséből az „MH HKP” szövegrész, 14. § (4) bekezdéséből a „HM” szó, 14. § (6) bekezdéséből pedig az „és Munkabiztonsági” szövegrész, illetve az Ut. 27. § (1)–(3) bekezdése hatályát veszti.
Juhász Ferenc s. k.,
honvédelmi miniszter
*

Az utasítást a 94/2004. (HK 26.) HM utasítás 25. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2004. november 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére