• Tartalom

64/2003. (HK 17.) HM utasítás

64/2003. (HK 17.) HM utasítás

a személyi állomány át-, és továbbképzésének tervezésével, megszervezésével összefüggő egyes feladatok és hatáskörök meghatározásáról1.

2012.09.08.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a személyi állomány előmenetelét, szakmai és vezetői ismeretei bővítését megvalósító, egységes elveken alapuló át-, és továbbképzés (a továbbiakban: képzés) rendszerének létrehozása, az azon belül folyó idegen nyelvi képzésben való részvétel egységes rendjének kialakítása, valamint a fenti célok megvalósításában résztvevő szervek feladatainak és hatáskörének meghatározására a következő utasítást adom ki:
Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a miniszter felügyelete alá tartozó szervezetekre, a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: Szervezetek).

(2) Az utasítás személyi hatálya az (1) bekezdés szerinti Szervezeteknél szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katonákra, köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, valamint a kizárólag a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra terjed ki (a továbbiakban együtt: személyi állomány).

(3) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói az állományukba tartozók át-, és továbbképzését önállóan szervezik. Az általuk meghatározott követelmények szerint a katonai oktatási intézményekben is indítható képzés, továbbá beiskolázhatnak a HM és MH szervek által szervezett képzésekre is.

A képzésben való részvételi formák

2. § (1) A személyi állománynak a képzésben való részvételét iskola-, vagy tanfolyam rendszerű oktatás keretében – elsősorban a katonai oktatási intézményekben – kell megszervezni; nappali, illetve munkamelletti – esti, levelező, távoktatás – formákban megvalósítani.

(2) Biztosítani kell a személyi állomány részére az ismeretek önképzés útján való bővítését is, melynek érdekében törekedni kell a távoktatásban rejlő lehetőségek kihasználására.

(3)2. A hivatásos és szerződéses katonák részére szervezhető képzési típusokat, fajtákat, formákat, szervezési szinteket, a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) és a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF) együttes intézkedése3. tartalmazza.

(4) Az iskolarendszerű, valamint valamennyi hazai és külföldi nappali képzésben való részvétel rendjét – az állománykategóriánkénti eltéréseket – külön jogszabályok állapítják meg.

A képzési igény (forma, létszám, költség) felmérése

3. § (1) A személyi állománynak az egyes képzési formákban a tárgyévet követő személyügyi évre vonatkozó részvételi igényét a Szervezetek személyügyi feladatot ellátó szervezeti egységei évente – január 31-ig – felmérik, és az összesített adatokat szolgálati úton, a szakirány) referensek és a kamarai jogkört gyakorlók bevonásával felterjesztik a HM Honvéd Vezérkar Személyügyi Csoportfőnökségre (a továbbiakban: HM HVK SZÜCSF). A HM HVK SZÜCSF összesíti, és március 31-ig megküldi a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály (a továbbiakban HM OTF) részére a tárca költségvetését terhelő képzési igényeket.

(2) A HM OTF – a rendelkezésre álló információk alapján – május 31-ig felméri a jogszabály alapján kötelezően kielégítendő képzési kötelezettség teljesítésének, valamint az azon felüli igény hazai és külföldi (katonai és polgári) oktatási intézményben történő kielégítésének lehetőségeit és várható költségigényét, illetve összeveti a polgári oktatási intézmények által meghirdetett lehetőségekkel és megküldi azt a HM HVK SZÜCSF részére.

Tájékoztatás a képzési lehetőségekről

4. § (1) A hazai és a külföldi oktatási intézményekben a tárgyév szeptember 01-től az azt követő második év augusztus 31-ig szerződés alapján biztosított át-, és továbbképzési lehetőségekről, a képzést megvalósító intézmény által megadott keretszámokról a HM OTF a tárgyév február 15-ig részletes tájékozatót küld a HM HVK SZÜCSF részére, aki az alárendelt személyügyi szervezetek útján minden év március 01-ig gondoskodik a felkínált lehetőségek közzétételéről.

(2) Amennyiben a képzésben való részvétel feltétele pályázat benyújtása, úgy a pályázat kiírásának előkészítéséért és a jóváhagyását követően a közzétételéért is a HM HVK SZÜCSF felelős.

A képzésben való részvétel megtervezése

5. § (1) A képzésben való részvétel alapja a miniszter által jóváhagyott, a (2) bekezdés szerinti adatokat tartalmazó – a tárgyévet követő év szeptember 01-től a tárgyévet követő második év augusztus 31-ig terjedő időszakra vonatkozó – éves beiskolázási terv.

(2) A beiskolázási terv tartalmazza a képzés formáját, a várható kezdő időpontját és időtartamát, helyszínét, a résztvevők szervezetenkénti létszámát, a képzés megszervezésének, illetve az abban való részvétel biztosításának felelősét, a képzés várható költségét, a költségvetési fedezet forrását és annak keretgazdáját.

(3) A beiskolázási tervet a külön jogszabályban rögzített személyügyi év kezdő és befejező időpontjához igazodóan úgy kell elkészíteni, hogy az a (2) bekezdésben foglaltakon felül tartalmazza a katonai felsőoktatási intézményekbe évente felvehető hallgatók számáról és a felvétel különös feltételeiről szóló jogszabályban meghatározott szakonkénti és képzési forma szerinti keretszámokat is.

(4) A beiskolázási terv elkészítésekor figyelemmel kell lenni a köztisztviselők továbbképzéséről és a közigazgatási vezetőképzésről szóló, többször módosított 199/1998. (XII. 4.) Kormányrendeletre, valamint a köztisztviselői állomány továbbképzéséről szóló 16/2002. (HK 9.) HM KÁT intézkedésre.

(5) A közalkalmazottak esetében a beiskolázási terv elkészítésekor figyelemmel kell lenni az egyes ágazatokhoz tartozók továbbképzésére vonatkozó kormány-; és ágazati miniszteri rendeletekben rögzített követelményekre.

(6) A köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók idegen nyelvi képzésben való részvételét a hivatásos és szerződéses katonákkal azonos módon kell megtervezni és biztosítani.

(7) Ha a szakmai továbbképzésre vonatkozó kötelezettséget ágazati jogszabály állapítja meg, az abban való részvételt a hivatásos és szerződéses katona állományra vonatkozóan is – külön tárca szintű rendelkezés hiányában is – biztosítani kell, azonban az adott képzési formát a beiskolázási tervben akkor is fel kell tüntetni, ha az nem iskolarendszerű (pl.: egészségügyi, oktatási területen foglalkoztatottak, vagy mérnökök esetében).

A beiskolázási terv elkészítésének, és jóváhagyásának rendje

6. § (1) A beiskolázási terv elkészítéséért a HM HVK SZÜCSF felelős.

(2) A HM HVK SZÜCSF a Szervezetektől a tárgyévet követő évre beérkezett – kötelezően biztosítandó, illetve egyéni kezdeményezésű – képzési igények és a HM OTF által a tervezési időszakra megadott lehetőségek és költségigények összevetését követően, az 5. § szerinti tartalommal, minden év június 30-ig elkészíti, és egyeztetés céljából megküldi a beiskolázás tárca szintű tervezetét a képzés megszervezésére jogosult szerveknek, illetve a képzést megvalósító katonai oktatási intézménynek.

(3) Az egyeztetést követően a HM HVK SZÜCSF által elkészített beiskolázási tervet a HM KÁT és a HM HVKF együttesen terjeszti fel jóváhagyásra – minden év július 31-ig – a miniszterhez.

(4) A beiskolázási terv jóváhagyását követően a HM HVK SZÜCSF értesíti a Szervezeteket a keretszámokról, valamint a beiskolázási terv egy példányát megküldi a HM OTF-nek.

(5) A Szervezeteknél a keretszámok ismeretében olyan – név szerinti – éves beiskolázási tervet kell készíteni, amely állománykategóriánként (hivatásos és szerződéses katonák, köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók) tartalmazza az egyes képzési formákban részvételre tervezetteket. A tervet a Szervezet vezetője hagyja jóvá.

(6) A döntés előkészítésre irányuló szakigazgatási feladatok végrehajtásáért a Szervezetek személyügyi szakigazgatási szervezeteinek vezetői felelősek.

(7) A miniszter, a közigazgatási államtitkár, valamint a vezérkar főnök hatáskörébe tartozó személyügyi döntések, valamint a külföldi képzésben való részvétel előkészítésért (a jelölt állításáért) a HM HVK SZÜCSF, illetve annak vezetője felelős.

(8) Az át-, és továbbképzésben való részvétel megkezdésének biztosításáért jogszabályban meghatározott személyügyi hatáskörrel rendelkező vezető felelős.

(9) A beiskolázásra jogosult elöljáró javaslatához csatolni kell a képzésben való részvétel költségvetési fedezetéről szóló igazolást, amelyet a keretgazdálkodásért felelős vezető állít ki.

(10) A beiskolázási terv jóváhagyását követően megnyíló képzési lehetőségben való részvétel, illetve felmerülő igény kielégítése a beiskolázásra jogosult elöljáró által csak abban az esetben engedélyezhető, ha az nem terheli a jóváhagyott költségvetési előirányzatot, illetve a részvétel biztosítása költségmegtakarítást eredményez.

A képzésre biztosított költségvetési előirányzattal való gazdálkodás rendje

7. § (1) A képzésre évente felhasználható költségvetési előirányzatot elkülönítetten, célelőirányzatként kell szerepeltetni a képzést végrehajtó katonai szervezetek, illetve ha a képzést nem katonai szervezet valósítja meg a megrendelő katonai szervezet költségvetésében. Mindkét esetben azonban fel kell tüntetni a fedezet forrását is.

(2) Az át-, és továbbképzés költségei tárca szintű tervezéséért, a jóváhagyott költségvetési előirányzattal való gazdálkodásért – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a HM HVK SZÜCSF felelős.

(3) A rövid idejű külföldi (NATO) tanfolyamok finanszírozására biztosított költségvetési előirányzattal való gazdálkodásért a HM OTF felelős.

(4) A tárgyévet megelőző évben jóváhagyott beiskolázási keretszámokat a tárca tárgyévi költségvetési tervjavaslatának jóváhagyását követően a HM HVK SZÜCSF pontosítja. Beiskolázásra csak a ténylegesen rendelkezésre álló költségvetési előirányzat ismeretében kerülhet sor.

(5) Az át-, és továbbképzésre biztosított pénzkeret felhasználása feletti felügyeletet a humánpolitikai helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM HP HÁT) a HM OTF útján látja el.

6) A HM OTF részére a rövid idejű külföldi (NATO) tanfolyamok finanszírozására biztosított pénzkeret felhasználása feletti felügyeletet a HM HP HÁT közvetlenül gyakorolja.

Vegyes, átmeneti rendelkezések

8. § (1) A HM OTF a HM HVK SZÜCSF bevonásával előkészíti a katonai felsőoktatási intézményekbe évente felvehető hallgatók számáról és a felvétel különös feltételeiről szóló 10/1998. (VI. 3.) HM rendelet módosítására vonatkozó javaslatot.

(2) A HM OTF a HM HVK SZÜCSF, valamint a szakmai képzésért felelős szervezetek szakértőinek bevonásával előkészíti a hivatásos és szerződéses katonák át-, és továbbképzésének megszervezéséről és végrehajtásáról szóló 17/2003. (HK 7.) HM KÁT–HM HVKF együttes intézkedés szükség szerinti módosítására vonatkozó javaslatot.

(3) A HM Humánpolitikai Főosztály a humánstratégiai célok megvalósulása, a hatékony tervezés elősegítése érdekében évente, a személyügyi év befejezését követően, az át-, és továbbképzésre biztosított pénz-, és anyagi eszközök hatékony kihasználtságának felmérésére irányuló kontrolling vizsgálatot hajt végre.

(4) Az át-, és továbbképzésre biztosított költségvetési pénzeszközök célszerű és jogszerű felhasználását a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal évente ellenőrizi.

(5) A képzési igények 3. § szerinti felmérését első alkalommal a 2005/2006. évi beiskolázási terv előkészítése során kell végrehajtani., melynek részletes szabályait a HM HVK SZÜCSF szakintézkedésben állapítja meg.

(6) A beiskolázási tervet az 5. § szerinti tartalommal a 2005. szeptember 01-vel kezdődő tervezési időszakra vonatkozóan kell elkészíteni, és jóváhagyásra felterjeszteni.

(7) A HM OTF és a HM HVK SZÜCSF a költségvetési előirányzattal való, 7. § szerinti gazdálkodásért 2004. január 0l-től, a 2004. évi költségvetés tervezéséhez szükséges adatszolgáltatás végrehajtásáért jelen utasítás hatálybalépésétől felelős.

Hatályba léptetésre, valamint hatályon kívül helyezésre vonatkozó rendelkezések

9. § Ez az utasítás közzétételt követő hónap első napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti:

– A külföldi tanintézetekbe történő beiskolázások rendjéről szóló 3/1995. (HK 2.) HM utasítás,

– A honvédségi közalkalmazottak és köztisztviselők nyelvképzéséről szóló 85/1999. (HK 1/2000.) HM utasítás,

– A külföldi képzések tervezéséről, szervezéséről szóló 11/2002. (HK 8.) HM humánpolitikai helyettes államtitkári intézkedés, illetve

– A köztisztviselői állomány továbbképzéséről szóló 16/2002. (HK 9.) HM közigazgatási államtitkári intézkedés bevezetőjében szereplő “valamint a 85/1999. (HK 1/2001.) HM utasítás a honvédségi közalkalmazottak és köztisztviselők nyelvképzéséről” szövegrész.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1.

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 59. §-a, és a 117/2007. (HK 20.) HM utasítás módosította. Az utasítást az 55/2015. (X. 21.) HM utasítás 22. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2015. október 29. napjával.

2.

A 2. § (3) bekezdése a 64/2012. (IX. 7.) HM utasítás 5. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

3.

Jelenleg: a 17/2003. (HK 7.) HM KÁT–HM HVKF együttes intézkedés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére