• Tartalom

72/2003. (HK 18.) HM utasítás

72/2003. (HK 18.) HM utasítás

a KFOR feladat végrehajtása során külföldi szolgálatot teljesítő magyar katonák devizaellátmányáról1

2003.09.25.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdésének o) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 52. § (4) bekezdésére figyelemmel – a KFOR feladat végrehajtása során külföldi szolgálatot teljesítő magyar katonák devizaellátmányáról a következő utasítást adom ki.

1. § (1) A kiküldött – a térítésmentes természetbeni ellátás mellett – beosztásától és állománycsoportjától függően devizaellátmányra jogosult, melynek személyi jövedelemadó-előleggel, valamint egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal (magánnyugdíjpénztári tagdíjjal) csökkentett (nettó) havi összege a következő:

Fsz.

Beosztás megnevezése

USD/hó

1.

KFOR Parancsnokságon csoportfőnök (igazgató)

1.600

2.

– kontingensparancsnok,
– Megelőző Egészségügyi Laboratórium (a továbbiakban: MEL) vezető főorvos

1.400

3.

– törzsfőnök (pk. h.),
– KFOR Parancsnokságon főtiszti rendfokozattal rendszeresített beosztásban szolgálatot teljesítő
– Dél-nyugati Többnemzetiségű Dandárban főtiszti rendfokozattal

1.350

4.

– KFOR parancsnokságon tiszti rendfokozattal rendszeresített beosztásban szolgálatot teljesítő
– Dél-nyugati Többnemzetiségű Dandárban tiszti rendfokozattal rendszeresített beosztásban szolgálatot teljesítő

1.300

5.

– századparancsnok,
– kontingens vezető szerveinél részlegparancsnok (részlegvezető),
– vezető orvos,
– egészségügyi központparancsnok,
– MEL beosztott tiszt,
– a pristinai repülőtér üzemeltetését biztosító részleg (a továbbiakban: RÜBR parancsnoka

1.250

6.

– századparancsnok helyettes,
– ellátó tiszt (szd.pk.h.),
– kontingens vezető szerveinél beosztott tiszt,
– egészségügyi központ beosztott tiszt,
– RÜBR parancsnok helyettes,
– RÜBR Irányító tiszt

1.200

7.

– szakaszparancsnok,
– részlegparancsnok (a vezető szervek és RÜBR kivételével),
– raktárparancsnok (ti.)

1.150

8.

zászlósi rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltő

1.100

9.

tiszthelyettesi rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltő

1.050

10.

tisztesi rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltő

1.000

(2) Az (1) bekezdés szerinti devizaellátmányt EUR-ban kell folyósítani. A devizák átszámítását a Magyar Nemzeti Banknak a tárgyhónapot megelőző hónap 15. napján érvényes deviza középárfolyamai alapján kell végrehajtani.

(3) A devizaellátmány összege független a viselt rendfokozattól.

2. § (1) A kiküldöttnek a Hjt. 96–105. § szerinti szabadság, munkaidő-kedvezmény vagy bármely más okból történő ideiglenes hazarendelése időtartamára – a szolgálati érdekből történő ideiglenes hazarendelést kivéve – devizaellátmány nem jár.

(2) Nem minősülnek Hjt. szerinti szabadságnak a KFOR Műveleti Utasításban (KFOR SOP) foglaltak alapján biztosított szabadnapok.

3. § (1) A devizaellátmánynak az 1. § (2) bekezdésben előírtak szerinti folyósítását úgy kell végrehajtani, hogy legkésőbb a tárgyhó utolsó napján a devizaellátmány kiküldött által előzetesen meghatározott része a kiküldött devizaszámláján EUR-ban megjelenjen, a maradék része pedig a kiküldött részére helyben, EUR-ban kifizetésre kerüljön. A külföldi szolgálat megszűnése esetén a devizaellátmány folyósítását a hazautazást megelőző öt munkanappal korábban kell végrehajtani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátmány folyósítás lebonyolítása érdekében a kiküldött a külföldi szolgálatra történő felkészítés ideje alatt köteles nyilatkozni arról, hogy havonta a devizaellátmányából mekkora összeget kíván a devizaszámlájára utaltatni, s mekkora összeget kér kézhez fizetni. A nyilatkozatot a devizaellátmány számfejtését és folyósítását végző Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság részére kell eljuttatni.

4. § Az utasításban nem szabályozott kérdésekben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő, valamint külföldi tanulmányokat folytató tagjai ellátásáról szóló 25/2002. (IV. 12.) HM rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

5. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban – az 1. § (2) bekezdésében és a 3. §-ban foglaltak kivételével – 2003. január 01-jétől kell alkalmazni.

(2) Az 1. § (2) bekezdésében és a 3. §-ban foglaltakat csak a külföldi szolgálatukat a közzététel napja után megkezdők esetében kell alkalmazni.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a KFOR feladat végrehajtása során külföldi szolgálatot teljesítő magyar katonák devizaellátmányáról szóló 45/1999. (HK 16.) HM utasítás, valamint az azt módosító 67/1999. (HK 24.) HM utasítás, 12/2000. (HK 6.) HM utasítás, 33/2000. (HK 12.) HM utasítás, 52/2000. (HK 19.) HM utasítás, 17/2001. (HK 5.) HM utasítás, 2/2002. (HK 5.) HM utasítás, 3/2002. (HK 5.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1

Az utasítást a 28/2004. (XI. 8.) HM rendelet 73. §-ának (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2004. november 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére