• Tartalom

8/2003. (K. Ért. 4.) KvVM utasítás

8/2003. (K. Ért. 4.) KvVM utasítás

a Környezetvédelmi alap célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának szabályairól*

2003.03.15.
Az államháztartásról szóló – többször módosított – 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 49. §-ának o) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelettel, valamint a környezetvédelmi alap célfeladat fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának és ellenőrzésének szabályairól szóló 3/2003. (III. 7.) KvVM rendelettel (a továbbiakban: R.) összhangban, a környezetvédelmi alap célfeladat (a továbbiakban: Kac.) felhasználásának és működtetésének szabályait – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következők szerint határozom meg:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) szervezeti egységeire, valamint az utasításban meghatározott esetekben a környezetvédelmi felügyelőségekre és a nemzeti park igazgatóságokra (a továbbiakban: területi szerv) terjed ki.

2. § (1) A Kac. felhasználásával kapcsolatos feladatokat a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár koordinálja, ennek keretében:

a) összehangolja a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: Költségvetési Főosztály) és a Kac. Főosztály tevékenységét, valamint

b) ellátja ezen utasításban, valamint a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott feladatokat.

(2) A Kac. Főosztály az utasítás 11–13. §-ában foglalt feladatokat a Magyar Államkincstár Rt.-vel kötött külön megállapodásban foglaltak figyelembe vételével hajtja végre.

A Kac. tervezése, beszámolása, felhasználási terve
és nyilvántartása

3. § (1) A költségvetési törvényjavaslat készítésekor a Költségvetési Főosztály a Pénzügyminisztériummal együttműködve megállapítja a tervezésnél figyelembe vehető központosított bevételeket, valamint a költségvetési támogatást.

(2) A Kac. Főosztály a Kac. kötelezettségállományának, valamint a felhasználási céloknak megfelelően javaslatot tesz a Költségvetési Főosztály részére a bevételi és kiadási főösszegekre, az előző évi kötelezettségvállalásokon felüli felhasználási célokra. A Kac. kiadási és bevételi főösszegét a miniszter hagyja jóvá.

4. § (1) A Kac. részletes felhasználási javaslatát, az érintett szakfőosztályokkal történő egyeztetést követően a Kac. Főosztály készíti el és a miniszter hagyja jóvá (felhasználási terv), legkésőbb tárgyév február 28-ig.

(2) A felhasználási terv évközi módosításainál az (1) bekezdésben foglalt rendelkezések értelemszerű alkalmazásával kell eljárni.

5. § (1) A Kac. előírásoknak megfelelő számviteli nyilvántartást a Költségvetési Főosztály vezeti.

(2) A Kac. elemi költségvetési beszámolóját a Költségvetési Főosztály készíti el és a miniszter hagyja jóvá.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott elemi költségvetési beszámoló elkészítéséhez a Költségvetési Főosztály részére a Kac. Főosztály és az érintett szakmai főosztályok szöveges beszámolót készítenek.

(4) A Kac. Főosztály a támogatásokkal megvalósított fejlesztések eredményeiről évente összesítést készít.

Ellenjegyzés, utalványozás, érvényesítés

6. § (1) A Kac. felhasználásával kapcsolatos kötelezettségvállalások, valamint utalások ellenjegyzését a Költségvetési Főosztály vezetője végzi.

(2) A Kac. felhasználásával kapcsolatos utalványozási feladatokat a kötelezettségvállaló látja el.

(3) Az utalások érvényesítését a Költségvetési Főosztály végzi.

(4) A Kac.-ból történő kifizetés feltétele a pályáztatási eljárással megvalósuló fejlesztések esetében a szakmai teljesítésnek a közreműködő szervezet, egyéb esetben a szakmai főosztály vezetője által történő igazolása. Kármentesítés esetében a szakfőosztály szakmai teljesítés igazolásának feltétele a környezetvédelmi felügyelőség szakmai teljesítésre vonatkozó igazolása.

Tájékoztató a Kac. felhasználásáról,
valamint a Kac. információs rendszere

7. § A Kac. felhasználásáról – a Kac. Főosztálynak a Költségvetési Főosztály közreműködésével készített tájékoztatója alapján – a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár tájékoztatja negyedévente a Miniszteri Értekezletet, valamint igény szerint a közigazgatási államtitkárt, illetve a minisztert.

8. § (1) A Kac. működtetésében a nyilvánosságot biztosítani kell, ennek érdekében a Kac. felhasználásáról a Kac. Főosztály éves tájékoztató jelentést készít, amelyet a miniszter hagy jóvá.

(2) Az éves tájékoztató jelentésnek a Kac. felhasználását a felhasználási terv szerinti szerkezetben kell tartalmazni.

(3) Az éves tájékoztató jelentést a Minisztérium Internetes honlapján, hivatalos lapjában, valamint két országos napilapban kell közzétenni. A közzétételről a Kac. Főosztály gondoskodik.

(4) A Kac. felhasználásával kapcsolatos döntésekről szóló a R. 4. §-ában foglalt tájékoztató elkészítése a Kac. Főosztály feladata.

9. § (1) A Kac tervezési, végrehajtási, beszámolási, tájékoztatási és ellenőrzési feladatainak ellátása érdekében – a Környezeti Informatikai Főosztály, a Költségvetési Főosztály, valamint a Kac. Főosztály egymással együttműködve – információs rendszert működtet.

(2) A Kac. információs rendszer üzemeltetését a Környezeti Informatikai Főosztály, a Kac. számviteli nyilvántartását az 5. § (1) bekezdésében foglaltak megfelelően a Költségvetés Főosztály, míg egyéb a Kac.-val kapcsolatos nyilvántartások vezetését a Kac. Főosztály végzi.

A Kac. felhasználásának ellenőrzése

10. § (1) A Kac. függetlenített belső ellenőrzését az Ellenőrzési Önálló Osztály végzi.

(2) A Kac. Főosztály vezetője és a Költségvetési Főosztály vezetője az általa irányított szervezeti egységek tekintetében, a közigazgatási államtitkár és a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár általános vezetői ellenőrzést végez.

(3) A munkafolyamatba épített ellenőrzés a Kac. működtetésében érintett köztisztviselők feladata.

(4) A R. 20. §-ában meghatározott ellenőrzés lefolytatásának elrendelésére a miniszter, a közigazgatási államtitkár, a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár jogosult. A helyettes államtitkárok, a Költségvetési Főosztály, valamint a Kac. Főosztály által kezdeményezett ellenőrzések lefolytatásának ellenőrzéséről a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár dönt.

(5) Az utóellenőrzés lebonyolításáról a Kac. Főosztály gondoskodik.

Pályáztatási eljárás környezet- és természetvédelmi
fejlesztésekre, programokra, továbbá tevékenységekre,
intézkedésekre és ezek megalapozására

Pályáztatási eljárás pályázati felhívás alapján

11. § (1) A pályázati felhívás az érintett helyettes államtitkárok javaslata alapján a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár koordinálásában a Kac. Főosztály közreműködésével készül. A pályázati felhívást a miniszter hagyja jóvá.

(2) A pályázati felhívás tartalmazza a pályázatok értékelésének szakmai, közgazdasági és pénzügyi értékelési szempontjait. Az érintett helyettes államtitkár az értékelés szempontjairól az (1) bekezdésben foglalt javaslatával együtt tájékoztatja a jogi és közgazdasági helyettes államtitkárt.

(3) A pályázati felhívásnak az R. 3. §-a szerinti közzétételéről a Kac. Főosztály gondoskodik.

(4) A pályázók informálását és segítését a Minisztérium területi szervei, valamint a Minisztérium közönségszolgálata végzi.

(5) A területi szerv a hozzá benyújtott pályázatokat –2példány, illetve vízgazdálkodási célú pályázatok esetében 3példány kivételével – a R. 13. §-ának (4) bekezdésében meghatározott ellenőrzést követően továbbítja a Kac. Főosztály részére.

(6) A Minisztériumhoz benyújtott pályázatok esetében a pályázat befogadásával kapcsolatos feladatokat a Kac. Főosztály látja el.

(7) A Kac. Főosztály a pályázat kézhezvételétől számított 1 munkanapon belül továbbítja a pályázatot az értékelésben résztvevő – nyílt közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott – külső szakértőknek. A külső szakértők részére a pályázatok értékelésére a Kac. Főosztály 8 napos határidőt határoz meg.

(8) A Kac. Főosztály a külső szakértők által készített szakvéleményeket 2 munkanapon belül megküldi a Minisztérium háttérintézményének szakértői részére. A háttérintézmény – a Minisztérium közgazdasági, illetve szakfőosztályai által meghatározott szempontok alapján – 8 munkanapon belül egységes szakmai összefoglalót készít, illetve kialakítja az azonos jellegű pályázatok sorrendjét. A szakmai összefoglalót a háttérintézmény a Minisztérium szakfőosztálya részére küldi meg. A szakfőosztály a háttérintézmény által készített összefoglalót, az azonos jellegű pályázatok sorrendjét, illetve az ezekre vonatkozó állásfoglalását 5 munkanapon belül megküldi a Kac. Főosztály részére.

(9) A pályázatok értékelésének összesítését a bizottsági tagok részére a Kac. Főosztály készíti el.

12. § (1) A minisztert a pályázatokról szóló döntésének meghozatalában a következő Munkabizottságok (a továbbiakban: bizottságok) segítik:

a) zöld falu, zöld város,

b) hulladékgazdálkodási és környezet-egészségügyi,

c) természetvédelmi és bánya-tájrendezési,

d) társadalmi célú programok, tevékenységek.

(2) A bizottságok létszámára és tagjaira az érintett helyettes államtitkárok ajánlásának figyelembe vételével a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár tesz javaslatot.

(3) A bizottságok titkársági feladatait a Kac. Főosztály látjael.

13. § (1) A szerződések előkészítését (előkészíttetését), valamint a szerződés módosítások előkészítését (előkészíttetését) a Kac. Főosztály végzi.

(2) A R. 20. §-ának (2) bekezdése alapján, a közvetlenül a Minisztériumhoz benyújtandó szerződés módosításra irányuló kérelmeket a Kac. Főosztály részére kell benyújtani.

Pályáztatási eljárás a beszerzési eljárás szabályai szerint

14. § (1) A beszerzésekre a külön jogszabályokban, ezen utasításban, valamint külön közigazgatási államtitkári intézkedésben meghatározottakat kell alkalmazni.

(2) A beszerzés a közbeszerzési eljárás, a központosított közbeszerzési eljárás, valamint a szabadkézi eljárás szabályai szerinti beszerzést jelenti.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott eljárások alapján a Kac. a következő feladatokra használható fel:

a) műszerbeszerzésre és eszközbeszerzésre,

b) szabályozási, fejlesztési és szakpolitikai koncepciók, tervezetek kidolgozására, előkészítésére,

c) a környezet- és természet védelmét komplex módon szolgáló feladatokra, EU integráció elősegítésére,

d) kutatás-fejlesztési feladatokra,

e) jogszabály előkészítésre, illetve jogharmonizációra,

f) kármentesítésre,

g) környezetvédelmi és természetvédelmi mérő, megfigyelő rendszerek kialakítására, működtetését szolgáló feladatok, valamint jogszabályok betartását elősegítő feladatok finanszírozására,

h) országos környezet és természetvédelmi információs rendszer fejlesztési és működtetési feladatainak finanszírozására.

15. § (1) A közigazgatási államtitkár, valamint az érintett helyettes államtitkárok (a továbbiakban: a beszerzést kezdeményező) a beszerzéseket a következők szerint kezdeményezhetik:

a) a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a 14.§ (3) bekezdésének a)c), f),

b) a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a 14.§ (3) bekezdésének a)c) pontjában,

c) az EU-integrációért felelős helyettes államtitkár a 14. § (3) bekezdésének c)d) pontjában,

d) a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár a 14. § (3)bekezdésének b)c), e) pontjában,

e) a közigazgatási államtitkár a 14. § (3) bekezdésének g)h) pontjában

meghatározott célokra.

(2) A beszerzésről,

a) 50 millió forint és az alatt a közigazgatási államtitkár,

b) 50 millió forint felett a közigazgatási államtitkár javaslata alapján a miniszter

dönt.

16. § (1) A beszerzési eljárás esetén a Bíráló Bizottság öttagú, illetve a (3) bekezdésben szabályozott esetben legalább öttagú.

(2) A Bíráló Bizottság tagjai, ide nem értve a (3) bekezdésben meghatározottakat: a Bíráló Bizottság elnöke és egy tagja a beszerzést kezdeményező által kijelölt köztisztviselő(k), továbbá a Kac. Főosztály vezetője, a Beruházási és Vagyongazdálkodási Főosztály vezetője, valamint a Költségvetési Főosztály vezetője vagy az általuk kijelölt köztisztviselő.

(3) A kármentesítéshez kapcsolódó beszerzések esetén a Bíráló Bizottság elnöke a közigazgatási államtitkár, tagjai a közigazgatási államtitkár által kijelölt köztisztviselő(k), a beszerzést kezdeményező, a Kac. Főosztály vezetője, a Beruházási és Vagyongazdálkodási Főosztály vezetője, valamint a Költségvetési Főosztály vezetője, vagy az általuk kijelölt köztisztviselő(k).

17. § (1) A Bíráló Bizottság javaslata alapján az eljárás nyerteséről – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a beszerzést kezdeményező dönt.

(2) A kármentesítéshez kapcsolódó beszerzések esetén az eljárás nyerteséről a közigazgatási államtitkár dönt.

(3) Az eljárás nyertesével a szerződést az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személy köti meg.

18. § (1) Amennyiben a beszerzéshez a közbeszerzési eljárás, központosított közbeszerzési eljárás, illetve szabadkézi eljárás lefolytatása a külön jogszabályban foglaltak alapján nemszükséges, úgy a beszerzés lebonyolításánál az utasítás 14.§–17.§-ában foglalt rendelkezések értelemszerű alkalmazásával kell eljárni.

(2) Nem szükséges a közbeszerzési eljárásnak a külön jogszabályban, a közigazgatási államtitkári intézkedésben, valamint a 14.–17.§-ban foglaltak szerinti lebonyolítása, amennyiben ezt kivételes sürgősség indokolja és a külön jogszabály ezt megengedi.

A kárelhárítás, valamint a külön jogszabályban megjelölt egyéb kiadások, kötelezettségek teljesítése

19. § (1) A kárelhárítás teljesítésére rendelkezésre álló források felhasználásáról a szakterületileg érintett környezetvédelemért, illetve természetvédelemért felelős helyettes államtitkár javaslata alapján a közigazgatási államtitkár dönt.

(2) A Kac. pénzeszközeinek külön jogszabályban megjelölt egyéb kiadások, illetve vállalt kötelezettségek teljesítésére történő felhasználásáról a közigazgatási államtitkár javaslata alapján a miniszter dönt.

(3) Amennyiben az (1)–(2) bekezdésben foglalt kiadások teljesítéséhez beszerzés eljárás lefolytatása szükséges, úgy az utasítás 14. §–17. §-ában foglalt rendelkezések értelemszerű alkalmazásával kell eljárni.

(4) Nem szükséges a közbeszerzési eljárásnak a külön jogszabályban, a közigazgatási államtitkári intézkedésben, valamint a 14–17. §-ban foglaltak szerinti lebonyolítása, amennyiben ezt kivételes sürgősség indokolja és a külön jogszabály ezt megengedi.

A Kac. működtetési feladatokra rendelkezésre álló
forrás, valamint a tartalék felhasználásának szabályai

20. § (1) A Kac. működtetésre rendelkezésre álló források, valamint a tartaléknak előre nem látható környezet- és természetvédelmi feladatok finanszírozására történő felhasználására az illetékes helyettes államtitkár tesz javaslatot a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár részére. A felhasználásra vonatkozó előterjesztés elkészítése a Kac. Főosztály feladata. A Kac. működtetésre rendelkezésre álló források, valamint a tartaléknak előre nem látható környezet- és természetvédelmi feladatok finanszírozására történő felhasználásáról a közigazgatási államtitkár egyetértése alapján a miniszter dönt.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt kiadások teljesítéséhez beszerzés eljárás lefolytatása szükséges, úgy az utasítás 14. §–17. §-ában foglalt rendelkezések értelemszerű alkalmazásával kell eljárni.

Záró rendelkezések

21. § (1) Ez az utasítás a Környezetvédelmi alap célfeladat fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának és ellenőrzésének szabályairól szóló 3/2003. (III. 7.) KvVM rendelettel* egyidejűleg lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Környezetvédelmi alap célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat működtetésének szabályairól szóló 4/2001. (K. Ért. 4.) KöM utasítás, valamint az azt módosító 7/2001. (K. Ért. 5.) KöM utasítás, 19/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás, 24/2001. (K. Ért. 11.) KöM utasítás, 25/2001. (K. Ért. 2002. évi 2.) KöM utasítás, 3/2002. (K. Ért. 3.) KöM utasítás, valamint a 11/2002. (K.Ért.4.) KöM utasítás hatályát veszti.

(3) Az utasítás hatálybalépését megelőzően odaítélt támogatásokra és benyújtott pályázatokra a Környezetvédelmi alap célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat működtetésének szabályairól szóló 4/2001. (K. Ért. 4.) KöM utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.

Dr. Kóródi Mária s. k.,

környezetvédelmi és vízügyi miniszter

*

Az utasítást a 11/2004. (K. Ért. 6.) KvVM utasítás 29. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2004. április 20. napjával.

*

Az utasítás hatálybalépésének napja: 2003. március 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére