• Tartalom

81/2003. (HK 22.) HM utasítás

81/2003. (HK 22.) HM utasítás

a Magyar Honvédség 2004-2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításával és új szervezeti struktúrájának kialakításával összefüggő döntések előkészítéséről*

2003.10.22.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a haderő-átalakítás eredményes végrehajtása érdekében − figyelemmel a Magyar Honvédség 2004−2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításának és új szervezeti struktúrájának kialakításáról szóló 2236/2003. (X. 1.) Korm. határozatban (a továbbiakban: Határozat), valamint az önkéntes haderőre áttéréssel kapcsolatos feladatok megkezdéséről szóló 2043/2003. (III. 14.) Korm. határozatban foglaltakra − az alábbi

utasítást


adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a Honvédelmi Minisztérium közvetlen alárendelt szervezeteire, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, valamint a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

A döntéshozatal és döntés előkészítés

2. § A honvédelmi miniszter a haderő-átalakítással kapcsolatos döntéseit írásban hozza meg.

3. § (1) A Határozatban és a Magyar Honvédség 2004−2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításával, új struktúrájának kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 01/2003. (HK 22.) HM utasításban és mellékleteiben (a továbbiakban: HM utasítás) meghatározott haderő-átalakítás folyamatának felügyelete, a politikai döntések szakmai előkészítése és előterjesztése érdekében Haderő-átalakítást Irányító Testület (HÁIT) kerül létrehozásra.

(2) A HÁIT elnöke a HM közigazgatási államtitkára (HM KÁT), társelnöke a HM Honvéd Vezérkar főnöke (HM HVKF).

(3) A HÁIT tagjai:

a) a HM helyettes államtitkárai;

b) a HM Miniszteri Iroda vezető;

c) a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettes;

d) a HM HVK törzsigazgató;

e) tanácsadók (HM politikai főtanácsadók, HM külső civil szakértő, brit tanácsadó, CUBIC Inc. vezetője, amerikai tanácsadó);

f) a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezető.

(4) A HÁIT titkári feladatait a HM HVK integrációs főnök látja el.

4. § (1) A HÁIT elnöke és társelnöke hatáskörének megfelelően együttesen felel az ágazaton belül a haderő-átalakítással összefüggő és a Kormány által elfogadott a Magyar Honvédség 2004−2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításának és új szervezeti struktúrájának kialakításával összhangban álló döntési javaslatok határidőben történő előterjesztéséért.

(2) A HM KÁT és a HM HVKF a haderő-átalakítással kapcsolatos feladatok megszabására és a végrehajtás rendjére írásban intézkedik.

(3) A haderő-átalakítással kapcsolatos kormányzati, közigazgatási és szakirányítási kérdéskörökben készített döntésjavaslat esetén a miniszter, illetve a HM Kollégiuma részére a HM KÁT tesz előterjesztést.

(4) Katonai szakmai kérdésekben készített döntésjavaslat esetén a miniszter, illetve a HM Kollégiuma részére a HM HVKF tesz előterjesztést.

(5) A (3) és (4) bekezdésben foglaltak végrehajtása során az előkészítés időszakában az előterjesztők kötelesek együttműködni.

(6) A HM KÁT és a HM HVKF a haderő-átalakítás aktuális feladatainak meghatározása, az együttműködés megszervezése és a végrehajtás helyzetének értékelése céljából vezessenek le koordinációs értekezletet legalább havi egy alkalommal, rendszerint a hónap első hetében. Az értekezletre háromhavonta hívják meg a 65/2002. (HK 22.) HM utasításban elrendelt, a védelmi felülvizsgálatban részt vett tárcák szakértő képviselőit is.

5. § (1) A Határozatban és a HM utasításban részletezett feladatok végrehajtásának közvetlen irányítására Haderő-átalakítást Koordináló Operatív Bizottság (HÁKOB) kerül felállításra.

(2) A HÁKOB vezetője a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

(3) A HÁKOB vezetőjének helyettesei:

a) a HM HVK törzsigazgató;

b) a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető.

(4) A HÁKOB titkára a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály szervezési és elemző osztályvezető, illetve a HM HVKF integrációs főnök helyettes.

(5) A HÁKOB tagjai:

a) a HM jogi és igazgatási főosztályvezető;

b) a HM infrastrukturális főosztályvezető;

c) a HM HVK integrációs főnök;

d) a HM HVK személyügyi csoportfőnök;

e) a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök;

f) a HM HVK haderőtervezési csoportfőnök;

g) a HM Gazdasági Tervező Hivatal főigazgató;

h) a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató;

i) a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal főigazgató;

j) az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettes;

k) az MH Légierő Parancsnokság parancsnokhelyettes;

l) az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettes.

(6) A HÁKOB üléseire állandó meghívottak:

a) a HM Miniszteri Iroda irodavezető-helyettes;

b) a Miniszteri Tanácsadó Testület képviselője;

c) a HM VGHÁT védelemgazdasági főtanácsadó;

d) a HM Védelmi Tervezési Koordinációs Iroda vezető;

e) a HM HVK Vezérkari Iroda vezető;

f) az MK Katonai Biztonsági Hivatal képviselője.

6. § (1) A HÁKOB vezetője és helyettesei jogosultak:

a) a haderő-átalakítással összefüggő felsőszintű döntések végrehajtása érdekében, jelen utasításra történő utalás mellett, közvetlenül feladatot szabni, határidőket meghatározni az adott kérdésben érintett szervek, szervezetek vezetőinek (parancsnokainak), továbbá tájékoztatást kérni a bizottsági döntések, állásfoglalások előkészítése céljából;

b) a feladat végrehajtásához szükséges mértékben szakterületi felelősöket (szakértőket) kijelölni (felkérni) és határidő megjelölésével részükre közvetlenül feladatot szabni;

c) sürgős döntést igénylő esetben a HM KÁT-nál és a HM HVKF-nél, halasztást nem tűrő esetben a miniszternél soron kívül referálni.

(2) A HÁKOB feladatai:

a) koncepcionális előterjesztéseket tesz a HÁIT részére a haderő-átalakítás kérdéseiről és feladatairól;

b) koordinálja a haderő-átalakítás részletes terveinek és végrehajtási utasításainak kidolgozását, közvetlenül irányítja haderő-átalakítás feladatainak végrehajtását;

c) a teljes ágazat vonatkozásában koordinálja a HM KÁT és a HM HVKF haderő-átalakítással összefüggő előterjesztéseinek előkészítését;

d) folyamatosan jelentés tesz a HÁIT részére az elvégzett feladatokról;

e) szükség esetén vezetői döntést kezdeményez.

(3) A HÁKOB döntéseit, feladatszabását írásban rögzíti.

7. § (1) A szakterületi kidolgozó munkát az illetékes HÁT irányításával a HM utasításban és a vonatkozó feladattervekben a feladatoknál első helyen megjelölt felelős szerv vezetője szervezi a felelősként és közreműködőként kijelölt szervezetek vezetőinek bevonásával. Indokolt esetben a HÁKOB munkacsoportokat hozhat létre.

(2) A haderő-átalakítás feladatait a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott felelősségi- és hatáskörök szerint kell meghatározni.

(3) A munkacsoportokkal a honvédelmi tárca valamennyi szerve, szervezete − illetékességi, felelősségi területén − köteles együttműködni.

(4) A haderő-átalakítás feladatainak megtervezése és megszervezése konzultánsi teendőinek ellátására és a HÁKOB munkájában való részvételre a tárca tevékenységét segítő külföldi és belföldi tanácsadókat a HM HVKF-el történő egyeztetést követően a HM KÁT kéri fel.

(5) A HÁKOB a haderő-átalakítással összefüggő tervező-szervező tevékenysége során együttműködik az önkéntes haderőre történő áttérés feladatainak megtervezéséről és végrehajtásának megszervezéséről szóló 24/2003. (HK 9.) HM utasítás 5. § szerint létrehozott Irányító Testülettel.

(6) A HÁKOB a HÁIT üléseit megelőző héten, illetve szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik. Az ülésen a napirendben érintett kérdésben illetékes helyettes államtitkárok részt vesznek. A szakterületért felelős főosztályvezetők, csoportfőnökök és további vezetők, haderőnemi parancsnokok, illetve tanácsadók meghívására a HÁKOB vezetője intézkedik. Előkészíti és megtárgyalja a HÁIT részére felterjesztendő dokumentumokat.

Az előterjesztésekre vonatkozó szabályok

8. § (1) A kidolgozásért felelős szerv (személy) felel a feladattal összefüggő együttműködés megszervezéséért, a részfeladattal összefüggő döntésjavaslat határidőre történő elkészítéséért, a javaslat védelmi felülvizsgálat célkitűzéseinek történő megfeleléséért és a HÁKOB és HÁIT útján a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztésért.

(2) A feladatokhoz kapcsolódó előterjesztésekhez gazdasági- és erőforrás-számvetést, illetve a költségvetési forrásigényre vonatkozó javaslatot kell mellékelni és ezzel összefüggésben a felelős jogosult a szakterületi vezetőktől a szükséges adatok bekérésére.

(3) Az előterjesztésben meg kell jelölni, hogy a javasolt döntés a Határozat, illetve a HM utasítás mely pontjának végrehajtását szolgálja.

(4) A haderő-átalakítással összefüggésben készített előterjesztések egy példányát minden esetben meg kell küldeni a HÁKOB titkára (a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály) részére.

(5) A beérkezett iratoknak a HÁKOB tagjai, illetve az érintett szakterületi felelősök részére történő megküldéséért a HÁKOB titkára felelős.

(6) A HÁIT és a HÁKOB működésének anyagi feltételeit a HM VG HÁT külön igénylés szerint biztosítja.

9. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 73/2005. (HK 15.) HM utasítás 16. § a) bekezdése hatályon kívül helyezte 2005. augusztus 4. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2003. október 22.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére