• Tartalom

9/2003. (K. Ért. 4.) KvVM utasítás

9/2003. (K. Ért. 4.) KvVM utasítás

a vízügyi célelőirányzat felhasználásának szabályairól*

2003.03.15.
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15.§-ának (8) bekezdésében meghatározott vízügyi célelőirányzat (a továbbiakban: VICE) kezelésével és – a külön jogszabályok rendelkezései szerint képződő – forrásainak felhasználásával összefüggő szabályokat az államháztartásról szóló – többször módosított – 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 49. §-ának o) pontja valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Ámr.) foglaltak alapján, a vízügyi célelőirányzat felhasználásának és ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2003. (III. 7.) KvVM rendelettel összhangban – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – az alábbiak szerint határozom meg:

Általános rendelkezések

1. § (1) VICE felhasználásával kapcsolatos feladatokat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: KvVM), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OVF) és a vízügyi igazgatóságok (a továbbiakban: VIZIG) szervezeti egységei hajtják végre.

(2) A VICE kezelésével kapcsolatos operatív irányítási és koordinációs feladatokat az OVF a vízügyi helyettes államtitkár irányítása, a Vízügyi Koordinációs Főosztály felügyelete mellett látja el.

Tervezés, beszámolás, nyilvántartás

2. § (1) A költségvetési törvényjavaslat készítésekor a Vízügyi Koordinációs Főosztály előkészítésével a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: Költségvetési Főosztály) a Pénzügyminisztériummal együttműködve megállapítja a tervezésnél figyelembe vehető várható központosított bevételeket.

(2) A VICE éves költségvetési előirányzatainak tervezéséhez a VICE kötelezettségállományának, valamint a felhasználási céloknak megfelelően az OVF közreműködésével a Vízügyi Koordinációs Főosztály javaslatot készít a Költségvetési Főosztály részére a bevételi és kiadási főösszegekre, az előző évek kötelezettségvállalásain felüli felhasználási célokra. AVICE költségvetési tervét a miniszter hagyja jóvá.

3. § (1) A VICE részletes felhasználási javaslatát az OVF előkészítésével, az érintett szakfőosztályokkal való egyeztetést követően a Vízügyi Koordinációs Főosztály készíti el és a miniszter hagyja jóvá, legkésőbb tárgyév február 28-ig.

(2) A VICE egyes felhasználási jogcímeire jóváhagyott keretösszegről, valamint a tételes felhasználásra vonatkozó engedélyekről a Vízügyi Koordinációs Főosztály tájékoztatja az OVF-et és utasítja az ezek alapján meghatározott feladatok végrehajtására.

(3) A felhasználási terv évközi módosításainál az (1) és (2)bekezdésben foglaltak alkalmazásával értelemszerűen kell eljárni.

4. § (1) A VICE számviteli nyilvántartását – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvénynek megfelelően – az OVF vezeti.

(2) Az OVF gondoskodik és felel a VICE bevételei közül a központosított bevételnek minősülő vízkészlet-járulék és a visszatérítendő támogatások törlesztéséből származó bevételek, valamint egyéb bevételek (pl. pótlék, bírság) központi nyilvántartásáról.

(3) A VICE támogatását képező – a mezőgazdasági célú vízhasználatok (különösen az öntözés, az állattartó telepek vízellátása, a termálvíz mezőgazdasági hasznosítása, a halastavak vízellátása, a rizstermelés) után teljesített – vízkészletjárulék befizetéseket az OVF elkülönítetten tartja nyilván.

(4) Az OVF a VICE terhére vállalt kötelezettségekről, az azokkal kapcsolatos befizetésekről és kiadásokról jogcímenként, illetve támogatott szervezetenként naprakész nyilvántartást vezet.

(5) Az OVF a VICE támogatásáról és saját bevételeiről a költségvetési szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásai szerint könyvviteli nyilvántartást vezet.

(6) Az elemi költségvetési beszámoló elkészítéséhez a Vízügyi Koordinációs Főosztály részére az OVF számszaki és szöveges beszámoló tervezetet készít. A Vízügyi Koordinációs Főosztály javaslata alapján a beszámolót a Költségvetési Főosztály készíti el és a miniszter hagyja jóvá.

Ellenjegyzés, utalványozás, érvényesítés

5. § (1) A VICE felhasználásával kapcsolatos – miniszter által jóváhagyott terv szerinti – kötelezettségvállalások teljesítésének utalványozását az OVF vezetője végzi.

(2) A kötelezettségvállalások és az utalások ellenjegyzését az OVF Közgazdasági Főosztályának vezetője végzi.

(3) Az utalások érvényesítését az OVF végzi.

(4) A VICE-ből történő kifizetés feltétele a szakmai teljesítésnek az OVF szakmai főosztály vezetője által történő igazolása.

Tájékoztatás

6. § (1) A VICE felhasználásáról a Vízügyi Koordinációs Főosztály – az OVF közreműködésével készített – tájékoztatója alapján a vízügyi helyettes államtitkár tájékoztatja negyedévente a Miniszteri Értekezletet, illetve igény szerint a közigazgatási államtitkárt, valamint a minisztert.

(2) A Vízügyi Koordinációs Főosztály az OVF közreműködésével a VICE felhasználásáról a felhasználási terv szerinti szerkezetben éves tájékoztató jelentést készít a tárgyévet követő április 30-ig, amelyet a miniszter hagy jóvá.

(3) Az éves tájékoztató jelentést a minisztérium honlapján, hivatalos lapjában, valamint két országos napilapban kell közzétenni. A közzétételről a Vízügyi Koordinációs Főosztály gondoskodik.

A VICE felhasználásának ellenőrzése

7. § (1) A VICE függetlenített belső ellenőrzését az Ellenőrzési Önálló Osztály végzi.

(2) A Vízügyi Koordinációs Főosztály és a Költségvetési Főosztály vezetője az általa irányított szervezeti egységek és az OVF tekintetében általános vezetői ellenőrzést végez.

(3) A munkafolyamatba épített ellenőrzés a VICE működtetésében érintett köztisztviselők feladata.

(4) Az utóellenőrzés lebonyolításáról az OVF gondoskodik.

A VICE felhasználása támogatási pályázat útján

8. § (1) A pályázati felhívást a vízügyi helyettes államtitkár állapítja meg a jogi és közgazdasági helyettes államtitkár egyetértésével, melyet a Vízügyi Koordinációs Főosztály, a szakfőosztályok és az OVF közreműködésével készít el. A pályázati felhívást a miniszter hagyja jóvá.

(2) A pályázati felhívás közzétételéről a Vízügyi Koordinációs Főosztály gondoskodik.

(3) A pályázók tájékoztatását és segítését a VIZIG-ek, az OVF, a Vízügyi Koordinációs Főosztály és a minisztérium közönségszolgálata végzi.

9. § (1) A pályázati úton odaítélt támogatások felhasználására a területileg illetékes VIZIG támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

(2) A támogatási szerződést az illetékes VIZIG az Ámr.-ben rögzített feltételek alapján köti meg, a támogatást az Ámr. rendelkezései alapján folyósítja.

(3) Az OVF a VIZIG-ek összegzett nyilvántartásai alapján a szerződések megkötéséről, módosításáról, átütemezéséről, pénzügyi teljesítéséről nyilvántartást vezet.

(4) Az Ámr. 8. sz. mellékletében szereplő pályázati adatlap kitöltéséről az OVF gondoskodik és küldi meg azt a Kincstár, valamint – több támogatási forrásra benyújtott igény esetén – az érintett előirányzatok kezelői részére.

A vízkárelhárítással, a vízkészlet járulék beszedésével,
a VICE működtetésével, valamint a tartalék
felhasználásával kapcsolatos szabályok

10. § (1) A vízkárelhárításra rendelkezésre álló keret, valamint az árvíz és belvízvédekezésre, illetve a vízminőségi kárelhárításra rendelkezésre álló tartalék felhasználásáról a vízügyi helyettes államtitkár javaslata alapján a közigazgatási államtitkár dönt.

(2) A VICE működtetésére rendelkezésre álló keret felhasználásáról az Országos Műszaki Irányító Tanács vezetőjének javaslata alapján a vízügyi helyettes államtitkár javaslata alapján a miniszter dönt.

11. § (1) Amennyiben a 10. §-ban foglalt feladatokkal összefüggő kiadásokra közbeszerzési eljárást, vagy szabadkézi eljárást (a továbbiakban: beszerzést) kell lefolytatni, úgy a beszerzésekre a külön jogszabályokban, ezen utasításban, valamint a külön közigazgatási államtitkári intézkedésben meghatározottakat kell alkalmazni.

(2) A beszerzési eljárás esetén a Bíráló Bizottság öttagú.

(3) A beszerzési eljárás esetén a Bíráló Bizottság elnöke a Vízügyi Koordinációs Főosztály vezetője vagy megbízott helyettese, tagjai a kezdeményező KvVM szakfőosztály, a Beruházási és Vagyongazdálkodási Főosztály, a Költségvetési Főosztály, továbbá az OVF illetékes szakfőosztályának vezetője, vagy az általa kijelölt köztisztviselő.

(4) A Bíráló Bizottság javaslata alapján az eljárás nyerteséről a vízügyi helyettes államtitkár dönt.

(5) A VICE felhasználásához kapcsolódó szerződéseket – a pályázati úton odaítélt támogatások kivételével – a kezdeményező KvVM szervezeti egység, illetve az OVF köti meg.

(6) Nem szükséges a közbeszerzési eljárásnak a külön jogszabályban, a közigazgatási államtitkári intézkedésben, valamint az (1)–(5) bekezdésben foglaltak szerinti lebonyolítása, amennyiben ezt kivételes sürgősség indokolja és a külön jogszabály ezt megengedi.

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez az utasítás a vízügyi célelőirányzat felhasználásának és ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2003. (III. 7.) KvVM rendelettel* egyidejűleg lép hatályba. Az utasítás hatálybalépésével a vízügyi célelőirányzat kezelésének és felhasználásának rendjéről szóló 1/1999. (K. H. V. Ért. 6.) KHVM utasítás hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépését megelőzően benyújtott pályázatokra, valamint az odaítélt támogatásokra a vízügyi célelőirányzat kezelésének és felhasználásának rendjéről szóló 1/1999. (K. H. V. Ért. 6.) KHVM utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.

Dr. Kóródi Mária s. k.,

környezetvédelmi és vízügyi miniszter

*

Az utasítást a 11/2004. (K. Ért. 6.) KvVM utasítás 29. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2004. április 19. napjával.

*

Az utasítás hatálybalépésének napja: 2003. március 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére