• Tartalom

97/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás

97/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás

a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályairól és a kétoldalú nemzetközi együttműködésről*

2004.01.01.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

I.
Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2)–(4) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi tárca).

(2) Az MK Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) és az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) a nemzetközi együttműködésben való részvételük során a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény által előírt irányítási és vezetési rendnek megfelelően, a jelen utasítás figyelembevételével, Szervezeti és Működési Szabályzataik, valamint a főigazgatók által kiadott utasítások, rendelkezések alapján végzik feladataikat. A nemzetközi kapcsolatokban a HM, illetőleg az MH szervei, valamint az MK KFH és az MK KBH kölcsönösen együttműködnek egymással.

(3) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE), mint saját költségvetésből gazdálkodó, kiemelt szervezet – a jóváhagyott költségvetési kereten belül – önállóan gazdálkodik és hajtja végre a Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Tervben lévő programpontokat. Engedélyeztetnie a nem tervezett fogadási illetve utazási programokat, valamint a pénzügyi belső átcsoportosítást kell.

(4) A HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal (továbbiakban: HM FEH) mint saját költségvetésből gazdálkodó szervezet a HM–KüM Tárcaközi Bizottság által jóváhagyott költségvetési kereten és tevékenységi körön belül önállóan gazdálkodik és hajtja végre a 2. § (2) bekezdés e) pontjában foglaltakat.

II.
A nemzetközi katonai együttműködés általános szabályai

2. § (1) A HM és az MH szervezetei a saját feladatkörükbe tartozó területeken ezen utasítás szabályai szerint vesznek részt a szakirányú feladatok nemzetközi kapcsolatrendszer keretében történő végrehajtásában.

(2) A honvédelmi tárca nemzetközi kapcsolattartásának koordinálását (az egyes programokat összefogó tárca szintű tervezés, szervezés és ellenőrzés, valamint egyes programokhoz speciális szakmai segítségnyújtás) a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: SZMSZ) meghatározott feladat- és felelősségi körüknek megfelelően az alábbi szervek végzik:

a) a kétoldalú nemzetközi kapcsolatokat, valamint a tárca állami vezetőinek és állami vezetői besorolású vezetőinek (továbbiakban vezető) nemzetközi együttműködési területtel kapcsolatos programjai tervezésének, előkészítésének koordinációját a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály (továbbiakban: HM NEF);

b) a multilaterális nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatokat a HM Védelempolitikai Főosztály (továbbiakban: HM VPF);

c) a külföldi képzéseket, tanfolyamokat és továbbképzéseket (továbbiakban együtt: tanfolyamok) a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály (továbbiakban: HM OTF);

d) a NATO, a NATO békepartnerségi (PfP és a PfP jellegű), valamint a két- és többoldalú gyakorlatokat illetve kiképzéseket a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség (továbbiakban: HM HVK HDM és KIK CSF);

e) a fegyverzet-ellenőrzési, bizalom- és biztonságerősítő, valamint nonproliferációs szerződések, megállapodások alapján létrehozott, vagy létrehozásra kerülő szervezetekkel, többek között a NATO illetékes szerveivel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel és a Regionális Fegyverzet-korlátozási Képviselettel az ott létrehozott képviseletek útján, valamint a külföldi partnerszervezetekkel történő kapcsolattartással összefüggő feladatokat a HM FEH;

f) védelemgazdasági, kereskedelmi és haditechnikai együttműködési programokat – a HM NEF egyidejű tájékoztatása mellett – a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT);

g) az a)–f) pontokban fel nem sorolt egyéb nemzetközi feladatokat a HM védelempolitikai helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VPHÁT) által meghatározott szervezet.

(3) Jelen utasítás alkalmazásában:

a) „program”: a b) és c) pont szerinti szervek feladatkörébe tartozó konkrét nemzetközi együttműködési feladat;

b) „koordináló szerv”: a (2) bekezdés szerinti szervezet;

c) „programfelelős szerv”: a feladat végrehajtásáért közvetlenül felelős szervezet;

d) „nemzetközi együttműködési területek”: a (2) bekezdés szerinti szakmai feladatcsoportok.

e) „engedélyezésre jogosult elöljáró”: a szolgálati, vagy a felügyeletet ellátó elöljáró, a ZMNE esetében annak rektora.

(4) A nemzetközi együttműködéshez kapcsolódó, a hazai szervekkel és szervezetekkel történő koordináció és e szervek tájékoztatása a jogszabályokban és az SZMSZ-ben meghatározott HM szervek feladata.

(5) A nemzetközi katonai kapcsolatok fenntartása és ebből az MH katonai szervezeteire háruló feladatok végrehajtása során a koordináló szervek szorosan együttműködnek az MH illetékes vezető szervezeteivel, saját külföldi partner szervezeteikkel és külföldön a honvédelmi tárca szakmai képviseletét ellátó szervekkel.

(6) A katonai attasékkal való kapcsolattartást, a katonadiplomáciai tevékenység felügyeletével, irányításával és vezetésével kapcsolatos feladatokat külön utasítás szabályozza.1.

3. § (1) A 2. § (2) bekezdése szerinti nemzetközi együttműködési területeken a következő fő feladatokat kell végezni:

a) program tervezése;

b) program végrehajtása;

c) program végrehajtásának költségvetési és pénzügyi biztosítása;

d) jelentés összeállítása és felterjesztése;

e) együttműködés értékelése;

f) úti okmányok kiadása;

g) egyéb, szakterületi speciális feladatok

h) az a)–g) pontokban foglalt fő feladatok teljesülésének ellenőrzése.

(2) A kétoldalú nemzetközi kapcsolatok területén az (1) bekezdés szerinti fő feladatokat ezen utasítás III–IX. fejezetei tartalmazzák.

(3) A 2. § (2) bekezdés b)–c) pontjai szerinti területeken a nemzetközi együttműködést az e pontokban megjelölt szervezetek által előkészített, és a 3. § (1) bekezdés szerinti fő feladatokat – ezen utasítás III–IX. fejezeteire figyelemmel – tartalmazó külön HM utasítások szabályozzák.

(4) a NATO, a NATO békepartnerségi (PfP és a PfP jellegű), valamint a két- és többoldalú gyakorlatokat illetve kiképzések tervezését, szervezését és végrehajtását külön HM utasítások és HM HVK főnöki intézkedések szabályozzák.2.

(5) A 2. § (2) bekezdés f) és g) pontjai szerinti nemzetközi együttműködési feladatokat (pl. békemissziók, az engedélyköteles és határátlépéssel járó eseti csapatmozgások, haditechnikai együttműködés3), azok éves tervben nem tervezhető, speciális jellege miatt külön HM utasítások szabályozzák, azonban – eltérő rendelkezéseik hiányában, a vonatkozó jogszabályokra is figyelemmel – e tevékenységekre is a jelen utasítás előírásait kell alkalmazni.

(6) A nemzetközi megállapodások előkészítésével kapcsolatos feladatokat külön utasítás tartalmazza.4.

(7) A nemzetközi együttműködésben törekedni kell a takarékosságra és a hatékonyságra, amiért a programfelelős szerv vezetője tartozik felelősséggel.

(8) A különböző nemzetközi együttműködési területeken tárgyalásokat folytató delegációk, illetve kiküldöttek – a (6) bekezdésben foglalt előírásokon túl – csak a programot jóváhagyó elöljáró által meghatározott vagy jóváhagyott tárgyalási mandátum keretében vállalhatnak előzetesen kötelezettséget.

III.
A kétoldalú nemzetközi együttműködés tervezése

4. § (1) A honvédelmi miniszter évente, október 15-ig, a tárca következő évre vonatozó kétoldalú nemzetközi együttműködési feladataira irányelveket (a továbbiakban: Irányelvek) ad ki.

(2) Az Irányelveket a HM VPHÁT készíti elő és terjeszti fel a honvédelmi miniszternek.

(3) Az Irányelveket a HM NEF évente október 20-ig valamennyi programfelelős szervnek megküldi.

(4) Az Irányelvek alapján a közigazgatási államtitkár, a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF), valamint a helyettes államtitkárok az irányításuk alatt álló szervezetek vonatkozásában pontosítják az alárendeltek Irányelvekből következő feladatait és meghatározzák számukra a prioritásokat.

5. § (1) A programfelelős szervek az utasítás 2. § (2) bekezdésének a) f) és g) pontja szerinti feladatokból, a HM NEF hatáskörébe utalt nemzetközi katonai együttműködési programjavaslataikat, az illetékes szakmai elöljáró jóváhagyásával, ezen utasítás 3. számú mellékletében meghatározott formában (adatlapon) illetve összesítve, a HM VPHÁT által előírt határidőre a HM NEF-nek megküldik. A programfelelős szervek a programjavaslataikat az Irányelvek kiadását követően, az abban foglaltak figyelembevételével pontosítják. A programjavaslatokhoz mellékelni kell az érvényben lévő HM utasítás5. normái alapján elkészített részletes erőforrás- és költségtervet programonkénti bontásban.

(2) A HM NEF a beérkezett programjavaslatokat összesíti, az Irányelvekben előírtak alapján elemzi és szükség esetén javaslatot tesz az esetleges korrekciókra, majd azokat a külföldi együttműködő partnerekkel egyezteti. Az egyeztetés eredményéről és a változásokról a programfelelős szerveket tájékoztatja.

(3) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (továbbiakban: HM KPSZH) a honvédelmi tárca kétoldalú nemzetközi katonai kapcsolataira tervezhető éves pénzügyi keret alapján – a koordináló szervekkel együttműködve – megállapítja a programfelelős szervek éves utazási és fogadási kereteit (továbbiakban: költségkeret).

(4) A programfelelős szervek a kétoldalú nemzetközi katonai kapcsolatokra felhasználható költségkeret, valamint a külföldi partnerek javaslatai ismeretében pontosítják a programjavaslataikat és az illetékes elöljáró jóváhagyásával megküldik a HM NEF-nek.

(5) A kétoldalú gyakorlatokat és kiképzési programokat a HM HVK HDM és KIK CSF-ség a „Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programja vonatkozó részével együtt a HM NEF-nek megküldi.6.

6. § (1) A HM NEF és a HM KPSZH a tárgyév január 31-ig közösen elkészíti a Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Tervet (a továbbiakban KNET), amely a pontosítások után összesített programokat és az azokhoz rendelhető költségkeret tartalmazza.

(2) A KNET-et a HM NEF és a HM KPSZH – a HM VGHÁT egyetértésével – a HM VPHÁT útján – ezen utasítás 13. § szerinti értékeléssel együtt –, a tárgyév február 28-ig közösen terjeszti fel a honvédelmi miniszternek. A 13. § szerinti értékelést, a KNET-et és a tervhez tartozó költségvetést a honvédelmi miniszter a HM Kollégium ülésén elhangzott javaslatok figyelembevételével, azokkal pontosítva hagyja jóvá.

(3) A jóváhagyott KNET alapján a HM NEF kivonatban tájékoztatja az érintetteket a rájuk vonatkozó programokról és az éves jóváhagyott költségkeretről.

(4) A HM NEF a jóváhagyott KNET-ben tervezett feladatokról a MK KFH útján tájékoztatja az érintett országokban akkreditált katonai attasékat.

IV.
A kétoldalú nemzetközi együttműködés végrehajtása

7. § (1) A HM NEF az együttműködés és a nemzetközi feladatok végrehajtása érdekében folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a programfelelős szervekkel, valamint a Budapesten akkreditált külföldi és a külföldön akkreditált magyar katonai attasékkal.

(2) Külföldi programok végrehajtása előtt – a programfelelős szervek kezdeményezése alapján – a HM NEF tájékozódik a partner fogadókészségéről, a látogatás tervezett programjáról és a megtárgyalásra javasolt kérdésekről. A külföldi partnert – a programfelelőstől kapott információk alapján – tájékoztatja a kiutazó delegáció összetételéről és utazási adatairól, a magyar fél által javasolt tárgyalási kérdésekről, valamint a programmal összefüggő egyéb kérdésekről.

(3) Magyarországi program esetén – a külföldi partner kezdeményezése alapján – a HM NEF tájékozódik a külföldi partner programmal kapcsolatos igényeiről, tárgyalási témajavaslatairól, az érkező delegáció összetételéről valamint utazási adatairól, melyekről tájékoztatja a programfelelős szervezetet. Az elkészült és jóváhagyott programot megküldi a külföldi partnernek.

8. § (1) A KNET-ben jóváhagyott kiutazás megkezdése előtt 15 nappal a programfelelős szerv köteles a jelen utasítás 1. számú melléklete szerinti „Kiutazási engedély”-t kitöltve, az engedélyezésre jogosult elöljáró által aláírtan megküldeni a HM NEF-nek. A HM NEF a kiutazási engedélyt véleményezés és ellenjegyzést követően megküldi a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságnak (továbbiakban: HM PNRI).

(2) A kiutazási engedélyt olyan körültekintéssel, a körülmények mindenoldalú mérlegelésével kell elkészíteni, hogy annak módosítására csak a végrehajtás során felmerült és előre nem látható okból kerülhet sor. A módosított kiutazási engedélyhez fénymásolatban csatolni kell a módosítás okát bizonyító okmányokat, számlákat, melyeknek az eredetivel való egyezését a másolatot készítő személy aláírásával hitelesíti. A módosított kiutazási engedélyt az utazás végrehajtását követő 3 munkanapon belül kell felterjeszteni. Az engedélyezés eljárási rendje változatlan.

(3) Külföldi delegáció fogadása esetén a programfelelős szerv az engedélyezésre jogosult elöljáró által jóváhagyott részletes programtervet a 11/2002 (HK 7.) HM utasítás szerint, „Szolgáltatást igénylő lapon”, a rendezvény tervezett dátuma előtt legalább 7 nappal köteles a HM NEF-re eljuttatni. Véleményezés és ellenjegyzést követően azt a HM NEF megküldi a HM PNRI-nek.

(4) Amennyiben a külföldi partnerekkel való tárgyaláshoz, vagy kötelezettségvállaláshoz felhatalmazás szükséges, akkor a Kiutazási engedéllyel, illetve a programtervvel együtt kell felterjeszteni az eziránti kérelmet.

(5) A KNET-ben nem szereplő, terven felüli feladatok esetén az (1)–(4) bekezdésekben előírtakon túl az igényeket és kérelmeket jóváhagyásra a HM NEF útján és véleményével kell felterjeszteni az (6) bekezdés szerint engedélyezésre jogosult elöljárónak.

(6) A terven felüli programokat a szervezetileg illetékes helyettes államtitkár, vagy HM HVKFH a programfelelős költségvetési előirányzatának átcsoportosításával, vagy a saját költségkeretének terhére hagyja jóvá. Amennyiben a terven felüli program végrehajtásához a honvédelmi miniszter, a politikai államtitkár, a közigazgatási államtitkár vagy a HM HVK főnök költségkeretének igénybevételére van szükség, akkor az arra vonatkozó kérelmet a HM VPHÁT – védelemgazdasági, kereskedelmi és haditechnikai együttműködési programoknál a HM VGHÁT – útján kell felterjeszteni.

(7) A terven felüli feladat programtervezetének felterjesztésekor indokolt esetben a 15 napos felterjesztési határidőtől el lehet térni.

(8) A KNET 6. § (2) bekezdése szerinti jóváhagyását megelőző év eleji programok a HM NEF engedélyével is végrehajthatók, ha a KNET tervezetében szerepelnek. Ha a program esetleg mégsem kerül a KNET-be, az (6) bekezdés szerinti elöljáró dönt, hogy a program költségének fedezete a programfelelős költségkeretének átcsoportosításával, vagy a saját költségkeretének terhére történjen.

9. § (1) Jelen utasítás 8. § (1)–(6) és (8) bekezdése, azon saját költségvetésből gazdálkodó szervezetekre is vonatkozik, amelyeknek költségkeret fedezete az éves működési költségvetésükbe kerül megtervezésre és jóváhagyásra.

(2) a 8. § (1) bekezdése szerinti kiutazás, illetve (3) bekezdése szerinti fogadás esetében a ZMNE rektora által aláírt kiutazási rendelvényt, illetve szolgáltatást igénylő lapot közvetlenül a HM PNRI-nek kell megküldeni. A kifizetéseket megelőzően a HM PNRI a HM VGHÁT részére ezen iratokat jóváhagyás céljából felterjeszti

V.
A kétoldalú nemzetközi együttműködés, végrehajtásának pénzügyi biztosítása

10. § A KNET-ben szereplő programok pénzügyi biztosítását a HM KPSZH, a koordináló szervekkel együttműködve, a HM VGHÁT irányításával tervezi meg és javaslatot tesz a jóváhagyásra. A jóváhagyott költségkeretekről a HM KPSZH a HM PNRI-t és a programfelelős szervezeteket tájékoztatja.

11. § (1) A kétoldalú nemzetközi feladatok fedezete központi, illetve az egyes programfelelős szervek éves működési költségvetésében kerül biztosításra.

(2) A programfelelős szerv a feladatok végrehajtása során a jóváhagyott éves költségkeretét nem lépheti túl. Az évközben felmerülő nem tervezett, de végrehajtásra engedélyezett programok költségét a programfelelős éves költségkeretéből kell kigazdálkodni.

(3) A kétoldalú kapcsolattartás során a programfelelős szerv költségkerete terhére kell elszámolni minden megvalósított programmal összefüggő kiadást is függetlenül attól, hogy a feladatban részt vevő személyek a HM, vagy az MH állományába tartoznak.

(4) A HM és az MH nemzetközi feladatra biztosított költségkereteket a HM 1. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság (továbbiakban: l. sz. TPSZI) és a HM PNRI programfelelős szervenkénti bontásban elkülönítetten kezelik.

(5) A HM 1. sz. TPSZI és a HM PNRI az első negyedévet követően havonta, majd az egész évre vonatkozóan a következő év január 10-ig a jóváhagyott költségkeretekről programfelelős szervenként összesített elszámolást terjeszt fel a HM KPSZH, valamint a 2. § (2) bekezdése szerinti szervek részére. A programfelelős szerveket az összesített elszámolásról a 2. § (2) bekezdése szerinti szervek tájékoztatják.

(6) A HM NEF, a HM KPSZH-el együttműködve részt vesz a költségkeret felhasználások felülvizsgálatában, és a tárgyév szeptember 30-i felhasználás, valamint a még hátralevő programok ismeretében, a programfelelős szakmai szervezetek fontossági sorrendbe állított javaslatainak figyelembevételével október 15-ig javaslatot tesz a rendelkezésre álló költségkeretek szervek, szervezetek közötti, szükség szerinti átcsoportosítására vagy megvonására.

(7) Azon szervezetek részére, amelyek saját költségvetésből gazdálkodnak – az együttműködési szerződés alapján – a HM NEF egyidejű tájékoztatása mellett a HM 1. sz. TPSZI és a HM PNRI külön értesítést küld a felhasználásról az előirányzat és forrásának rendezése érdekében.

(8) A költségkeret megállapításakor az egyes programfelelős szervek között programonként fel nem osztható költségeket a HM PNRI együttesen, az éves működési költségvetésében tervezi.

VI.
A jelentés rendje

12. § (1) A kétoldalú nemzetközi feladatok (utazás-fogadás) végrehajtásáról a program befejezésétől számított 5 munkanapon belül, jelen utasítás 2. sz. melléklete szerint jelentést kell felterjeszteni jóváhagyásra a szolgálati elöljárónak, vagy hivatali felettesnek.

(2) Amennyiben a jelentés vezetői döntést igénylő kérdés(eke)t tartalmaz, azt minden esetben a HM VPHÁT útján kell a döntéshozó vezető részére felterjeszteni.

(3) Az illetékes szolgálati elöljáró által jóváhagyott programról készült jelentés egy-egy sokszorosított példányát meg kell küldeni a HM NEF vezetőjének, az illetékes szakmai elöljárónak, valamint a MK KBH és MK KFH főigazgatója továbbá a program végrehajtásában érintett HM és MH szervezetek részére.

VII.
A kétoldalú nemzetközi együttműködés értékelése

13. § (1) A HM és az MH szervek évente december 15-ig a HM NEF részére küldje meg az éves kétoldalú nemzetközi tevékenységről szóló összefoglaló jelentésüket.

(2) Az éves kétoldalú nemzetközi tevékenység értékelése az alábbiakat tartalmazza:

– a tervezett és a terven felül végrehajtott program számát;

– a végre nem hajtott programok elmaradásának okait;

– a programok mennyiben segítették az adott szerv előtt álló feladatok végrehajtását, illetve a honvédelmi tárca feladatainak teljesítését;

– milyen relációban és milyen területeken volt kiemelkedő az együttműködés illetve milyen relációban maradt el a tervezettől és ennek milyen okai lehetnek, vannak;

– az éves kétoldalú nemzetközi tevékenység végrehajtását segítő vagy hátráltató tényezőket;

– a következő évi együttműködésre vonatkozó javaslatokat.

14. § HM NEF és a HM KPSZH, a HM és az MH szervekkel együttműködve január 20-ig elkészíti „A honvédelmi tárca kétoldalú nemzetközi tevékenységének éves értékelését”, amelyet a HM VPHÁT útján jóváhagyásra a honvédelmi miniszternek terjeszt fel.

VIII.
Úti okmányok kiadása

15. § (1) NATO tagállamokba, illetve nemzetközi szerződés vagy egyoldalú kötelezettségvállalás alapján történő külföldre utazás a NATO menetparancs alkalmazásával kapcsolatos szabályokról szóló 29/2000. (X. 13.) HM-BM együttes rendeletben előírt NATO menetparanccsal is lehetséges.

(2) A programfelelős szerv a kiutazási engedéllyel együtt a tervezett útba indítást megelőzően 14 nappal a 41/2001. (HK 13.) HM utasításban rögzített eljárási szabályoknak megfelelően kérelmezi a NATO menetparancsot a kiadmányozó szerv(ek)től.

(3) A vízumköteles országokba történő kiutazás esetén a szükséges vízumot a kiutazó (programfelelős) a jóváhagyott költségkerete terhére köteles beszerezni. Az igénylés során olyan számvetéssel kell eljárni, hogy a kiutazási engedély felterjesztése és a vízumkérés átfutási ideje az utazás tervezett időpontban történő megkezdését ne befolyásolja.

(4) A kiutazáshoz szükséges repülő- és vonatjegyet, illetve a vonatkozó utasítás szerint a szolgálati útlevelet a HM PNRI biztosítja a kiutazó (programfelelős) részére.

(5) A Németországban (német vagy más külföldi partnerrel) végrehajtandó programokhoz a programfelelős szerv a szükséges Látogatási kérelmet (Request for Visit) a látogatás előtt legalább 21 nappal a HM NEF részére kitöltve megküldi.

IX.
Egyéb rendelkezések

16. § (1) A 2. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladat végrehajtása érdekében a vezető titkárságai valamennyi két-, és többoldalú nemzetközi programról kötelesek a HM NEF-et folyamatosan tájékoztatni.

(2) A 2. § (2) bekezdés b)–d) pontjai szerinti nemzetközi együttműködési programok végrehajtásában érintett programfelelős szervek a jóváhagyott kiutazási engedély egy példányát a HM NEF-nek is kötelesek megküldeni, a kiutazás megkezdése előtt legalább 5 munkanappal, amely alapján a HM NEF tájékoztatja hazánk illetékes katonai attaséját a programról, illetve – szükség szerinti részletezésben – a kiutazók adatairól.

(3) A kétoldalú kapcsolattartás során – a HM NEF útján – igényelt információs, illetve adott program végrehajtásához szükséges írásos anyagokat a programfelelős szervek a megegyezés szerinti nyelven küldjék meg a HM NEF-nek.

X.
Záró rendelkezések

17. § Ezen utasítás 2004. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás a hatályát veszti.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 97/2003. (HK 1/2004.) HM utasításhoz


(null)

............................................................................
Programfelelős szervezet megnevezése

Nyt. szám:

............................................... keret terhére!

KIUTAZÁSI ENGEDÉLY

Programazonosító szám: ....................................................................................................................................................

NATO menetparancs száma: ..............................................................................................................................................

Fogadó szerv: (a kiküldöttek külföldön a következő címen érhetők el)

I. A kiutazást engedélyező: ................................................................................................................................................

II. Az utazás előzménye:

III. A kiutazás helye: (ország, város) .................................................................................................................................

IV. A kiutazás célja: ...........................................................................................................................................................

V. A kiutazás kezdete, vége: (utazással együtt) ................................................................................... (.................... nap)

VI. A kiutazó(k):

Neve, rendfokozata

Beosztás/
Beo., ill. kat.

Adóazonosító jel/
Azonosító szám

Útlevélszám

A kiutazó delegáció vezetője:

1. ..........................................

.............................................

.......................................

.......................................

A kiutazó csoport tagjai:

2. ..........................................

.............................................

.......................................

.......................................

3. ..........................................

.............................................

.......................................

.......................................

A kijelölt ügyintéző neve, tel. szám: ….............................................................................................................................

VII. A kiutazó csoport részére felszámítandó napidíj:

Állami vezetői: ...................................................................................................................................................

1. kategória: ........................…............................................................................................................................

2. kategória: ........................................................................................................................................................

3. kategória: ........................................................................................................................................................

4. kategória: ........................................................................................................................................................

VIII. Szállásköltség .............................................../fő/éj (éjszaka) azaz összesen:

IX. Szállítási költségek:

1. Az igénybe vehető szállítási eszköz megnevezése:

 

Oda: (dátum)

járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

 

Átszállás esetén: járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

Vissza (dátum):

Járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

 

Átszállás esetén: járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

 

 

2. Menetrendszerűen közlekedő száll. eszközök esetén osztály, illetve kategória megjelölése:

3. Szolg. gépjármű engedélyezése esetén ktg. előleg összege (üzemanyag, autópálya, parkolás):

4. Saját gépjármű engedélyezése esetén:

- külföldön is érvényes teljes CASCO bizt. kötv. sz.:

- Gépj. típusa és forg.rsz.:

- eng. km belföldön:

- eng. km külföldön:

- üzemanyag-, parkolási ktg., autópályadíj:

X. A kiutazó csoport részére utólagos elszámolású egyéb költségelőlegek:

megnevezés (célja):

összege és a valuta neme:

Utólagos elszámolásra személyi ktg. (telefon, fax, belépő), helyi közlekedési ktg. (vonat, taxi, metró) egyéb ktg.:

VIP váró, Kormányváró, ajándék, Részvételi díj, Regisztrációs díj, Konferencia díj (a szükséges igényt aláhúzással kell megjelölni a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről 11/2002. (HK 7.) HM utasítás alapján)i

összege: ...............................................” * stb.:

Megjegyzés: ............................................................. ...........................................................................

Egyéb: az útijelentés ...................................-n felterjesztésre kerül.

..................., 200..... év ................................ hó ......... nap

(Programfelelős szerv, vezető aláírása)

Ellenjegyző:

....................., 200 .......... év ......................... hó ........ nap

(koordináló szerv, vezető aláírása, megnevezése)

 

HÁTOLDAL

 

Készült: 2 példányban
Egy példány: 2 lap
Itsz:
Készítette:

Kapják:

1. sz. pld. Koordináló szerv megnevezése
2. sz. pld. Irattár

Sokszorosítva: .......................... példányban
Egy példány ............................. lap

Kapják: (Telefaxon továbbítandó)

1. sz. soksz. pld.

HM PNRI Utaztatás és Útlevél Részleg
2. sz. soksz. pld. 1. sz. TPSZI Nemzetközi Osztály Deviza osztály


* megfelelő rész kitöltendő, aláhúzandó

2. számú melléklet a 97/2003. (HK 1/2004.) HM utasításhoz




(null)

Programfelelős szervezet megnevezése
............................................................................

 

Nyt. szám:

 

Jóváhagyom!
................................
................................
szolgálati elöljáró/felügyeletet gyakorló

A jelentéseknek az alábbiakat kell tartalmaznia:


- a rendezvénnyel kapcsolatos általános adatok (időpont, részvevők stb.);
- a tervezett és a ténylegesen megtárgyalt témakörök;
- a magyar, illetve a külföldi partner álláspontja;
- milyen haszna volt a rendezvénynek, mennyiben segíti a szervezet alaprendeltetéséből adódó feladatainak végrehajtását;
- felmerült-e olyan kérdés, illetve kötelezettségvállalás, amely a jövőbeni együttműködésre hatással lehet.

A jelentés kötelezően összegzett értékeléssel, javaslatokkal záruljon. Az összegzett értékelés külön pontként tartalmazza azokat a területeket, amelyekben a szakmai, vagy szolgálati elöljárói döntés szükséges kiemelten meghatározva a témához kapcsolódó döntésre jogosult vezető megnevezését.**
3. számú melléklet a 97/2003. (HK 1/2004.) HM utasításhoz

(null)

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

Programkód

Országkód

Év

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FŐOSZTÁLY

KÉTOLDALÚ PROGRAM - ADATLAP

Változatszám:

*

Változtatás dátuma:

*

A NEF-hez beérkezett (dátum):

*

Módosított mezők:

*

1. A programban érintett ország(ok) megnevezése:

2. Programot kezdeményező szervezet megnevezése:

3. Együttműködő/érintett szervek: Mo-n: Külföldön:

4. Elrendelő/engedélyező: Engedélyek rendben/irat szám: Igen-nem /

A programhoz esetleg szükséges külön engedélyek (OGY, Korm. stb.):

5. A program tárgya:

6. A program célja:

7. Előzmények:

8. A rendezvény szintje:

9. Programban részt vevő delegáció(k) összetétele:

fő és felsorolás (Név/szerv)**;

10. A programra javasolt dátum / időtartam: /

nap

11. Helye:

12. Tárgyalási nyelv:

13. Költségviselő szervezet megnevezése:

14. Program tervezett költsége:

Ebből rendelkezésre áll:

Más program/keret terhére

15. Egyéb igények:

A partner javaslatai / észrevételei / kérései:

18. Ügyintéző:

Magyarországon

Partnernél

Név, rf.

Szervezet:

Beosztás:

Tel/fax

E-mail:

*

Az utasítást a 108/2004. (HK 1/2005.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 29/2007. (HK 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdésének d) pontja hatályon kívül helyezte a 2007. április 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére