• Tartalom

10/2004. (BK 8.) BM utasítás

10/2004. (BK 8.) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2004. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről*

2004.05.03.
A köztisztviselői, a közalkalmazotti és a munkavállalói állomány tekintetében a szakszervezetekkel egyetértében kiadom az alábbi utasítást.
I.
Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium költségvetési fejezeten belül – a fejezeti kezelésű előirányzatok és a helyi önkormányzatok támogatásai és hozzájárulásai cím kivételével – a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervekre és a velük jogviszonyban álló köztisztviselőkre, közalkalmazottakra és munkavállalókra.
II.
Étkezési hozzájárulás
2. Étkezési hozzájárulás havonta a következő mértékben folyósítandó az állomány részére:
a) a munkáltató által természetben nyújtott étkezés esetén 6000 Ft összegben, vagy
b) kizárólag fogyasztásra, készétel vásárlásra feljogosító utalvány esetén 3500 Ft értékben.
III.
Ruházati költségtérítés
3. A ruházati költségtérítés mértéke 2004. évben
a) köztisztviselők esetén: 66 000 Ft/fő,
b) közalkalmazottak esetén: 45 000 Ft/fő,
c) munkavállalók esetén: 45 000 Ft/fő.
4. A ruházati költségtérítést 2004. május 31-ig kell kifizetni.
IV.
Egyéb költségtérítés
5. Az illetménynek pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvény által kötelezően előírt – átutalásából adódó többletköltséget a munkáltató a külön jogszabályban előírt legmagasabb adómentes mértékben (évi 2000 Ft) köteles megtéríteni az érintetteknek legkésőbb 2004. december 31-ig.
V.
Minimálbér
6. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét minden állománycsoportban kötelező elérni. Teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén a minimálbér havi 53 000 Ft, illetve részmunkaidős foglalkoztatás esetén ennek a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentett összege.
VI.
Közalkalmazottak előresorolása
7. A közalkalmazotti állomány esetében a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 65. §-ában meghatározott 3 évenkénti kötelező előresorolás folyamán legalább 4700 Ft besorolás szerinti illetményemelést kell elérni, azonban, ha a hatályos kollektív szerződés ennéll magasabb összegű emelést határoz meg, akkor a kollektív szerződés erre vonatkozó rendelkezései az irányadóak.
VII.
Kis értékű ajándék
8. A költségvetési szervek a köztisztviselői, a közalkalmazotti, valamint a munkavállalói személyi állomány részére egy alkalommal kis értékű ajándékot (személyenként 5000 forint értékben) biztosít, amelynek tárgyát a helyi érdekvédelmi szervekkel közösen kell meghatározni.
A kis értékű ajándék biztosításának határideje 2004. június 30.
VIII.
Záró rendelkezés
9. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2004. január 1. napjától kell alkalmazni. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2003. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről szóló 6/2003. (BK 7.) BM utasítás.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
Megállapodás,
amely létrejött a Magyar Köztársaság belügyminisztere,
valamint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT)
munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek
(továbbiakban: Felek) között
a munkabéke fenntartása és megőrzése érdekében
az alábbi tartalommal
1. Felek kifejezik és megerősítik, hogy mindkét oldal képviselőit megállapodási igény vezérli.
2. A Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány megbízott képviselői által 2004. február 25-én aláírt megállapodásnak a Belügyminisztérium közalkalmazotti, köztisztviselői és munkavállalói állományára kiterjedő elemeit Felek elfogadják és érvényesítik.
3. Felek elfogadják a BÉT 2004. február 19-i ülésén tárgyalt és a jelen Megállapodás mellékleteként szereplő, „a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2004. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről” szóló belügyminiszteri utasítás tervezetét.
4. Felek megállapodnak abban, hogy a hivatásos állomány 2004. évre vonatkozó személyi juttatásairól a Rendvédelmi Szervek Tárcaközi Érdekegyeztető Fórumán kialakított menetrend szerint folytatnak tárgyalást.
5. A munkavállalói oldal vállalja, hogy a jelen Megállapodás 2-es pontjában hivatkozott utasításban felsorolt kérdésekben a munkavállalói oldal 2004. július 1-jéig nem él a szakszervezet nyomásgyakorlási eszközeivel, nem kezdeményez sztrájkot, demonstrációt, aláírásgyűjtést.
6. Felek megállapodnak abban, hogy 2004. szeptember 1-je és 15-e között visszatérnek a Megállapodásban foglaltak értékelésére, különös tekintettel a Megállapodással érintett foglalkoztatási csoportok kereseti viszonyainak alakulására.
Jelen megállapodás a Felek mai napon történő aláírásával életbe lép.
Budapest, 2004. március 10.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
    Dr. Bárdos Judit s. k.,    Pongó Géza s. k.,
    Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók    Független Rendőr
    Szakszervezete    Szakszervezet
    főtitkár    főtitkár
    Ackermann János s. k.,    Talabér Zoltán s. k.,
    Határőrségi Dolgozók    Polgárvédelmi Dolgozók
    Szakszervezete    Érdekvédelmi Szövetsége
    főtitkár    elnök
    Zentai Ferenc s. k.,    Kertész László s. k.,
    Katasztrófavédelmi Dolgozók    Hivatásos Tűzoltók
    Szakszervezete    Független Szakszervezete
    főtitkár    elnök ügyvivő
    Nagy Gábor s. k.,    Dr. Kovács Mihály s. k.,
    Fővárosi Tűzoltóság    MKKSZ Közigazgatási Hivatalok
    Szakszervezete    Dolgozóinak
    elnök    Országos Szakmai Tanácsa
        elnök
*

Az utasítást a 4/2005. (BK. 1.) BM utasítás 11. §-a hatályon kívül helyezte 2005. január 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére