• Tartalom

100/2004. (VII. 27.) GKM rendelet

100/2004. (VII. 27.) GKM rendelet

az országos közutak építésével kapcsolatos minőségi követelmények és az országos közutak üzemeltetésére és építésére szolgáló anyagok, szerkezetek, berendezések megfelelősége igazolásának ellenőrzéséről1

2004.07.30.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdése b) pontjának 10. alpontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

Az ellenőrző vizsgálat és az ellenőrző szervezet

1. § Az országos közutakon, valamint azok műtárgyain és tartozékain megvalósuló fenntartási és – a külön jogszabályban2 hatósági engedélyhez kötött – beruházási munkáknál a megrendelő a megfelelőség igazolásának ellenőrzésére megrendelői ellenőrző vizsgálatokat (a továbbiakban: ellenőrzés) köteles végeztetni.

2. § Az ellenőrzés elvégzésére kizárólag az Állami Közúti Műszaki és Információs Közhasznú Társaság (a továbbiakban: ÁKMI Kht.) és az általa megbízott – akkreditált és ágazati jogosultsággal rendelkező vagy különleges felkészültséget igénylő vizsgálatok elvégzésére alkalmas – szervezetek (a továbbiakban együtt: ellenőrző szervezet) jogosultak.

3. § Az ellenőrző szervezet ellenőrzi

a) az építési tevékenység során felhasznált építési célú termékek (anyagok, szerkezetek, berendezések), késztermékek, építési módszerek és eljárások, valamint ezek használatának megfelelőségét,

b) a megrendelő és az e rendelet hatálya alá tartozó munkák kivitelezője (a továbbiakban: kivitelező) között létrejött szerződésben (a továbbiakban: szerződés), az építményekkel kapcsolatos országos szakmai követelményekben, a nemzeti szabványokban, a külön jogszabályban3 meghatározott műszaki szabályzatokban, ágazati műszaki előírásokban, építőipari műszaki engedélyekben (ÉME) és európai műszaki engedélyben (ETA) megfogalmazott követelmények teljesülését.

4. § Az ellenőrzéshez szükséges anyagi fedezetről a megrendelő a beruházás megvalósítására előirányzott pénzeszközökből gondoskodik.

Az ellenőrzés lefolytatása

5. § (1) Az eljárásban az ellenőrző szervezet meghatározott számú szúrópróbaszerű ellenőrzést végez a szerződés teljesítése során, a kivitelező által beépített vagy beépíteni szándékozott termékeken.

(2) Az ellenőrző szervezet az (1) bekezdésben meghatározott eljárása és a kivitelezői minőségtanúsítás alapján ellenőrzi, hogy az építőanyagok és azok keverékei, valamint a késztermékek megfelelnek-e a külön jogszabályokban4 és a 3. § b) pontjában megjelölt követelményeknek.

(3) Amennyiben az egyazon szerződés alapján megvalósuló létesítménynél, az azonos kivitelező által beépítésre kerülő terméknél a vonatkozó szerződésben meghatározott megfelelőséget biztosító tűréstartománytól a vizsgálat értéke eltér – és így ellentétes a kivitelező által felkért tanúsító laboratórium által készített, a megfelelőség igazolás alapjául szolgáló vizsgálat értékével (eredményével) – az ellenőrző szervezet és a kivitelező által felkért laboratórium közös mintavétellel újabb vizsgálatot végez.

(4) Ha a (3) bekezdésben meghatározott vizsgálatnál az ellenőrző és a tanúsító vizsgálati értékek egymással ellentétben álló megállapítást tartalmaznak, a megrendelő és a kivitelező által egyaránt elfogadott, a beruházás bármely szakaszában – ideértve az ajánlattételt is – a résztvevő vállalkozásoktól független, harmadik közúti laboratóriumban elvégzett egyeztető vizsgálatot kell tartani.

6. § (1) Az ellenőrzés megállapításairól jegyzőkönyvet kell felvenni, és annak egy példányát az építési naplóhoz kell csatolni. Építési napló hiányában a jegyzőkönyv egy-egy példányát a megrendelő és a kivitelező rendelkezésére kell bocsátani.

(2) Az ellenőrzés eredménye alapján a megrendelő köteles a megfelelősség biztosítása érdekében szükséges (a szerződésben vagy a vonatkozó külön jogszabályokban meghatározott) intézkedéseket megtenni.

(3) Az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető állapot megállapítása esetén a megrendelő köteles az illetékes építésfelügyeleti hatóságot megkeresni a megállapított jogszabálysértés vagy szabálytalanság megszüntetése érdekében.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) Az e rendeletben szabályozott ellenőrzés nem zárja ki a külön jogszabályban5 meghatározott hatósági eljárás megindítását.

1

A rendeletet a 29/2010. (IV. 7.) KHEM rendelet 10. §-a hatályon kívül helyezte 2010. április 22. napjával.

2

Az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet.

3

Az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM–GKM–KvVM együttes rendelet.

4

A közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet, az útburkolati jelek tervezési és létesítési előírásairól szóló 11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet, a közúti útbaigazítás rendszerének és jelzéseinek követelményeiről szóló 40/2001. (XI. 23.) KöViM rendelet, a forgalomirányító jelzőlámpák követelményeiről, tervezési, telepítési és üzemeltetési előírásairól szóló 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet, a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet.

5

Az országos közutak építésfelügyeleti ellenőrzési eljárásáról és az eljárással összefüggő szakmai vizsgálatról szóló 91/2003. (XII. 16.) GKM rendelet.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére