• Tartalom

102/2004. (HK 28.) HM utasítás

102/2004. (HK 28.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt egyes szervezetek éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokról*

2004.11.17.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontja alapján – a Honvédelmi Minisztérium és a minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervek, valamint az MH középszintű vezető szervei feladatai végrehajtásának tervezésével összefüggésben – a következő

utasítást

adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra és a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, valamint az MH középszintű vezető szerveire.

A feladatterv célja

2. § (1) A feladatterv célja a Magyar Köztársaság nemzeti biztonsági stratégiájából, a jogszabályokból, az állami irányítás egyéb jogi eszközeiből, a Kormány munkatervéből, a haderőfejlesztés irányait hosszú távra meghatározó tervekből a Honvédelmi Minisztériumra és a 3. § (5–6) bekezdésében kijelölt szervezeteire háruló tennivalók lebontása az adott tárgyévre, illetve tárgyhónapra, továbbá a feladatok összehangolása a feladatért felelős, ill. a vele együttműködő szervek között.

(2) A feladatterv biztosítja a feladatok kidolgozása és az előterjesztések határidejének meghatározását, továbbá a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.

A tervezés szintjei

3. § (1) A Honvédelmi Minisztériumban éves és havi feladatterv készül, a HM szervek havi feladattervet, a HM-nek közvetlenül alárendelt HM szervezetek éves és havi feladattervet készítenek.

(2) A HM éves feladatterve – a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) figyelembevételével – azokat a feladatokat tartalmazza, amelyek kidolgozásában, végrehajtásában az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek, a tárgyévben és az azt követő negyedévben részt vesznek, és/vagy olyan jelentőségűek, hogy helyettes államtitkári, államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnöki/főnök helyettesi, miniszteri, kormányzati vagy országgyűlési döntésre kell előterjeszteni, továbbá, ha a feladatvégzésre más minisztériummal (országos hatáskörű szervvel) együttműködésben kerül sor.

(3) A HM havi feladatterve – az SZMSZ figyelembevételével – azokat a tárgyhavi feladatokat tartalmazza, amelyek kidolgozásáért, végrehajtásáért az utasítás 3. § (6) bekezdésében meghatározott szervezetek felelősek, és/vagy olyan jelentőségűek, hogy helyettes államtitkári, államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnöki/főnök helyettesi, miniszteri, kormányzati vagy országgyűlési döntésre kell előterjeszteni.

(4) Az egyéb és külön jóváhagyott tervekben meghatározott feladatok közül a feladattervek csak azokat tartalmazzák, amelyek az (2)–(3) bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.

(5) Az éves feladattervben a tárgyévre szóló, a honvédelmi miniszter által a tárca és a honvédség egészére, a közigazgatási államtitkár által a HM szervek, szervezetek tevékenységére, a HM Honvéd Vezérkar főnöke által a HM HVK csoportfőnökségei és HM HVK közvetlen szervezetek valamint az MH középszintű vezető szervei részére megállapított feladatok kerülnek lebontásra, konkrét végrehajtható, számon kérhető részfeladatokra.

(6) A havi feladatterv a minisztérium éves feladattervéből származó, illetve az attól eltérő tartalommal jelentkező, a Honvédelmi Minisztérium szerveinek, valamint a HM Védelmi Hivatal, a HM Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal, a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal, a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal, a HM Gazdasági Tervező Hivatal, a HM Katonai Légügyi Hivatal, illetve az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság, az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság és az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ feladatait tartalmazza az (2)–(3) bekezdésben meghatározottak szerint.

A tervezés elvei

4. § (1) A tervekben – a 5. § (1) bekezdésének utolsó fordulatában meghatározott kivétellel – azok a feladatok szerepelnek, amelyeknek költségvetési fedezete biztosított.

(2) A feladattervek tartalmazzák a feladatokat, azok főfelelősét, a közreműködőket, a véleményezésben résztvevő szerveket, a végrehajtás részfeladataira megállapított határidőket, az előterjesztés időpontját, a döntésre jogosult vezető megnevezését, valamint a döntés időpontját.

(3) A feladattervek a HM Információ Kapcsolati Rendszerben, illetve az SZMSZ-ben rögzített, visszatérő (ismétlődő) és állandó feladatokat nem tartalmazzák.

A tervezési időszakok és felelősség a felterjesztésért

5. § (1) Az éves feladatterv a tárgyév január 1-jétől december 31-ig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat, továbbá a tárgyévet követő év március 31-ig az előzetesen tervezett (költségvetési forrással még nem alátámasztható) feladatokat.

(2) A havi feladatterv a tárgyhó 1-jétől a következő hónap ötödik munkanapjáig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat.

(3) A minisztérium éves és havi feladattervének összeállításáért és jóváhagyásra történő felterjesztéséért a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető (a továbbiakban: a TKF vezetője) felel.

A tervezési okmányok tartalma

6. § (1) Az éves feladatterv az SZMSZ-ben meghatározott elvek mellett tartalmazza:

a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:

aa) a HM tevékenységének fő irányait;

ab) az 1. §-ban megnevezett szervek feladatait;

ac) a MH szintű rendezvények tervét;

ad) a HM Kollégiuma üléseinek éves témajegyzékét;

ae) a HM kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;

af) az ünnepnapok körüli munkarendet;

ag) a kidolgozásra tervezett HM-szintű rendeletek, utasítások, egyéb belső szabályozók jegyzékét;

b) a tárgyévet követő évi tevékenység vonatkozásában az év főbb feladatait, az I. negyedévet részletesen.

c) a tárgyévet követő második évi tevékenység vonatkozásában a tevékenység fő irányait.

(2) A havi feladatterv az SZMSZ-ben meghatározott elvek figyelembevételével tartalmazza:

– a tevékenység fő irányait;

– az OGY, a Kormány üléseinek időpontját;

– a tárgyhónap kiemelt fontosságú kormányzati döntést igénylő előterjesztései jegyzékét;

– a HM Kollégiuma üléseit és napirendjeit;

– a 3. § (6) bekezdésében felsorolt szervek és szervezetek feladatait;

– a MH szintű rendezvények tervét;

– a kiemelt ellenőrzéseket;

– a HM szintű készenléti szolgálatokat;

– a HM felső vezetőinek (miniszter, államtitká-rok, helyettes államtitkárok, HM Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, valamint a HM HVK törzsigazgatója) és az MH középirányító szervei parancsnokainak tervezett elfoglaltságait.

A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje

7. § (1) Az éves feladatterv összeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a HM közigazgatási államtitkár és a HM Honvéd Vezérkar főnöke által évente október hónapban közösen kiadásra kerülő külön „Elgondolás" szerint történik.

(2) A havi feladatterv összeállítása, egyeztetése és határidejük:

a) a 3. § (6) bekezdésben felsorolt szervek és szervezetek vezetői javaslataikat a 3. §-ban meghatározottak szerint, minden hónap 9-ig elektronikus úton, illetve – amennyiben az előzőek technikai feltétele nem biztosított – írásban faxon, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra (továbbiakban: HM TKF) küldik meg;

b) a TKF vezetője a beérkezett javaslatok alapján összeállított és pontosított feladatterv tervezetét minden hónap utolsó előtti hétfőjéig megküldi a javaslatot tevő szervek vezetőinek, akik észrevételeiket, javaslataikat legkésőbb a hónap utolsó előtti péntekéig teszik meg;

c) a feladatterv kidolgozásával kapcsolatos konkrét kidolgozási határidőket a tárgyhónapot megelőző havi feladatterv tartalmazza;

d) a TKF vezetője a feladattervet a HM HVK törzsigazgatójának megküldi ellenjegyzésre, majd ezt követően felterjeszti közös jóváhagyásra a HM Honvéd Vezérkar főnökének illetve a HM közigazgatási államtitkárának úgy, hogy a jóváhagyott tervet a végrehajtásban érintett szervek vezetői a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig megkapják.

A Honvédelmi Minisztérium szervei, szervezetei feladattervei

8. § A Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt HM szervezetek a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves feladatterve alapján saját szervezetük vonatkozásában éves feladattervet készítenek, melyet a HM közigazgatási államtitkár a tárgyév március 15-ig hagy jóvá.

9. § (1) A Honvédelmi Minisztérium szervei és a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt HM szervezetek és a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves feladatterve, illetve havi feladatterve alapján saját feladataik vonatkozásában részletes havi feladattervet készítenek, melynek tartalmát a szerv (szervezet) vezetője határozza meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti havi feladattervet a szervek, szervezetek vezetője tárgyhó 5. munkanapjáig hagyja jóvá.

Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba*, ezzel egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium feladatai éves és havi tervezésének rendjéről szóló 71/2001. (HK 19.) HM utasítás hatályát veszti.

11. § Felhatalmazást kap a HM Honvéd Vezérkar főnöke, hogy a katonai szervezetek feladattervezéssel összefüggő feladatait a jelen utasításban foglaltak végrehajthatósága érdekében részletesen szabályozza.

12. § Jelen Utasítás hatálybalépésével egyidőben a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról, a minisztériumi szervek, valamint a minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetek szervezeti és működési szabályzatának kidolgozásáról szóló 95/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás mellékleteként kiadott Szervezeti és Működési Szabályzat az alábbiak szerint változik:

a) III. fejezet 3. alfejezet (25) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Irányítja a Honvédelmi Minisztérium feladatterveinek és ellenőrzési terveinek előkészítését. A Honvéd Vezérkar főnökével együttesen jóváhagyásra felterjeszti a Honvédelmi Minisztérium éves feladattervét, és ellenőrzési tervét, illetve jóváhagyja havi feladattervét. Hatáskörében jóváhagyja az alárendelt szervezetek feladatterveit és ellenőrzési terveit.”

b) III. fejezet 4. alfejezet (38) és (39) pontjai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(38) A HM közigazgatási államtitkárral egyetértésben felterjeszti a Honvédelmi Minisztérium éves feladattervét jóváhagyásra, valamint egyetértési jogot gyakorol a Honvédelmi Minisztérium stratégiai és éves ellenőrzési tervének előterjesztése során.
(39) Jóváhagyja a Honvédelmi Minisztérium havi feladattervét és a neki alárendelt katonai vezető szervek éves feladat- és ellenőrzési tervét.”

c) III. fejezet 11. alfejezet (6) és (7) pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(6) Előkészítteti és összehangolja a Magyar Honvédség katonai szervezetei éves feladatterveinek elkészítését, azokat felterjeszti jóváhagyásra.

„(7) Ellenjegyzi – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője által jóváhagyásra felterjesztett – a Honvédelmi Minisztérium havi feladattervét.”

d) IV. fejezet 8. alfejezet (40) pont első mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A Honvédelmi Minisztérium éves és havi feladatterveinek kidolgozása és felterjesztése jóváhagyásra, illetve a tervekben meghatározottak végrehajtásának felügyeletével összefüggő feladatok végzése, szükség esetén intézkedések kezdeményezése.”

e) IV. fejezet 31. alfejezet (12) pontját törölni.

f) Az V. fejezet 2. alfejezet „2.1.1. Általános tervezési előírások” alcím alatti „A minisztérium működésének alapvető tervezési okmányai” felsorolásban „a Honvéd Vezérkar éves feladatterve” és „a Honvéd Vezérkar havi feladatterve” szöveg hatályát veszti.

g) Az V. fejezet 2. alfejezet 2.1.2. A Honvédelmi Minisztérium tervezési okmányainak tartalma alcím alatti 13. bekezdés („A miniszteri Utasítást, továbbá az éves...”) helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A miniszteri Utasítást a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály állítja össze a HM szervek javaslatai alapján. A HM Kollégiuma üléstervének összeállításáért a közigazgatási államtitkár felelős. A miniszteri Utasítás és a minisztérium éves ellenőrzési tervének tervezetét a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető – a közigazgatási államtitkár, valamint a Honvéd Vezérkar főnöke útján – a miniszterhez terjeszti fel jóváhagyásra. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetek éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokat és jóváhagyásuk rendjét külön utasítás szabályozza.”

h) Az V. fejezet 2. alfejezet 2.1.2. A Honvédelmi Minisztérium tervezési okmányainak tartalma alcím alatti 16. bekezdést („A Honvéd Vezérkar éves feladattervét a miniszteri Utasítás és a Honvéd Vezérkar főnöke...”) törölni.

i) Az V. fejezet 2. alfejezet 2.1.2. A Honvédelmi Minisztérium tervezési okmányainak tartalma alcím alatti 17. bekezdés („A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály a minisztérium...”) helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt kijelölt szervezetek éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokat és a feladattervek tartalmát külön utasítás szabályozza.”

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 39/2005. (HK. 10.) HM utasítás 10. §-a alapján hatályát vesztette 2005. április 11. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2004. november 17.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére