• Tartalom

12/2004. (HK 4.) HM utasítás

12/2004. (HK 4.) HM utasítás

a külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány felkészítéséről1

2004.03.20.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. §-ának g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány felkészítéséről a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM) a honvédségre, a miniszter közvetlen irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint – a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (5) és (6) bekezdéseiben foglaltak kivételével – ezek személyi állományára.

2. § Az utasítás alkalmazásában

a) vezető szakmai szerv:

– a fegyveres békefenntartó, illetőleg békefenntartásnak nem minősülő más külföldi fegyveres műveletek esetében: a MH Szárazföldi Parancsnokság (a továbbiakban: MH SZFP), vagy a MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ (a továbbiakban: MH ÖHK);

– a fegyver nélküli katonai megfigyelői feladatok esetében: az MH ÖHK;

– a nemzeti támogató szervek esetében: a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PNRI); pénzügyi beosztások esetében a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH).

– A NATO és más nemzetközi katonai szervezeteknél illetve nemzeti beosztásokban külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány vonatkozásában a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK SZÜCSF).

b) illetékes szakmai szerv: a mellékletben meghatározott szervezetek.

3. § A külföldi szolgálat ellátásának feltétele

a) a jogszabályban előírt egészségi-, pszichikai- és fizikai alkalmassági,

b) nemzetbiztonsági, valamint

c) a beosztások munkaköri leírásában, vagy a pályázati felhívásban meghatározott szakmai, nyelvi, számítástechnikai ismereti, illetve egyéb feltételek teljesítése.

4. § (1) A külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány szakmai felkészítésért a kijelölt vezető szakmai szerv a felelős, a NATO és más nemzetközi katonai szervezetekhez, illetve nemzeti beosztásokba külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány esetében pedig az illetékes szakmai szervek.

(2) A felkészítés feletti felügyeletet a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF) gyakorolja.

(3) A külföldi szolgálat ellátására tervezett személyi állomány kiutazását megelőző biztonsági felkészítéséért és biztonsági védelmével kapcsolatos feladatok ellátásáért – a külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató személyek biztonsági védelméről szóló 50/1999. (HK 17.) HM utasításban foglaltak szerint – a MK Katonai Biztonsági Hivatal, illetve a MK Katonai Felderítő Hivatal felelős.

(4) A külföldi szolgálat teljesítéséhez szükséges feltételek meglétét a vezető szakmai szerv ellenőrzi.

5. § A vezénylési határozat elkészítésére vonatkozó javaslatot a külföldi szolgálat ellátásához szükséges feltételek teljesítése után – a külföldi szolgálat megkezdése előtt 30 nappal, a NATO és más nemzetközi katonai szervezeteknél, illetve nemzeti beosztásokba, továbbá a Nemzeti Támogató Szervek állományába tervezett személyi állományét 60 nappal – kell felterjeszteni a HM HVK SZÜCSF részére. A javaslat tartalmazza, hogy a jelölt személy megfelel a 3. §-ban felsorolt feltételeknek.

6. § A külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány felkészítését úgy kell megszervezni, hogy annak végén az állomány legyen képes feladatait a külföldi szolgálati helyen megkezdeni.

A békefenntartó műveletekben való részvételre tervezett személyi állomány felkészítése

7. § (1) A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban Hjt.) 2. § (32) bekezdés c) pontja szerint külföldi szolgálatot teljesítő állomány felkészítése érdekében a vezető szakmai szerv – a HM VPF-el együttműködésben – készíti elő az állomány váltásával kapcsolatos feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedést. Az intézkedés az állomány felkészítésére vonatkozó részletes tervet is tartalmazza.

(2) Az intézkedés előkészítése a nemzetközi katonai békemissziókban való részvétellel kapcsolatos feladatokról szóló 41/1997. (HK 15.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 6. és 10. §-aiban előírtakra figyelemmel történik.

(3) Az intézkedést jóváhagyásra az évente tervezhető váltásban működő műveletek esetében legalább 5 hónappal a tervezett külföldi szolgálat megkezdése előtt, korábban nem tervezett műveletek esetében haladéktalanul a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettesének kell felterjeszteni. E határidő nem vonatkozik az egyedi beosztások váltására, illetve az új missziók felállítására.

(4) Új missziók esetén a felkészítési feladatokat és felelősöket a kiküldetésre kerülő ideiglenes katonai szervezet megalakításáról, felkészítéséről és kiküldetéséről szóló HM közigazgatási államtitkári – Honvéd Vezérkar főnöki együttes intézkedés tartalmazza.

(5) Az (1) bekezdés szerinti intézkedés tartalmazza a felkészítés

a) idejét, részletes időrendjét, b) tematikáját,

c) a felkészítést végrehajtó, valamint az érintett szervezetek megnevezését,

d) eredményessége és a személyi állomány felkészültsége ellenőrzésének rendjét.

(6) Az (1)–(5) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell a békefenntartásnak nem minősülő, más külföldi fegyveres műveletekben való részvételre tervezett személyi állomány felkészítése során.

A fegyver nélküli katonai megfigyelői feladatok

ellátására tervezett személyi állomány felkészítése

8. § (1) A fegyver nélküli katonai megfigyelők felkészítése általános békemegfigyelői kiképzésből és az alkalmazást közvetlenül megelőző célfelkészítésből áll.

(2) Az általános békemegfigyelői kiképzés végrehajtható bármely külföldi, vagy hazai szervezésű Katonai Megfigyelő Tanfolyamon.

(3) A célfelkészítés közvetlenül az alkalmazási helyszínre történő kiutazást megelőzően, az MH ÖHK terve szerint kerül végrehajtásra. A célfelkészítés tematikájának összeállítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy a felkészítés keretében a külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány megkapja az adott misszióban való feladat-végrehajtáshoz szükséges ismereteket.

(4) A célfelkészítés végrehajtásában közreműködnek azok a katonai szervezetek, amelyek részére az Utasítás felszerelési, ellátási, ellenőrzési, vagy egyéb feladatot határoz meg.

A NATO és más nemzetközi katonai szervezeteknél, illetve nemzeti beosztásokban külföldi szolgálat

ellátására tervezett személyi állomány felkészítése

9. § A NATO parancsnokságain és hivatalainál a Magyar Köztársaság részére biztosított beosztásokban, továbbá más nemzetközi katonai parancsnokságon, illetve nemzetközi katonai alakulatnál szolgálatot teljesítő, valamint a Magyar Köztársaság önálló külföldi képviseleteinél – kivéve a nagykövetség mellé beosztott véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok személyi állományát – és külföldön működő nemzeti szervezeteinél szolgálatot teljesítő állomány felkészítését alapvetően tanfolyamrendszerű képzések formájában kell végrehajtani. Ennek során az állomány pályázatot elnyert, vagy külföldi szolgálat ellátására kijelölt tagját az alábbiak szerint kell felkészíteni:

a) STANAG 6001 szerinti angol nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok;

b) informatikai tanfolyamok;

c) békeműveleti felkészítés;

d) katonai-szakmai tanfolyam;

e) a kihelyezést közvetlenül megelőző célfelkészítés.

10. § A felkészítési feladatok végrehajtása érdekében a HM HVK SZÜCSF:

a) a felkészítési feladatok végrehajtására tervet készít, amelyet a tárgyévet megelőző év augusztus 10-ig a HM Honvéd Vezérkar főnökének terjeszt fel jóváhagyásra;

b) a tárgyévet megelőző év augusztus 15-ig elkészíti a külföldi szolgálatra jelöltek személyre szóló, központi (9. § szerinti) felkészítési tervét. A terveket megküldi a jelölt állományilletékes parancsnoka részére.

c) együttműködve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel (a továbbiakban: ZMNE), valamint más HM és MH szervezetekkel, megszervezi a 9. §-ban meghatározott tanfolyamokat, olyan számvetéssel, hogy azok legkésőbb a tárgyév április 30-ig befejeződjenek;

11. § A 9. § szerinti felkészítési formákon túl, az illetékes szakmai szerv irányításával – a szakmai felkészítés keretén belül – a külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány önképzés keretében dolgozza fel a beosztásának ellátásához szükséges, a NATO, illetve a fogadó szervezet által kiadott szabályozókat, dokumentumokat. Ennek érdekében a külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány tagja önképzési tervet készít, melyet az illetékes szakmai szerv vezetője hagy jóvá. A felkészülésre az állományilletékes parancsnokok – a pályázat elnyerését, vagy a kiválasztást követően, az érintettek szolgálati helyén – legalább heti 4 órát biztosítanak.

12. § A tanfolyamokra való beiskolázásokra – figyelemmel a jelölt felkészültségére és a HM HVK SZÜCSF által kiadott személyre szóló, központi felkészítési tervben foglaltakra – a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet l. sz. mellékletének előírásai szerint, a vezénylésre jogosult elöljáró, a tanfolyam kezdetét megelőző 30 nappal intézkedik.

13. § A NATO és más nemzetközi katonai szervezeteknél, illetve nemzeti beosztásokban a beosztás betöltésének egyik feltétele a munkaköri leírásban rögzített nyelvi követelmény teljesítése. A nyelvtanfolyamokra való beiskolázás előtt az állomány nyelvi felkészültségének megállapítására a HM HVK SZÜCSF felmérést szervez.

14. § Az informatikai felkészítés érdekében az e cím szerinti külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány részére – kivéve az ECDL vizsgával rendelkezőket – a HM HVK SZÜCSF informatikai tanfolyamot szervez. Az informatikai ismeretek vonatkozásában az alábbi modulokból kell legalább „megfelelő” szintű vizsgával rendelkezni: alapismeretek; hálózati ismeretek; szövegszerkesztés; táblázatkezelés; bemutató és grafikakészítés; adatbázis kezelés.

15. § A NATO parancsnokságain és hivatalainál a Magyar Köztársaság részére biztosított beosztásokban, továbbá más nemzetközi katonai parancsnokságon, illetve nemzetközi katonai alakulatnál szolgálatteljesítésre tervezett állomány általános békeműveleti felkészítésen vesz részt. A felkészítést – a váltási intézkedésben meghatározott időpontban, együttműködve a HM HVK SZÜCSF-el – a MH SZFP legalább 5 nap időtartamban tervezi, szervezi és hajtja végre. Az MH SZFP és a HM HVK SZÜCSF a felkészítés előtt 30 nappal terjeszti fel a HM Honvéd Vezérkar törzsigazgatónak a felkészítési tervet. A terv tartalmazza az állomány felkészítésének tematikáját, az állomány védőoltásokkal történő ellátásának rendjét, továbbá a felkészítés költségvetési tervét. A felkészítés eredményes befejezéséről a résztvevők részére angol nyelvű bizonyítványt kell kiállítani.

16. § (1) A katonai-szakmai tanfolyam a ZMNE bázisán kerül végrehajtásra. A felkészítés során ismertetni kel a fogadó szervezet, illetve a NATO működésével, szervezeti felépítésével valamint az ottani szolgálatteljesítéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat. A beosztás jellegének figyelembevételével eltérő tematikájú felkészítésben lehet részesíteni a külföldi szolgálatra jelölt állományt. A felkészítés tematikáját – a HM HVK SZÜCSF-el való egyeztetést követően – a ZMNE készíti el.

(2) A külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány tagjának, a beosztások munkaköri leírásaiban előírt NATO törzstiszti- és egyéb szakmai tanfolyamokra való beiskolázására az illetékes szakmai szervek az éves beiskolázás tervezése keretében tesznek javaslatot. Az illetékes szakmai szervek a felkészítéshez szükséges tanfolyamokat az Éves beiskolázási tervben tervezik meg.

17. § A külföldi szolgálat teljesítéséhez szükséges speciális tudnivalók, valamint a fogadó országra vonatkozó ismeretek elsajátítása érdekében a külföldi szolgálat ellátására tervezett állomány, valamint annak házastársa (élettársa) részére a HM HVK SZÜCSF célfelkészítő tanfolyamot szervez. A célfelkészítő tanfolyam tematikai- és költségvetési tervét a HM HVK SZÜCSF 30 nappal a tanfolyam megkezdése előtt, a HM VPF ellenjegyzésével, jóváhagyásra felterjeszti a HM HVK törzsigazgató részére.

A külföldön tanulmányokat folytatók, oktatók és tudományos munkát végzők felkészítése

18. § A HM HVK SZÜCSF tervezi, szervezi és koordinálja a külföldi képzésre, oktatásra, tudományos munkavégzésre tervezett állomány tagjának:

a) idegen nyelvi felmérését,

b) a HM HVK Egészségügyi Csoportfőnökséggel együttműködve az egészségi, pszichikai, fizikai alkalmassági vizsgálatát,

c) szükség esetén – a külföldi képzés előtti – hazai beiskolázását,

d) az utazással és a külföldi szolgálati feladataival kapcsolatos tájékoztatását.

A Nemzeti Támogató Szervek állományában

szolgálatteljesítésre tervezett személyi állomány felkészítése

19. § (1) A Nemzeti Támogató Szervek állományába kihelyezésre kerülő személyek külföldi szolgálatra való felkészítését az illetékes vezető szakmai szervek tervezik, szervezik és koordinálják. Ennek keretén belül intézkednek – az illetékes személyügyi szervvel együttműködve – az állomány kihelyezésre kerülő tagjának:

a) idegen nyelvi képzésére,

b) informatikai képzésére,

c) HM HVK Egészségügyi Csoportfőnökséggel együttműködve az egészségi, pszichikai, fizikai alkalmassági vizsgálatának megszervezésére, mely vizsgálatokat az MH Egészségvédelmi Intézetben kell végrehajtani,

d) a külföldi szolgálat ellátásához szükséges speciális tudnivalók (szakmai-, biztonsági ismeretek, protokoll feladatok, nemzeti sajátosságok stb.) ismertetésére.

(2) A pénzügyi beosztásokba kerülő állomány speciális szakmai felkészítését a HM KPSZH, a logisztikai beosztásokba tervezett állomány szakmai felkészítését a HM PNRI tervezi, szervezi és hajtja végre.

20. § A speciális pénzügyi szakmai felkészítés a kiutazást megelőző 120. és 60. nap közötti időszakban kerül végrehajtásra.

Záró rendelkezések

Ez az utasítás a közzétételét követő 15. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a tervezett NATO beosztások személyi feltételrendszerének biztosítása érdekében felkészülők csoportjának létrehozásáról szóló 56/1998. (HK 12.) MH parancsnoki, vezérkari főnöki intézkedés hatályát veszti. A hatályát vesztő intézkedés alapján létrehozott, a NATO beosztásokra felkészített állomány pályázati anyagait, a felkészítés során szerzett, végzettséget igazoló okmányokat a HM HVK SZÜCSF 2004. december 31-ig megküldi az illetékes szakmai szervek vezetőinek.

KIMUTATÁS AZ ILLETÉKES SZAKMAI SZERVEKRŐL

Illetékes szakmai szerv: A Hjt. 2. § (32) bekezdés b) pontja szerint teljesített külföldi szolgálat esetén az a szervezeti egység, melyet a munkáltatói jogkört gyakorló elöljárók által jóváhagyott okmányban felhatalmaztak a beosztás feltöltésére való jelölésre, valamint a külföldi szolgálat letelte utáni hazai beosztás megtervezésére.
Illetékes szakmai szervek:
a) Egyes felderítő beosztások esetében: a MK Katonai Felderítő Hivatal; illetve a HM HVK Felderítő Csoportfőnökség;
b) A Magyar Köztársaság Állandó NATO Képviselete, Védelempolitikai Részleg állományában lévő egyes beosztások, valamint a NATO Nemzetközi Katonai Törzs egyes beosztásai esetében: a HM Védelempolitikai Főosztály;
c) Az oktatási tevékenységgel kapcsolatos beosztások esetén: a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály;
d) A NATO egyes ügynökségei állományában lévő, valamint egyes haditechnikai jellegű beosztások esetén: a HM Logisztikai és Haditechnikai Fejlesztési Felügyeleti Főosztály;
e) A sajtótevékenységgel kapcsolatos beosztások esetén: HM Kommunikációs-Főigazgatóság;
f) Az infrastrukturális-jellegű beosztások esetében: a HM Infrastrukturális Főosztály;
g) Egyes ügyviteli beosztások esetében: a HM Információ és Dokumentumvédelmi Főosztály;
h) Jogi beosztások esetében: a HM Nemzetközi Jogi Főosztály;
i) Egyes a szárazföldi haderőnemhez köthető beosztások esetében: az MH Szárazföldi Parancsnokság;
j) Egyes, a légierő haderőnemhez köthető beosztások esetén: az MH Légierő Parancsnokság;
k) Egyes logisztikai és elektronikai beosztások esetében: az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság;
l) A személyügyi beosztások esetében: a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség;
m) Egyes kiképzési és gyakorlattervezői beosztások esetében: a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség, illetve az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ;
n) A haderőtervezési beosztások esetében: a HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség;
o) Egyes híradó, informatikai, rejtjelző és elektronikus információvédelmi beosztások esetében: a HM HVK Híradó és Informatikai Csoportfőnökség;
p) Az egészségügyi beosztások esetében: a HM HVK Egészségügyi Csoportfőnökség;
q) Egyes haderőnemhez nem köthető beosztások esetén: a HM HVK Vezérkari Iroda;
r) Pénzügyi beosztások esetében: a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal;
s) A Nemzeti Támogató Szervek egyes beosztásai esetében: a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság
t) Egyes védelemgazdasági beosztások esetében: a HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály.
1

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 66. §-a, a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 12. §-a módosította. Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 18. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére