• Tartalom

16/2004. (BK 14.) BM utasítás

16/2004. (BK 14.) BM utasítás

az állami támogatású lakásprogramokhoz kapcsolódó előirányzatok felhasználásának eljárási rendjéről szóló 3/2003. (BK 2.) BM utasítás módosításáról*

2004.08.02.
Az állami támogatású lakásprogramokhoz kapcsolódó előirányzatok felhasználásának eljárási rendjéről szóló 3/2003. (BK 2.) BM utasítás módosítására kiadom az alábbi
utasítást:
1. Az állami támogatású lakásprogramokhoz kapcsolódó előirányzatok felhasználásának eljárási rendjéről szóló 3/2003. (BK 2.) BM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) bevezető része helyébe a következő bevezetés lép:
„A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 33. §-ában meghatározott feladatok végrehajtása érdekében az állami támogatású lakásprogramokhoz kapcsolódó, fejezeti kezelésű előirányzatok – az Állami Támogatású Bérlakás Program, és a Lakóépületek Energiamegtakarítási Programja előirányzatok (a továbbiakban együtt: Előirányzatok) – felhasználására kiadom az alábbi utasítást:”
2. Az Utasítás 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Az Előirányzatoknak az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (a továbbiakban: OLÉH) Lakásstratégiai Osztálya (a továbbiakban: Kezelő) a szakmai kezelője.”
3. Az Utasítás 1.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2. A Kezelő a pályázatok kezelésével, valamint az Előirányzatok terhére nyújtott állami támogatás felhasználásával kapcsolatos egyes operatív feladatok elvégzésével a Magyar Lakás-innovációs Közhasznú Társaságot (cégjegyzékszáma: 01 14 000348; székhelye: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76., a továbbiakban: Megbízott) bízza meg.”
4. Az Utasítás 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. Az Előirányzatok kiadási előirányzatainak esetleges átcsoportosításáról a Kezelő által elkészített, az OLÉH elnöke és a BM közgazdasági főosztályvezetője által javasolt előterjesztés alapján – az adott évre vonatkozó költségvetési törvény felhatalmazása szerint – a miniszter dönt.”
5. Az Utasítás 4.1. pontjának ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[4.1. b) kialakítja az Előirányzatok felhasználásának elvi, módszertani szabályait, ezen belül meghatározza]
ba) a rendelkezésre álló Előirányzatok felhasználásának éves ütemezését, kitűzi a Lakáspályázati Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) üléseinek időpontjait és ellátja a Bizottság titkársági feladatait,”
6. Az Utasítás 4.1. pontjának c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.1. A Kezelő feladatai:)
c) megválaszolja a pályázati rendszer működésével, működtetésével kapcsolatos leveleket, ideértve az R., a pályázati kiírás és útmutató értelmezésével kapcsolatos elvi kérdéseket,”
7. Az Utasítás 4.1. pontjának f) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.1. A Kezelő feladatai:)
f) a Megbízott által – a 4.2.1. pont d) alpontja szerint – elkészített pályázatokra vonatkozó, döntések alapjául szolgáló háttér információkat és mellékleteit, valamint a Bizottsági döntésre vonatkozó Kezelői javaslatot a Bizottság elé terjeszti,”
8. Az Utasítás 4.1. pontjának j) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.1. A Kezelő feladatai:)
„j) a Megbízott előterjesztése alapján a BM Szerződés-előkészítő és Peres Képviseleti Iroda hatáskörében eljáró ellenjegyzésével döntési javaslatot készít elő a miniszter részére azon, már támogató döntéssel érintett pályázatok, illetve megkötött támogatási szerződések tárgyában, amelyek vagy a pályázó kérelme alapján vagy a támogatási szerződés teljesítésének következményeként a jóváhagyott támogatás összegének módosítását eredményezik, továbbá amelyekre vonatkozóan a Kezelő [a 4.1. pont k) alpontja szerint] vagy a Megbízott [a 4.2.1. pont h) alpontja szerint] nem dönthet. (Megbízott előterjesztése két részre tagolódik. Az első rész tartalmazza a miniszter számára előkészített döntési javaslatot legfeljebb egy alternatívával és annak tömör indokolását, a második rész pedig a döntési javaslat részletes, döntések alapjául szolgáló háttér információit, azok értékelését és a kapcsolódó dokumentumok másolatait.),”
9. Az Utasítás 4.1. pontjának m) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.1. A Kezelő feladatai:)
„m) gondoskodik a mintaszerződésektől eltérő támogatási szerződéseknek a BM Szerződés-előkészítő és Peres Képviseleti Iroda hatáskörében eljáró által történő ellenjegyzéséről és aláírásáról,”
10. Az Utasítás 4.2.1. pontjának b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.1. Pályázatkezelési feladatok:)
b) intézkedik a pályázatok hiánypótlása érdekében,”
11. Az Utasítás 4.2.1. pontjának d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.1. Pályázatkezelési feladatok:)
d) figyelemmel a Bizottság ülésének időpontjára is, elkészíti a Bizottsági javaslat előkészítéséhez szükséges, pályázatokra vonatkozó, döntések alapjául szolgáló háttér információkat és mellékleteit,”
12. Az Utasítás 4.2.1. pontjának l) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.1. Pályázatkezelési feladatok:)
„l) végzi az Előirányzatokkal, az egyes pályázókkal, illetve pályázatokkal kapcsolatos levelezési feladatokat (abban az esetben, ha a válasz minisztériumi, OLÉH, illetve Kezelői hatáskörbe tartozik, illetve a levelet a Kezelő írja alá, elkészíti a körlevél-, illetve válaszlevél-tervezetet) ide nem értve a Kezelőnek a 4.1. pontja c) alpontjában meghatározott levelezési feladatait.”
13. Az Utasítás 4.2.2. pontjának a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.2. Könyvelési feladatok:)
a) a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően”
14. Az Utasítás 4.2.2. a) pontjának ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[4.2.2. a) a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően]
ab) a számviteli politika keretében elkészíti a célelőirányzatok eszközeinek és forrásainak leltárkészítési és leltározási, értékelési, pénzkezelési szabályzatát, valamint bizonylati rendjét és iratkezelési szabályzatát, ennek megfelelő számítógépes programot működtet, azt folyamatosan karbantartja,”
15. Az Utasítás 4.2.2. pontjának f) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.2. Könyvelési feladatok:)
f) a Kezelő által szolgáltatott információkat is felhasználva javaslatot tesz az Előirányzatok elemi költségvetésére.”
16. Az Utasítás 4.2.3. pontjának d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.3. Beszámolási és információszolgáltatási feladatok:)
d) a miniszter, a politikai államtitkár, a kabinetfőnök, az OLÉH elnöke, valamint a Kezelő kérésének megfelelő egyedi információs anyagokat állít össze az eldöntött pályázatokról,”
17. Az Utasítás 4.2.3. pontjának e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4.2.3. Beszámolási és információszolgáltatási feladatok:)
e) a miniszter döntését megelőzően a döntésre váró pályázatokra vonatkozó egyedi információkat üzleti titokként köteles kezelni, azokról egyedi információs anyagot a miniszter, a politikai államtitkár, a kabinetfőnök, valamint a Kezelő írásbeli megkeresése alapján állít össze,”
18. Az Utasítás 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. Az Előirányzatok terhére egyéb kötelezettséget – a 6. pontban meghatározottak figyelembevételével – a jóváhagyott elemi költségvetés keretein belül és tartalommal és a BM közgazdasági főosztályvezetőjének ellenjegyzése mellett az OLÉH elnöke vállalhat. A jóváhagyott elemi költségvetésben meghatározott összeget meghaladó, vagy attól eltérő tartalmú kötelezettséget az OLÉH elnöke az OLÉH-t felügyelő közigazgatási államtitkár egyetértése és a BM közgazdasági főosztályvezetőjének pénzügyi ellenjegyzése mellett vállalhat.”
19. Az Utasítás 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. A mintaszerződésektől eltérő támogatási szerződések aláírásának jogosultsága az értékhatár függvényében:
a) a 250 millió forint és az azt meghaladó támogatási összegű támogatási szerződéseket a miniszter írja alá, az Előirányzatok Kezelőjének előterjesztésében, az OLÉH elnökének javaslatára, a BM Szerződés-előkészítő és Peres Képviseleti Iroda hatáskörében eljáró jogi, a BM Közgazdasági Főosztály pénzügyi ellenjegyzését követően,
b) az 50 millió forint és az azt meghaladó, de 250 millió forintot el nem érő támogatási összegű támogatási szerződéseket a Kezelő előterjesztésében, a BM Szerződés-előkészítő és Peres Képviseleti Iroda hatáskörében eljáró jogi, a Közgazdasági Főosztály pénzügyi ellenjegyzését követően, valamint az OLÉH elnökének javaslatára a közigazgatási államtitkár írja alá,
c) az 50 millió forintot el nem érő támogatási összegű támogatási szerződéseket a Kezelő előterjesztésében a BM Szerződés-előkészítő és Peres Képviseleti Iroda hatáskörében eljáró jogi, és a BM Közgazdasági Főosztály pénzügyi ellenjegyzését követően az OLÉH elnöke írja alá.”
20. Az Utasítás Mellékletének 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. Az Előirányzatok pénzügyi műveleteinek lebonyolítására a Magyar Államkincstár előirányzat-felhasználási keretszámlákat vezet az alábbiak szerint:
a) Állami Támogatású Bérlakás Program alszámla száma: 10023002-01009349-50007002.
b) Lakóépületek Energiamegtakarítási Program alszámla száma: 10023002-01009349-50006001.”
21. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 7/2006. (BK 23.) ÖTM utasítás 13. pontja hatályon kívül helyezte, 2006. december 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére