• Tartalom

165/2004. (XI. 22.) FVM rendelet

165/2004. (XI. 22.) FVM rendelet

a növényvédelmi igazgatási szolgáltatási díjakról1

2008.05.16.

A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 65. §-ának (6) bekezdésében, valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az egészségügyi miniszterrel, a környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel, valamint a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (a továbbiakban: Központi Szolgálat), illetve a megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok (a továbbiakban: Szolgálat), továbbá a c) pont esetében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (a továbbiakban: Intézet) által a jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, valamint a természetes személyek (a továbbiakban együtt: ügyfél) részére kérelemre végzett,

a) az engedélyköteles termékek gyártásának, forgalomba hozatalának, felhasználásának engedélyezésével, minőség-ellenőrzésével, maradékanalitikai és egyes környezetvédelmi célú mérésekhez, illetve az ellenőrzésekhez szükséges hatósági vizsgálatokkal (a továbbiakban együtt: engedélyköteles termékek vizsgálata), engedélyokiratokkal, jelentésekkel, egyéb dokumentumokkal (a továbbiakban együtt: dokumentum),

b) a külső, belső és tranzit növényegészségügyi ellenőrzésekkel, vizsgálatokkal, illetve a növényegészségügyi bizonyítványok kiállításával (a továbbiakban együtt: növényegészségügyi vizsgálatok),

c) a növényvédelmi gépek – növényvédelmi tevékenységről szóló 5/2001. (I. 16.) FVM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szerinti – típusminősítésével, valamint

d) az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapból (a továbbiakban: EMOGA) finanszírozott támogatások, illetve a nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások elnyeréséhez szükséges növény- és talajvédelmi igazolások, valamint az ügyfél által egyéb indokból igényelt igazolások kiállításával,

e)2 továbbá a vágott virág, lombdísz, virághagyma, sarjhagyma és gumó (a továbbiakban: dísznövény) minőség-ellenőrzésével

kapcsolatos eljárásokra terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a Központi Szolgálat, a Szolgálat, valamint az Intézet alaptevékenységen kívüli tevékenységére, alaptevékenysége veszélyeztetése nélkül és azzal összefüggésben kifejtett kutatási, fejlesztési, laboratóriumi, vizsgálati, szaktanácsadási, szakértői, tervezési és egyéb tevékenységére.

2. § (1)3 Az engedélyköteles termékek vizsgálatáért az 1. számú mellékletben, azok engedélyezéséért a 2. számú mellékletben, a növényegészségügyi vizsgálatokért a 3. számú mellékletben meghatározott díjat kell fizetni. A növényvédelmi gépek típusminősítési eljárásáért, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások elnyeréséhez szükséges növény- és talajvédelmi igazolások kiállításáért, továbbá a dísznövények minőség-ellenőrzési vizsgálatáért a 4. számú mellékletben megszabott díjat kell fizetni.

(2) Engedélyköteles termékek esetén a díj mértéke csökkenthető, amennyiben a vizsgálat egyes részfeladatai összevonhatók. A növényvédő szerek esetében, ha a termék értékesítése az első két évben az évi 5 millió Ft-ot várhatóan nem éri el, az engedélyezési díj – utólagos felülvizsgálat mellett – legfeljebb 50%-kal csökkenthető.

(3) A vizsgálati díj kiszabásánál minden megkezdett mennyiséget (így különösen: hektár, 1000 db, 10 tonna, 20 tonna, 1000 tonna, óra) egy teljes egységként kell elszámolni.

(4) Amennyiben az e rendelet szerint számított díj résztevékenységek összesített díjaiból áll és a 100 000 Ft-ot meghaladja, a díj összegét kerekíteni kell az ezer forint alatti maradék elhagyásával.

(5)4 Amennyiben a díjfizetésre kötelezett személy külön jogszabályban5 foglaltak szerint támogatott szolgáltatás igénybevételére jogosult, akkor a támogatás mértékével csökkentett összegű díjat kell megfizetnie.

2/A. §6 (1) Az engedély fenntartási díjat a tárgyév január 1. napján érvényes engedélyek után az engedélyes a tárgyév február 28. napjáig, külön felszólítás nélkül köteles megfizetni a Központi Szolgálat előirányzat-felhasználási számlájára. A Központi Szolgálat a befizetésről az engedélyes részére számlát állít ki.

(2) Az éves engedély fenntartási díj felét köteles az (1) bekezdés szerint megfizetni az engedélyes, ha az engedély érvényességi ideje a tárgyév július 1. napjáig lejár és meghosszabbítására nem kerül sor.

(3) Ha az engedélyes a tárgyév július 1-jét megelőző hatállyal kéri az engedély visszavonását, külön kérelmére a Központi Szolgálat az (1) bekezdés szerint befizetett éves engedély fenntartási díj felét részére visszatéríti.

3. § (1)7 A Vhr. szerinti I. vagy II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerekre vonatkozó forgalmazási, vásárlási és felhasználási engedély kiadásáért a Szolgálat részére, továbbá a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet 16. §-ának (1) bekezdésében foglalt kísérleti vagy tudományos célú tevékenység engedélyezéséért a Központi Szolgálat részére az Itv. szerinti, mindenkori általános tételű eljárási illetékkel azonos mértékű eljárási díjat kell fizetni.

(2) Amennyiben a Szolgálat eljárása során az engedélyköteles termék engedélytől eltérő minőségét állapítja meg, az engedélyköteles termék gyártója vagy importőre köteles a kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok során felmerült költségeket megfizetni.

4. § (1) E rendeletben meghatározott díjakat – eltérő rendelkezés hiányában – a Központi Szolgálatnak, illetve a Szolgálatnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára kell megfizetni, a számla keltétől számítva legkésőbb 15 napon belül, külföldről történő átutalás esetén legkésőbb 30 napon belül.

(2) A növényegészségügyi vizsgálati díjat a vizsgálattal egy időben a helyszínen vagy a fizetésre kötelezettnek a Szolgálattal kötött előzetes megállapodás esetén utólag, az (1) bekezdés szerint kell megfizetni.

(3) Re-export és tranzitvizsgálatok díjának utólagos fizetésében olyan ügyféllel lehet megállapodni, amelyik az utólagos fizetésre megfelelő pénzügyi biztosítékot nyújt.

(4)8 A dísznövény minőség-ellenőrzési díjat a vizsgálattal egy időben a helyszínen, vagy a fizetésre kötelezettnek a Szolgálattal kötött előzetes megállapodása esetén utólag, az (1) bekezdés szerint kell megfizetni. Nagy gyakoriságú, rendszeres vizsgálat esetén a Szolgálat a vizsgálatot igénylővel külön elszámolási rendben is megállapodhat.

(5)9 A díj késedelmes megfizetése esetén a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mértékű kamatot kell fizetni.

5. § (1) A kiviteli, behozatali, átmenő és re-export rendeltetésű, valamint belföldi növényegészségügyi bizonyítvánnyal gyűjtőhelyre szállított küldemény növényegészségügyi vizsgálatáért járó díjat a 3. számú melléklet alapján kell megállapítani, a szállítmánnyal kapcsolatban a vizsgálat alapján hozott hatósági intézkedéstől függetlenül.

(2) Ideiglenes növényegészségügyi bizonyítvány kiállítása esetén a 3. számú melléklet II. fejezete szerinti vizsgálati díjat a határkirendeltség szabja ki. Az ilyen küldemények végleges növényegészségügyi belföldiesítésénél kizárólag a 3. számú melléklet III. fejezete szerinti laboratóriumi vizsgálati díj számolható fel.

(3) Kiviteli forgalomban a fogadó állam által előírt laboratóriumi, valamint előzetes termőhelyi vizsgálatokért és az előírások teljesítéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatért – a szállítmány feladásakor esedékes vizsgálati eljárásért fizetendő díj mellett – a 3. számú mellékletben meghatározott díj kerül felszámításra.

6. § (1) A küldemény feladójának mulasztása miatt a berakóhelyen meghiúsult és emiatt közvetlenül a határállomáson végzett növényegészségügyi vizsgálatért a 3. számú melléklet II/4.7. pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

(2) A vizsgálat bejelentőjének a 3. számú melléklet II/4.8. és 4.9. pontjában meghatározott díjat kell fizetnie, ha

a) a bejelentett kiviteli küldemény vizsgálata a megrendelt időpontban, a kérelmező érdekkörében felmerült bármely okból nem végezhető el, vagy a bejelentett vizsgálatot a helyszínen lemondják,

b) a bejelentett időponttól kezdve a növényvédelmi felügyelőnek a kérelmezőnek felróható okból legalább egy órán át kellett várakoznia anélkül, hogy a vizsgálatot megkezdhette vagy a megkezdett vizsgálatot folytathatta volna (beleértve a bizonyítvány kiállításához szükséges okmány hiányát is).

(3) A rendkívüli vizsgálati díj mértékét a 3. számú melléklet II/4.10. pontja tartalmazza. Rendkívüli vizsgálat csak a megrendelő vállalási nyilatkozata alapján végezhető.

7. § (1) A külföldön végzendő behozatali növényegészségügyi szemle esetén a kérelmezőnek előzetesen nyilatkoznia kell arról, hogy a kiküldetéssel kapcsolatos költségeket fedezi. A szemle díját e rendelet alapján utólag forintban kell kiegyenlíteni.

(2)10 A nem növényegészségügyi vizsgálatra történt mintavételhez a 3. számú melléklet II. fejezetének B/4.1. pontjában meghatározott díjat a mintavételt kezdeményező (megrendelő) felé kell számlázni. A minta vizsgálatáért fizetendő díjat a mintavételi díj nem tartalmazza.

(3) A növényegészségügyi ellenőrzések, vizsgálatok, bizonyítványok kiállításáért fizetendő díjak a helyszíni kiszállás költségeit is magukba foglalják.

8. § (1) A befizetett díj a Központi Szolgálat, illetve a Szolgálat bevétele, amelyet a Tv.-ben és más jogszabályokban meghatározott feladataival kapcsolatban felmerülő költségei fedezésére használhat fel.

(2) A külön jogszabályok alapján személyes illetékmentességet élvező ügyfelet a díj megfizetése alól a Központi Szolgálat mentesítheti.

(3) Az engedélyköteles termékek engedélyezéséért fizetendő díj 60-20-20%-os arányban megoszlik a Központi Szolgálat, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium között. A 20-20% kifizetéséről a Központi Szolgálat – külön megállapodás alapján – gondoskodik.

9. § A mezőgazdasági termékek után járó export-visszatérítési rendszer alkalmazása közös részletes szabályainak megállapításáról szóló 800/99/EK bizottsági rendelet, a visszatérítésben vagy egyéb támogatásban részesülő mezőgazdasági termékek kivitele során végzett ellenőrzésekről szóló 386/90/EGK tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 2090/2002/EK bizottsági rendelet, valamint a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK bizottsági rendelet alapján indult növényegészségügyi vizsgálatok esetében a vizsgálat költségei az exportőrt terhelik, amennyiben a termék a vizsgálat alapján nem felel meg az exporttámogatásban részesülés kritériumainak.

10. § (1) A másodfokú eljárás során a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok díját az első fokon eljárt hatóság megelőlegezi.

(2) Az első fokon eljárt hatóság köteles a másodfokú eljárásban felmerült vizsgálati díjat a másodfokú határozattól függően részben, illetve egészben viselni, ha a másodfokon eljáró hatóság a részben vagy egészben jogszabálysértő elsőfokú határozatot a tényállás kiegészítéséhez szükséges külön vizsgálatok eredménye alapján megváltoztatja vagy megsemmisíti.

(3) A tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok díját a fellebbező ügyfél téríti meg az első fokon eljárt hatóságnak, ha a másodfokon eljáró hatóság az elsőfokú határozatot helybenhagyja.

11. § Az Itv.

a) 28. §-ának (2) és (3) bekezdését a díjkötelezettség,

b) 31. §-a (1) bekezdésének első mondatát, illetve 31. §-ának (2) és (4)–(7) bekezdését a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítása,

c) 32. §-ának (2) bekezdését a díj visszatérítése,

d)11 73. §-ának (1) bekezdését a díjfizetés módja,

e)12 73/A. §-ának (3) bekezdését a jegyzőkönyvkészítés,

f)13

tekintetében kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy az ott nevesített illetékhivatalon Központi Szolgálatot, illetve Szolgálatot, illetéken díjat, leleten jegyzőkönyvet kell érteni.

12. § E rendelet alkalmazásában

a) egy postaküldemény (csomag, levélpostai küldemény): a csomagok darabszámától függetlenül az egy szállítólevéllel szállított csomagküldemény, illetve – a küldemények darabszámától függetlenül – az egy vámokmánnyal kezelt levélpostai küldemény,

b) egy darabáru küldemény: a darabszámtól függetlenül az egyszerre egy fuvarlevéllel, illetve ezt pótló egyéb fuvarokmánnyal vagy ezek nélkül szállított 2 tonna összsúlyt meg nem haladó küldemény,

c)14 egy jármű küldemény (szállítmány): a befogadóképességtől függetlenül az egy szállítóeszközbe berakott és egy fuvarlevéllel, egyéb fuvarokmánnyal vagy ezek nélkül szállított 2 tonna összsúlyt meghaladó küldemény,

d) export előzetes szemle: a termelő kérelmére a vegetációs időszakban, illetve azon kívül, a termőhelyen vagy tárolóhelyen (beleértve a tárolóteret is) elvégzett növényegészségügyi ellenőrzés és szükség esetén kiegészítő laboratóriumi vizsgálat.

13. § (1) Ez a rendelet 2004. december 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2)15

(3) E rendelet 3. számú mellékletének II. fejezete a növényeket vagy növényi termékeket károsító szervezeteknek a Közösségbe történő behurcolása és a Közösségen belüli elterjedése elleni védekezési intézkedésekről szóló 2000/29/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló, a Tanács 2002. november 28-i 2002/89/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. számú melléklet a 165/2004. (XI. 22.) FVM rendelethez16

Engedélyköteles termékek vizsgálatáért fizetendő díjak
I. BIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK
A) Növényvédő szerek, növekedésszabályozók, termésnövelő anyagok és növényvédelmi célú eszközök szabadföldi vizsgálatai
A díjak egy vizsgálati helyen, egy növénykultúrában, 3 kezelésvariáció alapesetére (egy készítmény egy dózisa, egy kezeletlen és egy standard kontroll) vonatkoznak, ahol a kezelés ismétléseinek száma:
a) Növényvédő szerek esetén

kisparcellán

4

nagyparcellán

4

b) Termésnövelő anyagok és növekedésszabályozók esetében

szántóföldi és zöldségkultúrában

 

kisparcellán

6

nagyparcellán

4

gyümölcskultúrában a kísérlet jellegétől függően

 

kisparcellán

5–10 között

nagyparcellán

4

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. A kísérlet megtervezése (témalap, szerződéskötés, szervezés stb.)

28 940

2. A vizsgálati terület kiválasztása, kitűzése

28 940

3. Kezelés

 

3.1. Kezelés egyszeri alkalommal növényvédő szer vizsgálatánál

 

3.1.1. Kisparcellán

20 040

3.1.2. Nagyparcellán és üres raktárban

33 390

3.1.3. Tárolt termény kezelése

33 390

3.2. Kezelés egyszeri alkalommal növekedésszabályozó és termésnövelő anyag vizsgálatánál

 

3.2.1. Kisparcellán

27 830

3.2.2. Nagyparcellán

33 390

3.2.3. Tárolt termény kezelése

33 390

3.3. Külső fél által végzett kezelés esetén a szakmai irányítás és felügyelet a 3.1. és 3.2. pontok szerinti díjtétel

50%-a

3.4. Kezelés többszöri alkalommal

az egyszeri kezelési díjak értelem szerint felszorzott értéke

4. Értékelések: egyszeri alkalommal, egy károsítóra, illetve vizsgálati paraméterre (gyomok esetében a vizsgálatban előírt gyomokra, de legfeljebb hat gyomfajra)

 

4.1. Elsődleges károsítók, paraméterek értékelése (egy alkalommal, egy károsítóra vagy paraméterre)

 

4.1.1. Növényen vagy raktári terményen növényvédő szer vizsgálatánál

 

4.1.1.1. kisparcellán

20 040

4.1.1.2. nagyparcellán

24 600

4.1.2. Talajban növényvédő szer vizsgálatánál

 

4.1.2.1. kisparcellán

31 170

4.1.2.2. nagyparcellán

49 100

4.1.3. Növekedésszabályozó és termésnövelő anyag vizsgálatánál

 

4.1.3.1. kisparcellán

20 040

4.1.3.2. nagyparcellán

28 940

4.1.4. Laborvizsgálat, bioteszt (egyszerű)

17 800

4.1.5. Laborvizsgálat, bioteszt (összetett tenyésztéssel, preparálással stb.)

60 100

4.2. Másodlagos károsítók, paraméterek egyidejű értékelése az elsődleges mellett további károsítókra, hasznos élő szervezetekre, további paraméterekre (pl. tőszámlálás, fitotoxicitás stb.)

 

4.2.1. Növényen vagy raktári terményen növényvédő szer vizsgálatánál

 

4.2.1.1. kisparcellán

10 020

4.2.1.2. nagyparcellán

12 300

4.2.2. Talajban növényvédő szer vizsgálatnál

 

4.2.2.1. kisparcellán

15 580

4.2.2.2. nagyparcellán

24 550

4.2.3. Növekedésszabályozó és termésnövelő anyag vizsgálatánál

 

4.2.3.1. kisparcellán

10 020

4.2.3.2. nagyparcellán

14 470

4.3. Értékelés többszöri alkalommal vagy több károsítóra, paraméterre

az egyszeri értékelési díjak értelem szerint felszorzott értéke

5. Egyéb műveletek

 

5.1. Mintavétel

 

5.1.1. Kisparcellán

11 130

5.1.2. Nagyparcellán

16 700

5.2. Termésmérés

44 520

5.3. Csírázásvizsgálat a vetőmagból vagy a termésből

22 260

5.4. Szabadföldi kihajtási/kelési vizsgálat (pl. raktári termény kezelése után)

28 940

5.5. Károsító-tenyésztés (egy faj)

27 830

5.6. Provokatív fertőzés

a 3. és az 5.5. pont szerinti díjtétel összege

6. Vizsgálati adatok feldolgozása, jelentés elkészítése

 

6.1. Magyar nyelvű jelentés

44 520

6.2. Idegen nyelvű jelentés, nyelvenként

16 700

6.3. Kísérleti jelentések szakmai ellenőrzése

16 700

6.4. Hitelesített másolat készítése a jelentésről (darabonként)

8 000

6.5. A megrendelt jelentések elkészítése elektronikus formában (nyelvenként)

8 000

7. Kezelésvariációk növekménye (a díjtétel emelkedése egy vizsgálaton belül több dózis, több ismétlés, több standard vagy szerkombináció szüksége esetén)

 

7.1. Kisparcellás vizsgálatban, plusz kezelésenként az 1–6. pont szerinti alapdíj összegének

15%-a

7.2. Nagyparcellán és terménytárolókban végzett vizsgálatokban, plusz kezelésenként az 1–6. pont szerinti díjtétel összegének

20%-a

B) Tenyészedényes vizsgálatok
A díjak egy vizsgálati helyen, egy növénykultúrában, 3 kezelésvariáció alapesetére (egy készítmény egy dózisa, egy kezeletlen és egy standard kontroll) vonatkoznak, ahol a kezelés ismétléseinek száma legalább 4.

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. A kísérlet megtervezése (témalap, szerződéskötés, szervezés, ellenőrzés stb.)

28 940

2. A vizsgálati terület kiválasztása, kijelölése

8 900

3. Kezelés egyszeri alkalommal

11 130

4. Értékelés

 

4.1. Mintavétel egy alkalommal

5 570

4.2. Értékelés egy alkalommal, egy paraméterre; termésmérés egy alkalommal

10 020

4.3. Értékelés egy alkalommal, több paraméter esetén, többletparaméterenként

4 450

5. Vizsgálati adatok feldolgozása

 

5.1. Magyar nyelvű jelentés

44 520

5.2. Idegen nyelvű jelentés nyelvenként

16 700

5.3. Kísérleti jelentések szakmai ellenőrzése

16 700

5.4. Hitelesített másolat készítése a jelentésről (darabonként)

8 000

6. Kezelésvariációk növekménye (a díjtétel emelkedése egy vizsgálaton belül több dózis, több ismétlés, több standard vagy szerkombináció szüksége esetén) az 1–5. pont szerinti alapdíj

15%-a

C) Növényvédő szerek és károsítók laboratóriumi vizsgálata

Díjtétel (Ft)

 

 

Általános vizsgálatok:

 

1. Helyszíni vizsgálat és/vagy mintavétel

11 130

2. Baktericid, fungicid, zoocid laboratóriumi szkrin vizsgálata

 

2.1. Egy készítmény, egy dózissor, tíz ismétlés

60 100

2.2. Minden további készítmény esetén

26 710

3. Baktericid, fungicid, zoocid üvegházi szkrin vizsgálata

 

3.1. Egy készítmény, egy dózissor, hat ismétlés

74 570

3.2. Minden további készítmény esetén

36 730

 

 

Speciális laboratóriumi vizsgálatok (mintánként):

 

4. Virológiai kontroll vizsgálatok

 

4.1. Rügyből és zöld növényi részekből végzett szerológiai (ELISA) teszt

 

4.1.1. Egy vírusra

1 530

4.1.2. Minden további vírusra

690

4.2. Fás növényi részből végzett szerológiai (ELISA) teszt

 

4.2.1. Egy vírusra

2 310

4.2.2. Minden további vírusra

710

4.3. Magtételből végzett ELISA teszt

 

4.3.1. Egy vírusra

78 830

4.3.2. Minden további vírusra

7 600

4.4. Víruskimutatás molekuláris módszerrel

 

4.4.1. RT-PCR módszerrel

9 200

4.4.2. IC-PCR módszerrel

9 300

4.4.3. PCR-ELISA módszerrel

11 700

4.5. Vírus törzsek azonosítása molekuláris és fehérje alapú kimutatási módszerrel

 

4.5.1. Nested-PCR módszerrel

11 500

4.5.2. RFLP módszerrel

12 500

4.5.3. Western-blot módszerrel

13 500

4.5.4. Southern-blot, Dot-blot módszerrel

17 600

4.5.5. Ds RNS kivonásos módszerrel

21 000

4.6. Fitoplazma kimutatás molekuláris módszerrel

 

4.6.1. Egylépcsős DNS-kivonás nested-PCR módszerrel

9 700

4.6.2. Kétlépcsős DNS-kivonás nested-PCR módszerrel

15 600

4.7. Fitoplazma törzsek azonosítása molekuláris módszerrel

 

4.7.1. Egylépcsős nukleinsav kivonás PCR RFLP módszerrel

14 300

4.7.2. Kétlépcsős nukleinsav kivonás PCR RFLP módszerrel

18 400

4.8. Zöldségfélék, szántóföldi és dísznövények virológiai vizsgálata üvegházi bioteszttel

17 070

5. Bakteriológiai kontroll vizsgálatok (egy károsítóra)

 

5.1. Tenyésztés speciális eljárással, mesterséges inokulációs teszttel kiegészítve (egy károsítóra)

12 430

5.2. Növénypatogén baktériumok kimutatása IF vagy ELISA teszttel

 

5.2.1. Vetőmag tétel vizsgálata

13 350

5.2.2. Növényi részek, gyökerek, gumók, hagymák vizsgálata

12 000

5.2.3. Szerológiai tesztelés bioteszttel kiegészítve

19 580

5.3. Növénypatogén baktériumok kimutatása molekuláris módszerekkel

 

5.3.1. Baktérium meghatározás PCR módszerrel

9 300

5.3.2. Baktérium meghatározás nested-PCR módszerrel

11 500

5.4. Baktérium meghatározás zsírsav analízissel

2 600

5.5. Baktériumok meghatározása BIOLOG rendszerben (egy baktérium törzs)

12 600

6. Mikológiai vizsgálatok

 

6.1. Hagyományos mikológiai vizsgálatok

 

6.1.1. Műszeres laboratóriumi vizsgálat

3 900

6.1.2. Tenyésztés, vizsgálat természetes táptalajon

3 900

6.1.3. Tenyésztés, vizsgálat szintetikus táptalajon

3 900

6.1.4. Tenyésztés, vizsgálat speciális táptalajon

11 600

6.1.5. Tenyésztés speciális eljárással, mesterséges inokulációs teszttel kiegészítve

15 200

6.1.6. Tenyésztés, micélium termeltetés, liofilizálás molekuláris vizsgálatokhoz

11 600

6.2. Molekuláris mikológiai vizsgálatok

 

6.2.1. Duplaszálas RNS izolálás

17 400

6.2.2. Gomba izolátumok azonosítása

 

6.2.2.1. PCR módszerrel

6 680

6.2.2.2. nested-PCR módszerrel

9 700

6.2.2.3. RFLP módszerrel

12 500

6.2.2.4. Southern-blot, Dot-blot módszerrel

15 800

6.2.2.5. szekvenáltatás Outern-blot, Dot-blot módszerrel

21 700

7. Nematológiai vizsgálatok

 

7.1. Fonálféreg kinyerés talaj- és növénymintából

6 000

7.2. Fonálféreg mikroszkópos identifikálása

16 000

7.3. Fonálféreg fajok, patotípusok meghatározása molekuláris módszerrel

 

7.3.1. Fonálféreg fajok azonosítása nested-PCR módszerrel

11 500

7.3.2. Fonálféreg fajok azonosítása RFLP módszerrel

12 500

7.4. Fonálféreg fajok, patotípusok meghatározása ELISA teszttel

9 200

8. Entomológiai vizsgálatok

 

8.1. Mikroszkópi fajhatározás egyszerű preparálási módszerrel

13 100

8.2. Mikroszkópi fajhatározás összetett preparálási módszerrel

19 520

8.3. Rovar kinevelés, kitenyésztés növényi részből

20 015

9. Gyombiológiai vizsgálatok

 

9.1. Gyomhatározás magvak alapján

9 000

9.2. Gyomhatározás növény alapján

5 400

9.3. Gyommeghatározás csíráztatással

9 150

10. Károsítók kimutatása, azonosítása real-time PCR módszerrel

6 500

11. Károsítók vizsgálata, azonosítása elektron-mikroszkóppal

 

11.1. Scanning elektron-mikroszkópos vizsgálat

7 900

11.2. Transzmissziós elektron-mikroszkópos vizsgálat

12 500

12. Kiszállási díj a Szolgálat telephelyén kívül végzett tevékenységek esetében

4 000

D) Termésnövelő anyagok laboratóriumi vizsgálatai 1 készítmény esetében

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Csírázásgátló hatás vizsgálata

61 220

2. Gyomosító hatás vizsgálata

22 260

3. Károsítókkal való fertőzöttség és fertőzőképesség vizsgálata

 

3.1. Talajlakó kártevőkkel való fertőzöttség és cisztaképző fonálférgek kimutatása laboratóriumban

16 700

3.2. Palántadőlést okozó és egyéb talajból fertőző kórokozók, valamint gubacsképző fonálférgek kimutatása bioteszttel, üvegházi körülmények között

92 380

4. Zárlati fonálférgekkel való fertőzöttség vizsgálata

16 700

5. Kiszállási díj a Szolgálat telephelyén kívül végzett tevékenységek esetében

4 000

E) Mikrobiológiai készítmények minősítése

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Garantált csíraszám és enzimaktivitás vizsgálata (mintánként)

 

1.1. Összcsíraszám

3 340

1.2. Sugárgomba szám

3 340

1.3. Mikrogomba szám

3 340

1.4. Aerob cellulózbontók száma

3 340

1.5. Szabadon élő N-kötők száma

3 340

1.6. Idegen fertőzés (tisztaság) vizsgálata

3 900

1.7. Szacharáz enzim aktivitás vizsgálata

3 900

1.8. Kataláz enzim aktivitás vizsgálata

3 340

1.9. Nitrifikáló baktériumok száma

3 900

1.10. Ammonifikáló baktériumok száma

3 900

1.11. Proteolitikus enzim aktivitás vizsgálata

3 340

1.12. Dehidrogenáz enzim aktivitás

3 340

1.13. Magratapadás (szilárd oltóanyagoknál)

3 900

2. Hatékonysági vizsgálatok (készítményenként)

 

2.1. C-ciklus (OECD Guideline 1999 szerint)

132 450

2.2. N-ciklus (OECD Guideline 1999 szerint)

90 150

2.3. Laboratóriumi ROUX-csöves vegetációs vizsgálat (steril növénykísérlet)

83 480

2.4. Cellulózbontó aktivitás vizsgálata

15 030

3. Toxicitás vizsgálat (készítményenként)

 

3.1. Talajtoxicitás vizsgálata azotobacteres talajblokk módszerrel

6 120

3.2. Azotobacter agile teszt

6 120

3.3. Vízzel stabil emulziót képző anyagok toxicitási vizsgálata (Pseudomonas putida sejtszaporodás-gátlási tesztje)

22 260

4. Kiszállási díj a Szolgálat telephelyén kívül végzett tevékenységek esetében

4 000

F) Vízélettani vizsgálatok

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Növényvédő szerek víztoxikológiai értékelése (készítményenként)

10 500

2. Vízélettani laboratóriumi alapvizsgálatok

 

2.1. Mintavétel

560

2.2. pH, oldott oxigén, hőmérséklet, vezetőképesség meghatározása (helyszíni)

1 670

egyidejűleg mért további minták

420

2.3. Általános vízkémiai paraméterek meghatározása laborban (pH, lúgosság, vezetőképesség, nitrát, nitrit, foszfát, szulfid, KOIps)

8 900

egyidejűleg mért további minták

1 730

2.4. Biológiai vízvizsgálat (összalgaszám, illetve zooplankton meghatározása)

3 340

2.5. Összes szerves szén fotometriás meghatározása (TOC)

4 400

2.6. Toxicitási gyorsteszt (ToxAlert)

3 100

2.7. Biokémiai oxigénigény meghatározása (BOI5)

3 250

2.8. Klorofill meghatározása

2 890

3. Tájékozódó toxikológiai tesztek

 

3.1. Halteszt

30 050

3.2. Kisrák-teszt

16 700

3.3. Csírázásgátló hatás vizsgálata

12 240

3.4. Algateszt

17 140

4. Toxikológiai tesztek

 

4.1. Halteszt

151 370

4.2. Kisrák-teszt

83 480

4.3. Algateszt

85 700

4.4. Csírázásgátló hatás vizsgálata

61 220

4.5. Lemnateszt

88 000

5. Szakvélemény

3 340

6. Kiszállási díj a Szolgálat telephelyén kívül végzett tevékenységek esetében

4 000

G) Ökotoxikológiai vizsgálatok

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Madártoxikológia

 

1.1. Akut orális toxicitás meghatározása

 

1.1.1. Fácán (Phasianus colchicus)

875 000

1.1.2. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

875 000

1.1.3. Japán fürj (Coturnix coturnix japonica)

775 000

1.1.4. Fogoly (Perdix perdix)

975 000

1.2. Etetéses toxicitási vizsgálat

 

1.2.1. Fácán (Phasianus colchicus)

1 025 000

1.2.2. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

1 025 000

1.2.3. Japán fürj (Coturnix coturnix japonica)

900 000

1.2.4. Fogoly (Perdix perdix)

1 350 000

1.3. Választásos etetési vizsgálat

 

1.3.1. Fácán (Phasianus colchicus)

1 050 000

1.3.2. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

1 050 000

1.3.3. Japán fürj (Coturnix coturnix japonica)

950 000

1.3.4. Fogoly (Perdix perdix)

1 225 000

1.3.5. Vetési varjú (Corvus frugilegus)

1 725 000

1.3.6. Dolmányos varjú (Corvus corone cornix)

1 725 000

1.4. Egygenerációs reprodukciós vizsgálat

 

1.4.1. Fácán (Phasianus colchicus)

10 250 000

1.4.2. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

10 500 000

1.4.3. Japán fürj (Coturnix coturnix japonica)

10 000 000

1.5. Modellüzemi vizsgálat

 

1.5.1. Fácán (Phasianus colchicus)

1 825 000

1.5.2. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

1 825 000

1.6. Szabadföldi vadtoxikológiai vizsgálat

3 725 000

1.7. Szekunder toxicitás meghatározása egerész ölyvön (Buteo buteo.)

4 750 000

2. Méhtoxikológia

 

2.1. Akut orális toxicitás meghatározása

275 000

2.2. Akut kontakt toxicitás meghatározása

275 000

2.3. Kontakt maradék toxicitási vizsgálat

900 000

2.4. Modellüzemi vizsgálat

2 225 000

2.5. Szabadföldi vizsgálat

2 100 000

2.6. Reprodukciós vizsgálat

1 725 000

3. Giliszta toxikológia

 

3.1. Akut toxicitás meghatározása

475 000

3.2. Reprodukciós vizsgálat

1 050 000

4. Rágcsáló toxikológia [Mezei pocok (Microtus arvalis)]

 

4.1. Akut orális toxicitás meghatározása

475 000

4.2. Etetéses toxicitási vizsgálat

650 000

4.3. Rágcsálóirtó csalétek szabadföldi hatékonysági vizsgálata

1 225 000

5. Kiszállási díj a Szolgálat telephelyén kívül végzett tevékenységek esetében

4 000

II. KÉMIAI VIZSGÁLATOK
A) Növényvédő szer bomlásdinamikai, szermaradék és minősítő vizsgálatok

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Tervezés, előkészítés

 

1.1. Kísérleti programterv elkészítése

30 050

1.2. Módszer validálás a minőségbiztosítási kézikönyv alapján, 13 hozzáadásos minta vizsgálatával. A díj a 4–6. pontban meghatározott, az adott minta vizsgálatához szükséges tevékenységekből áll össze, 13 mintára számítva.

 

2. Növényvédő szeres kezelés kizárólag analitikai vizsgálatokhoz

 

2.1. Vizsgálati terület kiválasztása és kitűzése

28 940

2.2. Kezelés

 

2.2.1. Kisparcellán

20 040

2.2.2. Nagyparcellán és üres raktárban

27 830

2.2.3. Tárolt termény esetében

33 390

2.3. Meteorológiai adatgyűjtés

17 810

2.4. Talajfizikai vizsgálat

8 680

2.5. Minőségbiztosítási ellenőrzés (esetenként)

44 520

3. Mintázás kémiai vizsgálathoz (alkalmanként)

 

3.1. Mintavétel növényvédőszer-maradék vizsgálatához

22 260

3.2. Mintavétel minőségvizsgálathoz

13 360

4. Minta-előkészítési műveletek mintánként (a vizsgálathoz szükséges minták száma a vizsgálat jellegétől és a kultúrától függően változhat)

 

4.1. Minta-előkészítés

2 890

4.2. Folyadék extrakció, turmixolás

1 780

4.3. Soxhlet extrakció

4 450

4.4. Savas, lúgos feltárás

2 890

4.5. Nedves roncsolás

1 560

4.6. Hamvasztás

2 230

4.7. Szűrés

220

4.8. Rázatás

1 340

4.9. Folyadék megoszlatás

2 450

4.10. Szilárd fázisú extrakció

4 450

4.11. Oszlop kromatográfiás extrakció

3 780

4.12. Bepárlás

890

4.13. Florisil oszlop tisztítás

2 890

4.14. Kevert oszlop tisztítás

2 450

4.15. Szilikagél oszlop tisztítás

1 560

4.16. Gél oszlop tisztítás

7 120

4.17. Alumíniumoxid oszlop tisztítás (bázikus)

2 230

4.18. Alumíniumoxid oszlop tisztítás (neutrális)

1 340

4.19. Tisztítási eljárás Cartridge típusú oszlopokkal

9 570

4.20. Ioncserés tisztítás

10 020

4.21. Származékképzés (metilezés)

2 230

4.22. Származékképzés (szililezés)

3 120

4.23. Egyéb származékképzés (foszforilezés, benzilezés, acetilezés stb.)

3 340

4.24. Speciális előkészítési, tisztítási eljárások a módszertől függően, egyedi költségkalkuláció alapján

 

5. Műszeres vizsgálatok, detektálási eljárások mintánként (a vizsgálathoz szükséges minták száma a vizsgálat jellegétől és a kultúrától függően változhat)

 

5.1. Vékonyréteg-kromatográfiás meghatározás enzimes előhívással

5 340

5.2. Vékonyréteg-kromatográfiás meghatározás o-tolidines módszerrel

3 560

5.3. Vékonyréteg-kromatográfiás meghatározás fungi-próbával

6 010

5.4. Vékonyréteg-kromatográfiás meghatározás egyéb reagensekkel

3 560

5.5. Gázkromatográfiás analízis töltött oszlopon

5 340

5.6. Kapillárkolonnás GC vizsgálat

11 130

5.7. Spektrofotometriás meghatározás

2 890

5.8. HPLC analízis alapdíja

17 810

5.9. GC-MS analízis alapdíja

33 390

5.10. LC-MS analízis alapdíja

51 870

6. Speciális növényvédőszer-maradék vizsgálatok, mintánként

 

6.1. Gázosító szerek vizsgálata

10 020

6.2. Ditiokarbamátok meghatározása

7 570

7. Szermaradék és bomlásdinamikai vizsgálat jelentése, ellenőrzése

 

7.1. Jelentés elkészítése (GLP irányelvek szerint)

73 460

7.2. GLP minőség-ellenőrzés

62 330

7.3. GLP jelentés auditálása, GLP minősítő bizonylat kiállítása

62 330

7.4. Hitelesített másolat készítése a jelentésről (darabonként)

8 000

8. Kémiai és fizikai minősítés (mintánként)

 

8.1. Kémiai minősítő vizsgálatok

 

8.1.1. Oldhatatlan maradék meghatározása vízben, illetve szerves oldószerben

3 340

8.1.2. Víztartalom (Karl-Fischer, Dean-Stark)

2 780

8.1.3. Gyorsított tárolási vizsgálat magas hőmérsékleten

55 650

8.1.4. Szuszpenzió stabilitás hatóanyag kémiai meghatározása alapján

5 570

8.1.5. Granulátumok deszorpciós vizsgálata

10 020

8.2. Küllemvizsgálatok: szín, szag, fizikai állapot, kiszerelés formája

220

8.3. Fiziko-kémiai vizsgálatok

 

8.3.1. Olvadáspont, lobbanáspont, sűrűség, vízoldékonyság, viszkozitás, térfogattömeg, nedves szitálási maradék, száraz szitálási maradék, felületi feszültség, tapadás a csávázandó maghoz, nominális szemcseméret eloszlás, porképződés, kopásállóság, szuszpenzió stabilitás (gravimetriásan), habzóképesség, nedvesedés, diszpergálhatóság, szilárd készítmények kiönthetősége, szétesési idő, tabletta épsége, oldhatóság folyékony szénhidrogénben, emulzió stabilitás vizsgálati típusonként

2 230

8.3.2. pH meghatározása

1 670

8.3.3. Gyorsított tárolási vizsgálat alacsony hőmérsékleten

2 780

8.3.4. Fizikai kompatibilitás (keverhetőség) vizsgálata (két anyagra)

20 030

9. Mintaszállítás

 

9.1. Mintaszállítás az adott megye területén

3 200

9.2. Mintaszállítás az adott megye területén kívül

4 600

B) Termésnövelő anyagok kémiai vizsgálatai

Vizsgálandó paraméterek megnevezése

Vizsgálati módszer megnevezése több alkalmazható eljárás esetén

Díjtétel
(Ft)

 

 

 

1. Fizikai tulajdonságok (mintánként)

 

 

1.1. Küllem: szín, szag, halmazállapot

 

240

1.2. pH

 

 

1.2.1. Szilárd műtrágyáknál 10%-os vizes szuszpenzióban

 

1 780

1.2.2. Folyékony műtrágyáknál eredeti oldatban

 

1 670

1.3. Sűrűség/térfogattömeg

 

1 000

1.4. Szemcseméret eloszlás (frakciónként)

 

1 000

1.5. Nedvességtartalom

szárítással

2 250

 

Karl-Fischer módszerrel

2 750

1.6. Szervesanyag-tartalom

 

3 750

1.7. Vízben oldható összes sótartalom

 

4 230

1.8. Vízben oldhatatlan maradék

 

4 230

1.9. Duzzadóképesség

 

1 110

1.10. Porozitás (olaj visszatartás)

 

4 250

1.11. Éghető anyag tartalom

 

3 900

2. Mintavétel kémiai vizsgálatokhoz

 

 

2.1. Mintavétel kémiai minősítő vizsgálatokhoz

 

30 000

2.2. Mintavétel környezetvédelmi vizsgálatokhoz

 

 

2.2.1. Kommunális, szippantott szennyvíziszapból

 

35 000

2.2.2. Talajból

 

32 500

3. Kémiai tulajdonságok (mintánként) – gyártó által deklarált hatóanyagok

 

 

3.1. N

 

 

3.1.1. NO3

 

2 500

3.1.2. NH2

 

2 500

3.1.3. NH4

 

2 250

3.1.4. Tartós hatású N formák

 

5 000

3.1.5. Összes N

 

5 000

3.2. P

 

 

3.2.1. Vízben oldható P2O5

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Fotometriásan

2 830

 

c) ICP

3 340

3.2.2. 2%-os citromsavban oldható P2O5

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Fotometriásan

2 830

 

c) ICP

3 340

3.2.3. Lúgos ammónium-citrátban oldható P2O5

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Fotometriásan

2 830

 

c) ICP

3 340

3.2.4. Semleges ammónium-citrátban oldható P2O5

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Fotometriásan

2 830

 

c) ICP

3 340

3.2.5. Hangyasavban oldható P2O5

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Fotometriásan

2 830

 

c) ICP

3 340

3.2.6. Összes (ásványi savakban oldódó) P2O5

a) Gravimetriásan

5 010

 

b) Fotometriásan

4 250

 

c) ICP

3 340

3.3. K

 

 

3.3.1. Összes K2O

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Lángfotometriásan

2 180

 

c) ICP

3 340

3.3.2. Vízben oldható K2O

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Lángfotometriásan

2 180

 

c) ICP

3 340

3.4. CaO

a) Komplexometriásan

4 230

 

b) ICP, AAS

5 570

3.5. Mg

 

 

3.5.1. MgO

a) Komplexometriásan

4 230

 

b) ICP, AAS

5 570

3.5.2. Vízoldható MgO

a) Komplexometriásan

4 230

 

b) ICP, AAS

5 570

3.5.3. Összes MgO

a) Gravimetriásan

4 230

 

b) Komplexometriásan

4 230

 

c) ICP, AAS

5 570

3.6. B

 

 

3.6.1. Összes B

a) Titrimetriásan

4 010

 

b) ICP, AAS

5 570

3.6.2. Vízoldható B

a) Titrimetriásan

4 010

 

b) ICP, AAS

5 570

3.7. Co

 

 

3.7.1. Összes Co

a) Gravimetriásan

4 010

 

b) ICP, AAS

5 570

3.7.2. Kelát-kötésben levő Co

ICP, AAS

5 570

3.7.3. Vízoldható Co

ICP, AAS

5 570

3.8. Cu

 

 

3.8.1. Összes Cu

ICP, AAS

5 570

3.8.2. Kelát-kötésben levő Cu

ICP, AAS

5 570

3.8.3. Vízoldható Cu

ICP, AAS

5 570

3.9. Fe

 

 

3.9.1. Összes Fe

ICP, AAS

5 570

3.9.2. Kelát-kötésben levő Fe

ICP, AAS

5 570

3.9.3. Vízoldható Fe

ICP, AAS

5 570

3.10. Mn

 

 

3.10.1. Összes Mn

ICP, AAS

5 570

3.10.2. Vízoldható Mn

ICP, AAS

5 570

3.10.3. Kelát-kötésben levő Mn

ICP, AAS

5 570

3.11. Mo

 

 

3.11.1. Összes Mo

ICP, AAS

5 570

3.11.2. Vízoldható Mo

ICP, AAS

5 570

3.12. Zn

 

 

3.12.1. Összes Zn

ICP, AAS

5 570

3.12.2. Kelát-kötésben levő Zn

ICP, AAS

5 570

3.12.3. Vízoldható Zn

ICP, AAS

5 570

3.13. CO3: Összes karbonát-tartalom CaCO3-ban

 

3 780

3.14. Cl

Titrimetriásan

4 230

3.15. S

 

 

3.15.1. SO3

Gravimetriásan

4 230

3.15.2. S

ICP

5 570

3.16. Na

 

 

3.16.1. Na2O

Lángfotometriásan

2 180

3.16.2. Na2O

ICP

5 570

3.17. Biuret

Fotometriásan

4 010

4. Szennyeződések (mintánként)

 

 

4.1. Toxikus elemek

 

 

4.1.1. As

AAS, ICP

9 460

4.1.2. Cd

AAS

5 570

4.1.3. Co

ICP, AAS

5 570

4.1.4. Cr

ICP, AAS

5 570

4.1.5. Cu

ICP, AAS

5 570

4.1.6. Hg

ICP, AAS

9 460

4.1.7. Ni

AAS, ICP

5 570

4.1.8. Pb

ICP, AAS

5 570

4.1.9. Se

ICP, AAS

9 460

4.1.10. 9 toxikus elem együttes vizsgálata

AAS

44 520

4.1.11. 8 toxikus elem együttes vizsgálata

ICP, AAS

38 960

4.1.12. 6 toxikus elem együttes vizsgálata

ICP, AAS

33 390

4.2. Szerves szennyezők

 

 

4.2.1. Összes PAH tartalom (16 vegyület)

 

22 260

4.2.2. Ásványi olaj tartalom (TPH C5-C40)

 

11 690

4.2.3. Összes PCB tartalom

 

22 260

5. Talaj- és növényvizsgálatok (mintánként)

 

 

5.1. Teljes talajvizsgálat (humusz, pH, CaCO3, kötöttség, összsó, N, P, K, SO4, Na, Mg, Cu, Zn, Mn)

 

3 900

5.2. Szűkített talajvizsgálat (pH, CaCO3, kötöttség, P, K)

 

2 670

5.3. Talajvizsgálat toxikus elemekkel bővítve

 

48 420

5.4. Növényvizsgálat (szárazanyag, N, P, K, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn)

 

3 560

6. Mintaszállítás

 

 

6.1. Mintaszállítás az adott megye területén

 

3 200

6.2. Mintaszállítás az adott megye területén kívül

 

4 600

III. EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK
Ha a vizsgálatokhoz külső (ún. idegen) szolgáltatás igénybevétele szükséges, annak tényét a Központi Szolgálat, vagy a Szolgálat és az ügyfél között szerződésben kell rögzíteni, költségei pedig a kiállított számlák alapján az ügyfelet terhelik.
A vizsgálatok során idegen szolgáltatásnak minősül, illetve költségként továbbterhelésre kerül:
– a légi, a földi gépes, valamint a raktár- és terménykezelés,
– az egyéb károsítók elleni védekezés (amennyiben a célkárosító elleni hatás értékeléséhez nélkülözhetetlen),
– a beltartalmi vizsgálat,
– a vetés (kultúr- vagy gyomnövény), a palántázás és egyéb ápolási munka,
– a tárolt termény üres silóba történő áttárolása,
– a termény megsemmisítése,
– a vizsgálathoz szükséges palánta, szaporítóanyag, termény, vetőmag költsége,
– a standard vegyszer és egyéb anyagok költsége,
– a bérleti díj (vizsgálati terület, műszer, gép stb.).

2. számú melléklet a 165/2004. (XI. 22.) FVM rendelethez17

Engedélyköteles termékek engedélyezéséért fizetendő díjak
A) Növényvédő szer engedélyezési díjak

 

Díjtétel (Ft)

 

 

I. Növényvédő szer hatóanyagok

 

 

 

1. Dosszié teljességének ellenőrzése, ha Magyarország a jelentéstevő tagállam

350 000

1.1. Benyújtott dossziék előzetes szakértői értékelése

1 000 000

1.2. Speciális adatkövetelmény esetén

100 000

1.2.1. Benyújtott dossziék előzetes szakértői értékelése

500 000

2. Dosszié kiértékelése új hatóanyagnak (kivéve mikroorganizmus, vírus és feromon) a 91/414/EGK tanácsi irányelv (a továbbiakban: Irányelv) I. mellékletére való felvételéhez, ha Magyarország a jelentéstevő tagállam

15 000 000

2.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

2.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

3 000 000

2.1.2. Növényi kivonatok, makro szervezetek

5 000 000

2.1.3. Egyéb speciális anyagok

6 000 000

3. Dosszié kiértékelése mikroorganizmusok, vírusok és feromonok felvételéhez az Irányelv
I. mellékletére, ha Magyarország a jelentéstevő tagállam

7 000 000

4. Dosszié kiértékelése új hatóanyag esetén, a vállalt részfeladattól függően, szakterületenként, ha Magyarország társ-jelentéstevő tagállam

2 000 000

4.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

4.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

2 000 000

4.1.2. Növényi kivonatok, makro szervezetek

3 000 000

4.1.3. Egyéb speciális anyagok

4 000 000

5. Dosszié értékelése közösségi döntéshozatalhoz, szakterületenként

100 000

 

 

 

 

II. Növényvédő szerek

 

 

 

1. A hatóanyag azonosságának megállapítása az Irányelv I. mellékletére való felvétel után

100 000

1.1. A hatóanyag azonosságának megállapítása az Irányelv I. mellékletére való felvétel után, amennyiben a felülvizsgálat a notifikáló gyártó, illetve annak képviselője által történő adatbenyújtás alapján történik, hatóanyagonként

50 000

2. A hatóanyag azonosságának elbírálásához kiegészítő szakanyag értékelése szakterületenként

150 000

3. Új hatóanyagot (kivéve mikroorganizmusokat, vírusokat) tartalmazó növényvédő szer engedélyezése

3 500 000

3.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

3.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

1 000 000

3.1.2. Növényi kivonatok

1 500 000

3.1.3. Egyéb speciális anyagok

2 000 000

4. Mikroorganizmusokat, vírusokat tartalmazó növényvédő szer engedélyezése

1 500 000

5. Régi hatóanyagot* (kivéve mikroorganizmusokat, vírusokat) tartalmazó növény-
védő szer engedélyezése

2 500 000

5.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

5.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

750 000

5.1.2. Növényi kivonatok

1 000 000

5.1.3. Egyéb speciális anyagok

800 000

6. 3 éves engedélyezés

3 500 000

6.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

6.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

750 000

6.1.2. Növényi kivonatok, makro szervezetek

1 500 000

6.1.3. Egyéb speciális anyagok

800 000

7. Engedély meghosszabbítása

 

7.1. 10 éves engedély meghosszabbítása

 

7.1.1. További kiértékelés nélkül

300 000

7.1.2. További kiértékeléssel

1 500 000

7.2. 3 éves engedély meghosszabbítása

150 000

8. Címkétől eltérő felhasználási engedély

150 000

9. Eseti engedély

 

9.1. 120 napos engedély

150 000

9.2. Magyarországon engedélyezett hatóanyag(ok) esetén, kultúránként

50 000

10. Engedély kölcsönös elfogadása

1 500 000

10.1. Speciális adatkövetelmény esetén

 

10.1.1. Közismert anyagok, egyszerű kémiai anyagok

750 000

10.1.2. Növényi kivonatok, makro szervezetek

900 000

10.1.3. Egyéb speciális anyagok

800 000

11. Engedélymódosítás

 

11.1. Adminisztratív

50 000

11.2. Szakterületenként

100 000

12. Címketervezet, illetve címke-felülvizsgálat
Amennyiben az erre vonatkozó kérelem benyújtása nem az engedélyezési, illetve engedélymódosítási eljárás keretében történik, illetve amennyiben a termék korábban még nem rendelkezett jóváhagyott címketervvel.

50 000

13. Kísérleti engedély

 

13.1. Új növényvédő szerre

50 000

13.2. Forgalomba hozatalra vagy kísérletre már engedélyezett növényvédő szerre

25 000

14. Párhuzamos behozatal engedélyezése

300 000

15. Növényvédőszer-maradék határérték megállapítása, módosítása

200 000

16. Növényvédő szernek nem minősülő termékek (növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök, makroszervezetek) engedélyezése

250 000

17. Növényvédő szerek éves engedély fenntartási díja

50 000

18. Új engedélykérelmek, illetve a 8., 9., 11., 13. és 14. pontok szerinti engedélykérelmekhez benyújtott adatok alapszintű vizsgálata, amennyiben bármely okból az eljárás folytatására nem kerül sor

10 000


* Régi hatóanyagnak minősülnek a Magyarországon 2004. május 1-je előtt engedélyezett növényvédő szerek hatóanyagai.

B) Termésnövelő anyag engedélyezési díjak

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Szerves trágyák, gilisztahumusz, talajjavító anyagok, termesztő közegek engedélyezése

333 000

2. Műtrágyák, ásványi trágyák, komposztok, mikrobiológiai készítmények, talaj- és növénykondicionáló anyagok engedélyezése

445 000

3. Engedélyokirat módosítása, kiegészítése

 

3.1. Szakterületi módosítás (vizsgálati adatokhoz kötött kultúrakiterjesztés, osztályozás, besorolás, technológiamódosítás, engedélyezett termék új forgalmazó nevére történő bejegyzése)

111 000

3.2. Adminisztratív módosítása (vizsgálatokhoz nem kötött módosítás: név, gyártó, engedélytulajdonos stb.)

55 000

4. Védelem egyenértékűség vizsgálata az áruk kölcsönös elismerése során

300 000

3. számú melléklet a 165/2004. (XI. 22.) FVM rendelethez18

Növényegészségügyi vizsgálatokért fizetendő díjak
I. BELSŐ NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLATOK

 

Díjtétel

 

 

1. Vizsgálatra bejelentett, szaporítási célra használt, az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezet (EPPO) tagállamain kívüli vetőmagvak, valamint nemesítő és honosító területek kötelező jelleggel előírt vizuális termőhelyi szemléje táblánként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálatok nélkül. (A szúrópróba-szerűen elvégzett vizsgálat díjmentes.)
Vizsgálatra bejelentett, szaporítási célra használt hibridkukorica (Zea mays) és napraforgó (Helianthus annuus) nemesítő és honosító területek vizuális termőhelyi szemléje táblánként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálatok nélkül.
Lucerna (Medicago sativa) magtermő állományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.
Phaseolus nemzettségbe tartozó növények magtermő állományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.
Bármely termesztési célú burgonya (Solanum tuberosum) nemesítő és honosító, szuperelit, elit és utántermesztett fokozatú területek vizuális termőhelyi szemléje táblánként, termesztő berendezésenként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálatok nélkül.
Telepítésre szánt cukorrépa (Beta vulgaris) magtermő állományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.
Egyéb, a növényegészségügyi feladatok részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet 6. számú mellékletében felsorolt növények, növényi termékek szemléje termesztő berendezésenként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.

750 Ft/ha vagy
termesztő berendezés,
de legalább 6 010 Ft

2. Zöldségfélék (Allium cepa, Allium porrum, Allium schoenoprasum, Capsicum annuum, Lycopersicon esculentum) magtermő és ültetésre szánt növényállományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként, termesztő berendezésenként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.
Valamennyi továbbszaporításra termesztett lágyszárú növény (kivéve burgonya), illetve azok magtermő és ültetésre szánt állományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként, termesztő berendezésenként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.
Gumók, hagymák, rhizómák magtermő és ültetésre szánt növényállományainak vizuális termőhelyi szemléje táblánként, termesztő berendezésenként és szemlénként, laboratóriumi vizsgálat nélkül.

880 Ft/ha vagy
termesztő berendezés,
de legalább 6 010 Ft

3. Telepítés, illetve ültetés előtti, előzetes termőhelyi szemle táblánként

 

3.1. Központi és üzemi törzsültetvények, törzsgyümölcsös, alany anyatelepek, továbbszaporításra szánt szőlő, gyümölcs, dísz- és egyéb faiskolák előzetes szemléje, valamint erdészeti csemetekertek létesítését, területváltoztatás engedélyezését megelőző szemle laboratóriumi vizsgálat nélkül

3 000 Ft/ha,
de legalább 6 010 Ft

3.2. Faiskolai lerakatok, árudák, forgalmazó helyek alkalmassági vizsgálata

6 500 Ft/vizsgálat

3.3. Egyéb, a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet 9. számú mellékletében, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben közzétett közleményben meghatározott növények termőhelyi szemléje

4 500 Ft/ha vagy
termesztő berendezés,
telephely ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

4. Faiskolák vizuális termőhelyi szemléje táblánként

 

4.1. Árutermelő szőlő, gyümölcs és bogyós gyümölcsű faiskolák, alanytelepítés, magvetés, bejelentett házi, átmeneti (szűrő) és elit faiskolák

9 500 Ft/ha
ellenőrzésenként

4.2. Erdészeti csemetekertek, díszfaiskolák

3 000 Ft/ha
ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

5. Központi és üzemi törzsültetvények vizuális termőhelyi szemléje táblánként

 

5.1. Törzses gyümölcsfajok: szemzőhajtás-termő és magtermő fák (vírusvizsgálatban részesült egyedekre csak vírusvizsgálati díjtétel)

450 Ft/10 db
ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

5.2. Szőlő és bogyós gyümölcsű ültetvények, vegetatív anyatelepek

15 030 Ft/ha
ellenőrzésenként

5.3. Örökzöldek, díszfák, díszcserjék

15 030 Ft/ha
ellenőrzésenként

6. Továbbszaporításra engedélyezett ültetvények, szaporításra kijelölt fák termőhelyi szemléje táblánként

 

6.1. Szemzőhajtás- és magtermő fák, törzskönyvezett, illetve törzskönyvi előjegyzésbe vett növények

240 Ft/db
ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

6.2. Szőlő és bogyós gyümölcsű ültetvények, dísznövények, erdészeti növények, vegetatív alanytelepek

3 000 Ft/ha vagy
termesztő berendezés
ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

6.3. Faiskola vetőmagvak fémzárolását megelőző növényegészségügyi vizsgálata

630 Ft/100 kg
ellenőrzésenként,
de legalább 6 010 Ft

7. Faiskolai lerakatok, árudák ellenőrzése

6 010 Ft
ellenőrzésenként

8. Export előzetes termőhelyi szemlék táblánként, laboratóriumi vizsgálat nélkül

880 Ft/ha,
de legalább 6 010 Ft

9. Növényútlevél kiállítása (kivéve az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által kiadott növényútlevél-címkék)

 

9.1. A megrendelő kérelmére kiadott növényútlevél-címke

35 Ft/db

9.2. A Szolgálat által, a megrendelő kérelmére növényútlevél, csereútlevél kiállítása

270 Ft/db

10. Terménytárolók kérelemre történő helyszíni vizsgálata tároló helyenként, a betárolt termény mennyisége szerint

 

üres raktár

5 670 Ft

500 t alatt

280 Ft/10 t,
de legalább 8 130 Ft

500–1000 t

14 000 Ft + 170 Ft/10 t

1000 t felett

22 260 Ft + 120 Ft/10 t

11. Nem hivatalból kezdeményezett eljárás során elrendelt megsemmisítés, fertőtlenítés, hűtőházi kezelés, szelektálás stb. eredményességének ellenőrzése eljárásonként

6 010 Ft

12. Üres gépjármű vizsgálata

5 870 Ft/gépjármű

13. Fa csomagolóanyagot előállító üzemek ellenőrzése telephelyenként, növényegészségügyi szállítólevéllel érkező import szállítmány ellenőrzési helyének előzetes szemléje

8 130 Ft

II. KÜLSŐ NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLATOK
A) Export vizsgálatok díjai

 

Díjtétel

 

 

1. Növényegészségügyi követelmények teljesítését igazoló okmányok ellenőrzése szállítmányonként

1 800 Ft

2. A termék származásának és azonosságának megállapítása szállítmányonként

 

2.1. Darabárú küldemény esetén

900 Ft

2.2. Egy teherautó, vasúti vagon, illetve hasonló méretű tartály mennyiségig

1 800 Ft

2.3. A 2.2. pontban meghatározottnál nagyobb mennyiség esetén

3 500 Ft

3. Postaküldemények, útipoggyász, darabáru ellenőrzése laboratóriumi vizsgálat nélkül

 

3.1. 1000 Ft értékhatárig díjmentes, növényegészségügyi bizonyítvány kiállítása esetén azonban

270 Ft

3.2. 1000–5000 Ft közötti értéknél

1 900 Ft

3.3. 5000 Ft feletti értéknél, két tonna összsúlyt meg nem haladó küldemény esetén

2 600 Ft

4. Vasúti kocsi, gép- és egyéb jármű, repülőgép, illetve hajóküldemények ellenőrzése megkezdett tíztonnánként, laboratóriumi vizsgálat nélkül

 

4.1. Vegetatív, gumós, hagymás szaporítóanyagok, élő növény, vetőmagvak, vetőburgonya

9 800 Ft

4.2. Gabona, hüvelyes, olajos és rostnövények magvai, azok őrleményei, azokból készült takarmánykeverékek és alapanyagok, friss zöldség és gyümölcs, héjas gyümölcsűek, étkezési és ipari burgonya

3 900 Ft

4.3. Egyéb növényi termékek, vágott virágok

2 600 Ft

4.4. Nyitott vasúti vagonban szállított tranzit, reexport szállítmányok vizsgálat nélkül

3 350 Ft

B) Import vizsgálatok díjai

 

Díjtétel

 

 

1. Növényegészségügyi követelmények teljesítését igazoló okmányok ellenőrzése szállítmányonként

1 800 Ft

2. A termék származásának és azonosságának megállapítása szállítmányonként

 

2.1. Egy teherautó, vasúti vagon, illetve hasonló méretű tartály mennyiségig

1 800 Ft

2.2. A 2.1. pontban meghatározottnál nagyobb mennyiség esetén

3 500 Ft

3. Növényegészségügyi ellenőrzés

 

3.1. Dugványok, magról nevelt növények (kivéve erdészeti szaporítóanyagok), fiatal szamóca- és zöldségnövények ellenőrzése szállítmányonként

 

3.1.1. 10 000 darabig

4 380 Ft

3.1.2. Minden további 1000 egység

180 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.2. Cserjék, fák (kivéve kivágott fenyőfák), fás szárú faiskolai növények, erdészeti szaporítóanyagok ellenőrzése szállítmányonként

 

3.2.1. 1000 darabig

4 380 Ft

3.2.2. Minden további 100 egység

110 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.3. Ültetésre szánt hagymák, gyökerek, rizómák, gyökérgumók ellenőrzése szállítmányonként (burgonyagumók kivételével)

 

3.3.1. 200 kg tömegig

4 380 Ft

3.3.2. Minden további 10 kg

40 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.4. Vetőmagok, szövettenyészetek ellenőrzése szállítmányonként

 

3.4.1. 100 kg tömegig

1 880 Ft

3.4.2. Minden további 10 g

40 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.5. Egyéb ültetésre szánt növények ellenőrzése szállítmányonként

 

3.5.1. 5000 darabig

4 380 Ft

3.5.2. Minden további 100 egység

50 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.6. Vágott virágok ellenőrzése szállítmányonként

 

3.6.1. 20 000 darabig

4 380 Ft

3.6.2. Minden további 1000 egység

40 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.7. Lombos ágak, tűlevelűek részeinek ellenőrzése szállítmányonként (kivágott fenyőfák kivételével)

 

3.7.1. 100 kg tömegig

4 380 Ft

3.7.2. Minden további 100 kg

440 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.8. Kivágott fenyőfák ellenőrzése szállítmányonként

 

3.8.1. 1000 darabig

4 380 Ft

3.8.2. Minden további 100 egység

440 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.9. Növények leveleinek ellenőrzése szállítmányonként (pl. gyógyfüvek, fűszernövények, leveles zöldségek)

 

3.9.1. 100 kg tömegig

4 380 Ft

3.9.2. Minden további 10 kg

440 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.10. Gyümölcsök, zöldségfélék ellenőrzése szállítmányonként (leveles zöldségek kivételével)

 

3.10.1. 25 000 kg tömegig

4 380 Ft

3.10.2. Minden további 1000 kg

180 Ft

3.11. Burgonyagumók ellenőrzése tételenként

 

3.11.1. 25 000 kg tömegig

13 130 Ft

3.11.2. Minden további (megkezdett) 25 000 kg-ként

13 130 Ft

3.12. Faanyag ellenőrzése szállítmányonként (fakéreg kivételével)

 

3.12.1. 100 m3 térfogatig

4 380 Ft

3.12.2. Minden további m3

40 Ft

3.13. Talaj és táptalaj, fakéreg ellenőrzése szállítmányonként

 

3.13.1. 25 000 kg tömegig

4 380 Ft

3.13.2. Minden további 1000 kg

180 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 35 000 Ft

3.14. Gabona, hüvelyes, olajos és rostnövények magvainak ellenőrzése szállítmányonként

 

3.14.1. 25 000 kg tömegig

4 380 Ft

3.14.2. Minden további 1000 kg

180 Ft,
de a teljes összeg
legfeljebb 175 000 Ft

3.15. Egyéb növények, növényi termékek (az őrléssel feldolgozottak kivételével) ellenőrzése szállítmányonként

4 380 Ft

4. Egyéb vizsgálatok, díjtételek

 

4.1. Növény és növényi termék hatósági mintavétele és postázása

630 Ft/minta kg

4.2. Növényegészségügyi zárszolgálati igazolás, bizonyítvány, jegyzőkönyv másolatának kiadása, valamint több bizonyítvány alapján kumulatív növényegészségügyi bizonyítvány kiállítása, ideiglenes nyilvántartási szám kiadása a növényegészségügyi határkirendeltségen

3 020 Ft

4.3. Ideiglenes növényegészségügyi szállítólevéllel beléptetett küldemények belföldiesítése

díjmentes

4.4. Belföldi növényegészségügyi bizonyítvánnyal szállított áruk vizsgálata

az export vizsgálati díj
50%-a

4.5. Heti pihenőnapon, szabadnapon vagy munkaszüneti napon végzett vizsgálat a folyamatosan nyitva tartó határkirendeltségek kivételével (amennyiben az áru berakásának megkezdése vagy befejezése ezen a napon történik)

a díj kétszerese

4.6. Meghatározott vizsgálati időpontokon túli, illetve engedélyezett éjszakai vizsgálat
(a folyamatosan nyitva tartó határkirendeltségek kivételével)

a díj 50%-kal megemelt
összege

4.7. A küldemény feladójának mulasztása miatt a berakóhelyen meghiúsult és közvetlenül a határállomásra irányított szállítmány növényegészségügyi vizsgálata

a díj ötszöröse

4.8. Ha a bejelentett kiviteli küldemény vizsgálata a megrendelt időpontban a kérelmező érdekkörében felmerült bármely okból nem végezhető el, vagy a bejelentett vizsgálatot a helyszínen lemondják, a vizsgálat megrendelésével felmerült kiadások fedezése

4 720 Ft

4.9. Ha a bejelentett időponttól kezdve a növényvédelmi felügyelőnek legalább egy órán át várakoznia kell anélkül, hogy a vizsgálatot megkezdhette vagy a megkezdett vizsgálatot folytathatta volna (beleértve a bizonyítvány kiállításához szükséges okmány hiányát is)

4 720 Ft

4.10. Rendkívüli vizsgálat (a megrendelő vállalási nyilatkozata alapján)

4 720 Ft

4.11. Növény és növényi termék ideiglenes, hűtött tárolása

 

4.11.1. A betárolás és kiszolgáltatás napján

4,3 Ft/kg/nap,
de legalább 4 720 Ft/nap

4.11.2. A betárolás és kiszolgáltatás közti minden naptári napon

1,8 Ft/kg/nap,
de legalább 4 720 Ft/nap

4.12. Növény és növényi termék ideiglenes, nem hűtött tárolása

 

4.12.1. A betárolás és kiszolgáltatás napján

2,9 Ft/kg/nap,
de legalább 2 640 Ft/nap

4.12.2. A betárolás és kiszolgáltatás közti minden naptári napon

0,5 Ft/kg/nap,
de legalább 2 640 Ft/nap

4.13. Növény és növényi termék ki- és berakodása mintavételhez

1 Ft/kg

4.14. Nem a növényegészségügyi hatóság kezdeményezésére történt növény és növényi termék hatósági mintavételezése és postázása

13 750 Ft/minta

III. NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGYI ELLENŐRZŐ VIZSGÁLATOK

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Virológiai kontroll vizsgálatok

 

1.1. Laboratóriumi víruskontroll vizsgálatok

 

1.1.1. Rügyből és zöld növényi részekből végzett szerológiai (ELISA) teszt

 

egy vírusra

1 530

minden további vírusra

690

1.1.2. Fás növényi részből végzett szerológiai (ELISA) teszt

 

egy vírusra

2 310

minden további vírusra

710

1.1.3. Magtételből végzett ELISA teszt

 

egy vírusra

78 830

minden további vírusra

7 600

1.1.4. Víruskimutatás molekuláris módszerrel

 

1.1.4.1. RT-PCR módszerrel

9 200

1.1.4.2. IC-PCR módszerrel

9 300

1.1.4.3. PCR-ELISA módszerrel

11 700

1.1.5. Vírustörzsek azonosítása molekuláris és fehérje alapú kimutatási módszerrel

 

1.1.5.1. Nested-PCR módszerrel

11 500

1.1.5.2. RFLP módszerrel

12 500

1.1.5.3. Western-blot módszerrel

13 500

1.1.5.4. Southern-blot, Dot-blot módszerrel

17 600

1.1.5.5. ds RNS kivonásos módszerrel

21 000

1.1.6. Fitoplazma-kimutatás molekuláris módszerrel

 

1.1.6.1. egylépcsős DNS-kivonás nested-PCR módszerrel

9 700

1.1.6.2. kétlépcsős DNS-kivonás nested-PCR módszerrel

15 600

1.1.7. Fitoplazma törzsek azonosítása molekuláris módszerrel

 

1.1.7.1. egylépcsős nukleinsav kivonás PCR RFLP módszerrel

14 300

1.1.7.2. kétlépcsős nukleinsav kivonás PCR RFLP módszerrel

18 400

1.2. Biológiai vírus vizsgálatok

 

1.2.1. Bogyós gyümölcsűek üvegházi virológiai vizsgálata

 

1.2.1.1. szamóca teszt (félfás- és lágyszárú indikátorokon)

38 310

1.2.1.2. málna, szeder teszt (félfás- és lágyszárú indikátorokon)

74 800

1.2.1.3. ribizli és köszméte teszt (fás- és lágyszárú indikátorokon)

77 720

1.2.1.4. üvegházi lágyszárú bioteszt

17 070

1.2.2. Gyümölcsfák üvegházi virológiai vizsgálata

 

1.2.2.1. csonthéjasok GF 305 tesztje

38 260

1.2.2.2. almatermésűek tesztje (3 indikátor fajon)

47 260

1.2.2.3. üvegházi lágyszárú bioteszt

17 070

1.2.3. Gyümölcsfák szabadföldi virológiai vizsgálata

 

1.2.3.1. Shirofugen teszt

5 100

1.2.3.2. PPV gyorsteszt (2 indikátor fajon)

17 180

1.2.3.3. cseresznye, meggy teszt (7 indikátor fajon)

51 060

1.2.3.4. szilva teszt (8 indikátor fajon)

58 550

1.2.3.5. kajszi teszt (7 indikátor fajon)

51 130

1.2.3.6. őszibarack és mandula teszt (5 indikátor fajon)

36 170

1.2.3.7. alma teszt (12 indikátor fajon)

72 830

1.2.3.8. körte teszt (11 indikátor fajon)

79 320

1.2.4. Gyümölcsfák szabadföldi utóellenőrző virológiai vizsgálata

 

1.2.4.1. cseresznye, meggy teszt (4 indikátor fajon)

29 430

1.2.4.2. kajszi, szilva teszt (3 indikátor fajon)

22 210

1.2.4.3. őszibarack, mandula teszt (2 indikátor fajon)

17 270

1.2.4.4. alma teszt (5 indikátor fajon)

30 170

1.2.4.5. körte teszt (5 indikátor fajon)

30 170

1.2.5. Szőlő virológiai alapvizsgálata

 

1.2.5.1. szőlő üvegházi lágyszárú bioteszt

17 070

1.2.5.2. szőlő szabadföldi fás bioteszt (7 indikátor fajon)

57 740

1.2.6. Szőlő utóellenőrző virológiai vizsgálata

 

1.2.6.1. szőlő üvegházi lágyszárú bioteszt

17 070

1.2.6.2. szőlő szabadföldi fás bioteszt (4 indikátor fajon)

34 190

1.2.7. Zöldségfélék, szántóföldi és dísznövények virológiai vizsgálata üvegházi bioteszttel

17 070

2. Bakteriológiai kontroll vizsgálatok (egy károsítóra)

 

2.1. Tenyésztés speciális eljárással, mesterséges inokulációs teszttel kiegészítve (egy károsítóra)

12 430

2.2. Növénypatogén baktériumok kimutatása IF vagy ELISA teszttel

 

2.2.1. Vetőmagtétel vizsgálata

13 350

2.2.2. Növényi részek, gyökerek, gumók, hagymák vizsgálata

12 000

2.2.3. Szerológiai tesztelés bioteszttel kiegészítve

19 580

2.3. Növénypatogén baktériumok kimutatása molekuláris módszerekkel

 

2.3.1. Baktérium meghatározás PCR módszerrel

9 300

2.3.2. Baktérium meghatározás nested PCR módszerrel

11 500

2.4. Baktérium meghatározás zsírsav analízissel

2 600

2.5. Baktériumok meghatározása BIOLOG rendszerben (egy baktérium törzs)

12 600

3. Mikológiai vizsgálatok

 

3.1. Hagyományos mikológiai vizsgálatok

 

3.1.1. Műszeres laboratóriumi vizsgálat

3 900

3.1.2. Tenyésztés, vizsgálat természetes táptalajon

3 900

3.1.3. Tenyésztés, vizsgálat szintetikus táptalajon

3 900

3.1.4. Tenyésztés, vizsgálat speciális táptalajon

11 600

3.1.5. Tenyésztés speciális eljárással, mesterséges inokulációs teszttel kiegészítve

15 200

3.1.6. Tenyésztés, micélium termeltetés, liofilizálás (molekuláris vizsgálatokhoz)

11 600

3.2. Molekuláris mikológiai vizsgálatok

 

3.2.1. Duplaszálas RNS izolálás

17 400

3.2.2. Gomba izolátumok azonosítása

 

3.2.2.1. PCR módszerrel

6 680

3.2.2.2. nested PCR módszerrel

9 700

3.2.2.3. RFLP módszerrel

12 500

3.2.2.4. Southern-blot, Dot-blot módszerrel

15 800

3.2.2.5. szekvenáltatás Outhern-blot, Dot-blot módszerrel

21 700

4. Nematológiai vizsgálatok

 

4.1. Fonálféreg kinyerés talaj- és növénymintából

6 000

4.2. Fonálféreg mikroszkópos identifikálása

16 000

4.3. Fonálféreg fajok, patotípusok meghatározása molekuláris módszerrel

 

4.3.1. Fonálféreg fajok azonosítása nested PCR módszerrel

11 500

4.3.2. Fonálféreg fajok azonosítása RFLP módszerrel

12 500

4.4. Fonálféreg fajok, patotípusok meghatározása ELISA teszttel

9 200

5. Entomológiai vizsgálatok

 

5.1. Mikroszkópi fajhatározás egyszerű preparálási módszerrel

13 100

5.2. Mikroszkópi fajhatározás összetett preparálási módszerrel

19 520

5.3. Rovar kinevelés, kitenyésztés növényi részből

20 015

6. Gyombiológiai vizsgálatok

 

6.1. Gyommeghatározás magvak alapján

9 000

6.2. Gyommeghatározás növény alapján

5 400

6.3. Gyommeghatározás csíráztatással

9 150

7. Karantén károsítók meghatározása biológiai teszteléssel (üvegház/fitotron)

 

7.1. Patogenitás teszt baktériummal

18 300

7.2. Patogenitás teszt gombával

92 400

7.3. Patogenitás teszt vírussal (lágyszárú tesztnövényeken)

29 100

7.4. Bioteszt ízeltlábú meghatározáshoz

38 600

8. Károsítók kimutatása, azonosítása real-time PCR módszerrel

6 500

9. Károsítók vizsgálata, azonosítása elektron-mikroszkóppal

 

9.1. Scanning elektron-mikroszkópos vizsgálat

7 900

9.2. Transzmissziós elektron-mikroszkópos vizsgálat

12 500

4. számú melléklet a 165/2004. (XI. 22.) FVM rendelethez19

Egyéb hatósági szolgáltatási díjak
I. Növényvédelmi gépek típusminősítési eljárási díjai

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Háti permetezőgépek

 

1.1. Dokumentumok alapján

30 000

1.2. Szemle alapján

40 000

1.3. Vizsgálat alapján

50 000

2. Egyéb növényvédelmi gépek

 

1.1. Dokumentumok alapján

30 000

1.2. Szemle alapján

100 000

1.3. Vizsgálat alapján

400 000

II. Egyéb helyszíni szemlék és igazolások díjai

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások elnyeréséhez szükséges növény- és talajvédelmi igazolás, valamint az ügyfél által egyéb indokból igényelt igazolás

 

1.1. Helyszíni szemlét nem igénylő igazolás

3 600 Ft

1.2. Helyszíni szemlével járó igazolás

750 Ft/ha, de legalább 6 010 Ft

III. Minőség-ellenőrzési vizsgálatok díjai

 

Díjtétel (Ft)

 

 

1. Az Európai Unió közös piacszabályozásához kapcsolódó dísznövény minőségellenőrzési díjak

 

1.1. Virághagymák, sarjhagymák és gumók

 

1.1.1. Export és import szállítmányoknál egy tétel esetén

11 270

1.1.2. További tételek esetén kiegészítő díj/tétel

3 600

1.1.3. Belföldi kereskedelemben végzett ellenőrzés tételenként

3 670

1.2. Friss vágott virágok és lombdíszek

 

1.2.1. Export és import szállítmányoknál egy tétel esetén

11 320

1.2.2. További tételek esetén kiegészítő díj/téte l

3 600

1.2.3. Belföldi kereskedelemben végzett ellenőrzés tételenként

3 670

1

A rendeletet a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. augusztus 1. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdésének e) pontját a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 1. §-a iktatta be. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

3

A 2. § (1) bekezdése a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

4

A 2. § (5) bekezdését a 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet 11. §-a iktatta be.

6

A 2/A. §-t a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 3. §-a iktatta be. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

7

A 3. § (1) bekezdése a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

8

A 4. § új (4) bekezdését a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 5. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti (4) bekezdés számozását (5) bekezdésre változtatva. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

9

A 4. § eredeti (4) bekezdésének számozását a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 5. §-a (5) bekezdésre változtatta.

10

A 7. § (2) bekezdése a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

11

A 11. § d) pontja a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

12

A 11. § e) pontja a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

13

A 11. § f) pontját a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

14

A 12. § c) pontja a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 8. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

15

A 13. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 9. §-ának 200. pontja hatályon kívül helyezte.

16

Az 1. számú melléklet a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján rendelkezéseit a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

17

A 2. számú melléklet a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján rendelkezéseit a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

18

A 3. számú melléklet a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján rendelkezéseit a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

19

A 4. számú melléklet a 116/2005. (XII. 19.) FVM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 10. § (1) bekezdése alapján rendelkezéseit a 2006. január 3. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére