• Tartalom

18/2004. (BK 14.) BM utasítás

18/2004. (BK 14.) BM utasítás

a belföldi reprezentációról*

2004.08.02.
A belföldi reprezentációs költségek racionalizálása és felhasználásuk egységesítése érdekében kiadom az alábbi
utasítást.
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteire; a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre; a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre; a Kormány által létrehozott, a belügyminiszter által irányított, központi hivatalként működő Közigazgatásszervezési és Közszolgálati Hivatalra; a belügyminiszter útján irányított – a Kormánynak alárendelt központi hivatalként működő – Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központra; a belügyminiszter közreműködésével irányított – a Kormány területi szerveiként működő – fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokra; továbbá a belügyminiszter tanácsadó testületeire (a továbbiakban együtt: szervek).
2. A szervek belföldi reprezentációs előirányzatát az utasítás 1. mellékletében felsorolt vezetők a beosztásukkal kapcsolatos vendéglátás költségeire – az ott meghatározott keret összegéig – használhatják fel. A keretek kiadása negyedévente történik.
3. A vezetői reprezentáció mellett a belföldi reprezentáció részeként az ünnepségekkel, kiemelt rendezvényekkel kapcsolatos fogadásra és vendéglátásra felszámítható, illetve felhasználható költségnormákat az utasítás 2. melléklete tartalmazza.
4. A BM Központi Igazgatását érintően a 2. mellékletben hivatkozott elszámolhatóság szempontjából ünnepségnek és kiemelt rendezvénynek kizárólag a belügyminisztérium féléves (vagy éves) jóváhagyott munkaprogramjának részét képező, a miniszter jóváhagyásával és a közigazgatási államtitkár egyetértésével kiadott „Minisztériumi ünnepség- és rendezvényterv”-ben (a továbbiakban: Terv) felsoroltak minősülnek azzal, hogy a Tervben rögzített valamennyi rendezvénynél szerepeltetni kell a 2. mellékletnek megfelelő besorolást és a besorolás szerinti normatíva figyelembevételével kalkulált és tervezett reprezentációs költséget. A Tervet a mindenkori minisztériumi munkaprogrammal együtt a BM Személyügyi Főosztály készíti el (a besorolásra, valamint a kalkulált és tervezett reprezentációs költségekre vonatkozó részét a BM Költségvetési és Gazdasági Főosztály visszaigazolása alapján) összhangban a minisztérium – szintén a munkaprogram részét képező – Eseménynaptárával. A Terven kívül eső rendezvények fogadási és vendéglátási költségei csak az azt összehívó vezető 1. mellékletben meghatározott reprezentációs keretének terhére számolhatók el. Különösen indokolt esetben egyedi kérelemre a Tervben nem szereplő rendezvény tervezett reprezentációs költségei alapján a megrendelést és a költségek 2. mellékletben foglalt normák alapján való elszámolását a belügyminiszter engedélyezheti.
5. A belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetek és központi hivatalok, valamint a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok vezetői az 1. mellékletben nem szereplő vezetők körére a belföldi reprezentációs keret felhasználási jogosultságot és az alkalmazható keretek összegét, valamint a 2. mellékletben a fogadási és vendéglátási költségnormákat, azok felhasználásának rendjét, az irányításuk alá tartozó területre – a mellékletben szereplő normaösszegeken belül a jelen utasítással összhangban – a közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár egyetértésével, belső szabályzatban határozzák meg.
6. Az ünnepségekkel, kiemelt rendezvényekkel kapcsolatos fogadás és vendéglátás költségnormája a vezetői reprezentáció kerete terhére túlléphető.
7. Reprezentáció keretében ajándék kizárólag az adózással kapcsolatos hatályos jogszabályok rendelkezéseinek figyelembevételével, az 1. mellékletben meghatározott vezetői reprezentációs keret terhére adható.
8. A vezetői reprezentáció felhasználását minden érintett köteles a tárgynegyedév utolsó munkanapjáig a szerv pénzügyi szervezetének számla (bizonylat) alapján elszámolni, ennek hiányában a következő időszakra járó keret nem adható ki.
9. Az ünnepségekkel, kiemelt rendezvényekkel kapcsolatos fogadási és vendéglátási költségnorma (valamint annak a vezetői reprezentációs keret terhére való túllépése) alapján felhasznált költségek elszámolása számla ellenében történik. A 2. mellékletben felsorolt rendezvények esetében a rendezvény tervezett időpontját megelőzően igénybejelentő lapot (3. melléklet) kell kitölteni és pénzügyi ellenjegyzés céljából megküldeni a kifizetést teljesítő szervezeti egység részére. A kifizetéshez a 4. melléklet szerinti elszámoló lapot kell benyújtani, amelyhez csatolni kell az elszámolás alapjául szolgáló számlákat, továbbá a rendezvényen ténylegesen résztvevők névsoráról készült jelenléti ívet, regisztrációt. A teljesítés igazolására a 4. melléklet záradékának kitöltésével a rendezvényt kezdeményező és lebonyolító szervezeti egység vezetője (megrendelő) jogosult. Amennyiben az elszámolás bármilyen okból nem teljes vagy nem megfelelő, úgy – a pótlás 15 napon belüli elmaradása esetén – a rendezvény költségei az azt összehívó vezető reprezentációs keretét terhelik.
10. Az utasítás, a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a belföldi reprezentációról szóló 21/1995 (BK 20.) BM utasítás hatályát veszti.
11. A „Minisztériumi ünnepség- és rendezvénytervet” első alkalommal pótlólag, legkésőbb az utasítás hatálybalépését követő 15 napon belül készíti el a BM Személyügyi Főosztály.
12. Az 5. pontban meghatározott feladatot az utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül kell végrehajtani.

Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter

1. melléklet a 18/2004. (BK 14.) BM utasításhoz

A belföldi reprezentáció részeként a vezetői reprezentáció felhasználására jogosultak köre, a keretek összegei

1.

Miniszter

90 000 Ft/hó

2.

Államtitkárok
Országos rendőrfőkapitány
Határőrség országos parancsnoka
OKF főigazgatója
OAH főigazgatója

40 000 Ft/hó

3.

Helyettes államtitkárok, helyettes államtitkári besorolású vezetők
BM Kabinetfőnök
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója
RSZVSZ szolgálatvezetője
Közigazgatási hivatalok vezetői

30 000 Ft/hó

4.

BM Nemzetközi Főosztály vezetője
BM Sajtó-, Civilkapcsolati, és Esélyegyenlőségi Főosztály vezetője
Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője

20 000 Ft/hó

5.

Minisztériumi főosztályvezetők és főosztályvezető
jogállású vezetők, akik e mellékletben szervezet vezetői elnevezéssel nem szerepelnek
Miniszteri biztos, amennyiben vezetői beosztása alapján nem részesül vezetői reprezentációban
Rendőrtiszti Főiskola főigazgatója
A minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezet vezetője, aki e mellékletben szervezet vezetői elnevezéssel nem szerepel
Államtitkárok titkárságának vezetői
Miniszteri főtanácsadó

12 500 Ft/hó

6.

Minisztériumi főosztályvezető-helyettesek
Helyettes államtitkárok titkárságainak vezetői
A minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetek vezetőjének helyettese(i), akik e mellékletben szervezet vezetői elnevezéssel nem szerepelnek
Miniszteri tanácsadó

11 500 Ft/hó

7.

Osztályvezető

10 000 Ft/hó

2. melléklet a 18/2004. (BK 14.) BM utasításhoz

Az ünnepségekhez, kiemelt rendezvényekhez kapcsolódó fogadási és vendéglátási normák

javasolt normatívák

1.

Ünnepségek és kiemelt rendezvények alkalmával, ha

 

 

a) miniszter ad fogadást

1000 Ft/fő

 

b) államtitkár, helyettes államtitkár, rendőrség, határőrség, tűz- és polgári védelem országos parancsnoka (vezetője) ad fogadást

500 Ft/fő

 

c) sajtófogadás, valamint a többi ünnepség, illetve rendezvény esetén (amennyiben az, ünnepség, illetve rendezvény elismerések átadásával egybekötött, úgy az összes elismerésben részesült és azok 20%-ának megfelelő létszámú meghívott vendégre)

500 Ft/fő

 

d) nyugdíjas találkozók alkalmával az évente egy alkalommal rendezett találkozóra meghívott BM nyugdíjasok után

500 Ft/fő

 

számítható fel a meghívottak után.

3. melléklet a 18/2004. (BK 14.) BM utasításhoz

Igénybejelentő lap rendezvények költségeinek elszámolásához

1. A rendezvényt kezdeményező és lebonyolító szervezet vezetője:

2. A rendezvény megnevezése, célja:

3. A rendezvény helye, tervezett időpontja:

4. Résztvevők tervezett létszáma:

5. A rendezvény 2. számú melléklet szerinti besorolása:

6. A rendezvényhez kapcsolódóan igényelt költségnorma:

7. A rendezvény (költségnormák alapján számolt) tervezett összköltsége:


Dátum:


P. H.


............................

igénylő aláírása

4. melléklet a 18/2004. (BK 14.) BM utasításhoz

Rendezvények költségeinek elszámolása

1. A rendezvényt kezdeményező és lebonyolító szervezet vezetője:

2. A rendezvény megnevezése, célja:

3. A rendezvény helye, időpontja:

4. Résztvevők létszáma:

5. A rendezvény 2. számú melléklet szerinti besorolása:

6. A rendezvényhez kapcsolódóan igényelt költségnorma:

7. A rendezvény (költségnormák alapján számolt) összköltsége:


Dátum:


P. H.


............................

igénylő aláírása



Teljesítésigazolási záradék

A 2. pontban szereplő rendezvény 3. pontban jelölt helyen és időben való megtörténtét, 4. pontban hivatkozott tényleges létszámát, valamint a rendezvényre megrendelt termékek szállításának és felszolgálásának teljesítését igazolom.


............................

igénylő aláírása

*

Az utasítást utóbb a 30/2004. (BK 21.) BM utasítás módosította.
Az utasítást az 5/2007. (BK. 9.) ÖTM utasítás II. pontjan hatályon kívül helyezte, 2007. május 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére