• Tartalom

2/2004. (HK 2.) HM utasítás

2/2004. (HK 2.) HM utasítás

a tanulmányi szerződések megkötéséről*

2004.02.16.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. §-ának g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonák jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 81. § (1) bekezdésében, a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 110. § (1) bekezdésében, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2. § (3) bekezdésében, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 71.§ (2) bekezdés c) pontjában foglaltakra – a tanulmányi szerződések megkötéséről a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás szervi hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervezetekre és a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az utasítás alkalmazási köre a hazai polgári oktatás bármely tagozatán vagy a hazai katonai és rendvédelmi oktatási intézmények esti vagy levelező tagozatán oktatásban, képzésben résztvevő, az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szervek állományába tartozó hivatásos és szerződéses katonával, közalkalmazottal, köztisztviselővel és munkavállalóval megkötésre kerülő tanulmányi szerződésekre terjed ki.

A hivatásos és szerződéses katonákra vonatkozó rendelkezések

2. § (1) Az állományilletékes parancsnok (vezető) a hivatásos és szerződéses katonával tanulmányi szerződést köthet a beosztásának ellátásához nem szükséges, de a betöltött beosztáshoz vagy a tervezett előmenetel alapján magasabb beosztás betöltéséhez kapcsolódó, 1 évet meghaladó oktatásban vagy képzésben történő részvétel céljából.

(2) Nem köthető tanulmányi szerződés, ha

a) az állomány tagját kötelezik az oktatásban vagy képzésben történő részvételre,

b) az oktatás vagy képzés a beosztással, magasabb beosztás betöltésével vagy a tervezett előmenetellel nem összeegyeztethető.

(3) Kötelezés, illetőleg tanulmányi szerződés hiányában is lehetőséget kell adni az állomány tagjának a szolgálati érdek sérelmével nem járó, saját elhatározáson alapuló egyéni továbbtanulásra. Tanulmányi szabadidőt csak az iskolarendszerű oktatásban, képzésben résztvevő személynek kell biztosítani, melynek időtartama illetmény nélküli szabadságnak minősül.

3. § (1) A tanulmányi szerződést az 1. számú melléklet szerinti mintaszerződés alapján kell megkötni azzal, hogy azon személy esetén, akinek oktatása, képzése

a) az előmeneteli bizottság által megtervezésére került előmenetelhez kapcsolódik, részére a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett a tandíj, beiratkozási díj, vizsgadíj, kötelező tanszerek, utazás és szállás költségének (a továbbiakban együtt: támogatások) a 100%-át;

b) a perspektivikusan tervezett előmenetelhez kapcsolódik, részére a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett az a) pont szerinti támogatásoknak a 75%-át;

c) az állományilletékes parancsnok (vezető) megítélése szerint szervezete hatékonyabb működéséhez hozzájárul, de az érintett személy előmenetele nincs megtervezve, részére a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett az a) pont szerinti támogatásoknak az 50%-át kell folyósítani.

(2) A 2.§ (2) bekezdés a) pontjába tartozók az (1) bekezdés a) pontja szerinti térítésre jogosultak.

4. § (1) Tanulmányi szerződés alapján képzésben résztvevő hivatásos és szerződéses katona szolgálati helyének megváltozása esetén az új szolgálati hely szerinti állományilletékes parancsnok (vezető) változatlan feltételekkel teljesíti az eredeti szolgálati hely szerinti állományilletékes parancsnok (vezető) által megkötött tanulmányi szerződésből folyó kötelezettségeket és gyakorolja az abból adódó jogokat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kedvezmény a 2. § (2) bekezdésének a) pontja alá tartozó katonákat is megilleti.

A közalkalmazottakra, köztisztviselőkre és
munkavállalókra vonatkozó rendelkezések

5. § (1) A munkáltatói jogkör gyakorlója szakemberszükségletének biztosítása érdekében a közalkalmazottal, köztisztviselővel és munkavállalóval tanulmányi szerződést köthet a munkakörének ellátásához nem szükséges, de ahhoz kapcsolódó oktatásban vagy képzésben történő részvétel céljából.

(2) Nem köthető tanulmányi szerződés, ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltatói jogkör gyakorlója kötelezi a közalkalmazottat, köztisztviselőt vagy munkavállalót.

(3) Kötelezés, illetve tanulmányi szerződés hiányában is lehetőséget kell adni a közalkalmazottnak, köztisztviselőnek és munkavállalónak a saját elhatározáson alapuló egyéni továbbtanulásra. Tanulmányi szabadidőt csak az iskolarendszerű oktatásban, képzésben résztvevő személynek kell biztosítani, melynek időtartama fizetés nélküli szabadságnak minősül.

6. § A tanulmányi szerződést a 2. számú melléklet szerinti mintaszerződés alapján kell megkötni azzal, hogy a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett a 3. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott támogatásoknak az 50%-át kell folyósítani.

7. § (1) Ha a közalkalmazott, köztisztviselő, illetve munkavállaló az utasítás szervi hatálya alá tartozó másik munkahely állományába kerül, az új munkahely szerinti munkáltatói jogkör gyakorlója változatlan feltételekkel teljesíti az eredeti munkahely szerinti munkáltatói jogkör gyakorlója által megkötött tanulmányi szerződésből folyó kötelezettségeket és gyakorolja az abból adódó jogokat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kedvezmény az 5. § (2) bekezdés alá tartozó közalkalmazottakat, köztisztviselőket és munkavállalókat is megilleti.

Közös rendelkezések

8. § (1) Az állományilletékes parancsnok (vezető), illetőleg a munkáltatói jogkör gyakorlója évente – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – csak a tanulmányi szerződés megkötésének évében ilyen címen biztosított előirányzat mértékéig vállalhat kötelezettséget.

(2) A tandíj, beiratkozási díj és vizsgadíj HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség pénzügyi keretéből történő ellentételezéséhez a tanulmányi szerződés megkötése előtt a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség vezetőjének hozzájárulása szükséges.

9. § Az állományilletékes parancsnok (vezető), illetve a munkáltatói jogkör gyakorlója – szolgálati úton – minden évben november 30-áig a 3. számú melléklet szerinti kimutatást küld a központi személyügyi szerv részére.

Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a közzétételétét követő harmadik napon lép hatályba.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 2/2004. (HK 2/2004.) HM utasításhoz




(null)

.................................................................
(SZERVEZET MEGNEVEZÉSE)


.számú példány

Nyt. szám:

TANULMÁNYI SZERZÕDÉS
(MINTA)


amely létrejött
egyrészről a ......................................................................... (szervezet neve, címe) képviseletében ..........................................................., mint állományilletékes parancsnok (vezető) (a továbbiakban: elöljáró),

másrészről ........................................................ (név, rendfokozat) (aki született: ................ év ................................. hó ........... napján, ....................................................... helységben; anyja neve: .........................................................; lakik: ............................ szám alatt; beosztása: ...............................), a fenti szervezet állományába tartozó hivatásos vagy szerződéses katona (a továbbiakban: képzésben résztvevő) között (a továbbiakban együtt: szerződő felek) a mai napon, az alábbi feltételekkel:

1. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a képzésben résztvevő 20......... év ................................... hó ............ napjától kezdődően megkezdi / folytatja* a tanulmányait a ..................... (OKJ száma: ..................) képesítést nyújtó ....................................................... nevű, ............................................................ székhelyű oktatási intézményben, iskolarendszerű / nem iskolarendszerű képzésben.*

A szerződő felek kijelentik, hogy a fenti képesítés megszerzése az oktatási intézmény tájékoztatója alapján 20........... év ............................................ hó........... napján esedékes. Ez az időpont indokolt esetben - amennyiben az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata is lehetővé teszi - közös megegyezéssel elhalasztható. Az elöljáró köteles a halasztásba beleegyezni, ha képzésben résztvevőnek illetmény nélküli szabadságot kell engedélyeznie.

2. A képzésben résztvevő kötelezi magát, hogy a fenti képzettség megszerzése után a képzési idővel megegyező ideig, azaz .................................. éven keresztül hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyát fenntartja.
Az előbb körülírt időbe nem számít be az az időtartam, mely alatt a szolgálati viszony szünetel és a képzésben résztvevőt erre tekintettel szabadság sem illeti meg.

3. Az elöljáró az iskolarendszerű képzésben résztvevő részére az oktatási intézmény által kiadott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolás alapján, annak megfelelő mértékű tanulmányi szabadidőt biztosít.

Az iskolarendszerű képzésben résztvevő részére az elöljáró vizsgánként, ha pedig egy vizsganapon több vizsgatárgyból kell vizsgázni, vizsgatárgyanként - a vizsga napját is beleszámítva - 4 munkanap tanulmányi szabadidőt, a diplomamunka (szakdolgozat) elkészítéséhez pedig 10 munkanap tanulmányi szabadidőt biztosít, melyeket a képzésben résztvevő kérésének megfelelően, a tanulmányi év során ad ki. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott azon számonkérés minősül, amelynek eredményét az oktatási intézmény az általa kiállított hivatalos okiratban rögzít.

A nem iskolarendszerű képzésben részt vevő részére az elöljáró tanulmányi szabadidőt az alábbiak szerint biztosít** ………....................................................................................................…….................................
………………………..……………………………………………………………………………………..

A tanulmányi szabadidő a képzésben résztvevőt megillető évi - egyéb jogcímen járó szabadságán felül jár. Nem adható ki a tanulmányi szabadidőnek az a része, melyet a képzésben résztvevő a tanévre vonatkozó sikeres vizsgái letételéhez nem vett igénybe.

A tanulmányi szabadidő a megismételt tanévre vagy félévre is jár, de csak a megismételt tantárgyak és vizsga tekintetében.

4. Az elöljáró a tanulmányok ideje alatt a képzésben résztvevő részére az alábbi támogatásokat nyújtja:

4.1. Az elöljáró/HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség* megtéríti a tandíj, beiratkozási díj és vizsgadíj összegének 50/75/100%-át*** Nem téríti meg a megismételt vizsgához szükséges vizsgadíjat és a megismételt vizsgához kapcsolódó utazási költséget, szállásköltséget és távolléti díjat.

4.2. Az elöljáró megtéríti az oktatási intézmény által meghatározott kötelező tanszerek (jegyzet, tankönyv stb.) számlával igazolt árának 50/75/100%-át***.

4.2.1. Ha az elöljáró a kötelező tanszerek árának 100%-át megtéríti, az állományilletékes parancsnok (vezető) a tanszereket - megvásárlásukat követően haladéktalanul - előzetes könyvleltárba veszi. Amennyiben az elöljáró rendelkezik ezekkel, azokat a tanulmányok idejére térítésmentesen a képzésben résztvevő rendelkezésére bocsátja.

4.2.1.1. A képzésben résztvevő tanulmányai befejezését követően a 4.2.1. pontban szereplő tanszereket az elöljáró részére átadja.

4.3. Az elöljáró megtéríti a képzésben résztvevő tanulmányi kötelezettségeinek teljesítésével kapcsolatban indokolt felmerülő számlával igazolt utazási költségeinek 50/ 75 /100%-át***.

Indokoltan felmerülő utazási költségnek kell tekinteni a közforgalmú tömegközlekedési eszközök (vasút, autóbusz) menetrend szerinti járatain felmerülő, kedvezménnyel (diákigazolvány, közszolgálati kedvezmény stb.) csökkentett, 2. osztályú díjszabás szerinti összegét, azzal, hogy a képzésben résztvevő elsősorban a vasút igénybevételére köteles. A magasabb komfortfokozathoz (pl. Intercity) kapcsolódó utazási többletköltség csak akkor tekinthető indokoltnak, ha azt nyomós ok, különösen az egészségi állapot; aránytalanul hosszú utazási idő elkerülése teszi szükségessé.

Nem számolható el utazási költség a képzésben résztvevő részére, ha az adott közlekedési eszközre érvényes szabadjeggyel rendelkezik.

Saját gépjármű igénybevétele esetén a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, valamint a honvédségi közalkalmazottak egyes költségtérítéseiről szóló jogszabály [jelenleg a 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet] idevonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

4.4. Ha a képzésben résztvevő többnapos tanulmányi kötelezettségei teljesítése miatt állomáshelyére vagy otthonába visszatérni nem tud, illetve költségtakarékossági érdek indokolja, jogosult szálláshelyen, illetőleg szállodában történő elhelyezésre.

A képzésben résztvevő elsősorban honvédelmi szervezet által üzemeltetett (támogatott) szálláshelyet (szállodát, nőtlenszállót, nővérszállót, üdülőt, vendégszobát; a szerződéses legénységi állományú katona laktanyai elhelyezést stb.) köteles igénybe venni.

Amennyiben az előző bekezdés szerinti szállás az oktatási intézmény képzési helyén nem áll rendelkezésre, a képzésben résztvevő jogosult - az adott településen található alacsonyabb osztályba sorolt - szállodai vagy egyéb kereskedelmi szálláshely (.........................................)**** számlával igazolt költségeinek 50/75/100%-os*** megtérítésére.

4.5. Az elöljáró a 3. pontban megjelölt tanulmányi szabadidő teljes időtartamára a képzésben résztvevőnek távolléti díjat biztosít.

4.6. A 4.1., a 4.2., a 4.3., és a 4.4. pontokban meghatározott támogatásokat az elöljáró utólag, a képzésben résztvevő által bemutatott igazolás, pénzügyi bizonylat (számla, nyugta) átvételét követően fizeti ki részére. A 4.5. pont alapján járó távolléti díj az illetményfolyósítás szabályai szerint kerül kifizetésre.

4.7. A 4.1– 4.5. pontokban meghatározott támogatási formák nem nyújthatók a tanulmányi kötelezettségek - az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata szerinti - nem megfelelő teljesítéséből származó tanév - vagy félévismétlés tartamára.

5. Az elöljáró minden tanév végén összesíti a képzésben résztvevő részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett összeget (tandíj, beiratkozási díj, vizsgadíj, tanszertámogatás, utazási költségtérítés, szállásköltség-térítés szerinti bontásban), az igénybe vett tanulmányi szabadidőt; és azt közli a képzésben résztvevővel, amit a képzésben résztvevő egyetértése jeleként aláír.

6. A képzésben résztvevő lényeges szerződésszegésének minősül, ha
a) tanulmányi kötelezettségének igazolatlanul nem tett eleget és emiatt tanulmányát nem folytatja;
b) tanulmányait saját hibájából abbahagyja anélkül, hogy erre az elöljáró engedélyt adott volna;
c) szolgálati viszonyát saját kezdeményezésére lemondással megszünteti;
d) a képzésben résztvevő szolgálati viszonya fegyelmi fenyítés kiszabásával szűnik meg;
e) a képzésben résztvevő szolgálati viszonya büntetőeljárás keretében “szolgálati viszony megszüntetése”, “lefokozás” vagy “közügyektől eltiltás” alkalmazásával szűnik meg;
f) a képzésben résztvevő szolgálati viszonya katonai szolgálatra méltatlanná válás miatt került megszüntetésre; vagy
g) a képzésben résztvevő szolgálati viszonya a törvény erejénél fogva szűnik meg “összeférhetetlenség megszüntetésének elmulasztása miatt”, “fizikai alkalmatlansága megállapítás miatt”, “magyar állampolgársága elvesztése miatt”, vagy “a vagyonnyilatkozat tételére vonatkozó kötelezettség szándékos elmulasztása vagy a vagyonnyilatkozatban a valóságnak meg nem felelő adat, tény szándékos közlése, vagy a személyes adatkezelésre vonatkozó felhatalmazás visszavonása miatt”.

7. Amennyiben a képzésben résztvevő az 6. pontban felsorolt lényeges szerződésszegést követ el, az elöljáró mentesül a szerződésben vállalt kötelezettségei alól és a képzésben résztvevő a tanulmányi szerződés alapján kifizetett támogatásokat köteles a képzési támogatás visszatérítését szabályozó jogszabályban [jelenleg a 6/2002. (I. 25.) HM rendelet] foglaltak figyelembevételével az elöljárónak visszafizetni.

8. Ha a 7. pontban említett megtérítési kötelezettség a képzettség megszerzését követően állt be, a képzésben résztvevő megtérítési kötelezettsége a képzettség megszerzése óta eltelt és a 2. pontban vállalt idő arányában áll fenn.

9. A képzésben résztvevő 2. pontban vállalt kötelezettsége arányosan csökken, ha az elöljáró a tanulmányi szerződésben megállapított juttatásokat felszólítás ellenére sem biztosítja. Ebben az esetben a 2. pontban meghatározott idő attól a hónaptól számít, mely hónapban az elöljáró a kötelezettségeit utoljára teljesítette.
Ebben az esetben a képzésben résztvevő a szerződésszegésből eredő esetleges kárát az elöljáróval szemben érvényesítheti.

10. A képzésben résztvevő mentesül a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége alól, ha az elöljáró egyéb súlyos szerződésszegést követ el. Ilyen szerződésszegésnek tekinthető különösen az az eset, amikor a képzésben résztvevő szolgálati viszonya úgy szűnik meg, hogy nem keletkezik a 7. pont alapján megtérítési kötelezettsége. Amennyiben ez az eset a tanulmányok ideje alatt következik be, a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségeket a képzés befejezéséig az elöljárónak vagy a jogutód szervezetnek teljesítenie kell.

11. A tanulmányi szerződésből eredő vita esetén a munkaügyi jogvita szabályai szerint kell eljárni. Az előzőtől eltérően a nappali tagozatos, iskolarendszerű képzésben való részvételre kötött tanulmányi szerződésből eredő vita esetén az általános hatáskörű bíróság jár el.

12. Azokban a kérdésekben, melyeket ez a tanulmányi szerződés nem szabályoz, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényt, illetőleg tanulmányi szerződések megkötéséről szóló HM utasítást kell alkalmazni.

Jelen szerződést átolvasás után akaratunkkal mindenben megegyezőnek találtuk, ezért azt jóváhagyólag aláírjuk.


.............................................., 20..... év ............................................ hó ........... napján.



(null)

....................................................
(elöljáró)

P. H.

.....................................................
(képzésben résztvevő)






Készült: 4 példányban
Egy példány: ......... lap
Itsz:
Ügyintéző (tel):
Kapja: 1. sz. pld: képzésben résztvevő
2. sz. pld: elöljáró
3. sz. pld: pénzügyi gyűjtő
4. sz. pld: HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség


2. számú melléklet a 2/2004. (HK 2/2004.) HM utasításhoz

(null)

.................................................................
(SZERVEZET MEGNEVEZÉSE)


.számú példány

Nyt. szám:

TANULMÁNYI SZERZÕDÉS
(MINTA)


amely létrejött
egyrészről a ............................................................................ (szervezet neve, címe) képviseletében ..................................................., mint a munkáltatói jogkör gyakorlója (a továbbiakban: munkáltató),

másrészről ................................................. (név) (aki született: ..... év ................................... hó ............ napján, ..................................... helységben; anyja neve: ...................................................; lakik: ............................ szám alatt; munkaköre: ............................................................), a fenti szervezet állományába tartozó közalkalmazott / köztisztviselő / munkavállaló* (a továbbiakban: képzésben résztvevő) között (a továbbiakban együtt: szerződő felek) a mai napon, az alábbi feltételekkel:

1. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a képzésben résztvevő 20..... év ......................................... hó ............. napjától kezdődően megkezdi / folytatja a tanulmányait a ............................................. (OKJ száma: ..............................................) képesítést nyújtó .................................................. nevű, .......................................... székhelyű oktatási intézményben, iskolarendszerű / nem iskolarendszerű* képzésben.

A szerződő felek kijelentik, hogy a fenti képesítés megszerzése az oktatási intézmény tájékoztatója alapján 20..... év ....................................... hó ............. napján esedékes. Ez az időpont indokolt esetben - amennyiben az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata is lehetővé teszi - közös megegyezéssel elhalasztható. A munkáltató köteles a halasztásba beleegyezni, ha képzésben résztvevőnek fizetés nélküli szabadságot kell engedélyeznie.

2. A képzésben résztvevő kötelezi magát, hogy a fenti képzettség megszerzése után legalább a képzési idővel megegyező ideig, azaz ......... éven keresztül a fenti szervezetnél közalkalmazotti, közszolgálati, illetve munkaviszonyát (a továbbiakban: szolgálati viszony) fenntartja.
Az előbb körülírt időbe nem számít be az az időtartam, mely alatt a szolgálati viszony szünetel és a képzésben résztvevőt erre tekintettel szabadság sem illeti meg.

3. Az iskolarendszerű képzésben résztvevő részére az oktatási intézmény által kiadott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolás alapján, annak megfelelő mértékű tanulmányi szabadidőt biztosít.

Az iskolarendszerű képzésben résztvevő részére a munkáltató vizsgánként, ha pedig egy vizsganapon több vizsgatárgyból kell vizsgázni, vizsgatárgyanként - a vizsga napját is beleszámítva - 4 munkanap tanulmányi szabadidőt, a diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez pedig 10 munkanap tanulmányi szabadidőt biztosít, melyeket a képzésben résztvevő kérésének megfelelően, a tanulmányi év során ad ki. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.

A nem iskolarendszerű képzésben részt vevő részére a munkáltató tanulmányi szabadidőt az alábbiak szerint biztosít** ....................……………………………………………………………..............................
……………………………………………………………………………………………………………….

A tanulmányi szabadidő a képzésben résztvevőt megillető évi - egyéb jogcímen járó szabadságán felül jár. Nem adható ki a tanulmányi szabadidőnek az a része, melyet a képzésben résztvevő a tanévre vonatkozó sikeres vizsgái letételéhez nem vett igénybe.
A tanulmányi szabadidő a megismételt tanévre vagy félévre is jár, de csak a megismételt tantárgyak és vizsga tekintetében.

4. A munkáltató a tanulmányok ideje alatt a képzésben résztvevő részére az alábbi támogatásokat nyújtja:

4.1. A munkáltató/HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség* megtéríti a tandíj, beiratkozási díj és vizsgadíj összegének 50%-át. Nem téríti meg a megismételt vizsgához szükséges vizsgadíjat és a megismételt vizsgához kapcsolódó utazási költséget, szállásköltséget és távolléti díjat.

4.2. A munkáltató megtéríti az oktatási intézmény által meghatározott kötelező tanszerek (jegyzet, tankönyv stb.) számlával igazolt árának 50%-át.

4.2.1. Amennyiben a munkáltató rendelkezik ezekkel, azokat a tanulmányok idejére térítésmentesen a képzésben résztvevő rendelkezésére bocsátja.

4.2.1.1. A képzésben résztvevő tanulmányai befejezését követően a 4.2.1. pontban szereplő tanszereket a munkáltató részére átadja.

4.3. A munkáltató megtéríti a képzésben résztvevő tanulmányi kötelezettségeinek teljesítésével kapcsolatban indokolt felmerülő számlával igazolt utazási költségeinek 50%-át.

Indokoltan felmerülő utazási költségnek kell tekinteni a közforgalmú tömegközlekedési eszközök (vasút, autóbusz) menetrend szerinti járatain felmerülő, kedvezménnyel (diákigazolvány, közszolgálati kedvezmény stb.) csökkentett, 2. osztályú díjszabás szerinti összegét azzal, hogy a képzésben résztvevő elsősorban a vasút igénybevételére köteles. A magasabb komfortfokozathoz (pl. Intercity) kapcsolódó utazási többletköltség csak akkor tekinthető indokoltnak, ha azt nyomós ok, különösen az egészségi állapot; aránytalanul hosszú utazási idő elkerülése teszi szükségessé.

Nem számolható el utazási költség a képzésben résztvevő részére, ha az adott közlekedési eszközre érvényes szabadjeggyel rendelkezik.

Saját gépjármű igénybevétele esetén a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, valamint a honvédségi közalkalmazottak egyes költségtérítéseiről szóló jogszabály [jelenleg a 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet] idevonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

4.4. Ha a képzésben résztvevő többnapos tanulmányi kötelezettségei teljesítése miatt otthonába visszatérni nem tud, illetve költségtakarékossági érdek indokolja, jogosult szálláshelyen, illetőleg szállodában történő elhelyezésre.

A képzésben résztvevő elsősorban honvédelmi szervezet által üzemeltetett (támogatott) szálláshelyet (szállodát, nőtlenszállót, nővérszállót, üdülőt, vendégszobát stb.) köteles igénybe venni.

Amennyiben az előző bekezdés szerinti szállás az oktatási intézmény képzési helyén nem áll rendelkezésre, a képzésben résztvevő jogosult - az adott településen található alacsonyabb osztályba sorolt - szállodai vagy egyéb kereskedelmi szálláshely (.............................................)*** számlával igazolt költségeinek 50%-os megtérítésére.

4.5. A munkáltató a 3. pontban megjelölt tanulmányi szabadidő (munkaidő-kedvezmény) teljes időtartamára a képzésben résztvevőnek távolléti díjat biztosít.

4.6. A 4.1., a 4.2., a 4.3., és a 4.4. pontokban meghatározott támogatásokat a munkáltató utólag, a képzésben résztvevő által bemutatott igazolás, pénzügyi bizonylat (számla, nyugta) átvételét követően fizeti ki részére. A 4.5. pont alapján járó távolléti díj az illetményfolyósítás szabályai szerint kerül kifizetésre.

4.7. A 4.1-4.5. pontokban meghatározott támogatási formák nem nyújthatók a tanulmányi kötelezettségek - az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata szerinti - nem megfelelő teljesítéséből származó tanév- vagy félévismétlés tartamára.

5. A munkáltató minden tanév végén összesíti a képzésben résztvevő részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett összeget (tandíj, beiratkozási díj, vizsgadíj, tanszertámogatás, utazási költségtérítés, szállásköltség-térítés szerinti bontásban), az igénybe vett tanulmányi szabadidőt; és azt közli a képzésben résztvevővel, amit a képzésben résztvevő egyetértése jeleként aláír.

6. A képzésben résztvevő lényeges szerződésszegésének minősül, ha
a) tanulmányi kötelezettségének igazolatlanul nem tett eleget és emiatt tanulmányát nem folytatja;
b) tanulmányait saját hibájából abbahagyja anélkül, hogy ezzel a munkáltató egyetértett volna;
c) a képzésben résztvevő közalkalmazott vagy köztisztviselő lemondással, munkavállaló rendes felmondással szünteti meg szolgálati viszonyát;
d) a munkáltató a képzésben résztvevő szolgálati viszonyát közalkalmazott esetében elbocsátással, köztisztviselő esetében hivatalvesztés fegyelmi büntetéssel, munkavállaló esetében rendkívüli felmondással szünteti meg.

7. Amennyiben a képzésben résztvevő az 6. pontban felsorolt lényeges szerződésszegést követ el, a munkáltató mentesül a szerződésben vállalt kötelezettségei alól és a képzésben résztvevő a tanulmányi szerződés alapján kifizetett támogatásokat köteles a képzési támogatás visszatérítését szabályozó jogszabályban [jelenleg a Munka Törvénykönyve 113. § (2) bekezdése] foglaltak figyelembevételével a munkáltatónak visszafizetni.

8. Ha a 7. pontban említett visszafizetési kötelezettség a képzettség megszerzését követően állt be, a képzésben résztvevő visszatérítési kötelezettsége a képzettség megszerzése óta eltelt és a 2. pontban vállalt idő arányában áll fenn.

9. A képzésben résztvevő 2. pontban vállalt kötelezettsége arányosan csökken, ha a munkáltató a tanulmányi szerződésben megállapított juttatásokat felszólítás ellenére sem biztosítja. Ebben az esetben a 2. pontban meghatározott idő attól a hónaptól számít, mely hónapban a munkáltató a kötelezettségeit utoljára teljesítette.

Ebben az esetben a képzésben résztvevő a szerződésszegésből eredő esetleges kárát a munkáltatóval szemben érvényesítheti.

10. A képzésben résztvevő mentesül a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége alól, ha a munkáltató egyéb súlyos szerződésszegést követ el. Ilyen szerződésszegésnek tekinthető különösen az az eset, amikor a képzésben résztvevő szolgálati viszonya úgy szűnik meg, hogy nem keletkezik a 7. pont alapján visszatérítési kötelezettsége. Amennyiben ez az eset a tanulmányok ideje alatt következik be, a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségeket a képzés befejezéséig a munkáltatónak vagy a jogutód szervezetnek teljesítenie kell.

11. A tanulmányi szerződésből eredő vita esetén a munkaügyi jogvita szabályai szerint kell eljárni. Az előzőtől eltérően a nappali tagozatos, iskolarendszerű képzésben való részvételre kötött tanulmányi szerződésből eredő vita esetén az általános hatáskörű bíróság jár el.

12. Azokban a kérdésekben, melyeket ez a tanulmányi szerződés nem szabályoz, a Munka Törvénykönyvét, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényt, a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvényt, illetőleg a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló HM utasítást kell alkalmazni.

Jelen szerződést átolvasás után akaratunkkal mindenben megegyezőnek találtuk, ezért azt jóváhagyólag aláírjuk.


.............................................., 20..... év ............................................ hó ........... napján.


(null)

....................................................
(munkáltató)

P. H.

......................................................
(képzésben résztvevő)



Készült: 4 példányban
Egy példány: ......... lap
Itsz:
Ügyintéző (tel):
Kapja: 1. sz. pld: képzésben résztvevő
2. sz. pld: elöljáró
3. sz. pld: pénzügyi gyűjtő
4. sz. pld: HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség


3. számú melléklet a 2/2004. (HK 2/2004.) HM utasításhoz




(null)

.................................................................
(SZERVEZET MEGNEVEZÉSE)

 

 

 

 

KIMUTATÁS
a szervezetnél folyó év november 1-jén hatályban levő tanulmányi szerződésekről






(null)

Fsz.

Képzésben résztvevő
neve, szül. éve, anyja neve

Tanulmányi
szerződés
nyilvántartási
száma

Tanulmányi
szerződés
kelte
(év, hó, nap)

A képzés
kezdete
(év, hó, nap)

A képzés
befejezése
(év, hó, nap)

A
képesítés
neve

A képzés
éves
költségei
(e Ft- ban)

A tanulmányi
szerződésben
vállalt
szolgálati idő

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

*

A megfelelő rész aláhúzandó!

*

A megfelelő rész aláhúzandó!

**

Az oktatási intézmény által kiadott tájékoztató alapján kell kitölteni!

***

A megfelelő rész aláhúzandó a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló HM utasítás 3. §-a alapján.

****

A mennyiben feltételei fennállnak és előre ismert, akkor be kell írni a szálláshely nevét, címét!

*

A megfelelő rész aláhúzandó!

**

Az oktatási intézmény által kiadott tájékoztató alapján kell kitölteni!

***

A mennyiben feltételei fennállnak és előre ismert, akkor be kell írni a szálláshely nevét, címét!

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére