• Tartalom

2/2004. (ÜK. 2.) LÜ utasítás

2/2004. (ÜK. 2.) LÜ u t a s í t á s

az Eurojust munkájában való magyar ügyészi részvételről*

2004.03.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás, valamint a 2025/2004. (II. 5.) Korm. határozat 4. pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A Magyar Köztársaságot az Eurojustban nemzeti tagként képviselő ügyész (a továbbiakban: nemzeti tag) a Legfelsőbb Ügyészség Nemzetközi Képviseleti Önálló Osztályának osztályvezető ügyésze, aki munkáját a legfőbb ügyész közvetlen alárendeltségében végzi.

(2) Az Eurojust munkájában való részvétel időtartama két év, amely a legfőbb ügyész döntése alapján meghosszabbítható.

(3) A nemzeti tag a tevékenységét a hatályos magyar jogszabályok, az EU Tanácsának az Eurojust felállításáról szóló 2002/187/IB határozata (a továbbiakban: Határozat), valamint az Eurojust eljárási szabályai szerint, a magyar érdekek szem előtt tartásával, az Eurojust céljait elősegítve végzi.

2. § (1) A nemzeti tag feladatai különösen:

a) részvétel az Eurojust teljes ülése hatáskörének gyakorlásában (Határozat 7. cikk),

b) eljárás az Eurojust nevében (Határozat 6. cikk),

c) az Eurojust és a Magyar Köztársaság között a kizárólagos információcsere ellátása (Határozat 9. cikk 2. pont),

d) részvétel az Eurojust ad hoc bizottságainak munkájában (eljárási szabályok 6. cikk),

e) részvétel az Eurojust teljes ülésének az Eurojust szervezetét és működését irányító tevékenységében (eljárási szabályok 2. cikk),

f) mindazon feladatok ellátása, amelyre a teljes ülés, az Eurojust elnöke, illetve a bizottsági elnökök felkérik, ideértve az Európai Bizottsággal és Európai Parlamenttel, az Europollal és az OLAF-fal való kapcsolatot, valamint a nemzetközi konferenciákat és protokolláris kötelezettségeket is.

(2) A nemzeti tag a legfőbb ügyész egyidejű tájékoztatása mellett közvetlenül kapcsolatba léphet az illetékes magyar hatóságokkal, és tőlük tájékoztatást kérhet.

(3) Az Eurojust céljainak eléréshez szükséges körben a nemzeti tag a magyar jogi szabályozásnak megfelelően juthat hozzá a bűnügyi és egyéb nyilvántartások adataihoz.

(4) A nemzeti tag köteles rendszeresen beszámolni tevékenységéről a legfőbb ügyésznek, továbbá a Magyar Köztársaságot érintő egyedi ügyekben haladéktalanul tájékoztatni a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettesét.

3. § (1) A nemzeti tag – a törvény szerint járó javadalmazásán felül – maga és együtt élő családtagjai külföldi életvitelével összefüggő, valamint az Eurojustnál végzett tevékenységével kapcsolatos, és e szervezet által nem viselt költségei megtérítésére jogosult a köztisztviselők tartós külszolgálatáról szóló 104/2003. (VII. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 22–28., 33–38. §-ainak és az 5/1997. (XII. 29.) KüM rendelet megfelelő alkalmazásával.

(2) A nemzeti tag havi ellátmányának összegét az Eurojust székhelye szerinti országra megállapított érvényes alapellátmány és a nagykövetségi tanácsosra a Kr. 1. számú mellékletében meghatározott szorzószám szorzata határozza meg.

4. § (1) Ez az utasítás 2004. március 1-jén lép hatályba.

(2) A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) 9. §-ának (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi c)d) pont jelölése d)e) pontra változik:

c) Nemzetközi Képviseleti Önálló Osztály,”

(3) Az SZMSZ a következő címmel és 11/A §-sal egészül ki:

„Nemzetközi Képviseleti Önálló Osztály
11/A §
Az Önálló Osztály ellátja az Eurojustban való részvétellel összefüggő feladatokat. E körben segíti a magyar képviselőt
a) az Eurojust teljes ülése hatáskörének gyakorlásában való részvételben,
b) az Eurojust nevében való eljárásban,
c) az Eurojust és a Magyar Köztársaság között a kizárólagos információcsere ellátásában,
d) az Eurojust ad hoc bizottságai munkájában való részvételben,
e) az Eurojust teljes ülésének az Eurojust szervezetét és működését irányító tevékenységében való részvételben.”

(4) Az SZMSZ 81. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Kabinetiroda, a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya, a Nemzetközi Képviseleti Önálló Osztály, az Adatvédelmi és Műszaki Bizottsági Önálló Osztály, a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály, valamint a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ügyészei a kollégiumok ülésein tanácskozási joggal részt vehetnek.”

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást utóbb a 9/2006. (ÜK. 3.) LÜ utasítás, és a 7/2008. (ÜK. 4.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást a 2/2014. (I. 31.) LÜ utasítás 36. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2014. február 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére