• Tartalom

20/2004. (X. 28.) KvVM rendelet

20/2004. (X. 28.) KvVM rendelet

a vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használt építési termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól1

2004.11.12.

A műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről szóló 182/1997. (X. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 11. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § A vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használt építési termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésével kapcsolatos hatáskört a környezetvédelmi és vízügyi miniszter (a továbbiakban: kijelölő) gyakorolja.

2. § (1) A kijelölő a döntését a Kijelölési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslata alapján hatósági határozattal hozza meg.

(2) A Bizottság titkársági feladatait az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) látja el.

(3) A Bizottság állandó tagja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) 6 és a Főigazgatóság 3 köztisztviselője. Az állandó tagokat a Minisztérium közigazgatási államtitkára jelöli ki.

(4) A Bizottság eseti tagja a Bizottság elnökének írásos felkérése alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint ha a kijelölés más szervezet feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységet is érint az érintett szervezet képviselője. Az eljárásban résztvevő személyeket a szervezetek vezetői írásban jelölik ki.

(5) A Bizottság ügyrendjét maga állapítja meg, elnökét a Bizottság állandó tagjai közül a Minisztérium közigazgatási államtitkára jelöli ki.

3. § (1) A kijelölési eljárásban nem vehet részt olyan személy, aki a kérelmezővel munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, illetőleg aki vagy akinek a Polgári Törvénykönyv 685. § b) pontja szerinti hozzátartozója a kérelmet előterjesztő szervezet tulajdonosa, a választott testületeiben tisztséget visel, vagy a szervezetnél vezető beosztást tölt be.

(2) A Bizottság elnökének és tagjainak kijelölési eljárásonként írásban nyilatkozniuk kell, hogy velük szemben összeférhetetlenség nem áll fenn.

A kijelölést kérő szervezettel szembeni követelmények

4. § A kijelölést kérő vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetnek (a továbbiakban együtt: kijelölést kérő szervezet) rendelkeznie kell a kijelölés területére vonatkozóan

a) a tevékenység ellátásához megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező személyzettel,

b) megfelelő nyilvántartási rendszerrel.

5. § A kijelölést kérő vizsgáló szervezetnek rendelkeznie kell a kijelölés területére vonatkozó vizsgálatok elvégzéséhez szükséges:

a) vizsgáló helyiségekkel és vizsgáló terekkel,

b) vizsgáló, mérő- és egyéb berendezésekkel,

c) eszközökkel és segédanyagokkal.

6. § A kijelölést kérő tanúsító szervezetnek rendelkeznie kell a kijelölés területére vonatkozóan:

a) az általa működtetett tanúsítási rendszer és az eljárások (beleértve a tanúsítások rendszeres ellenőrzését is) leírását tartalmazó részletes szabályzattal,

b) tanúsítási (jóváhagyási) jellel való rendelkezés esetén a tanúsítási (jóváhagyási) jel formájának, jelentésének, a jelhasználat engedélyezésére és visszavonására vonatkozó szabályoknak a leírásával,

c) a tanúsítási eljárás alapjául szolgáló, a vonatkozó szabványok és egyéb előírások szerinti vizsgálati vagy ellenőrzési jegyzőkönyv formanyomtatványokkal.

7. § (1) A kijelölt vizsgáló és ellenőrző szervezet az egyes vizsgálati és ellenőrzési feladatok elvégzésére – ugyancsak kijelölt – alvállalkozókat vonhat be.

(2) Az alvállalkozóként bevonni kívánt szervezetek megnevezését a kijelölési kérelemben fel kell tüntetni.

8. § (1) Ha a kijelölt tanúsító szervezetnek a tanúsítás elkészítéséhez vizsgálatok végzése szükséges, akkor vizsgálatokat vagy ellenőrzéseket a tanúsítás során abban az esetben végezhet, ha kijelölése ellenőrzési vagy vizsgálati tevékenységre is kiterjed.

(2) Ellenőrzési vagy vizsgálati tevékenységre vonatkozó kijelölés hiányában ilyen tevékenységre kijelöléssel rendelkező alvállalkozót kell bevonni.

9. § Nem lehet alvállalkozásba adni a vizsgálati és ellenőrzési eredmények kiértékelésével és a megfelelőség tanúsításával kapcsolatos tevékenységet.

A kijelölési eljárás

10. § A kijelölés iránti kérelmet az 1. számú mellékletben meghatározott formanyomtatványon kell a Bizottsághoz benyújtani. A kérelemhez az 1. számú mellékletben meghatározott okiratokat csatolni kell.

11. § (1) A Bizottság a benyújtott dokumentáció átvizsgálásával és a helyszínen ellenőrzi, hogy a kijelölést kérő szervezet megfelel-e:

a) az e rendeletben előírt követelményeknek, valamint

b) az általános működés, szervezeti felépítés és a szervezeten belüli minőségbiztosítás tekintetében a vonatkozó szabványban, ágazati műszaki szabályzatban és előírásban szereplő követelményeknek.

(2) A Bizottság figyelembe veszi az (1) bekezdésben meghatározott előírásoknak való megfelelőséget igazoló magyar nemzeti akkreditálást vagy a nemzeti és a nemzetközi tanúsítási rendszerekben való elismeréseket.

12. § A Bizottság az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vesz fel, amelyben rögzíti a kérelemmel és az ellenőrzéssel kapcsolatos megállapításait.

13. § (1) Amennyiben a Bizottság az ellenőrzés során hiányosságokat állapít meg, azok megszüntetésére 3 hónapos határidővel felhívja a kérelmezőt.

(2) Ha a kérelmező a megadott határidőn belül a hiánypótlási kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a kérelmező a kijelölés jogszabályban megállapított követelményeinek nem felel meg, a kijelölő a kérelmet elutasítja.

A kijelölés

14. § (1) Megfelelő vizsgálati eredmények esetén a kijelölő a kijelölést kérő szervezetet a 2. számú melléklet szerinti hatósági határozattal, meghatározott termékcsoportok tekintetében végzendő vizsgáló, ellenőrző és tanúsító tevékenységre jelöli ki.

(2) Az (1) bekezdés szerint meghatározott termékcsoportok köre nem érinti a külön jogszabály hatálya alá tartozó, az ivó- és használati melegvíz-ellátásban, valamint a medencés közfürdőkben a vízzel közvetlenül érintkező anyagok, termékek közegészségügyi minősítését.

15. § A kijelölésre vonatkozó határozat visszavonásig érvényes.

16. § A kijelölésekről a Bizottság nyilvántartást vezet.

17. § A kijelölés, valamint a kijelölés megszűnésének tényét a kijelölő a kijelölt szervezet nevének és címének, a kijelölésben meghatározott termékcsoportok megnevezésének, valamint a kijelölés területének (vizsgálat, ellenőrzés, tanúsítás) a feltüntetésével a minisztérium a hivatalos lapjában, valamint az internetes honlapján közzéteszi.

18. § A kijelölt szervezet a részére kiadott határozatot köteles legalább 10 évig megőrizni.

Bejelentés

19. § A kijelölő és a kijelölt szervezet – a kijelölést követően – a szervezet Európai Bizottságnak és a tagállamoknak történő bejelentésével kapcsolatban a kormányrendelet 6/A. § (3) bekezdése szerint köteles eljárni.

Eljárási szabályok a kijelölés után

20. § (1) A kijelölt szervezetnek folyamatosan meg kell felelnie a kijelölés feltételeinek.

(2) A kijelölt szervezet a Bizottságnak haladéktalanul köteles írásban bejelenteni a kijelölés személyi, illetve tárgyi feltételeiben a kijelöléskori állapothoz képest bekövetkezett változást.

(3) A kijelölés feltételeinek teljesítését a Bizottság ellenőrzi. Ennek céljából:

a) a bizottság munkaidőben bármikor beléphet a szervezet területére, helyiségeibe,

b) a kijelöléssel kapcsolatos tevékenységet érintő iratokat, jegyzőkönyveket, tanúsítványokat megtekintheti,

c) a szükségesnek ítélt ellenőrzéseket elvégezheti.

(4) A Bizottság az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vesz fel, amely tartalmazza az ellenőrzés során tett megállapításokat.

(5) Ha a (2) bekezdés szerinti bejelentés vagy az ellenőrzés alapján megállapítható, hogy a kijelölést követően olyan változás következett be, amely esetén a kijelölés iránti kérelem elutasításának lenne helye, a kijelölő visszavonja a kijelölést. A kijelölést visszavonó határozatot indokolni kell.

A kijelölés megszűnése

21. § A kijelölés megszűnik:

a) nyilvántartásból való törléssel vagy

b) visszavonással.

22. § A kijelölést a nyilvántartásból törölni kell:

a) a kijelölt szervezet kérelme,

b) a kijelölt szervezet jogutód nélküli megszűnése

esetén.

23. § Bejelentett szervezet kijelölésének megszűnése esetén a kijelölő a bejelentést a kormányrendelet 8/A. §-ában foglaltaknak megfelelően visszavonja.

Egyéb rendelkezések

24. § (1) A Bizottság a kijelölési eljárással kapcsolatos valamennyi dokumentációt a Főigazgatóság iratkezelési szabályzatának megfelelően tárolja.

(2) Az iratkezelés során az üzleti titok védelmét érvényesíteni kell.

Záró rendelkezés

25. § E rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. számú melléklet a 20/2004. (X. 28.) KvVM rendelethez

KÉRELEM
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
KÉRELEM
a vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használatos építési termékek megfelelőségét vizsgáló,
ellenőrző, tanúsító szervezetként való kijelölésre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter
20/2004. (X. 28.) KvVM rendelete alapján
1. A kijelölést kérő szervezet adatai:
a) A szervezet neve és címe (székhelye)
Név:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
Weblap:     
b) A cégbejegyzés adatai
Cégbíróság:     
A cégbejegyzés iránti kérelem benyújtásának kelte:     
A cégbejegyzés kelte:     
száma:     
Szervezeti forma (rt., kft., bt.):     
Állományi létszám:     
c) A szervezet felelős vezetője
Név:     
Beosztás:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
d) A szervezet részéről a Főigazgatósággal való kapcsolattartásért felelős személy
Név:     
Beosztás:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
2. Mire kéri a kijelölést?
vizsgálat    ellenőrzés    tanúsítás
3. A kijelölés szakterülete:     
A megfelelőség igazolási eljárás alapjául szolgáló műszaki specifikációk:     
Megfelelőség igazolási módozatok:     
4. A kijelölés szakterületén dolgozó felelős vezetők
neve (iskolai végzettsége, oklevelének száma és kelte):     
szakterületének részletezése:     
5. A kérelmező szervezet azon dokumentumaival kapcsolatos információk, amelyek a kijelölés iránti kérelem megalapozottságát igazolják:
a) Alapító okirat (vagy ezzel egyenértékű okmány, pl. társasági szerződés).
Kelte: ............................................................     Száma: ...........................................................................
b) Rendelkezik-e akkreditálási okiratokkal?
Igen    Nem
c) Rendelkezik-e nemzetközi tanúsítási rendszerekben kapott elismerésekkel?
Igen    Nem
d) Rendelkezik-e védjegyzett tanúsítási vagy jóváhagyási jellel?
Igen    Nem
e) A tanúsítás jelét a gyártók alkalmazzák-e?
Igen    Nem
6. A kijelölést kérelmezővel szembeni követelményrendszer teljesítése
a) Teljesíti-e a 182/1997. (X. 17.) Korm. rendelet 1. és 4. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen        Részben, mert:
b) Ha a kijelölést vizsgálatra kéri, teljesíti-e a jelen rendelet 4. és 5. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen        Részben, mert:
A kérelem benyújtását megelőző 2 év alatt végzett vizsgálatok statisztikája
Vonatkozó előírás    Az elvégzett vizsgálatok száma
.......................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
c) Ha a kijelölést ellenőrzésre kéri, teljesíti-e a jelen rendelet 4. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen    Részben, mert:
A kérelem benyújtását megelőző 2 év alatt végzett vizsgálatok statisztikája
Vonatkozó előírás    Az elvégzett vizsgálatok száma
.......................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
d) Ha a kijelölést tanúsításra kéri, teljesíti-e a jelen rendelet 4. és 6. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen        Részben, mert:
A kérelem benyújtását megelőző 2 év alatt végzett ellenőrzések statisztikája
Vonatkozó előírás    Az elvégzett vizsgálatok száma
.......................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
........................................................    .....................................................
e) Rendelkezik-e a tevékenységi körére vonatkozó felelősségbiztosítással?
Igen, éspedig:        Nem
f) Ha a kijelölést tanúsító tevékenységre kéri, rendelkezik-e érvényes együttműködési megállapodással vizsgáló és ellenőrző szervezetekkel?
Igen, a szervezetek neve:    Nem
g) Ha a kijelölést vizsgáló, illetve ellenőrző tevékenységre kéri, rendelkezik-e érvényes együttműködési megállapodással valamely kijelölt tanúsító szervezettel?
Igen, a szervezetek neve:    Nem
h) A kijelölés tárgyát képező tevékenységgel foglalkozó munkatársak neve és a saját vizsgáló laboratórium(ok) alapterülete:
Laboratórium    Alapterület    Munkatársak neve
7. Alvállalkozás
a) A kijelölés tárgyát képező tevékenységhez igénybe vesz-e a szervezet alvállalkozókat?
Igen    Nem
Ha igen, sorolja fel alvállalkozóit (névvel, címmel) és részletezze ezek igénybe vett tevékenységét.
b) Minősíti-e az alvállalkozó(i)t?
Igen    Nem
c) Ha igen, van-e írásos eljárása az alvállalkozó(k) minősítésére?
Van    Nincs
d) Biztosítva van-e az információk bizalmas kezelése a szervezet minden szintjén?
Igen    Nem    Részben
8. Kiadványok
a) Van-e tanúsításra kijelölést kérő szervezetnek eljárása a tevékenységével érintett szervezetek, termékek és tanúsító iratok jegyzékének elkészítésére, ennek karbantartására, valamint nyilvánosságra hozatalára?
Igen        Nem
b) Nyilvánosságra hozza-e az eljárási szabályzatát a tevékenységét igénybe vevők számára?
Igen        Nem
9. A kijelölés tárgyát képező tevékenységgel kapcsolatos referenciák.
Felsorolandó, hogy a szervezet kijelölés tárgyát képező tevékenységét az elmúlt 5 évben mely szervek, szervezetek értékelték, csatolandók az erről készült okiratok másolatai.

Az értékelő neve és címe

Az értékelt tevékenység
fajtája

Az értékelés tárgya
és az okirat száma

Az értékelés

időpontja

érvényessége

1     
2     
3     
10. Új megközelítésű irányelvvel összeegyeztethető jogszabály esetén, az Európai Bizottságnak és az Európai Unió tagállamainak való bejelentéshez:
a) Rendelkezik-e a személyzet az Európai Unió belső piacán való tevékenység végzéséhez angol, német vagy francia nyelvtudással?
Igen        Nem
b) Rendelkezésre állnak-e a tevékenység végzésével összefüggő dokumentumok fordításai?
Igen        Nem
c) Rendelkezik-e a szervezet az Európai Unióban a bejelentési szakterületen folyó bizottsági munkában való részvételhez szükséges anyagi, személyi és tárgyi adottságokkal?
Igen        Nem
11. Alulírott, mint a kijelölést kérő szervezet felelős vezetője bejelentem, hogy az előzőkben közölt válaszok és adatok a valóságnak megfelelnek, szervezetünk az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM–GKM–KvVM együttes rendelet 7. számú mellékletében foglaltaknak eleget tesz.
Kelt: ............................................................
    ................................................
    a szervezet felelős vezetője
A kijelölés iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok:
1. Cégkivonat
2. Alapító okirat vagy ezzel egyenértékű okmány
3. Kijelölési kérelem tárgyát képező tevékenységre vonatkozó szabványok jegyzéke
4. Minőségirányítási kézikönyv vagy ennek a kijelölés szakterületéhez kapcsolódó része
5. Kijelölési kérelem tárgyát képező tevékenységre vonatkozó eljárási szabályzatok
6. A Magyar Köztársaságban engedélyezett biztosítónál – a tevékenységével okozott kár pénzügyi fedezetére – kötött felelősségbiztosítási szerződés másolata
7. Azoknak a tevékenységeknek a megnevezése, amelyek elvégzését alvállalkozásba kívánja adni, továbbá az alvállalkozó főbb szakmai adatai
8. Akkreditálási okirat(ok) másolatai
9. Nemzetközi tanúsítási rendszerekben kapott elismerés(ek) másolatai
10. A kérelem 1–10 pontjában felsorolt okirat(ok) másolatai
11. Egyéb, a kijelölési kérelmet megalapozó dokumentum(ok)
12. A kijelölést kérő szervezet dolgozóinak nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy hozzájárulnak-e kijelöléssel összefüggő személyes adataiknak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, illetve a Kijelölő Bizottság számára történő továbbításához.

2. számú melléklet a 20/2004. (X. 28.) KvVM rendelethez

HATÁROZAT
MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTER
Szám: ........../200 .
HATÁROZAT
A vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használt építési termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 20/2004. (X. 28.) KvVM rendelet alapján megállapítom, hogy a
……………………………………… (név)
……………………………………… (cím)
a lefolytatott ellenőrzés szerint megfelel a hivatkozott jogszabályban előírt feltételeknek, ezért írásban előterjesztett kérelme alapján kijelölöm a vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használt építési termékek vonatkozásában a következő tevékenységek elvégzésére:
Szakterület:     
Építési termékek (termékcsaládok):     
Megfelelőség igazolás alapját képező jóváhagyott műszaki specifikációk:     
Megfelelőség igazolási módozatok:     
Tevékenység jellege:     
A tevékenységre vonatkozó jogszabály(ok):     
A 89/106/EGK irányelv alapján az Európai Bizottság által kiadott határozat számjele: .................
A kijelölt szervezet a tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályok előírásainak betartásával, a nemzeti szabványok alapján, az ilyen tevékenységet ellátó szervezettől elvárható pontossággal és színvonalon köteles ellátni. A kijelölt szervezet köteles a Bizottság által végzett ellenőrzés lefolytatásában közreműködni.
A határozat visszavonásig érvényes.
Budapest, 200……… év …………………………………………… hó …………………… nap.
...................................................................
környezetvédelmi és vízügyi miniszter
1

A rendeletet a 132/2013. (XII. 23.) VM rendelet 37. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2014. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére