• Tartalom

21/2004. (HK 6.) HM utasítás

21/2004. (HK 6.) HM utasítás

a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő adatszolgáltatás és közzétételi kötelezettség szabályairól*

2004.03.03.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembevéve az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 15/A-15/B. §-ainak, illetve a közpénzek felhasználásáról, a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá tételéről és ellenőrzésének bővítéséről szóló „Üvegzseb” törvényből eredő és az államháztartási információs és működési rendszer korszerűsítését szolgáló egyes feladatokról szóló 1096/2003. (IX. 11.) Korm. határozat rendelkezéseit – az alábbi

utasítást


adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a Honvédelmi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, és a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki (együttesen a továbbiakban: honvédelmi szervek).

(2) Az utasítás tárgyi hatálya kiterjed a HM fejezet költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű, fejlesztési támogatásokra (a továbbiakban: támogatások), illetve a HM fejezet költségvetési előirányzatainak felhasználásával történő árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, illetve a HM vagyonkezelésébe tartozó kincstári vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződésekre (a továbbiakban: szerződések).

(3) Az adatszolgáltatási és a nyilvánosságra hozatali kötelezettség nem vonatkozik a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi érdekkel közvetlenül összefüggő beszerzésekre, valamint a nemzetközi jogi kötelezettség alapján, illetve – külön jogszabályban meghatározott egyéb okból – államtitokká, illetve szolgálati titokká minősített adatokra, így különösen:

a) a honvédelmi érdekkel összefüggő azon beszerzésekre, amelyek vonatkozásában az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága a közbeszerzési törvény alkalmazását kizáró előzetes döntést hozott,

b) azon honvédelmi érdekkel közvetlenül összefüggő beszerzésekre, amelyek jogszabály által haditechnikai eszköznek és készletnek besorolt eszközök és készletek beszerzésére, katonai feladatok ellátásához szükséges speciális szolgáltatások vásárlására vonatkoznak,

c) a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre,

d) a nemzetközi szerződésben meghatározott külön eljárás keretében történő beszerzésekre,

e) a nemzetközi szervezet által meghatározott külön eljárás keretében történő beszerzésekre, illetve

f) azon haditechnikai eszközök beszerzésére, amelyek vonatkozásában a Kormány Nemzetbiztonsági kabinetje a haditechnikai eszközök beszerzésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet alkalmazását kizáró előzetes döntést hozott.

(4) A jelen utasításban meghatározott adatszolgáltatási és közzétételi kötelezettség – tekintettel az Áht. 15/B. § (3) bekezdésére – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat nem terheli.

Az adatszolgáltatás és közzététel alapelvei

2. § (1) A közpénzek felhasználásának, a köztulajdon használata nyilvánosságának, átláthatóbbá tételének és ellenőrzése bővítésének érdekében a honvédelmi szervekre vonatkozó közzétételi kötelezettség teljesítése elsődlegesen a HM hivatalos honlapján (továbbiakban: honlap) – indokolt esetben a HM hivatalos lapjában is – történik.

(2) A honlapon történő közzététel során minden esetben biztosítani kell:

a) az információ egyszerű hozzáférhetőségét,

b) az információstruktúra áttekinthetőségét (a különböző adatcsoportok /pl. szerződések, támogatások/ elkülönített megjelenítését),

c) az elérhető információ körének bővíthetőségét,

d) az információk ezen utasításban meghatározott ideig történő hozzáférhetőségét.

(3) A honvédelmi szervek által közzétételre beküldött adatok honlapon történő megjelenítéséről és jelen utasításban meghatározott feltételek szerinti törléséről, illetve az adatoknak – az általa indokoltnak tartott esetben – a HM hivatalos lapjában történő közzétételéről a HM Kommunikációs Főigazgatóság (a továbbiakban: HM KFI) gondoskodik.

(4) A honvédelmi szervek az adatokat (lehetőség szerint) elektronikus formában is megküldik HM KFI részére.

A támogatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatás és közzététel rendje

3. § (1) A támogatásokkal kapcsolatos döntésekről a döntéshozó honvédelmi szerv a döntés meghozatalát követő 45 napon belül jelen utasítás 1. sz. melléklete szerinti formában adatokat szolgáltat a HM KFI részére.

(2) Amennyiben a döntést követő hatvan napon belül az (1) bekezdésben meghatározott támogatást visszavonják, vagy a támogatásról a kedvezményezett lemond, arról a döntéshozó honvédelmi szerv haladéktalanul tájékoztatja a HM KFI-t.

(3) Az HM KFI a honvédelmi szervektől beérkezett adatokat a támogatási döntéstől számított 60 napon belül teszi közzé a honlapon. Amennyiben a támogatásról szóló döntést a honvédelmi szerv visszavonja, illetve arról a kedvezményezett lemond, ezt a tényt a honlapon haladéktalanul közzé kell tenni. Ezen tény közzétételétől számított 90 nap elteltével a támogatásra és annak visszavonására vonatkozó közlemény a honlapról törlésre kerül.

(4) A támogatásokra vonatkozó adatok honlapon történő hozzáférhetőségét legalább öt évig biztosítani kell.

A szerződésekkel kapcsolatos adatszolgáltatás és közzététel rendje

4. § (1) A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű szerződések létrejöttéről, illetve változásairól a szerződő honvédelmi szerv a szerződés létrejöttét (illetve módosítását) követő 8 napon belül jelen utasítás 2. sz. melléklete szerinti formában adatokat szolgáltat a HM KFI részére.

(2) A szerződés értéke alatt a szerződés tárgyáért kikötött – általános forgalmi adó nélkül számított – ellenszolgáltatást kell érteni. Ellentételezés nélküli (ingyenes) ügylet esetén a vagyon piaci vagy könyv szerinti értéke közül a magasabb összeget kell figyelembe venni.

(3) Az időszakonként visszatérő szolgáltatások nyújtására kötött – egy évnél hosszabb időtartamú – szerződések esetében a szerződés értékén az ellenszolgáltatás egy évre számított összegét kell érteni.

(4) Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani.

(5) A szerződésekre vonatkozó adatszolgáltatást a honvédelmi szerv elektronikus levél (email) formájában is teljesítheti.

(6) Az HM KFI a honvédelmi szervektől az (1) bekezdés szerinti adatok honlapon történő közzétételéről az adatok kézhezvételétől számított 8 napon belül gondoskodik.

(7) Az (1) bekezdés szerinti adatok honlapon történő hozzáférhetőségét a szerződések megszűnését követő legalább öt évig biztosítani kell.

A törzskönyvi nyilvántartással kapcsolatos adatszolgáltatás rendje

5. § (1) A honvédelmi szervek teljes körű törzskönyvi nyilvántartását a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (a továbbiakban: HM PSZNYI) végzi.

(2) A HM PSZNYI a honvédelmi miniszter által alapított önállóan gazdálkodó honvédelmi szervekről, illetve az egyes gazdálkodási feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervekről azok alapításakor, illetve egyes adataiban bekövetkezett változás esetén 15 napon belül adatokat szolgáltat a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére.

(3) A (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás a Kincstár által vezetett törzskönyvi nyilvántartásba veendő adatok körét meghatározó jogszabályok által kijelölt adattartalommal történik.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba,* rendelkezéseit azonban a 2004. január 1. napját követően kötött szerződésekre és odaítélt támogatásokra is alkalmazni kell.

(2) A 2004. január 1. és 31. között létrejött szerződések és meghozott támogatási döntésekre vonatkozó adatokat a honvédelmi szervek legkésőbb 2004. március 1-jéig továbbítják a HM KFI részére, aki gondoskodik arról, hogy az információk a honlapon a szerződés létrejöttétől, illetve a támogatási döntés meghozatalától számított hatvan napon belül közzétételre kerüljenek.

(3) Az 5. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatást első alkalommal a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló Kormányrendelet hatálybalépését követő 8 napon belül kell a Kincstár részére megküldeni.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet a 21/2004. (HK 6.) HM utasításhoz

Adatlap a támogatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatáshoz


(null)

Döntéshozó
szervezet megnevezése

Kedvezményezett
neve

A támogatás célja

A támogatás összege

A támogatási program
megvalósítási helye

A támogatási
döntés
meghozatalának
dátuma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adatlap a szerződésekkel kapcsolatos adatszolgáltatáshoz


(null)

A szerződés
megnevezése
(típusa)

A szerződés tárgya

A szerződést
kötő felek neve,
azonosítója*

A szerződés
értéke**

A szerződés
létrejöttének
dátuma

A szerződés
hatálybalépésének
dátuma

A szerződés
lejártának
dátuma***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*     Gazdálkodó szervezet esetén cégjegyzék szám, ennek hiányában egyéb azonosító szám

**     A szerződés valutanemében meghatározva (Ft esetén eFt-ban)

***     Határozatlan idejű szerződés esetén ennek jelzése.

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 69. §-a, és a 102/2007. (HK 18.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 77/2012. (X. 27.) HM utasítás 18. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. november 4. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2004. március 3.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére