• Tartalom

23/2004. (IV. 22.) PM rendelet

23/2004. (IV. 22.) PM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap Garanciarészlegéből történő kifizetések utólagos ellenőrzéséről1

2012.08.24.

A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 82. §-a (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1)2 A Tanács az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap finanszírozási rendszerébe tartozó ügyletek tagállamok által végzett vizsgálatáról szóló 2008. május 26-i 485/2008/EK rendelete (a továbbiakban: Rendelet) előírásait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Központi Hivatala és a szakmai irányítása alatt álló alsó fokú vámszervek hajtják végre, a Vtv.-ben, valamint az e rendeletben foglaltak figyelembevételével.

(2)3 A NAV Központi Hivatala felelős a Rendeletben foglalt feladatok végrehajtásáért, különösen az éves ellenőrzési tervek összeállításáért, az ellenőrzést végzők tevékenységének koordinációjáért, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (a továbbiakban: MVH), mint kifizető ügynökséggel történő együttműködésért, az ellenőrzések alapján a jelentések összeállításáért és az Európai Bizottság részére történő megküldéséért, valamint az ellenőrzést végzők szakmai képzéséért.

2. § (1)4 A NAV Központi Hivatala Magyarország területén végzi a Rendeletben meghatározott utólagos ellenőrzést, a felülellenőrzés lefolytatását, illetve a helyszíni szemle megtartását.

(2)5 A NAV Központi Hivatalának szakmai felügyelete és irányítása alatt a megyei (fővárosi) vám- és pénzügyőri igazgatóságokon működő vizsgálati csoportok végzik az utólagos ellenőrzést és a helyszíni szemle megtartását.

A helyszíni szemle

3. § (1) Az utólagos ellenőrzést végző szerv a gazdálkodónál az ellenőrzés megkezdése előtt, valamint az ellenőrzés ideje alatt bármikor helyszíni szemlét tarthat. A szemle szükség esetén megismételhető.

(2) A szemle esetében az ellenőr – az ellenőrzött szervezet működési rendjét figyelembe véve – üzleti, üzemi vagy egyéb helyiségekbe beléphet, iratokat bevonhat, felvilágosítást kérhet, tárgyakat, munkafolyamatokat vizsgálhat meg.

(3) A gazdálkodó köteles a helyszíni szemle során a vámhatósággal együttműködni.

(4) A helyszíni szemle megkezdésekor a pénzügyőr szolgálati igazolvánnyal igazolja magát.

Felülellenőrzés

4. §6 A NAV Központi Hivatala felülellenőrzést az Európai Bizottság vagy az Európai Számvevőszék kérésére is lefolytathat.

Az eljárás lefolytatása

5. § (1)7

(2)8 A NAV Központi Hivatala, valamint a vizsgálati csoport az utólagos ellenőrzések során a vizsgálati időszakban az ellenőrzöttel jogi vagy gazdasági kapcsolatban álló harmadik személyektől – amennyiben az a vizsgálathoz kapcsolódik, figyelemmel az (1) bekezdés előírásaira is – adatokat szerezhet be.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak érdekében az ellenőrzést lefolytató jogosult a harmadik személy működési területére – az ellenőrzött szervezet működési rendjét figyelembe véve – belépni, információt, dokumentumot kérni, személyeket meghallgatni, iratokat bevonni. A harmadik személy köteles szóban vagy írásban tájékoztatást adni és a dokumentációs anyagokba a betekintést lehetővé tenni.

6. § Az ellenőrzésen részt vehet az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió valamely tagállamának illetékes képviselője is, akit a megbízólevélen szakértőként feltüntetnek. A szakértőket a helyiségbe való bejutás és az iratokhoz való hozzáférés tekintetében megilletik mindazok a jogok, amelyek a vámhatóság hivatásos állományú tagját.

7. §9 A NAV Központi Hivatala a lezárt jegyzőkönyvet 30 napon belül az MVH-nak megküldi.

A vámhatóság jogai és kötelezettségei

8. § (1) A vámhatóság az utólagos ellenőrzést a bizonyítékok beszerzéséig határozattal – a közösségi jogszabályokban felhatalmazott szervezet megkeresésére lefolytatott ellenőrzés kivételével- legfeljebb 90 napra felfüggesztheti, ha az ellenőrzött szervezet, illetve személy javára vagy terhére történő megállapítások alapjául szolgáló bizonyíték beszerzése előreláthatólag a vizsgálatra rendelkezésre álló időn belül nem lehetséges és annak hiányában az ügy nem bírálható el. A közösségi jogszabályokban felhatalmazott szervezet megkeresésére lefolytatott ellenőrzés esetében felfüggesztés időtartama legfeljebb 1 év lehet.

(2)10 A NAV Központi Hivatalának értesítenie kell az MVH-t, amennyiben az ellenőrzött a jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget.

Hatályba léptető rendelkezések

9. § E rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

1

A rendeletet az 57/2014. (XII. 31.) NGM rendelet 10. §-a hatályon kívül helyezte 2015. január 1. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 81. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (2) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a, a 25/2012. (VIII. 23.) NGM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 82. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdését a 48/2007. (XII. 29.) PM rendelet 29. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

Az 5. § (2) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a szerint módosított szöveg.

9

A 7. § a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a szerint módosított szöveg.

10

A 8. § (2) bekezdése a 17/2011. (IV. 19.) NGM rendelet 83. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére