• Tartalom

23/2004. (BK 16.) BM utasítás

23/2004. (BK 16.) BM utasítás

a rendészeti szakvizsgáról, a rendészeti vezetővé képzésről és a rendészeti mestervezetővé képzésről*

2004.09.09.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 71. §-ában foglaltakra figyelemmel; a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és a hivatásos önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló 11/1997. (II. 18.) BM rendelet (a továbbiakban: R.1.), valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló 9/1997. (II. 12.) BM rendelet (a továbbiakban: R.2.) 12. §-ának (2) és (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban, az egységes jogalkalmazás biztosítása érdekében kiadom az alábbi

utasítást.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Rendőrség, a Határőrség, a Katasztrófavédelem szerveire, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóságra, továbbá e szervek tiszti, főtiszti, tábornoki rendfokozati állománycsoportba tartozó hivatásos állományára (a továbbiakban együtt: tisztek);

b) a Belügyminisztérium hivatali egységeire, a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott minisztériumi szervekre, önálló belügyi szervekre és a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre, valamint az e szervekhez berendelt és vezényelt, továbbá más, nem belügyi szervhez vezényelt hivatásos állományú tisztekre.

A rendészeti szakvizsga

2. § (1) A rendészeti szakvizsga célját és vizsgatárgyainak felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Rendészeti szakvizsga letételére azok a hivatásos állományú tisztek kötelezettek, akiket 2002. január 1-jét követően a Hszt.-ben meghatározott I. besorolási osztály VI. beosztási kategóriájába tartozó beosztásokba kineveztek, illetőleg terveznek kinevezni. Nem kell rendészeti szakvizsgát tennie annak, aki vezetői beosztásból kerül kinevezésre a VI. beosztási kategóriába, illetve a kinevezése időpontjában az 50. életévét betöltötte.

(3) A rendészeti szakvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező tisztnek más rendvédelmi szervhez vagy más területre történő áthelyezése, berendelése vagy vezénylése esetén nem kell ismételten szakvizsgát tennie.

(4) Rendészeti szakvizsgára önkéntes alapon az 1. §-ban felsorolt szerveknél szolgálati viszonyban álló tiszt jelentkezhet.

(5) Rendészeti szakvizsgára az iskolázható be, illetve jelentkezhet önként, aki rendelkezik felsőfokú szakmai végzettséggel.

3. § (1) A rendészeti szakvizsga letétele alól mentesség az R.2. 12. §-ának (3) bekezdése alapján adható.

(2) A PhD tudományos fokozattal rendelkező tiszt részére a kötelező vagy a választott vizsgatárgy letétele alól akkor adható mentesség, ha disszertációja valamelyik vizsgatárgy ismeretanyagához kapcsolódik és a Rendészeti Szakvizsga Bizottság (a továbbiakban: RSZB) érintett albizottsága az RSZB titkára felé javasolja a mentesség megadását.

(3) A kötelező vizsgatárgy letétele alól mentesül az, aki jogi szakvizsgával vagy közigazgatási szakvizsgával rendelkezik.

(4) A mentesség iránti kérelmet – a beiskolázási, illetve jelentkezési lapnak a 13. § (2) bekezdésében meghatározott koordinációs központhoz történő megküldésével egyidejűleg – az RSZB titkárához kell benyújtani.

(5) Az RSZB titkára az ügyben hozott határozatát 15 napon belül köteles megküldeni a kérelmezőnek, aki a határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül – az RSZB Titkárságához benyújtott, az RSZB elnökének címzett – fellebbezéssel élhet. A fellebbezést az RSZB elnöke 30 napon belül köteles elbírálni, határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

(6) A vizsga értékelése során a mentesítéssel érintett vizsgatárgyat kiváló eredményűre kell minősíteni.

4. § (1) A rendészeti szakvizsga a kötelező vizsgatárgy és egy választható szakmai vizsgatárgy írásbeli és szóbeli vizsgarészéből áll.

(2) A rendészeti szakvizsgáztatás szabályait a 7. számú mellékletben meghatározott rendészeti szakvizsga vizsgaszabályzata tartalmazza.

5. § (1) Vizsgára az bocsátható, aki rendelkezik a vizsgát megelőző felkészítés elvégzéséről szóló igazolással.

(2) A vizsgára beiskolázott, illetve önként jelentkező szakmai vizsgatárgyat köteles választani. A választott vizsgatárgyra a beiskolázott akkor jelentkezhet, ha azzal a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetője egyetért. Nem tagadható meg az egyetértés, ha a választott ismeretanyag a vizsgára jelentkező munkaköréhez kapcsolódik. Az egyetértés megtagadása esetén az érintett az RSZB Titkárságához benyújtott, a BM Oktatási Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OF) vezetőjének címzett fellebbezéssel élhet. A fellebbezést a BM OF vezetője 30 napon belül köteles elbírálni, határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

(3) A vizsgázó egy vizsganapon egy szakvizsgatárgyból tesz írásbeli és szóbeli vizsgát. A vizsgát bizottság előtt kell tenni.

(4) A vizsgáztató bizottság egy elnökből és két tagból áll, munkájukat jegyző segíti. A vizsgáztató bizottság elnökét és tagjait – a vizsgatárgyra tekintettel – az albizottságok tagjai, és elnökei közül, a jegyzőket az RSZB elnöke által jóváhagyott jegyzői névsorból kell választani.

(5) A szakvizsga kötelező és választható vizsgatárgyaiból tett vizsgák, valamint a sikertelen szakvizsgarész és a javítóvizsga között legalább 15 napnak kell eltelnie.

(6) A rendészeti szakvizsga a megkezdésétől számított egy éven belül tehető le. Ha erre nem kerül sor, az addig letett részvizsgák érvényüket vesztik. A szakvizsga megkezdésének időpontja a felkészítés kezdőnapja. Aki a felkészítéstől számított egy éven belül önhibájából a szakvizsgát nem kezdi meg, ismételten felkészítésre kötelezetté válik.

(7) A rendészeti szakvizsga eredményes letételéről az érintett tiszt a 6. mellékletben meghatározott rendészeti szakvizsga bizonyítványt kap.

6. § A rendészeti szakvizsgára a beiskolázott tiszteknek a 2. számú mellékletben meghatározott beiskolázási lappal, az önként jelentkezőknek a 3. számú mellékletben meghatározott jelentkezési lappal kell jelentkezni.

A rendészeti szakvizsga előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával és felügyeletével
foglakozó testületek, szervek, intézmények

7. § (1) Az RSZB tagja, illetve tisztségviselője a BM OF vezetője által kiírt pályázaton nyertes személy lehet.

(2) A pályázatokat az erre a célra összehívott bizottság bírálja el. Az albizottságok tagjai közül az albizottságok elnökeit, valamint az RSZB tagjai közül az RSZB elnökét a BM OF vezetője választja ki. Az RSZB tagjait és tisztségviselőit öt év időtartamra a belügyminiszter kéri fel feladatuk ellátására. A felkért személyek RSZB tagságot igazoló és rendészeti szakvizsgáztatásra jogosító igazolványt kapnak, névjegyzéküket a Belügyi Közlönyben meg kell jelentetni.

8. § (1) Az RSZB a következő albizottságokból áll:

a) Közigazgatási és integrált rendészeti albizottság,

b) Egészségügyi-pszichológiai albizottság,

c) Gazdasági-pénzügyi albizottság,

d) Határőrségi albizottság,

e) Hivatali igazgatási albizottság,

f) Humánigazgatási albizottság,

g) Katasztrófavédelmi-tűzvédelmi albizottság,

h) Műszaki-technikai-informatikai albizottság,

i) Rendőrségi albizottság.

(2) Az albizottságok

a) javaslatot tesznek az RSZB elnökségének a hatáskörükbe tartozó vizsgatárgyak követelményrendszerére, tartalmára,

b) összeállítják az adott vizsgatárgy témaköreit, témáit, kidolgozzák a központi felkészítési programot,

c) megfogalmazzák a szóbeli vizsga kérdéseit, összeállítják a tételsorokat; az írásbeli vizsgákhoz feladatsorokat és javítási útmutatókat készítenek,

d) felkérésre részt vesznek az írásbeli és a szóbeli vizsgáztatásban, illetve a felkészítésben,

e) évente szükség szerint, de legalább egy alkalommal üléseznek, melyen megbeszélik a szakvizsga tapasztalatait, javaslatot tesznek az esetleges módosításokra, korszerűsítésekre vagy új vizsgatárgy bevezetésére.

9. § (1) Az RSZB elnöksége az RSZB elnökéből, az RSZB titkárából és az albizottságok elnökeiből áll. Az RSZB elnökségének állandó meghívott tagja a BM OF vezetője, valamint a Rendőrtiszti Főiskola Rendészeti Vezetőképző-, és Kutatóintézet (a továbbiakban: RTF RVTKI) igazgatója.

(2) Az RSZB elnöksége megállapítja, illetve jóváhagyja a vizsgatárgyak követelményrendszerét, tananyagát, az írásbeli és a szóbeli vizsga kérdéseit, az albizottságok által benyújtott javaslatokat, valamint az RSZB éves munkatervét és beszámoló jelentését.

(3) Az RBSZ elnöksége szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.

(4) Az RSZB ügyrendet készít, amely részletesen tartalmazza feladatait, a tagok feladat-, hatás-, és jogkörét. Az ügyrendet a belügyminiszter hagyja jóvá.

(5) Az RSZB munkáját az RSZB elnöke irányítja, tartós távolléte vagy akadályoztatása esetén a Közigazgatási és integrált rendészeti albizottság elnöke helyettesíti. Az RBSZ elnöke

a) összehívja az RSZB és az RSZB elnökségének ülését,

b) gondoskodik az elnökség által jóváhagyott dokumentumok – kivéve az írásbeli feladatsorok és feladatmegoldások, valamint a szóbeli kérdésekből összeállított tételsorok – Belügyi Közlönyben való közzétételéről, illetve a Belügyminisztérium honlapján történő megjelentetéséről,

c) vizsgaalkalmanként felkéri a vizsgáztató bizottságok tagjait és elnökeit.

(6) Az RSZB titkári teendőit az RTF RVTKI-val munkaviszonyban álló személy látja el. A titkár e feladatkörében

a) vezeti az RSZB Titkárságát,

b) előkészíti az elnök által összehívandó üléseket,

c) javaslatot tesz a vizsgáztató bizottságok tagjainak és elnökeinek, valamint a jegyzőknek a személyére,

d) tartja a kapcsolatot az albizottságok elnökeivel, és a koordinációs központok érintett vezetőivel,

e) irányítja a felkészítések és a vizsgák előkészítését, szervezését,

f) az albizottságok tervezetei és az elnök iránymutatása alapján elkészíti az RSZB éves munkatervét és beszámoló jelentését,

g) meghozza a szakvizsga-kötelezettség alóli mentességi kérelmekkel kapcsolatos határozatokat,

h) irányítja a BM OF vezetője által az RSZB tagságra kiírt pályázattal kapcsolatos adminisztrációt és a bíráló bizottság döntéséhez szükséges anyagok előkészítését.

10. § (1) A rendészeti szakvizsgára történő felkészítést az RSZB Titkársága szervezi.

(2) A felkészítés három napból áll. A felkészítést az RSZB albizottságainak útmutatásai szerint elkészített központi képzési programok alapján kell megtartani.

(3) Felkészítést az a hivatásos állományú végezhet, aki az adott vizsgatárgyból sikeres rendészeti szakvizsgát tett, vagy aki beosztásánál fogva mentesül a rendészeti szakvizsga letétele alól.

(4) A rendészeti szakvizsga azon vizsgatárgyainak egy-egy témaköréből, melyek nem igényelnek rendészeti felsőfokú szakképzettséget, főiskolai vagy egyetemi végzettségű közalkalmazott, illetve köztisztviselő is végezhet felkészítést.

(5) A vizsgázni szándékozók a felkészítés foglalkozásairól nem hiányozhatnak. A felkészítés végén a résztvevők igazolást kapnak a felkészítés elvégzéséről.

(6) Az RSZB Titkársága minden év júliusában közreadja a következő oktatási év (szeptember–június) felkészítéseinek várható időpontjait.

11. § (1) A rendészeti szakvizsgákat az RSZB Titkársága szervezi. E tevékenységi körében előkészíti a szakvizsgáztatást, illetve gondoskodik a szakvizsga-bizonyítványok kiadásáról és a nyilvántartásról. A szakvizsga jegyzőkönyv és a vizsganyilvántartó-könyv mintáját a 4., illetve az 5. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az RSZB Titkársága a jelentkezők létszámától függően és a választható szakmai vizsgatárgyra is tekintettel határozza meg a vizsgák időpontjait, és helyszínét. Rendészeti szakvizsga nem szervezhető júliusban és augusztusban. December első felében csak akkor szervezhető szakvizsga, ha ezt a halasztott és a javítóvizsgák száma indokolttá teszi.

12. § (1) Az RSZB Titkársága vizsgánként állítja össze és sokszorosíttatja az RSZB albizottságai által javasolt feladatsorokból az írásbeli vizsgák feladatlapjait.

(2) A felkészítés és a szakvizsgáztatás tárgyi feltételeit, különösen a tantermet, a fénymásolást, a bizonyítványok nyomdai előkészítését az RTF RVTKI biztosítja.

(3) Az RSZB Titkársága évente egy alkalommal – az RSZB elnökségének döntése alapján – módszertani értekezletet szervez az RSZB tagjainak, a felkészítések óraadóinak, valamint a koordinációs központok egy-egy képviselőjének.

13. § (1) A koordinációs központok gyűjtik össze a területükhöz tartozó hivatásos állományú tisztek jelentkezési lapjait. Gondoskodnak az érintett állomány felkészítésre történő beiskolázásáról, illetve a beiskolázási és jelentkezési lapoknak a felkészítő intézményhez történő időbeni eljuttatásáról.

(2) Koordinációs központok:

a) az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Főosztálya,

b) a Határőrség Országos Parancsnokság Képzési és Módszertani Főosztálya,

c) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Személyzeti és Oktatási Főosztálya (a hivatásos önkormányzati tűzoltóság tekintetében is),

d) a BM OF (az alárendeltségében működő intézmények és a Rendőrtiszti Főiskola tekintetében),

e) a BM Személyügyi Főosztály [a Rendőrtiszti Főiskola, és az a)–d) pontokban fel nem sorolt szervek tekintetében].

14. § A rendészeti szakvizsgáztatással kapcsolatos feladatok végrehajtásának törvényességi és szakmai felügyeletét a BM OF vezetője látja el.

A rendészeti szakvizsga intézményének működtetésével kapcsolatos költségek

15. § (1) Az RSZB és az RSZB Titkárságának működtetési költségeit az RTF költségvetésében külön szakfeladati számon kell tervezni és biztosítani.

(2) A rendészeti szakvizsga költsége a felkészítés díjából, és a vizsgadíjból áll.

(3) A felkészítés óradíja a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 15%-a.

(4) A rendészeti szakvizsga vizsgadíja vizsgatárgyanként a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 15%-a.

16. § (1) A vizsgadíjat az RSZB Titkársága által kiküldött postautalványon kell befizetni.

(2) A rendészeti szakvizsgára kötelezett vizsgadíját a beiskolázó szerv finanszírozza. A javítóvizsga díja minden esetben a vizsgázót terheli és a vizsgarészek számától függetlenül, megegyezik a vizsga díjával.

17. § A vizsgáztató bizottság elnökét, tagjait és jegyzőjét vizsgáztatási díj illeti meg. Mindkét vizsgatárgy esetében a vizsgadíj társadalombiztosítási járulék nélküli összegének

a) 25%-a a bizottság elnökét, 20–20%-a a két bizottsági tagot, 5%-a a jegyzőt illeti,

b) 30%-át a vizsgáztatás dologi kiadásaira kell fordítani.

18. § (1) A felkészítés díját az RTF költségvetésében külön szakfeladati számon kell tervezni és biztosítani. Az egy főre eső felkészítési díj a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 25%-a. A felkészítési díj nem foglalja magába a jelölt szállás és étkezési költségeit.

(2) Az önként jelentkező önerőből fedezi a rendészeti szakvizsga költségét, amelynek 50%-át – kérelmére – az állományilletékes szerv átvállalhatja.

(3) Annak, akit önhibájából a felkészítésben való újbóli részvételre köteleznek, a felkészítő tanfolyam költségeit önerőből kell finanszíroznia.

19. § A felkészítés időtartamára (három nap) és a vizsganapokon (egy-egy nap) az érintettet – figyelemmel a Hszt. 98. §-ára – mentesíteni kell a munkavégzés alól.

A vezetői utánpótlás kiválasztása

20. § (1) A céltudatos és tervszerű vezetői utánpótlás, a szervezeten belüli karrierrendszer biztosítása, valamint az egyéni életpálya elképzelések megvalósítása érdekében a munkáltatói jogkörrel rendelkező szerveknél vezetői utánpótlási adatbankot kell létrehozni.

(2) A vezetői utánpótlási adatbank azoknak a tiszteknek az adatait tartalmazza, akik a Hszt. 245/F. §-ában foglalt kompetencia alapú, fejlesztésközpontú egyéni teljesítményértékelés alapján kiváló minősítésűek, és akiket a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetőjük vezetői beosztás betöltésére javasol. A vezetői utánpótlási adatbankba csak annak az adatait lehet felvenni, aki ahhoz írásban hozzájárult.

21. § A tervezett vezetői beosztások betöltésére a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető a vezetői utánpótlási adatbankból kijelöli azokat a tiszteket, akik a vezetői alkalmasság megállapítására szolgáló pszichológiai vizsgálaton vesznek részt. A vezetői alkalmasság vizsgálatra saját költségükön önként is jelentkezhetnek az adatbankban szereplők, de ebben az esetben is szükséges a vezetőjük egyetértése. Mind a kijelölés, mind az önként jelentkezés esetében az érintettnek írásban kell vállalnia a vizsgálatot.

22. § (1) A vezetői alkalmasság vizsgálat olyan folyamat, mely tesztek felvételéből, kiértékeléséből, pszichológus által lefolytatott interjúból, végső szakvélemény elkészítéséből és az érintett számára egy visszajelző beszélgetésből áll. Az alkalmassági vizsgálat végén a pszichológus a vizsgált személy alkalmasságára vonatkozó véleményt tartalmazó írásos szakvéleményt készít, amely a vizsgált személlyel szóban is ismertet.

(2) A vizsgálat során az RTF RVTKI által alkalmazott kompetencia alapú vezetői alkalmasság vizsgálati módszert kell alkalmazni.

23. § Vezetői alkalmassági vizsgálatot az a pszichológus végezhet, aki részt vett az RTF RVTKI ilyen irányú felkészítésén. Az alkalmassági vizsgálatot végző pszichológusok folyamatos felkészítését, továbbképzését, a vizsgálati módszer értékelését, az értékelést végzők konzultációs lehetőségét, és a módszer alkalmazásának ellenőrzését – évente ismétlődően – az RTF RVTKI szervezi és biztosítja.

24. § (1) A vizsgálatot végző pszichológus a jelöltről készített szakvélemény, valamint az annak alapján általa összeállított, a beiskolázásra vonatkozó döntés megalapozására alkalmas – a jelölt teljes személyiségprofilját nem tartalmazó – szakvélemény-kivonat egy-egy példányát átadja a vizsgált személynek. A szakvélemény-kivonatot a jelöltnek továbbítania kell a munkáltatói jogkört gyakorló vezetője felé, aki a kézhezvételről szóló – a 8. számú mellékletben meghatározott – igazolást 10 napon belül köteles az RTF RVTKI-nek visszajuttatni.

(2) A munkáltatói jogkört gyakorló vezető a szakvélemény-kivonat figyelembevételével dönti el, hogy beiskolázza-e a jelöltet a rendészeti vezetővé képzésre. Amennyiben a jelölt nem adja át a róla készült szakvélemény-kivonatot a munkáltatói jogkört gyakorló vezetője részére, kizárja magát a rendészeti vezetővé képzésben való részvételből.

25. § A vezetői utánpótlás kiválasztásának szervezője, módszertani, és a vizsgálatokat felügyelő, koordináló központja az RTF RVTKI, melynek ezirányú szakmai tevékenységét a BM OF felügyeli. Az RTF RVTKI végzi az utánpótlás kiválasztásával kapcsolatos tesztek felvételét, értékelését, a szakvélemény elkészítését.

26. § A vezetői utánpótlás kiválasztásánál az alkalmassági vizsgálaton a mindenkor jelentkező vezetői utánpótlási igények beiskolázható mértékének lehetőleg legalább a kétszeresét indokolt megszűrni. Az interjút és a szakvéleményt elsősorban az RTF RVTKI ezen feladatokat munkaköri kötelességként ellátó pszichológusa készíti el. Akadályoztatása esetén a feladatot más, a módszerből felkészített pszichológus is elvégezheti, melyért a 47. § (1) bekezdésében foglaltak szerint külön díjazás illeti meg. A tesztek felvételét – munkaköri kötelességként – az RTF RVTKI erre a feladatra felkészített pszichológus asszisztensei is végezhetik.

27. § A vezetői alkalmassági vizsgálatra a 9. számú mellékletben meghatározott jelentkezési lappal kell jelentkezni, amelyet az RTF RVTKI-hez kell eljuttatni.

28. § A vezetői alkalmassági vizsgálatok idejére – tesztek felvétele, pszichológus által lefolytatott interjú, visszajelző beszélgetés – a vizsgálat alá vontak részére szolgálatmentességet kell biztosítani.

A rendészeti vezetővé képzés

29. § A rendészeti vezetővé képzés célja a helyzetorientált kooperatív alapú vezetési stílus elsajátíttatása, olyan tudásanyag, magatartásformák és önfejlesztési technikák átadása, melyek birtokában a képzés résztvevői képesek lesznek a státuszuk és a szervezetben betöltött szerepük szerinti vezetői kompetenciáknak megfelelni, munkájukkal az adott rendvédelmi szerv stratégiai fejlesztési céljainak megvalósítását elősegíteni, a társadalmi és nemzetközi elvárásoknak eleget tenni.

30. § (1) A rendészeti vezetővé képző tanfolyam elvégzése azoknak a hivatásos állományú tiszteknek kötelező, akiket 2002. január 1-je után osztályvezetői, illetve főosztályvezető-helyettesi illetményre jogosító beosztásokba kineveztek, illetve terveznek kinevezni. A 2002. január 1-je után kinevezett vezetőknek a rendészeti vezetővé képző tanfolyam elvégzését – legfeljebb két év határidő megjelölésével – elő kell írni.

(2) Nem kell elvégeznie a rendészeti vezetővé képző tanfolyamot annak a főosztályvezető-helyettesi, valamint osztályvezetői illetményre jogosító beosztásba kinevezett vezetőnek, aki a kinevezése időpontjában az 50. életévét betöltötte.

(3) A Hszt. 26. §-a alapján a rendészeti vezetővé képzésben részt vehetnek azok a tisztek is, akik az utánpótlási adatbankban szerepelnek, önállóan pályáznak és ehhez a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőjük írásbeli hozzájárulását adja.

31. § Rendészeti vezetővé képzésre az a tiszt iskolázható be, illetve jelentkezhet önként, aki rendészeti szakvizsga bizonyítvánnyal rendelkezik, illetőleg akit a rendészeti szakvizsga elvégzése alól mentesítést kapott, és részt vett a 23. pont szerinti vezetői alkalmassági vizsgálaton.

32. § (1) Rendészeti vezetővé képző tanfolyam elvégzése alóli mentesség az R.2. 12. §-ának (3) bekezdése alapján adható. Rendészeti szakvizsgának kell elismerni a rendészeti irányultságú akkreditált továbbképzési szakokon szerzett bizonyítványt.

(2) A kinevezéskor rendészeti vezetővé képzésnek kell elfogadni

a) azokat a vezetővé képzéseket, amelyeket 2002. január 1-je előtt a Rendőrtiszti Főiskola Rendészeti Vezetőképző és Kutatóintézet, az ORFK Rendőrségi Vezetőképző Intézet, az RTF Vezető és Továbbképző Intézete, a Határőrség Vezetőképző és Továbbképző Intézete szervezett és bonyolított,

b) a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szakok közül a bűnügyi vezető, közbiztonsági vezető továbbképzési szakon, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem határrendészeti és védelmi vezetői szak kiegészítő egyetemi képzésében szerzett oklevelet.

33. § A képzés végén a résztvevőknek záró értékelésen kell számot adniuk tudásukról. A záró értékelés az elsajátított ismeretanyag írásbeli számonkéréséből, valamint bizottság előtti egyéni és csoportos értékelő helyzetgyakorlatokból áll.

34. § (1) A rendészeti vezetővé képzést eredményesen befejező tiszt a 10. számú mellékletben meghatározott oklevelet kap.

(2) Az oklevél minősítése „megfelelt”, illetve „kiválóan megfelelt” lehet. Az oklevél minősítése az írásbeli számonkérés eredményéből, valamint az értékelésen nyújtott teljesítményből tevődik össze.

35. § A „nem megfelelt” minősítést kapott jelölt számára ismételt vizsgalehetőség nem áll rendelkezésre, de a záró értékelést követő három éven belül – vezetője kezdeményezésére, saját költségén, egyebekben az önként jelentkezőkre vonatkozó feltételek mellett – ismételten részt vehet a képzésben.

A rendészeti mestervezetővé képzés

36. § A rendészeti mestervezetővé képzés célja

a) a helyzetorientált kooperatív alapú vezetési stílus alkalmazásának elmélyítése, fejlesztése,

b) olyan tudásanyag, magatartásformák és önfejlesztési technikák átadása, illetve begyakoroltatása, melyek birtokában a képzésben résztvevő képes megfelelni a felsővezetői kompetenciáknak,

c) a résztvevők innovációs képességének növelése; a stratégiai tervezésre és projekt-menedzselésre történő alkalmassá tétele, valamint hogy a leendő felsővezető a szervezeti célok érdekében legyen képes felszabadítani és mobilizálni az emberi erőforrásokat.

37. § (1) A rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam elvégzésére azok a hivatásos állományú rendészeti vezetők kötelezettek, akiket 2002. január 1-je után főosztályvezetői, vagy annál magasabb vezetői besorolású, illetőleg főosztályvezetői vagy annál magasabb illetményre jogosító beosztásokba kineveztek, illetve terveznek kinevezni. A 2002. január 1-je után kinevezett vezetőknek a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam elvégzését – legfeljebb négy év határidő megjelölésével – elő kell írni.

(2) Nem kell elvégeznie a rendészeti mestervezetővé képző tanfolyamot annak a főosztályvezetői vagy annál magasabb vezetői besorolású (főosztályvezetői vagy annál magasabb illetményre jogosító) beosztásba kinevezett vezetőnek, aki a kinevezése időpontjában 50. életévét betöltötte.

(3) Mentesül az előképzettségi követelmény alól az, akit 2002. január 1-je előtt neveztek ki osztályvezetői vagy főosztályvezető-helyettesi besorolású vezetői beosztásba.

38. § (1) Rendészeti mestervezetővé képző tanfolyam elvégzése alóli mentesség az R.2. 12. §-ának (3) bekezdése alapján adható.

(2) Rendészeti mestervezetővé képzésnek kell elfogadni az RTF RVTKI, illetőleg jogelődje által a 2000/2001. oktatási évben lebonyolított rendészeti mestervezetővé képző tanfolyamon szerzett oklevelet.

39. § (1) A felkészítés végén a résztvevőknek záródolgozat készítésével és bizottság előtti megvédésével kell számot adniuk tudásukról.

(2) A záródolgozat tárgya egy részletes projektterv kidolgozása.

(3) A záródolgozatot az RTF RVTKI értékelteti a kiválasztott téma elismert szakértőjével, akinek e feladat elvégzésére a kézhezvételtől számított két hét áll rendelkezésére.

40. § (1) A rendészeti mestervezetővé képzést eredményesen befejező vezető a 11. számú mellékletben meghatározott oklevelet kap.

(2) Az oklevél minősítése „megfelelt”, és „kiválóan megfelelt” lehet. A minősítés a bírálatot végző szakértő értékelésének és a vizsgázónak a bizottság előtt nyújtott prezentációs teljesítménye értékelésének összegzéséből áll.

41. § A „nem megfelelt” minősítésű záródolgozat javítására a jelölt – hat hónapon belül – két lehetőséget kap. Aki valamennyi alkalommal „nem megfelelt” minősítésű záródolgozatot ír, az nem kaphat oklevelet.

A rendészeti vezetővé képzésre és a rendészeti
mestervezetővé képzésre vonatkozó közös szabályok

42. § (1) A rendészeti vezetővé képzés, és a rendészeti mestervezetővé képzés ismeretanyaga, fejlesztési programja tematikusan felépített modulokból áll. Az egyes modulok témáit, a felkészítés tartalmát, összóraszámát, az egyes modulokra tételesen eső óraszámokat, a kötelező és ajánlott irodalmat, az alkalmazott képzési módszereket képzési programban kell meghatározni. A képzési programban kell szerepeltetni a felkészítésre vonatkozó tanulmányi és vizsgarend szabályait is. A képzési programokat a BM OF főigazgatója hagyja jóvá.

(2) A rendészeti vezetővé illetőleg a rendészeti mestervezetővé képzés intézeti képzésből és – munkavégzés melletti – önálló felkészülésből áll. Egy-egy tanfolyam létszáma legkevesebb 10, legfeljebb 16 fő.

(3) A képzés résztvevői a képzés végén a felkészítést végzőktől szóbeli és írásbeli visszajelzést kapnak arról, hogy a felkészítés során vezetői kompetenciáikban milyen fejlődést értek el, mely kompetenciáikban milyen további fejlesztésre van szükségük. Az írásbeli visszajelzés két példányban készül, melyből egy példányt az érintett, egy példányt a munkáltató kap kézhez.

43. § (1) A záró értékelés, illetve a záródolgozat védése bizottság előtt történik, melynek tagjai az érintett szervezetek – a záródolgozat tekintetében a feldolgozott témákhoz értő és legalább főosztályvezetői besorolású – vezetőiből, és az RTF RVTKI delegáltjából áll. A bizottság elnöke a bizottság legmagasabb beosztású – azonos beosztás esetén a magasabb rendfokozatú – tagja.

(2) A tanulmányok befejezését igazoló oklevelet a bizottság elnöke és az RTF RVTKI igazgatója hitelesíti.

44. § A képzésben résztvevő tisztet az intézeti képzés időtartamára, a vizsga napjaira, a visszajelzés napjára és a kibocsátó ünnepség napjára mentesíteni kell a munkavégzés alól. A tanulmányi munkaidő-kedvezménnyel kapcsolatban a Hszt. 98. §-ában foglaltak az irányadóak.

45. § A rendészeti vezetővé képzés és a rendészeti mestervezetővé képzés szervezését és lebonyolítását az RTF RVTKI végzi a BM OF felügyelete mellett. Az RTF RVTKI – az érintett szervek illetékeseivel történő előzetes egyeztetés után, a BM OF egyetértésével – minden év július 1-jéig közreadja a következő oktatási évre (szeptember-június) vonatkozó tájékoztatóit, amelynek tartalmaznia kell a felkészítésekre beiskolázhatók szervezetenkénti létszámkeretét, összetételét, az indítandó kurzusok számát, időpontját, a résztvevőknek szóló legfontosabb információkat.

46. § A rendészeti vezetővé és a rendészeti mestervezetővé képzésre az RTF RVTKI által megadott időpontban és módon beiskolázott tiszteknek a 12. számú mellékletben, az önként jelentkezőknek a 13. számú mellékletben meghatározott nyomtatvánnyal kell jelentkezni.

A vezető kiválasztás, a rendészeti vezetővé képzés és a rendészeti mestervezetővé
képzés finanszírozására vonatkozó szabályok

47. § (1) Az RTF RVTKI-n munkaköri feladatként kiválasztást végző pszichológust e tevékenységéért külön díjazás nem illeti meg. Amennyiben a 26. §-ban foglalt vezető kiválasztási feladatokkal kapcsolatos munkák elvégzésével más pszichológust kell megbízni, őt külön díjazás illeti meg, melynek egy főre eső összege vizsgálatonként a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 90%-a.

(2) Az előadók óradíja a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 15%-a, a tréning jellegű oktatás óradíja a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 30%-a, a szakdolgozati bírálat díja a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 8%-a, a vizsgabizottság tagjainak és elnökének a vizsgáztatásért járó díja a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 6%-a.

48. § (1) Az egy főre eső képzési költség rendészeti vezetővé képzés esetén a mindenkori köztisztviselői illetményalap társadalombiztosítási járulékkal növelt 250%-a.

(2) Önkéntes jelentkezés esetén a vezető kiválasztás egy főre eső költsége az érintettet terheli, aki köteles azt a vizsgálat megkezdése előtt az RTF RVTKI által megküldött átutalási postautalványon a BM OF számlájára befizetni, és a befizetést igazoló postai utalvány másolatát az RTF RVTKI-n a vizsgálat megkezdése előtt bemutatni.

49. § (1) A képzésekkel kapcsolatos költségek finanszírozása az R.2. 44. §-ának (2) bekezdése szerint történik.

(2) A 45. §-ban meghatározott tervezési rendtől eltérő képzések esetében a képzés költségei a megrendelő szervet terhelik. A költségek finanszírozása ez esetben is az R.2. 44. §-ának (2) bekezdése szerint történik.

(3) A költségek közül a vezető-kiválasztás, az előadók és a vizsgáztatók megbízási díját, a tananyaggal és az oktatástechnikai eszközök használatával, az oklevél-készítéssel, a vizsgáztatás és kibocsátó ünnepség lebonyolításával kapcsolatos kiadásokat, valamint a résztvevők szállásdíját – kivéve az önként jelentkezőkét – a BM OF költségvetésében külön szakfeladati számon kell tervezni. A beiskolázottak egyéb költségeit a beiskolázó szervek költségvetéséből kell fedezni.

50. § A rendészeti vezetővé képzésre önként jelentkező tiszt önerőből fedezi a képzési, valamint a szállás és ellátás költségeit, amelynek 50%-át – kérelmére az állományilletékes szerv átvállalhatja.

Záró rendelkezések

51. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, rendelkezéseit – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az ezt követően induló képzések, és vizsgáztatások esetében kell alkalmazni.

(2) Azok, akik ezen utasítás hatálybalépése előtt vettek részt a rendészeti szakvizsgára felkészítésen és vizsgáztatásukra még nem került sor, 2004. október 31-ig a felkészítés időpontjában érvényben lévő vizsgáztatási rend szerint tehetik le a rendészeti szakvizsgát. Az ilyen esetekben is az 5. § (6) bekezdését kell alkalmazni azzal, hogy a rendészeti szakvizsga megkezdése időpontjának ezen utasítás hatálybalépésének napját kell tekinteni.

(3) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a rendészeti szakvizsgáról, a rendészeti vezetővé képzésről és a rendészeti mestervezetővé képzésről szóló 2/2002. (BK 1.) BM utasítás.

Dr. Lamperth Mónika s. k.,

belügyminiszter

1. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz


A RENDÉSZETI SZAKVIZSGA CÉLJA, VIZSGATÁRGYAI
A rendészeti szakvizsga célja
A rendészeti szakvizsga célja, hogy a Hszt.-ben meghatározott I. besorolási osztály VI. beosztási kategória beosztásaiba kinevezett, és kinevezendő tisztek a rendvédelmi szervek tevékenységével, a közigazgatás működésével kapcsolatban átfogó, rendszerezett tudásanyagot sajátítsanak el, valamint hogy a jelöltek kiegészítsék és felfrissítsék szakmai ismereteiket, illetőleg, hogy a rendvédelmi szerveknél a tisztek egyéni életpályája és a szervezeti karrierrendszer megvalósítása tervszerűbb legyen.

A rendészeti szakvizsga vizsgatárgyai
Kötelező vizsgatárgy:
– Közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek
Választható vizsgatárgyak:
– Határőrségi igazgatás;
– Katasztrófavédelmi-tűzvédelmi igazgatás;
– Rendőrségi igazgatás;
– Rendvédelmi szervek egészségügyi-pszichológiai igazgatása;
– Rendvédelmi szervek gazdasági-pénzügyi igazgatása;
– Rendvédelmi szervek hivatali igazgatása;
– Rendvédelmi szervek humán-igazgatása;
– Rendvédelmi szervek műszaki-technikai-informatikai igazgatása.

2. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

BEISKOLÁZÁSI LAP rendészeti szakvizsgára
(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A választott vizsgatárgy megnevezése:

2. A választott felkészítési időpont:

3. Mentességet kérek

vizsgatárgyból

 

A beiskolázott

4. Neve:

5. Nők esetében leánykori családi és utóneve:

6. Rendfokozata:

7. Beosztása:

8. Születési helye:

9. Születési ideje: ............... év ..................... hó ................... nap

10. Anyja neve:

11. Szolgálati helye:      (területi szerv)
    (helyi szerv)

címe:

telefonszáma (körzetszámmal): BM .................. városi: .........................

fax-száma (körzetszámmal): BM ....................... városi: .........................

e-mail címe:

12. Lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal):

13. A felkészítés ideje alatt kér-e szállást: igen / nem (A megfelelő rész aláhúzandó!)

 

Kelt, ..........................................., ....... év ................... hó ........ nap

 

...................................................................................

a beiskolázott olvasható aláírása

 

 

Igazolom, hogy a szabadon választható vizsgatárgy kiválasztása a munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető egyetértésével történt.

Nevezettet ................................... beosztásba történő/történt kinevezéséhez rendészeti szakvizsgára beiskolázom.

 

P. H.

 

.......................................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása


Melléklet: a mentességi kérelmet igazoló dokumentum fénymásolata

3. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP
rendészeti szakvizsgára
(önkéntes jelentkezéshez)
(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

1. A választott vizsgatárgy megnevezése:

2. A választott felkészítési időpont:

3. Mentességet kérek

vizsgatárgyból

 

A jelentkező

4. Neve:

5. Nők esetében leánykori családi és utóneve:

6. Rendfokozata:

7. Beosztása:

8. Születési helye:

9. Születési ideje: ............... év ..................... hó ................... nap

10. Anyja neve:

11. Szolgálati helye:

(területi szerv)

(helyi szerv)

címe:

telefonszáma (körzetszámmal): BM .................. városi: .........................

fax-száma (körzetszámmal): BM ....................... városi: .........................

e-mail címe:

12. Lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal):

13. A felkészítés ideje alatt kér-e szállást: igen / nem (A megfelelő rész aláhúzandó!)

 

 

Kelt, ..........................................., ....... év ................... hó ........ nap

 

........................................................................

a jelentkező olvasható aláírása


Melléklet: a mentességi kérelmet igazoló dokumentum fénymásolata

4. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

JEGYZŐKÖNYV rendészeti szakvizsgáról

1. A vizsgázó neve (leánykori neve):

rendfokozata:

anyja neve:

szül. helye, időpontja:

szolgálati helye:

 

Közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek kötelező vizsgatárgy

 

2. A vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma:

 

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye:

szóbeli vizsgarész eredménye:

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

...................................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

....................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

3. Az első javító vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma: .......

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye:

szóbeli vizsgarész eredménye:

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

...................................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

....................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

4. A második javító vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma: .......

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye: .....................

szóbeli vizsgarész eredménye: .....................

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

.............................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

...........................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

A vizsgatárgy minősítése:

 

..............................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

szabadon választható vizsgatárgy

 

5. A vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma: ......

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye:

szóbeli vizsgarész eredménye:

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

.................................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

.....................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

6. Az első javító vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma: .......

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye:

szóbeli vizsgarész eredménye:

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

 

............................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

.................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

7. A második javító vizsga időpontja és minősítése: vizsgacsoport száma: ......

időpontja: ......... év .................. hó ......... nap

írásbeli vizsgarész eredménye:

szóbeli vizsgarész eredménye:

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

................................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

....................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

A vizsgatárgy minősítése:

 

..............................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

..................................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

 

 

A vizsgázó ......... év ........................ hónap ......... napján ............................ szám alatt ............................. minősítéssel bizonyítványt kapott.

 

 

Kelt, ..........................................., 20.......... év ...................................... hó ........... nap

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

.........................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

 

...............................................................

jegyző (jegyzőkönyvvezető)

5. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

VIZSGANYILVÁNTARTÓ KÖNYV

Bizonyítvány
sorszáma

Bizonyítvány
minősítése

Név

Rendfokozat

Születési hely

Születési idő

Anyja neve

6. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

Szám: .............

 

 

 

(A Magyar Köztársaság címere)

 

 

 

BIZONYÍTVÁNY

rendészeti szakvizsgáról

 

Ezt a bizonyítványt

 

. részére állítottuk ki,

aki ........................................................................ városban (községben) született

-án,

anyja neve:

 

Nevezett a Rendészeti Szakvizsga Bizottság előtt

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló, módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben foglalt képesítési követelmény alapján

 

 

............................................

minősítéssel

 

 

 

RENDÉSZETI SZAKVIZSGÁT TETT

 

............................................................................ és ....................................................................... vizsgatárgyakból.

 

 

Kelt, .............................................., ............ év ....................................... hó ........... nap

 

P. H.

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgáztató bizottság tagja

vizsgáztató bizottság tagja

 

........................................................

vizsgáztató bizottság elnöke

7. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

A RENDÉSZETI SZAKVIZSGA VIZSGASZABÁLYZATA

A rendészeti szakvizsga számonkérési formái és értékelése

1. A rendészeti szakvizsga a kötelező vizsgatárgy és egy választható szakmai vizsgatárgy írásbeli és szóbeli vizsgarészéből áll. A vizsgázó egy vizsganapon egy szakvizsgatárgyból tesz írásbeli és szóbeli vizsgát.

2. A szakvizsga írásbeli vizsgarészén a jelöltnek egy feladatsort (feladatlapot) kell megoldania. A feladatlapra maximálisan 100 pont adható.

A feladatlap minősítése: – kiváló 90–100 pont esetén

– eredményes 61–89 pont esetén

– eredménytelen 0–60 pont esetén.

3. A feladatlap értékelésénél a vizsgáztató bizottság – a válaszok tartalmán túl – tekintettel van a vizsgázó fogalmazására és helyesírására is.

4. Az írásbeli vizsga időtartama (a jelöltek tájékoztatására fordított idő nélkül) 90 perc.

5. A szóbeli vizsgarészen a jelölt egy tételt húz. A vizsgán számonkérendő ismeretanyag a közzétett szóbeli kérdésekből áll, de a vizsgáztató bizottság a húzott tételhez nem tartozó, a vizsgatárgyhoz kapcsolódó kérdést (kérdéseket) is feltehet. A válaszok értékelésénél a vizsgáztató bizottság a jelölt verbális készségét is figyelembe veszi.

6. A szóbeli vizsgarészen a jelölt feleletére kiváló, eredményes, vagy eredménytelen értékelés adható.

7. A felkészülésre a jelöltnek 20 percet kell biztosítani.

8. A kötelező és a választott vizsgatárgyból tett vizsgát külön-külön kell értékelni. Ez az értékelés az írásbeli és a szóbeli vizsgarész minősítéséből adódik. Két eltérő érték esetén az írásbeli vizsgarész minősítése a döntő. (Pl.: az írásbeli vizsgarész kiváló eredményű, a szóbeli vizsgarész pedig eredményes, akkor a vizsgatárgy minősítése kiváló eredményű.) Ha a jelölt akár az írásbeli, akár a szóbeli vizsgarészből eredménytelen vizsgát tett, a vizsgarészt meg kell ismételnie. A vizsgatárgy vizsgaeredménye csak abban az esetben állapítható meg, ha a jelölt mindkét vizsgarészből sikeresen vizsgázott.

9. Egy vizsgacsoportba maximum 20 főt lehet beosztani.


A rendészeti szakvizsga-bizonyítvány

10. A vizsgáztató bizottság rendészeti szakvizsga-bizonyítványt csak abban az esetben állít ki, ha a jelölt mind a két vizsgatárgyból legalább eredményes értékelést kapott.

11. Kiváló eredményű csak abban az esetben lehet a bizonyítvány, ha a vizsgázó mind a két vizsgatárgyból kiváló minősítést kapott.


A vizsgáztató bizottság feladata:

12. A vizsgáztató bizottság (elnök és két tag) a vizsgatárgynak mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgarészén teljes létszámban jelen van. Munkájukat jegyző segíti.

13. A bizottság a vizsgák megkezdése előtt köteles meggyőződni arról, hogy az RSZB Titkársága biztosította-e a vizsgához szükséges körülményeket, feltételeket.

14. A vizsgák előtt az elnöknek tájékoztatnia kell a jelölteket a vizsga menetéről, a vizsgáztatás rendjéről.

15. A vizsgáztató bizottság köteles a vizsgából kizárni és javító vizsgára utasítani azt a jelöltet, aki a vizsga során meg nem engedett eszközt használ.

16. A vizsgáztató bizottság elnöke az írásbeli feladatsorokat és azok javítási útmutatóit zárt borítékban a vizsga megkezdése előtt a jegyzőtől veheti át.

17. A vizsgáztató bizottság az írásbelizők feladatlapjait – a megadott javítási útmutató alapján – még a vizsga napján köteles kijavítani, illetve értékelni és a vizsgaeredményeket – a szóbeli vizsgarészét is – a vizsgázók tudomására hozni.

18. A bizottság a vizsganap végén a vizsgajegyzőkönyveket és a kitöltött bizonyítványokat köteles aláírni.

19. A bizonyítványokat névre szólóan, a vizsgázók szolgálati helyére az RSZB Titkársága küldi meg. A vizsgázó köteles bizonyítványát a munkáltató jogkörrel rendelkező vezetőjének bemutatni.


A vizsgával kapcsolatos kötelező nyilvántartási, adminisztrációs feladatok:

20. A vizsgáról a vizsgajegyzőkönyvet és vizsganyilvántartó könyvet kell vezetni.

21. A jegyzőkönyv vezetéséért és a bizonyítvány kiállításáért a jegyző a felelős.

22. A vizsganyilvántartó könyvet – a bizonyítvány adatai alapján – az RSZB Titkársága vezeti. A bizonyítvány sorszámának és a vizsganyilvántartó könyv sorszámának meg kell egyeznie.

23. A vizsganyilvántartó könyv és a vizsgajegyzőkönyv nem selejtezhető, megőrzéséről az RSZB Titkársága gondoskodik.

24. Kérelemre az elveszett vagy megsemmisült bizonyítványról az RSZB Titkársága a vizsganyilvántartó könyv alapján másodlatot állít ki.

25. A vizsga anyagai (beiskolázási lapok, megírt vizsgadolgozatok, adatellenőrző és adminisztrációs lapok) a vizsgát követő két év után selejtezhetők.


Jelentkezés a rendészeti szakvizsgára, a szakvizsgával kapcsolatos értesítési feladatok:

26. A rendészeti szakvizsgára történő felkészítésre és a szakvizsgára az e célra rendszeresített Beiskolázási vagy Jelentkezési lapon (a továbbiakban együtt: Beiskolázási lap) lehet jelentkezni, melyet a jelölt számára szolgálati helye biztosít.

27. A jelöltek Beiskolázási lapjait szolgálati helyük továbbítja az illetékes koordinációs központnak, a jelölt által választott felkészítési időpontot megelőzően két hónappal.

28. A koordinációs központ a jelöltek Beiskolázási lapjait a felkészítési időpont előtt hat héttel az RSZB Titkárságának megküldi.

29. Az RSZB Titkársága a jelentkezéseket regisztrálja és a felkészítés időpontja előtt legalább két héttel a jelölteket értesíti.

30. Az RSZB Titkársága az első vizsgatárgy vizsgájának időpontja előtt harminc nappal tájékoztatja a jelöltet a vizsgával kapcsolatos tudnivalókról, a vizsga napjáról, kezdési időpontjáról és helyéről.

31. Az RSZB Titkársága által visszaigazolt időpont módosítása – mindkét vizsgarész, valamint javítóvizsga esetén – csak különösen indokolt esetben engedélyezhető. Az új időpont megállapítása kizárólag a vizsgáztató intézmény jogköre.

32. A jelölt vizsgahalasztási kérelmet csak írásban, legkésőbb a vizsga (javítóvizsga) napját megelőző utolsó munkanapon 12.00 óráig nyújthat be. A kérelemben a jelölt köteles tájékoztatást adni arról, hogy a vizsgát (javítóvizsgát) melyik hónapban kívánja letenni; továbbá ha a vizsgára beiskolázták, mellékelni ehhez szolgálati helye vezetőjének írásbeli egyetértését.

33. Amennyiben a jelölt a kérelem benyújtási határidejét elmulasztja, illetve a vizsgán igazolatlanul nem jelenik meg, javítóvizsgára kell utasítani. A vizsgát a javítóvizsga díjának befizetéséig nem folytathatja.

34. Eredménytelen vizsgarész esetén a vizsgát követő öt munkanapon belül az RSZB Titkársága az érintettet értesíti a javítóvizsga várható időpontjáról. A sikertelen vizsga és a javítóvizsga között legalább tizenöt napnak kell eltelnie.

35. Az RSZB Titkársága félévente köteles írásban tájékoztatni a koordinációs központokat a hozzájuk tartozó vizsgázók teljesítményéről.

8. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

IGAZOLÁS
vezetői alkalmasság vizsgálati szakvélemény-kivonat átvételéről

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

 

 

A vizsgált személy

Neve: ..................................................... rendfokozata: ........................

Leánykori családi és utóneve:

Születési helye: .......................................................................... év: .............................. hó: ................ nap: .........

Anyja neve:

Szolgálati helye: ..................................................................... (területi szerv)

............................................................................. (helyi szerv)

címe:

Beosztása:

 

 

A fenti személyről készített vezetői alkalmasság-vizsgálati szakvélemény-kivonatot átvettem.

! Nevezett rendészeti vezetővé képző tanfolyamra történő beiskolázását

javasolom / nem javasolom.

 

! Nevezett a tanfolyamra önként jelentkezik. A tanfolyamon való részvételével

egyetértek / nem értek egyet.

 

Szolgálati helye a képzési költség 50%-át átvállalja / nem vállalja át.

 

 

Kelt, ........................................... , ....... év ................... hó ........ nap

 

 

...........................................................

a munkáltatói jogkör gyakorlója

9. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP

vezetői alkalmasság-vizsgálatra

 

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

 

A jelentkező

1. Neve: ................................................................................................... Rendfokozata:

2. Leánykori családi és utónév:

3. Beosztása:

4. Születési helye: ....................................................................... év: ....................... hó: ...................... nap:

5. Anyja neve:

6. Szolgálati helye:

(területi szerv)

(helyi szerv)

címe:

telefonszáma (körzetszámmal): BM .................... városi: ...........................

fax-száma (körzetszámmal): BM ......................... városi: ...........................

7. Lakcíme:

lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal):

8. Alkalmasság-vizsgálatra jelentkezés módja:

! Szolgálati érdekből (a vizsgálat költsége a küldő szervet terheli)

! Önként (a vizsgálati költségek megtérítését vállalom).

 

Kelt, ........................................... , ....... év ................... hó ........ nap

 

....................................................

a jelentkező olvasható aláírása

 

Jelentkezésével egyetértek,

a jelentkező kinevezésének tervezett időpontja ............. év ................ hó

 

........................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása

 

(Dátum: ...........................................)

 

P. H.

10. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

Szám: ..........

 

 

(A Magyar Köztársaság címere)

 

OKLEVÉL

 

Ezt az oklevelet

......................................................................... részére állítottuk ki,

aki ............................................................................ városban (községben) született ..................................... napján,

anyja neve:

 

Nevezett ....... év ............... hó ... nap és ......... év .............. hó .... nap között

részt vett

 

a(z) ....... képzési időtartamú,

 

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló módosított 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben előírt

 

 

RENDÉSZETI VEZETŐVÉ KÉPZŐ

felkészítésen

 

és azt

 

...........................................

eredménnyel befejezte.

 

Kelt, ................................ , ......... év ..................... hó ....... nap.

 

P. H.

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgabizottság elnöke

igazgató

11. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

Szám: ......................

 

 

(A Magyar Köztársaság címere)

 

 

OKLEVÉL

 

Ezt az oklevelet

 

....................................................................................................................................................... részére állítottuk ki,

aki ........................................................................ városban (községben) született ....................................... napján,

anyja neve:

 

Nevezett ....... év ............... hó ... nap és .........év .............. hó .... nap között

részt vett

 

a(z) ....... képzési időtartamú,

 

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az önkormányzati tűzoltóság hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjaival kapcsolatos munkáltatói jogkörök szabályozásáról, valamint e szerveknél rendszeresített hivatásos beosztások meghatározásáról szóló módosított 11/1997. (II. 18.) BM rendeletben és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint az önkormányzati tűzoltóság szolgálati viszonyban álló tagjai szolgálati viszonyának egyes kérdéseiről és a személyügyi igazgatás rendjéről szóló módosított 9/1997. (II. 12.) BM rendeletben előírt

 

 

RENDÉSZETI MESTERVEZETŐVÉ KÉPZŐ

felkészítésen,

 

és azt

 

..........................................................

eredménnyel befejezte.

 

Kelt, ................................ , ......... év ..................... hó ....... nap.

 

P. H.

 

 

 

........................................................

.......................................................

 

vizsgabizottság elnöke

igazgató

12. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

BEISKOLÁZÁSI LAP

rendészeti vezetővé képzésre ( rendészeti mestervezetővé képzésére

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

 

1. A felkészítés megnevezése:

2. A felkészítés időpontja:

 

A beiskolázott

3. Neve:

4. Nők esetében leánykori családi és utóneve:

5. Rendfokozata:

6. Beosztása:

7. Születési helye: .................................... év: ........ hó: ............. nap: .......

8. Anyja neve:

9. Szolgálati helye:

(területi szerv)

(helyi szerv)

címe:

telefonszáma (körzetszámmal): BM ...................... városi: ...........................

fax-száma (körzetszámmal): BM ........................... városi: ...........................

10. Lakcíme:

lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal):

11. A képzés ideje alatt kér-e szállást: igen / nem (A megfelelő rész aláhúzandó!)

 

Kelt, ........................................... , ....... év ................... hó ........ nap

 

....................................................................

a beiskolázott olvasható aláírása

 

Beiskolázom:

 

P. H.

 

................................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása

 

(Dátum: ...........................................)

 

A mentességre vonatkozó parancsnoki záradék (lásd: 32. §, 37. §):

 

 

 

 

 

P. H.

 

 

....................................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása

 

 

(Dátum: ...........................................)


(Melléklet: a rendészeti vezetővé képzés esetében csatolni kell a rendészeti szakvizsga vagy a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak, a rendészeti mestervezetővé képzés esetében a rendészeti vezetővé képző, vagy a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak elvégzését tanúsító dokumentum, illetőleg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem határrendészeti és védelmi vezetői szak kiegészítő egyetemi képzésében szerzett oklevél fénymásolatát.)

13. számú melléklet a 23/2004. (BK 16.) BM utasításhoz

JELENTKEZÉSI LAP
rendészeti vezetővé képzésre önkéntes jelentkezéshez

 

(Kérjük, hogy írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel, olvashatóan töltse ki!)

 

1. A felkészítés megnevezése: rendészeti vezetővé képző

2. A felkészítés időpontja:

A jelentkező

3. Neve:

4. Nők esetében leánykori családi és utóneve:

5. Rendfokozata:

6. Beosztása:

7. Születési helye: ................................. év: ...... hó: ................ nap: ........

8. Anyja neve:

9. Szolgálati helye: ............................................................................................................................. (területi szerv)

............................................................................................................................................................. (helyi szerv)

címe:

telefonszáma (körzetszámmal): BM ..................... városi: ........................

fax-száma (körzetszámmal): BM .......................... városi: ........................

10. Lakcíme:

lakás/mobil telefonszáma (körzetszámmal):

11. A képzés ideje alatt kér-e szállást: igen / nem (A megfelelő rész aláhúzandó!)

 

Kelt, ........................................... , ....... év ................... hó ........ nap

 

..........................................................

a jelentkező olvasható aláírása

 

Jelentkezésével egyetértek:

 

P. H.

 

.......................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása

 

(Dátum: ...........................................)

 

A mentességre vonatkozó parancsnoki záradék (lásd: 32. §, 37. §):

 

 

 

 

 

 

P. H.

 

 

...............................................................................................

munkáltatói jogkörrel rendelkező vezető aláírása

 

 

(Dátum: ...........................................)

 

 

 

(Melléklet: csatolni kell a rendészeti szakvizsga vagy a rendészeti irányultságú akkreditált szakirányú továbbképzési szak elvégzését tanúsító dokumentum fénymásolatát.)

*

Az utasítást a 14/2006. (BK 7.) BM utasítás 50. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2006. április 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére