• Tartalom

24/2004. (HK 6.) HM utasítás

24/2004. (HK 6.) HM utasítás

a közalkalmazottak 2004. évi illetményfejlesztése végrehajtására*

2004.04.02.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § (2) bekezdésének o) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével egyeztetve – a közalkalmazottak 2004. évi illetményfejlesztése végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a Honvédelmi Minisztérium hivatalai és háttérintézményei, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a katonai felsőoktatási intézmény, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) azon állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazotti állományára terjed ki, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 2004. január hó 1-jét megelőzően kezdődött és 2004. január hó 1-jén is fennállt. A GYES-en és GYED-en lévők, valamint a sorkatonai szolgálatot teljesítő közalkalmazottak ugyancsak jogosultak illetményemelésre.

(2) Nem jogosultak illetményemelésre azok a közalkalmazottak, akik 2004. január 1-jén – a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnése miatt – mentesítve voltak a munkavégzés alól.

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó közalkalmazottak 2004. évi illetményfejlesztésének mértéke 6%.

(2) Az illetményfejlesztés végrehajtásához a katonai szervezeteknél a 2004. január 1-jén érvényes létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után az (1) bekezdés szerinti mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni.

3. § (1) A 2. §-ban meghatározottak alapján képzett illetményfejlesztési pénzkereteket – a (2) bekezdés rendelkezését is figyelembevéve – az illetmények 6%-os mértékű kötelező emelésére kell felhasználni.

(2) A képzett illetményfejlesztési keretekből tartalék nem képezhető, illetőleg abból a katonai szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdés szerinti illetményfejlesztés első ütemeként végre kell hajtani az illetmények különböző jogszabályok által előírt kötelező emelését (a háromévenkénti előresorolást, a kötelezően járó esetleges új pótlékok megállapítását, a minimálbér felemelését, stb.).

(2) Azoknál a közalkalmazottaknál, akiknél az (1) bekezdés szerinti illetményemeléssel nem jön létre a 6%-os fejlesztés, a különbözetet a következők szerinti további illetményemeléssel lehet biztosítani:

a) a 2003. december 31-ig megállapított százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelésével;

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapításával;

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésével.

(3) Azoknál a közalkalmazottaknál, akiknél az (1) bekezdés szerinti emelések végrehajtása után a szükséges növekmény mértéke meghaladja az emelésre rendelkezésre álló 6%-ot, a kötelező fejlesztéshez szükséges rész a központi tartalékot terheli.

(4) A 2. § (2) bekezdése szerinti illetményfejlesztési keretből kell biztosítani az illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzatát is.

5. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket egységesen 6%-kal kell megnövelni.

6. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

7. § (1) A 2004. évi közalkalmazotti illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy a 2004. március havi illetmények már a felemelt összegben kerüljenek folyósításra.

(2) Az illetményemelést a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezetével együttműködve kell végrehajtani.

(3) Az illetményemelés időbeni végrehajtása érdekében az illetményemelések rögzítését a HM KGIR humán-bér alrendszerében legkésőbb a márciusi zárási időpontig kell végrehajtani.

8. § Az illetményemelés következtében felemelt állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású béralapokat a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal állapítja meg a katonai szervezetek részére.

9. § Amennyiben a kötelező emelések (minimálbér, kötelező előresorolás, kötelező pótlék, stb.) fedezetére a katonai szervezet szintjén nem elegendő a 6%-os béralapnövekmény, abban az esetben a többletigényt – tételes bontásban – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól kell igényelni.

10. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2004. január hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a közalkalmazottak 2002. évi illetményfejlesztéséről szóló 5/2002. (HK 3.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 12/2005. (HK 6.) HM utasítás 9. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2005. január 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére