• Tartalom

3/2004. (BK 2.) BM utasítás

3/2004. (BK 2.) BM utasítás

a Határőrség korszerűsítésére*

2004.02.02.
A Magyar Köztársaság Európai Uniós csatlakozása következtében szükségessé vált a Határőrség szervezeti korszerűsítése. Kiemelt cél, hogy a szigorú schengeni működési rendszerhez igazodva, hazánk leendő uniós belső határain jelentkező, döntően rendészeti, míg a leendő külső határokon a komplex határvédelmi és rendészeti feladatok ellátására alkalmas struktúra jöjjön létre. A vezetői szintek számának csökkentésével a jelenleginél rugalmasabban reagáló és komplex feladatok ellátására alkalmas szervezetet kell kialakítani. A Határőrség korszerűsítése érdekében kiadom az alábbi
utasítást:
1. Készüljön előterjesztés a Határőrség határőrizeti és határforgalmi kirendeltségeinek határrendészeti kirendeltség megnevezéssel történő összevonásáról. Az előterjesztés mellékleteként a diszlokációt, valamint a humánpolitikai és jogalkotási feladatokat tartalmazó operatív intézkedési tervet kell készíteni. Az előterjesztést a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 6. §-ának (3) bekezdése alapján az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága részére be kell mutatni.
Határidő:    az előterjesztés elkészítésére
    2004. március 1.
    az új kirendeltségek létrehozására
    2004. május 1.
Felelős:    Határőrség országos parancsnoka
    közigazgatási államtitkár
2. Az illegális migrációval szembeni hatékonyabb fellépés érdekében a Határőrség hozzon létre egy integrált vezetési központot. Vezetője a Határőrség Rendészeti Főigazgatója, tagjai a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó, az együttműködésben érintett szerveknek az illegális migráció elleni fellépésben szükséges operatív döntések meghozatalára jogosult vezetői.
Készüljön intézkedési terv az integrált vezetési központ felállításáról, valamint az együttműködésben részt vevő szervek közbiztonsági feladataik, valamint idegenrendészeti és menekültügyi hatásköreik hatékonyabb ellátásához szükséges teendőkről.
Határidő:    az intézkedési tervre
    2004. február 15.
Felelős:    Határőrség országos parancsnoka
    együttműködésben
    érintett szervek vezetői
3. Kezdeményező és előkészítő lépéseket kell tenni az Európai Unió leendő Határőrizeti Ügynökségének magyarországi székhellyel történő létrehozása érdekében.
Határidő:    2004. április 15.
Felelős:    Határőrség országos parancsnoka
    nemzetközi ügyekért felelős
    helyettes államtitkár
    közgazdasági és informatikai
    helyettes államtitkár
4. Készüljön el a Határőrség évtized végéig szóló stratégiája. A stratégia időszakaszainak kidolgozásánál figyelemmel kell lenni hazánknak az Európai Unióhoz, majd a schengeni térséghez történő csatlakozására, továbbá hosszabb távon az uniós bővítés következő periódusában várhatóan bekövetkező, és határőrizetünket érintő változásokra, így különösen Románia csatlakozására és Horvátország esetleges taggá válására.
Határidő:    2004. szeptember 1.
Felelős:    Határőrség országos parancsnoka
5. A Határőrség számára a Schengen Alapból 2004. évben rendelkezésre álló források felhasználása érdekében a közbeszerzési eljárások alapjait képező döntéseket meg kell hozni.
Határidő:    2004. március 1.
Felelős:    közgazdasági és informatikai
    helyettes államtitkár
    nemzetközi ügyekért felelős
    helyettes államtitkár
    Határőrség országos parancsnoka
6. Az utasítás a közzététele napján lép hatályba.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 4/2008. (IK 1.) IRM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte, 2008. február 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére