34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet
34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet
az állati eredetű élelmiszerekben található peszticid-maradék megengedhető mértékéről1
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (10) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendelet előírásait – a kivitelre szánt termékeket is beleértve – az 1. számú mellékletben felsorolt állati eredetű élelmiszerekre, az ezekből szárítás vagy feldolgozás útján nyert termékekre, valamint az ezeket tartalmazó összetett élelmiszerekre (a továbbiakban együtt: állati eredetű élelmiszer) kell alkalmazni, amennyiben ezek peszticid-maradékot tartalmazhatnak.
(2) E rendelet előírásait az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekre, a csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekre, valamint a bébiételekre akkor kell alkalmazni, ha az azokra vonatkozó külön jogszabály eltérő határértéket nem határoz meg.
(3) Az állatgyógyászati készítmények alkalmazásából származó peszticid-maradék megengedett legmagasabb értékeire külön jogszabály rendelkezései az irányadóak.
2. § E rendelet alkalmazásában:
a) peszticid-maradék: az ember, az állat és a növény egészségére káros mikroorganizmus, rovar, rágcsáló irtására használatos, engedélyezett vegyi anyagnak (peszticidnek) és metabolitjainak, továbbá bomlás- vagy reakciótermékeinek az állati eredetű élelmiszerben, illetve annak felületén található maradéka,
b) forgalomba hozatal: az állati eredetű élelmiszer ellenszolgáltatás fejében vagy anélkül történő bármilyen átruházása,
c) származási tagállam: az Európai Gazdasági Térségnek az a tagállama, ahol a rendelet hatálya alá tartozó állati eredetű élelmiszert előállították, illetve forgalomba hozták,
d) cél tagállam: az Európai Gazdasági Térségnek az a tagállama, amelynek a területére a rendelet hatálya alá tartozó állati eredetű terméket beszállították és ott tovább forgalmazták.
3. § (1) Az állati eredetű élelmiszer Magyarországon nem hozható forgalomba, ha peszticid-maradék tartalma miatt veszélyt jelent az emberi egészségre.
(2) Az állati eredetű élelmiszer – az 5. §-ban foglaltak kivételével – a forgalomba hozatal időpontjától kezdődően nem tartalmazhat a 2. számú mellékletben meghatározott mértéket meghaladó mennyiségű peszticid-maradékot.
(3) Arra a szárított vagy feldolgozott termékre, amelyre a 2. számú melléklet nem tartalmaz határértéket, az ott megadott határértéket oly módon kell alkalmazni, hogy figyelembe kell venni a szárítás során bekövetkező koncentrálódást, illetve a feldolgozás során bekövetkező koncentrálódást vagy hígulást.
(4) Több összetevőt tartalmazó élelmiszer (összetett élelmiszer) esetében a peszticid-maradék tartalom nem haladhatja meg a 2. számú mellékletben meghatározott értékeket, figyelembe véve az egyes összetevők relatív koncentrációját, valamint a (3) bekezdésben foglaltakat is.
(5) Az állati eredetű élelmiszerek peszticid-maradék szintjének rendszeres ellenőrzését, a koordinált éves program szerinti, illetve a rendkívüli eset kapcsán szükségessé váló vizsgálatokat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet, a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, valamint a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat laboratóriumai végzik.
(6) Peszticid-maradék tartalomra hivatkozva nem lehet megtiltani vagy akadályozni állati eredetű élelmiszernek a forgalomba hozatalát, amennyiben a peszticid-maradék mértéke nem haladja meg a 2. számú mellékletben meghatározott határértéket.
4. § (1) Amennyiben az Európai Gazdasági Térség tagállamából beszállított állati eredetű élelmiszerben kimutatható peszticid-maradékra nincs elfogadott határérték, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (a továbbiakban: OÉTI) – az egészségvédelem követelményeit és a származási tagállam helyes mezőgazdasági gyakorlatát figyelembe véve – ideiglenes határértéket határoz meg.
(2) Amennyiben az Európai Gazdasági Térség tagállamából származó állati eredetű élelmiszerre
a) nincs elfogadott közösségi határérték, vagy
b) a határérték megfelel a származási tagállam előírásainak, de meghaladja a 2. számú mellékletben meghatározott mértéket, és emiatt a forgalmazást korlátozó vagy tiltó intézkedésre került sor, vagy
c) új határérték bevezetésére, a 2. számú mellékletben meghatározott korábbi határérték megváltoztatására, megkülönböztetett ellenőrzés bevezetésére került sor, vagy a hazai határérték lényegesen eltér a többi tagállamétól,
úgy a megtett intézkedésről és az azt alátámasztó tényekről a származási tagállamot és az Európai Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) az OÉTI az intézkedés meghozatalától számított 20 napon belül írásban tájékoztatja.
(3) A (2) bekezdés szerinti bejelentés alapján késedelem nélkül meg kell kezdeni az egyeztetést a származási tagállammal a korlátozó vagy tiltó intézkedések közös megegyezéssel történő megszüntetésére. A tárgyaló felek minden szükséges információt megadnak egymásnak.
(4) Az érintett felek a (2) bekezdés szerinti bejelentést követő három hónapon belül értesítik a Bizottságot a tárgyalások eredményéről, az alkalmazni kívánt további intézkedésekről, ideértve a közösen elfogadott határértéket is. Az Európai Gazdasági Térség többi tagállamát a származási tagállam tájékoztatja a tárgyalások eredményéről.
5. § (1) Az 1. számú mellékletben 0401 vámtarifaszám alatt szereplő termék esetében az ellenőrző mintavételt a tejüzemben, ha a terméket nem szállítják tejüzembe, úgy a fogyasztónak történő eladás helyén kell végezni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés nem zárja ki ezen a termékeknek a forgalomba hozatal időpontját követő ellenőrzését.
6. § (1) A mintavételt és a vizsgálatokat a 3. számú melléklet szerinti eljárással kell végezni. Közösségi analitikai módszer léte vita esetén nem zárja ki más, ezzel egyenértékű, összehasonlítható eredményekhez vezető, validált vizsgálati módszer használatát.
(2) Az (1) bekezdés szerinti más módszer alkalmazásáról a tagállamokat és a Bizottságot tájékoztatni kell.
(3) Az állati eredetű termék peszticid-maradék tartalmának ellenőrzésére az (1) és (2) bekezdést a közösségi állatorvosi felügyeleti intézkedések sérelme nélkül kell alkalmazni.
7. § A hazai vizsgálati programról, az előző évi hatósági ellenőrzés és monitoring vizsgálat eredményéről, továbbá a megtett intézkedésekről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a 3. § (5) bekezdése szerinti vizsgáló intézetektől adatai alapján minden év augusztus 1-jéig összefoglaló jelentést küld a Bizottságnak.
8. § (1) Amennyiben új információk eredményeként vagy a meglévő ismeretek új értelmezése folytán felmerül, hogy a 2. számú mellékletben rögzített határérték veszélyezteti az ember egészségét és ezért sürgős intézkedés megtétele válik szükségessé, úgy a 4. § (1) bekezdés szerinti engedélyező hatóság ideiglenesen csökkentheti a határértéket. A határérték ideiglenes csökkentését határozatban kell elrendelni.
(2) A határérték ideiglenes csökkentéséről a többi tagállamot és a Bizottságot az intézkedésre okot adó indokokat is közölve haladéktalanul értesíteni kell.
(3) Az (1) bekezdés szerinti határozat közösségi eljárásban kerülhet felülvizsgálatra.
9. §2 Ez a rendelet szabályozási tárgykörében a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a)3 a Tanács 1986. július 24-i 86/363/EGK irányelve az állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található peszticid-szermaradványok megengedett legmagasabb mértékének meghatározásáról, valamint az azt módosító 93/57/EGK, 94/29/EK, 95/39/EK, 96/33/EK és 97/41/EK irányelve, továbbá a Bizottság 97/71/EK, 98/82/EK, 1999/71/EK, 2000/24/EK, 2000/42/EK, 2000/58/EK, 2000/81/EK, 2000/82/EK, 2001/39/EK, 2001/57/EK, 2002/23/EK, 2002/42/EK, 2002/66/EK, 2002/71/EK, 2002/79/EK, 2002/97/EK, 2003/60/EK, 2003/113/EK, 2003/118/EK, 2004/2/EK, 2004/61/EK, 2005/46/EK, 2005/48/EK, 2005/70/EK, 2006/30/EK, 2006/59/EK, 2006/61/EK, 2006/62/EK, 2007/11/EK, 2007/27/EK, 2007/28/EK, 2007/55/EK, 2007/56/EK, 2007/57/EK irányelve,
b) a Bizottság 2002/63/EK irányelve a növényi és állati eredetű termékekben és azok felszínén található peszticid-szermaradványok hatósági ellenőrzésére szolgáló közösségi mintavételi módszerek megállapításáról és a 79/700/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről.
10. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.
(2)4
(3)–(5)5
1. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez
Árucsoport élelmiszercsoportok
2. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez6
Peszticid-maradékok |
Határérték (MRL) mg/kg-ban (ppm) |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|
az 1. számú mellékletben 0201, |
az 1. számú mellékletben 0401 VTSZ alá tartozó tehéntej és teljes tehéntej esetében; a 0401, 0402, |
az 1. számú mellékletben 0407 00 és 0408 VTSZ alá tartozó friss héjas tojás, madártojás és tojássárgája |
||||
|
|
|
|
|||
1. ALDRIN 2. DIELDRIN (HEOD) |
|
Egyedileg vagy együttesen dieldrinben (HEOD) kifejezve |
0,2 |
0,006 |
0,02 |
|
3. KLÓRDÁN |
0,05 |
0,002 |
0,005 |
|||
4. DDT |
1 |
0,04 |
0,05 |
|||
5. ENDRIN |
0,05 |
0,0008 |
0,005 |
|||
6. HEPTAKLÓR |
0,2 |
0,004 |
0,02 |
|||
7. HEXAKLÓRBENZOL (HCB) |
0,2 |
0,01 |
0,02 |
|||
8. HEXAKLÓRCIKLOHEXÁN (HCH) |
|
|
|
|||
8.1. alfa-izomer |
0,2 |
0,004 |
0,02 |
|||
8.2. béta-izomer |
0,1 |
0,003 |
0,01 |
|||
8.3. gamma-izomer (lindán) |
2 ex 0204 juhhús |
0,008 |
0,1 |
|||
9. KLÓRPIRIFOSZ |
0,05* ex 0207 baromfihús |
0,01* |
0,01* |
|||
10. KLÓRPIRIFOSZ-METIL |
0,05* |
0,01* |
0,01* |
|||
11. CIPERMETRIN |
0,05* ex 0207 baromfihús |
0,02 |
0,05*12. |
|||
12. |
|
|
|
|||
13. FENVALERÁT ÉS ESZFENVALERÁT: |
|
|
|
|||
13.1. RR és SS izomerek összege: |
|
|
|
|||
13.2. RR és SR izomerek összege: |
|
|
|
|||
14. PERMETRIN |
0,5 |
0,05 |
0,05 |
|||
15. CIFLUTRIN |
0,05 |
0,02* |
0,02* |
|||
16. LAMBDA-CIHALOTRIN |
0,5 kivéve a 0207 |
0,05 |
0,02* |
|||
17. METIDATION |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
|||
18. PIRIMIFOSZ-METIL |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
19. ENDOSZULFÁN |
0,1 |
0,004 |
0,1* |
|||
20. FENTIN |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
21. FENBUTATIN OXID |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
22. TRIAZOFOSZ |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
23. DIAZINON |
0,05* sertés és baromfihús |
0,01* |
0,05* |
|||
24. DISZULFOTON |
0,02* |
0,02 |
0,02* |
|||
25. DIKOFOL |
0,5 szarvasmarha-, juh- |
0,02 |
0,05* |
|||
26. ARAMIT |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
27. KLÓRFENZON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
28. KLÓROXURON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
29. KLÓRBENZID |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
30. METOXIKLÓR |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
31. 1,1-DIKLÓR-2,2-BISZ-(4-ETIL-FENIL-)- |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
32. BARBÁN |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
33. KLÓRBENZILÁT |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
|||
34. AZINFOSZ-ETIL |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
35. PIRAZOFOSZ |
0,02* |
0,02* |
0,1* |
|||
36. TEKNAZEN |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
37. LINDÁN |
0,7 baromfihús |
0,001* |
0,1 |
|||
38. KVINTOZEN |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
39. PARATION |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
40. ABAMEKTIN |
0,02 szarvasmarhamáj 0,01* egyéb termékek |
0,005* |
0,01* |
|||
41. BIFENTRIN |
0,1 szarvasmarhazsír |
0,01* |
0,01* |
|||
42. BITERTANOL |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
43. BRÓMPRILÁT |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
44. FLUCITRINÁT |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
45. METAKRIFOSZ |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
46. PENKONAZOL |
0,05* |
0,01* |
0,05* |
|||
47. PROKLORÁZ |
0,2 szarvasmarhafélék zsiradéka 2,0 szarvasmarhafélék mája |
0,02* |
0,1* |
|||
48. PROFENOFOSZ |
0,05* |
0,01* |
0,05* |
|||
49. RESMETRIN |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
|||
50. TRIDEMORF |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
51. TRIADIMENOL és TRIADIMEFON |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
|||
52. CIKLANID |
0,01*(p) |
0,01*(p) |
0,01*(p) |
|||
53. PENDIMETALIN |
0,05*(p) |
0,05*(p) |
0,05*(p) |
|||
54. NITROFEN |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
55. A HIGANYVEGYÜLETEK ÖSSZEGE |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
56. KAMFEKLÓR (a 26, 50 és 62** Parlar-számú indikátorvegyület összege) |
0,05** kivéve |
0,01* |
|
|||
57. 1,2-DIKLÓRETÁN |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
|||
58. BINAPAKRIL |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
59. ETILÉNOXID (etilénoxid és 2-klór-etanol összege etilénoxidban kifejezve) |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
|||
60. KAPTAFOL |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
61. PIKOXISTROBIN |
0,05* (p1) |
0,02* (p1) |
0,05* (p1) |
|||
62. BROMOXINIL, |
hús 0,05 (p2) ; |
0,01 * (p2) |
|
|||
63. KLÓRPROFÁM és 4’-hidroxiklórprofám-O-szulfonsav (4-HSA) klórpofámként kifejezve |
hús 0,05 * (p2); |
0,2 (p2) |
|
|||
64. IOXINIL (ideértve annak ioxinilként kifejezett észtereit) |
hús 0,05 (p2); |
0,01 * (p2) |
|
|||
65. PIRAKLOSTROBIN |
0,05 * (p2) |
0,01 * (p2) |
0,05 * (p2) |
|||
66. QUINOXIFEN |
0,2 (p2) |
0,05 (p2) |
0,02 * (p2) |
|||
67. TRIMETIL-SZULFÓNIUM KATION |
0,2 (p2) marhavese; |
0,1 (p2) |
0,01 * (p2) |
|||
68. FENTION |
0,05* |
0,01* |
|
|||
69. KLÓRFENVINFOSZ |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
|||
70. KARBARIL |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
|||
71. ACETAMIPRID és IM-2-1 bomlástermék |
hús: 0,05 (*); máj 0,1; |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|||
72. METOXIFENOZID |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|||
73. TIAKLOPRID |
hús: 0,05; |
0,03 |
0,01 (*) |
|||
74. INDOXAKARB, az S és R izomerek összegeként |
hús és ehető belsőségek |
tej: 0,02, |
0,01 (*) |
|||
75. MCPA, MCPB ÉS MCPA-TIOETIL, |
0,1 (*); |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|||
76. TOLILFLUANID (dimetilamino-szulfotolui-didként elemzett tolilfluanid, tolilfluanidként kifejezve |
0,1 (*) |
0,02 (*) |
0,1 (*) |
|||
77. AZINFOSZ-METIL |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
* |
Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli. |
** |
Parlar-szám 26 2-endo, 3-exo, 5-endo, 6-exo, 8,8,10,10-okta-klór-bórnán |
(p) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2007. december 31-i hatállyal véglegessé válik. |
(p1) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. szeptember 13-i hatállyal véglegessé válik. |
(p2) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. november 10-i hatállyal véglegessé válik. |
(1) |
A 10 tömegszázalék vagy annál alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek esetében a szermaradék a kicsontozott élelmiszer teljes súlyára vonatkozik. |
|
Ebben az esetben a megengedett határérték egytizede a zsírtartalomra vonatkoztatott értéknek, de nem lehet 0,01 mg/kg-nál kisebb. |
(2) |
A nyers és teljes tehéntejben található szermaradékok meghatározásánál 4 tömegszázalékos zsírtartalmat kell alapul venni. Más állattól származó nyers tej és teljes tej esetében a szermaradékokat a zsírtartalom alapján fejezzük ki. |
|
Az 1. számú mellékletben a 0401, 0402, 0405 00 és 0406 VTSZ alá tartozó egyéb élelmiszerek esetén: |
|
– 2 tömegszázaléknál kisebb zsírtartalom mellett a megengedett határérték a nyers tejre és teljes tehéntejre megállapított érték fele; |
|
– 2 tömegszázalékos vagy annál magasabb zsírtartalom mellett a megengedett határértéket mg/kg zsírra vonatkozóan kell megadni. |
|
Ebben az esetben a megengedett határérték 25-szöröse a nyers tejre és a teljes tehéntejre megállapított értéknek. |
(3) |
Tojásra és 10%-nál magasabb zsírtartalmú tojásból készült termékekre a megengedett határértéket mg/kg zsírra vonatkozóan kell megadni. |
|
Ebben az esetben a megengedett határérték 10-szerese a friss tojásra vonatkozóan megengedett határértéknek. |
(4) |
Az 1, 2 és 3 jegyzet nem alkalmazandó azokban az esetekben, ahol az analitikai meghatározás alsó határát adtuk meg. |
Peszticid-maradékok |
Határérték (MRL) mg/kg-ban (ppm) |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
az 1. számú mellékletben 0201, |
az 1. számú mellékletben 0401 VTSZ alá tartozó tehéntej és teljes tehéntej esetében; a 0401, 0402, |
az 1. számú mellékletben 0407 00 és 0408 VTSZ alá tartozó friss héjas tojás, madártojás és tojássárgája |
|||||
|
|
|
|
||||
1. ACEFÁT |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||||
2. KARBENDAZIM |
|
|
|
||||
3−4. |
|
|
|
||||
5. KLÓRTALONIL |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
||||
6. GLIFOZÁT |
2 (p2) marhavese; |
0,01 * (p2) |
0,01 * (p2) |
||||
7. IMAZALIL |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||||
8. DITIOKARBAMÁTOK, CS2-ként kifejezve, így mankozeb, maneb, metiram, propineb, tiram és ziram |
|
|
|
||||
9−12. |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
||||
13. METAMIDOFOSZ |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
||||
14. IPRODION |
|
a hatóanyagok |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||
17. FENARIMOL |
0,02 ex 0208 máj + vese |
0,02* |
0,02* |
||||
18. METALAXIL |
0,5* |
0,05* |
0,05* |
||||
19. BENALAXIL |
0,5* |
0,05* |
0,05* |
||||
20. DAMINOZID |
0,05 |
0,05* |
0,05* |
||||
21. ETEFON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
22. PROPIKONAZOL |
0,1 ex 0206 kérődzők mája, 0,01* (p1) egyéb termékek |
0,1* (p1) |
0,05* (p1) |
||||
23. KARBOFURÁN |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
||||
24. KARBOSZULFÁN |
0,5* |
0,05* |
0,05* |
||||
25. BENFURAKARB |
0,5* |
0,05* |
0,05* |
||||
26. FURATIOKARB |
0,5* |
0,05* |
0,05* |
||||
27. METOMIL |
|
szermaradék: |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||
29. AMITRÁZ |
0,05* szárnyasok |
|
0,01* |
||||
30. ALDIKARB |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
||||
31. TIABENDAZOL |
0,1 hús és egyéb juh-, |
|
0,1* |
||||
32. TRIFORIN |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
33. PROPOXUR |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
34. PROPIZAMID |
0,05 zsír, máj és vese |
0,01* |
0,02* |
||||
35. FORÁT |
0,05* |
0,02* |
0,05* |
||||
36. KLÓRMEKVÁT |
0,05 csirkemáj |
0,05 |
0,05* |
||||
37. DIKOFOL |
1,0 szarvasmarha-, juh- |
|
|
||||
38. AZOXISTROBIN |
0,05* egyéb állati eredetű |
0,01* tej |
|
||||
39. KLÓRBUFÁM |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
40. DIALLÁT |
0,2* |
0,2* |
0,2* |
||||
41. KREZOXIM-METIL |
0,02*(p) hús, máj, zsír |
0,05*(p) |
|
||||
42. KREZOXIM-METIL |
|
|
0,02*(p) |
||||
43. SPIROXAMIN-KARBOXILSAV |
0,2p ex 0206 vese, máj |
0,02p |
0,05*(p) |
||||
44. DINOTERB |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
45. DNOC |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
46. PROFÁM |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
47. MONOLINURON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
48. PROHEXADION |
0,05p* |
0,01* p |
0,05* p |
||||
49. FLUROXIPIR |
0,05p ex 0206 vese |
0,05* p |
0,05* p |
||||
50. PYMETROZIN |
0,01* p |
0,01* p |
0,01* p |
||||
51. BENTAZON |
0,05* p |
0,02* p |
0,05* p |
||||
52. PIRIDÁT |
0,4p vese, kivéve baromfi |
0,05* p |
0,05* p |
||||
53. OXIDEMETON-METIL |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||||
54. AZOCIKLOTIN ÉS CIHEXATIN |
0,2 szarvasmarhahús |
0,05* |
0,05* |
||||
55. FENPROPIMORF-KARBONSAV |
0,3 szarvasmarha-, kecske-, |
0,01 |
0,01* |
||||
56. KIROMAZIN |
0,05* minden termék, |
0,02* |
0,2 |
||||
57. KLOFENTEZIN |
0,1 szarvasmarha-, juh- |
0,05* |
0,02 |
||||
58. ALFA-(3-HIDROXIBUTIL)-ALFA |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
||||
59. 2,4-D |
1q vese (kivéve baromfi) |
0,01* q |
0,01* q |
||||
60. FAMOXADON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
61. SZULFOSZULFURON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
62. FENHEXAMID |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
63. ACIBENZOLAR-S-METIL |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||||
64. DIKVÁT |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
65. IZOPROTURON |
0,05* |
0,05* |
0,05* |
||||
66. ETOFUMEZÁT |
0,1* |
0,1* |
0,1* |
||||
67. FENAMIFOSZ |
0,01* |
0,005* |
0,01* |
||||
68. PARATIONMETIL |
0,02* |
0,02* |
0,02* |
||||
69. 2,4-DB |
0,05*(p) hús |
0,01*(p) |
0,05*(p) |
||||
70. OXASZULFURON |
0,05*(p) |
|
|
||||
71. DINOSEB |
0,01* |
0,01* |
0,01* |
||||
72. FENMEDIFÁM |
0,05* (p4) |
0,05* (p4) |
0,05* (p4) |
||||
73. MALEINSAV- HIDRAZID |
hús (baromfi kivételével) 0,05 |
|
0,1 |
* |
Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli |
(p) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2007. december 31-i hatállyal véglegessé válik. |
(p1) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. szeptember 13-i hatállyal véglegessé válik. |
(p2) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2009. november 10-i hatállyal véglegessé válik. |
(p3) |
A szermaradék 2007. november 1-jéig hatályos ideiglenesen megengedett határértékét jelöli. |
(p4) |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja, ez az érték 2010. augusztus 9-i hatállyal véglegessé válik. |
1 |
490M9 = 2-[2-(4-hidroxi-2-metil-fenoximetil)fenil]-2-metoxi-iminoecetsav. |
2 |
490M1 = 2-metoxiimino-2-[2-(o-tolil-oximetil)fenil]ecetsav |
p |
4 évvel az előírás hatálybalépése után véglegessé válik. |
q |
A szermaradék ideiglenesen megengedett határértékét jelöli, ha az Európai Unió nem módosítja 4 évvel az előírás hatálybalépése után véglegessé válik. |
3. számú melléklet a 34/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelethez7
|
A vizsgálathoz szükséges egyedi minták legkisebb száma tételenként |
---|---|
a) Emlős- és baromfihús |
|
Nem gyanús tétel |
1 |
Gyanús tétel |
A 2. táblázat szerint meghatározva |
b) Egyéb termékek |
|
ba) Feltehetően jól elkevert vagy |
1 (Egy tétel keverhető például osztályozás vagy feldolgozási eljárások útján) |
bb) Nem feltétlenül jól elkevert vagy homogén csomagolt |
A nagy egységekből és kizárólag növényi eredetű |
vagy: |
|
A tétel tömege kg-ban |
|
< 50 |
3 |
50–500 |
5 |
> 500 |
10 |
vagy: |
|
Dobozok, kartondobozok vagy más tartályok száma a tételben |
|
1–25 |
1 |
26–100 |
5 |
> 100 |
10 |
kivételéhez szükséges véletlenszerűen kiválasztott egyedi minták száma a tételben a határértéket meghaladó
szermaradékok adott előfordulási gyakorisága esetén
A határértéket meghaladó |
A határértéket meghaladó szermaradék észleléséhez szükséges minták legkisebb száma (n0) |
||
---|---|---|---|
% |
90% |
95% |
99% |
90 |
1 |
– |
2 |
80 |
– |
2 |
3 |
70 |
2 |
3 |
4 |
60 |
3 |
4 |
5 |
50 |
4 |
5 |
7 |
40 |
5 |
6 |
9 |
35 |
6 |
7 |
11 |
30 |
7 |
9 |
13 |
25 |
9 |
11 |
17 |
20 |
11 |
14 |
21 |
15 |
15 |
19 |
29 |
10 |
22 |
29 |
44 |
5 |
45 |
59 |
90 |
1 |
231 |
299 |
459 |
0,5 |
460 |
598 |
919 |
0,1 |
2301 |
2995 |
4603 |
|
n |
= a vizsgálathoz szükséges egyedi minták minimális száma |
|
n0 |
= az egyedi mintáknak a 2. táblázatban megadott száma |
|
N |
= egyedi mintát képező egységek száma a tételben. |
|
Az árucikk besorolása1 |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges |
Az egyes |
---|---|---|---|---|
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok |
||||
1. |
Emlősök húsa |
|||
1.1. |
Nagyemlősök, egész hasított test vagy hasított féltest, általában |
Szarvasmarha, juh, sertés |
A rekeszizom egésze vagy része, szükség szerint a nyaki izommal kiegészítve |
0,5 kg |
1.2. |
Kisemlősök, egész hasított test |
Nyúl |
Egész hasított test vagy hátsó negyed |
0,5 kg bőr |
1.3. |
Emlős-húsrészek, ömlesztett, friss/hűtött/fagyasztott, csomagolt vagy egyéb |
Negyed, |
Egész egység(ek) vagy egy nagy egység egy része |
0,5 kg |
1.4. |
Emlős-húsrészek, ömlesztett, fagyasztott |
Negyed, |
Vagy egy tartály fagyasztott keresztmetszete vagy egyedi húsrészek egésze (vagy része) |
0,5 kg |
2. |
Emlősök zsírja, beleértve a hasított test zsírját |
|||
2.1. |
Nagyemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, |
Szarvasmarha, juh, sertés |
Vese, hasi vagy bőr alatti zsír, egy állatból kivágva |
0,5 kg |
2.2. |
Kisemlősök, vágáskor, egész hasított test vagy hasított féltest, < 10 kg |
|
Hasi vagy bőr alatti zsír, egy vagy több állatból |
0,5 kg |
2.3. |
Emlős-húsrészek |
Láb, bordaszelet, hússzelet |
Vagy láthatóan különálló zsír, egység(ek)ről leválasztva, |
0,5 kg |
2.4. |
Emlősök ömlesztett zsírszövete |
|
Legalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
3. |
Emlősök belsőségei |
|||
3.1. |
Emlősök mája, friss, hűtött, fagyasztott |
|
Egész máj(ak) vagy a máj része |
0,4 kg |
3.2. |
Emlősök veséje, friss, hűtött, fagyasztott |
|
Egy vagy mindkét vese, egy vagy két állatból |
0,2 kg |
3.3. |
Emlősök szíve, friss, hűtött, fagyasztott |
|
Egész szív(ek), vagy ha nagy, csak a szívkamra része |
0,4 kg |
3.4. |
Egyéb emlős belsőségek, friss, hűtött, fagyasztott |
|
Egy vagy több állatból rész- vagy egész egység, vagy mélyhűtött ömlesztett termékből vett keresztmetszet |
0,5 kg |
4. |
Baromfihús |
|||
4.1. |
Madár, nagyméretű hasított test, |
Pulyka, liba, kakas, kappan és kacsa |
Comb, láb és más barna hús |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
4.2. |
Madár, közepes méretű hasított test, |
Tyúk, gyöngytyúk, csirke |
Comb, láb és más barna hús, legalább három madárból |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
4.3. |
Madár, kisméretű hasított test, a hasított tömege < 500 g |
Fürj, galamb |
Hasított testek, legalább hat madárból |
0,2 kg izomszövet |
4.4. |
Madár részei, friss, hűtött, fagyasztott, kis- vagy nagykereskedelmi árusításra csomagolva |
Láb, negyed, mellhús és szárny |
Csomagolt egységek vagy egyedi egységek |
0,5 kg bőr nélkül, csontozva |
5. |
Baromfizsír, beleértve a hasított test zsírját |
|||
5.1. |
Madarak vágáskor, egész hasított test vagy annak része |
Csirke, pulyka |
Hasi zsír egységei, legalább három madárból |
0,5 kg |
5.2. |
Madár-húsrészek |
Láb, mellizom |
Vagy láthatóan különálló zsír, egység(ek)ről leválasztva |
0,5 kg |
5.3. |
Ömlesztett madár-zsírszövet |
|
Legalább három helyről, mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
6. |
Baromfibelsőségek |
|||
6.1. |
Ehető madárbelsőségek, kivéve liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékek |
|
Egységek legalább hat madárból vagy keresztmetszet egy tartályból |
0,2 kg |
6.2. |
Liba- és kacsamáj, valamint hasonló nagy értékű termékek |
|
Egységek egy madárból vagy tartályból |
0,05 kg |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek |
||||
7. |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított hús |
|||
7.1. |
Emlős vagy madár eredetű, darabolt, főzött, tartósított, szárított, kiolvasztott, vagy más módon feldolgozott termékek, beleértve a több összetevőből álló termékeket |
Sonka, kolbász, darált marhahús, csirkepástétom |
Csomagolt egységek vagy egy tartályból vett reprezentatív keresztmetszet, vagy mintavételi eszközzel vett egységek (amennyiben van, lével együtt) |
0,5 kg vagy |
|
Az árucikk besorolása1 |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges |
Az egyes |
---|---|---|---|---|
Növényi eredetű élelmiszer-alapanyagok |
||||
1. |
Minden friss gyümölcs |
|||
1.1. |
Kisméretű friss termékek, az egységek tömege általában < 25 g |
Bogyós gyümölcsök, borsó, |
Egész egységek vagy csomagok, vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
1 kg |
1.2. |
Közepes méretű friss termékek, az egységek általában 25–250 g tömegűek |
Alma, narancs |
Egész egységek |
1 kg |
1.3. |
Nagyméretű friss termékek, az egységek tömege általában >250 g |
Káposzta, uborka, szőlő (fürt) |
Egész egység(ek) |
2 kg |
2. |
Hüvelyesek |
Száraz bab, száraz borsó, |
|
1 kg |
Gabona-magvak |
Rizs, búza |
|
1 kg |
|
Héjas gyümölcsök |
Kókuszt kivéve |
|
1 kg |
|
Kókusz |
|
5 egység |
||
Olajos magvak |
Földimogyoró |
|
0,5 kg |
|
Magvak italok és édességek előállításához |
Kávébab |
|
0,5 kg |
|
3. |
Fűszernövények |
Friss petrezselyem |
Egész egységek |
0,5 kg |
Más, friss |
0,2 kg |
|||
(A szárított gyógynövények tekintetében lásd e táblázat 4. részét.) |
||||
Fűszerek |
Szárított |
Egész vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,1 kg |
|
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszerek |
|
|||
4. |
Növényi eredetű feldolgozott élelmiszer, szárított gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, komló, őrölt gabonafélék |
|||
4.1. |
Magas egységnyi értékű termékek |
|
Csomagolt vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,1 kg2 |
4.2. |
Kistömegű szilárd termékek |
Komló, tea, |
Csomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,2 kg |
4.3. |
Más szilárd termékek |
Kenyér, liszt, |
Csomagolt vagy más egész egységek, vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 kg |
4.4. |
Folyékony termékek |
Növényi olaj, |
Csomagolt egységek vagy mintavételi eszközzel vett egységek |
0,5 l vagy |
|
Az árucikk besorolása1 |
Példák |
A vizsgálathoz szükséges |
Az egyes |
---|---|---|---|---|
Állati eredetű élelmiszer-alapanyagok |
||||
1. |
Baromfitojás |
|||
1.1. |
Tojás, kivéve a fürj és hasonlók tojása |
|
Egész tojás |
12 egész |
1.2. |
Fürj és hasonlók tojása |
|
Egész tojás |
24 egész tojás |
2. |
Tej |
|
Egész egységek vagy mintavételi |
0,5 l |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszerek |
||||
3. |
Állati eredetű feldolgozott élelmiszer, feldolgozott tejtermékek mint például fölözött tej, sűrített tej és tejpor |
|||
3.1. |
Folyékony tejtermékek, tejpor, sűrített tej és tejszín, teljes fagylalt, tejszín, joghurt |
|
Csomagolt egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek) |
0,5 l (folyékony) vagy 0,5 kg |
|
a) Az ömlesztett sűrített tejet és sűrített tejszínt mintavétel előtt alaposan össze kell keverni, a tartály oldalairól és aljáról az odatapadt anyagot le kell kaparni, és jól fel kell kavarni. Körülbelül 2–3 litert kell kivenni, és a laboratóriumi minta kivétele előtt újra jól fel kell kavarni. |
|||
3.2. |
Vaj és vajolajak |
Vaj, savóvaj, |
Csomagolt egység(ek) egésze vagy részei, vagy mintavételi eszközzel vett egység(ek) |
0,2 kg vagy |
3.3. |
Sajtok, beleértve az ömlesztett sajtokat |
|||
|
0,3 kg-os vagy nagyobb tömegű |
|
Egész egység(ek) vagy mintavételi eszközzel vágott egység(ek) |
0,5 kg |
|
0,3 kg-nál kisebb tömegű egységek |
|
|
0,3 kg |
|
Megjegyzés: A kör alapú sajtokból, a középpontból kiinduló sugarú két vágással kell mintát venni. A szögletes alapú sajtokból az oldalakkal párhuzamos két vágással kell mintát venni. |
|||
3.4. |
Tojásból készült folyékony, fagyasztott vagy szárított termékek |
|
Mintavételi eszközzel sterilen vett egység(ek) |
0,5 kg |
A rendeletet a 66/2010. (V. 12.) FVM rendelet 15. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2010. május 27. napjával.
A 9. § felvezető szövegrésze a 7/2006. (II. 27.) EüM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
A 9. § a) pontja a 104/2008. (VIII. 14.) FVM–EüM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
A 10. § (2) bekezdését a 104/2008. (VIII. 14.) FVM–EüM együttes rendelet 3. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte.
A 10. § (3)–(5) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 4. § 39. pontja hatályon kívül helyezte.
A 2. számú melléklet a 15/2004. (XII. 28.) EüM rendelet 1. § (1)–(2) bekezdése, a 63/2005. (XII. 21.) EüM rendelet 2. §-a, a 43/2006. (XII. 8.) EüM rendelet 2. §-a, a 45/2007. (X. 6.) EüM rendelet 1. §-a és 2. § (5)–(6) bekezdése, a 104/2008. (VIII. 14.) FVM–EüM együttes rendelet 2. §-a és 3. § (2) bekezdés b) pontja, 3. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.
A 3. számú melléklet a 82/2004. (IX. 18.) ESZCSM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás