• Tartalom

4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelet

4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelet

a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról1

2013.06.10.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 70. §-ának (3) bekezdésében és a 100. §-a (3) bekezdésének u) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. §2 A rendelet hatálya kiterjed azokra a helyi önkormányzatokra, amelyek nyilvános könyvtárakat tartanak fenn, illetve a nyilvános könyvtári szolgáltatásokat megrendelés vagy társulás útján biztosítják, továbbá amelyek közművelődési intézményeket és közösségi színtereket tartanak fenn, illetve ezen intézmények működtetésére tárgyévben – vagy az azt megelőző években – közművelődési megállapodást kötöttek.

2. §3 A könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás összege a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 3. melléklete 12. pontjában meghatározott keretösszegből 240–240 millió forint.

3. § A központi támogatás érdekeltségnövelő szerepének biztosítása érdekében a támogatás mértékét a rendelkezésre álló saját forrás arányában kell megállapítani.

4. § A helyi önkormányzatokat megillető könyvtári, illetve közművelődési támogatások folyósítása legkésőbb a tárgyév június hónapjában történik.

5. § (1) A helyi önkormányzat köteles biztosítani, hogy a támogatást e rendeletben előírt célra használják fel, és az adott intézmény (színtér) a központi támogatáshoz, az önrésszel együtt – a támogatási összegnek az önkormányzat számlájára történő megérkezésétől számított – nyolc banki napon belül hozzáférhessen.

(2) A helyi önkormányzatnak biztosítania kell a rendelkezésére bocsátott támogatás elkülönített kezelését és analitikus nyilvántartását annak érdekében, hogy a támogatás tényleges felhasználása tételesen ellenőrizhető legyen.

(3) Az önkormányzatok a támogatások felhasználásáról a tárgyév december hó 31-ei fordulónappal a mindenkori zárszámadás keretében és rendje szerint kötelesek elszámolni.

(4) Amennyiben a helyi önkormányzat a részére megítélt érdekeltségnövelő támogatáshoz rendelt önrészt csökkenti, abban az esetben csak az önrész eredeti előirányzatának tényleges pénzügyi teljesítése után számított érdekeltségnövelő támogatásra jogosult, a különbözetet köteles a központi költségvetésbe visszautalni. A tárgyévben december 31. előtt visszautalt összeget e rendeletnek megfelelő célra lehet fordítani.

(5)4

(6)5 A kultúráért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) a szakmai megvalósulást folyamatosan ellenőrizheti és vizsgálhatja a támogatás e rendeletben meghatározott célra történő felhasználását.

A könyvtári támogatás rendje

6. § (1) A könyvtári támogatásokra rendelkezésre álló összeg elsősorban a települési és megyei könyvtárak állománygyarapítási kereteinek fejlesztésére használható fel, legfeljebb 30 százaléka azonban a könyvtárak technikai, műszaki eszközeinek, berendezési tárgyainak gyarapítására is felhasználható.

(2)–(5)6

7. § (1)7 A könyvtári támogatás céljából rendelkezésre álló központi támogatás terhére a települési és a megyei nyilvános könyvtárak az előző évi állománygyarapításra fordított saját összegük arányában érdekeltségnövelő támogatásban részesülnek.

(2) A községi, városi, megyei jogú városi, fővárosi kerületi önkormányzat, amelynek könyvtára szerepel a nyilvános könyvtárak jegyzékében, minden év február 20-áig értesíti a könyvtára által a tárgyévet megelőző esztendőben állománygyarapításra fordított összegről a területileg illetékes megyei, fővárosi könyvtárat.

(3) A megyei, fővárosi könyvtár az adatokat azok ellenőrzése, számítógépes feldolgozása, összesítése után minden év március 31-éig továbbítja a Könyvtári Intézetnek (a továbbiakban: Intézet).

(4)8 A fővárosi önkormányzat és a megyei könyvtárat fenntartó települési önkormányzat minden év február 20-áig értesíti az Intézetet a könyvtára által a tárgyévet megelőző évben állománygyarapításra fordított összegről.

(5) Társult könyvtárfenntartó helyi önkormányzatok esetében az adatszolgáltatást a könyvtár alapító okiratában megjelölt működtető önkormányzat végzi.

(6)9 A támogatást az Intézet a (2) és (4) bekezdés szerint bejelentett állománygyarapításra fordított összegek arányában osztja fel az egyes önkormányzatok között, és az erről szóló javaslatát minden év május 10-éig küldi meg a miniszter részére.

(7)10 A javaslat alapján a miniszter dönt a támogatások odaítéléséről. A támogatásban részesült önkormányzatok és a részükre jóváhagyott támogatás összegének jegyzékét a miniszter minden év június 5-éig utalványozás céljából megküldi a helyi önkormányzatokért felelős miniszternek, ezzel egyidejűleg támogatási döntését közzéteszi a kormány honlapján és a miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapjában.

(8) E rendelet alkalmazásában az állománygyarapításra fordított összeg alatt csak az intézmény által állománygyarapításra fordított összeg értendő.

(9) Amennyiben az érdekeltségnövelő támogatásnak az előző évi állománygyarapításra fordított saját összeg arányában megállapítható összege nem éri el a 10 ezer forintot, abban az esetben a támogatás nem ítélhető meg. Az így képződő maradvány összege gyarapítja az önkormányzatok között szétosztható támogatás összegét.

A közművelődési támogatás rendje

8. § (1) A közművelődési támogatásokra rendelkezésre álló összeg a helyi önkormányzat által fenntartott, illetve az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján működő közművelődési intézmények, közösségi színterek technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására használható fel.

(2) A közművelődési támogatásokra rendelkezésre álló összeg

a) 90%-a a helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján működő közművelődési intézmények, közösségi színterek technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására,

b) 10%-a a helyi önkormányzatok által újonnan, a támogatás igénylésének évében vagy az azt megelőző esztendőben alapított közművelődési intézmények, kijelölt közösségi színterek technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására

használható fel az önkormányzat által felajánlott önrész arányában. Amennyiben az adott évben igény hiányában a 10%-os keretnél maradvány mutatkozna, úgy az felhasználható a 90%-os támogatási előirányzatnál.

9. § (1)11 A helyi önkormányzatok a támogatást a Melléklet szerint, a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszerben való rögzítéssel, valamint az onnan kinyomtatott adatlapok és a szükséges mellékletek benyújtásával igényelhetik. Az igénylést minden év március 25-éig elektronikusan, valamint egy eredeti és egy másolati példányban kell benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes szerve (a továbbiakban: Igazgatóság) részére. A beadási határidő az informatikai rendszerben határnapon éjfélig rögzített igénylésnek legkésőbb másnap történő postára adását jelenti. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kizárólag postai úton benyújtott adatlap érvénytelen. Az Igazgatóságok – az esetleges hiánypótlás után – ellenőrzési feladatuk eredményét jelezve – legkésőbb április 20-áig egy eredeti és egy másolati példányban továbbítják az igényléseket a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet (a továbbiakban: NKKI) részére.

(2)12 Az NKKI az e jogszabály által megfogalmazott arányosítási számításokat elvégzi, s erről szóló döntési javaslatát minden év május 15-éig küldi meg a miniszter részére.

(3)13 A társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékéről szóló kormányrendeletben meghatározott települések esetében

a) a helyi önkormányzat által vállalt önrész háromszorosa képezi az arányossági számítás alapját és

b) az arányossági számításnál nem vehető figyelembe a tárgyévben a helyi önkormányzat által vállalt önrész összegének 1,5%-át meghaladó saját forrás.

(4)14 A javaslat alapján a miniszter hirdet eredményt. A támogatásban részesült önkormányzatok és a támogatás összegének jegyzékét a miniszter minden év május 30-áig utalványozás céljából megküldi a helyi önkormányzatokért felelős miniszternek, ezzel egyidejűleg a pályázat eredményét közzéteszi a kormány honlapján és a miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapjában.

10. §15

11. §16 Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

12. §17 E rendelet alapján kizárólag az Európai Bizottság SA.34770 (2012/N-2). számú, a miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetének fejezeti kezelésű előirányzataiból és a Nemzeti Kulturális Alapból nyújtott támogatás tárgyában hozott határozatával összhangban nyújtható támogatás.

Melléklet a 4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelethez18

Kérelem közművelődési intézmény, közösségi színtér technikai, műszaki eszközállományának,
berendezési tárgyainak gyarapítására

...................................................................

 

a helyi önkormányzat neve

 

Kérelem közművelődési intézmény, közösségi színtér technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy:
1. A közművelődési feladatellátásomban közreműködő alábbi közművelődési intézmény(ek), közösségi színtér(ek) technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására idén, az Önkormányzat saját forrásból az alábbi összegek ráfordítását tervezi:

Az intézmény, színtér megnevezése

Saját forrás mértéke
(ezer Ft-ban)

..............................................................................................................................

..............................................................

..............................................................................................................................

..............................................................

..............................................................................................................................

..............................................................

..............................................................................................................................

..............................................................

2. A 10%-os keretből igénylem a támogatást az alábbi intézmény(ek), színtér(ek) tekintetében:

Az intézmény, színtér megnevezése

Alapítás, kijelölés éve

..............................................................................................................................

..............................................................

..............................................................................................................................

..............................................................

..............................................................................................................................

..............................................................

Dátum: ......................................................................
P. H.

 

Aláírás:

 

..........................................

..........................................

 

jegyző

polgármester

A melléklethez az alábbi dokumentumokat kell csatolni:
– a támogatás-igénylés alapjául szolgáló saját forrás betervezését igazoló önkormányzati költségvetési rendelet megfelelő fejezetének hiteles másolata;
– a helyi önkormányzat közművelődési rendelete;
– a közművelődési intézmény, közösségi színtér fenntartását, működtetését igazoló dokumentumok hitelesített másolata (pl. intézményalapító okirat, közművelődési megállapodás, közösségi színtért kijelölő önkormányzati határozat, közművelődési intézmény, közösségi színtér működésének támogatásáról szóló önkormányzati költségvetési rendelet megfelelő fejezete);
– a közművelődési intézmény alapítása, a közösségi színtér kijelölése idejének hiteles, igazoló dokumentuma, ha a támogatási igénylés a 10%-os keretre irányul.
1

A rendeletet a 9/2014. (II. 3.) EMMI rendelet 18. §-a hatályon kívül helyezte 2014. február 4. napjával.

4

Az 5. § (5) bekezdését a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet 13. § (6) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § (6) bekezdése a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet 13. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (2)–(5) bekezdését a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte.

7

A 7. § (1) bekezdése a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

8

A 7. § (4) bekezdése a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet 13. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (6) bekezdése a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (7) bekezdése a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 9. § (3) bekezdése a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet 13. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 9. § (4) bekezdése a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 10. §-t a 6/2007. (II. 13.) OKM rendelet 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

16

A 11. § második mondatát a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 38. §-ának 34. pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 12. §-t a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 3. §-a iktatta be, szövege a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet 13. § (5) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

18

A melléklet a 32/2011. (VI. 20.) NEFMI rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére