• Tartalom

45/2004. (HK 11.) HM utasítás

45/2004. (HK 11.) HM utasítás

a társadalmi szervezeteknek nyújtott költségvetési támogatásokról*

2004.04.30.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseire, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásával kapcsolatos feladatokról, a költségvetésből juttatott pénzeszközök fejében nyújtott szolgáltatásokkal szembeni szakmai követelménytámasztásról, valamint a támogatások rendeltetés szerinti felhasználása ellenőrzési rendjére az alábbi

utasítást


adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet).

(2) Nem tartoznak az utasítás hatálya alá az alapítványok, közalapítványok, közhasznú társaságok és meghatározott céllal egyéb gazdálkodó szervezetek részére nyújtott költségvetési támogatások.

Értelmező rendelkezések

2. §

a) társadalmi szervezetnek nyújtott költségvetési támogatás: minden olyan, a tárca szakmai, érdekképviseleti, oktatási, kulturális, szociális, sport, kommunikációs és egyéb, a honvédelem alaptevékenységébe nem tartozó, de állami feladatát segítő, az egyesülési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezetnek – a pártokat kivéve – pénzben nyújtott támogatás, melyet a honvédelmi tárca a költségvetése terhére biztosít;

b) a HM illetékes szakmai szerve: a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában a társadalmi szervezetekkel történő együttműködésre kijelölt szakmai szerv, továbbá az állományba tartozók érdekképviselete vonatkozásában a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH), a honvédelmi ágazat társadalmi kapcsolati tevékenysége, PR és média feladatok tekintetében a HM Kommunikációs Főigazgatóság, az oktatási és tudományos kérdésekben, továbbá a központi kulturális feladatokkal összefüggésben a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály, a honvédelmi tárca szociális, mentális feladataival és a sportegyesületekkel kapcsolatosan a HM Humánpolitikai Főosztály.

3. § (1) A honvédelemmel összefüggő, a társadalmi nyilvánosságot érintő döntések előkészítése során a HM illetékes szakmai szervének a folyamatos és kölcsönös együttműködés, tájékoztatás, illetve a konzultáció lehetőségét biztosítania kell az érintett társadalmi szervezetek részére.

(2) Az együttműködés célja a honvédelmi szervezetek munkájának hatékonyabbá tétele, illetőleg a támogatás eredményeinek társadalmi visszajelzése alapján annak értékelése.

4. § (1) Honvédelmi szervezet az Áht. 94. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint nyújthat költségvetési támogatást társadalmi szervezet részére.

(2) A HM részéről nyújtott támogatások szakmai felügyeletére és a jelen utasítás hatálya alá tartozó ügykörökben a tárca érdekeinek képviseletére a HM közigazgatási államtitkárát (továbbiakban: HM KÁT) jelölöm ki.

(3) Az (1) bekezdés szerinti, költségvetésből juttatott pénzbeni támogatás kizárólag az 1. Honvédelmi Minisztérium cím, 1. Honvédelmi Minisztérium Igazgatása alcím intézményi költségvetésében, valamint a 8. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 2. Ágazati célelőirányzatok alcímen a „Társadalmi szervezetek támogatása” jogcímen jóváhagyott előirányzatok terhére nyújtható. Intézményi költségvetésből juttatott támogatás kizárólag a Kormány engedélyével folyósítható.

(4) A (3) bekezdésben foglalt kormányengedély nem szükséges az Áht. 94. § (4)–(5) bekezdése szerinti támogatásokhoz.

(5) A társadalmi szervezetek által ellátott, a honvédelmi tárca 2. § a) pontja szerinti feladatokkal összefüggésben folyósított támogatásokra – figyelemmel a HM, mint intézmény gazdálkodását általánosan szabályzó HM KÁT intézkedés* kötelezettségvállalásra vonatkozó előírásaira – ide nem értve a fejezeti kezelésű előirányzatokat, kizárólag a HM KÁT vállalhat kötelezettséget.

(6) Társadalmi szervezet támogatására vonatkozó javaslatát a honvédelmi szervezet a HM KÁT részére terjeszti fel a HM illetékes szakmai szervezete útján, a támogatásban részesítendő szervezet, a támogatás céljának és tervezett összegének feltüntetésével és szakmai indoklásával.

(7) Amennyiben az anyagi közreműködés nem a társadalmi szervezet megjelölésével címzetten, hanem pályázati rendszeren keresztül történik, akkor a (6) bekezdés szerinti előterjesztést a pályázat kiírását megelőzően kell a HM KÁT részére felterjeszteni, a szervezet megjelölése nélkül.

(8) A HM illetékes szakmai szerve a (6) bekezdés szerinti kérelem elbírálásának és a HM KÁT döntésének előkészítése során a HM KPSZH-val a szükséges előirányzat biztosítása érdekében egyeztet.

(9) Az együttműködő társadalmi szervezetekkel az általuk ellátott egyes állami feladatok finanszírozásáról, a honvédelmi tárca részéről meghatározott követelményekről és feltételekről a HM illetékes szakmai szervének megállapodást kell előkészítenie, melyet jóváhagyásra a HM KÁT-nak terjeszt elő.

(10) A (9) bekezdésben meghatározott megállapodásnak tartalmaznia kell a támogatásban részesülő szervezet számadási kötelezettségét és a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzésére kötelezett szakmai szervezet ellenőrzéssel kapcsolatos jogosítványait is.

(11) A társadalmi szervezetek tervezett támogatási összegét a HM illetékes szakmai szervezetei a mindenkor hatályos, az intézményi költségvetési javaslatok elkészítésének rendjét szabályozó HM utasításban meghatározottak szerint, elkülönítetten tervezik.

(12) A társadalmi szervezetek részére nyújtott támogatások rendeltetésszerinti célra történő felhasználásának ellenőrzését a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal végzi a Honvédelmi Minisztérium fejezet államháztartási belső ellenőrzésének rendjéről szóló HM utasítás alapján.

Záró rendelkezések

5. § (1) Az utasítás rendelkezéseit a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjét szabályozó, továbbá a személyi állomány pihentetésével és a szociális gondoskodással kapcsolatos feladatokról szóló hatályos HM rendeletek vonatkozó előírásaival együttesen kell alkalmazni.

(2) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

(3) A HM illetékes szakmai szerve a 2004. január 1-jét követően – de jelen utasítás hatálybalépését megelőzően – odaítélt támogatásokat jelen utasítás előírására figyelemmel felülvizsgálja és az erről készített jelentést – intézkedési javaslattal együtt – az utasítás hatálybalépését követő 30. napig előterjeszti a HM KÁT részére.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja: 2004. április 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére