• Tartalom

48/2004. (HK 11.) HM utasítás

48/2004. (HK 11.) HM utasítás

a külföldi képzések, tanfolyamok és továbbképzések tervezéséről, szervezéséről és végrehajtásáról*

2004.06.08.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Honvédelmi Minisztérium nemzetközi együttműködés keretében történő külföldi képzések, tanfolyamok és továbbképzések (a továbbiakban együtt: tanfolyamok) tárcaszintű tervezésével, szervezésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásáról a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Honvédségre (a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire), valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre.

Koordináció és együttműködés

2. § (1) A külföldi képzések, tanfolyamok és továbbképzések feltételei megteremtéséhez szükséges tárcán belüli koordinációt és a nemzetközi együttműködést az oktatás, képzés területén a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály (a továbbiakban: HM OTF) végzi.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott feladata során a HM OTF együttműködik a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökséggel (a továbbiakban: HM HVK SzÜCsF), a HM Védelempolitikai Főosztállyal (a továbbiakban: HM VPF), a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztállyal (a továbbiakban: HM NEF) továbbá a HM Nemzetközi Jogi Főosztállyal (a továbbiakban: HM NJF), valamint a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatallal (a továbbiakban: HM KPSZH) és a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságával (a továbbiakban: HM PNRI) figyelemmel a személyi állomány át- és továbbképzésének tervezésével, megszervezésével összefüggő egyes feladatok és hatáskörök meghatározásáról szóló 64/2003.(HK 17.) HM utasításra (a továbbiakban: hatásköri Ut.).

(3) A nemzetközi együttműködés területén a HM OTF a feladatait a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályairól és a kétoldalú nemzetközi együttműködésről szóló 97/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) figyelembevételével hajtja végre, a HM NEF együttműködésével, tájékoztatásával.

Külföldi beiskolázások feltételeinek megteremtése

3. § (1) Az egyes országok érintett szerveivel, az oktatást és képzést érintő együttműködési szerződések, megállapodások, illetve az oktatási, képzési keret és kiegészítő szerződések létrehozását a HM OTF végzi, figyelemmel a nemzetközi megállapodások előkészítésével kapcsolatos feladatokról szóló 1/2002. (HK 3.) HM utasításra.

(2) A HM OTF az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása során a katonai attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról szóló 30/2002. (HK 13.) HM utasítás rendelkezései szerint együttműködik a Magyar Köztársaságban akkreditált külföldi katonai attasékkal.

(3) A honvédelmi tárca szervei a képzéssel és oktatással kapcsolatos külföldi felajánlásokat tartalmazó okmányokat (NATO-PfP programok esetében Békepartnerségi Munkaterv (PWP)), egyéb dokumentumokat, valamint az e tárgyban tudomásukra jutó információkat illetékességből a HM OTF-nek továbbítják.

(4) A HM HVK SzÜCsF-ség a hatásköri Ut. 3. § (1) bek. alapján január 31-ig összegzi a honvédelmi tárca következő évi külföldi beiskolázási igényét és azt a HM OTF részére megküldi minden év február 15-ig.

(5) Az összesített külföldi beiskolázási igények és javaslatok alapján a HM OTF egyeztető megbeszéléseket folytat az érintett országok hazánkban akkreditált katonai attaséival és az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Együttműködési Irodájával, a tárgyévet követő személyügyi (iskola) év lehetőségéről.

(6) A HM OTF a külföldi katonai attasék által visszaigazolt beiskolázási lehetőségekről, a tanfolyamok tartalmáról, a képzettség szintjéről és a beiskolázható létszámról, a hatásköri Ut. 3. § (2) bek. alapján értesíti a HM HVK SzÜCsF-séget május 15-ig.

(7) A HM OTF a HM HVK SzÜCsF-séggel együttműködve a tárgyévben a következő évre jóváhagyott programterveket az igényelt keretösszeggel együtt megküldi a HM KPSZH részére, amely beépíti azt a tárca következő évi költségvetési tervjavaslatába.

(8) A hatályos utasításoknak megfelelően a HM OTF a HM PNRI részére megküldi a tanfolyamok költségvetési tervjavaslatának elkészítéséhez szükséges információkat, amely az éves tervezési intézkedésben, valamint a nemzetközi rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 83/1998. (HK 1/1999.) HM utasítás alapján felterjeszti azt a HM KPSZH részére.

Külföldi-tanfolyamok szervezése

4. § (1) Az oktatás területén a NATO, NATO-PfP tanfolyamokkal kapcsolatos szervezési és koordinálási feladatokat a HM OTF végzi és keretgazdaként kezeli a tanfolyamok végrehajtásához kapcsolódó költségek fedezeteként szolgáló összeget.

(2) A képzésre biztosított költségvetési előirányzattal való gazdálkodás rendjét a hatásköri Ut 7. §-a szabályozza.

(3) Az (1)-es bekezdésben meghatározott feladatkörben a HM OTF felelős:

a) a NATO, NATO-PfP tanfolyami lehetőségek felméréséért, összegzéséért, a képzési lehetőségekről a szükséges információk beszerzéséért a képzést lebonyolító intézményektől, valamint a tanfolyami részvételekre vonatkozó kapcsolattartásért, illetve koordinációért,

b) a jóváhagyott keretösszegek folyamatos figyelemmel kísérése érdekében – a képzések pénzügyi háttérbiztosítása tekintetében a HM KPSZH-val és – az éves költségvetési előirányzatok felhasználása tekintetében – a HM PNRI-vel történő folyamatos egyeztetésért,

c) a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség által begyűjtött és összesített igényeknek a képző intézmények részére történő továbbításáért és a visszaigazolások után a Személyügyi Csoportfőnökség értesítéséért a ténylegesen biztosított tanfolyami helyekről,

d) a tárgyév során a tanfolyami részvételek gördülékenységének biztosítása érdekében a képző intézményekkel történő rendszeres kapcsolattartásáért, a folyamatos koordinációért,

e) az Ut. 1. sz. melléklete szerinti a hatáskörébe tartozó tanfolyamokra vonatkozó kiutazási engedélyek ellenjegyzéséért, az adott tanfolyami részvétel pénzügyi kerettel történő összevetéséért és a HM PNRI által e témában vezetett pénzügyi keret felhasználásának folyamatos ellenőrzéséért,

f) a HM PNRI által megküldött negyedéves kimutatások alapján a külföldi tanfolyamokra jóváhagyott pénzügyi keretek betartásának ellenőrzéséért (kerettúllépés esetén a HM OTF értesíti a HVK Személyügyi Csoportfőnökséget, aki felszólítja a tervben feltüntetett felelős szervezetet, hogy a hiányzó összeget más betervezett, de még végre nem hajtott képzések keretéből csoportosítsa át),

g) tájékoztató adatok szolgáltatásáért a NATO, NATO-PfP tanfolyamok lebonyolításáról a HM HVK SzÜCsF-ség részére.

Külföldi tanfolyamok pénzügyi biztosítása

5. § (1) A HM OTF mint keretgazda, a külföldi képzések pénzügyi biztosításával összefüggő feladatok végrehajtása során a HM KPSZH-val a HM PNRI-vel együttműködik.

(2) A HM PNRI a HM OTF részére havonta részletes pénzügyi kimutatást küld a már végrehajtott tanfolyamokról. A kimutatás tartalmazza a küldő szerv megnevezését, a kiutazó nevét, rendfokozatát, a kiutazás helyét, időtartamát, a kiadott költségelőlegeket és a tényleges felhasználás végösszegét.

A HM OTF a felhasználás helyzetéről folyamatosan tájékoztatja a HM HVK SzÜCsF-séget.

(3) HM OTF felelős a HM PNRI havi kimutatásai alapján az egyes tanfolyamokra jóváhagyott pénzügyi keretek betartásának, illetve az egyes katonai szervezetek esetleges túllépésének ellenőrzéséért. A HM OTF a külföldi tanfolyamok esetében a keret túllépést jóváhagyhatja (illetve megtilthatja) a betervezett, de végrehajtásra nem kerülő tanfolyamok kerete terhére.

Külföldi beiskolázások szervezésének egyéb feladatai

6. § (1) Külföldi beiskolázási terv összeállításában a hatásköri Ut 3. § és 6. §-a szerint a HM OTF együttműködik a HM HVK SzÜCsF-séggel.

(2) A NATO Műveleti Parancsnokság (ACO) mellett működő Békepartnerségi Koordinációs Központtal kapcsolatot tartó Nemzeti Katonai Képviselet (NKK, Mons) folyamatosan tájékoztatja a HM OTF-et a tárgyévi Partnerségi Munkatervből (PWP) a NATO-PfP tanfolyamok éves tervében szereplő programokról.

(3) A kétoldalú nemzetközi együttműködés keretein belül megvalósuló oktatási kérdésekben a HM OTF együttműködik a HM NEF-fel, különös tekintettel az oktatással kapcsolatos bilaterális feladatok végrehajtására.

(4) A HM NEF a Magyarországon akkreditált külföldi katonai attasék, illetve a külföldön akkreditált magyar katonai attasék útján beérkezett tanfolyamrendszerű képzésekkel kapcsolatos információkat a HM OTF-nek továbbítja. A külföldi beiskolázások tervezéséhez és végrehajtásához szükséges információkat a HM OTF továbbítja a HM HVK SzÜCsf-nek.

(5) A jóváhagyott éves beiskolázási tervet a HM HVK SzÜCsF-ség megküldi a HM OTF, a HM KPSZH és a HM PNRI részére, akik végrehajtják a tervben szereplő külföldi tanfolyamok költségeinek felmérését és a kapcsolódó költségvetési terv elkészítését.

(6) A HM OTF tájékoztatja a HM NEF-et a bilaterális kapcsolatok keretein belül megvalósuló képzésekkel kapcsolatos információkról, a kiutazással kapcsolatos részletekről, a HM NEF

(7) A HM OTF nemzetközi oktatási szerződések előkészítésében, véleményezésében együttműködik a HM NJF-fel.

(8) A HM OTF együttműködik a HM PNRI-vel a külföldi tanfolyamra vezényeltek ellátásával összefüggő feladatok pontosításában. Ennek során a HM OTF a külföldi partnerektől kapott tájékoztatás alapján a rendelkezésére álló, a külföldi tanulmányok folytatásával kapcsolatos ellátási és térítési díjakról informálja a HM PNRI-t.

(9) A HM HVK SzÜCsF felelős a külföldi tanfolyamokon való részvétel biztosításának személyügyi munkájáért, mely magában foglalja a katonai szervezetek javaslatára történő kiválasztásokat, a felkészülés ellenőrzését és a beiskolázásokhoz szükséges személyügyi eljárások lefolytatását, határozatok, parancsok és kiutazási engedélyek elkészítését.

A jelentés rendje

7. § (1) Minden külföldi képzés befejeztével, illetve NATO, NATO-PfP tanfolyamokon való részvétel után az Ut. 12. § (2) bekezdésében rögzítettek szerint és az Ut. 2. sz. melléklete alapján készült útijelentés egy-egy példányát meg kell küldeni a HM OTF-re és a HM HVK SzÜCsF-ségre is.

(2) A tanfolyami tapasztalatok hasznosítása érdekében az illetékes szakmai elöljáró a beiskolázottat beszámoltatja és gondoskodik a külföldön szerzett ismereteinek hasznosításáról, illetve biztosítja, hogy a résztvevő publikálhasson, előadást tarthasson és tájékoztatást adhasson.

(3) A HM PNRI a tárgyévi tanfolyamokról önálló előirányzat elszámolást készít és megküldi azt a HM OTF-nek és tájékoztatásul a HM HVK SzÜCsF-ségnek.

(4) A HM PNRI minden negyedévet követő hónap 10-ig számszaki beszámolót készít a keretek felhasználásának helyzetéről, melyet felterjeszt a HM KPSZH részére és tájékoztatja a programfelelős szervezeteket.

Az éves külföldi beiskolázások tapasztalatainak összegzése

8. § A HM OTF minden év december 15-ig tájékoztató jelentést készít a HM Kollégium számára a külföldi beiskolázások összesített éves tapasztalatairól, amelyben szerepelnek NATO, NATO-PfP tanfolyamok is.

Záró rendelkezések

9. § Ez az utasítás aláírása napján lép hatályba.*


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja: 2004. április 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére