• Tartalom

5/2004. (II. 12.) PM rendelet

5/2004. (II. 12.) PM rendelet

a befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe üzleti, szolgáltatási tevékenységéhez, a befektetési vállalkozás és hitelintézet kereskedési könyv vezetéséhez, az árutőzsdei szolgáltató és az elszámolóház szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére történő adatszolgáltatási kötelezettségéről1

2008.05.16.

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Tpt.) 451. §-a (2) bekezdésének l) pontjában, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) 235. §-a (2) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem el:

1. § E rendelet hatálya – az egyéni vállalkozó és a Tpt. 87. §-ának (7) bekezdése szerinti gazdálkodó szervezet kivételével – a Tpt. 81. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott befektetési szolgáltatási és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet folytató befektetési szolgáltatóra, a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepére, a befektetési szolgáltatási tevékenységet nem végző, de a Hpt. 76. §-ának (3) bekezdése alapján kereskedési könyvet vezetni köteles hitelintézetre, a Tpt. 83. §-ában meghatározott árutőzsdei szolgáltatóra, valamint Tpt. 335. §-a (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott elszámolóházra terjed ki.

2. § (1)2 A rendszeres helyszínen kívüli felügyeleti ellenőrzés érdekében a befektetési szolgáltató, a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe napi, heti, havi, negyedéves és eseti jelentést, a befektetési szolgáltatást nem nyújtó, de kereskedési könyvet vezető hitelintézet napi, havi és eseti jelentést készít. A befektetési vállalkozás évenként, az összevont alapú felügyelet alá tartozó befektetési vállalkozás félévente is készít jelentést. A befektetési szolgáltató, a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe tevékenységéről napi, havi és negyedéves jelentést készít. Az árutőzsdei szolgáltató árutőzsdei szolgáltatási tevékenységéről heti, havi és negyedéves, illetve az elszámolóház a tevékenységéről napi és eseti jelentést készít.

(2)3 A befektetési szolgáltató és a befektetési szolgáltatást nem nyújtó, de kereskedési könyvet vezető hitelintézet, valamint az árutőzsdei szolgáltató nyilvántartási, informatikai rendszereit köteles alkalmassá tenni arra, hogy az e rendeletben külön megjelölt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: Felügyelet) határozatára beküldendő előkészített jelentéseket bármelyik napra vonatkozóan, két munkanapon belül képes legyen előállítani, és a helyszíni vagy a helyszínen kívüli ellenőrzés céljából a Felügyelethez eljuttatni.

(3) Az e rendeletben előírt jelentéseket szövegfájl formában kell előállítani. A szövegfájl sorai a ,,PSZÁF sorkód'' azonosítóval és a vonatkozási idő jelölésével kezdődnek. A sorkezdeteket, az adatokat tartalmazó mezőértékek követik. A szövegfájl előállításának szabályait a melléklet4 tartalmazza.

(4)5 Az e rendelet alapján teljesítendő jelentési kötelezettségnek elektronikus formában és papír alapon kell eleget tenni. Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott jelentési kötelezettségen túli adatszolgáltatási kötelezettséget a Felügyelet határozatban állapítja meg. A papíron küldött jelentést – összetűzve a havi, negyedéves, féléves és éves jelentés adatlapjait az előlappal – egy példányban kell teljesíteni a Felügyelet részére. Az előlapon fel kell tüntetni az adatszolgáltató nevét cégszerű aláírással ellátva, a vonatkozási időt és az adatszolgáltatásért felelős személy nevét. A papír alapú jelentés Felügyeletre történő beérkezésének határideje az elektronikus jelentések e rendeletben meghatározott határidejét követő 2. munkanap.

(5) Az adatszolgáltató valamennyi esetben köteles gondoskodni a jelentések és módosításaik nyilvántartásáról, továbbá arról, hogy a jelentések a (6) bekezdésben előírt őrzési idő folyamán a Felügyelet számára mindenkor, ellenőrizhető módon rendelkezésre álljanak.

(6) Az adatszolgáltató a napi, a heti és az eseti jelentéseket a jelentés készítését követő második naptári év végéig, a havi, a negyedéves, a féléves és az éves jelentéseket a jelentés készítését követő ötödik naptári év végéig köteles megőrizni.

3. § (1) A befektetési vállalkozás, valamint a kereskedési könyvet vezető hitelintézet a kereskedési könyvben nyilvántartott pozíciók, kockázatvállalások, a devizaárfolyam kockázat és nagykockázat fedezetéhez szükséges tőkekövetelmény megállapításának szabályairól és a kereskedési könyv vezetésének részletes szabályairól szóló 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendeletben előírt tőkekövetelményekről készített jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez. A kereskedési könyvet vezető hitelintézet a kereskedési könyvben nyilvántartott pozíciók, kockázatvállalások, a devizaárfolyam kockázat és nagykockázat fedezetéhez szükséges tőkekövetelmény megállapításának szabályairól és a kereskedési könyv vezetésének részletes szabályairól szóló 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendeletben előírt tőkekövetelményekről készített jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig a Magyar Nemzeti Bankhoz is eljuttatja.

(2) A befektetési vállalkozás a szavatoló tőke tíz százalékát meghaladó kockázatvállalásairól készített jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(3) A kereskedési könyvet vezető hitelintézet a szavatoló tőke három százalékát meghaladó kereskedési könyvi kockázatvállalásairól készített jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

4. §6 (1) A befektetési vállalkozás és a külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe a pénzfedezettségi jelentését, a befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe az értékpapír fedezettség részletezését tartalmazó jelentését hetente, a tárgyhét utolsó munkanapjára vonatkozóan, a tárgyhetet követő hét 2. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(2) A Felügyelet a befektetési vállalkozást és a külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepét a pénzfedezettséghez kapcsolódóan, a befektetési szolgáltatót és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepét az értékpapír-fedezettséghez kapcsolódóan előkészített jelentés előállítására kötelezheti.

(3) A befektetési szolgáltató és a külföldi befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe az értékpapírok tulajdonosi és elhelyezési körülményeiről, valamint tevékenységének kockázatairól készített jelentését a tárgynapot követő 2. munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

5. § (1) A befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe a tőzsdén kívüli forgalom keretében kötött azonnali, határidős és opciós ügyletekről hetente készített jelentését a tárgyhetet követő hét második munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(2) A Felügyelet a tőzsdén kívüli azonnali ügyletek adatait hetente nyilvánosságra hozza.

6. § (1) A befektetési vállalkozás a havonta lezárt főkönyvi és egyéb analitikus nyilvántartásai alapján készített mérlegadatokról, eredményadatokról, illetve azok részletezéséről, egyéb tájékoztató adatokról, származtatott (derivatív) ügyletekről, kiszámított szavatoló tőkéről, valamint a nem kereskedési könyvben nyilvántartott eszközök és mérlegen kívüli tételekre vonatkozó, a tőkemegfelelési mutató számításáról szóló 13/2001. (III. 9.) PM rendelet alapján kiszámított fizetőképességi mutatóról havonta készített jelentését a beszámolás hónapját követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(2) A külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe a havonta lezárt főkönyvi és egyéb analitikus nyilvántartásai alapján készített mérlegadatokról, eredményadatokról, illetve azok részletezéséről, egyéb tájékoztató adatokról, származtatott (derivatív) ügyletekről havonta készített jelentését a beszámolás hónapját követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

7. § (1) A befektetési vállalkozás az ügyfelekkel szembeni kockázatvállalásokról havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(2)7 A befektetési vállalkozás és a külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe a beszámolási időszak végén fennálló befektetési hitelek és halasztott pénzügyi teljesítések állományának adatairól, a befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe a beszámolási időszak végén jegyzési garanciavállalás, valamint hozamra és tőkemegóvásra tett ígéret miatt fennálló kötelezettségeinek adatairól havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(3) A befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe a beszámolási időszak végén fennálló értékpapír-kölcsönzési ügyletekről, a befektetési vállalkozás és a külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe a beszámolási időszak végén fennálló repóügyleteiről havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

8. § (1) A befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe köteles a Tpt. 82. §-ában meghatározott befektetési eszközökre kötött bizományosi és kereskedelmi tevékenység forgalmi adatait a Felügyelet részére megadni.

(2) A befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe az (1) bekezdésben meghatározott forgalmi adatokról

a) tőzsdei és tőzsdén kívüli ügyletek,

b) befektetési eszközök típusai,

c) saját számlás és bizományosi ügyletek,

d) devizabelföldi, illetve devizakülföldi befektetők, valamint

e) forintban és devizában kötött ügyletek

bontásban havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(3) A forgalmi adatokat mind a saját számlás, mind a bizományi ügyletekre minden befektetési szolgáltatónak és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepének magának kell jelentenie, függetlenül attól, hogy a tőzsdei kereskedéshez kapcsolódó elszámolási szolgáltatásokat közvetlenül – klíringtagként – vagy közvetve – alklíringtagként – veszi igénybe. Ennek megfelelően a forgalmi jelentésben az általános klíringtag csak a saját számlás és a saját ügyfelei részére teljesített bizományosi forgalmat jelenti.

9. § (1) A Felügyelet a befektetési vállalkozást és a kereskedési könyvet vezető hitelintézetet a piaci kockázat alapú tőkekövetelmény számításához kapcsolódóan, a kereskedési könyvben nyilvántartott pozíciókról és a pozíciókockázat tőkekövetelményéről, a partnerkockázat tőkekövetelményéről előkészített jelentés előállítására kötelezheti. A jelentést az intézmény a felhívásban foglalt időszakra vonatkozóan, az abban foglalt határidővel eljuttatja a Felügyelethez.

(2) A Felügyelet a befektetési vállalkozást a tevékenysége egészében meglévő árukockázat és devizaárfolyam-kockázat tőkekövetelményéről, a kereskedési könyvet vezető hitelintézetet a tevékenysége egészében meglévő árukockázat tőkekövetelményéről előkészített jelentés előállítására kötelezheti. A jelentést az intézmény a felhívásban foglalt időszakra vonatkozóan, az abban foglalt határidővel eljuttatja a Felügyelethez.

(3) A befektetési vállalkozás a nagykockázat vállalás tőkekövetelményéről, a befektetési vállalkozás és a kereskedési könyvet vezető hitelintézet a nagykockázat vállalási korlát tárgyhavi túllépéseiről havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez. A kereskedési könyvet vezető hitelintézet a nagykockázat vállalási korlát tárgyhavi túllépéseiről havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig a Magyar Nemzeti Bankhoz is eljuttatja.

(4)8 A belső modelleket alkalmazó befektetési vállalkozás és kereskedési könyvet vezető hitelintézet a belső modellekre vonatkozó havi információs jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

10. § A befektetési vállalkozás a befektetési vállalkozások kintlévőségei, befektetései, mérlegen kívüli tételei és a fedezeti minősítésének, illetőleg értékelésének szempontjairól szóló 10/2002. (II. 20.) PM rendelet szerint minősített eszközeiről és a minősítés alapján elszámolt értékvesztés mértékéről, valamint a minősített mérlegen kívüli kötelezettségeiről és a minősítés alapján képzett céltartalék mértékéről negyedévente készített jelentését a tárgynegyedévet követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

11. § A befektetési vállalkozás és a külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe a pénzmosással kapcsolatos bejelentések összefoglaló adatairól, valamint a befektetési vállalkozások országkockázatának tőkekövetelményéről szóló 8/2002. (II. 20.) PM rendelet szerint az országkockázat tőkekövetelményéről negyedévente készített jelentését a tárgynegyedévet követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

12. § A befektetési szolgáltató a felügyeleti díj számításáról negyedévente készített jelentését a tárgynegyedévet követő hónap 20. munkanapjának végéig megküldi a Felügyelethez.

13. § Az összevont felügyelet alá tartozó befektetési vállalkozás az összevonás jellemzőiről, az összevont mérleg és eredménykimutatás adatairól, az összevont szavatoló tőkéről, a fizetőképességi mutató összevont számításának levezetéséről, valamint a kereskedési könyv összevont tőkekövetelménye levezetéséről félévente készített jelentését a tárgyfélévet követő második hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyeletnek.

14. § (1) A befektetési vállalkozás könyvvizsgáló által ellenőrzött éves beszámoló alapján évenkénti jelentést készít, amely

a) a mérlegadatokat,

b) az eredménykimutatást és az eredményadatok részletezését,

c) az egyéb tájékoztató adatokat, a származtatott (derivatív) ügyletek adatait,

d) a szavatoló tőkére, illetve

e) a fizetőképességi mutatóra vonatkozó számításokat

tartalmazza.

(2) A befektetési vállalkozás az (1) bekezdésben meghatározott évenkénti felügyeleti jelentést, valamint az éves beszámolót – a Tpt. 395. §-a (4) bekezdésének h) pontjában meghatározottak szerint – a közgyűlést követő 15. munkanap végéig benyújtja a Felügyeletnek.

15. § (1) A befektetési szolgáltató a Tpt. 124. §-a szerinti ügyletekről, a vevő pozíciójában lévő befektetési szolgáltató a Tpt. 123. §-a szerinti ügyletekről készített eseti jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(2) A befektetési szolgáltató és a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe az opció jogosultjaként lehívott, illetve az opció kötelezettjeként teljesített leszállításos opciós ügyletek adatairól, a beszámolási időszak folyamán általa teljesített jegyzési garanciákról, és a hozamra és tőkemegóvásra tett ígéret miatti teljesítéseiről készített eseti jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(3) A befektetési szolgáltató, a külföldi székhelyű befektetési szolgáltató magyarországi fióktelepe és a kereskedési könyvet vezető hitelintézet a partner által nem teljesített értékpapír-kölcsönzési ügyletekről, óvadéki és szállításos repóügyletekről készített eseti jelentést a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(4) A befektetési vállalkozás és a kereskedési könyvet vezető hitelintézet a kereskedési és nem kereskedési könyv közötti átsorolásokról készített eseti jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(5) A kereskedési könyv vezetése során belső modelleket alkalmazó befektetési vállalkozás és hitelintézet a belső modellek utótesztelése alapján megállapított korrekciós tényező változásról készített eseti jelentését a korrekciós tényező módosítását eredményező utótesztelést követő ötödik munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

(6) A befektetési vállalkozás a pénzügyi instrumentumok számviteli átsorolásáról készített eseti jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

16. §9 Az árutőzsdei szolgáltatást nyújtó és a külföldi befektetési szolgáltató árutőzsdei szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe a tőzsdei áruügyletekre vonatkozó bizományosi és saját számlás szolgáltatási tevékenység keretében képződő nyitott pozíciók fedezetéről a tárgyhét utolsó munkanapjára vonatkozóan készített jelentését a tárgyhetet követő hét 2. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

17. §10 Az árutőzsdei szolgáltató a szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó ügyfél és saját eszközök hely szerinti kimutatásáról a tárgyhét utolsó munkanapjára vonatkozóan készített jelentését a tárgyhetet követő hét 2. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

18. § Az árutőzsdei szolgáltatást nyújtó és a külföldi befektetési szolgáltató árutőzsdei szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe az árutőzsdei kereskedés adatairól havonta készített jelentését a tárgyhónapot követő hónap 20. munkanapjának végéig eljuttatja a Felügyelethez.

19. § Az árutőzsdei szolgáltató a felügyeleti díj számításáról negyedévente készített jelentését a tárgynegyedévet követő hónap 20. munkanapjának végéig megküldi a Felügyeletnek.

20. § Az elszámolóház a saját értékpapírjairól, valamint a befektetési szolgáltatónak nem minősülő ügyfelei értékpapírra vonatkozó követeléseiről, valamint ezen értékpapírok őrzési helyéről naponta készített jelentését a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

21. § Az elszámolóház a pool alapú, a háromoldalú és a saját számlás értékpapírkölcsönzési tevékenységeiről, valamint a befektetési szolgáltatók nem-teljesítéséről készített eseti jelentéseit a tárgynapot követő második munkanap végéig eljuttatja a Felügyelethez.

22. §11 (1) E rendeletben meghatározott adatszolgáltatás alapját a hatályos magyar számviteli jogszabályok szerint készített főkönyvi és analitikus nyilvántartások képezik.

(2) A papíron, valamint az elektronikus úton szolgáltatott adatoknak meg kell egyezni.

(3) A befektetési szolgáltató törzsadataira, és a befektetési szolgáltató magyarországi fióktelep törzsadataira vonatkozó jelentést évente, a tárgyév június 30-i állapotára vonatkozóan kitöltve a második negyedévre vonatkozó negyedéves jelentéssel egyidejűleg kell benyújtani a Felügyelet részére. A befektetési szolgáltatási tevékenységet folytató, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet nem folytató, de kereskedési könyvet vezető hitelintézetnek és hitelintézeti fióktelepnek az intézményi törzsadatokra vonatkozó jelentést – ha azt a hitelintézeti jelentésnél már teljesítette – nem kell megküldenie a Felügyeletnek.

(4) E rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza a jelentések elkészítésével és eljuttatásával kapcsolatos formai és tartalmi előírásokat.

23. § (1) Ez a rendelet 2004. március 1-jén lép hatályba.

(2)12

1. számú melléklet az 5/2004. (II. 12.) PM rendelethez13


ADATSZOLGÁLTATÁSI ÚTMUTATÓ

I. Rész

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1.14 A Felügyeleti jelentés tartalma

Az adatszolgáltatók nyilvántartásainak biztosítania kell, hogy abból a felügyeleti jelentés által igényelt adatok megállapíthatók legyenek. A Felügyeleti jelentésben jelentett állományoknak meg kell egyezniük a hó végére lezárt mérleg- és mérlegen kívüli tételek állományaival. Az éves jelentés sorait a befektetési vállalkozásoknak a könyvvizsgáló által ellenőrzött (auditált) mérlegadatok és mérlegen kívüli nyilvántartások alapján kell a Felügyelet részére megküldeni.
A jelentések adatszolgáltatók csoportjai szerinti küldési gyakoriságát a következő táblázatok tartalmazzák:

A táblázatban alkalmazott rövidítések:

BV Befektetési vállalkozás
BHK Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet
BH Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet
KH Befektetési szolgáltatást nem nyújtó és kereskedési könyvet vezető hitelintézet
BVC Befektetési vállalkozás által konszolidált csoport
BVF Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe
BHF Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe
EL Elszámolóház
AT Árutőzsdei szolgáltató
N Naponta küldendő jelentés
H Hetente küldendő jelentés
V Havonta küldendő jelentés
G Negyedévente küldendő jelentés
L Félévente küldendő jelentés
S Évente küldendő jelentés
I Esetenként küldendő jelentés
E Előkészített jelentés

Felügyelethez küldendő adatok

Sorkód

Megnevezés

BV

BHK

BH

KH

BVC

BVF

BHF

EL

AT

30A1

Befektetési vállalkozás és kereskedési könyvet vezető hitelintézet – A kereskedési könyv és a deviza-árfolyamkockázat napi tőkekövetelménye

N

N

 

N

L

 

 

 

 

30A2

Befektetési vállalkozás – Szavatoló tőke tíz százalékát meghaladó kockázatvállalások

N

 

 

 

L

 

 

 

 

30A3

Kereskedési könyvet vezető hitelintézet – Szavatoló tőke három százalékát meghaladó kereskedési könyvi kockázatvállalások

 

N

 

N

 

 

 

 

 

30B

Befektetési vállalkozás – Pénzfedezettségi jelentés

H, E

 

 

 

 

H, E

 

 

 

30C

Befektetési szolgáltató – Értékpapír fedezettség részletezése

H, E

H, E

H, E

 

 

H, E

H, E

 

 

30D

Befektetési szolgáltató – Értékpapír fedezettség összesítése

N

N

N

 

 

N

N

 

 

30E

Befektetési szolgáltató – Bizományosi tevékenység kockázata

N

N

N

 

 

N

N

 

 

30F1

Befektetési szolgáltató – Saját számlán lévő értékpapírok

N

N

N

 

 

N

N

 

 

30F2

Befektetési szolgáltató – Saját számlán lévő származtatott ügyletek, repó- és
értékpapír-kölcsönzési ügyletek

N

N

N

 

 

N

N

 

 

30G

Befektetési szolgáltató – Egyéb tevékenység kockázata

N

N

N

 

 

N

N

 

 

30K1

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – azonnali eladási ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

30K2

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – azonnali vételi ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

30L1

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – határidős eladási ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

30L2

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – határidős vételi ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

30M1

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – kiírt opciós ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

30M2

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – vásárolt opciós ügyletek adatai

H

H

H

 

 

H

H

 

 

31A

Befektetési vállalkozás – Felügyeleti mérleg – Eszközök

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

31B

Befektetési vállalkozás – Felügyeleti mérleg – Források

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

31C

Befektetési vállalkozás – Tájékoztató adatok (1)

V, S

 

 

 

 

 

 

 

 

31D

Befektetési vállalkozás – Tájékoztató adatok (2)

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

31E

Befektetési vállalkozás – Derivatív ügyletek

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

31KA

Befektetési vállalkozás – Összevont felügyeleti mérleg – Eszközök

 

 

 

 

L

 

 

 

 

31KB

Befektetési vállalkozás – Összevont felügyeleti mérleg – Források

 

 

 

 

L

 

 

 

 

31KC

Befektetési vállalkozás – Összevonás jellemzői

 

 

 

 

L

 

 

 

 

31KD

Befektetési vállalkozás – Összevonásba nem került szoros kapcsolatok jellemzői

 

 

 

 

L

 

 

 

 

32A

Befektetési vállalkozás –
Eredménykimutatás

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

32B

Befektetési vállalkozás – Eredményadatok részletezése

V, S

 

 

 

 

V

 

 

 

32KA

Befektetési vállalkozás – Összevont eredménykimutatás

 

 

 

 

L

 

 

 

 

33A

Befektetési vállalkozás – Szavatoló tőke számítása

V, S

 

 

 

 

 

 

 

 

33B

Befektetési vállalkozás – Fizetőképességi mutató számítása

V, S

 

 

 

 

 

 

 

 

33C

Befektetési vállalkozás – Függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek súlyozása

V, S

 

 

 

 

 

 

 

 

33D

Befektetési vállalkozás – Származtatott ügyletek partnerkockázata piaci árazás módszere szerint

V, S

 

 

 

 

 

 

 

 

33KA

Befektetési vállalkozás – Szavatoló tőke összevont számítása

 

 

 

 

L

 

 

 

 

33KB

Befektetési vállalkozás – Összevont fizetőképességi mutató számítása

 

 

 

 

L

 

 

 

 

33KC

Befektetési vállalkozás – Összevont függő és jövőbeni kötelezettségek súlyozása

 

 

 

 

L

 

 

 

 

33KD

Befektetési vállalkozás – Származtatott ügyletek összevont partnerkockázata piaci árazás módszerével

 

 

 

 

L

 

 

 

 

34A1

Befektetési vállalkozás – Kockázatvállalás (30A2 sorokon nem szereplő legnagyobb ötven kockázatvállalás részletezése)

V

 

 

 

 

 

 

 

 

34A2

Befektetési vállalkozás – Tájékoztató adatok (30A2 és a 34A sorokon szereplő ügyfelekre)

V

 

 

 

 

 

 

 

 

34B1

Befektetési vállalkozás – Fennálló befektetési hitelek

V

 

 

 

 

V

 

 

 

34B2

Befektetési vállalkozás – Fennálló halasztott pénzügyi teljesítések

V

 

 

 

 

V

 

 

 

34B3

Befektetési szolgáltató – Garanciavállalás miatt fennálló kötelezettségei

V

V

V

 

 

V

V

 

 

34B4

Befektetési szolgáltató – A Tpt. 131. § alapján fennálló kötelezettségei

V

V

V

 

 

V

V

 

 

34C1

Befektetési szolgáltató – Fennálló sajátszámlás értékpapír kölcsönvételi ügyletei

V

V

V

 

 

V

V

 

 

34C2

Befektetési szolgáltató – Fennálló sajátszámlás értékpapír kölcsönadási ügyletei

V

V

V

 

 

V

V

 

 

34C3

Befektetési szolgáltató – Fennálló bizományosi értékpapír kölcsönadási ügyletei

V

V

V

 

 

V

V

 

 

34D1

Befektetési vállalkozás – Fennálló óvadéki repóügyletek

V

 

 

 

 

V

 

 

 

34D2

Befektetési vállalkozás – Fennálló óvadéki fordított repóügyletei

V

 

 

 

 

V

 

 

 

34D3

Befektetési vállalkozás – Fennálló szállításos repóügyletei

V

 

 

 

 

V

 

 

 

34D4

Befektetési vállalkozás – Fennálló szállításos fordított repóügyletei

V

 

 

 

 

V

 

 

 

35A

Befektetési szolgáltató – Havi forgalmazási jelentés – tőzsdei kereskedési adatai

V

V

V

 

 

V

V

 

 

35B

Befektetési szolgáltató – Havi forgalmazási adatok – tőzsdén kívüli kereskedési adatai

V

V

V

 

 

V

V

 

 

36A1

Kereskedési könyvben nyilvántartott kötvénypozíciók

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A2

Kötvények egyedi pozíciókockázatának tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3H

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3E

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3U

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3G

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3C

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A3J

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (lejárati alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4H

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4E

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4U

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4G

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4C

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E.

E

 

E

L

 

 

 

 

36A4J

Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye (futamidő alapú megközelítés)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A5

Kereskedési könyvben nyilvántartott részvénypozíciók és azok tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A6

Opciós ügyletek további tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A7

Kereskedési könyvben nyilvántartott egyéb értékpapírok és azok tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36A8

Kereskedési könyv pozíciókockázatába bizományosi ügyletek miatt felvett befektetési eszközök

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B1

Nyitva szállítás, (saját számlás ügyletek) letétek, díjak, jutalékok és egyéb partnerkockázat tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B2

Nyitva szállítás, (bizományosi ügyletek) partnerkockázatának tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B3

Késedelmes teljesítés partnerkockázatának tőkekövetelménye standard módszer szerint

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B4

Késedelmes teljesítés partnerkockázatának tőkekövetelménye alternatív módszer szerint

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B5

Repó és értékpapír-kölcsönzési ügyletek partnerkockázatának tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B6

Tőzsdén kívüli határidős értékpapírügyletek partnerkockázatának tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36B7

Tőzsdén kívüli származtatott ügyletek partnerkockázatának tőkekövetelménye

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36C1

Árukockázat tőkekövetelménye
(1. Módszer)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36C2

Árukockázat tőkekövetelménye
(2. Módszer)

E

E

 

E

L

 

 

 

 

36D1

Nagykockázat vállalás, és a nagykockázat vállalási korlát túllépésének pótlólagos tőkekövetelménye

V

 

 

 

L

 

 

 

 

36D2

A nagykockázat vállalási korlátot túllépő ügyfélcsoportok részletezése

V

 

 

 

L

 

 

 

 

36D3

A nagykockázat vállalási korlát tárgyhavi túllépései

V

V

 

V

L

 

 

 

 

36E

Devizaárfolyam kockázat tőkekövetelménye

E

 

 

 

L

 

 

 

 

36F

Belső modell információk

V

V

 

V

L

 

 

 

 

37A

Befektetési vállalkozás – Portfólió elemzés – minősítés

G

 

 

 

L

 

 

 

 

37B1

Befektetési vállalkozás – Értékvesztés és értékvesztés visszaírása

G

 

 

 

 

 

 

 

 

37B2

Befektetési vállalkozás – Céltartalék változása

G

 

 

 

 

 

 

 

 

37C

Befektetési vállalkozás és árutőzsdei szolgáltató – Pénzmosás megelőzésével és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos adatok

G

 

 

 

 

G

 

 

G

37D

Befektetési vállalkozás – Országkockázat tőkekövetelménye

G

 

 

 

 

 

 

 

 

37E

Befektetési szolgáltató – A felügyeleti díj számítása

G

G

G

 

 

 

 

 

 

38A

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – azonnali vételi ügyletek adatai

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38B

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – határidős vételi ügyletek adatai

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38C

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – swap ügyletek adatai

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38D

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – vásárolt opciós ügyletek adatai

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38E

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – Fennálló sajátszámlás értékpapír kölcsönvételi ügyletek

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38F

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – Óvadéki fordított repóügyletek

1

I

I

 

 

 

 

 

 

38G

Jelentési kötelezettség a Tpt. 123. § és 124. § alapján – Szállításos fordított repóügyletek

I

I

I

 

 

 

 

 

 

38H1

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – opció kötelezettjeként teljesített leszállításos opciós ügyletek adatai

I

I

I

 

 

I

I

 

 

38H2

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató tőzsdén kívüli ügyletei – opció jogosultjaként lehívott leszállításos opciós ügyletek adatai

I

I

I

 

 

I

I

 

 

38I

Befektetési szolgáltató – Befektetési szolgáltató által teljesített garanciák

I

I

I

 

 

I

I

 

 

38J1

Kereskedési könyvbe nem kereskedési könyvből átsorolt tételek

I

I

 

I

 

 

 

 

 

38J2

Nem kereskedési könyvbe kereskedési könyvből átsorolt tételek

I

I

 

I

 

 

 

 

 

38J3

Befektetési vállalkozás és kereskedési könyvet vezető hitelintézet – A korrekciós tényező módosulása

I

I

 

I

 

 

 

 

 

38J4

Befektetési vállalkozás – Pénzügyi instrumentum számviteli átsorolása

I

 

 

 

 

 

 

 

 

38K

A partner által nem teljesített értékpapír-
kölcsönzési ügyletek

I

I

I

I

 

I

I

 

 

38L

A partner által nem teljesített óvadéki repó- és fordított repóügyletek

I

I

I

I

 

I

I

 

 

38M

A partner által nem teljesített szállításos repó- és fordított repóügyletek

I

I

I

I

 

I

I

 

 

39AC

Tőzsdei bizományosi áruügyletek fedezettsége

H, E

H, E

H, E

 

 

H, E

H, E

 

H, E

39AD

Árutőzsdei szolgáltatók saját számlás tevékenységének fedezettsége

H, E

H, E

H, E

 

 

H, E

H, E

 

H, E

39AE

Árutőzsdei szolgáltató – Ügyfél- és saját eszközök hely szerinti kimutatása

 

 

 

 

 

 

 

 

H, E

39AF

Árutőzsdei havi forgalom

V

V

V

 

 

V

V

 

V

39AG

Árutőzsdei szolgáltató – Felügyeleti díj számítása

 

 

 

 

 

 

 

 

G

39KC

Elszámolóház – Ügyfél- és saját tulajdonú értékpapír-állomány kimutatása

 

 

 

 

 

 

 

N

 

39KD

Elszámolóház – Pool alapú értékpapír-kölcsönzés

 

 

 

 

 

 

 

I

 

39KE

Elszámolóház – Háromoldalú értékpapír- kölcsönzés

 

 

 

 

 

 

 

I

 

39KF

Elszámolóház – Saját számlás értékpapír- kölcsönzés

 

 

 

 

 

 

 

I

 

39KG

Elszámolóház – Nem teljesítési értesítés

 

 

 

 

 

 

 

I

 



BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓK TÖRZSADATAI

KTATE1

INTÉZMÉNYI ALAPADATOK

S

S

S

 

 

 

 

S

S

KTATE2

VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEK ADATAI

S

S

S

 

 

 

 

S

S

KTATE3

KÖNYVVIZSGÁLÓ ADATAI

S

S

S

 

 

 

 

S

S

KTATE4

KISZERVEZÉS ADATOK

S

S

S

 

 

 

 

S

S



FIÓKTELEP TÖRZSADATAI

KTAFTE1

INTÉZMÉNYI ALAPADATOK

 

 

 

 

 

S

S

 

 

KTAFTE2

VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEK ADATAI

 

 

 

 

 

S

S

 

 



Felügyelethez küldendő adatok gyakorisági sorrendben az adatszolgáltatók csoportjai szerint

NAPI JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 30A1, 30A2, 30D, 30E, 30F1, 30F2, 30G kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 30A1, 30A3, 30D, 30E, 30F1, 30F2, 30G kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 30D, 30E, 30F1, 30F2, 30G kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatást nem nyújtó és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 30A1, 30A3 kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 30D, 30E, 30F1, 30F2, 30G kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: 30D, 30E, 30F1, 30F2, 30G kezdetű sorok.
NAPI JELENTÉS – Elszámolóház: 39KC kezdetű sor.
HETI JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 30B, 30C, 30K1, 30K2, 30L1, 30L2, 30M1, 30M2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
HETI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatás engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 30C, 30K1, 30K2, 30L1, 30L2, 30M1, 30M2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
HETI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 30C, 30K1, 30K2, 30L1, 30L2, 30M1, 30M2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
HETI JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 30B, 30C, 30K1, 30K2, 30L1, 30L2, 30M1, 30M2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
HETI JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: 30C, 30K1, 30K2, 30L1, 30L2, 30M1, 30M2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
HETI JELENTÉS – Árutőzsdei szolgáltató: 39AC, 39AD, 39AE kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 31A, 31B, 31C, 31D, 31E, 32A, 32B, 33A, 33B, 33C, 33D, 34A1, 34A2, 34B1, 34B2, 34B3, 34B4, 34C1, 34C2, 34C3, 34D1, 34D2, 34D3, 34D4, 35A, 35B, 36D1, 36D2, 36D3, 36F, 39AF kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 34B3, 34B4, 34C1, 34C2, 34C3, 35A, 35B, 36D3, 36F, 39AF kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 34B3, 34B4, 34C1, 34C2, 34C3, 35A, 35B, 39AF kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatást nem nyújtó és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 36D3, 36F kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 31A, 31B, 31D, 31E, 32A, 32B, 34B1, 34B2, 34B3, 34B4, 34C1, 34C2, 34C3, 34D1, 34D2, 34D3, 34D4, 35A, 35B, 39AF kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: 34B3, 34B4, 34C1, 34C2, 34C3, 35A, 35B, 39AF kezdetű sorok.
HAVI JELENTÉS – Árutőzsdei szolgáltató 39AF kezdetű sor.
NEGYEDÉVES JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 37A, 37B1, 37B2, 37C, 37D, 37E kezdetű sorok.
NEGYEDÉVES JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 37E kezdetű sor.
NEGYEDÉVES JELENTÉS – Befektetési szolgáltatás engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 37E kezdetű sor.
NEGYEDÉVES JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 37C kezdetű sor.
NEGYEDÉVES JELENTÉS – Árutőzsdei szolgáltató: 37C, és 39AG kezdetű sorok.
FÉLÉVES JELENTÉS – Befektetési vállalkozás által konszolidált csoport: 30A1, 30A2, 31KA, 31KB, 31KC, 31KD, 32KA, 33KA, 33KB, 33KC, 33KD, 36A1, 36A2, 36A3C, 36A3E, 36A3G, 36A3H, 36A3J, 36A3U, 36A4C, 36A4E, 36A4G, 36A4H, 36A4J, 36A4U, 36A5, 36A6, 36A7, 36A8, 36B1, 36B2, 36B3, 36B4, 36B5, 36B6, 36B7, 36C1, 36C2, 36D1, 36D2, 36D3, 36E, 36F, 37A kezdetű sorok.
ÉVES JELENTÉS – Befektetési vállalkozás auditált éves beszámolója alapján: 31A, 31B, 31C, 31D, 31E, 32A, 32B, 33A, 33B, 33C, 33D kezdetű sorok.
ÉVES JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: KTATE1, KTATE2, KTATE3, KTATE4 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: KTATE1, KTATE2, KTATE3, KTATE4 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Befektetési szolgáltatás engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: KTATE1, KTATE2, KTATE3, KTATE4 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Elszámolóház: KTATE1, KTATE2, KTATE3, KTATE4 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Árutőzsdei szolgáltató: KTATE1, KTATE2, KTATE3, KTATE4 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: KTAFTE1, KTAFTE2 törzsadatok.
ÉVES JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: KTAFTE1, KTAFTE2 törzsadatok.
ESETI JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 38A, 38B, 38C, 38D, 38E, 38F, 38G, 38H1, 38H2, 38I, 38J1, 38J2, 38J3, 38J4, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 38A, 38B, 38C, 38D, 38E, 38F, 38G, 38H1, 38H2, 38I, 38J1, 38J2, 38J3, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de a kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 38A, 38B, 38C, 38D, 38E, 38F, 38G, 38H1, 38H2, 38I, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Befektetési szolgáltatást nem nyújtó és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 38J1, 38J2, 38J3, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 38H1, 38H2, 38I, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: 38H1, 38H2, 38I, 38K, 38L, 38M kezdetű sorok.
ESETI JELENTÉS – Elszámolóház 39KD, 39KE, 39KF, 39KG kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Befektetési vállalkozás: 30B, 30C, 36A1 36A2, 36A3H, 36A3E, 36A3U, 36A3G, 36A3C, 36A3J, 36A4H, 36A4E, 36A4U, 36A4G, 36A4C, 36A4J, 36A5, 36A6, 36A7, 36A8, 36B1, 36B2, 36B3, 36B4, 36B5, 36B6, 36B7, 36C1, 36C2, 36E, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 30C, 36A1, 36A2, 36A3H, 36A3E, 36A3U, 36A3G, 36A3C, 36A3J, 36A4H, 36A4E, 36A4U, 36A4G, 36A4C, 36A4J, 36A5, 36A6, 36A7, 36A8, 36B1, 36B2, 36B3, 36B4, 36B5, 36B6, 36B7, 36C1, 36C2, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Befektetési szolgáltatási engedéllyel rendelkező, de kereskedési könyv vezetése alól felmentést kapott hitelintézet: 30C, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Befektetési szolgáltatást nem nyújtó és kereskedési könyvet vezető hitelintézet: 36A1, 36A2, 36A3H, 36A3E, 36A3U, 36A3G, 36A3C, 36A3J, 36A4H, 36A4E, 36A4U, 36A4G, 36A4C, 36A4J, 36A5, 36A6, 36A7, 36A8, 36B1, 36B2, 36B3, 36B4, 36B5, 36B6, 36B7, 36C1, 36C2 kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Külföldi székhelyű befektetési vállalkozás magyarországi fióktelepe: 30B, 30C, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Külföldi székhelyű hitelintézet befektetési szolgáltatást nyújtó magyarországi fióktelepe: 30C, 39AC, 39AD kezdetű sorok.
ELŐKÉSZÍTETT JELENTÉS – Árutőzsdei szolgáltató: 39AC, 39AD, 39AE kezdetű sorok.

2.15 Az adatszolgáltatás formai követelményei

Az adatszolgáltatást a Felügyelet akkor tekinti teljesítettnek, ha a befektetési szolgáltató az időszaknak megfelelő teljes jelentést hiánytalanul, az előírt formátumokban beküldte.
Amikor a befektetési szolgáltató önellenőrzési vagy belső ellenőrzési tevékenysége kideríti, hogy a szolgáltatott adatok korrekcióra szorulnak, akkor a módosítást visszamenőleg attól a időszaktól (naptó, héttől, hónaptól, negyedévtől, évtől) kezdve kell végrehajtani, amelyben az adat módosításra szorul. Amikor az Adatszolgáltató vagy a Felügyelet megállapítja, hogy a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása javításra szorul (pl. téves adatközlés) akkor a javított sorokat tartalmazó teljes jelentést 2 munkanapon (papír formátumban egy példányban 3 munkanapon) belül a Felügyelet részére a teljes jelentést meg kell küldeni. A javítást elektronikus formában, és – azoknál a jelentéseknél, amelyeket papíron is teljesíteni kell, – papíron is meg kell küldeni.
A PSZÁF sorkód az egyes tételek alábontását is jelzi. A PSZÁF sorkódnál az első (számjegyek – betű – számjegyek kombináció) jelcsoport a főcsoportot, az azt követőek – számok helyi értékük sorrendjében – csoportot, alcsoportot stb. jelölnek. Az ismétlő soroknál a PSZÁF sorkód folyamatosan kell növelni.
A jelentések úgy kerültek kialakításra, hogy lefedjék az adatszolgáltató egy-egy tevékenységi körének egy-egy közgazdasági-kockázati vetületét. Nem kell kitölteni azokat a sorokat, mezőket
– amelyek olyan tevékenységről várnak adatot, amely végzésére nincs engedélye (ilyen lehet például a befektetési hitel nyújtásáról a 34B1 kezdetű sorok, vagy a 30E113 sor, az értékpapír-kölcsönzésről a 34C3 kezdetű sorok vagy 30E41 sor stb.) az adatszolgáltatónak,
– az ismétlősorok mezőibe akkor sem kell értéket írni, ha az engedélyezett tevékenységre vonatkozik ugyan, de az adatszolgáltatónak nincs jelenteni valója, vagyis az ismétlősor minden a jelentett értéke nulla lenne,
– a valós értékelést bemutató mezőkbe, ha az adatszolgáltató még nem alkalmaz valós értékelést.
Minden egyéb esetben értéket (legalább nullát) kell beírni a mezőbe.
A mezőkbe csak bizonylattal alátámasztott és a befektetési szolgáltató nyilvántartásaiban rögzített gazdasági eseményekről kerülhet be adat. A nyilvántartási rendszernek meg kell felelni a jogszabályi előírásoknak, s a felügyeleti ellenőrzésre is alkalmasnak kell lennie. Biztosítani kell, hogy a befektetési szolgáltató működését szolgáló belső szabályzatok, előírások, az ügyletekre vonatkozó dokumentációk, szerződések, valamint a számviteli és egyéb nyilvántartások magyar nyelven álljanak rendelkezésre.
Amíg a ,,szövegfájl'' sorait a ,,szövegfájl''-ban is megjelenő a PSZÁF sorkódok azonosítják, addig az Adatszolgáltatási útmutatóban a mezők azonosítására használt a), b), c) stb. jelek csak a mező helyét jelölik ki a ,,szövegfájl''-ban, de ott nem jelennek meg. Így az a) mező az ,,szövegfájl'' megfelelő sorának a PSZÁF kód és a vonatkozási idő utáni első mezőt jelöli, a b) a másodikat, a c) a harmadikat, s így tovább. A módosítás jelzésére szolgáló mező z) jelölése azt jelzi, hogy a mező adata, függetlenül a sor mezőinek számától, a sor utolsó adata. A ,,szövegfájl'' formátum részletes szabályait az ,,Adatszolgáltatói jelentés összeállítása, elküldése'' című felhasználói kézikönyv tartalmazza. A papíron és az elektronikus formátumban szolgáltatott adatoknak meg kell egyezni. A kétféle módon benyújtott adatok egyezéséért az adatszolgáltatásért felelős vezető felel.
A pénznemben kifejezett adatokat nagyságrendváltás (például forint helyett ezer forint) nélkül kell megadni.
A ,,szövegfájl'' formátumok előállításához a Felügyelet kitölthető ,,excel-táblákkal'' és a táblákat szövegfájl formátummá alakító ,,makró''-val nyújt segítséget. A jelentéskészítést segítő ,,excel-táblák'' a felügyelet honlapján érhetők el. Az egyes ,,excel-táblákban'' az adatokat kizárólag az erre kijelölt helyekre (a sorok és oszlopok metszéspontjában elhelyezkedő mezőkbe) kell beírni. Az ,,excel-táblák'' ,,Megnevezés'' mezőibe az adatszolgáltatók nem írhatnak adatot, szöveget.
Azokat a jelentéseket, amelyekre a rendelet papíros formátumú adatszolgáltatást is előír, a papíralapú jelentést ,,szövegfájl'' formátumban, oldalanként az adatszolgáltató nevével és az adatszolgáltatásért felelős vezető aláírásával ellátva kell megküldeni. Az adatok titkosságáért csak az adattovábbítás után vállal felelősséget a Felügyelet.
A Felügyeleti jelentések formáját, szerkezetét megváltoztatni nem lehet.
A táblák szöveges mezőibe történő adatbevitelkor vessző karakter nem használható.
Az adatszolgáltatást a Felügyelet akkor tekinti határidőre teljesítettnek, ha a befektetési szolgáltató az időszaknak megfelelő teljes jelentést hiánytalanul, az előírt formátumokban beküldte, és az elektronikusan küldött jelentés az adatfogadó rendszerben „elfogadva” státuszt kap, valamint a papír alapú jelentés is beérkezik a Felügyeletre az e rendeletben meghatározott határidőig.
A módosított táblákban a javítás miatt módosuló minden sort (beleértve az összegző sorokat is) a Mód oszlopban „M”-mel kell megjelölni. Elektronikus úton a Felügyelet jelentésfogadó rendszerébe küldött módosításnál a teljes jelentést kell megküldeni.

3. Az adatszolgáltatás tartalmi követelményei

Az adatszolgáltatás egyes sorai (pl. a mérleg sorok) forint és deviza, valamint összesen mezőket tartalmaznak. A devizában végzett műveleteknél, illetve a devizaállományoknál – a kereskedési könyv állományai kivételével – a deviza forintértékét mindig a beszámolás időpontjában – így a hó utolsó napjára vonatkozóan is – az adatszolgáltatóra érvényes számviteli szabályok szerinti devizaárfolyamon kell kimutatni. A devizatételek átértékelését a vonatkozó számviteli szabályok szerint kell elvégezni. A devizában végzett műveletekből származó kereskedési könyvi pozíciók esetében a 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásai szerint kell eljárni.
Az egyes (eszköz és forrás, illetve eredménykimutatási) tételek részletezése a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint a befektetési vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 251/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet szerinti előírásoknak megfelelően történik.
A Tpt. 173. § (1) bekezdése alapján kereskedési könyv vezetésére kötelezett befektetési szolgáltatók, illetve a Hpt. 76. § (3) bekezdése alapján kereskedési könyv vezetésére kötelezett hitelintézetek kereskedési könyvi kockázatvállalásaira – ideértve a hitelintézetek között, a hitelintézetek és befektetési szolgáltatók között, illetve a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank között befektetési eszközökkel végzett tevékenységből (likviditás- és kockázatkezelési tevékenység); továbbá a hitelintézet által saját kibocsátású kötvényével végzett adásvételi és csere ügyletekből származó bevételt is –, és azok tőkekövetelményeire vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség e rendelet hatálya alá tartozik.
Az értékpapírok állományára vonatkozó jelentésekben az érvénytelen/lejárt értékpapírokat nem kell szerepeltetni.
A két devizanemes, illetőleg más páros ügyleteiket (FRA-ügyletek, swap-ügyletek) a heti jelentés kivételével az összes állományi és forgalmi adatokat tartalmazó sorokon ügyletenként – egyszeresen – kell jelenteni.
A forgalmi típusú jelentéseknél (heti jelentés, havi forgalmi jelentés) a forintra átszámítás az ügylet napján érvényes árfolyammal történik az intézmény számviteli politikájában lefektetetteknek megfelelően.

4.16 Az adatszolgáltatás határideje

Az elektronikus határidők tekintetében egy munkanap 17.00 óráig tart. Az adatszolgáltatásra vonatkozó határidők a jelentések elektronikus úton történő beérkezésére vonatkoznak.

5.17 Adatvédelem

A biztonságos adatindításról az adatszolgáltatónak kell gondoskodni. Az adatszolgáltatás teljes folyamatában a titokvédelemre vonatkozó jogszabályokat be kell tartani.

6. Jogszabályok rövidítései

BSzKr: a befektetési vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló a 251/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet és módosításai.
Cstv.: az 1991. évi XLIX. törvény a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról és módosításai.
EU: Európai Unió.
Hpt: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény.
KKr.: 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet a kereskedési könyvben nyilvántartott pozíciók, kockázatvállalások, a devizaárfolyam kockázat és nagykockázatok fedezetéhez szükséges tőkekövetelmény megállapításának szabályairól és a kereskedési könyv vezetésének részletes szabályairól.
MFr: A befektetési vállalkozások kintlévőségei, befektetései, mérlegen kívüli tételei és a fedezetei minősítésének, illetőleg értékelésének szempontjairól szóló 10/2002. (II. 20.) PM rendelet.
OKr: A befektetési vállalkozások országkockázatának tőkekövetelményéről szóló 8/2002. (II. 20.) PM rendelet.
ÖFMr: a szavatoló tőke fizetőképességi mutató összevont alapú számításáról szóló 23/2003. (X. 3.) PM rendelet.
PIBB: a pénzügyi intézmények (hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások), a befektetési vállalkozások és a biztosító részvénytársaságok gyűjtő neve.
Szmt: a számvitelről szóló 2000. évi C számú törvény és módosításai.
TMMr: a fizetőképességi mutató számítására vonatkozó 13/2001 (III. 9.) PM rendelet.
Tpt.: a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény.

7. Fogalmak

Az alábbiakban közölt fogalmak az adatszolgáltatásra, valamint a kitöltési útmutatóra érvényesek.
Az adatszolgáltató (a közvetlen tulajdon alapján hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű) tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás: olyan jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, amelyben a befektetési szolgáltató vagy a befektetési szolgáltató tulajdonosa, igazgatósági tagja, felügyelő bizottsági tagja, ügyvezetője, illetve ezek közeli hozzátartozója a Gt. 289. § szerinti befolyásoló részesedéssel rendelkezik.
Az adatszolgáltató (a közvetlen tulajdon alapján hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű) tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó természetes személy: Az adatszolgáltató hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás tulajdonosa, igazgatósági tagja, felügyelő bizottsági tagja, ügyvezetője, illetve ezek közeli hozzátartozója.
Alklíring tag: az a közvetett elszámolási jogosítvánnyal rendelkező személy, aki a KELER Rt. tőzsdei elszámolási szolgáltatásainak igénybevételére egy klíringtaggal szerződést kötött.
Értékpapírok fizikai készlete: Az értékpapíroknak – mind a nyomtatott, mind a dematerializált értékpapíroknak – a jelentés tárgynapjára vonatkozóan elszámolt, és az őrzési helyeken, továbbá az elszámolóházi számlákon meglévő tényleges készlete.
Értékpapírok jogi készlete: Az értékpapírok fizikai készletének azon értékpapírok állományával korrigált készlete, amelyekre vonatkozó tulajdonjog a jelentés tárgynapján fennáll, de még nem került a tulajdonos birtokába, illetve nem került ki birtokából. Az értékpapírok jogi készletének meghatározásakor az értékpapírok fizikai készletét a tárgynapon elszámolás alatt lévő állományváltozásokkal – eladásokkal és vételekkel – kell módosítani.
Devizabelföldi: az a természetes személy, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (személyi igazolványa) van; a vállalkozás és egyéb gazdálkodó, ha a székhelye belföldön van, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldi állampolgár önálló magyarországi vállalkozása.
Devizakülföldi: a természetes személy, ha nincs az illetékes magyar hatóság által kiadott, érvényes személyazonosító igazolványa, a vállalkozás és egyéb gazdálkodó, ha székhelye külföldön van, a devizabelföldi vállalkozás és szervezet külföldön működő fióktelepe, a devizakülföldinek a belföldön lévő képviselete, a vámszabad területi társaság, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, ha a fióktelepet vámszabad területen létesítették, illetve ott működik.
Halmozó részvény: a jegyzett és befizetett részvények közül azok, amelyek osztalék-elsőbbségiek, továbbá a nyereséges év(ek)ben a korábbi (esetleg) veszteséges év(ek)ben elmaradt hozamokra is feljogosítanak. A Gt. 184. §-a (2) értelmében ,,Ha valamelyik évben az osztalékelsőbbséget biztosító részvények után bármely okból nem került sor az osztalék kifizetésére, a következő évben más részvényfajtába, illetve részvényosztályba tartozó részvényekre – ha az alapító okirat (alapszabály) eltérően nem rendelkezik – a részvénytársaság csak akkor fizethet osztalékot, ha az osztalék elsőbbséget biztosító részvények után járó elmaradt osztalék maradéktalanul kifizetésre került''. Az osztalék-elsőbbségi részvények csak akkor nem minősülnek halmozó részvénynek, ha az alapító okirat ,,eltérően rendelkezik''.
Fióktelep: olyan üzletviteli hely, amely jogilag nem önálló részét képezi egy befektetési szolgáltatónak, és amely közvetlenül nyújt befektetési szolgáltatásokat; egyetlen fióktelepnek tekintendő valamennyi üzletviteli hely, amelyet ugyanabban az államban létesített egy olyan befektetési szolgáltat, amelynek székhelye egy másik államban van.
Hitelintézet: amit a Hpt. annak minősít – a jegybank nem minősült hitelintézetnek.
Idegen tulajdonú értékpapír: az ügyfél tulajdonát képező értékpapír.
ISIN kód: elszámolóház által, a bejelentésre kötelezett értékpapírokra meghatározott egyedi azonosító kód.
Kapcsolt vállalkozás: az Szmt-ben ilyenként meghatározott vállalkozás.
Kereskedési könyvi bizományi ügyletek fedezetére (biztosítékára) vonatkozó fedezeti szorzók: állampapírok esetében – ide nem értve az állampapír-alapok befektetési jegyeit – a szorzó értéke 0,9, egyéb tőzsdei papíroknál – ideértve az állampapír-alapok befektetési jegyeit is – a szorzó értéke 0,8.
Klíringtag: közvetlen tőzsdei elszámolási jogosítvánnyal rendelkező jogi személy.
Nyitva szállítás bizományosi ügyleteknél: amennyiben az ügyfél rendelkezési jogot szerez a bizományosi ügyletből származó pénz-, illetve befektetési eszköz fölött, mielőtt a befektetési szolgáltató felé rendezte volna az ügyletből ráháruló minden pénzügyi teljesítési és/vagy befektetési eszköz szállítására vonatkozó szerződés szerinti kötelezettségét.
Piaci árral rendelkező befektetési eszköz: minden olyan befektetési eszköz, amelyre a jelentési időpontot megelőző egy naptári hónapban legalább öt, az adatszolgáltató által dokumentálható (de nem feltétlenül az adatszolgáltató által lebonyolított) kötés történt, illetve legalább öt alkalommal volt rá nyilvános vételi/eladási árajánlat.
PSZÁF-kód: az ismeretlen ISIN kódú értékpapírok azonosítására szolgáló, kizárólag az adatszolgáltatás teljesítésére kialakított kód, amit a PSZÁF a jelentésrendszerbe épített regisztrációs kérelemre ad meg.
Szoros kapcsolat: ,,két vagy több természetes vagy jogi személy között fennálló ellenőrző befolyásnak vagy részesedési viszonynak minősülő kapcsolat. Ha egy személy olyan személlyel áll ellenőrző befolyásnak minősülő kapcsolatban, amely maga is ellenőrző befolyást gyakorol egy harmadik személyre, akkor e harmadik személyt is a legfelső szinten lévővel szoros kapcsolatban állónak kell tekinteni. Szoros kapcsolat jön létre két vagy több személy között is, ha ugyanazon személyek ellenőrző befolyása alatt állnak'' (Hpt. 2. számú melléklet, II. Az összevont felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások, 5. pont).
Tőzsde: az elfogadott (lehet magyar és külföldi) ország Tpt. szerinti tőzsdéje – a befektetési szolgáltatásokról kitöltendő mezőkben a befektetési eszközök (Tpt. 82. § – Magyarországon a BÉT és a BÁT pénzügyi szekciói), az árutőzsdei szolgáltatásokról kitöltendőkben a nem befektetési eszközök tőzsdei kereskedését (Magyarországon a BÁT nem pénzügyi szekciói) veendők figyelembe.
T nap: az ügyletkötés napja.
Ügyfél: minden vállalkozás, intézmény, valamint természetes személy, amely a befektetési szolgáltatóval befektetési és kiegészítő befektetési szolgáltatás igénybevételére irányuló üzleti, szerződéses kapcsolatban áll.
Ügyfél azonosító: belföldi vállalkozások esetén a törzsszám (az adószám első nyolc számjegyét), belföldi természetes személyeknél a születési dátum, külföldi ügyfél esetében az adatszolgáltató által alkalmazott azonosító (pl. SWIFT kód).
Ügyfélcsoport: amit a Hpt. annak minősít.
Ügyleti fedezet: a bizományosi ügyletek fedezetének az alábbi követelményeknek kell eleget tennie:
– A fedezeti célú pénz- és befektetési eszközt az adatszolgáltató nyilvántartásaiban az ügyfél többi eszközétől elkülönítetten mutatja ki, és egyértelmű módon kapcsolja össze a fedezett ügylettel.
– Az ügyféllel kötött szerződés, valamint az ügyfél vagyoni helyzete biztosítja, hogy a fedezetbe vont eszközök az ügyfél nem teljesítése esetén önállóan (tekintett nélkül a köztük lévő egyéb szerződésekre) és korlátozás nélkül18 bevonható az ügylet rendezésébe.
– Fedezeti célú befektetési eszközként csak piaci árral rendelkező befektetési eszközök vehetők figyelembe.
– Az ügylet zárásáig (teljes körű rendezéséig, illetve az ügyletből származó esetleges veszteség leírásáig) a fedezeti eszközöknél az ügyfél rendelkezési joga nem terjed ki a fedezet elvonására. E feltétel nem jelenti azt, hogy az egyszer fedezetbe vont eszközök nem cserélhetők az ügyfél és a befektetési szolgáltatást nyújtó közös döntéseként, de a fedezetbe vont eszközök mennyisége és értéke minden üzleti napon legyen elkülönítetten és egyértelműen kimutatva.
– Az elszámolás napjáig vagy az elszámolás napján, a megbízás elfogadásáig megkötött tőzsdei ügyletekből származó, a KELER Rt. elszámolása alatt lévő, ügyfél pénz- és befektetési eszköz követelések más ügyletek biztosítékaként figyelembe vehetők.
Vonatkozási idő: az az időpont, illetve időszak, amelyre az adatszolgáltatás vonatkozik.

II. Rész

AZ ADATSZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ RÉSZLETES SZABÁLYOK19

I.20 NAPI JELENTÉSEK

30A1 kezdetű, a kereskedési könyvben nyilvántartott kockázatok, a devizaárfolyam kockázat és az árukockázat napi tőkekövetelményét bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Sztenderd módszer szerint
b) Belső modell alapján számított
c) Tőkekövetelmény.
A sorokat a KKr. által meghatározottak szerinti kockázatok figyelembevételével a befektetési vállalkozásnak és a kereskedési könyvet vezető hitelintézetnek naponta kell elkészíteni. A sorok a kereskedési könyv a tevékenység egészében meglévő devizaárfolyam kockázat és árukockázat napi tőkekövetelményének összetevőit mutatják ki. A standard módszert választó intézményeknek a részletező sorokban feltüntetett kockázati kategóriák tőkekövetelményét az a) mezőben feltüntetnie. A belső modellt használó intézménynek az adott kockázatra vonatkozóan a modell által számított értéket kell a b) mezőben feltüntetnie. A c) tőkekövetelmény mezőben meg kell ismételni az adott kategóriára számított – a) vagy b) mezőben szereplő értéket.
A sorok:
30A11 Kereskedési könyv tőkekövetelménye
30A111 Pozíciókockázat tőkekövetelménye
30A1111 Kötvények egyedi pozíciókockázatának tőkekövetelménye
30A1112 Kötvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye
30A1113 Részvények egyedi pozíciókockázatának tőkekövetelménye
30A1114 Részvények általános pozíciókockázatának tőkekövetelménye
30A1115 Opciók (gamma és vega kockázatok) további tőkekövetelménye
30A1116 Egyéb értékpapírok pozíciókockázatának tőkekövetelménye
30A112 Partnerkockázat tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1121 Saját számlás ügyletek nyitva szállításának tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1122 Bizományosi ügyletek nyitva szállításának tőkekövetelménye
Ezen soron lévő bizományosi ügyleteinek partnerkockázati tőkekövetelményét a jelen útmutatóban leírtak (v.ö.: a nyitva szállítás, az ügyleti fedezet fogalmai valamint a 36B2 kezdetű sorokhoz írt útmutató) szerint kell meghatározni. A b) mező zárolt.
30A1123 Letétek, díjak, jutalékok és egyéb partnerkockázatok tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1124 Késedelmes teljesítés tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1125 Repó- és értékpapír-kölcsönzési ügyletek tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1126 Tőzsdén kívüli határidős ügyletek tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A1127 Egyéb tőzsdén kívüli származtatott ügyletek tőkekövetelmény
A b) mező zárolt.
30A113 Nagykockázat tőkekövetelménye
A b) mező zárolt.
30A12 Devizaárfolyam-kockázat tőkekövetelménye
Ebben a sorban kell feltüntetni a tevékenység egészére számított devizaárfolyam-kockázat tőkekövetelményét. A tőkekövetelmény sorába a választott módszer alapján a befektetési vállalkozásnak és a hitelintézetnek is a KKr. szabályai szerinti tőkekövetelmény összegét kell beírni.
30A13 Árukockázat tőkekövetelménye
A sorban kell feltüntetni a tevékenység egészére számított árukockázat tőkekövetelményét. A tőkekövetelmény sorába a választott módszer alapján a befektetési vállalkozásnak és a hitelintézetnek is a KKr. szabályai szerinti tőkekövetelmény összegét kell beírni.

30A2 kezdetű, a Szavatoló tőke tíz százalékát meghaladó kockázatvállalásokat bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Ügyfél/Ügyfélcsoport neve
b) Kód (A;T;K;V;S;E)
c) Ügyfél-azonosító
d) Befektetési hitelek összege
e) Halasztott fizetések összege
f) Váltókövetelések
g) Vagyoni részesedések
h) Nem kereskedési könyvi részvények
i) Nem kereskedési könyvi hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
j) Adott kölcsön – éven túli lejárat
k) Adott kölcsön – éven belüli lejárat
l) Egyéb mérlegen belüli tételek
m) Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéret
n) Kezességvállalás
o) Peres ügyekkel kapcsolatos kötelezettségek
p) Egyéb függő és jövőbeni kötelezettségek
q) Függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek összesen (m+n+o+p)
r) Nem kereskedési könyvi határidős ügyletek
s) Nem kereskedési könyvi kockázatvállalások összesen (d+e+f+g+h+i+j+k+l+q+r)
t) Bizományosi ügyletekből származó pozíciókockázatok
u) Saját számlás ügyletekből származó pozíciókockázatok
v) Bizományosi ügyletekből származó partnerkockázatok
w) Saját számlás ügyletekből származó partnerkockázatok
x) Kereskedési könyvi kockázatvállalások összesen (t+u+v+w)
y) Kockázatvállalások összesen (s+x)
Az ügyfeleket (ügyfélcsoportokat) az összes kockázatvállalás (y) mező) szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Ügyfélcsoport esetén a csoportot a kockázatvállalás szempontjából meghatározó tagja nevével kell szerepeltetni.
A sorok:
30A21 Összesen
Az a), b) és c) mezők zároltak.
30A2101
....
30A2199 ismétlősorok.
30A21ij b) mezőben szereplő kódok értelmezése:
A – az adatszolgáltató Szmt. 3. § (2) 1. szerinti anyavállalata
T – az adatszolgáltató anyavállalatnak nem minősülő, hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosa (természetes személy, jogi személy, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság)
K – az adatszolgáltató Szmt. 3. § (2) 2–4. szerinti kapcsolt vállalkozása
V – az adatszolgáltató hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás (a jogi személy, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság)
S – az adatszolgáltató hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó természetes személy
E – a fenti kategóriába nem tartozó személyek, szervezetek és vállalkozások
30A21ij c) mezőben az adóst (ügyfelet) azonosító adatot kell feltüntetni.
A jelentés többi részén az egyes kockázatvállalások nettó értékét feltüntetni. A nettó érték ebben e sorokon azt jelenti, hogy a nem kereskedési könyvi mérlegen belüli kockázatvállalásoknál a kockázatvállalás értékvesztéssel csökkentett könyv szerinti értéke további csökkentéseként figyelembe lehet venni az óvadéknak minősülő biztosítékok értékét. (Az óvadéknak nem minősülő egyéb biztosítékokat nem lehet csökkentő tényezőként figyelembe venni.) A nem kereskedési könyvi mérlegen kívüli kockázatvállalások esetében figyelembe lehet venni a nagykockázat vállalásnak megfelelő, a Tpt. 178. § (6) bekezdési szerinti ügyletkockázati súlyokat.
A halasztott fizetések mezőben azokat az ügyleteket kell feltüntetni, ahol a fizetési haladék önálló szerződés alapján áll fenn, és a megvásárolt befektetési eszköz a befektetési szolgáltató javára óvadékként ténylegesen rendelkezésre áll. Minden olyan fizetési haladékot, amely nem önálló, a befektetési eszköz óvadéki jellegét kikötő szerződés eredménye, a kereskedési könyvben kell kezelni és kiszámítani a hozzá kapcsolódó tőkekövetelményt.
A nem kereskedési könyvi kockázatok esetében az l) mezőben kell feltüntetni az összes olyan – az adott ügyféllel kapcsolatban a d)–k) mezőkben nem részletezett – eszköztétel összegzett könyv szerinti értékét, amelyek a tőkemegfelelésre vonatkozó jogszabály szerint nem minősülnek nulla százalékos súlyozású tételnek.
A kereskedési könyvi kockázatvállalások értékét a KKr. nagykockázat számítására vonatkozó, a 38. § (1) bekezdésében foglalt előírásai szerint kell feltüntetni azzal, hogy a 38. § (1) bekezdés b) pontjában említett jegyzési garanciavállalást a IV. fejezet szerinti pozíciókockázatok között kell szerepeltetni. A bizományosi ügyletekből származó pozíciókockázatok között a 36A8 kezdetű sorok módján felvett fedezetek piaci értékét kell bemutatni.

30A3 kezdetű a szavatoló tőke három százalékát meghaladó kereskedési könyvi kockázatvállalásokat bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Ügyfél/Ügyfélcsoport neve
b) Kód (A;T;K;V;S;E)
c) Ügyfél-azonosító
d) Bizományosi ügyletekből származó pozíciókockázatok
e) Saját számlás ügyletekből származó pozíciókockázatok
f) Bizományosi ügyletekből származó partnerkockázatok
g) Saját számlás ügyletekből származó partnerkockázatok
h) Kereskedési könyvi kockázatvállalások összesen
Az ügyfeleket (ügyfélcsoportokat) a sorokon a kereskedési könyvi összes kockázatvállalás (h) mező) szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Ügyfélcsoport esetén a csoportot a kockázatvállalás szempontjából meghatározó tagja nevével kell szerepeltetni.
A sorok:
30A31 Összesen
30A3101
....
30A3199 ismétlősorok.
30A3 b)-ben szereplő kódok értelmezése:
A – az adatszolgáltató Szmt. 3. § (2) 1. szerinti anyavállalata
T – az adatszolgáltató anyavállalatnak nem minősülő, hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosa (természetes személy, jogi személy, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság)
K – az adatszolgáltató Szmt. 3. § (2) 2–4. szerinti kapcsolt vállalkozása
V – az adatszolgáltató hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás (a jogi személy, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság)
S – az adatszolgáltató hitelintézetek esetében 10%-ot, befektetési vállalkozások esetében 5%-ot meghaladó részesedésű tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó természetes személy
E – a fenti kategóriába nem tartozó személyek, szervezetek és vállalkozások
30A3 c)-ben, az adóst (ügyfelet) azonosító adatot kell feltüntetni.
A kereskedési könyvi kockázatvállalások értékét a KKr. nagykockázat számítására vonatkozó, a 38. § (1) bekezdésében foglalt előírásai szerint kell feltüntetni azzal, hogy a 38. § (1) bekezdés b) pontjában említett jegyzési garanciavállalást a IV. fejezet szerinti pozíciókockázatok között kell szerepeltetni. A bizományosi ügyletekből származó pozíciókockázatok között a 36A8 kezdetű sorok módján felvett fedezetek piaci értékét kell bemutatni.

30B kezdetű, a pénzfedezettséget bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Összesen.
A sorokon a befektetési vállalkozás nyilvántartási rendszerében szereplő pénzeszközök tulajdonos és a hely szerinti megfeleltetését kell bemutatni.
A sorok:
30B1 Ügyfelek követelései
Ez az összesítő sor tartalmazza az ügyfeleket tárgynapon megillető – mind az ügyfélsz ámlán lévő, mind az arra át nem vezetett – pénzeszközöket.
30B11 Ügyfélszámlák bruttó követel egyenlege
Ez az összesítő sor a tárgynapra vonatkozóan az ügyfélszámlák követel egyenlegeit tartalmazza. Az összesítésnél bruttó elvet kell követni, a tartozások és követelések ügyfelek között nem nettósíthatóak, minden ügyfelet külön-külön kell számba venni.
Amennyiben a befektetési vállalkozás az ügyfélszámláról az ügyfél részére pénzkifizetést teljesít, akkor az ügyfelekkel szembeni tartozás összegének módosítását a számviteli politikában meghatározott elvek alapján kell végrehajtani.
30B12 Ügyfelek ügyfélszámlára át nem vezetett követelései
Ezen a soron kell feltüntetni az ügyfélszámlára át nem vezetett ügyfélpénzeket.
30B121 Ügyfélszámlával rendelkező ügyfelek követelései
30B122 Ügyfélszámlával nem rendelkező ügyfelek követelései
A 30B121–30B122 sorokban külön-külön kell feltüntetni azokat a tételeket, amelyek ügyfélszámla-szerződéssel rendelkező, illetve nem rendelkező ügyfeleket illetnek meg. (Pl. olyan osztalékfizetés összege, amelynek jóváírása – mivel az ügyfél nem rendelkezik a vállalkozásnál ügyfélszámlával – nem ügyfélszámlára történik és nem került még kifizetésre.)
30B2 Pénzeszközök
E jelentésben pénzeszköznek minősülnek a más szempontból (pl. számvitel, likviditás stb.) követelésnek tekintendő (pl. hitelintézetnek nem minősülő elszámolóháznál, elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél, más befektetési vállalkozásnál stb. lévő) tételek.
A részletező sorokban feltüntetett saját, illetve a megbízásra végzett befektetési szolgáltatási tevékenységből adódóan az ügyfeleket megillető pénzeszközök azon összegeit kell beírni, amelyeket a BSzKr. alapján a főkönyvi könyvelésben, illetve az analitikus nyilvántartásban külön kell szerepeltetni.
30B21 Pénztár és pénzforgalmi számlák
Itt a pénztárban és a különböző – részletezés szerinti – számlákon lévő pénzeszközök összegét kell kimutatni.
30B211 Pénztárak
Ide a részletező sorokban kimutatott – a BSzKr. előírása alapján külön nyilvántartott – saját, és – a megbízásra végzett befektetési szolgáltatási tevékenységből adódóan az ügyfeleket megillető – ügyfelekre összesített pénzösszeg napi záró egyenlegét kell szerepeltetni.
30B2111 Saját pénzeszköz
30B2112 Ügyfél pénzeszköz
30B212 Elszámolóházaknál lévő pénzeszköz
Itt kell a KELER Rt.-nél és más – nemzetközileg elismert, illetve a 13/2001. (III. 9.) számú, a tőkemegfelelési mutató számításáról szóló PM rendelet 2. § k) pontja szerinti – elfogadott elszámolóháznál lévő pénzeszközöket összesíteni.
30B2121 A KELER Rt.-nél vezetett számlák értéke összesen
A KELER számlák elnevezéseit a KELER Rt. jelenleg hatályos nyilvántartásai szerint jelöltük meg. Amennyiben az elszámolóház intézkedése következtében a megadott számlaszám megváltozik, a részletező sorokban feltüntetett számla megnevezésének (tartalmának) megfelelően kell az egyenleget jelenteni. A rendelet általános értelmezésétől eltérően a KELER-számlák megnevezésében lévő „ügyfél” kifejezés azoknál a számláknál fordul elő, ahol a befektetési vállalkozások által elhelyezett pénz nincs megbízónként egymástól, illetve a befektetési vállalkozások saját pénzeszközeitől elkülönítve (pl. az azonnali piaci elszámolásokhoz kapcsolódó számlák – 1001, 1002). Mivel itt az „ügyfél” a KELER szempontjából vett ügyfelet jelöl, a befektetési vállalkozás ügyfeleinek pénzeszközeit „megbízói” pénzeszközöknek nevezzük.
30B21211 Egyes kiemelt számlák összesen
Ezen a soron azokat a számlákat kell összesíteni, amelyek összegét a 30B212111–30B212115 sorokban – a saját és megbízói számlák alapján – feltüntettek.
A részletező sorokban a KELER Rt. által vezetett, és a jelentésben feltüntetett típusú pénzforgalmi számlák napi záró egyenlegeinek értékét kell jelenteni.
A KELER számlákat a saját, illetve a befektetési vállalkozás ügyfelét (megbízóját) megillető pénzeszközök szerint meg kell bontani az analitikus nyilvántartás alapján.
30B212111 Tőzsdeforgalmi ügyfélszámla (1001)
30B2121111 Saját pénzeszköz
30B2121112 Megbízói pénzeszköz
30B212112 Azonnali piac ügyfél alapbiztosíték alszámla (1002)
30B2121121 Saját pénzeszköz
30B2121122 Megbízói pénzeszköz
30B212113 Pool biztosíték alszámla (1013)
30B2121131 Saját pénzeszköz
30B2121132 Megbízói pénzeszköz
30B212114 Vételár letéti számla (1015 vagy 3015) – gabona és hús szekció
30B2121141 Saját pénzeszköz
30B2121142 Megbízói pénzeszköz
30B212115 Egyéb KELER-nél vezetett számlák
Ezen sorokban kell az egyéb, fel nem sorolt számlákon (pl. hozam számla) lévő – külön az ügyfeleket (megbízókat) megillető, és külön a saját – pénzeszközöket kimutatni.
30B2121151 Saját pénzeszköz
30B2121152 Megbízói pénzeszköz
30B21212 Saját alszámla (3001) – saját pénzeszköz
30B21213 Határidős saját alapbiztosíték alszámla (1004 vagy 3004) – saját pénzeszköz
30B21214 Segédfedezeti alszámla (1009 vagy 3009) – saját pénzeszköz
30B21215 Saját vételár letéti alszámla (1054) – saját pénzeszköz
30B21216 Megbízói alszámla (1006 vagy 3006) – megbízói pénzeszköz
30B21217 Határidős megbízói alapbiztosíték (1005 vagy 3005) – megbízói pénzeszköz
30B21218 Megbízói vételár letéti alszámla (1055) – megbízói pénzeszköz
30B2122 Más – elismert elszámolóháznál lévő pénzeszköz
Itt a befektetési vállalkozások által más elfogadott – nemzetközileg is elismert – elszámolóháznál elhelyezett pénzeszközöket kell kimutatni saját és megbízói bontásban.
30B21221 Saját pénzeszköz
30B21222 Megbízói pénzeszköz
30B213 Hitelintézetnél vezetett számla
Itt a befektetési vállalkozás által hitelintézet(ek)nél vezetett számlák napi záró egyenlegeinek értékét kell összesíteni, amelynél csak pozitív vagy nulla értéket lehet figyelembe venni. (Amennyiben a számla egyenlege negatív, akkor azt az összeget a 30B31. Igénybe vett hitelek sorban kell feltüntetni.)
30B2131 Saját pénzeszköz
Ezen a soron kell kimutatni a befektetési vállalkozás által bármely hitelintézetnél vezetett bankszámlán elhelyezett saját tulajdonú pénzeszközöket független attól, hogy betéti, letéti vagy egyéb pénzforgalmi számláról van szó.
30B2132 Megbízói pénzeszköz
Ide csak a banknál vezetett letéti – illetve kivételes esetben az elszámolási betét – számlán lévő ügyfél pénzeszköz összege kerülhet.
30B22 Elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél lévő pénzeszközök
Itt a befektetési vállalkozások által elszámolóháznak nem minősülő elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél elhelyezett pénzeszközöket kell kimutatni saját és megbízói bontásban.
30B221 Saját pénzeszköz
30B222 Megbízói pénzeszköz
30B23 Más befektetési szolgáltató(k)nál lévő pénzeszköz
Ezen a soron kell kimutatni a befektetési vállalkozás által bármely más befektetési vállalkozásnál (elsősorban a klíringtagoknál) elhelyezett pénzeszközöket saját és megbízói bontásban.
30B231 Saját pénzeszköz
30B232 Megbízói pénzeszköz
30B24 Ügynöknél lévő ügyfél pénzeszköz
A soron a befektetési vállalkozás ügynökénél lévő megbízói pénzeszközök összegét kell feltüntetni.
30B25 Úton lévő pénzeszköz
Úton lévő pénzeszköznek minősülnek a befektetési vállalkozás saját vagy ügyfele tulajdonában lévő azon pénzeszközök, amelyek a befektetési vállalkozás különböző külső vagy belső letéti helyei között (így különösen: hitelintézetnél vezetett számlák között, tőzsdeforgalmi számla és hitelintézetnél vezetett számla között, pénztár és hitelintézetnél vezetett számla vagy tőzsdeforgalmi számla között, illetve pénztárak között) mozgásban vannak, az utalást indító letéti hely nyilvántartásából kivezetésre kerültek, a célszámlán azonban még nem kerültek jóváírásra.
Az úton lévő pénzeszközök között külön – a részletező sorokban – kell kimutatni a saját, illetve ügyfél tulajdonú pénzeszközöket, valamint azokat, amelyeket a hitelintézetnél vezetett letéti számlán, valamint az elszámolóházaknál vezetett tőzsdeforgalmi számlán, illetve – kizárólag ügyfélpénz esetén – megbízói alszámlán már megterheltek, de a célszámlán még nem írtak jóvá. (Ennek bizonylata a terhelési bankszámlakivonat.)
30B251 Saját pénzeszköz
30B252 Megbízói pénzeszköz
30B261 Saját pénzeszközök összesen
Ezen a soron a befektetési vállalkozás saját tulajdonú pénzeszközeinek összegét kell szerepeltetni független attól, hogy melyik sorban került kimutatásra. (Itt ügyfélpénzeszközök nem lehetnek.)
Az ügyféltől árfolyamnyereség címén levont adó, amíg az intézmény ténylegesen nem fizeti meg, a saját pénzeszközök között kerül kimutatásra.
30B262 Ügyfélkövetelések pénzfedezete
Itt az összes pénzeszköznek – a saját pénzeszközök kiszűrésével – az ügyfeleket megillető részét kell kimutatni.
Ez a sor az ügyfélkövetelések pénzügyi fedezetét csak akkor mutatja tisztán, ha az elszámolóház – a Tpt. 347. § (1) bekezdésében foglaltak szerint – a befektetési vállalkozást és a befektetési vállalkozás ügyfeleit megillető befektetési eszközöket és pénzeszközöket – külön jogszabályban előírt módon – elkülönítve kezeli. Amennyiben a KELER-nél vezetett (pl. a 10010017 tőzsdeforgalmi) számlán a befektetési szolgáltató saját tulajdonú és megbízói (ügyfelek) tulajdonát képező pénzeszközei nincsenek elkülönítve, abban az esetben ezen a soron a befektetési vállalkozásnak a nyilvántartása alapján kell külön kimutatni az ügyfelek pénzeszközeit.
30B31 Igénybe vett hitelek (abszolút értéken)
Ebben a sorban kell szerepeltetni a befektetési vállalkozás által hitel- vagy kölcsönszerződés alapján igénybe vett bármilyen nemű hitel értékét. Az igénybe vett hitelt abszolút értéken kell szerepeltetni.
30B32 Saját számlán lévő állampapírok árfolyamértéke
Itt a saját számlán lévő állampapírok árfolyamértékét kell feltüntetni, amely azt a valószínűsíthető piaci értéket jelenti, amely mellett értékesíthetők a papírok.
30B4 Garancia alapok
Ide a befektetési vállalkozásnak a részletező sorok szerinti bontásban a KELER Rt. által visszaigazolt összegeket kell beírni.
30B41 KELER-nél lévő alapok (TEA)
30B42 KELER-nél lévő alapok (KGA)
30B5 Elsődleges fedezettség
Itt az elsődleges fedezettség mértékét kell kimutatni – azt az összeget, amennyivel a befektetési vállalkozás belső és külső letéti helyein (számláin) található ügyféltulajdonú pénzeszközök túl- vagy alulfedezik az ügyfelekkel szembeni bruttó kötelezettség összegét.
30B6 Másodlagos fedezettség
Az elsődleges fedezettségtől annyiban tér el, hogy a befektetési vállalkozás pénztárában lévő, az elszámolóházaknál vezetett saját számlákon elhelyezett, valamint más befektetési vállalkozásnál, elszámolóháznak nem minősülő elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél lévő saját pénzeszközöket, továbbá az úton lévő saját tulajdonú (a befektetési szolgáltató tulajdonában lévő) pénzeszközöket is figyelembe veszi.
Ugyanakkor levonásra kerül a külön (30B31 Igénybe vett hitelek) sorban feltüntetett a befektetési vállalkozás által (hitel- vagy kölcsönszerződés alapján) igénybe vett hitelek értéke a hitelből fedezett ügyfélkövetelések kiszűrésére.
A Tpt. 209. § (5) bekezdése alapján az ügyfelet megillető követelés a befektetési vállalkozás hitelezőjével szembeni tartozás kiegyenlítésére nem vehető igénybe. Ha azonban a befektetési vállalkozás annál a hitelintézetnél vesz igénybe hitelt, amelynél számláit is vezeti és a szerződés szerint a hitelintézet nem teljesítés esetén él óvadékjogával a befektetési vállalkozás nála vezetett, ügyfélpénzt tartalmazó számlája terhére, így a hitelből származó pénzeszközök csökkentik az elsődleges, másodlagos és harmadlagos pénzfedezettséget. Ettől eltér az az eset, amikor az adóssal szemben felszámolási eljárás miatt – a kötelezettség biztosítására nyújtott – óvadékkal már nem rendelkezhet a jogosult.
30B7 Harmadlagos fedezettség
Ebben a sorban az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek fedezettsége a fentiekben felsorolt pénzeszközök mellett a befektetési vállalkozás saját számláján lévő állampapírok árfolyamértékét, továbbá a Kollektív Garancia Alapban fennálló részesedéseket is figyelembe veszi. Az utóbbi eszközök nem képezik a befektetési vállalkozás saját rendelkezésű pénzeszközeit, azonban a kereskedési jog végleges visszavonása után saját rendelkezésűvé válnak.
30B8 Negyedleges fedezettség
Az ügyfélkövetelések negyedleges fedezettsége figyelembe veszi az előző három fedezettségi kategóriában levont, a 30B31 kódnál feltüntetett hitelek összegét is.
30B91 Ügyfélszámlák bruttó tartozik egyenlege
A tájékoztató adatok között kell kimutatni a befektetési vállalkozás ügyfelekkel szembeni pénzköveteléseit tartalmazó ügyfélszámlák tartozik egyenlegeinek összegét. Ez a sor nem érinti az előző sorokban feltüntetett pénzfedezettségre vonatkozó adatszolgáltatást és számítást.
30B92 Más – elismert – elszámolóháznál lévő alapok
A tájékoztató adatok között kell kimutatni a befektetési vállalkozás által más elfogadott (nemzetközileg elismert) elszámolóháznál lévő garanciaalapokba helyezett, az elszámolóházak által visszaigazolt pénzeszközöket.

30C kezdetű, az értékpapírok fedezettségét bemutató sorok

A sorokon a befektetési szolgáltató nyilvántartási rendszerében szereplő saját értékpapírok és az ügyfelek értékpapírra vonatkozó követelései, illetve értékpapírban fennálló kötelezettségei megfeleltetését a tulajdonos és a hely szerinti bontásban kell bemutatni. A sorokon a ,,fizikai készleteket'' kell jelenteni.
A saját tulajdonú papírokra és az ügyfelek papírjaira vonatkozó adatokat a befektetési szolgáltatónak és a befektetési szolgáltatási tevékenységet – így különösen bizományosi tevékenységet, portfóliókezelést, jegyzési garanciavállalást, letétkezelést, letéti őrzést, értékpapír forgalomba hozatali tevékenységet – folytató hitelintézeteknek is teljeskörűen kell szolgáltatnia
A sorokon a felsorolás értékpapír fajtánként történik. Az értékpapírokat az eredeti kibocsátó szerint kell csoportosítani és besorolni a következő sorrend szerint:
1. állampapírok, (ideértve az MNB-kötvényeket is)
2. tőzsdei részvények,
3. tőzsdén kívüli részvények (OTC) (ideértve a belföldi letétkezelő által kibocsátott másodlagos értékpapírokat és a külföldi letétkezelő által kibocsátott letéti igazolásokat is),
4. kárpótlási jegy,
5. befektetési jegy,
6. vállalati kötvények (ideértve a jelzálogleveleket is),
7. egyéb értékpapírok.
A PSZÁF sorkódok is ehhez a (fenti sorrendi) felsoroláshoz igazodnak.
A részletező sorok sorszámozása folyamatos, a külön – egy számmal – jelzett csoportsorok a részletezett értékpapírok technikai összesítésére szolgálnak.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
Az egyes értékpapírok, megnevezését tartalmazza csoportonként.
b) Me. Egység
A mezőben az alkalmazott mennyiségi egységet értékpapíronként kell feltüntetni (forint, külföldi pénznem, darab). A forintban denominált értékpapírok mennyiségi egysége a névérték, a nem forintban denominált, de a KELER Rt.-nél letéti őrzésben lévő értékpapíroké a darabszám. A más letéti helyen őrzött nem forintban denominált papírok mennyiségi egysége az őrző által kiállított letéti igazolás mennyiségi egysége.
c) ISIN kód
A mező az értékpapírok ISIN kódját tartalmazza. Amennyiben az értékpapírnak nincs, vagy a PSZÁF jelentésfogadó rendszerében még nem ismert az ISIN vagy PSZÁF kódja, a jelentés küldésekor regisztrációs kérelmet kell kitölteni a rendszerben előírtak alapján.
d) T 705 megbízói
A mező a tőzsdei elszámolási számláról készült, T+3 napos elszámolású értékpapírokra vonatkozó T705-ös kivonat21 megbízói állományú ,,fizikai'' készletét mutatja be.
e) T 705 saját
A mező a tőzsdei elszámolási számláról készült, T+3 napos elszámolású értékpapírokra vonatkozó T705-ös kivonat saját állományú ,,fizikai'' készletét mutatja be.
f) T 705 összesen (d+e)
g) A 705 megbízói
A tőzsdei elszámolási számláról készült, a T+2 napos elszámolású értékpapírokra vonatkozó A705-ös kivonat megbízói állományú ,,fizikai'' készletét mutatja be.
h) A 705 saját zárolt
A tőzsdei elszámolási számláról készült, a T+2 napos elszámolású értékpapírokra vonatkozó A705-ös kivonat saját állományú ,,fizikai'' készletének zárolt részét mutatja be.
i) A 705 saját szabad rendelkezésű
A tőzsdei elszámolási számláról készült, a T+2 napos elszámolású értékpapírokra vonatkozó A705-ös kivonat saját állományú ,,fizikai'' készletének szabad rendelkezésű részét mutatja be.
j) A 705 saját (h+i)
k) A 705 összesen (g+j)
l) T 761 összesen
Az összesített értékpapírszámla T761-es kivonata tényleges készletének összegét kell feltüntetni.
m) T 761-ből saját zárolt értékpapír
Itt kell kimutatni a T761-es számlán lévő értékpapírok közül a saját zárolt értékpapírok tényleges készletét.
n) T 761-ből saját szabad rendelkezésű értékpapír
Itt kell kimutatni a T761-es számlán lévő értékpapírok közül a saját szabad rendelkezésű értékpapírok tényleges készletét.
o) KELER összesen (f+k+l)
p) Saját értéktár
A befektetési szolgáltató saját értéktárában elhelyezett (saját és ügyfél tulajdonú) értékpapírok tényleges készletét kell feltüntetni.
q) Elismert elszámolóháznál (értéktárnál
A KELER-en kívüli nemzetközileg elismert elszámolóháznál (értéktárnál) lévő értékpapírok értékét letéti igazolás szerint,
r) Egyéb külső helyen
Az egyéb külső helyen őrzött értékpapírokat kell bemutatni, ideértve az óvadékként, biztosítékként más befektetési szolgáltatónál elhelyezett értékpapírok értékét is az óvadéki/biztosítéki szerződés szerint.
s) Szállítás alatt
Azokat az értéktárból vagy külső letétből kiszállított és a nyilvántartásból kivezetett értékpapírokat kell itt bemutatni, melyek a rendeltetési helyen még nem kerültek jóváírásra.22
t) Értékpapírok összesen (o+p+q+r+s)
u) Saját állomány
A mezőben a befektetési szolgáltató saját tulajdonában álló, – a saját számlára kölcsön vett, illetve arról kölcsönadott értékpapírok átvezetése után kialakult saját rendelkezésű értékpapír-állományból származó – értékpapírokat kell kimutatni. A saját számlás és bizományi értékpapír-kölcsönzési ügyleteknél az értékpapír kölcsönzési szerződés alapján az ügyfél számlájáról a befektetési szolgáltató számlájára, vagy a befektetési szolgáltató számlájáról az ügyfél számlájára, illetve az ügyfelek számlái között az értékpapírokat a BSzKr. 10. § (1)–(2) bekezdéseinek előírásai alapján át kell vezetni, és az átvezetett értékpapírok mennyiségét kell a megfelelő rovatokon feltüntetni.
v) Bruttó ügyfélkövetelés
A mezőben az értékpapír mennyiségi egységében fennálló ügyfelekkel szembeni bruttó kötelezettséget (módosítva az értékpapír-kölcsönzésből adódó állomány-mozgásokkal) kell feltüntetni.
w) Bruttó ügyféltartozás
A mezőben az értékpapír mennyiségi egységében fennálló ügyfelekkel szembeni bruttó követelést (módosítva az értékpapír-kölcsönzésből adódó állomány-mozgásokkal) kell szerepeltetni.
x) Nettó ügyfélkövetelés (v–w)
y) Ügyfél értékpapír fedezete (t–v)
z) Értékpapírok egyenlege összesen (y–u)
A mezőben az ügyfél értékpapír fedezet, illetve a saját értékpapír állomány különbözeteként az értékpapírok állományának összesített egyenlegének értékét kell előjelhelyesen szerepeltetni, azaz a hiányzó papírállományokat negatív, a többletet pozitív előjellel kell kimutatni.
A sorok:
30C0 Értékpapírok összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C1 Állampapírok összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C1001
...
30C1999 ismétlősorok.
30C2 Tőzsdei részvények összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C2001
...
30C2999 ismétlősorok.
30C3 Tőzsdén kívüli részvény összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C3001
...
30C3999 ismétlősorok.
30C4 Kárpótlási jegy összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C4001
...
30C4999 ismétlősorok.
30C5 Befektetési jegy összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C5001
...
30C5999 ismétlősorok.
30C6 Vállalati kötvény összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C6001
...
30C6999 ismétlősorok.
30C7 Egyéb értékpapír összesen
Az a)–c) mezők zároltak.
30C7001
...
30C7999 ismétlősorok.

30D kezdetű, az értékpapírok jogi készletét bemutató

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Saját állomány – fizikai készlet
b) Bruttó ügyfélkövetelés – fizikai készlet
c) Elszámolás alatt lévő vásárolt saját értékpapírok
d) Elszámolás alatt lévő vásárolt ügyfél értékpapírok
e) Elszámolás alatt lévő eladott saját értékpapírok
f) Elszámolás alatt lévő eladott ügyfélpapírok
g) Saját állomány – jogi készlet (a+c-e)
h) Bruttó ügyfél-követelés – jogi készlet (b+d-f)
A 30D sorok az értékpapír nyilvántartás összesítő adatait tartalmazzák az értékpapírok jogi készletére. Jogi készlet alatt az értékpapír-nyilvántartásban szereplő tárgynapi összesített fizikai (elszámolt) készletnek elszámolás alatt lévő üzletkötésekkel módosított értékét kell érteni.
A 30D sorok értelmezésében a ,,V nap'' a vonatkozás napja.
Az a) és b) mezőkben feltüntetett saját és ügyfél-tulajdonú fizikai készletet rendre korrigálni kell a c), d), e) és f) mezőkben kimutatott elszámolás alatt lévő tételekkel, az elszámolóházak rendszerének megfelelően – a KELER Rt. esetében – a következők szerint:
– növelni kell a T+3 napos elszámolási ciklusú papírok esetében a V–2 V–1 és V, a T+2 napos elszámolási ciklusú papírok esetében a V–1 és V napon vásárolt, továbbá az aukción jegyzett értékpapírok állományával, és
– csökkenteni kell a T+3 napos elszámolási ciklusú papírok esetében a V–2, V–1 és V napon eladott, a T+2 napos elszámolási ciklusú papírok esetében a V–1 és V napon eladott értékpapírok állományával.23
A sorok:
30D1 Értékpapírok összesen
30D11 Állampapír
30D12 Tőzsdei részvény
30D13 Tőzsdén kívüli részvény
30D14 Kárpótlási jegy
30D15 Befektetési jegy
30D16 Vállalati kötvény
30D17 Egyéb értékpapír

30E kezdetű, a bizományosi tevékenység kockázatai

A sorokhoz tartozó mezők:
Összesen
A kockázati sorokon a befektetési szolgáltatási és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységek kockázatát kell számszerűsíteni bizományosi, kereskedelmi és egyéb kockázatok bontásban.
Az árfolyamérték meghatározását tőzsdén kívüli értékpapíroknál
a) a piaci árral rendelkező értékpapírok esetén a beszámolási időszak utolsó forgalmi értéke, piaci ár híján a beszámolási időszak alatti nyilvános ajánlatok közül az utoljára közétett legjobb vételi/eladási árfolyam,
b) a piaci árral nem rendelkező, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok esetében a befektetési szolgáltató által számított hozamgörbe, vagy az ÁKK által közzétett referenciahozamok segítségével a fordulónapra diszkontált érték,
c) piaci árral, illetve nyilvános ajánlattal nem rendelkező, egyéb értékpapírok és a letétek esetében a nyilvántartási érték
alapján kell elvégezni.
A befektetési szolgáltató hitelintézetnek a jelentések hitelkockázatot vizsgáló részeit a befektetési szolgáltatási tevékenységhez nyújtott hitelezés adataival akkor kell kitölteni, ha a hitelnyújtás körülményei és feltételei kimerítik a Tpt. 158. és 159. §-aiban meghatározott halasztott pénzügyi teljesítés, továbbá az 5. § (1) bekezdésében definiált, és a 156–157. §-aiban szabályozott befektetési hitelnyújtás eseteit.
A kockázatokat csökkentő óvadéknál a jogszabályban meghatározottak szerinti korlátozást24 – amikor az óvadékkal már nem rendelkezhet a jogosult – figyelembe kell venni.
Bizományosi kockázati kitettségnek az ügyfél által nem teljesített kötelezettségeknek az óvadékok beszámítható értéke, továbbá a figyelembe vehető elszámolt értékvesztés feletti többlete számít.
A jelentés értelmezésében óvadékként kizárólag állampapírok vagy egyéb, tőzsdei értékpapírlistán szereplő, állampapírnak nem minősülő egyéb értékpapírok vehetők figyelembe.
A sorok:
30E1 Ügyfelek befektetési szolgáltatásból származó – pénzben és értékpapírban fennálló – nem lejárt kötelezettségeinek értékvesztéssel csökkentett, beszámítható óvadékokat meghaladó értéke egyéb biztosítékok figyelembevétele nélkül.
Itt kell feltüntetni azt a kockázati kitettséget, amelyekre a 30E11 nem kereskedési könyvi és 30E12 kereskedési könyvi sorokban és részletező soraikban feltüntetett kockázatokból a tételes óvadékok és a figyelembe vehető értékvesztés nem nyújt fedezetet.
30E11 Nem kereskedési könyvi ügyletekből
30E111 Azonnali ügyletekből
30E112 Származtatott ügyletekből
Az ügyfelek nem lejárt kötelezettségei között 30E111 és 30E112-ben azoknak az ügyleteknek az értékét kell feltüntetni, amelynek az ügyfél T napon (az ügylet megkötésének napján) nem tett eleget, de amelyek esetében a befektetési szolgáltatónak még nincs az ügyfél pozíciójához kapcsolódó finanszírozási vagy egyéb helytállási kötelezettsége.
30E113 Halasztott pénzügyi teljesítésekből
Itt kell összegezni a Tpt. szerint meghatározott halasztott pénzügyi teljesítést. Itt a jelentés értelmezésében halasztott pénzügyi teljesítésből származó kötelezettségnek minősül minden olyan ügyletből származó kötelezettség, amely során a befektetési szolgáltató az ügyfelével kötött szerződésben az ügyfél részére a Tpt. 158. § és 159. § alapján az ügyfél-elszámolási nap és az azt követő legfeljebb 15 nap közötti teljesítést határoz meg. Ezen a soron kell feltüntetni mindazokat az állományokat, amelyek esetében a szerződésben rögzített határidő még nem járt le. A 15 napon túli állományokat a 30E313-ban (lejárt követelések között) kell kimutatni.
30E114 Befektetési hitelekből
Itt a Tpt. 156. § szerinti befektetési hiteleknek a jelentés tárgynapján fennálló állományait kell feltüntetni. A szerződésben rögzített határidőben nem teljesített hitelek állományát a lejárt állományok között, a 30E314-ben kell jelenteni.
30E115 Egyéb
Itt kell feltüntetni az ügyfelek kötelezettségeinek a 30E111–114 sorokba nem tartozó egyéb nem lejárt állományát.
30E116 Tételes óvadék beszámítható értéke
Tételes óvadékként a 30E116-ban azok az értékpapírok vehetők figyelembe, amelyek a feltüntetett ügyletek közvetlen fedezetéül szolgálnak, azaz egyértelműen ügyletekhez hozzárendeltek. Az e soron feltüntetett fedezetek a következő csoportok összegeként állnak elő:
a) befektetési hitel nyújtása esetén a Tpt. 156. § (4) bekezdésében szereplő eszközök,
b) halasztott pénzügyi teljesítés esetén a Tpt. 159. § (2) bekezdésében szereplő eszközök,
c) nyitva szállítás esetén a megvásárolt értékpapírok óvadékként figyelembe vehető értéke vagy az eladott értékpapírok vételára,
d) egyéb óvadékok, melyek a befektetési szolgáltató nyilvántartásai által bizonyíthatóan a kockázatos ügyletekhez egyértelműen (azaz egy-egyes megfeleltetéssel) hozzárendeltek.
Az óvadékok beszámítási értékeként befektetési hiteleknél az állampapírok esetében azok árfolyamának hetvenöt százalékát, egyéb tőzsdei papíroknál az árfolyam ötven százalékát lehet számításba venni, de az egyes ügyletek figyelembe vett beszámítható óvadéki értéke nem haladhatja meg a követelés értékét.25 A többi óvadék esetében a beszámítási értékhez a kereskedési könyvet nem vezető hitelintézeteknek is a kereskedési könyvi bizományi ügyletek fedezetére (biztosítékára) vonatkozóan e rendelet 7. pontjában definiált fedezeti szorzókat kell alkalmazni.
30E117 Figyelembe vehető elszámolt értékvesztés
30E12 Kereskedési könyvi ügyletekből
30E121 Azonnali ügyletekből
30E122 Származtatott ügyletekből
30E123 Egyéb
30E124 Tételes óvadék beszámítható értéke
30E125 Figyelembe vehető elszámolt értékvesztés
30E13 Egyéb biztosíték beszámítható értéke
Itt kell feltüntetni az ebben a részben szereplő kockázatos ügyletek fedezetéül biztosítékba vett egyéb, a ,,Tételes óvadék beszámítható értéke'' sorokon nem feltüntetett (azaz a nyilvántartások alapján egy-egyes hozzárendeléssel ügylethez nem köthető) óvadékok figyelembe vehető – az e rendelet 7. pontjában definiált fedezeti szorzókkal számított – értékét. E soron kell feltüntetni, például az ügyfelek tőzsdei határidős pozícióinak fedezetéül a KELER-nél elhelyezett értékpapírok és pénzeszközök figyelembe vehető értékét, valamint az ügyfél által a befektetési szolgáltatónál elhelyezett további fedezeteket, amennyiben a nyilvántartások alapján egyértelműen megállapítható, hogy ezen állományok ilyen jogcímen elkülönítésre kerültek. Ugyancsak e soron kell kimutatni azon állományok figyelembe vehető értékét, melyek az ügyfél egyes ügyleteinek, vagy összes kockázatos ügyletének biztosítékul együttesen szolgálnak, amennyiben e jogcímen ezen állományok elkülönítésre kerültek a nyilvántartásokban.
A tételes óvadék beszámítható értéke nem haladhatja meg a neki megfeleltetett ügylet kitettségét. A tételes és egyéb óvadékok összesen figyelembe vett értéke egy partner összes ügyletére vonatkozóan nem haladhatja meg az érintett partner felé vállalt összes kockázatot.
30E2 Ügyfelek befektetési szolgáltatásból származó nem lejárt – pénzben és értékpapírban fennálló – kötelezettségeinek értékvesztéssel csökkentett, beszámítható óvadékokat meghaladó értéke egyéb biztosítékok figyelembevételével
Itt kell kimutatni a nem lejárt ügyfél-kötelezettségek állományának az egyéb biztosítékok figyelembevétele után fennmaradó kitettséget.
30E3 Ügyfelek befektetési szolgáltatásból származó – pénzben és értékpapírban fennálló – lejárt kötelezettségeinek értékvesztéssel csökkentett értéke
30E3-ban kell feltüntetni azt a kockázati kitettséget, amelyekre vonatkozóan a 30E31-ben kimutatott nem kereskedési könyvi és a 30E32-ben kimutatott kereskedési könyvi ügyletekkel összefüggően a befektetési szolgáltatónak helytállási kötelezettsége keletkezett. Ezen a soron kockázatcsökkentő tételként csak a figyelembe vehető, elszámolt értékvesztéseket lehet érvényesíteni.
30E31 Nem kereskedési könyvi ügyletekből
30E311 Azonnali ügyletekből
30E312 Származtatott ügyletből
A 30E311 és 30E312 sorokon kell feltüntetni azokat az ügyleteket, amelyeknél az ügyfél teljesítésének elmaradása előzetes szerződés (például halasztott fizetés) nélkül következett be, s a befektetési szolgáltató nem likvidálta a pozíciót.
30E313 Halasztott pénzügyi teljesítésből
30E314 Befektetési hitelből
A 30E313 és 30E314 sorokon kell feltüntetni azokat a halasztott pénzügyi teljesítésű, illetve befektetési hitelezési ügyletekből fakadóan még fennálló követeléseket, amelyeknél az ügyfél az eredeti határidőre nem teljesítette fizetési kötelezettségét, de a befektetési szolgáltató nem likvidálta az ügyletet.
30E315 Egyéb
Itt kell feltüntetni az ügyfelek kötelezettségeinek a 30E111–30E114 sorokhoz nem tartozó egyéb lejárt állományát.
30E316 Figyelembe vehető elszámolt értékvesztés
30E32 Kereskedési könyvi ügyletekből
30E321 Azonnali ügyletekből
30E322 Származtatott ügyletből
30E323 Egyéb
30E324 Figyelembe vehető elszámolt értékvesztés
30E324 Figyelembe vehető elszámolt értékvesztés
30E4 Bizományosként kölcsönadott ügyfél-értékpapírok portfóliószámláról
Az a) mező zárolt.
30E41 Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értéke összesen
30E42 Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyam-értéke összesen
30E43 Kapott készpénzóvadék értéke/kapott értékpapíróvadék tárgynapi árfolyam-értéke
A 30E41 soron az ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értékét, a 30A42 soron az ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyam-értékét, a 30E43 soron a kölcsönbeadó javára kapott készpénzóvadék értékét/kapott értékpapír-óvadék tárgynapi árfolyam-értékét kell szerepeltetni.
30E5 Bizományosként értékpapírszámláról kölcsönadott ügyfél-értékpapírok adatai
Az a) mező zárolt.
30E51 Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyam-értéke összesen
30E52 Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értéke összesen
30E53 Kapott készpénzóvadék értéke/kapott értékpapíróvadék tárgynapi árfolyam-értéke
A 30E51 soron az ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértékét, a 30E52 soron az ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értékét, a 30E53 soron a kölcsönbeadó javára kapott készpénzóvadék értékét/kapott értékpapír-óvadék tárgynapi árfolyam-értékét kell szerepeltetni.

30F1 kezdetű, a saját számlán lévő értékpapírok kockázatai

Itt a saját számlás értékpapír-kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó kockázatokat kell kimutatni. A jelentésben az értékpapírok jogi készletét kell szerepeltetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Könyv szerinti érték
A mezőben a befektetési szolgáltató könyveiben nyilvántartott, az intézményre vonatkozó a számviteli szabályokban lefektetett gyakoriságnak megfelelően átértékelt eszközök módosított bekerülési értékét kell feltüntetni, a még el nem számolt – könyvekbe fel nem vett – tételek esetében a vételár összegét kell kimutatni.
b) Piaci érték
A mezőben a tőzsdei papíroknál a napi záróárfolyamon számított érték. A nyílt végű befektetési jegyeket a hivatalosan közzétett nettó eszközérték alapján kell értékelni.
Az árfolyamérték a tőzsdén kívüli értékpapíroknál likvid értékpapírok esetén a beszámolási időszak utolsó kötési értéke, illetve ennek hiányában a beszámolási időszak alatti nyilvános ajánlatok közül a legjobb vételi árfolyam. A nem likvid állampapírok esetében az árfolyamérték a befektetési vállalkozás által számított hozamgörbe, vagy az ÁKK által közzétett referenciahozamok segítségével a fordulónapra diszkontált érték. (A befektetési vállalkozás által számított árfolyam nem lehet magasabb, mint az ÁKK referenciahozamok segítségével számított érték.) A nem likvid egyéb értékpapírok és a letétek esetében a nyilvántartási értéket kell feltüntetni.
c) Eltérés
Az eltérés a könyv szerinti értékkel csökkentett piaci értéket jelenti.
A sorok:
30F11 Saját számlán lévő értékpapírok értéke
Itt kell összegezni a részletező sorokban meghatározott értékpapírok értékét a következő bontásban.
30F111 Forintban denominált állampapírok
30F1111 365 nap és azt meghaladó hátralévő futamidejű
30F1112 365 napnál rövidebb hátralévő futamidejű
30F112 Forintban denominált részvények
30F1121 BUX kosárban szereplő részvények
30F1122 Egyéb tőzsdei részvények
30F1123 OTC részvények
30F113 Kárpótlási jegy
30F114 Forintban denominált vállalati kötvények
30F1141 Zártkörű
30F1142 Nyilvános kibocsátású
30F115 Forintban denominált befektetési jegyek
A 30F111–30F115 sorokon a forintban denominált értékpapírokat (állampapír – ideértve az MNB-kötvényeket is –, részvény – ideértve a devizabelföldi letétkezelő által a magyar jog alapján forintban kibocsátott másodlagos értékpapírokat is –, kárpótlási jegy, kötvény – ideértve a jelzálogleveleket is –, befektetési jegy csoportosításban) kell összesíteni, és a részletező sorok megnevezése szerint kimutatni.
30F112 soron nem kell jelenteni a zártkörűen kibocsátott, vagy tőzsdén kívüli kereskedelemben egyéb okból nem forgalmazott papírokat.
30F1151 Nyíltvégű befektetési jegy
30F11511 Állampapír alapú
30F11512 Vegyes alapú
30F1152 Zártvégű befektetési jegy
30F11521 Értékpapír alapú
30F11522 Ingatlan alapú
30F116 Külföldi devizában denominált értékpapírokat tartalmazza.
30F1161 OECD országok által kibocsátott állampapírok
Itt a magyar állam (illetve az MNB) által külföldön kibocsátott állampapírokat is szerepeltetni kell.
30F1162 Egyéb értékpapír, befektetési eszköz
Itt a devizabelföldi kibocsátók külföldön forgalomba hozott értékpapírjait is tartalmazni kell. Itt kell feltüntetni a devizakülföldi letétkezelő által a külföldi állam joga alapján devizabelföldi társaságok részvényeire devizában kibocsátott, másodlagos értékpapíroknak minősülő letéti igazolásokat is (pl. ADR, GDR).
A külföldi devizában denominált értékpapírok értékét forintban kell megadni, az átváltási árfolyam a befektetési szolgáltatóra vonatkozó számviteli előírásokban, illetve számviteli politikájában meghatározott deviza-árfolyam. Amennyiben nincs meghatározva a deviza árfolyama, akkor a jelentett napra vonatkozó MNB által publikált, hivatalos deviza- árfolyamot kell figyelembe venni.
30F117 Egyéb értékpapírok
30F117-ben kell a zártkörűen kibocsátott, illetve a fenti kategóriákba nem sorolható értékpapírokat kimutatni. Mint nem likvid értékpapírokat könyv szerinti értéken kell szerepeltetni.

30F2 kezdetű, a származtatott ügyletek, repó- és értékpapír-kölcsönzési ügyletek kockázatai

Itt a saját számlás származtatott termékek kereskedelméhez, repó- és értékpapír-kölcsönzési ügyletekhez kapcsolódó kockázatokat kell kimutatni. A sorok pozitív és negatív pótlási költsége fogalmakat 13/2001. (III. 9.) a fizetőképességi mutató számításáról szóló PM rendeletben írtak szerint kell alkalmazni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Pozitív pótlási költségű ügyletek – piaci érték
b) Pozitív pótlási költségű ügyletek – kötési érték
c) Pozitív pótlási költségű ügyletek – pótlási költség
d) Negatív pótlási költségű ügyletek – piaci érték
e) Negatív pótlási költségű ügyletek – kötési érték
f) Negatív pótlási költségű ügyletek – likvidációs költség
g) SPAN fedezet igény
Az a) és d) mezők piaci érték meghatározása határidős ügyleteknél a mögöttes termék piaci árfolyamán történik.
A b) és e) mezők kötési értéke a befektetési szolgáltató és az ügyfél közötti szerződésben ilyenként meghatározott értéket jelenti.
A c) mezőben a pótlási költség a pozitív pótlási költségű ügyletek pótlási költségeinek összegét jelenti.
Az f) mezőben a likvidációs költség a negatív pótlási költségű ügyletek negatív pótlási költségeinek előjel nélküli összegét jelenti.
A sorok:
30F21 Tőzsdei származtatott ügyletek SPAN fedezet igénye
Itt a szabványosított határidős értéktőzsdei ügyletek elszámolásáról szóló, a KELER Rt. által kiadott szabályzat alapján megképzett biztosíték értékét kell kimutatni. Az a)–f) mezők zároltak.
30F22 Tőzsdén kívüli származtatott ügyletek
Ezen a helyen az opciós, a határidős, valamint a swap ügyletek értékét kell összesíteni. A g) mező zárolt.
30F221 Opciós ügyletek összesen
A d)–g) mezők zároltak.
30F2211 Vásárolt opciók
A d)–g) mezők zároltak.
30F22111 értékpapír vételi
A d)–g) mezők zároltak.
30F22112 értékpapír eladási
A d)–g) mezők zároltak.
30F22113 deviza vételi
A d)–g) mezők zároltak.
30F22114 deviza eladási
A d)–g) mezők zároltak.
30F22115 kamat vételi
A d)–g) mezők zároltak.
30F22116 kamat eladási
A d)–g) mezők zároltak.
30F22117 egyéb vételi
A d)–g) mezők zároltak.
30F22118 egyéb eladási
A d)–g) mezők zároltak.
30F2212 Kiírt opciók
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22121 értékpapír vételi
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22122 értékpapír eladási
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22123 deviza vételi
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22124 deviza eladási
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22125 kamat vételi
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22126 kamat eladási
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22127 egyéb vételi
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F22128 egyéb eladási
Az a)–c) és g) mezők zároltak.
30F222 Határidős ügyletek összesen
A g) mező zárolt.
30F2221 Vételi ügyletek
A g) mező zárolt.
30F22211 értékpapír
A g) mező zárolt.
30F22212 deviza
A g) mező zárolt.
30F22213 kamat
A g) mező zárolt.
30F22214 egyéb
A g) mező zárolt.
30F2222 Eladási ügyletek
A g) mező zárolt.
30F22221 értékpapír
A g) mező zárolt.
30F22222 deviza
A g) mező zárolt.
30F22223 kamat
A g) mező zárolt.
30F22224 egyéb
A g) mező zárolt.
30F223 FRA- és kamatcsere ügyletek
Ide a FRA- és kamatcsere-ügyleteknél a kötési érték rovatban az ügylet elvi főösszegét (notional loan, notional principal) kell feltüntetni, a pótlási költség rovatokban az ügyletek nettó jelenértékét kell szerepeltetni. Az összetett swap ügyletek értékelését összetevőkre bontva kell elvégezni. Pl. két devizanemes változó-változó kamatok cseréjét jelentő ügyletek esetében az értékeléshez az ügyletet három ügyletre kell felbontani: két kamatcsere (Interest rate swap) és egy devizacsere (currency swap) ügyletre. Az így kapott ügyletek valós értékét kell a jelentés napjára megállapítani, és az összesített nettó jelenértékét előjel szerint a pozitív, vagy negatív pótlási költség rovatokban megjeleníteni. Az a), d) és g) mezők zároltak.
30F23 Korrekciós tétel
A 30F23 az előzőekben kimutatott mindazon származtatott pozíciók piaci értékét tartalmazza, amelyek a 30F1 kezdetű sorokon részletezett befektetési eszközökből adódó kockázatokat fedezik (fedezeti ügyletek, amelyek a hátralévő futamidőre teljes egészében lecsökkentik az ügylet kockázatát).
A kereskedési könyvet vezető befektetési szolgáltatók a pótlási költség meghatározásánál a KKr. szerint kötelesek eljárni, azaz repó és fordított repó ügyletek során a 31. § (3) bekezdés szerint a kölcsönadott és a kölcsönvett összegekbe be kell számítani minden, az értékpapírokkal és az ügylettel összefüggő egyéb követelést és kötelezettséget, az értékpapír-kölcsönzési ügyletek során pedig a 31. § (4) bekezdés szerinti feltételekkel figyelembe vehetik a biztosítékok értékét.
A kereskedési könyvet nem vezető bankok számára nem előírás a piaci árazás alkalmazása. E bankoknak az általuk választott módszer szerint kell jelenteni az ügyleteiket. A piaci árazás módszerét választó bankoknak az előzőekben ismertetett általános szabályok szerint kell eljárni, ők tüntessék fel a pozitív vagy negatív pótlási költséget. Az eredeti kockázat szerinti módszert alkalmazó bankok a jelentésben mind a piaci érték, mind a kötési érték rovatokban tüntessék fel az ügyletek könyv szerinti értékének megfelelő összeget, a pótlási költségcellában nullát kell jelenteniük. A a)–c) és az e)–g) mezők zároltak.
30F24 Szállításos repó ügyletek
A g) mező zárolt.
30F25 Szállításos fordított repó ügyletek
A g) mező zárolt.
30F26 Óvadéki repó ügyletek
A g) mező zárolt.
30F27 Óvadéki fordított repó ügyletek
A g) mező zárolt.
30F28 Értékpapír kölcsönbe adási ügyletek
A g) mező zárolt.
30F29 Értékpapír kölcsönbe vételi ügyletek
A g) mező zárolt.
A 30F221 és 30F29 sorokon a határidős, az opciós, az FRA- és kamatcsere-, a repó- és az értékpapír-kölcsönzési ügyleteket ügyletkörönként kell kimutatni.
A határidős ügyletek között kell kimutatni az egy határidős ügyletet tartalmazó FX-swap ügylet határidős részét, valamint a valódi penziós ügyletekkel összefüggő visszavásárlási kötelezettségek értékét.

30G kezdetű, az egyéb kockázatokat bemutató sorok

Itt a befektetési szolgáltató portfólió- és vagyonkezelési tevékenységének, jegyzési garanciavállalásának, váltótevékenységének és saját számlás aukciós beszerzéseinek kockázatát kell kimutatni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Darabszám
b) Piaci értéke
d) Kötelezettségvállalási érték
A mezőben a kötelezettségvállalási érték a szerződésben meghatározott kötelezettségvállalásnak megfelelő (számított) értéket jelenti.
e) Eltérés
A mező a piaci érték és a kötelezettségvállalás szerinti érték különbözetét tartalmazza.
f) Portfolió induló értéke
A Portfolió induló értéke mezőben a portfolió- (vagyon-) kezelésre átadott pénzmennyiséget, illetve az átadott eszközök átadáskori értékét kell feltüntetni. Amennyiben az átadott eszközök mennyisége változik (nő vagy csökken), ebben az mezőben a szerződés szerinti új (növekményekkel, illetve csökkentésekkel korrigált) értéket kell feltüntetni.
A sorok:
30G1 Portfoliókezelési tevékenység adatai
Portfoliókezelésnek minősül az ügyféllel kötött egyedi szerződésben adott általános megbízás alapján értékpapírból, illetőleg más befektetési eszközből befektetés-állomány megvétele vagy átvétele, a portfolió egyes elemeinek eladása, vásárlása, az azokhoz kapcsolódó jövedelmek beszedése, újra-befektetése, az átvett eszköz értékének megőrzése és növelése, az ügyfél javára optimálisan biztosítható hozam elérése érdekében. Az a)–e) mezők zároltak.
30G11 Ügyfelek száma
A b)–e) mezők zároltak.
30G12 Szerződések értéke összesen (4+7+8)
Az a) mező zárolt.
30G121 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgarancia nélküli szerződések
A 30G121 és 30G221 sorokon azon szerződések adatait kell megadni, amelyek esetében a befektetési szolgáltató egyoldalú jövőbeni fizetési kötelezettséget vállalt, amely irányulhat (a tőkeérték csökkenésének elkerülése érdekében) a portfolió induló értékének visszafizetésére, vagy a portfolió induló értékének visszafizetésére tett ígéret mellett, azzal együtt egy (a portfolió tőkeértéke előre meghatározott módon való növelése érdekében) kalkulált hozam fizetésére. Az a) mező zárolt.
30G1211 A tőke megóvására tett ígéretet tartalmazó
Az a) mező zárolt.
30G1212 A tőke megóvására és a hozamra tett ígéretet tartalmaz
Az a) mező zárolt.
30G122 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgaranciával biztosított szerződések
A 30G122 és 30G222 sorokon azokat az adatokat kell feltüntetni, ahol az ígéretet bankgarancia igénybevételével tették. Az a) mező zárolt.
30G123 Kötelezettségvállalás nélküli szerződések
Az a) és c)–d) mezők zároltak.
30G2 Vagyonkezelési tevékenység adatai
Minden olyan (portfoliókezelési típusú) szerződés, amelyet a befektetési szolgáltató önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárral26 köt, – a megkötött szerződés alapján, az abban meghatározott feltételek mellett a pénztár vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jogok meghatározott körben történő gyakorlása és kötelezettségek teljesítése, így különösen egyes vagyontárgyak működtetése és a befektetett eszközök értékesítése és ismételt befektetése a vagyon gyarapítása érdekében – vagyonkezelési szerződésnek minősül. Az a)–e) mezők zároltak.
30G21 Ügyfelek száma
A b)–e) mezők zároltak.
30G22 Szerződések értéke összesen (12+15+16)
Az a) mező zárolt.
30G221 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgarancia nélküli szerződések
Az a) mező zárolt.
30G2211 A tőke megóvására tett ígéretet tartalmazó
Az a) mező zárolt.
30G2212 A tőke megóvására és a hozamra tett ígéretet tartalmazó
Az a) mező zárolt.
30G222 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgaranciával biztosított szerződések
Az a) mező zárolt.
30G223 Kötelezettségvállalás nélküli szerződések
Az a) és c)–d) mezők zároltak.
30G3 Jegyzési garanciavállalás adatai
A folyamatban lévő jegyzési garanciavállalások adatait tartalmazza az ügyfél által érvényes jegyzésben vállalt garancia és a még nyitott garanciabontásban. A hitelintézet viszont-garanciájának értéke sorban kell kimutatni azt az összeget, amely a jegyzési garanciavállalásból eredő kockázatot csökkenti. Az a)–e) mezők zároltak.
30G31 Garanciavállalás értéke (19+20)
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G311 Ügyfél által érvényes jegyzésben vállalt garancia
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G312 Nyitott garancia
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G32 Hitelintézet viszont-garanciájának értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G4 Váltóval kereskedelmi tevékenység adatai
Itt a befektetési szolgáltató által a Tpt. 88. § (1) bekezdésének a) pontja alapján – engedély birtokában – váltóval végzett kereskedelmi, illetve nem-kereskedelmi tevékenység kockázatát kell kimutatni. A váltóval – bizományosi tevékenység keretében – végzett ügyletből adódó kockázatot a 30E kezdetű, az ügyfélkockázatot felmérő sorokon kell szerepeltetni. Az a)–e) mezők zároltak.
30G41 Nem kereskedelmi váltókövetelések kockázata (24+25–27)
30G41 az általánosan – a számviteli törvény, illetve a váltójogi szabályok szerint bármely vállalkozás által – is végezhető, nem üzletszerű váltótevékenységéből adódó követeléseket (pl. vevővel szembeni követelés fejében elfogadott váltó), a 30G4 pedig a kereskedelmi – üzletszerű, nyereségszerzés érdekében folytatott – váltótevékenység kockázatát tartalmazza. Külön sorokban kell kimutatni a saját, illetve idegen váltók értékét. Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G411 Saját váltók értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G412 Idegen váltók értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G413 Óvadék teljes értéke
Itt a fenti követelésekkel kapcsolatos óvadékok teljes – nyilvántartás szerinti – értékét kell feltüntetni. Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G414 Óvadék beszámítható értéke
30G414 soron az értékek meghatározásakor a 30E kezdetű soroknál leírtak szerint kell eljárni, az óvadékul adott állampapírok esetén azok árának hetvenöt százalékát, egyéb tőzsdei papíroknál az ár ötven százalékát lehet figyelembe venni. Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G42 Kereskedelmi váltótevékenység kockázata (29+30–32)
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G421 Saját váltók értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G422 Idegen váltók értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G423 Óvadék teljes értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G424 Óvadék beszámítható értéke
Az a) és a c)–e) mezők zároltak.
30G5 Saját számlás állampapír aukció
Az a)–e) mezők zároltak.
30G51 Nyitott pozíció
Itt az elsődleges forgalmazói jogosítvánnyal rendelkező befektetési szolgáltató által aukció keretében saját számlára vásárolt állampapírok értékét tartalmazza az aukció időpontja és a fizetés teljesítése közötti időszakban.
Az aukción saját számlára vásárolt állampapírok értékét akkor is fel kell tüntetni ezen a soron nyitott pozícióként, ha a befektetési szolgáltató ügyfeleivel szerződést kötött a papírok továbbértékesítésére. Az a) és a c)–e) mezők zároltak.

II. HETI JELENTÉS

30 K–M kezdetű, a tőzsdén kívüli ügyleteket bemutató sorok

A tőzsdén kívüli (OTC) ügyletkötések adatszolgáltatásának dokumentumait úgy kell kitölteni, hogy lehetővé tegyék a Felügyelet számára a tőzsdén kívül forgalmazott befektetési eszközökre vonatkozóan a tőkepiac folyamatainak, működésének figyelését, ellenőrzését, valamint a piaci szereplők tájékoztatását.
A befektetési szolgáltató köteles valamennyi tőzsdén kívül kötött ügyletéről hetente adatokat szolgáltatni. Az adatszolgáltatást csak elektronikus formában kell teljesíteni.
Az azonnali ügyletek adatait értékpapíronként összesítve, a heti átlagadatok, valamint a minimum-maximum ár, mennyiség stb. feltüntetésével együtt kell jelenteni. Az azonnali ügyletek sorain csak az ISIN kóddal rendelkező instrumentumokról kell számot adni, az ISIN kód nélkülieket a határidős vagy az opciós ügyletek sorain kell szerepeltetni.
A határidős és opciós ügyletekre vonatkozó adatokat üzletkötésenként fel kell sorolni. A swap ügyleteket a határidős ügyletek között mind az eladási, mind a vételi oldalon jelenteni kell.
A belföldi kibocsátók magyar jogszabályok alapján forintban denominált értékpapírjaira kötött ügyletekre vonatkozóan ügyelni kell a következő mértékegységekre.

Értékpapír típus

Egyedi ár (Ft)
árfolyam (%)

Mennyiség, össznévérték

Ügyletérték

kötvény,
kamatozó kincstárjegy

nettó árfolyam (%)
pl. 101,45

db* névérték
pl. 189000

össznévérték* nettó árfolyam
pl. 191741

diszkont kincstárjegy

árfolyam (%)
pl. 97,65

db* névérték
pl. 3600000

össznévérték* árfolyam
pl. 351540

részvény, bef. jegy, kárpótlási jegy

ár (Ft)
pl. 312,00

db
pl. 25

db* egyedi ár
pl. 7800



A külföldi kibocsátók devizában denominált értékpapírjaira kötött ügyletekre vonatkozóan – ideértve a belföldi kibocsátók külföldi jogszabályok alapján devizában denominált értékpapírjait is – a mennyiséget darabban, az egyedi árat a devizaárnak a 30F sorok útmutatója szerint kiszámított forintértékén, az ügyletértéket a kettő szorzataként kell feltüntetni.

30K1 kezdetű, a tőzsdén kívüli azonnali eladási ügyleteket bemutató sorok

Az azonnali (prompt) ügyleteknél az értékpapírokat a részletezésnél az eredeti kibocsátó szerint kell csoportosítani és besorolni a következő sorrend szerint:
– kötvény (államkötvénnyel kezdődően), kamatozó kincstárjegy,
– diszkont kincstárjegy,
– részvény,
– befektetési jegy,
– kárpótlási jegy
– külföldi értékpapír.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
Az értékpapír megnevezésénél az értékpapír rövid nevét kell feltüntetni.
b) ISIN kód
Az értékpapír ISIN kódját kell feltüntetni.
c) Átlagár, átlagárfolyam
A mezőben kell kimutatni értékpapíronként a forgalmazott értékpapírok darabszámával súlyozott átlagárat a részvények, és névértékével súlyozott átlagárfolyamot a kötvények esetében.
d) Értékpapír mennyiség
A mezőben a kötésekben szereplő értékpapír mennyiséget (az átlagszámításnál használt súlyok összegét) – részvények esetében darabszámot, a kötvényeknél névértéket kell szerepeltetni.
e) Legmagasabb ár, árfolyam
A mezőben a maximum árat – a részvényeknél a legmagasabb egyedi üzletkötés árát, a kötvények esetében a legmagasabb egyedi üzletkötés árfolyamát – kell feltüntetni.
g) Legalacsonyabb ár, árfolyam
A mezőben a minimum árat – a részvényeknél a legalacsonyabb egyedi üzletkötés árát, a kötvények esetében a legalacsonyabb egyedi üzletkötés árfolyamát – kell feltüntetni.
h) Ügylet összértéke
A mezőben kell az értékpapír ügyletek összértékét (árfolyamértékét) kimutatni.
A sorok:
30K1001
...
30K1999 ismétlősorok.

30K2 kezdetű, a tőzsdén kívüli azonnali vételi ügyleteket bemutató sorok

A 30K2 kezdetű sorok kitöltésére vonatkozó előírások azonosak a 30K1 kezdetű sorokra vonatkozó előírásokkal.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Átlagár, átlagárfolyam
d) Értékpapír mennyiség
e) Legmagasabb ár, árfolyam
h) Legalacsonyabb ár, árfolyam
i) Ügylet összértéke
A sorok:
30K2001
...
30K2999 ismétlősorok.

30L1 kezdetű, a határidős eladási ügyleteket bemutató sorok

A határidős üzletkötéseket befektetési eszközönként, az értékpapír alaptermék esetében az azonnali ügyleteknél jelzett sorrend szerint, az értékpapírnak nem minősülő befektetési eszközöket a lista végén kell jelenteni. A két devizanemes ügyleteket mind az eladási, mind a vételi ügyletek között jelenteni kell.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Alaptermék megnevezése
A mezőben az alaptermék (az ügylet mögöttes befektetési eszköze) rövid, de azonosítható nevét (swap ügylet esetében a kamat-, deviza- vagy tőkecsere elnevezést).
b) Alaptermék azonosítója
A mezőben az alaptermék egyedi azonosítóját, (a kóddal rendelkező értékpapírok esetében az ISIN kódot) kell feltüntetni. Egyedi azonosítóval nem rendelkező befektetési eszköz esetén a mezőt üresen kell hagyni.
c) Kötési ár, kötési árfolyam
A mezőben kell az ügylet kötési – árát kimutatni. Swap ügylet esetében a mezőt üresen kell hagyni.
d) Ügyletérték
A mezőben az ügyletnek a kötési ár és a mennyiség segítségével kiszámított árfolyamértékét, swap ügylet esetében a szerződés szerinti (notional) értéket kell szerepeltetni.
e) dátuma év, hó, nap
A mezőben a lejárat dátumát (év, hó, nap) kell feltüntetni.
A sorok:
30L1001
...
30L1999 ismétlősorok.

30L2 kezdetű, a határidős eladási ügyleteket bemutató sorok

A 30L2 sorok kitöltésére vonatkozó előírások azonosak az 30L1-re vonatkozó előírásokkal.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Alaptermék megnevezése
b) Alaptermék azonosítója
c) Kötési ár, kötési árfolyam
d) Ügyletérték
e) dátuma év, hó, nap
A sorok:
30L2001
...
30L2999 ismétlősorok.

30M1 kezdetű, a kiírt opciós ügyleteket bemutató sorok

Az opciós ügyleteket egyenként alaptermékenként, a határidős ügyleteknél jelzett sorrend szerint kell jelenteni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Alaptermék megnevezése
A határidős ügyleteknél jelzett módon kell kitölteni.
b) Alaptermék azonosítója
A határidős ügyleteknél jelzett módon kell kitölteni.
c) Kötési ár, kötési árfolyam
A határidős ügyleteknél jelzett módon kell kitölteni.
d) Ügyletérték
A határidős ügyleteknél jelzett módon kell kitölteni.
e) Lejárat dátuma
A határidős ügyleteknél jelzett módon kell kitölteni.
f) Opció típusa
Az opció típusát – vételi opciónál ,,V'' jelzéssel, eladási opciónál ,,E'' jelzéssel – kell feltüntetni.
i) Opció jellege
Az opció jellegét – időponti (európai) opció ,,EU'' jelzéssel, vagy időtartam (amerikai) opció ,,AM'' jelzéssel – kell szerepeltetni.
h) Opció díja
A sorok:
30M1001
...
30M1999 ismétlősorok.

30M2 kezdetű, a vásárolt opciós ügyleteket bemutató sorok

A 30M2 sorok kitöltésére vonatkozó előírások azonosak az M1-re vonatkozó előírásokkal.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Alaptermék megnevezése
b) Alaptermék azonosítója
c) Kötési ár, kötési árfolyam
d) Ügyletérték
e) Lejárat dátuma
f) Opció típusa
g) Opció jellege
h) Opció díja
A sorok:
30M2001
...
30M2999 ismétlősorok.

III.27 HAVI JELENTÉSEK

A Felügyeleti jelentésben lévő mérleg, eredmény-kimutatás és mérlegen kívüli nyilvántartások tartalmának, értékelésének stb. meg kell egyeznie a befektetési vállalkozásokra vonatkozó számviteli kormányrendeletben, illetve a számviteli törvényben előírtakkal, de figyelemmel kell lenni a jelen ,,Kitöltési Útmutató''-ban meghatározott eltéréseket.
A felügyeleti mérlegben jelentett állományoknak meg kell egyezniük a hó végére lezárt főkönyv állományaival. A főkönyv zárásának a hónap utolsó napjára vonatkozó helyesbítés elvégzésével kell megtörténnie. A főkönyv helyesbítése az alábbiakat jelenti:
– az állományokból ki kell venni a hónap utolsó napja után esedékes tételeket, és
– az állományokba be kell számítani a hó vége utáni ötödik munkanapig ismertté vált, a hónap utolsó napjáig még le nem könyvelt, de a teljesített, tárgyhónapot érintő tételeket.
A számviteli és egyéb nyilvántartások részletezésének biztosítania kell, hogy abból a felügyeleti jelentés által igényelt részletező adatok is megállapíthatók legyenek.
A havi főkönyv zárásakor a deviza- és valutakészletek, valamint külföldi pénzértékre szóló követelések és kötelezettségek hó végi állományát – év közben is – az adatszolgáltatóra érvényes számviteli előírások szerinti devizaárfolyamon forintra átszámított értéken kell közölni. A devizában fennálló állományok forintértékét az éves jelentésekben az év végére vonatkozó számviteli szabályok szerinti árfolyamon, átértékelés szerinti értéken kell jelenteni.
Az Szmt. alapján a befektetési vállalkozások 2004. január 1-jétől – már a 2003. évről készített üzleti beszámolóban is – alkalmazhatják a valós értéken történő értékelést. A felügyeleti mérleg- és eredmény-kimutatás sorok szerkezete azzal a feltételezéssel került kialakításra, hogy a befektetési vállalkozások a valós értéken történő értékelést alkalmazása mellett döntenek. Azok, akik nem alkalmazzák a valós értéken történő értékelést, a sorokat úgy töltsék ki, mintha minden instrumentumukat az Szmt. szerinti ,,Lejáratig tartott pénzügyi eszköz''-ök (ideértve ,,a gazdálkodó által keletkeztetett kölcsön- és más követelés''-t is) vagy az ,,Egyéb pénzügyi kötelezettség''-ek közé sorolták volna be, de valós értékelés egyéb sorai ne írjanak nullát, hanem hagyják azokat üresen.
A mérleg minden sora forint a), deviza b) és összesen c) mezőket tartalmaz. Az egyes sorokon a külföldi pénznemben fennálló (valuta vagy deviza) követelések, illetve kötelezettségek – a mérlegnél előírt árfolyamon – forintra átszámított összegét kell a devizamezőben szerepeltetni.
A mérleg forrásoldalán a számvitel előírásai alapján negatív összegként szerepeltetendő állományokat (be nem fizetett jegyzett tőke) negatív előjellel, az eredménytartalék és eredményadatokat előjel helyesen kell jelenteni.
A főkönyvi adatokkal nem alátámasztható állományi adatok vonatkozási ideje a hónap utolsó kereskedési napja.

31A kezdetű, a felügyeleti mérleg eszközeit bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A befektetési vállalkozások eszköz tételeire vonatkozó sorok kitöltése alapjaiban megegyezik a számviteli előírásokban foglaltakkal, azonban egyes esetekben eltér attól. A számviteli mérleg tagolásától eltérő tételeknél – a sorkód száma szerint kiemelt – külön meghatározott előírásokat kell alkalmazni, és azoknak megfelelően a mérlegben kimutatni.
A befektetési vállalkozás a MFr. szerint negyedévente köteles a befektetési hitel és a halasztott fizetés – beleértve a halasztott pénzügyi teljesítést és az egyéb halasztott fizetések –, az értékpapír-kölcsön és az óvadéki repo-ba vétel miatt, továbbá a befektetési szolgáltatásokból adódóan fennálló valamennyi követelését (a továbbiakban: követelések), a követelések ellenében átvett – készletként kimutatott – vagyontárgyakat (a továbbiakban: készletek) és a jegyzési garanciavállalás, valamint a hozamra és a tőke megóvására vonatkozó ígéret miatt fennálló – mérlegen kívüli – kötelezettségeit minősíteni, és a jövőben várható veszteség alapján a mérlegtételekre értékvesztést elszámolni, a mérlegen kívüli kötelezettségre pedig a források között céltartalékot képezni.
A 31A kitöltése során az alábbi jelölésekre és besorolásokra kell tekintettel lenni:
1. ,,Kereskedési célú ..'', ,,Kereskedési céllal vásárolt …'' vagy ,,Portfóliókezelésbe adott …'' megjelölések az Szmt. 59/A. § (4) bekezdés a) kategóriába sorolt eszközökre alkalmazott jelző, az ezekkel jelölt sorokba e kategória eszközeit kell feltüntetni;
2. ,,Értékesíthető...'' megjelölése az Szmt. 59/A. § (4) bekezdés b) kategóriába sorolt eszközökre alkalmazott jelző, az ezzel jelölt sorokba e kategória eszközeit kell feltüntetni.
3. ,,Lejáratig tartani szándékozott …'' megjelölése az Szmt. 59/A. § (4) bekezdés c) kategóriába sorolt eszközökre alkalmazott jelző, az ezzel jelölt sorokba e kategória eszközeit kell feltüntetni.
4. ,,Kereskedési célúnak nem minősített keletkeztetett kölcsön- és más követelések'' megjelölése az Szmt. 59/A. § (4) bekezdés d) kategóriába sorolt eszközökre alkalmazott jelző, az ezzel jelölt sorokba e kategória eszközeit kell feltüntetni;
Az értékpapírokat az eredeti kibocsátó szerint kell besorolni, akkor is, ha értük valaki garanciát vállalt.
A sorok:
31A0 Eszközök összesen
31A1 Forgóeszközök
31A11 Pénzeszközök
31A111 Pénztár, csekkek
31A112 Tőzsdeforgalmi számla
31A113 Elszámolási betétszámla
31A114 Megbízásra végzett bef. szolg.-hoz kapcs. ügyfélpénz letéti számlán
31A12 Értékpapírok
31A121 Kereskedési célú, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31A1211 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A1212 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A122 Lejáratig tartani szándékozott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31A1221 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A1222 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A123 Kereskedési célú, tulajdonosi részesedést jelentő befektetések, visszavásárolt saját részvény
31A1231 Kapcsolt vállalkozásban lévők
31A1232 Visszavásárolt saját részvény
31A124 Kereskedési célú egyéb értékpapírok
31A1241 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A1242 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A125 Lejáratig tartani szándékozott egyéb értékpapírok
31A1251 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A1252 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A126 Értékpapírok értékelési különbözete
31A126 (és 31A138, 31A217) Értékpapírok (illetve Követelések, Befektetett pénzügyi eszközök) értékelési különbözete
Az értékelési különbözeten feltüntetett pénzügyi eszközök (például: hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, részesedések) értékeléskori valós értéke és törlesztésekkel korrigált bekerülési értéke különbségét kell (kereskedési célú pénzügyi eszközök), illetve lehet (értékesíthető pénzügyi eszközök) kimutatni. A 31A126 csak a való értékelés alá eső 31A12-re vonatkozik, így például a 31A112-re értelemszerűen nem.
31A13 Követelések
31A131 Tőzsdei ügyletek elszámolásaiból
Itt csak saját számlás ügyletekből származó követelések jelenhetnek meg. Azok a befektetési vállalkozások, amelyek a tőzsdén kötött azonnali bizományi ügyleteikből adódóan fennálló, még nem teljesített követeléseiket év közben a számviteli szabályok szerint a főkönyvi – mérleg – számlákon is elszámolták, a hó végi záráskor, a bizományi ügyletek kapcsán tőzsdei ügyletek elszámolásaiból fennálló követeléseiket stornó tételként kötelesek kezelni és a havi felügyeleti jelentésnek ebbe a sorába azt nem állíthatják be.
31A1311 EU tőzsdén kötött ügylet elszámolásából
Az Unió tagállamának (elismert) tőzsdéjén kötött ügylet elszámolásából. A hazai tőzsdék Uniós tőzsdéknek tekintendők. A hasonló alábontásoknál ugyanezt az elvet kell alkalmazni.
31A13111 Hazai tőzsdén kötött ügylet elszámolásából
31A132 Elszámolóházzal és elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
31A1321 Elszámolóháztól
Itt kell a BSzKr. 4. § (7) bekezdés szerinti követeléseket kimutatni.
31A13211 EU elszámolóháztól
31A13211-en és a későbbi hasonló sorokon az Uniós székhellyel rendelkező elszámolóházakkal szembeni követeléseket kell szerepeltetni. A hazai elszámolóházat Uniós székhellyel rendelkező elszámolóháznak kell tekinteni. A hasonló alábontásoknál ugyanezt az elvet kell alkalmazni.
31A132111 Hazai elszámolóháztól
31A1322 Elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
Itt kell a BSzKr. 4. § (6) bekezdés szerinti követeléseket kimutatni. A Tpt. hatálybalépése előtt létrejött, elszámolóházként működő szervezet rendelkezésére bocsátott, az elszámolóház által vezetett tőzsdeforgalmi számlán lévő pénzeszközöket a szervezet szakosított hitelintézetté történő átalakulását megelőzően itt kell szerepeltetni.
31A13221 EU elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
31A132211 Hazai elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
31A133 Kereskedési célúnak minősített keletkeztetett kölcsön- és más követelések
31A1331 Vevőkövetelések
31A13311 Kapcsolt vállalkozástól
31A13312 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1332 Követelések az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokból
31A13321 Kapcsolt vállalkozástól
31A13322 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1333(és 31A1343) Követelések tőzsdén kívül kötött ügyletek elszámolásaiból
Itt csak saját számlás ügyletekből származó követelések jelenhetnek meg.
31A13331 Kapcsolt vállalkozástól
31A13332 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1334 Váltókövetelések
31A13341 Kapcsolt vállalkozástól
31A13342 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1335 Kölcsönök és egyéb követelések
31A13351 Kapcsolt vállalkozástól
31A13352 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A134 Kereskedési célúnak nem minősített keletkeztetett kölcsön- és más követelések
31A1341 Vevőkövetelések
31A13411 Kapcsolt vállalkozástól
31A13412 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1342 Követelések az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokból
31A13421 Kapcsolt vállalkozástól
31A13422 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1343 Követelések tőzsdén kívül kötött ügyletek elszámolásaiból
31A13431 Kapcsolt vállalkozástól
31A13432 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1344 Váltókövetelések
31A13441 Kapcsolt vállalkozástól
31A13442 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A1345 Kölcsönök és egyéb követelések
31A13454 Ügyleti letétek, biztosítékok és árkülönbözetek összege
Itt a határidős és opciós ügyletek esetén a fizetett letétek, pénzügyi biztosítékok, árkülönbözetek összegét kell bemutatni, amíg az ügylet le nem zárul.
31A135 Kereskedési céllal vásárolt vagy engedményezett követelések
31A1351 Kapcsolt vállalkozástól
31A1352 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A136 Értékesíthető, vásárolt vagy engedményezett követelések
31A1361 Kapcsolt vállalkozástól
31A1362 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
31A137 Portfoliókezelésbe adott pénzügyi eszközök
31A1371 Kapcsolt vállalkozáshoz
31A1372 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásához
31A138 Követelések értékelési különbözete
31A139 Származékos ügyletek pozitív értékelési különbözete
Itt kell bemutatni a valós értéken történő értékelésbe bevont le nem zárt kereskedési- és fedezeti célú származékos ügyletek várható eredményét.
31A14 Készletek
31A141 Követelés ellenében kapott eladási célú vagyontárgyak
31A142 Egyéb készletek
31A2 Befektetett eszközök
31A21 Befektetett pénzügyi eszközök
31A211 Részesedések
31A2111 Kapcsolt vállalkozásban
31A212 Lejáratig tartani szándékozott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31A2121 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A2122 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A213 Értékesíthető, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31A2131 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátottak
31A2132 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátottak
31A214 Kereskedési célúnak nem minősített keletkeztetett kölcsön- és más követelések
31A2141 Kapcsolt vállalkozásnak adott kölcsönök
31A2142 Kapcsolt vállalkozással szembeni más követelések
31A215 Hosszú lejáratú bankbetétek
31A2151 Kapcsolt vállalkozásnál
31A216 Befektetett pénzügyi eszközök értékhelyesbítése
31A217 Befektetett pénzügyi eszközök értékelési különbözete
31A22 Immateriális javak
31A221 Vagyoni értékű jogok
31A222 Szoftver termékek
31A223 Egyéb immateriális javak
31A224 Immateriális javakra adott előlegek
31A225 Immateriális javak értékhelyesbítése
31A23 Tárgyi eszközök
31A231 Ingatlanok
31A232 Műszaki berendezések, gépek, járművek
31A233 Egyéb berendezések, felszerelések, járművek
31A234 Beruházások, beruházásokra adott előlegek
31A235 Tárgyi eszközök értékhelyesbítése
31A3 Aktív időbeli elhatárolások
A 31A3-at és alábontásait az Szmt. 32. § iránymutatása szerint kell kitölteni.
01A31 Bevételek aktív időbeli elhatárolása
01A32 Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása
01A33 Halasztott ráfordítások

31B kezdetű, a felügyeleti mérleg forrásait bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A befektetési vállalkozások forrás tételeire vonatkozó 31B kitöltése alapvetően megegyezik a számviteli előírásokban foglaltakkal, azonban egyes esetekben eltér attól. A számviteli mérleg tagolásától eltérő tételeknél – a sorkód száma szerint kiemelt – külön meghatározott előírásokat kell alkalmazni, és annak megfelelően a mérlegben kimutatni.
Az elszámolt céltartalékokat külön a megnevezés szerinti sorokban kell feltüntetni.
A sorok:
31B3 Források összesen
31B1 Kötelezettség
31B11 Rövid lejáratú kötelezettségek
31B111 Kötelezettségek tőzsdei ügyletek elszámolásaiból
31B1111 EU tőzsdén kötött ügylet elszámolásából
31B11111 Hazai tőzsdén kötött ügylet elszámolásából
31B112 Elszámolóházzal és elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
31B1121 Elszámolóház felé
31B11211 EU elszámolóház felé
31B112111 Hazai elszámolóház felé
31B1122 Elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
Itt kell a BSzKr. 5. § (11) bekezdés szerinti elszámolóházzal szembeni kötelezettségeket kimutatni a szervezet szakosított hitelintézetté történő átalakulását megelőzően.
31B11221 EU elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
31B112211 Hazai elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
31B113 Kapcsolt vállalkozással szemben
31B1131 Kapcsolt vállalkozással szemben
31B1132 Vevőktől kapott előlegből, áruszállításból és szolgáltatásból
31B1133 Ügyfélügyletekből
31B1134 Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
31B1134 (és 31B1144, 31B1154) Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
Itt kell kimutatni a tőzsdén kívül saját számlára teljesített (nem bizományi) ügyletekből adódóan keletkezett kötelezettséget, valamint azt a kötelezettséget, mely akkor keletkezik, ha a befektetési vállalkozás a tőzsdén kívül a teljesített vételi megbízás esetén, az ügyféltől kapott vételár összegét a mérleg fordulónapjáig nem fizette ki (utalta át) az eladónak. Annak összegét az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek csökkenéseként és a tőzsdén kívül kötött ügyletek elszámolásaiból eredő kötelezettség növekedéseként kell a mérleg fordulónapjával elszámolni.
31B1135 Váltótartozásokból
31B1136 Kapott letétek és árkülönbözetek
31B1137 Egyebekből
31B114 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásával vagy annak más fióktelepével szemben
31B1141 Hitelekből, kölcsönökből
31B1142 Vevőktől kapott előlegből, áruszállításból és szolgáltatásból
31B1143 Ügyfélügyletekből
31B1144 Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
31B1145 Váltótartozásokból
31B1146 Kapott letétek és árkülönbözetek
31B1147 Egyebekből
31B115 Egyéb személyekkel, gazdálkodókkal szemben
31B1151 Hitelekből, kölcsönökből
31B1152 Vevőktől kapott előlegből, áruszállításból és szolgáltatásból
31B1153 Ügyfélügyletekből
31B1154 Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
31B1155 Váltótartozásokból
31B1156 Kapott letétek és árkülönbözetek
31B1157 Egyebekből
31B116 Kötelezettségek értékelési különbözete
Itt a fősoron feltüntetett pénzügyi kötelezettségek értékeléskori valós értéke és törlesztésekkel korrigált bekerülési értéke különbségét kell kimutatni.
Itt kell a BSzKr. 5. § (11) bekezdés szerinti, a szakosított hitelintézetként működő elszámolóházzal szembeni kötelezettségeket kimutatni.
31B117 Származékos ügyletek negatív értékelési különbözete
31B12 Hosszú lejáratú kötelezettségek
31B121 Kapcsolt vállalkozás felé
31B1211 Kapott kölcsönből
31B1212 Kötvénykibocsátásból
31B1213 Beruházási és fejlesztési kölcsönből
31B1214 Egyéb ügyletből
31B122 Egyéb személyekkel, gazdálkodókkal szemben
31B1221 Kapott kölcsönből
31B1222 Kötvénykibocsátásból
31B1223 Beruházási és fejlesztési kölcsönből
31B1224 Egyéb ügyletből
31B13 Hátrasorolt kötelezettségek
31B131 Kapcsolt vállalkozás felé
31B2 Passzív időbeli elhatárolások
31B21 Bevételek passzív időbeli elhatárolása
31B22 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása
31B23 Halasztott bevételek
31B3 Céltartalék
31B31 Céltartalék a várható kötelezettségekre
Itt a határidős, opciós és swap ügyletek, a jegyzési garanciavállalás, a Tpt. szerint a tőke megóvására és a hozamra adott ígéret miatti, valamint az Szmt. miatt képzett egyéb céltartalékokat kell kimutatni.
31B311 Határidős, opciós és swap ügyletek miatt
31B312 Jegyzési garanciavállalás miatt
31B313 Hozamra, illetve tőke megóvására vonatkozó – Tpt. szerinti – ígéret miatt
31B314 Egyéb
31B32 Céltartalék jövőbeni költségekre
31B33 Egyéb céltartalék
31B331 Értékpapír árfolyamveszteségére képzett céltartalék
31B331 a valós értékelésre nem kerülő értékpapírokra vonatkozik.
31B332 Nyitott pozíció veszteségre képzett céltartalék
31B333 Devizahitel nem realizált árfolyamveszteségének fedezetére képzett céltartalék [Sztv. 41. § (4) bek.]
31B4 Saját tőke
Itt kell összesíteni az évközi, illetve év végi saját tőke elemeket, amelyeket részletező sorokban a számviteli előírásoknak megfelelően kell feltüntetni.
31B41 Jegyzett tőke
Itt az Szmt. által meghatározottak szerint a jegyzett tőkének számító – a Cégbíróságon bejegyzett – tőke összegét kell feltüntetni és tulajdonosok szerint külön sorokon részletezni.
A befizetett, de a Cégbíróságon még be nem jegyzett tőke – az alapítókkal szembeni kötelezettség – értékét kapcsolt vállalkozás esetében a 31B1137 Egyebekből-ben, fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe esetében 31B1147 Egyebekből, egyéb tulajdonos esetében a 31B1157 Egyebekből-ben kell szerepeltetni.
A tőkeemelésnek azt a részét, amelyet a vállalkozás saját tőkén belüli tartalékából (tőke- vagy eredménytartalékból) hajt végre, csak a cégbírósági bejegyzést követően – a vonatkozó tartalékállomány csökkentésével egyidejűleg – lehet a jegyzett tőkében szerepeltetni.
A jegyzett tőke – közgyűlés (alapító) által jóváhagyott – leszállításának értékét a jóváhagyást követő naptól kezdődően a Cégbírósági bejegyzésig 33A Szavatoló tőke megfelelő sorában külön ki kell mutatni.
31B4111 Kapcsolt vállalkozások által jegyzett
31B4112 Egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozások által jegyzett
31B4113 Egyéb vállalkozások, egyéb szervezetekkel által jegyzett
31B4114 Magánszemélyek által jegyzett
31B412 Visszavásárolt saját részvény névértéken
Itt a jegyzett tőkének a visszavásárolt részét (a részesedés, részvény névértékét) kell kimutatni.
31B413 Dotációs tőke
Fióktelep külföldi, nem EU székhelyű vállalkozásától a fióktelep létesítéséhez és működéséhez az alapító által tartósan, korlátlanul, tehermentesen a fióktelep szabad rendelkezésére bocsátott tőke;
31B42 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (–)
31B42-ben a jegyzett tőke még be nem fizetett összegét kell negatív előjellel kimutatni.
31B43 Tőketartalék
31B431 Ázsióból
31B432 Egyéb tőketartalék
Az ázsióból származó és az egyéb tőketartalék összegeit külön kell feltüntetni.
31B45 Lekötött tartalék
A sorban az Szmt. 38. § szerint a tőketartalékból és az eredménytartalékból a lekötött tartalékba átvezetett – immobil eszközök fedezetét képező – tőkeelemeket kell kimutatni.
31B44 Eredménytartalék (±)
31B45 Lekötött tartalék
31B46 Értékelési tartalék
31B461 Értékhelyesbítés értékelési tartaléka
31B461-en az Szmt. 58. § szerinti piaci értékelés alapján meghatározott értékhelyesbítések összegét kell megjeleníteni.
31B462 Valós értékelés értékelési tartaléka
A soron az Szmt. 59/A–59F. §-ok szerinti valós értéken történő értékelés elszámolt értékelési különbözetét kell megadni.
31B47 Általános tartalék
31B48 Mérleg szerinti eredmény (év közben eredmény) (±)
31B48-ban az eredménykimutatás sorok alapján kiszámított (halmozott) eredményt kell feltüntetni. (A devizamezőben nem szerepelhet összeg.)
Az eredmény év közben az eredményszámlák lezárása utáni – a bevételeknek, ráfordításoknak és költségeknek – egyenlege, amelyet a társasági adóelőleg befizetett összegével csökkenteni kell.
Év végén az előzetes eredménynél az (előzetes adatok alapján meghatározott) adófizetési kötelezettséggel csökkentett összeget kell figyelembe venni.
Az év végi végleges adat a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló szerinti (auditált mérleg) eredménye.
31C kezdetű, a tájékoztató adatokat bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A sorok:
31C11 Befolyásoló PIBB részesedések
31C111 Hitelintézetben
31C112 Pénzügyi vállalkozásban
31C113 Biztosító intézetben
31C114 Befektetési vállalkozásban
Itt kell részletezni a PIBB vállalkozásokba történt összes befolyásoló részesedésnek minősülő hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, biztosító intézeti és befektetési vállalkozási befektetéseket, függetlenül attól, hogy a forgatási célú (kereskedési célra vásárolt) értékpapírok között, vagy a befektetett eszközök között szerepelnek a mérlegben.
31C12 Nem befolyásoló PIBB részesedések
31C121 Hitelintézetben
31C122 Pénzügyi vállalkozásban
31C123 Biztosító intézetben
31C124 Befektetési vállalkozásban
Itt kell részletezni a PIBB vállalkozásokba történt összes befolyásoló részesedésnek nem minősülő hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, biztosító intézeti és befektetési vállalkozási befektetéseket, függetlenül attól, hogy a forgatási célú (kereskedési célra vásárolt) értékpapírok között, vagy a befektetett eszközök között szerepelnek a mérlegben.
31C13 Egyéb részesedések
31C131 Tőzsdében
31C132 Elszámolóházban
31C133 Befektetési alapkezelőben
31C134 Árutőzsdei szolgáltatóban
31C135 Járulékos vállalkozásban
31C14 PIBB-nek nyújtott alárendelt és kiegészítő alárendelt kölcsöntőke
31C141 Alárendelt kölcsöntőke
Itt a pénzügyi intézmény, biztosító intézet, befektetési vállalkozás részére a Hpt. 5. számú melléklete 10. pontjában foglalt feltételekkel nyújtott hiteleket kell szerepeltetni.
31C142 Kiegészítő alárendelt kölcsöntőke
Itt a pénzügyi intézmény, biztosító intézet, befektetési vállalkozás részére a Hpt. 5. számú melléklete 19. pontjában foglalt feltételekkel nyújtott hiteleket kell szerepeltetni.
31C15 Ügyfelekkel szembeni követelések
Itt a BSzKr. 4. § (3) bekezdésben meghatározott ügyfelekkel szembeni követelések díjak, halasztott fizetés, jegyzési garancia, befektetési hitel, repó- és kölcsönügylet szerinti bontásban.
31C151 Megbízásra végzett befektetési szolgáltatás utáni díj
31C152 Megbízásra végzett befektetési szolgáltatás utáni kötelezettségek tartozik egyenlege
31C 153 Jegyzési garanciavállalás után felszámított díjak
Itt a BSzKr. 4. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott jegyzési garanciavállalás után felszámított díjak összegét kell szerepeltetni.
31C154 Befektetési hitelek
31C155 Viszonteladással vásárolt eszköz kifizetett vételára
A soron a valódi penziós és óvadéki repó ügylet határidős viszonteladási kötelezettséggel vásárolt eszközeinek kifizetett vételárát kell bemutatni.
31C156 Viszontvásárlással eladott eszköz kifizetett visszavásárlási ára
31C156-ban a valódi penziós és óvadéki repó ügylet határidős viszontvásárlási kötelezettséggel eladott eszközeinek kifizetett visszavásárlási árát kell bemutatni.
31C157 Kölcsönadott értékpapír után fennálló követelés
31C157-ben az értékpapír kölcsönügyletek során kölcsönbeadott értékpapír szerződés szerinti értékében fennálló követelést kell bemutatni.
31C158 Ügyfelekkel szembeni egyéb követelés
31C158-ban az ügyfelekkel szembeni, a 31C151–31C157-ben nem szereplő követelések értékét kell kimutatni.
31C16 Per alá vont követelések teljes értéke
A mérlegben szereplő követelésállományból a 31C16-ban azokat az ügyfelekkel szembeni követeléseknek a teljes értékét kell kimutatni, amelyek a bírósági per tárgyát képezik.
31C161 Peresített összeg a követelésekből
Itt kell feltüntetni a mérlegben szereplő per alá vont követelésekből a peresített összeget.
31C1611 Peresített összegből pénzügyileg rendezett
Itt kell feltüntetni a peresített összegből az Szmt. 29. § (8) szerint az egyéb követelések között szereplő összeget.
31C17 Ingatlanok szerződéskori értéke
31C171 Tevékenységhez közvetlenül szükséges
A vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanok azon része, amely a Tpt. 181. § (3) hatálya alá esik. A 31C171-be az ingatlanok szerzéskori értékének összegét kell beírni.
31C172 Három éven belül értékesítendő
A vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanok azon része, amely a Tpt. 181. § (2) hatálya alá esik. A 31C172-be az ingatlanok szerzéskori értékének összegét kell beírni.
31C21 Jegyzett tőkéből elsőbbségi részvények
31C211 Osztalék-elsőbbségi részvények értéke Gt. 183. § (2) a)
31C212 Likvidációs hányadhoz fűződő elsőbbségi részvények értéke Gt. 183. § (2) b)
31C213 Szavazat-elsőbbségi részvények értéke Gt. 183. § (2) c)
31C214 Elővásárlási jogot biztosító részvények értéke Gt. 183. § (2) d)
31C215 Egyéb elsőbbségi részvény
31C22 Jegyzett tőkéből más befektetési vállalkozásban is tulajdonnal rendelkező tagok részvényeinek értéke
31C231 Alárendelt kölcsöntőke
Itt a források közül a hátrasorolt kötelezettségnek számító alárendelt kölcsöntőke teljes összegét kell kimutatni függetlenül attól, hogy a kölcsön belföldi vagy külföldi hitelezőtől származik.
31C2311 A hátralévő futamidő alapján korrigált alárendelt kölcsöntőke
Itt a Hpt. 5. sz. mellékletének 10. pontjában ilyenként meghatározott tételnek a hátralévő futamidő alapján a 11. pont szerint korrigált értékét kell feltüntetni. Az alárendelt kölcsöntőkének ez az értéke független attól, hogy az alapvető tőkeelemekhez viszonyítva mekkora része számítható be a szavatoló tőkébe, de nem szerepelhet itt a visszafizetési időpontot megelőző öt éven belüli csökkentés összege. (A visszafizetési időpontot megelőző öt év során az évenkénti fokozatos csökkentés értékét egy összegben kell számításba venni. A lejárat előtti utolsó évben már csak 20% vehető figyelembe és a visszafizetéskor lesz a kölcsöntőke értéke nulla.)
31C23111 Figyelembe vehető alárendelt kölcsöntőke
Itt kell feltüntetni az alárendelt kölcsöntőke korrigált értékének a szavatoló tőke számításánál a limitek figyelembevételével számított értékét. A szavatoló tőkébe való beszámíthatóság nem érinti az alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értékét, az a visszafizetésig továbbra is a szerződés szerinti értéken szerepel a főkönyvben.
Deviza esetén a csökkentés nagyságát a szerződés szerinti alárendelt kölcsöntőke devizaértéke határozza meg.
31C232 Kiegészítő alárendelt kölcsöntőke
Itt a Hpt. 5. sz. melléklete 19. pontjában foglalt feltételekkel a befektetési vállalkozás által kapott hiteleket kell szerepeltetni.
31C24 Ügyfelekkel szembeni kötelezettségek
A BSzKr. 5. § (8) bekezdés szerinti tételeket a megbízásra végzett tevékenységből az ügyfeleket megillető pénzeszköz, a viszontvásárlással eladott eszközök befolyt eladási ára, a viszonteladással vásárolt eszközök befolyt viszonteladási ára, a kölcsönvett értékpapírok után fennálló kötelezettség, a vagyonkezelésből adódó – pénztárat megillető – pénzeszközök, valamint ügyfelekkel szembeni egyéb kötelezettségek bontásban kell bemutatni.
31C241 Megbízásra végzett tevékenységből az ügyfelet megillető pénz
31C242 Viszontvásárlással eladott eszközök befolyt eladási ára
31C242-ben a valódi penziós és óvadéki repó ügylet határidős viszontvásárlási kötelezettséggel eladott eszközeinek befolyt eladási árát kell bemutatni.
31C243 Viszonteladással vásárolt eszközök befolyt viszonteladási ára
31C243-ban a valódi penziós és óvadéki repó ügylet határidős viszonteladási kötelezettséggel vásárolt eszközeinek befolyt viszonteladási árát kell bemutatni.
31C244 Kölcsönvett értékpapír után
31C245 Vagyonkezelésből adódó biztosító pénztárat megillető pénz
31C246 Ügyfelekkel szembeni egyéb kötelezettségek
31C246-ba az ügyfelekkel szembeni, a 31C241–31C245-be nem szereplő kötelezettségek értékét kell kimutatni.
31C31 Halmozott adófizetési kötelezettség (számított érték)
Itt kell feltüntetni az év kezdetétől a tárgyhó végéig esedékes (halmozott) adófizetési kötelezettség értékének, a társasági adótörvény előírásainak figyelembevételével számított, időarányos részét. Az a)–b) mezők zároltak.
31C32 Adófizetési kötelezettség és a fizetett adóelőleg különbözete
31C32-be az év kezdetétől a tárgyhó végéig terjedő időszakra számított adófizetési kötelezettség és a ténylegesen befizetett adóelőleg különbözetét kell beírni. A fizetendő adókülönbözetet előjel nélkül kell feltüntetni. Ha a befizetett adóelőleg meghaladja az – időarányos – adófizetési kötelezettség összegét, a visszatérítendő adót (az adóhatósággal szembeni követelést) negatív előjellel kell szerepeltetni. Az a)–b) mezők zároltak.
31C33 Átlagos állományi létszám (fő)
31C33-ban az átlagos statisztikai állományi létszámot kell feltüntetni. Az átlagos állományi létszámot a Központi Statisztikai Hivatal előírásai szerint teljesített havi munkaügyi adatszolgáltatásban jelentett szervezet tevékenységében résztvevők száma alapján kell megállapítani. Az a)–b) mezők zároltak.
31C34 Vezetett ügyfélszámlák száma (db)
Itt az összes ügyfélszámla darabszámát kell közölni. Az a)–b) mezők zároltak.
31C35 A tárgyhóban ügyfélszámlával nem rendelkező ügyfelek száma (fő)
Itt az összes ügyfélszámla-szerződés nélküli ügyfelek számát kell közölni. Az a)–b) mezők zároltak.
31C36 Tárgyhóban kapott megbízások száma összesen (db)
Az a)–b) mezők zároltak.
31C361 1 millió Ft alatti összegű megbízások száma (db)
Az a)–b) mezők zároltak.
31C362 1–13 millió Ft közötti összegű megbízások száma (db)
Az a)–b) mezők zároltak.
31C363 10 millió Ft feletti összegű megbízások száma (db)
Itt és az összes tárgyhóban kapott megbízások darab számát
– az 1 millió forint alatti alatti,
– a 1–10 millió forint közötti, illetve
– a 10 millió forintot meghaladó megbízások bontásban kell feltüntetni.
Az a)–b) mezők zároltak.

31D kezdetű, tájékoztató adatokat bemutató sorok

Itt a befektetési vállalkozás mérlegben nem szereplő tételeit, állományait – a származékos (határidős, opciós, swap) ügyletek kivételével – kell kimutatnia.
A részletező sorokban feltüntetett függő és jövőbeni kötelezettségeket, illetve a 0. Nyilvántartási számlák között, vagy más nyilvántartásban szereplő – és a beszámolás napján fennálló – állományokat a számviteli szabályok által meghatározott módon, illetve az analitikus nyilvántartásban kimutatott szerződés szerinti értéken kell feltüntetni.
A devizában nyilvántartott értékeket a számviteli előírások által meghatározott árfolyammal számított forintértéken kell a fordulónapra vonatkozóan szerepeltetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A sorok:
31D1 Mérlegen kívüli kötelezettségek származékos ügyletek nélkül
Itt kell származékos ügyletek kivételével a befektetési vállalkozás valamennyi, a mérlegben meg nem jelenő kötelezettségvállalásainak szerződés szerinti értékét összegezni.
31D11 Függő kötelezettségek opciós ügyletek nélkül
Itt kell – az opciók kivételével – a befektetési vállalkozás függő (feltételes) kötelezettség vállalásainak szerződés szerinti értékét összegezni.
31D111 Kötelezettségek jegyzési garanciavállalásokból
31D1111 Ügyfél által érvényes jegyzésben vállalt garancia
Itt a befektetési társaság a jegyzési garanciavállalásból származó kötelezettségeknek a fordulónapra vonatkozó teljes állományát köteles jelenteni, az ügyfél által érvényes jegyzésben vállalt, valamint a nyitott állomány szerinti bontásban.
31D1112 Nyitott garancia
31D112 Kötelezettségek a Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéret alapján
31D1121 Kötelezettségvállalás portfoliókezelési tevékenységhez kapcsolódóan
31D11211 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgarancia nélküli szerződések
31D11212 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgaranciával biztosított szerződések
31D112121 Bankgaranciával biztosított szerződések kötelezettségvállalási értékének bankgaranciával nem fedezett része
31D1122 Kötelezettségvállalás vagyonkezelési tevékenységhez kapcsolódóan
31D11221 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgarancia nélküli szerződések
31D11222 Kötelezettségvállalást tartalmazó, bankgaranciával biztosított szerződések
31D112221 Bankgaranciával biztosított szerződések kötelezettségvállalási értékének bankgaranciával nem fedezett része
Itt azoknak a szerződéseknek az adatait kell megadni, amelyek esetében a befektetési vállalkozás a Tpt. 131. § szerinti egyoldalú jövőbeni fizetési kötelezettséget vállalt. A portfóliókezelési, illetve a – biztosító vagy nyugdíjpénztár részére végzett – vagyonkezelési tevékenységekhez kapcsolódó kötelezettségvállalásokat külön fel kell tüntetni. Elkülönítetten kell bemutatni a 131. § a), illetve b) pont szerint vállalt kötelezettségek összegét úgy, hogy a 131. § a) pont szerint vállalt kötelezettségeket a 31D11212, illetve a 31D11222-be, a 131. § b) pont szerint vállalt kötelezettségeket a 31D11211, illetve a 31D11221-be kell kimutatni. A 31D112121, illetve a 31D112221-ben kell feltüntetni a bankgaranciával biztosított szerződések kötelezettségvállalási értékének bankgaranciával nem fedezett részét.
A portfóliókezelési, illetve a vagyonkezelési tevékenységhez kapcsolódó kötelezettségvállalást a szerződés szerinti értéken kell kimutatni. A sorokban a kötelezettségvállalást szerződés szerinti bruttó értékét kell feltüntetni, tehát pl. a megóvandó tőkeérték, illetve az induló tőkeérték és a bevállalt hozam értékének összegét. Amennyiben a kötelezettségvállalás értéke valamely mutató alakulásához kötött, a fordulónapra vonatkozó számított értéket kell feltüntetni.
31D113 Nem valódi penziós ügyletből visszavásárlási kötelezettséggel eladott eszközök visszavásárlási értéke
Itt az opciós ügyletnek nem minősülő nem valódi penziós ügylet kötelezettjének feltételes pénzügyi kötelezettségének értékét kell beírni.
31D114 Készfizető kezességvállalás
31D115 Kezességvállalás
31D116 Váltókezesség
A kezességvállalásra vonatkozó 31D114, 31D115, 31D116 sorokba a befektetési vállalkozás nem üzletszerű tevékenysége során keletkezett a kötelezettségvállalások szerződés szerinti értékét kell beírni.
31D117 Le nem zárt peres ügyek perértéke
Itt azoknak a peres ügyekből adódó kötelezettségeknek (ügyfélköveteléseknek) értékét kell feltüntetni, amelyeket a befektetési vállalkozással szemben indítottak függetlenül attól, hogy azt mikor kell teljesíteni.
31D118 Egyéb függő kötelezettségek opciók nélkül
Itt, az egyéb függő kötelezettségek között kell kimutatni az összes egyéb, az előző sorokban nem részletezett függő kötelezettséget az opciók kivételével. A feltételes (függő) kötelezettségvállalás konstrukciójától függően kell a szerződés szerinti, vagy a fordulónapra vonatkozó számított értéket szerepeltetni.
31D12 Biztos (jövőbeni) pénzügyi kötelezettségek határidős ügyletek nélkül
Ide a határidős ügyletnek nem minősülő biztos (jövőbeni) pénzügyi kötelezettségek értékét kell beírni. A határidős ügyleteket a 31E kezdetű sorokon kell kimutatni. A valódi penziós ügyletekből, illetve a repó- és fordított repó-ügyletekből fakadó (biztos) vételi és eladási kötelezettségeket is a határidős ügyletek között kell kimutatni.
31D211 Óvadéki repóba vett vagyontárgyak szerződés szerint értéke
Ide az óvadéki repóügylet jogosultjának kell az ügylet szerződés szerinti értékét beírnia.
31D212 Óvadéki repóba vett vagyontárgyak piaci értéke
Ide az óvadéki repóügylet jogosultjának kell az ügylet tárgyának piaci értékét beírnia.
31D221 Másodlagos értékpapír kibocsátásakor kivezetett elsődleges értékpapírok névértéke
31D222 Másodlagos értékpapír kibocsátásakor kivezetett elsődleges értékpapírok könyv szerinti értéke
31D231 Bizományosi ügyletekkel kapcsolatos követelések
31D232 Bizományosi ügyletekkel kapcsolatos kötelezettségek
31D231 és 31D232-ben a BSzKr. 8. § (8) bekezdés h) pont szerint a még nem teljesített és pénzmozgással nem rendezett azonnali és határidős bizományi ügyletek miatt fennálló követelések és kötelezettségek könyvviteli nyilvántartásokból való kivezetett és a 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályba felvett értékeit kell feltüntetni.
31D3 Idegen tulajdonú értékpapírok állománya névértéken
A sorban névértéken kell kimutatni a vállalkozás birtokában lévő idegen tulajdonú – az ügyfél tulajdonát képező – értékpapírok állományát
31D31 Nyomdai úton előállított
31D311 Bizományosi ügylethez kapcsolódó
31D312 Letéti őrzésben
31D313 Letétkezelésben
31D314 Portfolió kezelésben
31D315 Vagyonkezelésben
Itt azokat az értékpapírokat kell bemutatni, amelyek valamely bizományosi ügylet lebonyolítása során kerültek a befektetési vállalkozás birtokába. Nem kerülnek ide azok az értékpapírok, amelyek olyan bizományosi megbízáshoz kapcsolódnak, hogy korábban/előreláthatóan a letétkezelt/letéti őrzésben lévő állományban voltak/kerülnek.
31D32 Dematerializált
31D321 Bizományosi ügylethez kapcsolódó
31D322 Letéti őrzésben
31D323 Letétkezelésben
31D324 Portfolió kezelésben
31D325 Vagyonkezelésben
31D4 Idegen tulajdonú értékpapírok állománya árfolyamértéken
31D41 Bizományosi ügylethez kapcsolódó
31D42 Letéti őrzésben
31D43 Letétkezelésben
31D44 Portfolió kezelésben
31D45 Vagyonkezelésben
Itt kell árfolyamértéken kimutatni a vállalkozás birtokában lévő idegen tulajdonú értékpapírok állományát.
Az árfolyamértéket tőzsdei értékpapíroknál a fordulónapra vonatkozó záróárfolyam, ennek hiányában az azonnali piacon a legutolsó kötéskori árfolyam szerint kell meghatározni.
Az árfolyamérték a tőzsdén kívüli értékpapíroknál likvid értékpapírok esetén a beszámolási időszak utolsó kötési értéke, illetve ennek hiányában a beszámolási időszak alatti nyilvános ajánlatok közül a legjobb eladási árfolyam.
A nem likvid állampapírok esetében az árfolyamérték a befektetési vállalkozás által számított hozamgörbe, vagy az ÁKK által közzétett referenciahozamok segítségével a fordulónapra diszkontált érték. Nem likvid egyéb értékpapírok és a letétek esetében a nyilvántartási értéket kell feltüntetni.
A vagyonkezelt, illetve letétkezelt értékpapírok piaci értékét a vonatkozó jogszabályok alapján kell megállapítani. [281/2001. (XII. 26.) Korm. rendelet az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól, 3. sz. melléklet II. Értékelési szabályok alapján, és a 282/2001. (XII. 26.) Korm. rendelet a magánnyugdíj-pénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről, 3. sz. melléklet II. Értékelési szabályok alapján]
31D5 Kölcsönadott értékpapírok állománya névértéken
A kölcsönügyleteknél – az értékpapír kölcsönzési szerződés alapján – az ügyfél számlájáról a befektetési szolgáltató számlájára átvezetett értékpapírokat a 31D7 kölcsönvett értékpapírok állománya névértéken, illetve a 31D8 kölcsönvett értékpapírok állománya árfolyamértéken, vagy a befektetési szolgáltató számlájáról az ügyfél számlájára átvezetett értékpapírok esetében 31D5 kölcsönadott értékpapírok állománya névértéken, illetve a 31D6 kölcsönadott értékpapírok állománya árfolyamértéken és alábontásaikban kell figyelembe venni. A kölcsönzési ügylet másik oldalán álló felekről – a Tpt. 5. § (1) bekezdés 53. pont szerinti intézményi befektető ügyfél (partner), nem intézményi befektető ügyfél, elszámolóház kölcsönzési rendszere szerinti részletezésben – kell az alábontásokat szerepeltetni.
31D51 Saját értékpapírok
31D511 Intézményi befektető ügyfél részére
31D512 Nem intézményi befektető ügyfél részére
31D513 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerébe
31D52 Ügyfél tulajdonában lévő értékpapírok
31D521 Intézményi befektető ügyfél részére
31D522 Nem intézményi befektető ügyfél részére
31D523 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerébe
31D6 Kölcsönadott értékpapírok állománya árfolyamértéken
31D61 Saját értékpapírok
31D611 Intézményi befektető ügyfél részére
31D612 Nem intézményi befektető ügyfél részére
31D613 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerébe
31D62 Ügyfél tulajdonában lévő értékpapírok
31D621 Intézményi befektető ügyfél részére
31D622 Nem intézményi befektető ügyfél részére
31D623 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerébe
31D7 Kölcsönvett értékpapírok állománya névértéken
31D71 Intézményi befektető ügyféltől
31D72 Nem intézményi befektető ügyféltől
31D73 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerétől
31D8 Kölcsönvett értékpapírok állománya árfolyamértéken
31D81 Intézményi befektető ügyféltől
31D82 Nem intézményi befektető ügyféltől
31D83 Elismert elszámolóház kölcsönzési rendszerétől

31E kezdetű, a derivatív ügyleteket bemutató sorok

31E kezdetű sorokon a befektetési vállalkozásnak a mérlegben nem szereplő derivatív (határidős, opciós, swap) ügyleteinek állományait kell kimutatni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Szerződés szerinti értéken
A mezőben a szerződés szerinti (kötési) értékeket kell kimutatni.
b) Piaci értéken
A mezőben az ügyleteket piaci értéket kell szerepeltetni. A devizában nyilvántartott értékeket a számviteli előírások által meghatározott árfolyammal számított forintértéken kell a fordulónapra vonatkozóan szerepeltetni.
A sorok:
31E1 Tőzsdei ügyletek
Itt kell összesítve kimutatni a szabványosított tőzsdei határidős és opciós ügyleteket, amelyeket a részletező sorokban külön kell szerepeltetni.
A tőzsdén kötött nem szabványosított ügyleteket a tőzsdén kívüli ügyletek között kell jelenteni.
A piaci árfolyamérték kiszámításánál a mérleg fordulónapján ismert piaci értéket kell figyelembe venni. A tőzsdei ügyleteknél a mérleg fordulónapján ismert piaci értéknek kell tekinteni a pénzügyi instrumentumnak (tőzsdei index, kamatláb, deviza, értékpapír stb.) és egyéb árunak beszámolási időszak utolsó tőzsdei kereskedési napjára vonatkozóan az elszámolóház által megállapított elszámoló árát, árfolyamát.
31E11 Szabványosított határidős ügyletek
31E111 Vételi ügyletek
31E1111 Deviza
31E1112 Részvény
31E1113 Kamat
31E1114 Index
31E112 Eladási ügyletek
31E1121 Deviza
31E1122 Részvény
31E1123 Kamat
31E1124 Index
31E12 Szabványosított opciós ügyletek
31E121 Vásárolt opciók
31E1211 Vételi opciók
31E12111 Részvény
31E12112 Index
31E12113 Egyéb
31E1212 Eladási opciók
31E12121 Részvény
31E12122 Index
31E12123 Egyéb
31E122 Kiírt opciók
31E1221 Vételi opciók
31E12211 Részvény
31E12212 Index
31E12213 Egyéb
31E1222 Eladási opciók
31E12221 Részvény
31E12222 Index
31E12223 Egyéb
31E2 Tőzsdén kívüli (nem szabványosított) ügyletek
Itt kell a tőzsdén kívül kötött, valamint a tőzsdén kötött nem szabványosított határidős és opciós ügyleteket az a) mezőben szerződés szerinti (kötési) értéken, a b) mezőben piaci értéken összesíteni, amelyek a részletező sorokban külön kerülnek kimutatásra.
A swap ügyleteknél a szerződés szerinti értéknek a szerződéskötés elvi főösszegét (notional értéket) kell tekinteni.
A mögöttes termék piaci árfolyamérték kiszámításánál a mérleg fordulónapján ismert piaci értéket kell figyelembe venni. A tőzsdén kívüli és nem szabványosított tőzsdei határidős és opciós ügyletek esetén a mögöttes termék mérleg fordulónapján ismert piaci értékének kell tekinteni a pénzügyi instrumentumnak és egyéb árunak beszámolási időszak utolsó közzétett kereskedési árfolyamát. A tőzsdén kívüli kamatlábügyletek (kamat alapú határidős ügyletek) esetén a piaci érték a szerződésben rögzített irányadó kamatláb, ennek hiányában bankközi hitelkamatláb beszámolási időszakban utoljára közzétett mértékével számított érték, swap ügyletek esetén a swap ráta segítségével számított érték. Egyéb tőzsdén kívüli ügyletek esetében elismert piacon kialakult, a mögöttes termék piaci ára tendenciáját is tükröző árajánlatokkal, illetve a beszámolási időszak során történt értékesítés adataival alátámasztott, a tárgyév végén a piaci értékítéletet megfelelően jellemző árat kell szerepeltetni. Ha ez sem ismert, a piaci értéknek a nyilvántartási értéket kell feltüntetni.
Az összetett ügyleteket fel kell bontani elemi ügyletekre, és be kell sorolni az elemi ügyletek csoportjaiba (pl. egy swaption ügyletet az opciók közé, és a mögöttes terméket – a swap-ot – kell az ügylet természetének megfelelően árazni).
31E21 Határidős ügyletek
31E211 Vételi ügyletek
31E2111 Deviza
31E2112 Részvény
31E2113 Állampapír
31E2114 Egyéb értékpapír
31E2115 Kamat
31E2116 Index
31E2117 Egyéb
31E212 Eladási ügyletek
31E2121 Deviza
31E2122 Részvény
31E2123 Állampapír
31E2124 Egyéb értékpapír
31E2125 Kamat
31E2126 Index
31E2127 Egyéb
31E22 Nem szabványosított opciós ügyletek
31E221 Vásárolt opciók
31E2211 Vételi opciók
31E22111 Deviza
31E22112 Részvény
31E22113 Állampapír
31E22114 Egyéb értékpapír
31E22115 Kamat
31E22116 Index
31E22117 Egyéb
31E2212 Eladási opciók
31E22121 Deviza
31E22122 Részvény
31E22123 Állampapír
31E22124 Egyéb értékpapír
31E22125 Kamat
31E22126 Index
31E22127 Egyéb
31E222 Kiírt opciók
31E2221 Vételi opciók
31E22211 Deviza
31E22212 Részvény
31E22213 Állampapír
31E22214 Egyéb értékpapír
31E22215 Kamat
31E22216 Index
31E22217 Egyéb
31E2222 Eladási opciók
31E22221 Deviza
31E22222 Részvény
31E22223 Állampapír
31E22224 Egyéb értékpapír
31E22225 Kamat
31E22226 Index
31E22227 Egyéb
31E23 Swap ügyletek
31E231 Kamat
31E232 Deviza
31E233 Currency
31E234 Egyéb
31E4 Derivatív ügyletek összesen
Itt a tőzsdei és a tőzsdén kívüli ügyletek értékeit kell összegezni.
31E5 Határidős vételekből repó ügylet miatt
31E6 Határidős vételekből valódi penziós ügylet miatt
31E7 Határidős eladásokból fordított repó ügylet miatt
31E8 Határidős eladásokból valódi penziós ügylet miatt
31E5–31E8-ban a derivatív ügyletek között kimutatott repó- és valódi penziós ügyletek értékét is összegezni kell.

31KA kezdetű, az összevont felügyeleti mérleg eszközeit bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A sorok:
31KA0 Eszközök összesen
31KA1 Forgóeszközök
31A11 Pénzeszközök
31KA111 Pénztár, csekkek
31KA112 Tőzsdeforgalmi számla
31KA113 Elszámolási betétszámla
31KA114 Megbízásra végzett bef. szolg.-hoz kapcs. ügyfélpénz letéti számlán
31KA12 Értékpapírok
31A121 Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31KA1211 Szoros kapcsolatban lévő személyek által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
A Szoros kapcsolatban lévő személyek, illetve a Szoros kapcsolatban lévő vállalkozások sorok azokra a szoros kapcsolatban lévő személyekre/vállalkozásokra értendők, akik nem kerültek összevonásra.
31KA122 Tulajdonosi részesedést jelentő befektetések, visszavásárolt saját részvény
31KA1221 Szoros kapcsolatban lévő személyekben lévő tulajdonosi részesedést jelentő befektetések
31KA1222 Visszavásárolt saját részvény
31KA123 Egyéb értékpapírok
31KA1231 Szoros kapcsolatban lévő személyek által kibocsátott egyéb papírok
31KA124 Értékelési különbözet
31KA13 Követelések
31KA131 Tőzsdei ügyletek elszámolásaiból
31KA132 Elszámolóházzal és elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
31KA1321 Elszámolóháztól
31KA1322 Elszámolóházi tevékenységet végző szervezettől
31KA133 Szoros kapcsolatban lévő személyekkel szembeni követelések
31KA1331 Vevőkövetelések
31KA1332 Követelések az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokból
31KA1333 (és 31A1343) Követelések tőzsdén kívül kötött ügyletek elszámolásaiból
31KA1334 Váltókövetelések
31KA1335 Kölcsönök és egyéb követelések
31KA1336 Portfóliókezelésbe adott pénzügyi eszközök
31KA134 Követelések egyéb személyekkel szemben
31KA1341 Vevőkövetelések
31KA1342 Követelések az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokból
31KA1343 Követelések tőzsdén kívül kötött ügyletek elszámolásaiból
31KA1344 Váltókövetelések
31KA1345 Kölcsönök és egyéb követelések
31KA1346 Portfóliókezelésbe adott pénzügyi eszközök
31KA135 Követelések értékelési különbözete
31KA136 Származékos ügyletek pozitív értékelési különbözete
31KA1361 Szoros kapcsolatban lévő személyekkel kötött származékos ügyletek pozitív értékelési különbözete
31KA137 Konszolidációból adódó (számított) társasági adó követelés
31KA14 Készletek
31KA141 Követelés ellenében kapott eladási célú vagyontárgyak
31KA142 Egyéb készletek
31KA2 Befektetett eszközök
31KA21 Befektetett pénzügyi eszközök
31KA211 Részesedések
31KA2111 Szoros kapcsolatban lévő vállalkozásokban
31KA212 Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
31KA2121 Szoros kapcsolatban lévő személyek által kibocsátottak
31KA213 Adott kölcsönök
31KA2131 Szoros kapcsolatban lévő személyeknek adott tartós kölcsönök
31KA214 Bankbetétek
31KA2141 Szoros kapcsolatban lévő hitelintézetnél elhelyezett hosszú lejáratú bankbetétek
31KA215 Befektetett pénzügyi eszközök értékhelyesbítése
31KA216 Befektetett pénzügyi eszközök értékelési különbözete
31KA217 Tőkekonszolidációs különbözet
31KA2171 Leányvállalatokból
31KA2172 Társult vállalkozásokból
31KA22 Immateriális javak
31KA221 Vagyoni értékű jogok
31KA222 Szoftver termékek
31KA223 Egyéb immateriális javak
31KA224 Immateriális javakra adott előlegek
31KA225 Immateriális javak értékhelyesbítése
31KA23 Tárgyi eszközök
31KA231 Ingatlanok
31KA232 Műszaki berendezések, gépek, járművek
31KA233 Egyéb berendezések, felszerelések, járművek
31KA234 Beruházások, beruházásokra adott előlegek
31KA235 Tárgyi eszközök értékhelyesbítése
31KA3 Aktív időbeli elhatárolások
31KA31Bevételek aktív időbeli elhatárolása
31KA32 Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása
31KA33 Halasztott ráfordítások

31KB kezdetű, az összevont felügyeleti mérleg forrásait bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Forint
b) Deviza
c) Összesen
A sorok:
31KB0 Források összesen
31KB1 Kötelezettségek
31KB11 Rövid lejáratú kötelezettségek
31KB111 Kötelezettségek tőzsdei ügyletek elszámolásaiból
31KB112 Elszámolóházzal és elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
31KB1121 Elszámolóház felé
31KB1122 Elszámolóházi tevékenységet végző szervezet felé
31KB113 Szoros kapcsolatban lévő személyek felé
31KB1131 Kapott hitelekből, kölcsönökből
31KB1132 Vevőtől kapott előlegekből, áruszállításból és szolgáltatásból
31KB1133 Ügyfélügyletekből
31KB1134 Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
31KB1135 Váltótartozásokból
31KB1136 Kapott letétek és árkülönbözetek miatt
31KB1137 Egyebekből
31KB1138 Kötelezettségek értékelési különbözetéből
31KB1139 Származékos ügyletek negatív értékelési különbözetéből
31KB114 Egyéb személyekkel szembeni kötelezettségek
31KB1141 Kapott hitelekből, kölcsönökből
31KB1142 Vevőtől kapott előlegekből, áruszállításból és szolgáltatásból
31KB1143 Ügyfélügyletekből
31KB1144 Tőzsdén kívüli ügyletek elszámolásaiból
31KB1145 Váltótartozásokból
31KB1146 Kapott letétek és árkülönbözetek miatt
31KB1147 Egyebekből
31KB1148 Kötelezettségek értékelési különbözetéből
31KB1149 Származékos ügyletek negatív értékelési különbözetéből
31KB115 Konszolidálásból adódó (számított) társasági adótartozás
31KB12 Hosszú lejáratú kötelezettségek
31KB121 Szoros kapcsolatban lévő személyek felé
31KB1211 Kapott kölcsönökből
31KB1212 Kötvénykibocsátásból
31KB1213 Beruházási és fejlesztési kölcsönből
31KB1214 Egyéb ügyletből
31KB122 Egyéb személyek felé
31KB1221 Kapott kölcsönökből
31KB1222 Kötvénykibocsátásból
31KB1223 Beruházási és fejlesztési kölcsönből
31KB1224 Egyéb ügyletből
31KB13 Hátrasorolt kötelezettségek
31KB131 Szoros kapcsolatban lévő személyek felé
31KB14 Tőkekonszolidációs különbözet
31KB2 Passzív időbeli elhatárolások
31KB21 Bevételek passzív időbeli elhatárolása
31KB22 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása
31KB23 Halasztott bevételek
31KB3 Céltartalékok
31KB31 Céltartalék a várható kötelezettségekre
31KB311 Határidős, opciós és swap ügyletek miatt
31KB312 Jegyzési garanciavállalás miatt
31KB313 Hozamra, illetve tőke megóvására vonatkozó – Tpt. szerint – ígéret miatt
31KB314 Egyéb
31KB32 Céltartalék jövőbeni költségekre
31KB33 Egyéb céltartalék
31KB331 Értékpapír árfolyamveszteségére képzett céltartalék
31KB332 Nyitott pozíció veszteségre képzett céltartalék
31KB333 Devizahitel nem realizált árfolyamveszteségének fedezetére képzett céltartalék [Sztv. 41. § (4) bek.]
31KB4 Saját tőke
31KB41 Jegyzett tőke
31KB4111 Szoros kapcsolatban lévő jogi személy által jegyzett
31KB4112 Szoros kapcsolatban lévő természetes személy által jegyzett
31KB4113 Egyéb jogi személy által jegyzett
31KB4114 Egyéb természetes személy által jegyzett
31KB412 Visszavásárolt saját tulajdoni részesedés névértékben
31KB413 Jegyzett, de még be nem fizetett tőke (–)
31KB421 Tőketartalék
31KB422 Eredménytartalék (±)
31KB423 Lekötött tartalék
31KB424 Értékelési tartalék
31KB4241 Értékhelyesbítés értékelési tartaléka
31KB4242 Valós értékelés értékelési tartaléka
31KB425 Általános tartalék
31KB43 Mérlegszerinti eredmény [Év közbeni eredmény](±)
31KB44 Leányvállalati saját tőke változása (±)
31KB45 Konszolidáció miatti változások (±)
31KB451 Adósságkonszolidálás különbözetéből (±)
31KB452 Közbenső eredmény különbözetéből (±)
31KB46 Külső tagok (más tulajdonosok) részesedése

31KC kezdetű, az összevonás jellemzőit bemutató sorok

A sorokhoz tartozó mezők:
a) Bevont neve
Az összevonásra került gazdálkodó rövid neve.
b) Bevont azonosítója
Az összevonásra került gazdálkodó az adószámának első nyolc számjegyét kell feltüntetni.
c) Bevont típusa (H; Pv; Bv; Jv; Ph)
a mezőben ,,H'' jelölést kell alkalmazni, ha a bevont hitelintézet;
a mezőben ,,Pv'' jelölést kell alkalmazni, ha a bevont pénzügyi vállalkozás;
a mezőben ,,Bv'' jelölést kell alkalmazni, ha a bevont befektetési vállalkozás;
a mezőben ,,Jv'' jelölést kell alkalmazni, ha a bevont járulékos vállalkozás;
a mezőben ,,Ph'' jelölést kell alkalmazni, ha a bevont pénzügyi holdingtársaság.
d) Bevonás jogcíme (1; 2; 3; 4; 5)
a mezőben ,,1'' jelölést kell alkalmazni, ha az összevonásra a Tpt. 181/A. § (2) bekezdés a) pontja alapján került sor;
a mezőben ,,2'' jelölést kell alkalmazni, ha az összevonásra a Tpt. 181/A. § (2) bekezdés b) pontja alapján került sor;
a mezőben ,,3'' jelölést kell alkalmazni, ha az összevonásra a Tpt. 181/A. § (2) bekezdés c) pontja alapján került sor;
a mezőben ,,4'' jelölést kell alkalmazni, ha az összevonásra a Tpt. 181/B. § (5) bekezdése alapján került sor;
a mezőben ,,5'' jelölést kell alkalmazni, ha az összevonásra a Tpt. 181/B. § (6) bekezdése alapján került sor.
d) Konszolidáció módszere (T; R; S)
a mezőben ,,T'' jelölést kell alkalmazni, ha az Szmt. 122. § (2) bekezdése szerinti ,,teljes'' konszolidációra került sor;
a mezőben ,,R'' jelölést kell alkalmazni, ha a Tpt. 181/E. § (3) bekezdése szerinti ,,tőkerészesedés'' konszolidációra került sor;
a mezőben ,,S'' jelölést kell alkalmazni, ha a Tpt. 181/E. § (4) bekezdése szerinti ,,társult'' konszolidációra került sor.
e) Konszolidáció módszerének jogcíme (J; F)
a mezőben ,,F'' jelölést kell alkalmazni, ha a Tpt. 181/E. § (2) vagy (5) bekezdései alapján a Felügyelet határozta meg a konszolidációs módszert;
a mezőben ,,K'' jelölést kell alkalmazni, ha a KKr. 13. § (4) bekezdése alapján nettósítási módszert alkalmazhat;
a mezőben ,,M'' jelölést kell alkalmazni, ha a Tpt. 181/E. § (2) vagy (5) bekezdései alapján a Felügyelet határozta meg a konszolidációs módszert és a KKr. 13. § (4) bekezdése alapján nettósítási módszert alkalmazhat;
egyébként a mezőben ,,J'' jelölést kell alkalmazni.
f) Bevont mérlegfőösszege
g) Bevont saját tőkéje
h) Bevont szavatoló tőkéje
Ha a bevontnak nincs szavatoló tőke tartási kötelezettsége, a cellát üresen kell hagyni.
A sorok:
31KC01 Összevonásra került gazdálkodó
....
31KC99 Összevonásra került gazdálkodó

31KD kezdetű, az összevonásra nem került szoros kapcsolatok jellemzőit bemutató sorok
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Személy neve
A mezőbe a szoros kapcsolatban lévő rövid nevét, természetes személyek vezeték- és keresztnevét, egyéb a gazdálkodók esetében, elfogadott megnevezését kell beírni.
b) Személy azonosítója
A mezőbe a szoros kapcsolatban lévő adószámának első nyolc számjegyét, belföldi természetes személyek adóazonosító jelét, egyéb természetes személyek és gazdálkodók esetében, adatszolgáltatónál alkalmazott azonosítóját kell feltüntetni.
c) Fölérendelt szoros kapcsolat jellege (T; M; V; O; F; Ö; A; R)
Fölérendelt szoros kapcsolatnak a jelentést küldő egy másik személy feletti az ellenőrző befolyása minősül.
Ha a jelentést küldő
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont a) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,T'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont b) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,M'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont c) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,V'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont d) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,O'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont a) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,F'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont b) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,Ö'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont c) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,A'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont d) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,R'' jelölést kell alkalmazni;
d) Nem fölérendelt szoros kapcsolat jellege (T; M; V; O; F; Ö; A; R)
Nem fölérendelt kapcsolatnak az minősül, ha az adatszolgáltatóra valamely személy(ek) ellenőrző befolyással bír(nak).
Ha az ellenőrző befolyással rendelkező személy a jelentést küldő vállalkozás felett
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont a) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,T'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont b) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,M'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont c) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,V'' jelölést kell alkalmazni;
– a Szmt. 3. § (2) bekezdés 1. pont d) alpontja szerinti anyavállalat, a mezőben ,,O'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont a) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,F'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont b) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,Ö'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont c) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,A'' jelölést kell alkalmazni;
– a Hpt. 2. számú melléklete II. fejezet (Az összevont alapú felügyelethez kapcsolódó fogalommeghatározások) 1. pont d) alpontja szerinti befolyással rendelkezik, a mezőben ,,R'' jelölést kell alkalmazni.
A sorok:
31KD101 Szoros kapcsolatban lévő jogi személy
...
31KD199 Szoros kapcsolatban lévő jogi személy
31KD201 Szoros kapcsolatban lévő természetes személy
...
31KD299 Szoros kapcsolatban lévő természetes személy
31KD301 Szoros kapcsolatban lévő egyéb gazdálkodó
Olyan jogi személynek nem minősülő szervezetek (például: betéti társaság), amelyek adóköteles gazdálkodó tevékenységet folytatnak.
....
31KD399 Szoros kapcsolatban lévő egyéb gazdálkodó

32A kezdetű, az eredménykimutatást bemutató sorok

A 32A kezdetű sorokon a befektetési vállalkozás bevételeinek, illetve ráfordításainak és költségeinek tárgyhavi és az év elejétől halmozott adatait kell részletezni. Az eredménykimutatás szerkezete és tartalma megegyezik BSzKr.-ben foglaltakkal.
A jelentés a befektetési vállalkozásnak – az érvényes számviteli előírások alapján összeállított – főkönyvi, illetve az azt alátámasztó analitikus nyilvántartásain alapszik, de az adófizetési kötelezettség tekintetében év közben eltér az éves beszámoló eredmény kimutatásától.
A ráfordításokat, költségeket az alapértelmezésnek megfelelően nem kell negatív előjellel ellátni. Ha azonban a befektetési vállalkozás jelentésében – a számlák aggregálása után – valamelyik ráfordítás vagy költség sor Követel, illetve bevétel sor Tartozik egyenleget mutat, akkor ezt a tételt negatív előjellel kell feltüntetni. Az egyes eredmény sorokban veszteség esetén a negatív előjelet ki kell tenni.
A befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályban előírt céltartalékokat az esedékesség időpontjában (negyedév, mérleg fordulónapja stb.) meg kell képezni, és el kell számolni. Az éves mérlegbeszámoló elkészítésekor az egyes adatokban bekövetkezett módosításoknak megfelelően a már megképzett tartalék összegek is változhatnak.
A nem befektetési szolgáltatás bevételei, illetve ráfordításai sorokban kell a Tpt. 88. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységével kapcsolatos bevételeket, illetve ráfordításokat feltüntetni.
Az egyes tételek részletezése az Szmt.-ben meghatározott
– kapcsolt vállalkozás,
– fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása és annak más fióktelepe
alábontás szerint történik.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Tárgyhavi
b) Halmozott
Az első a) mezőben a tárgyhavi, a b) mezőben az év elejétől halmozott értékeket kell kimutatni.
Az év végi auditált jelentésben a bevételekre, illetve ráfordításokra és költségekre vonatkozó a) tárgyhavi mezőt nem kell kitölteni, de a b) halmozott mezőben részletezni kell az év végére kialakult a befektetési szolgáltatási tevékenységéből származó eredmény adatokat. A sorok kitöltésére vonatkozó előírások megegyeznek az évközi adatokkal kapcsolatban leírtakkal, a 32A4-ben kivételével.
A sorok:
32A1 Szokásos vállalkozási eredmény
32A11 Üzleti tevékenység eredménye
32A111 Befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye (+/–)
32A1111 Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32A11111 Bizományosi tevékenység bevételei
32A111111 Kapcsolt vállalkozástól
32A111112 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A11112 Kereskedelmi tevékenység bevételei
32A111121 Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos kamat bevételek
32A1111211 Kapcsolt vállalkozástól
32A1111212 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A111122 Kereskedelmi tevékenység egyéb bevételei összesen
32A1111221 Saját számlás azonnali ügyletek árfolyamnyeresége
32A11112211 Kapcsolt vállalkozástól
32A11112222 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A1111223 Egyéb kereskedelmi tevékenység egyéb bevételei
32A11112231 Kapcsolt vállalkozástól
32A11112232 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A11113 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység bevételei
32A111131 Kapcsolt vállalkozástól
32A111132 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A11114 Letétkezelési, letéti őrzési, portfolió kezelési tevékenység bevételei
32A111141 Kapcsolt vállalkozástól
32A111142 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A11115 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele
32A111151 Kapcsolt vállalkozástól
32A111152 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A11116 Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételeiből értékelési különbözet
32A1112 Befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32A11121 Bizományosi tevékenység ráfordításai
32A111211 Kapcsolt vállalkozás felé
32A111212 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A11122 Kereskedelmi tevékenység ráfordításai
32A111221 Saját számlás azonnali ügyletek árfolyamvesztesége
32A1112211 Kapcsolt vállalkozás felé
32A1112212 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A111222 Saját számlás határidős ügyletek árfolyamvesztesége
32A1112221 Kapcsolt vállalkozás felé
32A1112222 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A111223 Kereskedelmi tevékenység egyéb ráfordításai
32A1112231 Kapcsolt vállalkozás felé
32A1112232 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A11123 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység ráfordításai
32A111231 Kapcsolt vállalkozás felé
32A111232 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A11124 Letétkezelési, letéti őrzési, portfolió kezelési tevékenység ráfordításai
32A111241 Kapcsolt vállalkozás felé
32A111242 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A11125 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32A111251 Kapcsolt vállalkozás felé
32A111252 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A11126 Befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításaiból értékelési különbözet
32A112 Egyéb bevételek
32A1121 Kapcsolt vállalkozástól
32A1122 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A1123 Egyéb bevételekből visszaírt értékvesztés
32A113 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység eredményei
32A1131 Kapcsolt vállalkozástól
32A1132 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A114 Aktivált saját teljesítmények értéke
32A115 Anyagjellegű ráfordítások
32A116 Személyi jellegű ráfordítások
32A1162 Személyi jellegű egyéb kifizetések
32A1163 Bérjárulékok
32A117 Értékcsökkenési leírás
32A118 Egyéb ráfordítások
32A1181 Kapcsolt vállalkozás felé
32A1182 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A1183 Egyéb ráfordításokból értékvesztés
32A119 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32A1191 Kapcsolt vállalkozás felé
32A1192 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A12 Pénzügyi műveletek eredménye
32A121 Nem forgalmazási pénzügyi műveletek eredménye
32A1211 Kapott (járó) osztalék és részesedés
32A12111 Kapcsolt vállalkozástól
32A1212 Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége
32A12121 Kapcsolt vállalkozástól
32A1213 Befektetett eszköznek minősülő, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok értékesítésének árfolyamnyeresége
32A12131 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátott
32A12132 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátott
32A1214 Kapott kamatok és kamatjellegű bevételek
32A12141 Kapcsolt vállalkozástól
32A12142 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozásától vagy annak más fióktelepétől
32A1215 Pénzügyi műveletek egyéb bevételei
32A12151 Pénzügyi műveletek egyéb bevételeiből értékelési különbözet
32A122 Nem forgalmazási pénzügyi műveletek ráfordításai
32A1221 Befektetett pénzügyi eszközök árfolyamvesztesége
32A12211 Kapcsolt vállalkozás által kibocsátott
32A12212 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe által kibocsátott
32A1222 Fizetett (fizetendő) kamatok és kamatjellegű kifizetések
32A12221 Kapcsolt vállalkozás felé
32A12222 Fióktelep külföldi székhelyű vállalkozása vagy annak más fióktelepe felé
32A1223 Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékvesztése
32A1224 Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai
32A12241 Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaiból értékelési különbözet
32A2 Rendkívüli eredmény
32A21 Rendkívüli bevételek
32A22 Rendkívüli ráfordítások
32A3 Adózás előtti eredmény
32A4 Adófizetési kötelezettség (év közben fizetett adóelőleg)
Év közben az adóévi várható fizetendő adó időarányos összegét kell beírni. Az év végi végleges (auditált) jelentésben szereplő adat megegyezik az éves beszámolóban lévő adófizetési kötelezettség összegével.
32A5 Adózott eredmény
32A6 Eredmény (év végén Mérleg szerinti eredmény)
Év közben a befektetési vállalkozás főkönyvi adatain alapuló havonta (beleértve az előzetes decemberi adatokat is) lezárt – a bevételek, ráfordítások és költségek egyenlegének – eredményét kell bemutatni. a ténylegesen befizetett társasági adóelőleggel csökkentett összegét kell kimutatni. (Ezt az eredményt nem befolyásolja, hogy a befektetési vállalkozás a fizetett adóelőleget könyveiben hol tartja nyilván).
Az itt közölt adatnak meg kell egyeznie a Mérleg forrás oldalán a 31B48 Mérleg szerinti eredmény (év közben eredmény) sorával.
Év végén az (auditált) éves beszámoló (a pénzügyi mérleg) adata jelenti a mérleg szerinti eredményt.
32A61 Általános tartalékképzés, felhasználás (+/–)
A sorba a képzés (+) vagy a felhasználás (–) összegét előjel helyesen kell beírni.
32A62 Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre
32A63 Jóváhagyott osztalék és részesedés

32B kezdetű, az eredményadatok részletezését bemutató sorok

A 32B sorokon a befektetési vállalkozás befektetési szolgáltatási, valamint vagyonkezelési tevékenységből származó bevételeinek, illetve ráfordításainak és költségeinek tárgyhavi és az év elejétől halmozott forgalmi adatait kell részletezni. A részletező sorok kitöltése értelemszerűen történik.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Tárgyhavi
b) Halmozott
Az év végi auditált jelentésben a bevételekre, illetve ráfordításokra és költségekre vonatkozó a) tárgyhavi mezőt nem kell kitölteni, az év végére kialakult eredményadatokat a b) halmozott mezőben kell részletezni.
A sorok:
32B1 Befektetetési szolgáltatási tevékenység eredménye
Az eredménysorokat előjel helyesen kell feltüntetni, veszteség esetén a negatív előjelet ki kell tenni.
32B11 Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32B111 Bizományosi tevékenység bevételei
32B1111 Felszámított bizományi díjak
32B1112 Egyéb jutalék bevételek
32B112 Kereskedelmi tevékenység bevételei
32B1121 Eladási árban érvényesített kamatbevétel vételárban elismert kamatráfordítással csökkentett értéke
32B1122 Eladás árfolyamnyeresége
32B1123 Felértékelési nyereség, értékvesztés visszaírása
32B1124 Kamat- és osztalékbevétel
32B1125 Kereskedelmi tevékenység kamatjellegű bevételei
32B11251 Óvadéki repóügyletekből kapott kamat
32B11252 Kapott értékpapír kölcsönzési díj
32B11253 Egyéb
32B1126 Határidős, opciós és swap ügyletekből várható, elszámolható bevételek
32B11261 Határidős, opciós és swap ügyletekből várható, elszámolható kamatbevétel
32B112611 Fedezeti ügyletekből
32B112612 Nem fedezeti ügyletekből
32B11262 Határidős, opciós és swap ügyletekből várható, elszámolható árfolyamnyereség
32B112621 Fedezeti ügyletekből
32B112622 Nem fedezeti ügyletekből
32B11271 Árfolyamveszteségre képzett céltartalék felhasználása
32B11272 Nyitott pozíció veszteségére képzett céltartalék felhasználása
32B1128 Forgatási célú értékpapírok közül kölcsönbeadott értékpapír szerződés szerinti értéke és kivezetett könyv szerinti értéke közötti nyereség jellegű különbözet
32B1129 kereskedelmi tevékenység egyéb bevételei
32B113 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység bevételei
32B114 Letétkezelési, letéti őrzési, portfolió kezelési tevékenység bevételei
32B1141 Letéti őrzés bevétele
32B1142 Letétkezelés bevétele
32B1143 Portfolió kezelés bevétele
32B115 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32B1151 Értékpapírszámla vezetés díjai és jutalékai
32B1152 Ügyfélszámla vezetés díjai és jutalékai
32B1153 Befektetési tanácsadás díjai és jutalékai
32B1154 Befektetési hitelnyújtás díjai és jutalékai
32B1155 Jegyzési garanciavállalás díjai és jutalékai
32B1156 Vállalatok felvásárlásával, átalakulásával kapcs. tevékenység, tanácsadás díjai és jutalékai
32B1157 Ügynöki tevékenységgel kapcsolatos díjak és jutalékok
32B1158 Egyéb befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak és jutalékok
32B11581 Másodlagos értékpapír kibocsátása miatt kapott konverziós díj
32B11582 Másodlagos értékpapír bevonása miatt kapott konverziós díj
32B11583 Egyéb
32B1159 Beszkr. 7. § (2) bek. e) pont szerinti értékvesztés visszaírása
32B12 Befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
A ráfordításokat, költségeket az alapértelmezésnek megfelelően nem kell negatív előjellel ellátni.
32B121 Bizományosi tevékenység ráfordításai
32B1211 Közvetítői (ügynök) díjak
32B1212 Bizományosi tevékenység egyéb ráfordításai
32B122 Kereskedelmi tevékenység ráfordításai
32B1221 Eladás árfolyamvesztesége
32B1222 Leértékelés miatti értékvesztés
32B1223 Kereskedelmi tevékenység kamatjellegű ráfordításai
32B12231 Óvadéki repóügyletekből fizetett kamat
32B12232 Fizetett értékpapír kölcsönzési díj
32B12233 Egyéb
32B1224 Határidős, opciós ügyletekből várható, elszámolható ráfordítások
32B12241 Határidős, opciós ügyletekből várható, elszámolható árfolyamveszteség
32B122411 Fedezeti ügyletekből
32B122412 Nem fedezeti ügyletekből
32B12242 Határidős, opciós és swap ügyletekből várható, elszámolható kamatráfordítás
32B122421 Fedezeti ügyletekből
32B122422 Nem fedezeti ügyletekből
32B1225 Céltartalék képzése árfolyamveszteségre
32B1226 Céltartalék képzése nyitott pozíció veszteségére
32B1227 Forgatási célú értékpapírok közül kölcsönbeadott értékpapír szerződés szerinti értéke és kivezetett könyv szerinti értéke közötti veszteség különbözet
32B1228 Kereskedelmi tevékenység egyéb ráfordításai
32B123 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység ráfordításai
32B124 Letétkezelési, letéti őrzési, portfoliókezelési tevékenység ráfordításai
32B1241 Letéti őrzés ráfordítása
32B1242 Letétkezelés ráfordítása
32B1243 Portfolió kezelés ráfordítása
32B125 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32B1251 Értékpapírszámla vezetés ráfordítása
32B1252 Ügyfélszámla vezetés ráfordítása
32B1253 Befektetési tanácsadás ráfordítása
32B1254 Befektetési hitelnyújtás ráfordítása
32B1255 Jegyzési garanciavállalás ráfordításai
32B1256 Vállalatok felvásárlásával átalakulásával kapcsolatos tevékenység ráfordítása
32B1257 Ügynöki tevékenységgel kapcsolatos ráfordítások
32B1258 Egyéb befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos ráfordítások
32B12581 Másodlagos értékpapír kibocsátása miatt fizetett konverziós díj
32B12582 Másodlagos értékpapír bevonása miatt fizetett konverziós díj
32B12583 Egyéb
32B1259 Beszkr. 7. § (2) bek. e) pont szerinti értékvesztés
32B21 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység bevételeiből vagyonkezelési tevékenység bevételei
A nem befektetési szolgáltatás bevételei, illetve ráfordításai sorokban kimutatott állományból külön kell feltüntetni a Tpt. 88. § (1) bekezdésében meghatározott vagyonkezelési tevékenységével kapcsolatos bevételeket, illetve ráfordításokat.
32B22 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításaiból vagyonkezelési tevékenység ráfordításai
32B31 Nem forgalmazási célú pénzügyi műveletek bevételeiből másodlagos értékpapír kibocsátása miatti kötelezettségtöbblet
A nem forgalmazási célú pénzügyi műveletek bevételeiből illetve ráfordításaiból külön kell feltüntetni a másodlagos értékpapírok kibocsátása és bevonása miatt felmerült bevételeiket, illetve ráfordításokat.
32B32 Nem forgalmazási célú pénzügyi műveletek ráfordításaiból másodlagos értékpapír kibocsátása miatti követeléstöbblet
32B41 Nem forgalmazási célú pénzügyi műveletek bevételeiből másodlagos értékpapír bevonása miatti kötelezettségtöbblet
32B42 Nem forgalmazási célú pénzügyi műveletek ráfordításaiból másodlagos értékpapír bevonása miatti követeléstöbblet

32KA kezdetű, az összevont eredménykimutatást bemutató sorok

A sorokat a BSzKr. szabályai szerint kell kitölteni. A Szoros kapcsolatban lévő személyek, illetve a Szoros kapcsolatban lévő vállalkozások sorok azokra a szoros kapcsolatban lévő személyekre/vállalkozásokra értendők, akik nem kerültek összevonásra.
A sorokhoz tartozó mező:
a) Tárgyfélév
b) Halmozott
Az első félévi vonatkozási idejű jelentésekben az első és a második mezők adatai egyezőek.
A sorok:
32KA1 Szokásos vállalkozási eredmény
32KA11 Üzleti tevékenység eredménye
32KA111 Befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye (+/–)
32KA1111 Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32KA11111 Bizományosi tevékenység bevételei
32KA111111 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA11112 Kereskedelmi tevékenység bevételei
32KA111121 Kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos kamat bevételek
32KA1111211 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA111122 Kereskedelmi tevékenység egyéb bevételei összesen
32KA1111221 Saját számlás azonnali ügyletek árfolyamnyeresége
32KA11112211 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1111222 Saját számlás határidős ügyletek árfolyamnyeresége
32KA11112221 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1111223 Egyéb kereskedelmi tevékenység egyéb bevételei
32KA11113 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység bevételei
32KA111131 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA11114 Letétkezelési, letéti őrzési, portfolió kezelési tevékenység bevételei
32KA111141 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA11115 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32KA111151 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA11116 Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételeiből értékelési különbözet
32KA1112 Befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32KA11121 Bizományosi tevékenység ráfordításai
32KA111211 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA11122 Kereskedelmi tevékenység ráfordításai
32KA111221 Saját számlás azonnali ügyletek árfolyamvesztesége
32KA1112211 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA111222 Saját számlás határidős ügyletek árfolyamvesztesége
32KA1112221 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA111223 Kereskedelmi tevékenység egyéb ráfordításai
32KA1112231 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA11123 Értékpapír forgalomba hozatal szervezési tevékenység ráfordításai
32KA111231 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA11124 Letétkezelési, letéti őrzési, portfolió kezelési tevékenység ráfordításai
32KA111241 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA11125 Egyéb befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32KA111251 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA11126 Befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításaiból értékelési különbözet
32KA112 Egyéb bevételek
32KA1121 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1122 Egyéb bevételekből visszaírt értékvesztés
32KA113 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei
32KA1131 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA114 Aktivált saját teljesítmények értéke
32KA115 Anyagjellegű ráfordítások
32KA116 Személyi jellegű ráfordítások
32KA1161 Bérköltség
32KA1162 Személyi jellegű egyéb kifizetések
32KA1163 Bérjárulékok
32KA117 Értékcsökkenési leírás
32KA118 Egyéb ráfordítások
32KA1181 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA1182 Egyéb ráfordításokból értékvesztés
32KA119 Nem befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításai
32KA12 Pénzügyi műveletek eredménye
32KA121 Nem forgalmazási pénzügyi műveletek bevételei
32KA1211 Kapott (járó) osztalék és részesedés
32KA12111 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1212 Részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége
32KA12121 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1213 Befektetett eszköznek minősülő, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok értékesítésének árfolyamnyeresége
32KA12131 Szoros kapcsolatban lévő személy által kibocsátott
32KA1214 Kapott kamatok és kamatjellegű bevételek
32KA12141 Szoros kapcsolatban lévő személytől
32KA1215 Pénzügyi műveletek egyéb bevételei
32KA12151 Pénzügyi műveletek egyéb bevételeiből értékelési különbözet
32KA122 Nem forgalmazási pénzügyi műveletek ráfordításai
32KA1221 Befektetett pénzügyi eszközök árfolyamvesztesége
32KA12211 Szoros kapcsolatban lévő személy által kibocsátott
32KA1222 Fizetett (fizetendő) kamatok és kamatjellegű kifizetések
32KA12221 Szoros kapcsolatban lévő személy felé
32KA1223 Részesedések, értékpapírok, bankbetétek értékvesztése
32KA1224 Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai
32KA12241 Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaiból értékelési különbözet
32KA2 Rendkívüli eredmény
32KA21 Rendkívüli bevételek
32KA22 Rendkívüli ráfordítások
32KA3 Adózás előtti eredmény
32KA4 Adófizetési kötelezettség (év közben fizetett adóelőleg)
32KA5 Adózott eredmény
32KA6 Eredmény (év végén Mérleg szerinti eredmény)
32KA61 Általános tartalék képzés, felhasználás (+/–)
32KA62 Eredménytartalék igénybevétele osztalékra, részesedésre
32KA63 Jóváhagyott osztalék és részesedés

33A kezdetű, a szavatoló tőke számítását bemutató sorok

A sorokon a Hpt. 5. sz. mellékletében foglaltak alapján kell levezetni a szavatoló tőkét.
A szavatoló tőke változását, illetve a jegyzett tőke módosulását – a Tpt. és a számviteli előírásoknak megfelelően – csak a pénzügyi realizálás és a megfelelő dokumentumok egyidejű rendelkezésre állásától lehet figyelembe venni. A szavatoló tőke módosulása (pl. jegyzett tőke emelése vagy csökkentése, alárendelt kölcsöntőke juttatás, tőke-, illetve eredménytartalék átadása, átvétele, képzése stb.) esetén a következő bizonylatokat, iratokat haladéktalanul meg kell küldeni a Felügyelet részére:
a) a tőke emeléséről, csökkentéséről szóló közgyűlési és/vagy alapítói, igazgatósági határozat (jegyzőkönyvi) másolatát,
b) az alárendelt (beleértve a kiegészítő alárendelt) kölcsöntőke juttatásról szóló szerződés, illetve módosításának másolatát,
c) a tőkebefizetés tényét igazoló bizonylat/ok (átutalás) másolatát, amelyből a jogcím is egyértelműen megállapítható,
d) a befektetési szolgáltató könyvvizsgálójának (auditor) nyilatkozatát a tőkejuttatás, tőkemódosulás megvalósulásáról, a befektetési szolgáltató számláján, könyvvitelében való megjelenésről, a szavatoló tőke számításának helyességéről,
e) a jegyzett tőke emeléséről, csökkentéséről szóló jegyzőkönyv (határozat) Cégbírósághoz történő benyújtásának igazolását (másolatban), illetve a Cégbírósági bejegyzés másolatát,
f) az idegen nyelven kötött szerződésnek, jegyzőkönyvnek a magyar nyelvű hiteles fordítását
g) a szavatoló tőke módosulásával kapcsolatban az új adatok (szavatoló tőke, illetve fizetőképességi mutató) megállapítására vonatkozó számításokat.
Ha a közgyűlés (alapító) a jegyzett tőke csökkentéséről dönt, a tőke leszállításának értékét a döntést követő naptól a szavatoló tőke számításánál már figyelembe kell venni, függetlenül attól, hogy a Cégbíróságra a jegyzett tőke leszállítására vonatkozó jegyzőkönyvet, alapszabály-módosítást benyújtották-e, vagy sem.
A tőkeemeléssel, és tőkeleszállítással, illetve az alárendelt kölcsöntőkével kapcsolatos dokumentumokat a szavatoló tőkére vonatkozó számításokkal egyidejűleg, de attól elválasztva kell megküldeni a Felügyeletnek.
Az alárendelt kölcsöntőke juttatásnál a Hpt. 5. számú melléklete 11. pontja szerint meghatározott esetben a visszafizetési időpontot megelőző öt év során, a csökkentést évente egy alkalommal a szerződés szerinti lejárat időpontjának megfelelő napon, az eredeti tőkeösszeg 20%-ával csökkentett összegben kell számításba venni.
A Tpt. szavatoló tőkével kapcsolatos előírásoknak megfelelően év közben a havi (negyedévi), illetve a nem auditált év végi szavatoló tőke számításánál pozitív összegű eredményt figyelembe venni nem lehet, de a negatív eredményt (veszteséget) számításba kell venni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Összeg
b) Mód
A sorok:
33A0 Levonások előtti szavatoló tőke
A sor a 33A1 és a 33A2 sorok összege.
33A1 Alapvető tőke
A sor 33A11 és a 33A12 sorok különbsége
33A11 Alapvető tőke pozitív összetevői
33A11-ben a Hpt. szerinti pozitív összetevők összege, azaz a jegyzett tőke, a tőketartalék, az általános tartalék, az eredménytartalék és a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti eredmény összege szerepel. Az eredménytartalékot és a mérleg szerinti eredményt csak akkor kell a pozitív összetevők között kimutatni, ha a szavatoló tőke számítás szempontjából ezek pozitív előjelűnek minősülnek.
33A111 Jegyzett tőke
Itt a szavatoló tőke számítás szempontjából a Hpt. szerint jegyzett tőkének számító értékeket kell összesíti.
33A1111 Cégbíróságon bejegyzett tőke
33A1112 Felügyeletnek bemutatott, befizetett jegyzett tőkeemelés
33A1112-ben azt az emelést kell szerepeltetni a Felügyeletnek bemutatott, befizetett jegyzett tőkeemelés összegét kell feltüntetni, amelyet a Cégbíróságon még nem jegyeztek be.
33A1113 Cégbíróságon még nem bejegyzett tőkeleszállítás
A Cégbíróságnál még be nem jegyzett tőkeleszállítás összege a döntés napját követően.
33A112 Tőketartalék
A szavatoló tőkében figyelembe vehető jegyzett tőkével összhangban lévő tőketartalék, amelyet befolyásolhat a Cégbíróságon még nem bejegyzett tőkeemelés vagy tőkeleszállítás tőketartalékra gyakorolt hatása.
33A1121 Számviteli tőketartalék
A számviteli mérlegben szereplő érték.
A 33A1122 Tőketartalék csökkenése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke emelése miatt
Akkor kell adatot feltüntetni, ha a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, cégbíróságon még nem bejegyzett tőkeemelés részben vagy egészében a tőketartalék terhére történik, és a tőketartalékot érintő összeget az intézmény még nem vezette át a lekötött tartalékba.
33A1123 Tőketartalék növekedése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
Akkor kell adatot kimutatni, ha a Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőkeleszállításra vonatkozó döntés alapján a tőkeleszállításnak megfelelő összeg egy részét az intézmény a tőketartalékba helyezi. A lekötött tartalék felhasználása korlátozott, ezért a szavatoló tőkébe nem számítható be.
33A113 Általános tartalék
A Tpt. 179. §-a szerint képzett általános tartalék. Év végén az általános tartalék növelése csak a könyvvizsgáló által hitelesített eredményhez kapcsolódóan lehetséges.
33A114 Eredménytartalék, ha pozitív
A szavatoló tőkébe beszámítható pozitív eredménytartalék, a szavatoló tőkébe beszámítható jegyzett tőkével összhangban szereplő összegben.
33A1141 Számviteli eredménytartalék, ha pozitív
33A1142 Eredménytartalék csökkenése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke emelése miatt
Akkor kell adatot feltüntetni, ha a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett tőkeemelés részben vagy egészében az eredménytartalék terhére történik, és az eredménytartalékot érintő összeget az intézmény még nem vezette át a lekötött tartalékba.
33A1143 Eredménytartalék növekedése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
Akkor kell adatot kimutatni, ha a Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőkeleszállításra vonatkozó döntés alapján a tőkeleszállításnak megfelelő összeg egy részét az intézmény az eredménytartalékba helyezi.
33A115 Könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti eredmény, ha pozitív
A szavatoló tőkébe beszámítható a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti pozitív eredmény, összhangban a szavatoló tőkébe beszámítható jegyzett tőkével.
33A12 Alapvető tőke negatív összetevői
Az alapvető tőke negatív összetevőinek, azaz a jegyzett tőke be nem fizetett részének, a lekötött tartalék meghatározásánál figyelembe nem vett immateriális javaknak, a halmozó részvényeknek, a negatív eredménytartaléknak, a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti veszteségnek, az évközi negatív eredménynek és az értékvesztés, illetve a céltartalék hiányának az összege szerepel. A részletező és az összegző sorokban az adatokat pozitív előjellel kell szerepeltetni.
33A121 Jegyzett tőke be nem fizetett része
33A122 Immateriális javak, a lekötött tartalék meghatározásánál figyelembe vettek kivételével
Azok az immaterális javak, amelyek a lekötött tartalékok meghatározásánál nem lettek figyelembe véve. Az Szmt. 38. §. (3) bekezdés a) pontja szerint az eredménytartalékból a lekötött tartalékba kell átvezetni a visszavásárolt saját részvények, saját üzletrészek, továbbá visszavásárolt részvények névértékét, illetve visszavásárlási értékét, ha ez utóbbi a több, c) pontja szerint pedig az alapítás-szervezés és a kísérleti fejlesztés még le nem írt összegét. Mivel a lekötött tartalék a pozitív összetevők között nem szerepel, csak azokat az immateriális javakat kell itt szerepeltetni, amelyeket a lekötött tartalék nem tartalmaz.
33A123 Halmozó részvények
33A124 Eredménytartalék, ha negatív
A szavatoló tőke számítása szempontjából negatív előjelű eredménytartalék, összhangban a szavatoló tőkében figyelembe vehető jegyzett tőkével, vagyis a számviteli negatív előjelű eredménytartalék és annak az összegnek a különbsége, amellyel a negatív eredménytartalék változott a tőkeleszállítás miatt.
33A1241 Számviteli eredménytartalék, ha negatív
33A1242 Eredménytartalék növekedése a Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
Az az összeg, amellyel a negatív eredménytartalék változott (például –3 milliárd Ft-ról –1 milliárd Ft-ra) a Cégbíróságon még nem bejegyzett, de a szavatoló tőkénél már figyelembe vett, tőkeleszállítás (a példában 2 milliárd Ft) miatt. Ha a tőkeleszállítás olyan mértékű volt, hogy a negatív eredménytartalék teljesen megszűnt, akkor ebben a sorban csak azt az összeget kell feltüntetni, amely a számviteli elszámolásokban szereplő negatív eredménytartalékot nullává teszi, a maradék összeget a 33A1143. sorba kell írni.
33A1251 Könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti eredmény, ha negatív
A szavatoló tőkébe beszámítható a könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti negatív eredmény, összhangban a szavatoló tőkébe beszámítható jegyzett tőkével.
33A1252 Évközi negatív eredmény
Az év végi negatív eredményt mindaddig itt kell kimutatni, ameddig azt a könyvvizsgáló nem hitelesítette. Évközi audit esetén a könyvvizsgáló által hitelesített eredményt a 33A1151 vagy a 33A12511-ben kell szerepeltetni, a további hónapok negatív eredményét azonban ebben a sorban kell feltüntetni.
33A126 A céltartalék és az értékvesztés hiánya
Itt a Tpt. 174. § (2) bekezdés előírásai szerint az el nem számolt értékvesztés, illetve a céltartalék az el nem számolt, illetve meg nem képzett összegét (hiányát) kell feltüntetni, ideértve a könyvvizsgáló vagy a Felügyelet vizsgálata során feltárt céltartalék hiányt is. Itt a minősített állomány után a még el nem számolt értékvesztésnek, valamint a megképzendő céltartalék igénynek a még el nem számolt (pl. könyvelési késedelem miatti) összegét is jelezni kell.
33A2 Járulékos tőke
A járulékos tőke a pozitív és negatív összetevők és a járulékos tőke alapvető tőkét meghaladó részének a különbsége.
33A21 Járulékos tőke pozitív összetevői
33A21-ben a Hpt. szerinti pozitív összetevők összege, azaz a halmozó részvények, az értékelési tartalék, illetve az alárendelt kölcsöntőke szerepel.
33A211 Halmozó részvények
A 33A123-ban feltüntetett értékkel egyező érték.
33A212 Értékelési tartalék
A mérlegben szereplő értékelési tartalék az alkalmazott értékelési tartaléknak megfelelően.
33A2121 Értékhelyesbítésből
33A2122 Valós értékelésből
33A213 Alárendelt kölcsöntőke
A Hpt. 5. sz. melléklete 10. pontjának megfelelő alárendelt kölcsöntőke – a 11. pontban megfogalmazott, a lejárat miatt csökkentett összeggel.
33A2131 Alárendelt kölcsöntőke számviteli értéke
A mérlegben szereplő alárendelt kölcsöntőke.
33A2132 Alárendelt kölcsöntőke szavatoló tőkénél lejárat miatt figyelembe nem vehető része
Az az összeg, amellyel az alárendelt kölcsöntőkét csökkenteni kell, mert a visszafizetésből kevesebb, mint öt év van hátra.
33A22 Járulékos tőke negatív összetevője
A Hpt. 5. sz. melléklete 13. b) pontjában foglalt korlátozás feletti rész, azaz az alárendelt kölcsöntőke (33A213 sor) alapvető tőke (33A1 sor) 50%-át meghaladó része.
33A23 Figyelembe nem vehető egyéb járulékos tőke
A Hpt. 5. számú melléklete 13. a) pontjában foglalt korlátozás feletti rész, azaz a járulékos tőke alapvető tőke 100%-át meghaladó része.
33A3 Korlátozások alapjául szolgáló szavatoló tőke
A PIBB részesedések és a nekik nyújtott alárendelt kölcsöntőke levonása utáni, a nagykockázatok, a befektetések és az ingatlanok korlátozásánál figyelembe veendő szavatoló tőke. Értéke a 33A0 sor a 33A31, a 33A32 és a 33A33 sorok összegével csökkentett értéke.
A PIBB részesedéseket és a nekik nyújtott alárendelt kölcsöntőkét részletező sorokban minden (bel-, illetve külföldön létesített) hitelintézetbe (ideértve a hitel- és takarékszövetkezetet is), pénzügyi vállalkozásba, biztosítóba, befektetési vállalkozásba történt részesedésekkel és e vállalkozások számára nyújtott alárendelt kölcsöntőkével kapcsolatosan kimutatott állományok könyv szerinti értékét kell kimutatni – függetlenül attól, hogy a befektetési vállalkozás azokat könyveiben hol tartja nyilván. A külföldi vállalkozás esetében a telephely szerinti ország előírása, engedélye, illetve a magyar jogszabályok által meghatározott tevékenység alapján kell eldönteni, hogy milyen PIBB vállalkozásként veendő figyelembe.
33A31 Befolyásoló PIBB részesedések könyv szerinti értéke
33A32 Befolyásolt PIBB vállalkozásnak nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értéke
33A33 Nem befolyásoló PIBB részesedés és nekik nyújtott alárendelt kölcsöntőke összegének limit feletti része
Minden nem befolyásoló részesedésű PIBB vállalkozásban történt részesedés, valamint a részükre nyújtott alárendelt kölcsöntőke együttes összegének a levonások előtti (33A0) szavatoló tőke 10%-át meghaladó értéket kell feltüntetni.
33A331 Nem befolyásoló PIBB részesedések könyv szerinti értéke
33A332 Nem befolyásolt PIBB vállalkozásnak nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értéke
33A34 Levont alapvető tőke
33A35 Levont járulékos tőke
33A351 Levont alárendelt kölcsöntőke
33A352 Levont egyéb járulékos tőke
A Hpt. 5. sz. melléklet 16. pontja szerint a PIBB levonások miatti szavatoló csökkentésnél érvényesíteni kell a szavatoló tőke összetételére vonatkozó 13. pontban foglalt korlátozásokat: a levonások legfeljebb 50%-a fedezhető járulékos tőkével, illetve a levont alárendelt kölcsöntőke aránya nem haladhatja meg a levont alapvető tőke 50%-át.
33A36 Fennmaradó alapvető tőke
33A37 Fennmaradó járulékos tőke
33A371 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33A372 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
A sorok a PIBB levonások utáni szavatoló tőke összetételt mutatják be, figyelemmel arra, hogy a járulékos tőke aránya nem haladhatja meg az alapvető tőke összegét, az alárendelt kölcsöntőke figyelembe vett értéke pedig nem lépheti túl az alapvető tőke 50%-át.
33A4 Országkockázat tőkekövetelménye
A 16/2001. (III. 9.) pénzügyminiszteri rendelet szerint meghatározott tőkekövetelmény. Az országkockázat tőkekövetelménye alábontásokra a 33A34–33A372 sorok kitöltési szabályait kell alkalmazni, azzal hogy a 33A4 alábontásainál a PIBB helyett az országkockázat tőkekövetelménye levonását kell levezetni.
33A41 Levont alapvető tőke
33A42 Levont járulékos tőke
33A421 Levont alárendelt kölcsöntőke
33A422 Levont egyéb járulékos tőke
33A43 Fennmaradó alapvető tőke
33A44 Fennmaradó járulékos tőke
33A441 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33A442 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
33A5 Fizetőképességi mutató tőkekövetelménye
A fizetőképességi mutatóról szóló rendeletben meghatározott korrigált mérlegfőösszeg nyolc százaléka, illetőleg felügyeleti határozatban előírt magasabb fizetőképességi mutató korrigált mérlegfőösszeggel szorzott értéke. A fizetőképességi mutató tőkekövetelménye alábontásokra a 33A34–33A372 sorok kitöltési szabályait kell alkalmazni, azzal hogy a 33A5 alábontásainál a PIBB helyett a fizetőképességi tőkekövetelmény levonását kell levezetni.
33A51 Levont alapvető tőke
33A52 Levont járulékos tőke
33A521 Levont alárendelt kölcsöntőke
33A522 Levont egyéb járulékos tőke
33A53 Fennmaradó alapvető tőke
33A54 Fennmaradó járulékos tőke
33A541 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33A542 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
33A6 Kiegészítő tőke
A 33A61 és a 33A62 sorok összege csökkentve a 33A63 sor értékével.
33A61 Kiegészítő alárendelt kölcsöntőke
A Hpt. 5. sz. melléklete 19. pontjában foglalt feltételeknek megfelelő kiegészítő alárendelt kölcsöntőke összegét kell feltüntetni.
33A62 Szavatoló tőkébe be nem számítható járulékos tőke
A 33A22 és a 33A23 sor összege.
33A63 Kiegészítő tőke csökkentése
Az az összeg, amellyel a kiegészítő alárendelt kölcsöntőke és a szavatoló tőkébe be nem számítható járulékos tőke összegét csökkenteni kell, hogy teljesüljön az alábbi összefüggés:
a) a kiegészítő alárendelt kölcsöntőke (33A61 sor),
b) a szavatoló tőkébe be nem számítható járulékos tőke (33A62 sor),
c) valamint a korrigált mérlegfőösszeg 8%-a szavatoló tőkével való fedezése után fennmaradó járulékos tőke (33A54 sor)
összege ne haladja meg a korrigált mérlegfőösszeg 8%-a szavatoló tőkével való fedezése után fennmaradó alapvető tőke (33A53 sor) kétszeresét.
33A7 Devizaárfolyam-, áru- és kereskedési könyvi kockázatok tőkekövetelménye
A 33A71, 33A72, 33A73 sorok összege.
33A71 Devizaárfolyam-kockázat tőkekövetelménye
33A72 Árukockázat tőkekövetelménye
33A73 Kereskedési könyvi kockázatok tőkekövetelménye
33A731 Pozíciós kockázat tőkekövetelménye
33A732 Partnerkockázat tőkekövetelménye
33A733 Nagykockázat tőkekövetelménye
33A74 Felhasznált kiegészítő tőke
Ha a fizetőképességi mutató tőkekövetelményét fedező levonások után fennmaradó alapvető (33A53 sor) és járulékos (33A54 sor) tőke összege kisebb a devizaárfolyam-, áru- és kereskedési könyvi kockázatok tőkekövetelményénél, akkor a tőkekövetelmény teljesítésébe, a hiány erejéig kiegészítő tőke is bevonható. A sor értéke: ha a 33A7–33A53–33A54 nullánál nagyobb, akkor a 33A7–33A53–33A54 és a 33A6 közül a kisebbik, egyébként nulla.
33A81 Kockázatok fedezéséhez rendelkezésre álló szavatoló tőke
A 33A43, a 33A44 és a 33A74 sorok összege
33A82 Kockázatok fedezéséhez szükséges szavatoló tőke
A 33A5 és 33A7 sor összege.
33A9 Szavatoló tőke többlet vagy hiány
A 33A81 és 33A82 sor különbsége megmutatja, hogy az intézmény szavatoló tőkéje elégséges-e a Tpt. 175. § (1) bekezdés b) pontjában, illetve a (3) bekezdésben foglalt követelmény teljesítéséhez.
33B kezdetű, a fizetőképességi mutatót bemutató sorok

A sorok a fizetőképességi mutató számításának ellenőrzésére szolgálnak. Az eszköztételek súlyozása mellett összevontan tartalmazzák a függő és jövőbeni kötelezettségek súlyozott értékét, valamint a származtatott termékek partnerkockázatának értékét.
Az eszközök súlyozását a fizetőképességi mutató számításáról szóló, vonatkozó PM rendelet tartalmazza. A rendelet szerint a fizetőképességi számítást csak a nem-kereskedési könyvben nyilvántartott eszközökre és mérlegen kívüli tételekre kell elvégezni. Az eszközöket könyv szerinti (nettó) értéken, a mérlegen kívüli tételeket – a származtatott ügyletek kivételével – céltartalékkal csökkentett nyilvántartási értéken kell szerepeltetni. A származtatott termékek közül a kiírt opciókat más mérlegen kívüli tételhez hasonlóan céltartalékkal csökkentett nyilvántartási értéken, az egyéb származtatott ügyleteket a fizetőképességi mutató számításáról szóló PM rendelet szerint kell közölni. Mivel a befektetési vállalkozások kötelesek kereskedési könyvet vezetni, csak a piaci árazás szerinti módszert választhatják.
Az eszközök száz százaléknál alacsonyabb súlyozását – az azt indokoló tényezők szerint – külön csoportokba kell sorolni. A sorokon szerkezetileg elkülönülnek a pénzeszközök, a teljes mértékben tőkével fedezendő tételek, a követelés kötelezettje, illetve a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátója miatti alacsonyabb súlyozás, a garantőr, illetve készfizető kezességvállaló személye miatti alacsonyabb súlyozás és a biztosítékba helyezett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátója szerinti alacsonyabb súlyozás.
Azokban az esetekben, amikor a száz százalékosnál alacsonyabb eszközsúlyozás valamilyen feltételhez kötött, az eszköz a jelentésben két soron található. Az összesen sorba kerül teljes érték. Az alacsonyabb (nulla vagy húsz százalékos) súlyozású érték sorba csak azoknak az eszközöknek az értékét lehet feltüntetni, amely mögötti eszközök teljesítik a jogszabályi feltételt. (Például a ,,B'' zóna hitelintézeteivel szembeni, éven belül lejáró követelések, amennyiben azok a kölcsönfelvevő nemzeti valutájában állnak fenn, akkor a jogszabályi feltételeknek megfelelő követelések, egyébként nem.) A jogszabályi feltételeknek nem megfelelő tételeket a száz százalékos súlyú sorban kell szerepeltetni.
A levonandó tételek között (a c) mezőben) nulla százalékos súlyú tétel esetén a mérlegtétel száz százalékát, húsz százalékos súlyú tétel esetén a mérlegtétel nyolcvan százalékát kell feltüntetni, száz százalékos súlyú tétel esetén ebben A mezőben nem szerepelhet érték.
A súlyozott mérlegtételek összege sorban a nevesített eszköztételeket kell összegezni.
A mérlegen belüli és mérlegen kívüli súlyozott tételek összegzéséhez át kell vezetni a függő és jövőbeni kötelezettségek, valamint a származtatott ügyletek súlyozott értékét. E két említett tétel és a súlyozott összegek együttesen alkotják a korrigált mérlegfőösszeget, a fizetőképességi mutató nevezőjét.
A tőkemegfelelés számításához a szavatoló tőkét a 33A6 sorról kell átvezetni. A szavatoló tőke és a korrigált mérlegfőösszeg hányadosa alkotja a fizetőképességi mutatót.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Mérlegtétel
b) Súlyozás
c) Levonandó érték
d) Súlyozott érték
A sorok:
33B1 Eszközök összesen
A b)–c) mezők zároltak.
33B11 Kereskedési könyv eszköztételei
A b)–c) mezők zároltak.
33B12 Nem kereskedési könyv eszköztételei
A b)–c) mezők zároltak.
33B2 Nulla súlyozású eszközök
A b) mező zárolt.
33B21 Szavatoló tőkével fedezett a Hpt. 5. sz. melléklete II. részében meghatározott számítási mód miatt
A b) mező zárolt.
33B211 Immateriális javak
A b) mező zárolt.
33B212 A tárgyi eszközök között szereplő, nem a pénzügyi intézmény elhelyezését szolgáló vagyoni értékű jogok
A b) mező zárolt.
33B213 Visszavásárolt részvények eszközök között szereplő könyv szerinti értéke az Szmt. szerint
A b) mező zárolt.
33B214 PIBB részvények, részesedések, PIBB-nek nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értékének a tőkével fedezett része
A b) mező zárolt.
33B215 A külön jogszabály szerinti országkockázati tőkekövetelmény összege
A b) mező zárolt.
33B22 Készpénz állomány és ezzel egyenértékű eszközök, valamint nemesfém készlet
A b) mező zárolt.
33B23 Követelés kötelezettjének, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B231 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B232 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B24 Eszköz mögötti garancia, készfizetőkezesség kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B241 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B242 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B25 Eszköz mögötti óvadék miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B251 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B252 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B3 Húsz százalékos súlyozású eszközök
A b) mező zárolt.
33B31 Követelés kötelezettjének kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B311 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B312 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B32 Eszköz mögötti garancia, készfizetőkezesség kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B321 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B322 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B33 Eszköz mögötti óvadék miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33B331 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33B332 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33B4 Súlyozott mérlegtételek összege
Az a)–c) mezők zároltak.
33B51 Függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek (kockázati céltartalékkal csökkentett) súlyozott értéke
Az a)–c) mezők zároltak.
33B52 Származtatott ügyletek partnerkockázatának súlyozott értéke
Az a)–c) mezők zároltak.
33B6 Korrigált összevont mérlegfőösszeg
Az a)–c) mezők zároltak.
33B7 Szavatoló tőke (33A6)
33B8 Tőkemegfelelési mutató (33B7 (33B6) * 100%

33C kezdetű, a függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek súlyozását bemutató sorok

A sorok a fizetőképességi mutató számításánál figyelembe vett mérlegen kívüli tételek ellenőrzéséhez szolgálnak. Az adatokat a számviteli nyilvántartások szerint a fizetőképességi mutató számításáról szóló PM rendeletben foglalt súlyoknak megfelelő csoport-bontásban kell szerepeltetni.
A mérlegen kívüli tételeket a hitel-egyenértékesítéshez használt, valószínűségeket tükröző ügyletkockázat csoportosításban kell összegezni.
Az a), b), c) és d) mezőkben a mérlegen kívüli kötelezettségeknek a megképzett céltartalékkal csökkentett nyilvántartási értékét kell az ügyfélkockázatnak megfelelő mezőbe beírni súlyozás nélkül. Ezekben a mezőkben az ,,ügyfélkockázat'' gyűjtőfogalomként használatos, mert a hitelegyenértékesítési folyamat második lépcsőfokának súlyait jelzi, amely egy konkrét ügylet esetében igazodhat az ügyfél (partner) kockázati súlyához vagy a biztosíték súlyához, vagy nem valódi penziós ügylet esetén az értékpapír kibocsátójának a kockázati súlyozásához.
Az f), g), h) és i) mezőkben a mérlegen kívüli kötelezettségeknek az ügylet- és ügyfélkockázattal súlyozott értékét kell kimutatni azoknál az ügyleteknél, amelyeknél a hitelegyenértékesítés a szűkebb értelemben vett ügyfél kockázata alapján történik. Mindazon ügyleteket, ahol az eszköz súlyozását kell figyelembe venni az ügyletben partnerként szereplő ügyfél kockázati súlyozása helyett (pl. nem valódi penziós ügyletek), az ügyletet a kibocsátó szerinti kockázati súlyozásnak megfelelő mezőben kell közölni.
A j), k), l) és m) mezőkben azok az ügyletek szerepelnek, amelyeknél nem az ügyfél, hanem a biztosíték kockázati súlya alapján történik a hitel egyenértékesítés. Például, ha valamely hozamvállalási ügyletet egy ,,A'' zónába tartozó hitelintézet által kibocsátott bankgarancia biztosítja, akkor a kockázati súlyt nem az ügyfél, hanem a bankgarancia kibocsátója szerint kell súlyozni. Az ilyen típusú ügyleteket kell a súlyozott értékkel a j), k), l) és m) mezőkben szerepeltetni. A súlyozott értékek mindkét esetben a hitelegyenértékes súlyozására vonatkoznak. A közepes kockázatú ügyletek esetében a céltartalékkal csökkentett nyilvántartási értéket először a közepes ügyletkockázat miatt be kell szorozni 50%-kal, majd a megfelelő ügyfélhez vagy biztosítékhoz tartozó kockázati súllyal. Ezt a végső összeget kell a megfelelő rubrikában szerepeltetni.
Az ügyletekre vonatkozó kockázati csoportok mindegyikében található egy olyan sor, amelyikbe a külön nem nevesíthető ügyletek besorolhatók.
A súlyozott érték összesen mezőbe az egyes ügyletek hitelegyenértékesített értékeinek összegei kerülnek.
A 33C3 sor n) mezőben szereplő értékét kell fizetőképességi mutató számításához a 33B51 sorba átvezetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 100%
b) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 50%
c) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 20%
d) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint –0%
e) Összesen
f) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 100%
g) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 50%
h) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 20%
i) Összesen
j) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 100%
k) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 50%
l) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 20%
m) Összesen
n) Súlyozott érték összesen (l+m)
A sorok:
33C1 Függő kötelezettségek
Az a)–d), f)–h) és a j)–l) mezők zároltak.
33C11 Teljes kockázatú (100%)
33C111 Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéret
33C112 Kezességvállalás
33C113 Peres ügyekkel kapcsolatos függő kötelezettségek
33C114 Egyéb teljes kockázatú kötelezettségvállalások
33C12 Közepes kockázatú (50%)
33C121 Nem valódi penziós ügyletek (visszavásárlási érték)
33C122 Más közepes kockázatú kötelezettségvállalások
33C13 Alacsony kockázatú (20%)
33C14 Kockázat mentes (0%)
Az f)–n) mezők zároltak.
33C2 Egyéb jövőbeni kötelezettség
Az a)–d), f)–h) és a j)–l) mezők zároltak.
33C21 Teljes kockázatú 100%
33C22 Közepes kockázatú 50%
33C23 Alacsony kockázatú 20%
33C24 Kockázat mentes 0%
Az f)–n) mezők zároltak.
33C3 Függő és jövőbeni kötelezettségek súlyozott értéke
Az a)–h) és a j)–l) mezők zároltak.

33D kezdetű, a származtatott ügyletek partnerkockázatát piaci árazás módszerével bemutató sorok

A befektetési vállalkozásoknak a nem kereskedési könyvben nyilvántartott származtatott ügyleteikre nézve a tőkemegfelelés számításához a piaci árazás módszerét kell alkalmazni.
Általános elv, hogy azokat az ügyleteket, amelyeket több szerződés típushoz is lehetne sorolni, a fizetőképességi mutató számításáról szóló PM rendelet szerinti magasabb kockázati súlyozású ügyletek közé kell helyezni. A több devizás kamatlábügyleteket devizaügyletként kell kezelni. A szerződés típusokon belül elkülönülnek a tőzsdei és a nem tőzsdei ügyletek.
A piaci árazás módszerének első lépése a rendelet szerint azoknak az OTC szerződéseknek az elkülönítése, amelyek esetében a piaci érték pozitív, azaz a jelenlegi kockázat az ügylet pótlási költsége. A kiírt opciókat a származtatott ügyletek között nem kell szerepeltetni, mert ezen ügyletek esetében nincs partnerkockázat.
Egy mérlegen kívüli származtatott ügylet piaci értéke az az érték, amelyen szokványos piaci körülmények között a már meglévő szerződés két szerződni kívánó fél között átruházásra kerül. A pozitív piaci érték azt a veszteséget jelzi, amelyet az intézmény akkor szenvedne el, ha a partner nem teljesítene, és a szerződést a jelenlegi piaci feltételek mellett újra meg kellene kötni. Ha a piaci érték negatív vagy nulla, akkor a pótlási költség nulla, azaz a jelenlegi kockázat is nulla.
A fizetőképességi számítás ellenőrzéséhez a partnerkockázatot szerződés típusonként kell feltüntetni.
A származtatott ügylet partnerkockázata a piaci árazás módszere szerint a pótlási költség és a lehetséges jövőbeni hitelkockázat összegének a partnerkockázati súllyal megszorzott értéke. Az a) mezőben kell szerepeltetni a nulla százalékos ügyletkockázatú ügyletek, a b) mezőben pedig a többi ügylet szerződés szerinti értékét. A partnerkockázat számításához meg kell állapítani a rendelet előírásai alapján az ügylet pozitív pótlási költségét és a lehetséges jövőbeni hitelkockázat értékét. Ezeket az értékeket kell a c) és d) mezőbe beírni, és az e (súlyozandó érték) mezőben összegezni. A lehetséges jövőbeni hitelkockázatot a szerződés kötési ára (tényleges elvi alapösszege), valamint a hátralévő futamidő tükrében meghatározott árfolyam változási hatást tükröző tényező szorzata adja. Az árfolyam változási tényezőt szerződés típusonként és futamidőnként a fizetőképességi mutató számításáról szóló PM rendelet határozza meg. A hivatkozott rendelet tartalmazza a partnerkockázati súlyokat is.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) 0%-os súlyú ügyletek szerződéses értéke
b) Egyéb ügyletek szerződéses értéke
c) Pozitív pótlási költség
d) Lehetséges jövőbeni hitelkockázat
e) Partnerkockázat súlyozandó értéke összesen
f) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 0%-os súlyú partnerek
A nulla ügyfélkockázati súlyú ügyfelekkel kötött ügyletek szerződés szerinti értékét kell szerepeltetni.
h) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 20%-os súlyú partnerek
A származtatott ügyletek partnerkockázat szerinti végső, ügyfélkockázattal súlyozott értékét kell feltüntetni.
i) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 100%-os súlyú partnerek
A származtatott ügyletek partnerkockázat szerinti végső, ügyfélkockázattal súlyozott értékét kell feltüntetni.
j) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 0%-os súlyú partnerek
A nulla ügyfélkockázati súlyú ügyfelekkel kötött ügyletek szerződés szerinti értékét kell szerepeltetni.
k) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 20%-os súlyú partnerek
A származtatott ügyletek partnerkockázat szerinti végső, ügyfélkockázattal súlyozott értékét kell feltüntetni.
l) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 100%-os súlyú partnerek
A származtatott ügyletek partnerkockázat szerinti végső, ügyfélkockázattal súlyozott értékét kell feltüntetni.
l) Mindösszesen
A sorok:
33KD1 Kamatlábszerződések
33KD11 Legfeljebb 1 év
33KD12 1–5 év
33KD13 5 évnél hosszabb
33KD2 Devizaszerződések
33KD21 Legfeljebb 1 év
33KD22 1–5 év
33KD23 5 évnél hosszabb
33KD3 Egydevizás részvényszerződések
33KD31 Legfeljebb 1 év
33KD32 1–5 év
33KD33 5 évnél hosszabb
33KD4 Többdevizás részvényszerződések
33KD41 Legfeljebb 1 év
33KD42 1–5 év
33KD43 5 évnél hosszabb
33KD5 Nemesfém- és aranyszerződések
33KD51 Legfeljebb 1 év
33KD52 1–5 év
33KD53 5 évnél hosszabb
33KD6 Áru szerződések a nemesfém kivételével
33KD61 Legfeljebb 1 év
33KD62 1–5 év
33KD63 5 évnél hosszabb
33KD7 Mindösszesen
Az l) mezőben szereplő értékét kell fizetőképességi mutató számításához a 33B52 sorba átvezetni.

33KA kezdetű, az összevont szavatoló tőkét bemutató sorok

A sorokat a 33A sorok mintájára kell kitölteni. A kitöltés során tekintettel kell lenni az ÖFMr-re, a tételeket összevont alapon kell bemutatni.
A sorokhoz tartozó mező:
a) Összeg
A sorok:
33KA3 Levonások előtti összevont szavatoló tőke
33KA1 Összevont alapvető tőke
33KA11 Alapvető tőke pozitív összetevői
33KA111 Jegyzett tőke
33KA1111 Cégbíróságon bejegyzett tőke
33KA1112 Felügyeletnek bemutatott, befizetett jegyzett tőke emelés
33KA1113 Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás
33KA112 Tőketartalék
33KA1121 Számviteli tőketartalék
33KA1122 Tőketartalék csökkenése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke emelése miatt
33KA1123 Tőketartalék növekedése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
33KA113 Általános tartalék
33KA114 Eredménytartalék, ha pozitív
33KA1141 Számviteli eredménytartalék, ha pozitív
33KA1142 Eredménytartalék csökkenése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke emelése miatt
33KA1143 Eredménytartalék növekedése a Felügyeletnek bemutatott, befizetett, Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
33KA115 Könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti eredmény, ha pozitív
33KA116 Beszámítandó pozitív konszolidációs különbözetek
Az ÖFMr 5. § (2) bekezdésben leírtak szerint korrigált 33KA1161 sor. A korrekció során a 33KA1161 értékét meg kell szorozni a halmozó részvénynek nem minősülő részvények könyv szerinti értéke és az összes részvény könyv szerinti értékének hányadosával.
33KA1161 Pozitív konszolidációs különbözetek
33KA11611 Saját tőke növekedése
A sorokat az ÖFMr 5. § szerint kell kitölteni.
33KA11612 Pozitív adósságkonszolidálási különbözet
A sorokat az ÖFMr 5. § szerint kell kitölteni.
33KA11613 Közbenső eredmény pozitív különbözete
A sorokat az ÖFMr 5. § szerint kell kitölteni.
33KA11614 Külső tagok részesedése
A sorokat az ÖFMr 5. § szerint kell kitölteni.
33KA12 Alapvető tőke negatív összetevői
33KA121 Jegyzett tőke be nem fizetett része
33KA122 Immateriális javak, a lekötött tartalék meghatározásánál figyelembe vettek kivételével
33KA123 Halmozó részvények
33KA124 Eredménytartalék, ha negatív
33KA1241 Számviteli eredménytartalék, ha negatív
33KA1242 Eredménytartalék növekedése a Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
33KA1251 Könyvvizsgáló által hitelesített mérleg szerinti eredmény, ha negatív
33KA12511 Mérleg szerinti eredmény
33KA12512 Mérleg szerinti eredmény csökkenése a Cégbíróságon még nem bejegyzett jegyzett tőke leszállítás miatt
33KA1252 Évközi negatív eredmény
33KA126 A céltartalék és az értékvesztés hiánya
33KA127 Beszámítandó negatív konszolidációs különbözetek
Az ÖFMr 6. § (2) bekezdésben leírtak szerint korrigált 33KA1271 sor. A korrekció során a 33KA1271 értékét meg kell szorozni a halmozó részvénynek nem minősülő részvények könyv szerinti értéke és az összes részvény könyv szerinti értékének hányadosával.
33KA1271 Negatív konszolidációs különbözetek
33KA12711 Saját tőke csökkenése
A sorokat az ÖFMr 6. § szerint kell kitölteni.
33KA12712 Negatív adósságkonszolidálási különbözet
A sorokat az ÖFMr 6. § szerint kell kitölteni.
33KA12713 Közbenső eredmény negatív különbözete
A sorokat az ÖFMr 6. § szerint kell kitölteni.
33KA2 Összevont járulékos tőke
33KA21 Járulékos tőke pozitív összetevői
33KA211 Halmozó részvények
33KA212 Értékelési tartalék
33KA2121 Értékhelyesbítésből
33KA2122 Valós értékelésből
33KA213 Alárendelt kölcsöntőke
33KA2131 Alárendelt kölcsöntőke számviteli értéke
33KA2132 Alárendelt kölcsöntőke szavatoló tőkénél figyelembe nem vehető része a lejárat miatt
33KA214 Beszámítandó pozitív konszolidációs különbözetek
Az ÖFMr 7. § (2) bekezdésben leírtak szerint korrigált 33KA2141 sor. A korrekció során a 33KA2141 értékét meg kell szorozni a halmozó részvények könyv szerinti értéke és az összes részvény könyv szerinti értékének hányadosával.
33KA2141 Pozitív konszolidációs különbözetek
33KA21411 Saját tőke növekedése
A sorokat az ÖFMr 7. § szerint kell kitölteni.
33KA21412 Pozitív adósságkonszolidálási különbözet
A sorokat az ÖFMr 7. § szerint kell kitölteni.
33KA21413 Közbenső eredmény pozitív különbözete
A sorokat az ÖFMr 7. § szerint kell kitölteni.
33KA21414 Külső tagok részesedése
A sorokat az ÖFMr 7. § szerint kell kitölteni.
33KA22 Járulékos tőke negatív összetevője
33KA23 Figyelembe nem vehető egyéb járulékos tőke
33KA24 Beszámítandó negatív konszolidációs különbözetek
Az ÖFMr 8. § (2) bekezdésben leírtak szerint korrigált 33KA241 sor. A korrekció során a 33KA241 értékét meg kell szorozni a halmozó részvénynek minősülő részvények könyv szerinti értéke és az összes részvény könyv szerinti értékének hányadosával.
33KA241 Negatív konszolidációs különbözetek
33KA2411 Saját tőke csökkenése
A sorokat az ÖFMr 8. § szerint kell kitölteni.
33KA2412 Negatív adósságkonszolidálási különbözet
A sorokat az ÖFMr 8. § szerint kell kitölteni.
33KA2413 Közbenső eredmény negatív különbözete
A sorokat az ÖFMr 8. § szerint kell kitölteni.
33KA3 Korlátozások alapjául szolgáló összevont szavatoló tőke
A korlátozások és limitek érvényesítésekor az ÖFMr. 9. §–12. § a mérvadóak.
33KA31 Befolyásoló PIBB részesedések könyv szerinti értéke
33KA32 Befolyásolt PIBB vállalkozásnak nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értéke
33KA33 Nem befolyásoló PIBB részesedés és nekik nyújtott alárendelt kölcsöntőke összegének limit feletti része
33KA331 Nem befolyásoló PIBB részesedések könyv szerinti értéke
33KA332 Nem befolyásolt PIBB vállalkozásnak nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értéke
33KA34 Könyvszerinti részesedés az összevonás alól mentesített vállalkozásokban
33KA35 Az összevonás alól mentesített vállalkozások szavatoló tőke szükséglete a részesedés arányában
33KA36 Levont alapvető tőke
33KA37 Levont járulékos tőke
33KA371 Levont alárendelt kölcsöntőke
33KA372 Levont egyéb járulékos tőke
33KA38 Fennmaradó alapvető tőke
33KA39 Fennmaradó járulékos tőke
33KA391 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33KA392 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
33KA4 Országkockázat összevont tőkekövetelménye
33KA41 Levont alapvető tőke
33KA42 Levont járulékos tőke
33KA421 Levont alárendelt kölcsöntőke
33KA422 Levont egyéb járulékos tőke
33KA43 Fennmaradó alapvető tőke
33KA44 Fennmaradó járulékos tőke
33KA441 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33KA442 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
33KA5 Fizetőképességi mutató összevont tőkekövetelménye
33KA51 Levont alapvető tőke
33KA52 Levont járulékos tőke
33KA521 Levont alárendelt kölcsöntőke
33KA522 Levont egyéb járulékos tőke
33KA53 Fennmaradó alapvető tőke
33KA54 Fennmaradó járulékos tőke
33KA541 Fennmaradó alárendelt kölcsöntőke
33KA542 Fennmaradó egyéb járulékos tőke
33KA6 Összevont kiegészítő tőke
33KA61 Kiegészítő alárendelt kölcsöntőke
33KA62 Szavatoló tőkébe be nem számítható járulékos tőke
33KA63 Be nem számított pozitív konszolidációs különbözetek
33KA64 Kiegészítő tőke csökkentése
33KA7 Devizaárfolyam-, áru- és kereskedési könyvi kockázatok összevont tőkekövetelménye
33KA71 Devizaárfolyam-kockázat összevont tőkekövetelménye
33KA72 Árukockázat összevont tőkekövetelménye
33KA73 Kereskedési könyvi kockázatok összevont tőkekövetelménye
33KA731 Pozíciós kockázat összevont tőkekövetelménye
33KA732 Partnerkockázat összevont tőkekövetelménye
33KA733 Nagykockázat összevont tőkekövetelménye
33KA74 Felhasznált összevont kiegészítő tőke
33KA81 Kockázatok fedezésére rendelkezésre álló összevont szavatoló tőke
33KA82 Kockázatok fedezéséhez szükséges összevont szavatoló tőke
33KA9 Összevont szavatoló tőke többlet vagy hiány
33KB kezdetű, az összevont fizetőképességi mutatót bemutató sorok

A sorokat a 33B sorok mintájára kell kitölteni. A tételeket – az ÖFMr-re tekintettel – összevont alapon kell bemutatni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Mérlegtétel
b) Súlyozás
c) Levonandó érték
d) Súlyozott érték
A sorok:
33KB1 Összevont eszközök összesen
A b)–c) mezők zároltak.
33KB11 Kereskedési könyv összevont eszköztételei
A b)–c) mezők zároltak.
33KB12 Nem kereskedési könyv összevont eszköztételei
A b)–c) mezők zároltak.
33KB2 Nulla súlyozású eszközök
A b) mező zárolt.
33KB21 Szavatoló tőkével fedezett a Hpt. 5. sz. melléklete II. részében meghatározott számítási mód miatt
A b) mező zárolt.
33KB211 Immateriális javak
A b) mező zárolt.
33KB212 A tárgyi eszközök között szereplő, nem a pénzügyi intézmény elhelyezését szolgáló vagyoni értékű jogok
A b) mező zárolt.
33KB213 Visszavásárolt részvények eszközök között szereplő könyv szerinti értéke az Szmt. szerint
A b) mező zárolt.
33KB214 PIBB részvények, részesedések, PIBB-nek nyújtott alárendelt kölcsöntőke könyv szerinti értékének a tőkével fedezett része
A b) mező zárolt.
33KB215 A külön jogszabály szerinti országkockázati tőkekövetelmény összege
A b) mező zárolt.
33KB22 Készpénz állomány és ezzel egyenértékű eszközök, valamint nemesfém készlet
A b) mező zárolt.
33KB23 Követelés kötelezettjének, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapír kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB231 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB232 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB24 Eszköz mögötti garancia, készfizetőkezesség kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB241 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB242 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB25 Eszköz mögötti óvadék miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB251 Ebből nulla súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB252 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB3 Húsz százalékos súlyozású eszközök
A b) mező zárolt.
33KB31 Követelés kötelezettjének kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB311 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB312 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB32 Eszköz mögötti garancia, készfizetőkezesség kibocsátójának kockázata miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB321 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB322 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB33 Eszköz mögötti óvadék miatt – összesen
A b) mező zárolt.
33KB331 Ebből húsz százalékos súlyozású – jogszabályi feltételeknek megfelelő
A b) mező zárolt.
33KB332 Ebből 100%-os súlyozású – jogszabályi feltételeknek nem megfelelő
A b)–d) mezők zároltak.
33KB4 Súlyozott mérlegtételek összege
Az a)–c) mezők zároltak.
33KB51 Függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek (kockázati céltartalékkal csökkentett) súlyozott értéke
Az a)–c) mezők zároltak.
33KB52 Származtatott ügyletek partnerkockázatának súlyozott értéke
Az a)–c) mezők zároltak.
33KB6 Korrigált összevont mérlegfőösszeg
Az a)–c) mezők zároltak.

33KC kezdetű, az összevont függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek súlyozását bemutató sorok

A sorokat a 33C kezdetű sorok mintájára kell kitölteni. A kitöltés során tekintettel kell lenni az ÖFMr 15. §-ra.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 100%
b) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 50%
c) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 20%
d) Eredeti összeg – Ügyfélkockázat szerint – 0%
e) Összesen
f) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 100%
g) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 50%
h) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 20%
i) Összesen
j) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 100%
k) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 50%
l) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 20%
m) Összesen
n) Súlyozott érték összesen (l+m)
A sorok:
33KC1 Összevont függő kötelezettségek
Az a)–d), f)–h) és a j)–l) mezők zároltak.
33KC11 Teljes kockázatú (100%)
33KC111 Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéret
33KC112 Kezességvállalás
33KC113 Peres ügyekkel kapcsolatos függő kötelezettségek
33KC114 Egyéb teljes kockázatú kötelezettségvállalások
33KC12 Közepes kockázatú (50%)
33KC121 Nem valódi penziós ügyletek (visszavásárlási érték)
33KC122 Más közepes kockázatú kötelezettségvállalások
33KC13 Alacsony kockázatú (20%)
33KC14 Kockázat mentes (0%)
Az f)–n) mezők zároltak.
33KC2 Egyéb jövőbeni kötelezettség
Az a)–d), f)–h) és a j)–l) mezők zároltak.
33KC21 Teljes kockázatú 100%
33KC22 Közepes kockázatú 50%
33KC23 Alacsony kockázatú 20%
33KC24 Kockázat mentes 0%
Az f)–n) mezők zároltak.
33KC3 Összevont függő és jövőbeni kötelezettségek súlyozott értéke
Az a)–h) és a j)–l) mezők zároltak.

33KD kezdetű, a származtatott ügyletek összevont partnerkockázatát piaci árazás módszerével bemutató sorok

A sorokat a 33D sorok mintájára kell kitölteni. A kitöltés során tekintettel kell lenni az ÖFMr 15. §-ra.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) 0%-os súlyú ügyletek szerződéses értéke
b) Egyéb ügyletek szerződéses értéke
c) Pozitív pótlási költség
d) Lehetséges jövőbeni hitelkockázat
e) Partnerkockázat súlyozandó értéke összesen
f) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 0%-os súlyú partnerek
g) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 20%-os súlyú partnerek
h) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (adós) – 100%-os súlyú partnerek
i) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 0%-os súlyú partnerek
j) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 20%-os súlyú partnerek
k) Ügyfélkockázattal súlyozott érték (biztosíték) – 100%-os súlyú partnerek
l) Mindösszesen
A sorok:
33KD1 Kamatlábszerződések
33KD11 Legfeljebb 1 év
33KD12 1–5 év
33KD13 5 évnél hosszabb
33KD2 Devizaszerződések
33KD21 Legfeljebb 1 év
33KD22 1–5 év
33KD23 5 évnél hosszabb
33KD3 Egydevizás részvényszerződések
33KD31 Legfeljebb 1 év
33KD32 1–5 év
33KD33 5 évnél hosszabb
33KD4 Többdevizás részvényszerződések
33KD41 Legfeljebb 1 év
33KD42 1–5 év
33KD43 5 évnél hosszabb
33KD5 Nemesfém- és aranyszerződések
33KD51 Legfeljebb 1 év
33KD52 1–5 év
33KD53 5 évnél hosszabb
33KD6 Áru szerződések a nemesfém kivételével
33KD61 Legfeljebb 1 év
33KD62 1–5 év
33KD63 5 évnél hosszabb
33KD7 Mindösszesen

34A1 kezdetű, a napi jelentésben nem szereplő legnagyobb ötven kockázatvállalás részletezését bemutató sorok

A sorokat a befektetési vállalkozásnak a beszámolási időszak utolsó napi jelentésben nem szereplő – a kockázatvállalás sorrendjében őket követő – legnagyobb ötven kockázatvállalás részletezésére kell kitölteni, függetlenül attól, hogy a kockázatvállalás értéke a szavatoló tőkére vonatkozóan mekkora hányadot tesz ki. A sorok értelmezésében a kapcsolt vállalkozás a Szmt. 3. § (2) bekezdés 7. szerinti kapcsolt vállalkozást jelenti, azaz benne van az anyavállalat is.
A sorok és mezők kitöltésére vonatkozó előírások megegyeznek a 30A2 kezdetű sorok előírásaival.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Ügyfél/Ügyfélcsoport neve
b) Kód (A;T;K;V;S;E)
c) Ügyfél-azonosító
d) Befektetési hitelek összege
e) Halasztott fizetések összege
f) Váltókövetelések
g) Vagyoni részesedések
h) Nem kereskedési könyvi részvények
i) Nem kereskedési könyvi hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok
j) Adott kölcsön – éven túli lejárat
k) Adott kölcsön – éven belüli lejárat
l) Egyéb mérlegen belüli tételek
m) Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéret
n) Kezességvállalás
o) Peres ügyekkel kapcsolatos kötelezettségek
p) Egyéb függő és jövőbeni kötelezettségek
q) Függő és egyéb jövőbeni kötelezettségek összesen (m+n+o+p)
r) Nem kereskedési könyvi határidős ügyletek
s) Nem kereskedési könyvi kockázatvállalások összesen (d+e+f+g+h+i+j+k+l+q+r)
t) Kereskedési könyvi pozíciós kockázat
u) Partnerkockázat bizományosi
v) Partnerkockázat saját számlás
w) Kereskedési könyvi kockázatvállalások összesen (t+u+v)
x) Kockázatvállalások összesen (s+w)
A sorok:
34A10 Összesen
A 34A11, a 34A12 és az ismétlősorok összege. Az a)–c) mezők zároltak.
34A11 Nem részletezettek összesen
A 34A12, valamint az ismétlősorokon sorokban nem szereplő kockázatvállalásokra vonatkozó összesített értékeket kell szerepeltetni. Az a)–c) mezők zároltak.
34A12 Napi jelentésben szereplők összesen
A sorban a hónap zárónapjára vonatkozó 30A2 kezdetű sorokon feltüntetett adatok összegzett értékeit kell feltüntetni. Az a)–c) mezők zároltak.
34A1301
....
34A1399 ismétlősorok.

34A2 kezdetű, a napi jelentésben és a 34A1 sorokon szereplő ügyfelekre vonatkozó tájékoztató adatokat bemutató sorok

A sorokon a befektetési vállalkozásoknak a 34A1 sorok vonatkozási idejének megfelelő napi jelentésben és a 34A1 sorokon szereplő ügyfelekre kell az ott szereplő tételeknél kockázatcsökkentő tételként figyelembevett tételekről tájékoztató adatokat közölni. (A figyelembe vehető tételekre vonatkozóan a 30A2 kezdetű sorok előírásait kell követni.) A 34A2 soraiban a hónap zárónapjára vonatkozó 30A2 sorokon feltüntetett adatoknál figyelembevett kockázatcsökkentő tételek egyedi értékeit kell feltüntetni, a 30A2 sorokkal megegyező sorrendben.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Ügyfél neve
b) Kód (A,T,K,V,S,E)
A mezők kitöltésénél a 30A2 sorok útmutatója szerint kell eljárni.
c) Ügyfél-azonosító
d) Befektetési hitel óvadéka összesen
e) Befektetési hitel óvadékából kockázatmentes
f) Halasztott fizetés óvadéka összesen
g) Halasztott fizetés óvadékából kockázatmentes
h) Tpt. szerint hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígérethez igénybe vett bankgarancia
g) Egyéb kockázatvállalások óvadéka összesen
i) Egyéb kockázatvállalások óvadékából kockázatmentes
k) Harmadik személy garanciájával vagy készfizető kezességvállalásával biztosított vagy viszont biztosított ügyletek
l) Harmadik személy által kibocsátott értékpapír óvadékkal biztosított vagy viszont biztosított ügyletek
m) k) és l) oszlopokból kockázatmentes
n) Az ügyfél által nyújtott készfizető kezességvállalás vagy garancia melletti kockázatvállalás harmadik személlyel szemben
o) Az ügyfél által kibocsátott értékpapír óvadék melletti harmadik személlyel szembeni kockázatvállalás
p) n) és o) oszlopokból kockázatmentes
A d), f) és h) mezőkben azokat az óvadékokat/biztosítékokat kell feltüntetni, amelyet maga az ügyfél adott a befektetési vállalkozás számára. Az e), g), i), l) és o) mezőkben azokat a biztosítékokat kell feltüntetni, amelyekhez a TMMr. rendelet szerint nulla súlyozású eszközökkel biztosított követelések tartoznak. A j) és k) mezőkben azokat az óvadékokat kell feltüntetni, amelyeket harmadik személy bocsátott az ügyféllel szemben vállalt kockázat csökkentésére a befektetési vállalkozás rendelkezésére. Az n) és f) mezőkben azokat a biztosítékokat kell feltüntetni, amelyeket az adott ügyfél nyújtott a befektetési vállalkozás részére, a befektetési vállalkozás harmadik személlyel szemben fennálló kockázatának csökkentésére.
A sorok:
34A0 Összesen
A sorba a 34A21 sor és az ismétlősorokban szereplő értékek összegét kell beírni. Az a)–c) mezők zároltak.
34A21 Nem részletezettek összesen
A soron az ismétlősorokon nem szereplő kockázatvállalásokra vonatkozó összesített értékeket kell szerepeltetni. Az a)–c) mezők zároltak.
34A1301
....
34A1399 ismétlősorok.

34B1 kezdetű, a fennálló befektetési hiteleket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Hitelfelvevő kódja (V,S)
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok névértéke
h) Ügyletben szereplő értékpapírok kötéskori árfolyamértéke
i) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke
j) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke
k) Hitel összege
A sorok:
34B11 Összesen
Az a)–e) és a h) mezők zároltak.
34B11001
....
34B11999 ismétlősorok.

34B2 kezdetű, a fennálló halasztott pénzügyi teljesítéseket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Ügyfél kódja (V,S)
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok névértéke
h) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke
i) Halasztott pénzügyi teljesítés összege
A sorok:
34B21 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34B21001
....
34B21999 ismétlősorok.

34B3 kezdetű, a jegyzési garanciavállalás miatt fennálló kötelezettségeket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Kibocsátó megnevezése
b) Kibocsátó azonosítója (törzsszáma)
c) Értékpapír megnevezése
d) ISIN kód
e) Értékpapír alapcímlet
f) Értékpapír darabszáma
g) Értékpapír kibocsátási árfolyama
h) Jegyzési garanciavállalási kötelezettség összege
i) Ügyfél által érvényes jegyzés alapján vállalt garancia
j) Nyitott garanciavállalási kötelezettség összege
k) Jegyzési garancia pénzügyi teljesítésének dátuma
A sorok:
34B31 Összesen
Az a)–e), g) és a k) mezők zároltak.
34B31001
....
34B31999 ismétlősorok.

34B4 kezdetű, a Tpt. 131. § alapján tett ígéret miatt fennálló kötelezettségeket bemutató sorok

A beszámolási időszak során teljesített ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokon a portfoliókezelő hozamra, illetve a tőke megóvására tett ígéretet tartalmazó portfóliókkal összefüggően fennálló kötelezettségek adatait kell ügyfelenként és portfóliónként feltüntetni, és a 34B41 kódú soron összegezni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Ügyfél megnevezése
Minden olyan ügyfelet fel kell sorolni, akinek portfóliója tőkeértékének megóvására illetve hozamára a befektetési szolgáltató ígéretet tett.
b) Ügyfél azonosítója
c) Portfólió azonosítója
Minden olyan portfóliót, amelyre vonatkozóan a befektetési szolgáltató portfólió-, illetve vagyonkezelési, szerződés keretében tett ígéret következtében kifizetést vállalt. Amennyiben egy ügyfélnek több ilyen portfóliója is van, azokat egymás alatt kell szerepeltetni.
d) Portfólió induló értéke
e) Ígéretből fakadó kötelezettség szerződéskötéskori értéke
f) Portfólió tárgynapi értéke
g) Ígéretből fakadó kötelezettség tárgynapi értéke
h) Kapott bankgarancia tárgynapi értéke
i) Garantőr bank azonosítója
j) Ígéret-tétel időpontja
k) Szerződés lejáratának időpontja
A sorok:
34B41 Összesen
Az a)–e), és a i)–k) mezők zároltak.
34B41001
....
34B41999 ismétlősorok.
34C1 kezdetű, a saját számlás értékpapír kölcsönvételeket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Értékpapír kölcsönbe adó kódja
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értéke összesen
h) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke összesen
i) Adott készpénzóvadék értéke
j) Adott értékpapír-óvadék tárgynapi árfolyamértéke
k) Fizetett kölcsönzési díj összesen
A sorok:
34C11 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34C11001
....
34C11999 ismétlősorok.

34C2 kezdetű, a saját számlás értékpapír kölcsönadást bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Értékpapír kölcsönbe adó kódja
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értéke összesen
h) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke összesen
i) Kapott készpénzóvadék értéke
j) Kapott értékpapír-óvadék tárgynapi árfolyamértéke
k) Kapott kölcsönzési díj összesen
A sorok:
34C21 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34C21001
....
34C21999 ismétlősorok.
34C3 kezdetű, a bizományosi értékpapír kölcsönadást bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Értékpapír kölcsönbe adó kódja
d) Értékpapír kölcsönbe vevő kódja
e) Ügyletkötés dátuma
f) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
g) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
h) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti értéke összesen
i) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke összesen
j) Kapott készpénzóvadék értéke
k) Kapott értékpapír-óvadék tárgynapi árfolyamértéke
l) Kapott kölcsönzési díj összesen
m) Kapott kölcsönzési díjból a bizományost illető rész összege
A sorok:
34C31 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34C31001
....
34C31999 ismétlősorok.

34D1 kezdetű, az óvadéki repóügyleteket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Értékpapír repóba adó kódja
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok névértéke
h) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti eladási értéke
i) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti visszavásárlási értéke
j) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke
A sorok:
34D11 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34D11001
....
34D11999 ismétlősorok.

34D2 kezdetű, az óvadéki fordított repóügyleteket bemutató sorok

A beszámolási időszak végén fennálló ügyletek adatait kell – amennyiben egy ügyféllel (adóssal, partnerrel) több esetben kötöttek ügyletet és ehhez többféle értékpapír is kapcsolódik – ügyfelenként és ügyletenként külön-külön feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Értékpapír megnevezése
b) ISIN kód
c) Értékpapír repóba adó kódja
d) Ügyletkötés dátuma
e) Ügylet szerződés szerinti lejárata (dátum)
f) Ügyletben szereplő értékpapírok darabszáma
g) Ügyletben szereplő értékpapírok névértéke
h) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti vételi értéke
i) Ügyletben szereplő értékpapírok szerződés szerinti visszavásárlási értéke
j) Ügyletben szereplő értékpapírok tárgynapi árfolyamértéke
A sorok:
34D21 Összesen
Az a)–e) mezők zároltak.
34D21001
....
34D21999 ismétlősorok.

34D3 kezdetű, az szállításos repóügyleteket bemutató sorok

A sorok és mezők szerkezete és tartalma megegyezik a 34D1 sorokkal és mezőivel, azzal a különbséggel, hogy itt a szállításos ügyleteket kell bemutatni.

34D4 kezdetű, a szállításos fordított repóügyleteket bemutató sorok

A sorok és mezők szerkezete és tartalma megegyezik a 34D2 sorokkal és mezőivel, azzal a különbséggel, hogy itt a szállításos ügyleteket kell bemutatni.
Az e) mezőben kell az értékpapír alapcímletének értékét, az f) mezőben az értékpapír darabszámát, a g) mezőben az értékpapír kibocsátási árfolyamát, a h) mezőben a jegyzési garancia-vállalási kötelezettség összegét, az i) mezőben a jegyzési garancia-vállalás összegéből ügyfél által érvényes jegyzés alapján vállalt garanciát, a j) mezőben a nyitott garancia-vállalási kötelezettség összegét, a k) mezőben a jegyzési garancia pénzügyi teljesítésének dátumát kell szerepeltetni.
35A kezdetű, a havi tőzsdei kereskedést bemutató sorok

A befektetési szolgáltatónak a Tpt. 82. §-ában meghatározott befektetési eszközökre tőzsdén kötött bizományosi és saját számlás kereskedelmi tevékenységének havi forgalmi adatait ezeken a sorokon összesítve kell jelenteni.
A havi forgalmi adatoknál mind a vételi, mind az eladási ügyleteket figyelembe kell venni és összegzett – nem nettósított – árfolyamértékét kimutatni.
A befektetési eszközök külföldi devizában bonyolított forgalmának értékét forintban kell megadni, az átváltási árfolyam a befektetési szolgáltatóra vonatkozó számviteli előírásokban, illetve számviteli politikájában meghatározott, az üzletkötés napján érvényes deviza-árfolyam. Amennyiben nincs meghatározva a deviza árfolyama, akkor a jelentett napra vonatkozó MNB által publikált, hivatalos deviza- árfolyamot kell figyelembe venni.
A forgalmi adatokat mind a saját számlás, mind a bizományi ügyletekre minden befektetési szolgáltatónak magának kell jelentenie, függetlenül attól, hogy a tőzsdei kereskedéshez kapcsolódó elszámolási szolgáltatásokat közvetlenül – általános, vagy egyéni klíringtagként – vagy közvetve – alklíringtagként – veszi igénybe. Ennek megfelelően a forgalmi jelentésben az általános klíringtag csak a saját számlás, és a saját ügyfelei részére teljesített bizományosi forgalmat jelenti.
A forgalmi adatokat
– BÉT (BÁT) és egyéb elismert tőzsde,
– befektetési eszközök típusai, illetve
– saját számlás és bizományosi ügyletek,
– devizabelföldi, illetve devizakülföldi befektetők, valamint
– forintban és devizában kötött ügyletek
szerinti bontásban kell részletezni.
A saját számlára bonyolított forgalmat a befektető (devizabelföldi, devizakülföldi) és az ügylet valutaneme szerint kell alábontani. A befektető az, aki az ügyletben az adatszolgáltató szerződéses partnere.
A bizományosi ügylet befektetője a megbízó, aki számlája javára/terhére a befektetési szolgáltató eljár, vagyis bizományosi ügyletek esetén a szerződéses partnert figyelmen kívül kell hagyni.
Az értékpapírok prompt (azonnali ügyletként kötött) forgalmára vonatkozó adatokat az a) mezőben felsorolt megnevezés szerint kell részletezni, illetve az összesítő csoportonként feltüntetni.
A sorokhoz tartozó mezők:
a) Saját számlás forgalom – devizabelföldi forint
b) Saját számlás forgalom – devizabelföldi deviza
c) Saját számlás forgalom – devizakülföldi forint
d) Saját számlás forgalom – devizakülföldi deviza
e) Bizományosi forgalom – devizabelföldi forint
f) Bizományosi forgalom – devizabelföldi deviza
g) Bizományosi forgalom – devizakülföldi forint
h) Bizományosi forgalom – devizakülföldi deviza
i) Összes saját számlás forgalom
j) Összes bizományosi forgalom
A sorok:
35A1 Értékpapírok összes prompt forgalma
1

A rendeletet a 3/2010. (I. 21.) PM rendelet 5. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. április 1. napjával azzal, hogy rendelkezéseit 2010. január 1-jétől csak a napi, heti és eseti jelentések vonatkozásában kell alkalmazni. E módosító rendelet 5. § (5) bekezdése alapján a 2009. évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget az 5/2004. (II. 12.) PM rendelet alapján kell teljesíteni.

2

A 2. § (1) bekezdése az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

3

A 2. § (2) bekezdése az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

4

A melléklet alatt az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdésével átszámozott 1. számú mellékletet kell érteni.

5

A 2. § (4) bekezdése az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

6

A 4. § az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

7

A 7. § (2) bekezdése az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

8

A 9. § (4) bekezdése az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

9

A 16. § az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

10

A 17. § az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

11

A 22. § az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

12

A 23. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 43. §-ának 97. pontja hatályon kívül helyezte.

13

A melléklet számozását 1. számú mellékletre változtatta az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése.

14

Az 1. számú melléklet I. részének 1. pontja az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

15

Az 1. számú melléklet I. részének 2. pontja az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

16

Az 1. számú melléklet I. részének 4. pontja az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

17

Az 1. számú melléklet I. részének 5. pontja az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján a rendelkezést először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

18

Lásd a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi II. törvényt. Ha az adós valamely kötelezettség biztosítására felszámolás kezdő időpontja előtt óvadékot nyújtott, a felszámolási eljárás közzétételekor az óvadékra vonatkozó megállapodás – a Cstv. 38. § (6) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve – megszűnik, és az óvadék tárgyát képező vagyont a felszámoló részére ki kell adni.

19

Az 1. számú melléklet II. részének megjelölését és címét az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése iktatta be.

20

Az 1. számú melléklet II. részének I. Napi jelentések című fejezete az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

21

Amennyiben az elszámolóház szabályzata megváltozik, a részletező oszlopokban feltüntetett számla megnevezésének (tartalmának) megfelelően kell az új számlaszám szerinti egyenleget jelenteni.

22

Az úton lévő értékpapíroknak a fogalma értelemszerűen azonos a 30B kezdetű sorokon meghatározott úton lévő pénzeszközök fogalmával.

23

A jelzett korrekciós napok a KELER Rt. jelenlegi elszámolási rendjéhez igazodnak, így azok változása esetén a korrekciós napok értelemszerűen módosulnak.

24

Az 1991. évi II. törvény alapján a felszámolási eljárás közzétételekor az óvadékra vonatkozó megállapodás – a Cstv. 38. § (6) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve – megszűnik, és az óvadék tárgyát képező vagyont a felszámoló részére ki kell adni.

25

Ha egy ügyletből származó követelés értéke például 700 000 forint, az állampapír óvadék árfolyamértéke 1 000 000 forint, akkor a soron a 750 000 forintnyi beszámítható óvadéki értékből 700 000 forintot lehet feltüntetni. Ha egy másik, ugyancsak 700 000 forintos követelést 1 000 000 forint árfolyamértékű tőzsdei részvénnyel óvadékoltak, a sorba 500 000 forint írandó. Amennyiben az adatszolgáltató mind a két ügyletet bonyolítja, akkor az 1 400 000 forint követelés 1 250 000 forintnyi beszámítható óvadéki értékéből csak 1 200 000 forint értéket lehet ezen a soron feltüntetni.

26

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény, illetve a magánnyugdíjról és magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény alapján történő vagyonkezelés.

27

Az 1. számú melléklet II. részének III. Havi jelentések című fejezete az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

28

Az 1. számú melléklet II. részének IV. Kereskedési könyvhöz kapcsolódó jelentések című fejezete az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

29

Az 1. számú melléklet II. részének V. Negyedéves jelentés című fejezete az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

30

Az 1. számú melléklet II. részének VI. Eseti jelentés című fejezete az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

31

Az 1. számú melléklet III. részét az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése iktatta be. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

32

Az 1. számú melléklet IV. részét az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése iktatta be. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

33

A 2. számú mellékletet az 54/2005. (XII. 28.) PM rendelet 8. § (2) bekezdése iktatta be. E módosító rendelet 9. §-a alapján rendelkezéseit először a 2006. január hónapra vonatkozó jelentések esetében kell alkalmazni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére