• Tartalom

59/2004. (HK 15.) HM utasítás

59/2004. (HK 15.) HM utasítás

az országgyűlési képviselők tájékoztatásáról és a civil szervezetekkel való kapcsolattartásról*

2004.06.13.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az országgyűlési képviselők tájékoztatásáról és a civil szervezetekkel való kapcsolattartásról az alábbi
utasítást
adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédségre és a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

2. § (1) Az országgyűlési képviselők részére rendszeres időközönként – lehetőség szerint havonta – összefoglaló tájékoztatást kell készíteni a honvédelmi tárcánál a megelőző időszakban végrehajtott, illetve a közeljövőben tervezett feladatokról. A tájékoztatónak meg kell felelni a HM és az MH Titokvédelmi és Ügyviteli Szabályzatában (Ált./3) foglaltaknak.

(2) Az országgyűlési képviselők megkeresésére – az Ált./3 szabályzatban foglaltak betartásával – a HM Parlamenti Titkárság koordinálásával soron kívül kell megadni mindazon információt, amelyre a képviselőknek a parlamenti munkájuk eredményes elvégzéséhez szükségük van.

(3) A képviselők által kért információkhoz szükséges adatokat az utasítás hatálya alá tartozó szervek és szervezetek biztosítják a felelős HM szerv részére.

Felelős: HM Miniszteri Iroda

HM Információ és Dokumentumvédelmi Főosztály

3. § (1) A tervezett törvényjavaslatoknak a parlamenti pártokkal történő előzetes egyeztetését mindazon esetben meg kell szervezni, amikor azt a törvényjavaslat Országgyűlés általi elfogadása szükségessé teszi.

(2) A parlamenti pártokkal azokban az esetekben is egyeztetést kell tartani, amikor a tárca vezetése által meghozatalra kerülő döntések jelentős társadalmi kihatással járnak.

Felelős: HM Miniszteri Iroda

4. § (1) A civil szervezetekkel való együttműködést a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény, illetve az annak végrehajtásáról rendelkező 160/2003. (X. 7.) Korm. rendelet rendelkezései szerint kell megszervezni és működtetni.

(2) A honvédelemmel összefüggő, a társadalmi nyilvánosságot érintő döntések előkészítése során folyamatos és kölcsönös együttműködést, tájékoztatást, illetve konzultációs lehetőséget kell biztosítani az érintett civil szervezeteknek.

(3) Az együttműködés céljául a tárca munkája hatékonyságának növelését és a különböző folyamatok eredményeinek visszajelzését kell meghatározni.

(4) Az együttműködő civil szervezetek részére a tárca – a jogszabályoknak, valamint a társadalmi szervezeteknek nyújtott költségvetési támogatásokról szóló 45/2004. (HK 11.) HM utasításban foglaltaknak megfelelően – kizárólag a szervezetek programjainak finanszírozásában vállal anyagi közreműködést, címzetten, vagy pályázati rendszeren keresztül.

Felelős: HM Kommunikációs Főigazgatóság HM Humánpolitikai Főosztály

HM Jogi Képviseleti Főosztály

HM Oktatási és Tudományszervezési Főosztály

5. § A civil szervezetekkel történt tárgyalásokról, illetve a megszületett megállapodásokról a Honvédelmi Miniszter Információs Vezetői Értekezletén időszakonként az értekezlet résztvevőit tájékoztatni kell.

Felelős: HM Kommunikációs Főigazgatóság

6. § (1) A Honvédelmi Minisztérium által a civil szervezetek részére kiírt pályázatokról a társadalmi nyilvánosságot tájékoztatni kell.

(2) A pályázatokról a 45/2004. HM utasítás 2. § b) pontjában kijelölt szervezeteknek nyilvántartást kell vezetni és arról kérésre, soron kívül tájékoztatást ad:

a) országgyűlési képviselők számára a HM Miniszteri Iroda,

b) újságírók számára a HM Kommunikációs Főigazgatóság

7. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 80. §-a módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § k) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2004. június 18.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére