• Tartalom

72/2004. (HK 21.) HM utasítás

72/2004.(HK 21.) HM utasítás

az ideiglenes határnyitással összefüggő feladatok végrehajtásáról*

2004.09.30.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10.§ g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az ideiglenes határátkelőhelyek megnyitásának szabályairól, a határátkelőhely területére nem határátlépés céljából történő belépés, tartózkodás, távozás rendjéről, valamint a határterülethez tartozó településekről szóló 184/1997. (X. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) rendelkezéseire – az ideiglenes határnyitásokkal kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében az alábbi utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed

a) a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalra (a továbbiakban: HM BBBH),

b) a Honvédelmi Minisztérium Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságára (a továbbiakban: HM PNRI),

c) a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzet-Ellenőrzési Hivatalra (a továbbiakban: HM FEH),

d) a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságára (a továbbiakban: MH LEP). [a b)–d) pontok a továbbiakban együttesen: kérelmező szervek]

Adatszolgáltatási kötelezettség az ideiglenes határnyitási feladatok tervezéséhez

2. § (1) Az előzetes tervekben szereplő feladatok végrehajtása érdekében a kérelmező szervek biztosítják a HM BBBH részére mindazon diplomáciai engedélyeket, repülési terveket, adatokat amelyek alapján az ideiglenes határnyitások tervezhetők és szervezhetők.

(2) A kérelmező szervek kötelesek az utasítás mellékletében meghatározott adatokat – amennyiben azok előzetes terveik alapján rendelkezésre állnak – az R. 5. § (2) bekezdésében szabályozott az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelem előterjesztését megelőzően legalább 2 héttel a HM BBBH részére megküldeni.

Ideiglenes határnyitás igénylése, kérelmezése

3. § (1) Az ideiglenes határátkelőhely megnyitására irányuló kérelmet írásban kell a HM BBBH részére megküldeni.

(2) Sürgős esetben a kérelem távbeszélőn (szóban) is előterjeszthető. Szóbeli kérelmezés esetén az írásba foglalt kérelmet a szóbeli előterjesztést követően azonnal, de legkésőbb a következő munkanapon 10.00 óráig pótlólag kell megküldeni.

(3) Az írásba foglalt (szóbeli) kérelemnek tartalmaznia kell az R. 1. számú mellékletében meghatározott adatokat.

(4) A HM BBBH az ideiglenes határnyitások) biztosításához munkaidőn kívül készenléti szolgálatot biztosít.

(5) Ha a kérelmező szerv a kérelmet munkaidőn kívül írásban terjeszti elő, úgy a kérelmezésről valamint annak tartalmáról egyidejűleg értesíteni köteles a HM BBBH készenléti szolgálatát ellátó tagját.

(6) A HM BBBH a beérkezett kérelmeket a jogszabályi előírások figyelembevételével azonnal megvizsgálja, hiányos adattartalom esetén az ideiglenes határnyitásra irányuló kérelem előterjesztőjét adatpótlás megtételére szólítja fel.

(7) Ha a kérelem – a benyújtásakor vagy az adatpótlást követően – megfelel az R.-ben foglaltaknak a HM BBBH az ideiglenes határátkelőhely megnyitására vonatkozó kérelmet megküldi az engedélyező hatóságok részére.

(8) A HM BBBH az engedélyező hatóságoktól megkért határnyitást visszaigazolja a kérelmező szervek felé.

Költségviselés

4. § A HM BBBH az ideiglenes határnyitások költségeit éves szinten tervezi az intézményi költségvetésében.

Együttműködés

5. § (1) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott szervek kötelesek együttműködni az ideiglenes határnyitásokkal kapcsolatos feladatok végrehajtása során. Az együttműködés keretében a tapasztalatokról, változásokról, módosításokról szükség szerint, de legalább évente egyszer megbeszélést kell tartani a HM BBBH szervezésében.

(2) A kérelmező szervek a HM BBBH részére megküldik az ideiglenes határnyitással kapcsolatos feladatok végrehajtására kijelölt személyek nevét, rendfokozatát és munkahelyi elérhetőségét valamint a munkaidőn kívüli feladat végrehajtással kapcsolatban kijelölt személy(ek), ügyeletesek) adatait és elérhetőségét. A HM BBBH ugyanígy jár el a kérelmezők felé.

Záró rendelkezések

6. § Ez az utasítás – a 4. § kivételével – a közzétételét követő 8. napon lép hatályba. A 4. § 2005. január 1-jén lép hatályba.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 72/2004. (HK 21.) HM utasításhoz



Adatszolgáltatás tartalma:

a)    feladat végrehajtójának megnevezése,
b)    igénybevétel jellege, célja,
c)    igénybevétel ideje, helye,
d)    ideiglenes határnyitás helye, ideje,
e)    személyi állomány létszáma, útiokmány típusa,
f)    vámköteles anyagokra vonatkozó adatok (megnevezés, mennyiség, egyedi azonosító),
g)    légi jármű típusa, lajtstromszáma,
h)    légi jármű útvonala (indító-tranzit-célország)
*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 82. §-a módosította. Az utasítást a 99/2011. (IX. 9.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére