99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet
a borok előállításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. §-a (1) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
A rendelet tárgya
1–2. §1
Fogalommeghatározások
3. §2
Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása
4. §3
A borászati termékek mintavétele
5–11. §4
A minta vizsgálata
12. §5
BORÁSZATI TERMÉKEK
AZ ASZTALI BOR, TÁJBOR, M.T. MINŐSÉGI BOROK
Az asztali bor, tájbor, m.t. minőségi bor cukortartalma
13. §6
Asztali bor
14. §7
Tájbor
15–16. §8
Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor
(m.t. minőségi bor)
17–18. §9
Az m.t. minőségi bor visszaminősítése
19. §10
Az m.t. minőségi bor típusai
20. §11
GYÖNGYÖZŐ BOR
21. §12
SZÉN-DIOXID HOZZÁADÁSÁVAL KÉSZÜLT GYÖNGYÖZŐ BOR
22. §13
HABZÓBOR
23–24. §14
PEZSGŐ
25–26. §15
TOKAJI BORKÜLÖNLEGESSÉGEK
27. §16 Tokaji borkülönlegességek a tokaji szamorodni, a tokaji máslás, a tokaji fordítás, a tokaji aszú és aszúeszencia és a tokaji eszencia.
Tokaji szamorodni
28. §17 (1) Cukortartalom szerint a tokaji szamorodni típusai a következők:
a) száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji szamorodni érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a világossárgától az aranysárgáig;
b) tisztasága: tiszta, de a palackban az érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző szamorodni és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző szamorodni és érlelési íz és zamat.
Tokaji máslás
29. §18 (1) Cukortartalom szerint a tokaji máslás típusai a következők:
a) száraz tokaji máslás: legfeljebb 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji máslás: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji máslás érzékszervi jellemzői:
a) színe: a világossárgától a borostyánsárgáig,
b) tisztasága: tiszta, a palackban való érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző máslás és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző máslás és érlelési íz és zamat.
Tokaji fordítás
30. §19 (1) Cukortartalom szerint a tokaji fordítás típusai a következők:
a) száraz tokaji fordítás: legfeljebb 10 g/l cukortartalomig,
b) édes tokaji fordítás: 10 g/l cukortartalom felett.
(2) A tokaji fordítás érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a világossárgától az aranysárgáig;
b) tisztasága: tiszta, de a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző fordítás és érlelési illat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a készítési módra, a tokaji borkülönlegességekre jellemző fordítás és érlelési íz és zamat.
Tokaji aszú és aszúeszencia
31. §20 (1) A tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:
a) 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot,
b) 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot,
c) 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot,
d) 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz;
e) a tokaji aszúeszencia a kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180 g/1 természetes cukrot és
45 g/1 cukormentes extraktot tartalmaz.
(2) A tokaji aszú érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;
b) tisztasága: tiszta, a palackban érlelésből származó esetleges finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési illat;
d) íze zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző aszú és érlelési íz és zamat.
Tokaji eszencia
32. §21 A tokaji eszencia érzékszervi jellemzői a következők:
a) színe: a sárgától a mély borostyánsárgáig;
b) tisztasága: tiszta vagy természetesen zavaros; a palackban való érlelésből származó finom porszerű kiválás megengedett;
c) illata: egészséges, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszenciaillat;
d) íze, zamata: egészséges, harmonikus, a tokaji borkülönlegességekre jellemző eszencia íz és zamat.
KÜLÖNLEGES LIKŐRBOR TÍPUSOK
Élesztőhártya alatt érlelt borkülönlegességek
33–34. §22
SZŐLŐ ÉS BOR EREDETŰ BORÁSZATI TERMÉKEK
SZŐLŐ ALAPÚ ITALOK
35. §23
Alkoholmentesített bor
36. §24
Csökkentett alkoholtartalmú bor
37. §25
Alkoholmentesített borból készült habzó ital
38. §26
Csökkentett alkoholtartalmú borból készült habzó ital
39. §27
TOVÁBBI ELŐÁLLÍTÁSI SZABÁLYOK
40. §28
DIABETIKUS BORALAPÚ TERMÉKEK
41. §29
SZŐLŐ- ÉS BORALAPÚ ALKOHOLOK ÉS PÁRLATOK
42–43. §30
ÍZESÍTETT ITALOK
ÍZESÍTETT BOR (BORAPERITIF)
44–45. §31
ÍZESÍTETT BORALAPÚ ITAL
46. §32
Az ízesített boralapú ital típusai
47. §33
ÍZESÍTETT BORALAPÚ KOKTÉL
48. §34
Az ízesített boralapú koktélok típusai
49. §35
AZ ÍZESÍTETT ITALOKRA VONATKOZÓ EGYÉB ELŐÍRÁSOK
50. §36
Alkalmazható anyagok és eljárások
51. §37
Előállítás
52. §38
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
53. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. §vi CXXI. törvény végrehajtásáról szóló 106/1997. (XII. 19.) FM rendelet 1–11. §-ai és 17–21. §-ai hatályukat vesztik.
(2) E rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
– a Tanács 1493/1999/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről,
– a Bizottság 1622/2000/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről szóló 1493/1999/EK tanácsi rendelet alkalmazásának egyes szabályainak részletes megállapításáról, és közösségi kódex létesítéséről a borászati eljárásokra és kezelésekre.
(3)39 Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.
1. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
7.41 A tokaji szamorodni kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom, legalább 12,0% vol.
b) Cukormentes extrakttartalom, legalább 23,0 g/l
c) Titrálható savtartalom, legalább 5,5 g/l
d) Illósav-tartalom, legfeljebb 1,5 g/l
(25 milliekvivalens)
e) Kénessavtartalom
– összes kénessavtartalom, legfeljebb 400 mg/l
– szabad kénessavtartalom, legfeljebb 60 mg/l
f) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200 mg/l
g) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 2,0 g/l
h) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100 mg/l
i) Nátriumtartalom legfeljebb 60 mg/l
j) Vastartalom, legfeljebb 10 mg/l
k) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l
l) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l
m) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb 150 mg/l
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.
8.42 A tokaji máslás kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, legalább 9,0% vol.
b) Összes alkoholtartalom 20 °C-on, legalább 12,0% vol.
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább 23,0 g/l
d) Titrálható savtartalom, legalább 6,0 g/l
e) Illósav-tartalom, legfeljebb 1,5 g/l
(25 milliekvivalens)
f) Kénessavtartalom
– összes kénessavtartalom, legfeljebb 400 mg/l
– szabad, kénessavtartalom legfeljebb 60 mg/l
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200 mg/l
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 1,5 g/l
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100 mg/l
j) Vastartalom, legfeljebb 10 mg/l
k) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l
l) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l
m) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb 150 mg/l
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.
9.43 A tokaji fordítás kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, legalább 9,0% vol.
b) Összes alkoholtartalom 20 °C-on, legalább 12,0% vol.
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább 23,0 g/l
d) Titrálható savtartalom, legalább 6,0 g/l
e) Illósav-tartalom, legfeljebb 1,5g/l (25 milliekvivalens)
f) Kénessavtartalom
– összes kénessavtartalom, legfeljebb 400 mg/l
– szabad kénessavtartalom, legfeljebb 60 mg/l
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200 mg/l
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 1,5 g/l
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100 mg/l
j) Vastartalom, legfeljebb 10 mg/l
k) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l
l) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l
m) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb 150 mg/l
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.
10.44 A tokaji aszú kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom
– 3–6 puttonyosig, legalább 9,0% vol.
– aszúeszencia esetén, legalább 6,0% vol.
b) Titrálható savtartalom, legalább 6,0 g/l
c) Illósav-tartalom, legfeljebb 2,1 g/l
d) Kénessavtartalom
– összes kénessavtartalom, legfeljebb 400 mg/l
– szabad kénessavtartalom, legfeljebb 60 mg/l
e) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200 mg/l
f) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 2,0 g/l
g) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100 mg/l
h) Nátriumtartalom legfeljebb 60 mg/l
i) Vastartalom, legfeljebb 10 mg/l
j) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l
k) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l
l) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
m) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb 150 mg/l
n) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l
o) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.
11.45 A tokaji eszencia kémiai jellemzői
a) Tényleges alkoholtartalom 20 °C-on, 1,2–8,0% vol.
b) Összes természetes cukortartalom, legalább 450 g/l
c) Cukormentes extrakttartalom, legalább 50 g/l
d) Titrálható savtartalom, legalább 8,0 g/l
e) Illósav-tartalom, legfeljebb 2,1 g/l
f) Kénessavtartalom
– összes, legfeljebb 400 mg/l
– szabad, legfeljebb 60 mg/l
g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200 mg/l
h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 1,5 g/l
i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100 mg/l
j) Vastartalom, legfeljebb 10 mg/l
k) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l
l) Réztartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
m) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l
n) Metil-alkohol-tartalom, legfeljebb 150 mg/l
o) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l
p) Egyéb vegyi szennyeződés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.
12–14.46
2–3. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez47
4. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez
Aszúminőség puttonyszám szerint |
Aszúszem mennyisége |
Áztatáshoz használt must vagy bor mennyisége (l) |
---|---|---|
3 puttonyos aszú |
60 |
100 |
4 puttonyos aszú |
80 |
100 |
5 puttonyos aszú |
100 |
100 |
6 puttonyos aszú |
120 |
100 |
Aszúeszencia |
120 fölött |
100 |
5. számú melléklet a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelethez50
Az 1–2. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 3. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 4. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 5–11. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 12. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 13. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 14. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 15–16. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 17–18. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 19. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 20. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 21. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 22. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 23–24. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 25–26. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 27. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 28. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 29. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 29. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 31. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 32. § alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
A 33–34. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 35. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 36. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 37. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 38. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 39. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 40. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 41. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 42–43. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 44–45. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 46. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 47. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 48. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 49. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 50. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 51. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 52. §-t a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 53. § (3) bekezdését a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 1. §-a iktatta be.
Az 1. számú melléklet 1–6. pontját a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 1. számú melléklet 7. pontjának alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
Az 1. számú melléklet 8. pontjának alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
Az 1. számú melléklet 9. pontjának alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
Az 1. számú melléklet 10. pontjának alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
Az 1. számú melléklet 11. pontjának alkalmazására lásd a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 66. §-át.
Az 1. számú melléklet 12–14. pontját a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 2–3. számú mellékletet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 4. számú melléklet I–II. pontját a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 4. számú melléklet IV. pontját a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
Az 5. számú mellékletet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 62. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás