• Tartalom

103/2005. (HK 23.) HM utasítás

103/2005. (HK 23.) HM utasítás

a külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató személyek biztonsági védelméről*

2005.11.11.
A Magyar Köztársaság NATO és EU tagsága, valamint kiterjedt külkapcsolatai eredményeképpen külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató, a Magyar Honvédség személyi állományába tartozó katonák, köztisztviselők, illetve közalkalmazottak biztonsági védelme érdekében, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 52. § (2) bekezdésében és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 11. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltakra – az alábbi utasítást adom ki:
Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédségre, valamint a honvédelmi miniszter irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre és ezen szervezetek külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató állományára terjed ki.

2. § (1) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 6. § g)-h) pontja értelmében a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala (a továbbiakban: MK KFH) látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön lévő magyar katonai szervek és létesítmények (intézmények) biztonsági védelmét és ellenőrzését.

(2) A feladat sokrétűségére és széttagoltságára tekintettel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 7. § a) és g)-k) pontjai alapján, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala (a továbbiakban: MK KBH) részt vesz az (1) bekezdésben meghatározott biztonságvédelmi feladatok teljesítésében.

(3) A két katonai nemzetbiztonsági szolgálat a feladatait szoros együttműködésben – az egyes területek pontos elhatárolásával – hajtja végre. Az együttműködés rendjét a két hivatal közötti külön megállapodás szabályozza.

3. § A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok illetékességi köre a 2. §-ban jelzett területen az alábbi:

a) az MK KFH a felelős:

– a bilaterális, illetve multilaterális kapcsolatokból adódóan külföldön szolgálatot teljesítő vagy tanulmányokat folytató – saját állományába, illetve szakmai irányítása alá tartozó – személyek biztonsági védelméért;

b) az MK KBH a felelős:

– a multilaterális nemzetközi szervezetekben: így a Magyar Köztárság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviselet (Misszió) Politikai Osztálya Védelempolitikai Részlegében (Brüsszel); a Misszió keretein belül működő Katonai Képviselő Hivatalban (Brüsszel); a különböző szintű NATO parancsnokságokon; a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma és a Magyar Honvédség Állandó EBESZ Katonai Képviseletén (Bécsben);

– a béketámogató műveletek keretén belül a megfigyelői missziókban és a fegyveres béketámogató műveletekben szolgálatot teljesítő személyi állomány;

– a NATO-, illetve nem NATO alárendeltségű, állandó vagy ideiglenes többnemzeti kötelékekben résztvevő magyar kontingens;

– a bilaterális, illetve multilaterális kapcsolatokból adódóan külföldre utazó magyar katonai delegációk és üdülőcsoportok, valamint az a) pont alá nem tartozó külföldön szolgálatot teljesítő vagy tanulmányokat folytató személyek biztonsági védelméért.

4. § (1) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok állományából, ezen utasítás szerinti feladataik ellátása érdekében – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói egyetértésével – biztonságvédelmi tiszti (főtiszti) beosztást kell rendszeresíteni.

(2) A biztonságvédelmi tisztek (főtisztek) a mindenkori képviseletvezetővel, kontingensparancsnokkal szoros együttműködésben – a 3. §-ban meghatározott illetékességi körnek megfelelően – az MK KFH, illetve az MK KBH főigazgatójának szakmai irányításával látják el a biztonságvédelemmel kapcsolatos feladataikat.

(3) A biztonságvédelmi tiszti (főtiszti) beosztások feltöltése a főigazgatók által meghatározott módon történik.

5. § A biztonságvédelmi tiszt (főtiszt) feladatait a főigazgató által meghatározottak szerint – a jogszabályoknak, illetve az állami irányítás egyéb jogi eszközeinek megfelelően – az irányításra, vezetésre jogosult személy egyedi utasításai alapján hajtja végre.

6. § A kiutazást megelőző biztonsági felkészítés:

(1) A minősített információk védelmével kapcsolatos nemzeti, illetve NATO biztonsági követelmények, előírások átfogó ismertetése, tudatosítása céljából, a bilaterális vagy multilaterális nemzetközi kapcsolatokból adódóan külföldön szolgálatot teljesítő, vagy tanulmányokat folytató állomány biztonsági felkészítését, a tervezett beosztásba történő kihelyezést megelőzően végre kell hajtani.

(2) A biztonsági felkészítés megszervezéséért és végrehajtásáért – a 3. §-ban meghatározott illetékességi körök alapján – az MK KFH és az MK KBH felelős. A felkészítés gyakorlati végrehajtásában együttműködnek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség illetékes szerveivel.

(3) A kiutazást megelőző biztonsági felkészítés végrehajtása érdekében, a kiküldő szervezet köteles előzetesen megküldeni az MK KFH és az MK KBH részére a külföldi tanintézetekbe, beosztásokba tervezettek nevét és adatait.

7. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.* Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató személyek biztonsági védelméről szóló 50/1999. (HK 17.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja: 2005. október 17.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére