• Tartalom

104/2005. (HK 24.) HM utasítás

104/2005. (HK 24.) HM utasítás

a szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel összefüggésben egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról, valamint hatályon kívül helyezéséről*

2005.12.02.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi

utasítást

adom ki.

Módosuló rendelkezések

1. § (1) A honvédelmi tárca ellenőrzési rendjéről szóló 94/2004. (HK 26.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut. 1.) 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM-nek közvetlenül alárendelt, valamint az MH hadrendje szerinti szervezetekre és a külföldi szolgálatot teljesítő katonai szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).
(2) A honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó szervezetek (Katonai Felderítő Hivatal, Katonai Biztonsági Hivatal, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal), a honvédelmi miniszter közvetlen felügyelete alá tartozó szervezet (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem), valamint a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, a HM gazdasági- és közhasznú társaságok és a Hvt. 52. § (1) bekezdésének e) pontjában meghatározott centrális alárendeltségű közigazgatási és helyi védelmi igazgatási szervek esetében ezen utasítást az adott szervezet működését meghatározó jogszabályok figyelembevételével lehet alkalmazni.”

(2) Az Ut. 1. 6. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A honvédelmi miniszter irányítása, közvetlen felügyelete, továbbá a HM HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek elöljárói felügyeleti szakellenőrzését a HM Szervezeti és Működési Szabályzatban, illetve a HM Feladat és Hatásköri Jegyzékben meghatározott szervezetek az ellenőrzött szervezet működési rendjét meghatározó jogszabályban és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben előírtak figyelembevételével, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott ellenőrzési program alapján hajtják végre.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott ellenőrzésre csak olyan személy jogosult, akit érintően a „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés biztonsági kockázati tényező feltárása nélkül lezárult.”

(3) Az Ut. 1. 10. § (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A miniszter hatáskörébe tartozó fejezetszintű komplex ellenőrzést 5-6 évente hajtják végre – a 9. § (1) bekezdésének a) pontjában felsoroltak kivételével – a HM szervezetek, a Hvt. 102. § (1) bekezdés szerinti szervezetek (a továbbiakban: MH középszintű vezető szervei), a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrségparancsnokság (a továbbiakban: MH BHP) tekintetében.”

(4) Az Ut. 1. 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Külföldi szolgálatot teljesítő katonai szervezetek tervezett ellenőrzésére a külföldi ellenőrzésekre vonatkozó külön szabályozás szerint kerülhet sor. Nem tervezett ellenőrzést tartani csak a honvédelmi miniszter külön rendelkezésére lehet, ha az ellenőrzést valamely előre nem látható, azonnali helyszíni vizsgálatot igénylő esemény vagy jelenség feltétlenül szükségessé teszi. Végrehajtási rendjét a jóváhagyott ellenőrzési program tartalmazza.”

(5) Az Ut. 1. 12. § (5), (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) HM tárca ellenőrzési tervei* összeállítását a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM KEHH) koordinálja az érintett szervek vezetőinek javaslatai alapján. Az egyes területek ellenőrzéseinek tervezéséért felelős szervezetek az ellenőrzési tervjavaslataikat – a tárca ellenőrzési tervei szerinti részletezéssel, önálló mellékletként vagy csatolt iratként – a tárgyévet megelőző év október 31-ig – a HM Honvéd Vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek tervjavaslatait a Vezérkari Iroda összesítése mellett – a HM KEHH részére megküldik. A tervjavaslatokat úgy kell összeállítani, hogy azok legyenek összhangban a stratégiai ellenőrzési terv adott évre tervezett fejezeti felügyeleti ellenőrzési, az államháztartási belső ellenőrzési feladataival és tartalmazzák a tárgyévet követő első negyedévre tervezett ellenőrzési feladatokat is. Az államháztartási belső ellenőrzés tervezetéhez felterjesztendő tervek tartalmát és formáját HM utasítás határozza meg.
(6) Külföldön végzendő ellenőrzések során az ellenőrzést – figyelemmel a 10. § (6) bekezdésében foglaltakra, valamint a külföldi szolgálatot teljesítő katonai szervezetek ellenőrzési rendjéről szóló HM utasításra – az ellenőrzött szervezet jellegéhez igazodva, a takarékos gazdálkodás követelményeinek figyelembevételével az érintett ellenőrző szervezetek között a HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: HM VPNEF) és a HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökség által összehangoltan kell tervezni és végrehajtani. Az ellenőrzést végrehajtani kívánó honvédelmi szervek éves ellenőrzési tervjavaslataikat a tárgyévet megelőző év október 20-ig a HM VPNEF részére megküldik, majd a HM VPNEF a koordinált, egyeztetett javaslatokat – a HM védelempolitikai helyettes államtitkár, valamint a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár ellenjegyzését követően – október 31-ig a HM KEHH részére átadja.
(7) A HM éves és stratégiai ellenőrzési terveit, a fejezetszintű, illetve a HM, mint intézmény államháztartási belső ellenőrzésének éves, középtávú és stratégiai terveit a vonatkozó jogszabályi előírások alapján a HM fejezet belső ellenőrzési egysége a HM szervekkel és szervezetekkel együttműködve készíti elő, és a HM HVKF egyetértését követően a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) terjeszti a miniszterhez jóváhagyásra a tárgyévet megelőző év december 15-ig.”

(6) Az Ut. 1. 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az MH középszintű vezető szervei, a HM KPSZH, az MH BHP 1+2 év és éves szinten tervezi az ellenőrzést.”

(7) Az Ut. 1. 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az MH középszintű vezető szervei, a HM KPSZH, az MH BHP parancsnokai, vezetői által kijelölt szervek koordinálják az elöljárói ellenőrzési tervek összeállítását, előkészítik parancsnoki, főigazgatói jóváhagyásra.”

(8) Az Ut. 1. 20. § (1) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A programok a NATO és nemzeti TACEVAL/CREVAL ellenőrzések keretében valósulnak meg, amelyek végrehajtását NATO szabályozók, követelmények, útmutatók, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközei és belső rendelkezések szabályozzák.”

(9) Az Ut. 1. 20. § (2) bekezdése helyébe a következő (3) bekezdés lép, és az eredeti (3) bekezdés számozása (2) bekezdésre változik.

„(3) A CREVAL program a felajánlott szárazföldi parancsnokságok és alakulatok (ideiglenes kötelékek és harccsoportok is) alkalmazási készenlétének felmérésére szolgál. A felmérést és értékelést nemzeti csoport végzi, NATO megfigyelők jelenlétében.”

(10) Az Ut. 1. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ellenőrzések tapasztalatait a legszélesebb körben hasznosítani kell. A HM szervek és a 10. § (1) bekezdésében felsorolt szervek vezetői az éves és szakterületenkénti ellenőrzéseik összegzett értékelését és tapasztalatait – évente – február 28-ig a HM KEHH főigazgató részére megküldik. A rendeltetéssel összefüggő ellenőrzések tapasztalataiból, továbbá az államháztartási belső ellenőrzésekről a jogszabályban meghatározottak szerint az átruházott hatáskörrel rendelkező, más érintett honvédelmi szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készített éves összefoglaló ellenőrzési jelentésből, valamint a saját éves ellenőrzési jelentésből a HM KEHH főigazgató összefoglaló jelentést készít. Az összefoglaló jelentést a HM HVKF záradékával ellátva, annak előzetes egyetértésével a HM KAT útján a miniszterhez terjeszti jóváhagyásra.”

(11) Az Ut. 1. 8. § (2) bekezdésének b) pontjában, 10. § (4) bekezdésében, 12. § (3) bekezdésének bd) alpontjában, 13. § (3) bekezdésének bc) pontjában, a 20. §-t megelőző címben, valamint 20. § (4) bekezdésében az „OPEVAL/TACEVAL” szövegrész helyébe „TACEVAL/CREVAL” szövegrész lép.

(12) Az Ut. 1. 9. § (1) bekezdésének b) pontjában az „MH Költségvetési Ellenőrzési Hivatalnál (a továbbiakban: HM KVEH)” szövegrész helyébe „HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM KEHH)” szövegrész lép.

(13) Az Ut. 1. 12. § (8) és (9) bekezdésében „(HM KVEH)” szövegrész helyébe „(HM KEHH)” szövegrész lép.

(14) Az Ut. 1. 19. § (1) bekezdésében „HM ellenőrzési főosztályvezető (a továbbiakban: HM EF főov.)” szövegrész helyébe „HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal főigazgató (a továbbiakban: HM KEHH főigazgató)” szövegrész lép.

(15) Az Ut. 1. 19. § (2) bekezdésében, 21. § (4) bekezdésében a „HM EF főov.” szövegrész helyébe „HM KEHH főigazgató” szövegrész lép.

(16) Az Ut. 1. 19. § (3) bekezdésében „HVKF” szövegrész helyébe „HM HVKF” szövegrész lép.

2. § (1) A külföldi szolgálatot teljesítő katonai szervezetek ellenőrzési rendjéről szóló 95/2004. (HK 26.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut. 2.) 2. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki, és az eredeti (8) és (9) bekezdés számozása (9) és (10) bekezdésre változik.

„(8) A HM KEHH elsőfokú hatósági jogkörben ellenőrzi a munkavédelemre vonatkozó jogszabályok megtartását (az attasé hivatalok, ENSZ- és MFO missziók kivételével). Vizsgálja a működési (technikai) feltételek megfelelősségét, a munkakörnyezet kialakításának minőségét, az állomány felkészítésének, a baleseti ellátás biztosítottságának (jelentés, dokumentáltság) helyzetét.”

(2) Az Ut. 2. 2. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A HM KPSZH, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (a továbbiakban: HM BBBH), a HM IKH, valamint az MH ÖLTP jogszabályban és a HM Szervezeti és Működési Szabályzatban szereplő, a szakmai irányításuk alá tartozó területekre vonatkozó ellenőrzési feladataikat a külföldi szolgálatot teljesítő katonai szervezet működési körülményeire tekintettel végzik.”

(3) Az Ut. 2. 2. § (6) bekezdésében „HM Jogi és Igazgatási Főosztály és a HM Nemzetközi Jogi Főosztály együttesen” szövegrész helyébe „HM Jogi és Információvédelmi Főosztály” szövegrész lép.

(4) Az Ut. 2. 2. § (7) bekezdésében a „HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM KVEH)” szövegrész helyébe „HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM KEHH)” szövegrész lép.

(5) Az Ut. 2. 2. § (11) bekezdésében „HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PNRI)” szövegrész helyébe „HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal (a továbbiakban: HM NRH)” szövegrész lép.

(6) Az Ut. 2. 2. § (13) bekezdésében „HM IDVF” szövegrész helyébe „HM JIF” szövegrész lép.

(7) Az Ut. 2. 3. §-ában „HM KVEH” szövegrész helyébe „HM KEHH” szövegrész lép.

(8) Az Ut. 2. 4. § (4) bekezdésében „MH ÖHK” szövegrész helyébe „HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökség” szövegrész lép.

(9) Az Ut. 2. 6. § (2) bekezdésében „HM VPF” szövegrész helyébe „HM VPNEF” szövegrész lép.

(10) Az Ut. 2. 6. § (3) bekezdésében „HM KVEH” szövegrész helyébe „HM KEHH” szövegrész, „HM IDVF” szövegrész helyébe „HM JIF” szövegrész lép.

(11) Az Ut. 2. 6. § (4) bekezdésében „HM PNRI Nemzeti Támogató Szervezet” szövegrész helyébe „HM NRH Nemzeti Támogató Szervezet” szövegrész lép.

(12) Az Ut. 2. 7. § (3) bekezdésében „NATO-NYEU Központi Nyilvántartóval” szövegrész helyébe „Dokumentumvédelmi és NATO/NYEU Központi Nyilvántartó Osztállyal” szövegrész lép.

3. § (1) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok speciális működési kiadásai államháztartási belső ellenőrzésének rendjéről szóló 75/2004. (HK 22.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.3.) 1. §-ban „HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatalra (a továbbiakban: HM KVEH).” szövegrész helyébe „HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalra (a továbbiakban: HM KEHH).” szövegrész lép.

(2) Az Ut.3. 2. § (2) bekezdésében, 6. §-ban és 10. §-ban „HM KVEH” szövegrész helyébe „HM KEHH” szövegrész lép.

(3) Az Ut.3. 6. § (2) bekezdésében, 7. § (2) bekezdésében „HM KVEH főigazgatója” szövegrész helyébe „HM KEHH főigazgatója” szövegrész lép.

Hatályukat vesztő rendelkezések

4. § (1) Hatályát veszti az Ut. 1.

(2) a 10. § (2) bekezdésében „ , az MH ÖLTP”, valamint „és az MH ÖHK” szövegrész,

(1) Hatályát veszti az Ut. 2. 2. § (14) bekezdésének utolsó mondata.

5. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.** A hatályba lépéssel egyidejűleg a hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium Ellenőrzési Főosztályának létrehozásáról szóló 2/2003. (HK 2.) HM utasítás.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb az 52/2007. (HK 11.) HM utasítás, és a 103/2007. (HK 18.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 60. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

*

1+2+2 éves stratégiai ellenőrzési terv,
éves ellenőrzési terv,
fejezetszintű stratégiai, középtávú és éves államháztartási belső ellenőrzési terv,
„Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím éves államháztartási belső ellenőrzési terv,
fejezet összefoglaló éves államháztartási belső ellenőrzési terv,

**

Az utasítás aláírásának napja: 2005. október 12.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére