• Tartalom

1052/2005. (V. 23.) Korm. határozat

1052/2005. (V. 23.) Korm. határozat

a közigazgatás teljesítményének növelését szolgáló rövid távú intézkedésekről és átalakításának középtávú feladatairól1

2005.05.23.

A Kormány az ügyfelek magasabb színvonalú kiszolgálását biztosító, a korszerű eszközöket és vezetési módszereket alkalmazó, továbbá az Európai Unió által nyújtott értéktöbbletet kihasználni képes közigazgatás megteremtésével kíván hozzájárulni az ország társadalmi-gazdasági versenyképességének a növeléséhez. E célok elérése érdekében az alábbi határozatot hozza:

I. Ügyfél-elégedettség javítása

1. Meg kell teremteni a feltételeket a Közigazgatási Ügyfélszolgálati Karta országos elterjesztéséhez. Ennek érdekében javaslatot kell tenni az Országos Karta szövegére, azt megismertetni a majdani alkalmazók, az érdekképviseleti szervek és civil szervezetek körében. A lefolytatott modellkísérletek tapasztalataira támaszkodva el kell készíteni a bevezetés javasolt menetrendjét, meg kell tenni az országos elterjesztést segítő szervezési intézkedéseket.

Felelős: belügyminiszter

Határidő: a menetrend elfogadására: 2005. június 30., az országos bevezetést segítő intézkedések meghozatalára: 2005. november 1.

2. Széles körű tájékoztató programot kell indítani az állampolgárok, az állampolgárok szervezetei és a vállalkozások számára az őket érintő főbb közigazgatási ügyek intézéséről, különös tekintettel az elektronikus úton elérhető, közérthető és egyszerűen kezelhető szolgáltatásokra (pl. ügyek leírása, elintézéshez szükséges információk megadása, további információk forrása, előzetes időpont egyeztetés lehetősége stb.).

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, érintett miniszterek

Határidő: 2006. január 31.

3. Be kell vezetni az ügyfél-elégedettség rendszeres mérését az ügyintézés színvonalának folyamatos javítása érdekében:

a) A hivatali ügyintézéssel kapcsolatos elégedettség méréséhez a már működő módszereket is felhasználva módszertani útmutatót kell kidolgozni.

Felelős: belügyminiszter

Határidő: 2005. december 31.

b) Rendszeresen vizsgálni kell az állampolgárok és a vállalkozások közigazgatással kapcsolatos véleményét (közigazgatási barométer).

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a belügyminiszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a pénzügyminiszter bevonásával

Határidő: 2006. január 1-jétől évente egy alkalommal

II. A központi kormányzás teljesítményének
növelése

1. Javaslatot kell kidolgozni a központi közigazgatásban a stratégiai szemlélet megerősítésére, a kormányzati koordináció erősítésére és a stratégiai tervezési módszertan elterjesztésére.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter

Határidő: 2005. szeptember 30.

2. Javaslatot kell készíteni az egyszerűbb és hatékonyabban működő központi közigazgatási struktúra kialakítására és a célszerű decentralizációra, különös tekintettel az országos hatáskörű szervekre, központi hivatalokra és a központi közigazgatási szerveknek alárendelt területi (dekoncentrált) szervekre, ideértve az ellenőrzési feladatokat ellátó szerveket is.

Felelős: decentralizációs kormánybiztos, igazságügy-miniszter (az ellenőrzési feladatokat ellátó szervek tekintetében)

Határidő: 2005. július 31.

3. Előterjesztést kell benyújtani a jogi szabályozás minőségnek fejlesztésével összefüggő kormányzati feladatokról, a hatásvizsgálati módszerek további alkalmazásáról.

Felelős: igazságügy-miniszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Határidő: 2005. június 30.

4. A bürokrácia csökkentésének módszereit és mértékét tartalmazó előterjesztést kell benyújtani a Kormánynak, figyelemmel az Európai Unióban is javasolt tehercsökkentési módszerek átvételére és a hazai sajátosságokhoz illesztésére.

Felelős: pénzügyminiszter, igazságügy-miniszter

Határidő: a felmérésre: 2005. június 30., az előterjesztés benyújtására: 2005. szeptember 30.

5. Fel kell dolgozni a közigazgatási teljesítmény mérésének nemzetközi módszertanát, és javaslatot kell tenni a magyar közigazgatásban alkalmazható mutatószámrendszerre, a nemzetközi összehasonlíthatóság biztosítására, az OECD keretében folyó munkák eredményeinek hasznosításával.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, belügyminiszter, pénzügyminiszter

Határidő: 2005. december 31.

III. A közigazgatás személyi feltételeinek
fejlesztése

1. Ki kell dolgozni a Kormány középtávú humánpolitikai stratégiáját.

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, belügyminiszter

Határidő: 2005. október 31.

2. A köztisztviselői kar minőségi utánpótlásának biztosítása, a karba történő bejutás nyilvánosságának növelése, továbbá a céltudatos beléptetési politika alkalmazása érdekében javaslatot kell kidolgozni a központi közigazgatási szervekre kiterjedően versenyvizsga bevezetésére. El kell készíteni a központi versenyvizsga-rendszer megvalósíthatósági tanulmányát, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását.

Felelős: belügyminiszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Határidő: 2005. december 31.

3. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosításoktól függően felül kell vizsgálni a köztisztviselői továbbképzések gyakorlatát annak érdekében, hogy a képzési igényeket áttekintően kezelni képes, célokhoz kötött képzési rendszer alakuljon ki. A felülvizsgálat eredményei alapján javaslatot kell tenni a szükséges korrekciókra.

Felelős: a köztisztviselői továbbképzések tekintetében: belügyminiszter, a főtisztviselői továbbképzések tekintetében: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Határidő: a felülvizsgálat elvégzésére: 2005. december 31., a javaslat kidolgozására: 2006. március 31.

IV. A középtávú program végrehajtása

A Kormány felhívja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy az érintett miniszterek bevonásával mérje fel az egyes projektek 2006. évi forrásigényét, és a pénzügyminiszterrel egyeztetve tegyen javaslatot a szükséges forrás biztosítására.
Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, pénzügyminiszter, érintett miniszterek
Határidő: a 2006 évi költségvetés előkészítésével összhangban: 2005. október 31.
1

A határozatot az 1117/2010. (V. 12.) Korm. határozat 1. pont 1.135. alpontja hatályon kívül helyezte 2010. május 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére