• Tartalom

106/2005. (HK 25.) HM utasítás

106/2005. (HK 25.) HM utasítás

a Magyar Honvédség kommunikációs tevékenységének rendjéről*

2005.12.30.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. §-ára, valamint a sajtóról szóló 1986. évi II. törvényre is, – a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a Honvédelmi Minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendjébe tartozó katonai szervezetekre.

2. § A HM, a HM közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek kommunikációja a vezetés és irányítás szerves részét képező, a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei, illetve a belső rendelkezések szerint megvalósuló, folyamatos, tervszerű, interaktív információáramlást biztosító tevékenység. Alapvető célja, hogy a honvédelem és az MH külső (nemzetközi és társadalmi) és belső (HM ill. MH személyi állománya) kommunikációs kapcsolatrendszerének hatékony működésével, fejlesztésével elősegítse a honvédelem céljainak és feladatainak megvalósulását, a katonai szervezet hatékony működését béke és minősített időszakokban, műveleti területeken és krízishelyzetekben.

3. § A HM és az MH kommunikációs tevékenységét a honvédelmi miniszter vezeti és irányítja. E jogkörében rendeletet, utasítást, illetve irányelvet ad ki, jóváhagyja a HM és az MH éves kommunikációs tervét, az éves értékelést és terven felüli programok, kampányok végrehajtására vonatkozó elgondolásokat. A kommunikációs tevékenység szakirányítását a miniszter a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) útján látja el.

4. § A HM KÁT a szakirányítás keretében közvetlenül irányítja a HM Kommunikációs Főosztály tevékenységét, a honvédelmi tárca kommunikációs tevékenységére szakutasítást ad ki, jóváhagyja a kommunikációs kampány és akció szintű terveket, elgondolásokat.

5. § A HM kommunikációs főosztályvezető ellátja a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht. szakmai felügyeletét. A HM KAT által a szakirányítási jogkörében kiadott normatív rendelkezések végrehajtása érdekében szakmailag irányítja és koordinálja a HM és az MH kommunikációs tevékenységét.

6. § A HM és az MH kommunikációs tevékenységének tervezése és végrehajtása keretében a HM Kommunikációs Főosztály főosztályvezetője:

a) szakutasítást ad ki a jogszabályokban és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben, valamint HM KÁT által a szakirányítási jogkörében kiadott normatív rendelkezésekben a kommunikációval kapcsolatban meghatározott feladatok végrehajtására;

b) koordinálja a kommunikációs szaktevékenység tervezését, végrehajtását és ellenőrzését; dönt a végrehajtás során felvetődött tervezést, végrehajtást, oktatást, kutatást, értékelést érintő kérdésekben; koordinálja, segíti a kommunikációs szakemberek munkáját és szakmai felkészítését;

c) a humán szakmai szervekkel együttműködésben meghatározza a toborzás kommunikációs feladatait, módszereit és eszközeit. Szabályozza a személyi állomány kiképzési keretek között folyó biztonságpolitikai és honvédelmi oktatásával és időszerű tájékoztatásával kapcsolatos feladatokat és kiadványozási rendet;

d) irányítja az aktív médiatevékenységet, melynek kampány és akció szintű feladatairól egyeztet a HM sajtószóvivővel;

e) támogatást nyújt a passzív médiatevékenység ellátásának feladataihoz a HM sajtószóvivő részére;

f) a HM sajtószóvivővel egyeztetve meghatározza a sajtókapcsolatok rendjét, sajtóközleményeket és riportkészítési (forgatási) engedélyeket ad ki;

g) a HM egyéb belső szabályzóival összhangban – hatáskörének megfelelően – dönt a kommunikációs költségek felhasználásáról.

7. § Az egység vagy magasabb egység jogállású, valamint önálló állománytáblával (munkaköri jegyzékkel) rendelkező szervezetek vezetői, parancsnokai (a továbbiakban: parancsnok) az általuk vezetett szervezeti egység feladatkörének függvényében:

a) a vonatkozó miniszteri utasítás, miniszteri irányelv, HM KÁT szakutasítás és a HM éves kommunikációs terve, valamint a jóváhagyott központi programok alapján hatáskörükben vezetik a szervezet kommunikációs tevékenységét;

b) a nyilvánosság számára fontosnak ítélt feladatok, események és rendezvények adatszolgáltatási rendjéről szóló 94/2002. (HK 28.) HM utasításnak megfelelően adatokat szolgáltatnak a HM Kommunikációs Főosztály részére, szolgálati úton javaslatot tesznek a HM éves kommunikációs tervéhez, elkészítik szervezetük éves kommunikációs tervét és az éves értékelést;

c) a vonatkozó HM KÁT szakutasítás figyelembevételével meghatározzák a közvetlen alárendeltségükbe tartozó, főállású vagy megbízásos jogviszonyban tevékenykedő kommunikációs tisztek, tiszthelyettesek, köztisztviselők, közalkalmazottak munkakörét, feladatait;

d) gondoskodnak a műveleti kommunikációs képesség meglétéről, tervezik a gyakorlatok és a nemzetközi feladatok (missziók) kommunikációs munkáját.

e) a kommunikációs feladatok ellátásával saját beosztásuk ellátása mellett folyamatosan megbízott személyek részére a többletfeladatok elismerésére az állományilletékes parancsnok megbízási díjat az erre vonatkozó szabályok szerint állapíthat meg.

8. § Az egység vagy magasabb egység jogállású, valamint önálló állománytáblával (munkaköri jegyzékkel) rendelkező szervezetek kommunikációs tisztjei és tiszthelyettesei, köztisztviselői, közalkalmazottjai:

a) szakirányú végzettséggel rendelkező, főállású vagy megbízásos jogviszonyban, a parancsnok közvetlen alárendeltségében dolgozó szakemberek;

b) feladatát, munkakörét – HM KÁT szakutasítás figyelembevételével – a szervezet parancsnoka határozza meg;

c) fő feladata az adott szervezet külső és belső kapcsolatainak fejlesztése, tájékoztatás, tudósítás, a belső rendezvények szervezése, arculatformálás, a parancsnok munkájának segítése.

9. § A HM éves kommunikációs tervében szereplő – a katonai szervezetek javaslatait is magában foglaló – központi feladatok, programok és ehhez szükséges eszközök költségvetési kiadásait a HM Kommunikációs Főosztály tervezi, a tervezés során egyeztet a HM illetékes szerveivel.

10. § A kommunikációs tevékenység központi finanszírozása – a HM éves kommunikációs tervében rögzítetten – a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht. részére fejezeti kezelésű előirányzatokra történő átcsoportosítás után, a honvédelmi miniszter által elfogadott Támogatási Megállapodásra alapozottan működési célú pénzeszköz átadással, illetve a HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal részére intézményfinanszírozás keretében kerülnek biztosításra. A HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht. és a HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal a HM Kommunikációs Főosztály szakmai irányításával nyújt kommunikációs szolgáltatást és tájékoztató anyagokat a HM és MH szervezeteknek.

11. § A szakfeladatok elvégzéséhez, illetve a szakbeosztások ellátásához szükséges kommunikációs és egyéb hadi rendszeresített tárgyi eszközök – a HM Kommunikációs Főosztály szakmai ajánlásait figyelembe véve – az érvényes ellátási-, utaltsági rendben kerülnek biztosításra a HM központi logisztikai szervezete által.

12. § Az egység, magasabb egység szintű szervezetek az éves kommunikációs tervükben rögzített feladataihoz – a HM Kommunikációs Főosztály ajánlásait figyelembe véve – szükséges kiadásokat saját költségvetésükben tervezik.

13. § Ez az utasítás a közzététel napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatai és sajtónyilvánossága egyes kérdéseiről szóló 44/1995. (HK 26.) HM utasítás.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 105. §-a és 134. §-ának 26. pontja módosította. Az utasítást a 72/2011. (VI. 30.) HM utasítás 21. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére