• Tartalom

1117/2005. (XII. 14.) Korm. határozat

1117/2005. (XII. 14.) Korm. határozat

a Velencei-tó–Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programjáról

2012.01.01.

A Kormány a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 7. §-ának g) pontja alapján a melléklet szerint elfogadja a Velencei-tó–Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programját (a továbbiakban: Program), és felkéri az érintett minisztereket, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat közgyűléseinek elnökeit, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv és a Közép-Dunántúli Régió operatív programjának tervezése, illetőleg végrehajtása során – lehetőség szerint – vegyék figyelembe a Programban szereplő fejlesztési prioritásokat és feladatokat.
Felelős: regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, érintett miniszterek
Határidő: folyamatos1

Melléklet az 1117/2005. (XII. 14.) Korm. határozathoz

A VELENCEI-TÓ–VÉRTES KIEMELT ÜDÜLŐKÖRZET TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2007–2013)

A Területfejlesztési Program az 1117/2003. (XI. 28.) Korm. határozattal elfogadott Velencei-tó–Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Koncepciójában meghatározott településekre, illetőleg területekre terjed ki.


I.


Prioritások


A Velencei-tó–Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programjában:

1. A Velencei-tó–Vértes térség ökológiai, természeti- táji, kulturális örökségéből adódó turisztikai vonzerejének megőrzése, környezet- és természetvédelmi érdekekkel való összehangolt fejlesztése, valamint a nemzetközi egyezményekben vállalt természetvédelmi kötelezettsége megtartásának célja mellett középtávú prioritásként kell kezelni:

– A Velencei-tó vízminőségének védelmét, vízháztartásának szabályozását;

– A térség szellemi és kulturális örökségének megőrzését és bemutathatóvá tételét;

– A természeti és táji értékek megőrzését.

2. „A turisztikai kapacitás minőségi fejlesztése, az üdülőkörzet turisztikai versenypozíciójának megőrzése, a hazai és a nemzetközi turizmus igényes fogadási feltételeinek fejlesztése, az európai normák szerinti kiegészítése” című alapvető célon belül középtávú prioritásként kell kezelni:

– Budapest és Székesfehérvár közelségéből adódó rekreációs, wellness, valamint konferencia turizmus fogadási feltételeinek javítását;

– A turisztikai vonzerőként figyelembe vehető természeti és kulturális értékek turisztikai termékké fejlesztését;

– A települési és gazdálkodási hagyományok átörökítését, a természetkímélő mező- és erdőgazdálkodási rendszerek, fenntartható turizmus működését elősegítő natúrpark intézmények létrehozását;

– A hétvégi kirándulóforgalom fogadási feltételeinek minőségi javítását;

– Az üdülőkörzet arányos, területileg kiegyensúlyozott fejlesztése érdekében – az üdülőkörzeten belül – a hiányzó közlekedési hálózati elemek megépítését, a közlekedési feltételek korszerűsítését, továbbá az IC hálózati elemek megépítését;

– A műszaki infrastruktúrák fejlesztésénél a környezetet kímélő megújuló energiaforrások alkalmazását;

– A települési környezet általános javítását, a turizmus szempontjából fontos üdülő- és gyógyhelyi arculat kialakítását;

– A természetkímélő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazásának elterjesztése, a parkerdei fejlesztések, közjóléti erdőgazdálkodás és az élőhelyfejlesztést szolgáló erdőtelepítések támogatása.


II.


A Program intézkedési csoportjai


A. A Velencei-tó vízminőségének megőrzése, javítása, a vízkészlet-gazdálkodás javítása című stratégiai program keretében


A.1. A Velencei-tó és tározók üzemeltetésének, fenntartásának és felújítási programjának vízminőség-védelmi célú összehangolása:

Feladatok: a hosszú távú vízpótlási lehetőségek vizsgálata, a pátkai és zámolyi tározók felújítási tervének az ökológiai igények alapján történő felülvizsgálata, a tározókban az ökológiai viszonyok feltárása és a tározók körüli gyepesítés megvalósítása, a vízgyűjtő-vízgazdálkodási terv elkészítése.


A.2. A partfal rekonstrukció programjának korszerűsítése, végrehajtása, a vízhasználatokat érintő mederszabályozási és zagyelhelyezési munkák összehangolása:

Feladatok: a korábbi műszaki állapotot vizsgáló és felújításokat rögzítő terv felülvizsgálata; a Velencei-tó partfalainak egységesen a +170 cm-es maximális vízszinthez való igazítása; a turisztikai és természetvédelmi szempontok szerinti iszapkotrási és zagyelhelyezési integrált program készítése, mederfenntartási feladatok elvégzése. A nádasok szakszerű kezelése és rendszeres aratása.


A.3. A települések vízrendezési és vízkár-mentesítési terveinek elkészítése, kivitelezése:

Feladatok: a Velencei-tó parti településeire a már elkészült tanulmánytervek felülvizsgálata, a felszíni vízrendezés tervezése és kivitelezése; a vízgyűjtőn található további települések közül Csákvár, Lovasberény, Pátka, Pázmánd, Zámoly, Vereb, Zichyújfalu települések vízrendezési kiviteli terveinek elkészítése és a vízrendezés megvalósítása. Csákberényben a korábban elkészült vízrendezés felülvizsgálata.


A.4.1. A Velencei-tó vízparti településein a szennyvízelvezető rendszerek fejlesztésének koordinálása, szakmai felügyelete, a rákötések ösztönző rendszerének kidolgozása:

Feladatok: az agárdi szennyvíztisztító kapacitásának bővítése és ezáltal Sukoró, Vereb, Pázmánd, Nadap, Dinnyés, Zichyújfalu szennyvizeinek fogadása és tisztítása, valamint a felsorolt településeken hálózati bővítések, illetve kiépítések megvalósítása; Pákozd, Pátka szennyvízhálózatának kiépítése és a székesfehérvári rendszerre kötése.


A.4.2. A Velencei-tó vízgyűjtő területére eső, nem vízparti települések szennyvízelvezető rendszere fejlesztésének szakmai felügyelete, koordinálása:

Feladatok: Csákvár szennyvízhálózatának, a tisztítókapacitásának bővítése. Lovasberény csatornahálózatának és biológiai szennyvíztisztító telepének megépítése.


A.4.3. Szennyvíztisztító telepeken keletkező szennyvíziszap hasznosításának szakmai felügyelete, koordinálása:

Feladatok: a vízgyűjtő teljes területén működő szennyvíztisztító telepekről a víztelenített szennyvíziszapok összegyűjtése és elszállítása; komposzttelepeken történő és mezőgazdasági hasznosítása.


A.5. A Velencei-tó vízgyűjtőjén a hulladékgazdálkodással összefüggően a felhagyott hulladéklerakó helyek rekultiválásának elvégzése:


Feladatok: a felhagyott és jelenleg üzemelő települési hulladéklerakók környezetvédelmi felülvizsgálatának elvégzése; az illetékes hatóság döntése alapján rekultivációs terv készítése; a rekultiváció kivitelezése.


A.6. A Középtávú Komplex Kutatási Program alapján a tudományos kutatás folytatása:


Feladatok: vízminőségi alap-állapotfelmérés kiterjesztése a vízgyűjtő egész területére, legalább 2 naptári éven keresztül. Algológiai kutatások; növényvilág (nádasok, úszólápok) biológiai vizsgálata; integrált vízminőségi akcióterv kidolgozása; komplex monitoring rendszer kiépítése a VKI előírásai alapján, a meglévő megfigyelési rendszerek hasznosításával és összehangolásával.


B. Az Észak-Vértesi térség turisztikai fejlesztéséhez szükséges környezeti állapot javítása című stratégiai program keretében


B.1. A szennyezések mérséklésére intézkedések kidolgozása, végrehajtása:


Feladatok: a mezőgazdasági majorok, illetve volt majorok rendszeres ellenőrzése. Az ellenőrzésnek az állattartó telepek esetén a telepen képződő trágya kezelésére és megfelelő tárolására kell kiterjednie, ipari üzem esetén a levegő-, a zaj- és talajszennyezés felmérésére, illetve a keletkező hulladékok kezelésére és ártalmatlanítására; komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése; a lezárt hulladéklerakók rekultivációjának megkezdése; az engedély nélküli szilárd és folyékony hulladéklerakás felszámolása. Az állati hulladéktemetők felülvizsgálatának elvégzése és rekultivációjának befejezése; erdősítés.


B.2. A felhagyott bányatelepek, bányák tájrendezése:

Feladatok: a roncsolt területek részletes felmérése; a felhagyott bányák felszámolása, fásítása, eredeti vagy ahhoz hasonló táj visszaállítása; környezetminőséget ellenőrző monitoring működtetése; idegenforgalmi célú hasznosítások végrehajtása.


C. Az üdülőkörzet természeti, környezeti, táji és kulturális értékeinek megőrzése és fejlesztése című stratégiai program keretében


C.1. A tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek bővítése:

Feladatok: Zámolyi-medence Tájvédelmi Körzet létrehozása a Zámolyi-medencében elhelyezkedő víztározók és környékének természeti értékeinek oltalmára. A medence a Vértes Tájvédelmi Körzethez tartozó csíkvarsai réttel együtt az európai madárélőhelyek listáján szerepel; Velencei-tavi Madárrezervátum TT bővítése; Dinnyési Fertő TT bővítése; a Vértes Tájvédelmi Körzet bővítésének előkészítése, tudományos megalapozása (a helyi védelem alatt lévő területek átminősítése), a Velencei Tájvédelmi Körzet létrehozása a madár-élőhelyek, vizes élőhelyek, földtani értékek, tájképi és kultúrtörténeti értékek megőrzése és ismeretterjesztése érdekében.


C.2. Az ökológiai folyosók vizes élőhelyeinek megőrzése, fejlesztése:

Feladatok: a szükséges területek biztosítása; rekonstrukciós tervek készítése, a Császár-patak menti vizes élőhelyek rekonstrukciója és helyenként ezzel összefüggésben a természetes patakmedrek rehabilitációja; vízgazdálkodási viszonyok megteremtése, patakrendezés, vízellátás megoldása, a zámolyi víztározó vízgazdálkodási és természetvédelmi funkciójának egyeztetése; a vizes területek mellett bokorfűzesek és ligetes fásítások kialakítása; növény- és állatvédelmi programok kidolgozása.


C.3. A kulturális örökség szellemi és tárgyi értékeinek felkutatása, nyilvántartásba vétele és beépítése a turisztikai programokba, termékfejlesztésbe:

Feladatok: néprajzi, kézműves hagyományok védelme érdekében a térség néprajzi kulturális hagyományainak felkutatása, megörökítése és átmentése a következő nemzedékek számára; a térség néprajzi, kulturális hagyományait, népszokásait bemutató táj- és helytörténeti múzeumok építése; a kézműipar fejlesztése érdekében kézműves hagyomány (fazekasság, fafaragás, bőrművesség, szövés, kosárfonás, hímzés, kovácsolás stb.) művelésének, bemutatásának támogatása; egyedi tájértékek felmérése.


C.4. Kulturális értékeket hordozó ingatlanokra, kastélyparkokra, arborétumokra védelmi és fejlesztési programok készítése:

Feladatok: a történelmi emlékhelyek, régészeti lelőhelyek védelmének biztosítása, a már meglévő emlékhelyek fenntartása; a települések építészeti örökségének védelme; a térség településein fellelhető értékek nyilvántartásba vétele, a jelenlegi állapot regisztrálása, az értékek turisztikai jelentőségének meghatározása, felújítást segítő támogatási rendszer kidolgozása, épületek átépítésénél, új épületek építésénél a hagyományos, tájra, településre jellemző formanyelv és anyag használatának szabályozással történő ösztönzése.


D. A minőségi követelményeknek megfelelő műszaki és turisztikai alap infrastruktúra fejlesztése című stratégiai program keretében


D.1.1. Az üdülőkörzeten belüli hiányzó közúti kapcsolatok kiépítése:

Feladatok: Pákozd–Pátka–Zámoly közötti közúti kapcsolat és Vereb–Vál–Gyúró közötti közúti kapcsolat megteremtése a zsáktelepüléseket megszüntető program keretében, 8116. sz. út Sukoró vízparti területei közötti közúti kapcsolat megépítése, borutak kialakítása az önkormányzati utak fejlesztése keretében, a Velencei-tó körüli kerékpárút hiányzó szakaszainak és Várgesztes–Vérteskozma közötti kerékpárút megépítése kerékpárút építési pályázati rendszer keretében.


D.1.2. A 7. sz. főút martonvásári elkerülő szakaszának megépítése:

Feladatok: a 7. sz. főút elkerülő szakaszának megvalósítása, belső gyűjtőúthálózat fejlesztése, a központi csomópont átépítése; elkerülő út kiépítése a 7. sz. főút és az autópálya csomópont között.


D.2.1. A Velencei-tó vízgyűjtő területén kívül eső települések közműfejlesztéseinek szakmai felügyelete:

Feladatok: Szent László völgy településein a még hiányzó, de elkezdett 30 km hosszú szennyvízcsatorna megépítése, az Által-ér vízgyűjtőjén fekvő települések még hiányzó közműveinek megépítése (Szárliget csatornahálózat, Tatabánya–Körtvélyes Csákányospuszta közművei).


D.2.2. Ellátatlan vagy időszakosan ivóvíz hiányos települések ivóvízellátásának megoldása:

Feladatok: Rákhegy-kincsesbányai távvezeték vízellátási főműveinek kiépítése (az elosztóhálózatok bővítése). Ezen belül, átemelő-kapacitás kiépítése, tárolókapacitás kiépítése; elosztóhálózat kiépítése (társulati); távvezeték meghosszabbítása.


D.2.3. Megújuló energiaforrások felkutatása, hasznosítása:

Feladatok: termálvíz készletek energia hasznosítása, biomasszából nyert energia hasznosításának vizsgálata, biomassza-feldolgozás.


D.3. Ösztönözni szükséges az üdülőkörzet kistérségi központjaiban, valamint a turisztikai célterületeken az ellátó és szolgáltató létesítmények hálózatának fejlesztését:

Feladatok: vendéglátás; szolgáltató, kereskedelmi központok, egységek; banki szolgáltatások javítása; rekreációs szolgáltatások; egészségügyi ellátás; hálózatának bővítése, színvonalának emelése, a település és a táj arculatához illeszkedő épület megformálással.


D.4. A strandok színvonalának, kapacitásának fejlesztésére vonatkozó szakmai felügyelet:

Feladatok: a higiénés hiányok megszüntetése a korábban elvégzett felmérésre támaszkodva; a hatékony hulladékgyűjtés megoldása; az északi parton további strandok létesítése; lídós partszakaszok kialakítása; a Vértes településeiben helyi strandok létesítése.


D.5.1. A meglévő szálláskínálat korszerűsítése, minőségi hiányosságainak felszámolása:

Feladatok: a Velencei-tó látogatói célcsoportjainak (családos, konferencialátogató, ökoturista, kempingező stb.) megfelelő szálláskorszerűsítés ösztönzése, kiemelve a kemping funkció megtartását, azok korszerűsítése.


D.5.2. A falusi és ökoturizmushoz kapcsolódó szállásférőhelyek fejlesztése:

Feladatok: a falusi turizmus elősegítésére a meglévő lakások komfortfokozatának javítása, új lakások építésénél a turizmus igényeinek figyelembevétele; az ökoturizmust szolgáló szállásférőhelyek létesítése természeti környezetben és településképhez illő építészeti megformálással.


E. A minőségi követelményeknek megfelelő speciális turisztikai infrastruktúra fejlesztése című stratégiai program keretében


E.1. A termálfejlesztési lehetőségek összehangolása, az egészségturisztikai létesítmények hálózatának fejlesztése:

Feladatok: Gárdony termálfürdő II. ütemének befejezése, gyógycentrum kialakítása; wellness központ építése; Sukoró aquapark kialakítása; egyéb gyógyászati központok létrehozása.


E.2. Az ifjúsági üdülési lehetőségek bővítése, a rekreációs sportok feltételeinek javítása:

Feladatok: vízi sportolás infrastruktúráinak fejlesztése (evezés, vitorlázás, szörfözés, úszás); természetjárás, lovas turizmus feltételeinek javítása (gyalogos, lovas természetjárás, tájfutás); kerékpáros turizmus feltételeinek javítása; téli sportok feltételeinek javítása, sporthorgászat infrastruktúrájának fejlesztése, vadgazdálkodáshoz, vadászathoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése.


E.3. Az ökoturizmus feltételeinek javítása, természetvédelmi kutatóbázisok, létesítmények megvalósítása, felújítása:

Feladatok: látogatóközpontok, ökoturisztikai szolgáltatások megteremtése; Sukoró–Pákozd arborétum bővítése, fejlesztése.


E.4. Az üzleti és incentiv turizmus feltételeinek javítása:

Feladatok: rekreációs központok hálózatának fejlesztése; konferenciaközpontok hálózatának fejlesztése, szakmai turizmus elősegítése; gasztronómiai turizmus feltételeinek javítása; borászati és mezőgazdasági szakmai turizmus feltételeinek kialakítása.


F. A természetkímélő mező- és erdőgazdálkodás és az idegenforgalom kölcsönhatásának fejlesztése című stratégiai program keretében


F.1. Az ökológiai célú agrár-környezetgazdálkodási rendszerek elterjesztése:

Feladatok: ökológiai célú szántóföldi, gyep- és ültetvénygazdálkodás; extenzív és őshonos állattartás; a természetvédelmi feladatok végrehajtását is segítő természetgazdálkodási rendszerek elterjesztése.


F.2. A szőlőművelés és ahhoz kapcsolódó rendezvények támogatása:

Feladatok: a szőlőkultúrák védelme érdekében a borvidékek szőlőművelésre alkalmas I. és II. szőlőkataszter szerinti területeinek felmérése; új szőlőültetvények, tájjellegű fajták ajánlásával ültetvényrekonstrukciók elősegítése; a hagyományos borászat létesítményeinek felújítása (pincék, présházak); a szőlőműveléshez kapcsolódó rendezvények (szüreti mulatságok, bornapok, borversenyek stb.) támogatása.


F.3. A tájjellegű mező- és erdőgazdasági termékek előállításának támogatása:

Feladatok: tájjellegű termékek előállítása; termékfeldolgozás, illetve az élelmiszeripari tevékenység a falusi turizmussal, vendéglátással összekapcsolva, különösen egyedi, tájra jellemző termékek előállításával.


F.4. Vértes Natúrpark megvalósításának támogatása:

Feladatok: a Natúrpark jogi kereteinek megteremtése; a Natúrpark kialakításának és folyamatos fejlesztésének támogatása; a látogatok széles körű tájékoztatása, szakképzett vezetők, ökotúra kísérők alkalmazása, oktatás, túrautak, információs pontok, esőbeállók, pihenők, vadetetők stb. létesítése; geológiai és botanikai tanösvények kialakítása.


F.5. Erdőrezervátum kutatások beindítása:

Feladatok: az erdődinamikai folyamatok vizsgálatának beindítása és bemutatása az erdőrezervátumokban.


F.6. Természetközeli erdőgazdálkodási módszerek, erdőtelepítés támogatása:

Feladatok: a természetközeli, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodási módszerek (PRO SILVA), erdőszerkezet-átalakítások támogatása; az erdőben lévő természeti értékek feltárása, bemutatása, erdészeti közjóléti fejlesztések szorgalmazása; az élőhelyfejlesztés szempontjából indokolt erdőtelepítések, fásítások tervezése és megvalósítása.


G. A települési környezet és a humán infrastruktúra minőségi turizmust segítő fejlesztése című stratégiai program keretében


G.1. A települési környezetet javító programok készítése és az egységes tájékoztató jelrendszer kialakítása:

Feladatok: környezetjavító programok készítése; az aprótelkes üdülőterületeken rehabilitációs tervek készítése; telekösszevonások ösztönzése.


G.2. A közbiztonság javítása:

Feladatok: a turizmus fogadási feltételeinek javítása érdekében a jelenleg érvényes közbiztonsági koncepcióhoz illeszkedően ki kell dolgozni a térség közbiztonsági stratégiáját és létre kell hozni a terület sajátos feladatainak elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi intézményrendszert (vízi rendészet, rendészeti szervezetek hálózata, megfelelő kommunikáció működtetése).


G.3. Marketing koncepció, ismeretterjesztő kiadványok készítése, marketing tanácsadási hálózat szervezése:

Feladatok: marketing stratégia elkészítése; tanácsadói hálózat megszervezése; információs és marketing centrum létrehozása; ismeretterjesztő kiadványok készítése.


G.4. Az idegenforgalmi célpontok környéke és a belterületi határok menti területek hulladékmentesítésének ellenőrzése:

Feladatok: részletes feltáró vizsgálatok készítése a beavatkozást igénylő területek megjelölésével; hulladékgazdálkodási koncepció készítése; a hulladékgyűjtési eszközök korszerűsítése; a kiskertekben keletkező hulladékok elszállításának megoldása; felvilágosító munka végzése.

1

A határozat az 1493/2011. (XII. 27.) Korm. határozat 3. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére