• Tartalom

12/2005. (HK 4.) HM utasítás

12/2005. (HK 4.) HM utasítás

a közalkalmazottak 2005. évi illetményfejlesztése végrehajtásáról*

2005.01.31.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) előírásaira is – a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórummal egyeztetve – a közalkalmazottak 2005. évi illetményfejlesztésének végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a Honvédelmi Minisztérium hivatalai és háttérintézményei, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a katonai felsőoktatási intézmény, valamint a Magyar Honvédség honvédelmi szervei (a továbbiakban együtt: honvédelmi szerv) azon állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazotti állományára terjed ki, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 2005. január hó 01-jét megelőzően kezdődött és 2005. január hó 1-jén is fennállt. A GYES-en és GYED-en lévők ugyancsak jogosultak illetményemelésre.

(2) Nem jogosultak illetményemelésre azok a közalkalmazottak, akik 2005. január 1-jén – a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnése miatt – mentesítve voltak a munkavégzés alól.

2. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó közalkalmazottak 2005. évben átlagosan 6%-os mértékű keresetnövekedésben részesülnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti keresetnövekedést

a) a b) pont alá nem tartozó honvédségi közalkalmazottak esetében a 3. § szerinti;

b) a közoktatási, valamint a felsőoktatási és kutatási ágazathoz tartozó tevékenységet végző honvédelmi szervnél jogviszonyban álló közalkalmazottak esetében pedig a 4. § szerinti illetményfejlesztéssel kell biztosítani.

3. § (1) A 2. § (2) bekezdésének a) pontja alá tartozó közalkalmazottak esetében az illetményfejlesztés végrehajtásához a honvédelmi szerveknél a 2004. december 31-én érvényes létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után 4%-os mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni, amelyet a közalkalmazottak 2005. január 1-jével végrehajtandó személyenkénti, kötelező 4%-os illetményemelésére kell fordítani.

(2) Az (1) bekezdés szerint felszámított illetményfejlesztési keretet terheli

a) a Kjt. szerinti 2005. január 1-jei táblaemelés által garantált illetménynövekedés,

b) a háromévenkénti előre sorolás illetményszükséglete,

c) a kötelezően járó pótlékok összege,

d) az illetményemelés éjszakai- és műszakpótlék vonzata, valamint

e) a jogszabály által előírt egyéb kötelező pótlékalap- és illetményemelések.

(3) Azok esetében, akiknek az illetménye az (1) bekezdés szerinti kötelező emeléssel nem éri el a Kjt. szerinti 2005. január 01-jei táblaemelés utáni garantált illetmény összegét, a fennmaradó részt – tételes kimutatás csatolásával – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól (a továbbiakban: HM KPSZH) kell igényelni a szolgálati út betartásával.

(4) Azon közalkalmazott esetében, akinél a (2) bekezdés szerinti emelések nem biztosítják a 4%-os illetményfejlesztést, a 4%-os mértékre való beállást a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésével kell biztosítani.

(5) 2005. szeptember 01-jei hatállyal végre kell hajtani a Kjt. szerinti emelt garantált illetményre történő beállást, melyhez a szükséges összeget 2005. augusztus 15-ig katonai szervezetenként – tételes kimutatás alapján – kell a HM KPSZH-tól a szolgálati út betartásával igényelni.

(6) Az (1) és (5) bekezdésben meghatározott illetményemelésen túlmenően a 2004. december 31-ei béralap szerinti illetmények 1%-ának megfelelő kereset-kiegészítést kell megállapítani minden közalkalmazott részére.

(7) Az (1) és (5)–(6) bekezdésekben foglaltakon kívül, a 2004. december 31-ei béralap 1%-ának megfelelő összegű keretet kell képezni minden honvédelmi szervnél, melyet az állományilletékes parancsnoknak – a helyi érdekképviseleti tisztségviselők egyetértésével – további differenciált mértékű kereset-kiegészítés megállapítására kell felhasználnia.

(8) Az (6) és (7) bekezdés szerint megállapított kereset-kiegészítés – ha annak meghosszabbítására nem történik külön központi intézkedés – legkésőbb 2005. december 31-én megszűnik. Az ezen utasítás szerint megállapított kereset-kiegészítést az egyéb jogcímen megállapított kereset-kiegészítéstől külön kell kezelni és nyilvántartani.

(9) A felszámított illetményemelési keretekből a katonai szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

4. § (1) A közoktatási, illetve felsőoktatási és kutatási tevékenységet végző honvédelmi szerveknél az illetményfejlesztés végrehajtásához a 2004. december 31-én érvényes létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után 6%-os mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti illetményfejlesztési keretből – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – tartalék nem képezhető, illetőleg abból a katonai szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

(3) Az illetményfejlesztés első ütemeként végre kell hajtani az illetmények különböző jogszabályok által előírt kötelező emelését (a Kjt. szerinti garantált illetmények 2005. január 01-jei kötelező növelését, a háromévenkénti előresorolást, a kötelezően járó esetleges új pótlékok megállapítását stb.). A 2005. szeptember 01-jei garantált illetményre történő beálláshoz szükséges összeget a felszámított keretből katonai szervezetenként elkülönítve, bérszínvonal-tartalékként kell kezelni, majd 2005. szeptember 01-jén az érintettek részére oda kell ítélni.

(4) A (3) bekezdésben rögzítettek végrehajtását követően az illetményfejlesztési keretből fennmaradó összeget

a) a 2004. december 31-ig megállapított, százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelésére;

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítására;

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésére lehet felhasználni.

(5) Az illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzata az (1) bekezdés szerint felszámított keretet terheli.

(6) Az illetményfejlesztés eredményeképpen el kell érni, hogy minden közalkalmazott legalább 5%-os mértékű illetményemelésben részesüljön. Amennyiben az (1) bekezdés alapján felszámított keret összege az e paragrafus szerinti kötelező emelések biztosítására nem elégséges, a szükséges összeget – tételes kimutatás csatolásával – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól kell igényelni a szolgálati út betartásával.

5. § (1) Az időszaki- és részfoglalkozású béralap terhére foglalkoztatott közalkalmazottak illetményfejlesztését a 4. §-ban leírtak szerint kell végrehajtani.

(2) A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket a 2. § (2) bekezdés szerinti elkülönítés alapján a 3. § vagy a 4. § szerint kell megemelni.

6. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni, külön feltüntetve a kereset-kiegészítés mértékét és a jogosultság időtartamát. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

7. § (1) A 2005. évi közalkalmazotti illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy a 2005. február havi illetmények – 2005. január 01-jétől visszamenőlegesen – már a felemelt összegben kerüljenek folyósításra.

(2) Az illetményemelést a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezetével együttműködve kell végrehajtani.

(3) Az illetményemelés időbeni végrehajtása érdekében az illetményemelések rögzítését a HM KGIR humán-bér alrendszerében legkésőbb a februári zárási időpontig kell végrehajtani.

8. § (1) Az illetményemelés következtében felemelt állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású béralapokat – a (2) és (3) bekezdés szerint – a HM KPSZH állapítja meg a katonai szervezetek részére.

(2) A 3. § szerinti illetményfejlesztést végrehajtó honvédelmi szervek béralapja 4%-kal kerül megemelésre, míg a kereset-kiegészítéshez biztosított összeg a béralap-módosító ügyiratban külön soron kerül feltüntetésre.

(3) A 4. § szerinti illetményfejlesztést végrehajtó honvédelmi szervek béralapja 6%-kal kerül megemelésre.

9. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit azonban

2005. január hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a közalkalmazottak 2004. évi illetményfejlesztéséről szóló 24/2004. (HK 6.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást az 5/2006. (HK 3.) HM utasítás 17. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2006. január 2. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2005. január 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére