• Tartalom

121/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás

121/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás

a munkáltató által biztosított egyes béren kívüli juttatások nyilvántartásához szükséges adatszolgáltatás rendjéről*

2006.01.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. (a továbbiakban: SZJA tv.) 71. §-ában foglaltakat – a munkáltató által biztosított egyes béren kívüli juttatások (a továbbiakban: béren kívüli juttatások) nyilvántartásához szükséges adatszolgáltatások rendjére a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ösztöndíjas hallgatói kivételével, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § A honvédelmi szervezetek személyi állományának Szja tv. 71. § szerinti egyes béren kívüli juttatásai nyilvántartását, valamint az azok után keletkező munkáltatói közterhek (Szja, társadalombiztosítási járulék stb.) bevallását és befizetését a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (a továbbiakban: HM PSZNYI) végzi.

3. § (1) A nyilvántartás teljeskörűségének biztosításának érdekében a HM PSZNYI részére:

a) az iskolarendszerű képzésben való részvételt elrendelő parancs, határozat, vagy a részvételre megkötött tanulmányi szerződés alapján a képzéshez kapcsolódó kiadásokról, így különösen a tandíj, vagy költségtérítés, beiratkozási és vizsgadíj, az utazási, szállás és – saját tulajdonba kerülő – tankönyv-, jegyzetköltségek teljesítéséről, a költségviselő honvédelmi szervezet pénzügyi és számviteli szerve, illetve a honvédelmi szervezetet ellátó pénzügyi és számviteli referatúra a HM Költségvetési Gazdálkodási és Információ Rendszer Integrált Személyügyi és Bérszámfejtő alrendszerében (HM HRMS) adatrögzítést végez. Az iskolarendszerű képzés minősítését az elrendelő parancsban, határozatban, vagy a tanulmányi szerződésben a személyügyi szervek végzik.

b) az igényjogosultak részére nyújtott üdülési kedvezmény mértékéről az Alapító határozat alapján a HM ReCreativ Üdültetési Egészségmegőrző és Rendezvényszervező Közhasznú Társaság elektronikus formában (On-line, CD, floppy), az adott turnus végét követően soron kívül, de legfeljebb 15 napon belül igényjogosultanként és összesítve adatot szolgáltat a HM PSZNYI részére. Az Alapítói határozat előkészítése és kiadása a HM Védelemgazdasági Főosztály feladata.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazásában az igényjogosultak részére nyújtott üdülési kedvezmény mértéke a társaság által alkalmazott kereskedelmi ár és a kedvezményes ár különbözete, szorozva a társaságnál az adott igényjogosult által eltöltött üdülési napok számával. A kereskedelmi ár az az ár, amelyen a társaság az adott minőségű szolgáltatást, az adott üdülési szezonban a nem igényjogosultak részére nyújt.

4. § A HM PSZNYI a más szervekhez vezényelt hivatásos állomány részére HM által biztosított béren kívüli juttatásokról beérkező adatszolgáltatást, a beérkezést követően soron kívül, de legfeljebb 5 munkanapon belül továbbítja a vezényeltet foglalkoztató más szerv részére.

5. § A béren kívüli juttatásokhoz 2006. évben kapcsolódó Szja és járulékbefizetések fedezetét a HM PSZNYI pótelőirányzat igénylésével szükség szerint kezdeményezi.

6. § Ez az utasítás 2006. január 1-jén lép hatályba. Az utasítás 3. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatás csak a 2006. január 1-je után kiadott parancsok, határozatok, illetve megkötött tanulmányi szerződések alapján megkezdett iskolarendszerű képzésekre vonatkozik.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 109. §-a módosította. Az utasítást a 17/2009. (III. 20.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte 2009. március 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére