• Tartalom

122/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás

122/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás

az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről*

2006.01.20.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a NATO-ban, az EU-ban, illetve egyéb nemzetközi szervezetekben, az azok mellé rendelt nemzeti képviseleteken és az önálló nemzeti beosztásokban szolgálatot teljesítők vendéglátási és reprezentációs (a továbbiakban: reprezentációs) tevékenységéről a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság Állandó NATO Képviselete (továbbiakban: MK ÁNK) keretein belül működő Katonai Képviselő Hivatalánál, Védelempolitikai Részlegnél, az MH Nemzeti Katonai Képviseletnél, az MH Nemzeti Összekötő Képviseletnél, a HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatal (a továbbiakban: HM NRH) Nemzeti Támogató Szervénél (a továbbiakban: NTSZ), a Magyar EBESZ Misszió Katonai Képviseletnél (a továbbiakban együtt Képviseletek), valamint az egyes NATO, EU, vagy nemzeti beosztásokban szolgálatot teljesítő személyi állományra.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában

a) reprezentáció: a hivatalos rendezvények keretében nyújtott vendéglátás;

b) ajándékozás: a hivatalos kapcsolattartás során – a viszonosság elve alapján – a külföldiek részére emlék- és ajándéktárgyak átadása;

c) norma: a rendezvény típusonként alkalmazott 1 fő meghívott hivatalos vendéglátására felhasználható összeg;

d) személyi reprezentációs keret: a rendszeres reprezentációs tevékenységet végző állomány részére biztosított keretösszeg, amely a beosztás ellátásához kapcsolódó hivatalos reprezentációs tevékenység költségeihez járul hozzá;

e) szervezeti reprezentációs keret: a nemzeti ünnep és a honvédelmi nap, valamint az eseti reprezentációs tevékenységre jogosult személyi állomány rendezvényei és ajándékozási (a hazánkat, a honvédséget és a tárcát reprezentáló kiadványok, emléktárgyak, illetőleg ajándéktárgyak) költségeihez járul hozzá;

f) rendezvényi reprezentációs keret: a nemzeti ünnep és a honvédelmi nap megtartásának költségeit tartalmazza.

3. § (1) A hivatalos reprezentációs feladatok vonatkozásában a személyi állományt az alábbi kategóriákba kell sorolni:

I. kategória: személyi reprezentációs kerettel rendelkező kiemelt vagy rendszeres reprezentációs tevékenységre jogosult állomány (a továbbiakban: kijelölt vezetők):

– MK ÁNK Katonai Képviselő Hivatala katonai képviselője

– MK ÁNK Védelempolitikai Részleg vezetője

– MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője

– MH Nemzeti Összekötő Katonai Képviselet katonai képviselője

– Magyar EBESZ Misszió Katonai Képviselet vezetője

– Nemzeti fegyverzeti igazgató képviselője

– Tábornoki rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltők

– Adott helyőrségben (katonai szervezetenként) kijelölt nemzeti rangidős

II. kategória: a szervezeti reprezentációs keret terhére eseti reprezentációs tevékenységre jogosult állomány:

– MK ÁNK Katonai Képviselő Hivatala katonai képviselő helyettesek

– MK ÁNK Védelempolitikai Részleg vezető helyettesek

– MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselő helyettese

– MH Nemzeti Összekötő Katonai Képviselet katonai képviselő helyettese

– Magyar EBESZ Misszió Katonai Képviselet vezető helyettese

– a NATO/EU és más nemzetközi szervezetek főbizottságaiban, bizottságaiban és munkacsoportjaiban Magyarország képviseletét ellátó állomány

III. kategória: reprezentációs tevékenységre korlátozottan jogosult állomány:

a) az I. és II. kategóriába nem tartozó NATO/EU vagy nemzeti beosztást betöltő tisztek, I. besorolási osztályba tartozó köztisztviselők és az F és afeletti fizetési osztályba tartozó közalkalmazottak;

b) az I. és II. kategóriába nem tartozó NATO/EU vagy nemzeti beosztást betöltő tiszthelyettesek, II. és III. besorolási osztályba tartozó köztisztviselők és az A-E fizetési osztályba tartozó közalkalmazottak.

(2) Az I. kategóriába tartozó személyi állomány, illetve az általuk vezetett szervezet részére évente, az alábbi személyi és szervezeti reprezentációs kereteket állapítom meg:

Beosztások megnevezése

Személyi
reprezentációs keret

Szervezeti reprezentációs keret

Nemzeti beosztások:

I. kategória

Rendezvényi

II. kategória

MK ÁNK Katonai Képviselő
Hivatala katonai képviselője

1 400 000 Ft

1 250 000 Ft

a II. kategóriába tartózó beosztotti állomány létszáma×250 000 Ft

MK ÁNK Védelempolitikai Részleg vezetője

1 100 000 Ft

a II. kategóriába tartózó beosztotti állomány létszámaú250 000 Ft

MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője

1 100 000 Ft

1 250 000 Ft

a II. kategóriába tartózó beosztotti állomány létszáma×250 000 Ft

MH Nemzeti Összekötő Katonai Képviselet katonai képviselője

750 000 Ft

500 000 Ft

a II. kategóriába tartózó beosztotti állomány létszáma×250 000 Ft

Magyar EBESZ Misszió Katonai Képviselet vezetője

750 000 Ft

500 000 Ft

a II. kategóriába tartózó beosztotti állomány létszáma×250 000 Ft

Nemzeti fegyverzeti igazgató képviselője

500 000 Ft

NATO, EU és egyéb beosztások:

 

 

 

Tábornoki rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltők*

500 000 Ft

Adott helyőrségben (katonai szervezetenként) kijelölt nemzeti rangidős

250 000 Ft

* Ha a tábornoki rendfokozattal rendszeresített beosztást betöltő egyben kijelölt nemzeti rangidős is, akkor a nemzeti rangidősre vonatkozó rendezvényi reprezentációs keretet is kezeli.

(3) A személyi reprezentációs keret tartalmazza az I. kategóriába sorolt állomány hivatalos reprezentációs tevékenységének (reprezentációs rendezvények, napi munkakapcsolat során történő vendéglátás: frissítő, kávé, ásványvíz stb. beszerzései, emlék- és ajándéktárgyak, a külföldi partner által tartott hivatalos rendezvényhez történő hozzájárulás) költségeit. A személyi reprezentációs keretből az I. kategóriába tartozó állomány szükség esetén a szervezeti reprezentációs keretbe átcsoportosíthat, a szervezeti keretből a személyi reprezentációs keret azonban nem egészíthető ki.

(4) A szervezeti reprezentációs keret tartalmazza a nemzeti ünnep (március 15. vagy október 23.) és a honvédelmi nap (május 21.) alkalmából megtartott rendezvények költségeit. E költségek tervezése és elszámolása során jelen utasítás előírásait kell alkalmazni és a 8. § szerint eljárni. A szervezeti reprezentációs keret tartalmazza továbbá a II. kategóriába sorolt személyi állomány után felszámított éves reprezentációs keretet is. A II. kategóriába tartozó állomány a II. kategória részére megállapított keret erejéig jogosult reprezentációs tevékenységének (reprezentációs rendezvények, emlék- és ajándéktárgyak, a külföldi partner által tartott hivatalos rendezvényhez történő hozzájárulás) költségeit elszámolni.

(5) A III. kategória a) csoportjába sorolt személyi állomány a hazánkat, a honvédséget és a tárcát reprezentáló emlék- és ajándéktárgyak felhasználásához a kiküldetés során egyszeri 60 000 Ft-os kerettel, a b) csoportba sorolt személyi állomány egyszeri 30 000 Ft-os kerettel rendelkezik.

(6) Egy kiküldött után csak egy jogcímen lehet reprezentációs keretet felszámítani.

(7) A reprezentációs keretek nem használhatóak fel:

a) nem hivatalos programokra;

b) szolgálati lakáson tartott rendezvényre. Kivételesen – a szolgálati elöljáró eseti engedélyével – az I. kategóriába sorolt személyi állomány tarthat szolgálati lakáson hivatalos reprezentációs rendezvényt.

(8) A (2) bekezdés szerinti keretek nem tartalmazzák a reprezentációs tevékenységgel összefüggő kiadások közterheit (kivéve az általános forgalmi adót). A munkáltatót terhelő adók és járulékok bevallása, valamint megfizetése érdekében a természetbeni és egyes pénzbeni juttatások után a honvédséget terhelő adók és járulékok bevallásához és megfizetéséhez szükséges adatszolgáltatás teljesítéséről szóló HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatójának intézkedése1. szerint kell eljárni.

4. § (1) A vendéglátás, illetve az ajándékozás az alábbi személyekre terjedhet ki:

a) a nemzetközi szervezetek és a partnerországok azon képviselőire, akikkel a reprezentációra jogosult kiküldött (meghívó) hivatalos munkakapcsolatba kerül;

b) az állami vezetőkre és az ilyen juttatásokra jogosultakra a hivatalos programjaik alkalmával;

c) az a) és b) pontokban meghatározottak (meghívottak) házastársaira.

(2) A rendezvényen részt vehetnek még a reprezentációra jogosult kiküldött azon munkatársai, akiknek a jelenléte a meghívó megítélése szerint elengedhetetlen (vendéglátók).

(3) Amennyiben a rendezvényre való meghívás kiterjed az (1) bekezdés szerinti meghívottak házastársaira is, akkor a rendezvényen való részvétel kiterjedhet a (2) bekezdés szerinti vendéglátók házastársaira is.

(4) A vendéglátók száma nem haladhatja meg a meghívottak létszámát.

5. § (1) A 3. § (2) bekezdés szerinti reprezentációs kereteket terheli:

a) a hazai beszerzésű – elsősorban nemzeti jellegű – italok, ételek, hazánkat népszerűsítő kiadványok, emlék- és ajándéktárgyak stb. értéke, valamint

b) a vendéglátással kapcsolatosan az a) pontban foglalt kiadásokon túl felmerülő azon kiadások, melyeket a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás2 tartalmaz.

(2) A hazai beszerzésű termékeket, valamint a helyi vagy hazai beszerzésű szolgáltatásokat a HM NRH az NTSZ útján biztosítja.

(3) A vendéglátás a reprezentációra jogosult kiküldött javaslatára, az NTSZ szervezésében, a szolgálati elöljáró döntésétől és a helyi lehetőségektől függően megvalósulhat:

a) a reprezentációra jogosult kiküldött lakásán vagy bérelt helyszínen, illetve party-service szolgáltatás igénybevételével, vagy

b) helyi vendéglátó egységben.

6. § A 3. § (2) bekezdésében foglalt reprezentációs keret terhére lehet a külföldi partnerek részére emlék- és ajándéktárgyakat igényelni. Az ajándékozás mértékére vonatkozóan a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasításban2. foglaltakat kell irányadónak tekinteni.

7. § (1) A 3. § (2) bekezdés szerinti reprezentációs keretek költségvetési előirányzatait az adott szervezet, illetve az ellátásért felelős szervezet költségvetése tartalmazza.

(2) A 3. § (1) bekezdés szerinti III. kategóriához tartozó reprezentációs keretekhez szükséges költségvetési előirányzatokat a HM NRH költségvetésében kell tervezni.

(3) A 3. § (2) bekezdés szerinti reprezentációs keretek tervezésének, elszámolásának és indokoltságának alátámasztására tárgy év január 31-ig éves reprezentációs tervet, az egyes rendezvények megtartása előtt reprezentációs tervet kell készíteni. Az I. kategóriába tartozó állomány reprezentációs tevékenységét a szolgálati elöljáró, a szervezeti reprezentációs keret – amely a II. kategóriába tartozó személyi állomány összevont reprezentációs kereteit is tartalmazza – felhasználását a 3. § (2) bekezdésében kijelölt vezető engedélyezi a jelen utasítás rendelkezéseinek megfelelően.

(4) Amennyiben valamely beosztásban évközben váltás történik, akkor az adott évre, az adott beosztásra jóváhagyott reprezentációs keret negyedéves bontás szerinti időarányos része használható fel.

(5) A 3. § (2) szerinti reprezentációs keretből beszerzett termékekről) szolgáltatásokról az ellátásért felelős szervezetnek a személyi reprezentációs kerettel rendelkező állomány, valamint a szervezetek vonatkozásában analitikus nyilvántartást kell vezetnie.

(6) A vendéglátással kapcsolatosan felmerült költségek elszámolásához a reprezentációra jogosult kiküldöttnek csatolnia kell a rendezvényen résztvevő meghívottak és vendéglátók nevét és nemzeti hovatartozását tartalmazó listát.

(7) Az NTSZ az éves költségvetésében külön soron tervezze meg az ajándéktárgyak beszerzéséhez szükséges költségvetési előirányzatot. A tervezésnél és a végrehajtásnál – a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve – előnyben kell részesíteni a hazai beszerzést.

(8) Az NTSZ jóváhagyott éves költségvetésében szereplő, (7) bekezdés szerint megtervezett hazai beszerzésű ajándéktárgyakat a HM NRH szerzi be és gondoskodik az NTSZ részére történő kiszállíttatásról. Az esetlegesen külföldön beszerzett emlék- és ajándéktárgyak beszerzéséért és a kapcsolódó szolgáltatásokért (pl. gravíroztatás stb.) az NTSZ felelős.

8. § (1) Évente egy nemzeti ünnep és a honvédelem napja alkalmából lehet nemzeti fogadást tartani. Más alkalmakkor nemzeti fogadást – a kijelölt vezetők kezdeményezésére – a HM védelempolitikai helyettes államtitkár engedélyezhet, kizárólag a megállapított szervezeti reprezentációs keret terhére.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvények megtartását a 3. § (1) bekezdésében kijelölt vezetők a reprezentációs terv alapján, a rendezvény megtartása előtt engedélyezik. A rendezvények költségeit ezen utasítás melléklete szerinti állófogadásra megállapított normák és a meghívottak létszáma alapján kell felszámítani.

(3) Az (1) bekezdésben szereplő rendezvényeket az adott helyőrség kijelölt nemzeti rangidőse tartja a megállapított szervezeti reprezentációs keret terhére. A kiemelt helyőrségekben, Brüsszelben a MK ÁNK Katonai Képviselő Hivatala katonai képviselője együttműködve az MK ÁNK Védelempolitikai Részleg vezetőjével, Monsban a MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselője, Norfolkban a MH Nemzeti Összekötő Katonai Képviselet katonai képviselője, Bécsben a Magyar EBESZ Misszió Katonai Képviselet vezetője tartja.

9. § (1) A hivatalos vendéglátással kapcsolatos normákat ezen utasítás melléklete tartalmazza.

(2) Ezen utasításban szereplő normák szükség szerinti módosítására a HM KPSZH főigazgatója a HM NRH főigazgatójával való egyeztetést követően tesz javaslatot.

(3) Felhatalmazom a HM KPSZH főigazgatóját, hogy a reprezentációs kiadások tervezésére, a keretek kezelésére és elszámolására szakmai intézkedést adjon ki.

(4) Felhatalmazom a HM NRH főigazgatóját, hogy a 3. § (2) bekezdés szerinti III. kategóriába tartozó személyi állomány reprezentációs kiadásairól, elszámolásáról, a nyilvántartási okmányokról és a nyilvántartás rendjéről szakmai intézkedést adjon ki.

10. § (1) Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2006. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről szóló 13/2002. (HK 7.) HM utasítás 2005. december 31-ével hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 122/2005. (HK 2/2006.) HM utasításhoz

Reprezentációs rendezvények normái

1. Az I. kategóriába tartozó személyi reprezentációs kerettel rendelkező állomány reprezentációs rendezvényeinek normái:

Rendezvény típusa

Norma

Lakáson
(vagy bérelt helyszínen)

Vendéglátóipari
egységben

Ültetéses ebéd, -vacsora,
Munkaebéd, -vacsora,
villás reggeli

9 600 Ft/fő

12 000 Ft/fő

Állófogadás

2 500 Ft/fő

2 500 Ft/fő

2. A rendezvények és a II. kategóriába tartozó állomány szervezeti reprezentációs keret terhére megtartott rendezvényeinek normái:

Rendezvény típusa

Norma

Lakáson
(vagy bérelt helyszínen)

Vendéglátóipari
egységben

Ültetéses ebéd, -vacsora,
Munkaebéd, -vacsora,
villás reggeli

5 600 Ft/fő

7 000 Ft/fő

Állófogadás

2 500 Ft/fő

2 500 Ft/fő

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 110. §-a módosította. Az utasítást a 117/2011. (X. 21.) HM utasítás 14. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. október 22. napjával.

1.

Jelenleg az 50/2004. (HK 24.) és az azt módosító 20/2005. (HK 9.) HM KPSZH főigazgatói intézkedés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére