• Tartalom

13/2005. (ÜK. 9.) LÜ utasítás

13/2005. (ÜK. 9.) LÜ utasítás

egyes legfőbb ügyészi utasítások módosításáról*

2005.10.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló – többször módosított – 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ.) 12. §-ának a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) elkészíti a szakterületére vonatkozó irányító intézkedések (pl. a belső adatvédelmi és -biztonsági, a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő, a munkavédelmi és a tűzvédelmi szabályzat, a hivatali épületekbe, helyiségekbe történő beléptetés rendjének szabályzata) tervezetét,”

(2) Az SZMSZ. 12. §-a b) pontjának második francia bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„– ellenőrzi az adatvédelmi törvény és az adatkezelésre vonatkozó más jogszabályok, valamint az a) pontban megjelölt szabályzatok rendelkezéseinek, továbbá az adatbiztonság és a műszaki biztonság követelményeinek megtartását,”

(3) Az SZMSZ. 12. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, jelenlegi szövege (1) bekezdésre változik:

„(2) Az Önálló Osztály keretében Biztonsági Csoport működik.”

2. § Az SZMSZ. 21. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A főosztályon Személyügyi és Továbbképzési Nyilvántartó és Ügykezelő Iroda, a Jogi Képviseleti és Koordinációs Osztály keretében Jogi Képviseleti Ügyek Irodája, az Igazgatási Osztály keretében pedig Központi Igazgatási és Titkos Ügykezelő Iroda működik; ez utóbbi iroda ellátja a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya, valamint a Nemzetközi Képviseleti Önálló Osztály iratkezelési feladatait is.”

3. § (1) Az SZMSZ. 22. §-a (1) bekezdésének j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

j) megszervezi, illetőleg végzi az ügyészségi ügyviteli, illetve statisztikusi feladatokat ellátó ügyészségi alkalmazottak vizsgáztatását,”

(2) Az SZMSZ. 22. §-ának (1) bekezdése a következő o) ponttal egészül ki:

o) működteti a Legfőbb Ügyészség audio-vizuális laboratóriumát, ellátja az ügyészség hivatali tevékenységével kapcsolatos fotó-, video- és hangtechnikai feladatokat.”

(3) Az SZMSZ. 22. §-ának (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

d) Hang- és Képtechnikai Laboratórium.”

(4) Az SZMSZ. 22. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A főosztályon Számítástechnika-alkalmazási és Információs Ügykezelő Iroda1. működik, amely ellátja az Adatvédelmi és Műszaki Biztonsági Önálló Osztály, valamint az Ellenőrzési Önálló Osztály iratkezelési feladatait is.”

4. § Az SZMSZ. 52. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A területi katonai ügyészségek működésére egyebekben a 42. § (7) bekezdés, valamint a 44–45. § és a 47–49. § szabályait kell értelemszerűen alkalmazni azzal, hogy a főügyész utasításán a területi katonai ügyészséget vezető ügyész intézkedését kell érteni, illetőleg a vezető ügyész éves beszámolóját a katonai főügyészhez kell felterjeszteni.”

5. § Az SZMSZ. 83. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

83. § A Kabinetiroda, valamint a Gazdasági Főigazgatóság főosztály, a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályon működő Hang- és Képtechnikai Laboratórium pedig csoport jogállású szervezeti egység.”

6. § Az ügyészi szervezet iratkezelési szabályzatának bevezetéséről szóló 6/1998. (ÜK. 1999/1.) LÜ utasítással kiadott iratkezelési szabályzat – a 10/2005. (ÜK. 5.) LÜ utasítással megállapított – 1. számú függeléke

a) I. részének 62. irattári tételszámához tartozó irattári tétel megnevezése „A vizsgálati tervi és a vizsgálati terven kívüli vizsgálatokról készült és az azokat összefoglaló jelentések”,

b) II. részének

– 99. irattári tételszámához tartozó irattári tétel megnevezése „Vizsgálati tervek”,

– 100. irattári tételszámához tartozó irattári tétel megnevezése „A vizsgálati tervi és a vizsgálati terven kívüli vizsgálatokról készült és az azokat összefoglaló jelentések”,

– 1093. irattári tételszámához tartozó irattári tétel megnevezése „Adóhatósági átvizsgálásról szóló határozatok”

szövegre módosul.

7. § Az ügyészségi ügyviteli és statisztikai vizsgáról szóló – többször módosított – 5/1994. Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a (1) bekezdésében az „Ügyészségi Számítástechnika-alkalmazási és Információs Központban (a továbbiakban: Központ)” szövegrész helyébe a „Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályon (a továbbiakban: Főosztály)” szövegrész lép.

8. § (1) Az Ut. 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészségi ügyviteli vizsga tananyagát tananyagjegyzék formájában a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője állítja össze és bocsátja rendelkezésre. A tananyagjegyzékben meghatározott egyes témakörökhöz jegyzet formájában kötelezően előírt tananyagot adhat ki.”

(2) Az Ut. 9. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ügyészségi statisztikai vizsga tananyagát a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője állítja össze és bocsátja rendelkezésre. A tananyagjegyzékben meghatározott egyes témakörökhöz jegyzet formájában kötelezően előírt tananyagot adhat ki.”

9. § Az Ut. 10. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A számítástechnikai gyakorlati vizsgán az ügyészségen használatos ügyviteli célokra szolgáló számítástechnikai eszközök rendeltetésszerű működtetése ismeretén túl meg kell győződni az operációs rendszerek, a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, az internet használata, az elektronikus levelező-, valamint jogszabály-nyilvántartó rendszer szakszerű használatában való jártasságról is.”

10. § (1) Az Ut. 11. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A vizsgabizottságnak meg kell győződnie arról, hogy a jelölt az előírt anyagot kellően ismeri-e és azt a gyakorlatban megfelelően tudja-e alkalmazni. Erről a vizsgázó a számítógép előtt, konkrét feladatok megoldásával ad számot.”

(2) Az Ut. 11. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A jelöltet egy alkalommal lehet az egész vizsga 3 hónapon belül történő megismétlésére utasítani. Egyes tantárgyak tekintetében a vizsga legfeljebb 3 alkalommal ismételhető. Megismételt vizsga esetén a jelölt felkészültségét a korábban tett vizsgaeredményekkel összevontan kell a (3) bekezdésben írtaknak megfelelően értékelni.”

11. § Az Ut.-ban a „Központ” szövegrész helyébe a „Főosztály” szövegrész, a „Központban” szövegrész helyébe a „Főosztályon” szövegrész, a „Központ vezetője” szövegrész helyébe a „Főosztály vezetője” szövegrész lép.

12. § (1) Ez az utasítás 2005. október 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az SZMSZ.

21. §-a (1) bekezdésének v) pontja, w)–z) pontjának megjelölése pedig v)–y) pontra változik,

21. §-a (2) bekezdése a) pontjának „– Hang- és Képtechnikai Laboratórium” szövegrésze.

(2) Az ügyészségi alkalmazottak szolgálati igazolványának kiállításával és kezelésével kapcsolatos eljárásról szóló 6/2002. (ÜK. 8.) főov. körlevél 2. pontjában a „Pénzügyi és Műszaki Főosztályhoz” szövegrész helyébe „Gazdasági Főigazgatósághoz” szövegrész, 5. pontjában az „Igazgatási Osztály” szövegrész helyébe „Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály” szövegrész lép.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

1.

Lásd még az 1/1996. (ÜK. 1.) LÜ utasítással kiadott Titokvédelmi Szabályzat 2. pontja (3) bekezdésének f) pontját.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére