• Tartalom

14/2005. (ÜK. 9.) LÜ utasítás

14/2005. (ÜK. 9.) LÜ utasítás

a Magyar Ügyészképző Központról* [A 13/2007. (ÜK. 7.) LÜ utasítással módosított és egységes szerkezetbe foglalt szöveg]1.

2023.06.10.

A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. §

Az ügyészi szervezet képzési rendszerének korszerűsítése és hatékonyabbá tétele, illetve az ügyészségi fogalmazók és az ügyészségi titkárok ügyészi hivatásra való magas színvonalú felkészítése érdekében a Legfőbb Ügyészség személyügyi, továbbképzési és igazgatási főosztálya keretében Magyar Ügyészképző Központ (a továbbiakban: MÜK) működik.

2. §

A MÜK

a) közreműködik az ügyészségi fogalmazók képzésében és a jogi szakvizsgára való felkészítésében,

b) irányítja az ügyészi hivatásra felkészítő képzést,

c) szakmai-módszertani továbbképzést tart az oktatásban közreműködő ügyészek (előadók, tanulmányi ügyészek, instruktorok) számára,

d) oktatási segédleteket tesz közzé, tudományos publikációkat jelentet meg.

3. § (1) A MÜK vezetői feladatait a Legfőbb Ügyészség személyügyi, továbbképzési és igazgatási főosztálya továbbképzési osztályának osztályvezető ügyésze látja el.

(2) A továbbképzési osztályt vezető ügyész, mint a MÜK igazgatója felelős a képzési programok szervezéséért és végrehajtásáért, koordinálja a képzés szakmai követelményrendszerének kidolgozását, a képzéshez szükséges segédanyagok elkészítését, erre kiváló elméleti felkészültséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező ügyészségi alkalmazottak mellett külső szakembereket is felkérhet.

(3) A MÜK éves oktatási programjainak tervezése a Legfőbb Ügyészség központi személyügyi és továbbképzési tervében történik, a programok költségvetése része a továbbképzés költségvetésének.

(4) A MÜK igazgatóját a legfőbb ügyész által jóváhagyott képzési terv végrehajtása során – a (2) bekezdésben foglalt feladatkörben – kötelezettségvállalási és szakmai igazolási jog illeti meg.

4. §1

5. § (1) Az oktatási tevékenységet az ügyészi szervezet és az Országos Kriminológiai Intézet nagy szakmai tapasztalattal és elméleti felkészültséggel rendelkező vezetői és munkatársai látják el. Az oktatásban való részvételre a MÜK igazgatója külső szakembereket is felkérhet.

(2) A MÜK az oktatásban hasznosítható szakmai és elméleti felkészültséggel rendelkező ügyészekről és más szakterületekről meghívandó előadókról oktatói testületi névsort, adatbázist állít össze.

6. §

A MÜK az oktatást egységes tematika alapján szervezi; amennyiben azt a képzésben részt vevők száma indokolja, az oktatást regionálisan is szervezheti.

7. § (1) Az oktatás az ügyészségi alkalmazottak számára ingyenes.

(2) A nem ügyészségi alkalmazottak a képzésben való részvételért legalább az önköltség-számítási szabályzat alapján a Legfőbb Ügyészség gazdasági főigazgatósága által megállapított térítést fizetik.

8. §2.

9. §3.

10. § (1) Ez az utasítás 2005. október 1-jén lép hatályba.

(2) A Központ a működését 2006. január 1-jén kezdi meg.

11. §4.

12. §

Ez az utasítás 2007. augusztus 1-jén lép hatályba, egyidejűleg az Ut. 8–9. §-a hatályát veszti.

1.

A 13/2007. (ÜK. 7.) LÜ utasítással módosított rendelkezések dőlt betűvel.

1

A 4. §-t a 7/2023. (VI. 9.) LÜ utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2.

Az eredeti 8. §-t a módosító utasítás hatályon kívül helyezte, a módosító utasítás 8. §-a a 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítást módosító rendelkezést tartalmaz.

3.

Az eredeti 9. §-t a módosító utasítás hatályon kívül helyezte, a módosító utasítás 9. §-a és a módosító utasítás 10. §-a a 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítást módosító rendelkezést tartalmaz.

4.

A 11. § a 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítást módosító rendelkezést tartalmaz.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére