• Tartalom

17/2005. (HK 5.) HM utasítás

17/2005. (HK 5.) HM utasítás

a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított ingó vagyon értékesítésének eljárási rendjéről és a miniszteri biztos feladat- és hatásköréről*

2005.01.08.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a kincstári vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok előírásaira és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó inkurrens ingó vagyon kezelésének egyes szabályairól szóló 101/2004. (HK 28.) HM utasítás (a továbbiakban: ut.) szabályaira – a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra feleslegesnek nyilvánított ingó tárgyi eszközök és készletek értékesítésének eljárási rendjéről és a miniszteri biztos feladat és hatásköréről a következő

utasítást

adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, a minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az utasítást a Magyar Köztársaság területén a Magyar Állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő és ezen utasítás hatálya alá tartozó szervezetek használatában álló ingó tárgyi eszközök és készletek tekintetében kell alkalmazni.

(3) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kezelésében lévő inkurrens ingó tárgyi eszközök és készletek értékesítésére a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendelet 11. § (10) bekezdésében foglalt szabályokat kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Ezen utasítás alkalmazása során az ut. 2. § (1)–(4) és (13)–(15) bekezdéseiben foglaltakat is irányadónak kell tekinteni.

(2) Ezen utasítás alkalmazása során:

a) inkurrens ingó vagyontárgy (a továbbiakban: ingó vagyontárgy) honvédelmi célra feleslegesnek nyilvánított és a kincstári vagyoni körből kivont tárgyi eszközök és készletek;

b) lebonyolító: a Honvédelmi Minisztériummal szerződéses jogviszony alapján az inkurrens ingó vagyontárgyat a kincstári vagyon értékesítésére vonat-kozó szabályok szerint értékesítő gazdasági társaság;

c) átvevő: az értékesítési eljárásban kiírt pályázat nyertese, az árverési vevő;

d) CFE Szerződés: az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és kiegészítő dokumentumainak együttes kihirdetéséről szóló 1999. évi VI. törvény.

A miniszteri biztos

3. § (1) Az inkurrens ingó vagyon vagyonkezelési és hasznosítási tevékenységét a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségében a HM miniszteri biztos tervezi, szervezi, irányítja és felügyeli.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység végrehajtása érdekében közvetlenül vezeti a HM Miniszteri Biztosi Irodát, közvetlenül irányítja és felügyeli a HM KVF, a HM BBBH, az MH ÖLTP és a HM KPSZH e tevékenységgel kapcsolatos feladatait, együttműködik a HM FEH-hel és a HM Technológiai Hivatallal.

(3) A HM miniszteri biztos az (1) bekezdésben rögzített tevékenység végzése során az alábbi feladatokat látja el:

a) a vagyonkezelés, értékesítés, a vagyontárgy átadása folyamatának tervezése, irányítása és felügyelete;

b) az állapotfelméréssel és az értékbecsléssel kapcsolatos feladatok koordinálása;

c) cégnyilvántartás vezetése, piackutatás;

d) az a) pontban meghatározottakkal kapcsolatos okiratok, döntést előkészítő okmányok véleményezése, a 10. § (2)–(3) és (5) bekezdéseiben meghatározottak szerinti felterjesztése;

e) a lebonyolító által előkészített szerződések ellenjegyzésre, jóváhagyásra, miniszteri határozatok döntésre felterjesztése;

f) szakmai egyeztetések lefolytatása HM szervekkel és egyéb szervezetekkel;

g) összefoglalók, beszámolók készítése és a honvédelmi miniszterhez történő felterjesztése;

h) az inkurrens ingó vagyonnal kapcsolatos főbb információk összegzése, elemzése és a szükséges információk biztosítása a vagyonkezelési és értékesítési eljárásban résztvevőknek;

i) szabályozási feladatok előkészítése;

j) üzleti tervezés koordinálása;

k) kapcsolattartás az illetékes kormányzati szervekkel, hatóságokkal;

1) nemzetközi kötelezettségekből adódó feladatok koordinálása, végzése.

Az ingó vagyontárgy honvédelmi célra feleslegessé nyilvánításának,
értékesítésre történő kijelölésének és a kincstári vagyoni körből való kivonásának szabályai

4. § (1) A HM KVF főosztályvezető az ut. 8. § (1) bekezdése alapján ezen utasítás 1. és 2. számú mellékletében foglalt minta szerint elkészíti és a HM miniszteri biztos útján – a szolgálati út betartásával – a honvédelmi miniszter részére felterjeszti az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek jogszabályban és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott állami feladatai ellátásához nem szükséges ingó vagyontárgyak jegyzékét, illetve értékesítésre történő kijelölését.

(2) A honvédelmi miniszter dönt az (1) bekezdés szerinti vagyontárgyak honvédelmi célra feleslegesnek nyilvánításáról, illetve értékesítésre történő kijelöléséről.

5. § (1) A honvédelmi miniszter a 4. § szerinti döntése alapján a HM KVF főosztályvezető lefolytatja az ingó vagyontárgy kincstári vagyoni körből történő kivonásához szükséges eljárást és a HM miniszteri biztos útján – a szolgálati út betartásával – a honvédelmi miniszter részére aláírásra felterjeszti a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (a továbbiakban: KVI) címzett kivonási kérelmet.

(2) A kivonási kérelem kézhezvételét követően a HM KVF főosztályvezető haladéktalanul indítványozza a KVI vezérigazgatójánál az ingó vagyontárgy kincstári vagyoni körből való kivonását.

Az inkurrens ingó vagyontárgy értékesítésének szabályai

6. § (1) Az ingó vagyontárgy értékesítésére a kincstári vagyoni körből való kikerülését követően kerülhet sor.

(2) Az értékesítés során a kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó ezen utasítás 3. számú mellékletében részletezett szabályokat kell alkalmazni.

(3) Az ingó vagyontárgy értékesítése során az átláthatóság, az eljárás időszükségletének és költségének minimalizálása és a bevételek maximalizálása iránti követelményeknek egyaránt érvényesülnie kell.

7. § (1) Az értékesítésre kijelölt ingó vagyontárgyakról a HM KVF tájékoztatja az ingó vagyontárgyat használó szervezetet, a központi ellátási rendszerbe tartozó katonai szervezet vonatkozásában az MH ÖLTP parancsnokát, a központi ellátási rendszerbe nem tartozó, az ezen utasítás hatálya alá tartozó szervezet tekintetében annak vezetőjét.

(2) a CFE Szerződés hatálya alá tartozás megállapítása és a részes államok részére történő információ szolgáltatás érdekében a HM KVF főosztályvezető az adatokat megküldi a HM FEH igazgatójának.

8. § (1) A kincstári vagyonkörből kivont ingó vagyontárgyak értékesítését – a (4)–(5) bekezdésekben foglalt kivétellel – lebonyolító gazdasági társaság(ok) (a továbbiakban: lebonyolító) végzi(k).

(2) A lebonyolítót a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény alapján kell kiválasztani. A közbeszerzési eljárás során kiválasztandó lebonyolítóra vonatkozó szakmai, pénzügyi és gazdasági követelményeket, az értékesítés során teljesítendő gazdasági célokat, részletes feladatokat – a HM BBBH vezérigazgató és az MH ÖLTP parancsnoka szakmai javaslatai alapján – a HM KVF főosztályvezető határozza meg és a HM miniszteri biztos hagyja jóvá.

(3) A lebonyolítóval a honvédelmi miniszter előzetes jóváhagyását követően a HM BBBH vezérigazgató köti meg az általa – a HM miniszteri biztos utasításai alapján elkészített szerződést. A szerződésnek a HM és a lebonyolító között létrejövő jogviszony tartalmát teljes részletességgel kell tartalmaznia. A szerződésben rendelkezni kell a lebonyolító jogairól és kötelezettségeiről, valamint az ezen utasítás hatálya alá tartozó – az értékesítési eljárásban érintett – szervek jogairól és kötelezettségeiről.

(4) A (3) bekezdés szerinti szerződés megkötéséig az ingó vagyontárgyak értékesítésével kapcsolatos 10. és a 12. §-ban foglalt feladatokat a HM miniszteri biztos utasítása alapján kizárólag a HM BBBH végzi. Ingó vagyontárgyak értékesítésére a HM miniszteri biztos egyéb esetekben is adhat egyedi írásbeli megbízást a HM BBBH-nak.

(5) A védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VI. 30.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt (haditechnikai eszköznek minősülő) ingó vagyontárgy külföldre történő értékesítését kizárólag a HM BBBH végzi. Az értékesítési eljárás megindítását megelőzően a HM BBBH köteles az értékesítésre szánt vagyontárgyakra vonatkozóan bekérni a licencet adótól a licence jogokat, valamint a HM FEH-től a CFE szerződés alóli mentességet tartalmazó nyilatkozatot.

9. § Az értékesítési eljárásban az MH ÖLTP, az MH EüCsF kezelésében lévő ingó vagyontárgy esetében az MH EüCsF az MH ÖLTP-vel együttműködve végzi a vagyontárgy műszaki állapotának felmérését. A felmérés állapotáról készített okmány 1 eredeti példányát az Inkurrencia Nyilvántartó Program (a továbbiakban: Program) adatbázis aktualizálása céljából megküldi a HM KVF-nek és 1 eredeti példányát a lebonyolító részére.

10. § (1) A lebonyolító különösen az alábbi feladatokat látja el:

a) értékbecslést készít, illetve készíttet;

b) pályázatot ír ki,

c) árverést szervez;

b) árubemutatót szervez;

d) elbírálja a pályázatot;

e) lefolytatja az árverést;

f) jóváhagyásra előkészíti a pályázat nyertesével kötendő szerződéstervezetet.

(2) A lebonyolító az állapotfelmérés alapján elkészített értékbecslést a HM KVF főosztályvezetőnek küldi meg, aki haladéktalanul – a HM miniszteri biztos útján jóváhagyásra terjeszti fel a HM VGHÁT részére.

(3) A lebonyolító az értékbecslés alapján elkészített, az inkurrens ingó vagyontárgy értékesítésére vonatkozó pályázati/árverési tervet haladéktalanul megküldi a HM KVF főosztályvezetőnek, aki 8 napon belül a HM miniszteri biztos és a HM VGHÁT útján – a HM JHÁT ellenjegyzése mellett – a honvédelmi miniszter részére terjeszti fel jóváhagyásra. A lebonyolító a jóváhagyott pályázati/árverési terv alapján folytathat le értékesítési eljárást.

(4) A lebonyolító az ingó vagyontárgy megtekintése érdekében – az MH ÖLTP-vel együttműködve – árubemutatót szervez, melynek során az ezen utasítás hatálya alá tartozó szervezet biztosítja a beléptetési szabályoknak megfelelően az objektumba történő beléptetést. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott titokvédelmi és adatbiztonsági feltételeknek való megfelelést az illetékes szervek előzetesen ellenőrzik. Az objektumokba belépő személyekről külön nyilvántartást kell vezetni.

(5) A lebonyolító a pályázatok elbírálását követően a legjobb árajánlatot tevővel készíti elő a szerződést, majd jóváhagyás előkészítésére a HM KVF főosztályvezetőnek küldi meg. A HM KVF főosztályvezető a szerződést 8 napon belül a HM miniszteri biztos útján – a HM JHÁT ellenjegyzése mellett – 500 millió forintig a HM VGHÁT, 800 millió forintig a HM KÁT, 800 millió forinttól a honvédelmi miniszter részére terjeszti fel jóváhagyásra.

(6) Amennyiben az értékesítési eljárás árverés útján történik az (5) bekezdésben meghatározottak nem alkalmazandóak. Ebben az esetben a legjobb árajánlatot tevővel a szerződés azonnali hatállyal létrejön.

11. § Az ingó vagyontárgy értékesítéséből befolyó ellenértéket a szerződésben foglalt számlaszámra kell banki átutalás útján megfizetni.

12. § (1) Az értékesített ingó vagyontárgyat a pályázat nyertesével kötött szerződésben foglalt ellenérték, illetve az árverésen elért legmagasabb vételár megfizetése ellenében lehet átadni. A vagyontárgyat az MH ÖLTP, illetve az MH ÖLTP felügyelete alatt az adott inkurrencia Tároló Raktár kezelője adja az átvevő birtokába annak tárolási helyéről. A lebonyolító a birtokbaadás során az MH ÖLTP-vel együttesen igazolja az átadás szerződésszerű megtörténtét.

(2) Az ingó vagyontárgy állapotának felmérése, az átadás előkészítése és a birtokbaadás során a HM illetékes szervei kötelesek teljes körűen együttműködni a lebonyolítóval.

(3) Az ingó vagyontárgy birtokbaadását követő 5 munkanapon belül az MH ÖLTP parancsnoka a HM miniszteri biztos felé felterjeszti az átadás igazolását magában foglaló iratot, a lebonyolító szervezet pedig a szerződésszerű teljesítést igazoló iratot.

(4) Az ingó vagyontárgy birtokbaadását követő 5 munkanapon belül az MH ÖLTP parancsnoka az átadás igazolását magában foglaló irat 1 eredeti példányát megküldi a HM KVF főosztályvezető részére és egyben kezdeményezi a Program adatbázisának aktualizálását.

Bevételek elszámolása

13. § Az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó bevétellel kapcsolatos elszámolás a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló mindenkor hatályos rendelkezések és az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 46/2004. (HK 11.) HM utasítás és egyéb szabályozók alapján történik.

Vegyes és záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

(2) Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. részére átadott haditechnikai eszközökről és készletekről szóló 37/2002. (V. 24) HM-BM együttes rendeletben meghatározott, a belügyminiszter által az ezen utasítás hatálybalépéséig kiadott kijelölő határozatokat az utasítás alkalmazása során érvényesnek kell tekinteni.

(3) A HM miniszteri biztos irányításával a HM BBBH vezérigazgató – a HM KVF főosztályvezető, illetve az MH ÖLTP parancsnoka bevonásával – az inkurrens ingó vagyontárgyak értékesítésének részletszabályaira készítsen „Értékesítési kézikönyv”-et és a HM miniszteri biztos útján 2005. március 31-ig terjessze fel jóváhagyásra a honvédelmi miniszter részére.

(4) Az „Értékesítési kézikönyv” kidolgozására a HM BBBH vezérigazgató, a HM KVF főosztályvezető és az MH ÖLTP parancsnoka jelöljön ki 1–1 főt, akik a kézikönyvnek a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztéséig a HM miniszteri biztos közvetlen irányítása alatt végzik a (3) bekezdés szerinti feladatokat.

(5) A HM miniszteri biztos a Program adatbázisban nyilvántartott vagyontárgyak vagyonkezelésére és értékesítésére vonatkozóan 2005. március 31-ig készítsen tervet és terjessze fel jóváhagyásra a honvédelmi miniszter részére. A HM miniszteri biztos a terv kidolgozása során közvetlenül irányítja a HM KVF-t, a HM BBBH-t, a HM KPSZH-t és az MH ÖLTP-t, együttműködik a HM FEH-hel és a HM TH-val.

(6) Az utasítás hatálybalépésétől számított 30 napon belül a HM miniszteri biztos utasítása alapján a HM KVF főosztályvezető készítse el a Program adatbázisának feltöltését, illetve a rögzített adatok egységes szempontok szerinti rendezését és jóváhagyásra terjessze fel a HM miniszteri biztos részére.

(7) A HM miniszteri biztos irányításával a HM KVF főosztályvezető – a HM BBBH vezérigazgatójának és az MH ÖLTP parancsnokának bevonásával – 2005. március 31-ig készítse el és jóváhagyásra terjessze fel a honvédelmi miniszter részére az ut. és az ezen utasítás és a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított ingó vagyontárgyaknak – az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 109/K. § (12)–(14) bekezdéseiben meghatározott – a kincstári vagyoni körből való kikerülése módjainak részletes szabályait meghatározó egységes miniszteri utasítást.

(8) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a miniszteri biztos kinevezéséről, feladat- és hatásköréről szóló 71/2004. (HK 20.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet a 17/2005. (HK 5.) HM utasításhoz

(null)

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
KÖZGAZDASÁGI ÉS VAGYONFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY

 

Nyt. szám:

A felterjesztett ingókat honvédelmi célra feleslegessé nyilvánítom

Budapest, .......................................................................................................................-n

honvédelmi miniszter

Honvédelmi célra feleslegessé nyilvánításra javasolt ingók jegyzéke

Jóváhagyásra felterjesztem

Jóváhagyást javasolom

Jóváhagyást javasolom

A jóváhagyást javasolom

Budapest,

Budapest,

Budapest,

Budapest,

........................................... -n

........................................... -n

........................................... -n

........................................... -n

Hm Közgazdasági és
Vagyonfelügyeleti Főosztály
főosztályvezető

HM miniszteri biztos

HM védelemgazdasági helyettes
államtitkár

HM közigazgatási
államtitkár

2. sz. melléklet a 17/2005. (HK 5.) HM utasításhoz

(null)

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
KÖZGAZDASÁGI ÉS VAGYONFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY

 

Nyt. szám:

A felterjesztett ingókat értékesítésre kijelölöm

Budapest, .......................................................................................................................-n

honvédelmi miniszter

Értékesítésre javasolt ingók jegyzéke

Jóváhagyásra felterjesztem

Jóváhagyást javasolom

Jóváhagyást javasolom

A jóváhagyást javasolom

Budapest,

Budapest,

Budapest,

Budapest,

........................................... -n

........................................... -n

........................................... -n

........................................... -n

Hm Közgazdasági és
Vagyonfelügyeleti Főosztály
főosztályvezető

HM miniszteri biztos

HM védelemgazdasági helyettes
államtitkár

HM közigazgatási
államtitkár

3. sz. melléklet a 17/2005. (HK 5.) HM utasításhoz

A kincstári vagyon értékesítési eljárását szabályozó főbb jogszabályok, normatív rendelkezések

1. a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló 2004. évi CXXXV. törvény [különösen a 10. § (1) bekezdés i) pont, és a 10. § (3) bekezdés]

3. a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény

4. a kincstári vagyon kezeléséről, értékesítéséről és az e vagyonnal kapcsolatos egyéb kötelezettségekről szóló 183/1996. (XII. 11.) Korm. rendelet

5. a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat-felhasználásának a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendelet

6. a kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó versenyeztetési szabályzat jóváhagyásáról szóló 1048/1997. (V. 13.) Korm. határozat

7. Közlemény A KINCSTÁRI VAGYON NYILVÁNTARTÁSI SZABÁLYZATA [Magyar Közlöny 1997/101. (XI. 19.)]

*

Az utasítást a 98/2005. (HK 21.) HM utasítás 74. §-a hatályon kívül helyezte 2005. október 18. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2005. január 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére