• Tartalom

19/2005. (BK 12.) BM utasítás

19/2005. (BK 12.) BM utasítás

a fegyverzeti és vegyivédelmi eszközellátás tervezéséről és a tartalékok képzéséről1

2005.07.09.
A belügyi szervek feladatrendszerében, valamint szervezetében végbement változások fegyverzeti és vegyivédelmi ellátás, tartalékképzés szabályozásának követése érdekében kiadom az alábbi utasítást.


I. Általános szabályok
1. Az utasítás hatálya kiterjed:
a) a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi szervekre (Rendőrség, Határőrség, Katasztrófavédelem szervezeteire) a Rendőrtiszti Főiskolára, valamint a BM Oktatási Főigazgatóság irányítása alá tartozó szervekre (a továbbiakban: igényjogosult szervezetek),
b) az a) pontban felsorolt szervezetek hivatásos, szerződéses, köztisztviselői és közalkalmazotti állományára (a továbbiakban: személyi állomány),
c) a lőfegyverekre, a lőszerekre, a gránátokra, a pirotechnikai, optikai, fegyverzeti és védő-kényszerítő eszközökre (a tűzoltói-, a köztisztviselői- és közalkalmazotti állomány kivételével),
d) a légzésvédelmi, a bőrvédelmi eszközökre, a sugárzásjelző és sugárzásmérő műszerekre, a vegyijelző és vegyi felderítő, a meteorológiai felszerelésekre, a mentesítő technikákra, illetve a mentesítő és fertőtlenítő anyagokra.

2. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány ellátása csak olyan felszerelések közül tervezhető, amelyek rendszeresítése és használatba vételének elrendelése megtörtént.


II. A fegyverzeti ellátás tervezése
3. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány részére az 1. számú mellékletben felsorolt eszközök tervezhetők személyi alapfelszerelések, személyhez, technikai eszközhöz rendelt felszerelések, alegység- és egységkészletek formájában.

4. A személyi és egységfelszerelések tervezésének szempontjait a 2. számú melléklet tartalmazza.

5. A szolgálati lőszer és gránát javadalmazására vonatkozóan a 3. számú melléklet iránymutatásai kötelezőek. A rendvédelmi szolgálatok sajátosságait figyelembe véve a végrehajtó szolgálat ellátásához szükséges mennyiségelvet – az 1 javadalmazáson belüli készlet lépcsőzéseket – az igényjogosult szervezetek vezetői határozhatják meg.


III. A vegyivédelmi ellátás tervezése
6. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány részére a 4. számú mellékletben felsorolt eszközök tervezhetők személyi felszerelések, alegység- és egységkészletek formájában.

7. A személyi, valamint alegység- és egységfelszerelések tervezését az 5. számú melléklet szempontjai szerint kell elvégezni.


IV. Közös szabályok
8. Az igényjogosult szervezetek vezetői az egyes állománykategóriák fegyverzeti alapfelszerelés fajtáinak meghatározása során a 2. számú melléklet I. pontjában, vegyivédelmi eszközök tekintetében az 5. számú melléklet 1. pontjában felsoroltaknál kevesebb tételt is előírhatnak, de az egyes tételekhez rendelt mennyiségtől nem lehet eltérni.

9. Az igényjogosult szervezetek vezetői az utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül határozzák meg a szervezetükre vonatkozó normát, majd a BM közgazdasági helyettes államtitkár előzetes egyetértését követően országos rendőrfőkapitányi, országos parancsnoki, katasztrófavédelmi főigazgatói, főiskolai főigazgatói, illetve oktatási főigazgatói intézkedéssel adják ki azt.

10. A BM Oktatási Főigazgatóság irányítása alá tartozó szervek igazgatói (vezetői) az oktatáshoz előírtak figyelembevételével alegységkészletet határozzanak meg a fegyverek, a fegyverzeti anyagok, a kényszerítő eszközök és a vegyivédelmi eszközök tekintetében. A Rendőrtiszti Főiskola hallgatói részére a tantervben meghatározott foglalkozásokhoz a fegyvert, fegyverzeti- és kényszerítő eszközt a foglalkozások idejére a főiskola biztosítja.

11. A különleges alegységek állományának személyi- és alegység felszerelését a speciális szükségleteknek megfelelően kell kialakítani. E szervezetek eltérhetnek a mellékletben meghatározottaktól a fegyverzeti- és vegyivédelmi eszközök tervezése során.

12. Az igényjogosult szervezetek – egység szintig – kötelesek technikai eszközigényüket eszközszükségleti táblázatba (a továbbiakban: ESZT) foglalni. Az ESZT tartalmát a szervezetek országos szintű szakmai szakterülete a munkavédelmi szakterülettel együttműködve, formáját a fegyverzeti-műszaki szakterülete határozza meg.
13. A 9. pont szerinti szerveknek az ESZT-jük szervezeti összesített táblázatát a konkrét helyi norma elkészültét követő 90. napig kell 2 példányban a BM Műszaki Fejlesztési Főosztály részére megküldeni. A BM Műszaki Fejlesztési Főosztály az ESZT egyik példányát láttamozás után visszaküldi, a másik példányt magánál tartja.

14. Az ESZT-k helyzetéről az igényjogosult szervek fegyverzeti-műszaki szakterülete évenként február 28-ig értékelő beszámolót terjeszt fel a BM Műszaki Fejlesztési Főosztályára. A BM Oktatási Főigazgatóság irányítása alá tartozó szervekre vonatkozóan a BM Oktatási Főigazgatóság összesíti és terjeszti fel az ESZT adatokat. A beszámolókat a BM Műszaki Fejlesztési Főosztály értékeli és összegző álláspontját minden év március 20-ig a BM közgazdasági helyettes államtitkár részére felterjeszti.


V. A tartalékképzés tervezése
15. A 4–5. és 6–7. pont alapján megállapított eszközszükségletek után a szerveknél tartalékot kell képezni. A szervi tartalék lépcsőzését az igényjogosult szervezetek vezetői határozzák meg olyan szabályzó elv alapján, hogy az lehetőleg a várható felhasználási helyen legyen tárolva. Ha a biztonságos tárolóhelyiség és/vagy a személyi feltétel nem biztosított, az egység raktárát kell igénybe venni erre a célra. Az általános tartalékképzési kötelezettség a Rendőrtiszti Főiskolára és a BM Oktatási Főigazgatóság irányítása alá tartozó szervekre nem vonatkozik. Fegyverek tekintetében nem kötelezettek tartalékképzésre a Katasztrófavédelem szervei és szervezetei. A tartalékolás mértékét a 6. számú melléklet tartalmazza.

16. A tartalékképzéssel kapcsolatos költségeket az igényjogosult szervezet viseli, tervezését az éves költségvetési tervben kell szerepeltetni.

17. A szavatossági időhöz kötött anyagok és eszközök tartalékainak frissítése az igényjogosult szervezet vezetőjének a feladata, a szükséges pénzügyi fedezetet a költségvetési tervben tervezni kell.


VI. Vegyes rendelkezések
18. Az utasítás mellékleteiben szereplő eszközök, anyagok, valamint felszerelések beszerzésére a BM szervekre vonatkozó mindenkor hatályos Beszerzési Szabályzatban előírtak alapján kerülhet sor.

19. A lejárt szavatosságú termékek megsemmisítését, annak költségét a készletező szervezet tervezi a használatból való kivonási szabályok szerint.
20. A polgári védelmi kötelezettség alapján megalakított polgári védelmi szervezetek számára a vegyivédelmi eszközöket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója tervezi a BM közgazdasági helyettes államtitkár egyetértésével.

21. A BM közgazdasági helyettes államtitkár az utasítás hatálybalépését követő 90 napon belül adjon ki az egyes fegyverzeti- és vegyivédelmi eszközök alkatrészeire, valamint javítóanyagaira vonatkozó fenntartási készletnormát.


VII. Értelmező rendelkezések
22. Jelen utasítás alkalmazásában
a) alegység: a rendőrkapitányságok, a határrendészeti kirendeltségek, a határvadász századok, a polgári védelmi kirendeltségek;
b) egység: a megyei rendőr-főkapitányságok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, az ORFK Köztársasági Őrezred, az ORFK Gazdasági Ellátó Igazgatóság, a határőr igazgatóságok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, a Rendőrtiszti Főiskola, a BM Oktatási Főigazgatóság irányítása alá tartozó szervek;
c) különleges alegység: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Különleges Szolgálatok Parancsnoksága Terrorelhárító Szolgálat, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Ellátó Igazgatóság Műveleti Főosztály Bevetési Osztály kijelölt állománya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Ellátó Igazgatóság Tanúvédelmi Szolgálat Személyvédelmi Osztály kijelölt állománya, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Különleges Szolgálatok Parancsnoksága Tűzszerész Szolgálat, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Repülőtéri Biztonsági Szolgálat „Sólyom” Bevetési Osztály, az ORFK Köztársasági Őrezred Személyvédelmi Főosztály, a megyei rendőrfőkapitányságok bevetési alosztályai, a Határőrség Bevetési Főosztály, a BM OKF Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjai, továbbá a BM OKF Ügyeleti és Nukleáris Veszélyhelyzet Kezelési Főosztály sugárvédelmi mérőkocsi kijelölt állománya.


VIII. Záró rendelkezések
23. A kiképzések, gyakorlatok eredményes végrehajtása érdekében engedélyezem a tűzoltóságok részére az 1. számú melléklet „Pirotechnikai eszközök” csoportjából a színes füstjelzők, valamint a füst- és ködképzők használatra történő terveztetését.

24. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a fegyverzeti és vegyivédelmi eszközellátás tervezésének, tartalékképzésének szabályozásáról szóló 13/1998. (BK 10.) BM utasítás.

Dr. Lampert Mónika s. k.,
belügyminiszter

1. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Jegyzék a fegyverzeti eszközigény tervezése során figyelembe vehető cikkekről
a) Egyéni maroklőfegyverek
öntöltő pisztoly

Egyéni sorozatlövő lőfegyverek
automata pisztoly
géppisztoly
gépkarabély

b) Kollektív sorozatlövő lőfegyverek
géppuska

c) Puskák
mesterlövő puska
romboló puska
sörétes puska

d) Páncélelhárító eszköz
kézi páncélelhárító gránátvető

e) Hidegfegyverek
tőr tokkal
szurony tokkal
kard hüvellyel
taktikai és speciális kések

f) Lőszerek
az a), b), c) és d) pontok szerinti lőfegyverek lőszerei

g) Gránátok
védő- és támadó kézigránát
lőtéri gyakorló gránát (páncéltörő eszközökhöz)
kumulatív- és repeszgránát (páncéltörő eszközhöz)

h) Pirotechnikai eszközök
színes jelzőrakéta
hangjelző
hang- és fénygránát
színes füstjelző
füst- és ködképző

i) Robbanóanyagok
plasztikus robbanóanyag
préstestek
gyújtózsinórok
gyutacsok

j) Optikai eszközök
nappali és éjszakai látcső
nappali és éjszakai célzókészülék, céltávcső
szögtávcső
tájoló
távolságmérő
hőkamera

k) Fegyverzeti eszközök
színes jelzőrakéta indító szerkezet
könnygázgránát kilövő vetőtoldattal
könnygáz- és ködgránát sorozatvető
lézeres célmegjelölő
védő kézigránát vetőszerkezet

l) Védő- és kényszerítő eszközök
rendőrbot különféle változatai
bilincs különféle változatai
könnyfakasztó palack természetes és mesterséges hatóanyaggal
elektromos sokkoló
univerzális könnygázgránát
speciális töltésű gránát
repesz- és/vagy lövedékálló, szúrásálló mellény
repesz- és/vagy lövedékálló sisak
ütés- és/vagy lövedékálló védőpajzs
ütésálló sisak
testvédő

2. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Iránymutatás a személyi- és (al)egységfelszerelések kialakításához

I. Személyi alapfelszerelések

1 db maroklőfegyver
1 db egyéni sorozatlövő lőfegyver
1 db kézi bilincs
1 db rendőrbot
1 db könnyfakasztó palack
1 db nappali (binokuláris) látcső
1 db tájoló

II. Személyhez (beosztáshoz) rendelt felszerelések

mesterlövő puska
géppuska romboló puska
kézi páncélelhárító gránátvető
kézi könnygázgránát kilövő
repesz- és/vagy lövedékálló, szúrásálló mellény
repesz- és/vagy lövedékálló sisak
ütés- és/vagy lövedékálló védőpajzs
ütésálló sisak
hosszabbított rendőrbot
tőr tokkal
szurony tokkal
kard hüvellyel
taktikai és speciális kések
elektromos sokkoló

III.1. Alegységkészlet
védő- és támadó kézigránát*
gépkarabély
géppuska
kézi páncélelhárító gránátvető
éjszakai látcső
hőkamera
szögtávcső
tájoló
színes jelzőrakéta indító szerkezet
univerzális könnygázgránát
speciális töltésű gránát
színes jelzőrakéta
hangjelző
színes füstjelző
füst- és ködképző
védő kézigránát vetőszerkezet
elektromos sokkoló

III.2. Technikai eszközökhöz rendelt felszerelések
sörétes puska
nappali és éjszakai célzókészülék, céltávcső
lézeres célmegjelölő
távolságmérő
univerzális könnygázgránát

III.3. Egységkészletek
géppuska
védő- és támadó kézigránát
kézi páncélelhárító gránátvető

3. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Lőszer és gránátjavadalmazások (1 javadalmazás)

1. Pisztoly

A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.

2. Géppisztoly

A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.

3. Gépkarabély

A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.

4. Géppuska

A teljességhez tartozó hevedertárak, rakaszok összmennyisége teljesen töltve.

5. Kézigránát

A fegyverviselésre jogosult határőr személyi állomány 1 db/fő védő kézigránát, a határvadász századok és a határrendészeti kirendeltségei állománya + 1 db/fő támadó kézigránát.

6. Kézi páncélelhárító gránátvető

A gránát hordtáska kapacitásának megfelelő mennyiség.

7. Puska

A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve. Ismétlő rendszerű lőfegyverek esetén minimum 15 db töltény.

7.1. Sörétes puska

Tárazható mennyiség háromszorosa, minimum 15 db töltény.

4. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Jegyzék a vegyivédelmi eszközigény tervezése során figyelembe vehető cikkekről
a) Egyéni légzésvédelmi eszközök
gázálarcok harci- és ipari gázok elleni szűrővel, valamint szénmonoxid szűrővel
oxigénlégző készülékek
sűrítettlevegős légzőkészülékek
b) Egyéni bőrvédelmi eszközök
szűrő típusú védőruhák
kiegészítő védőlepel szűrő típusú védőruhákhoz
könnyű szigetelő típusú védőruhák
nehéz szigetelő típusú védőruhák
védőkesztyűk

c) Sugárzásjelző- és mérőműszerek
sugárzásjelzők
(egyéni) sugáradagmérők
egységes sugárzásmérők
sugárszintmérők
sugárszennyezettség-mérők

d) Vegyijelző- és felderítő, valamint meteorológiai eszközök
egyszerű (személyi) vegyijelző eszköz
automatikus és manuális rendszerű vegyijelzők
vegyi felderítő eszközök
mintavételi eszközök
meteorológiai felszerelések
vegyi- és sugárfelderítő járművek

e) Mentesítés és fertőtlenítés eszközei
kézi személy- és technikamentesítők
gépjárműalvázra szerelt személy-, technika-, ruházat- és terepmentesítők

5. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Iránymutatás a személyi, alegység és egységfelszerelések kialakításához

1. Személyi felszerelések

1 db gázálarckészlet (szűrővel, szűrőkkel)

1 db légzőkészülék

1 öltözet védőruha kesztyűvel, védőlábbelivel

1 db egyéni sugárzásjelző

1 db önleolvasós (egyéni) sugáradagmérő

1 db egyszerű (személyi) vegyijelző eszköz

1 db személyi vegyimentesítő csomag

1 db fegyver vegyimentesítő csomag

2. Alegység felszerelések

sugárzásjelzők

sugáradagmérők

sugárzásmérők

sugárszintmérők

sugárszennyezettség-mérők

vegyijelző eszközök

vegyifelderítő eszközök

mintavételi eszközök

meteorológiai felszerelések

egyéni vegyimentesítő készlet

kézi személy- és technikamentesítők

3. Egységfelszerelések

vegyi- és sugárfelderítő járművek

gépjárműalvázra szerelt személy-, technikai-, ruházat- és terepmentesítők

6. számú melléklet a 19/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

Tartalékképzés
Szervi tartalék:
Az eszközszükségleti táblázat mennyiségének minimum 5%-a, maximum 10%-a, eszközfajtánként legalább 1 db.

Lőszerek és gránátok.
– lőszerek: az 1 javadalmazással megegyező mennyiség (lőfegyvertípusonként);
– gránátok (a védő- és támadó kézigránát kivételével): az 1 javadalmazásának megfelelő mennyiség (típusonként).
1

Az utasítást a 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

*

A fegyverviselésre jogosult határőr személyi állomány 1 db/fő védő kézigránát, a határvadász századok és a határrendészeti kirendeltségei állománya + 1 db/fő támadó kézigránát mennyiségét a regionális raktárban kell tárolni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére