• Tartalom

20/2005. (BK 12.) BM utasítás

20/2005. (BK. 12) BM utasítás

a személyes és a közérdekű adatok belügyi igazgatási területen való kezelésének és védelmének egyes szabályairól szóló 33/1999. (BK 22.) BM utasítás módosításáról*

2005.07.09.
A személyes adatok védelmének és a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítását elősegítő feladatok meghatározása és végrehajtása érdekében kiadom az alábbi
utasítást:
1. A személyes és a közérdekű adatok belügyi igazgatási területen való kezelésének és védelmének egyes szabályairól szóló 33/1999. (BK 22.) BM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. pontjának a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
a) adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül a személyes adatokon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang-vagy képfelvétel készítése, valamint a személyazonosításra alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is;”
2. Az Ut. 3. pontjának c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
c) adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely a személyes adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (ideértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;”
3. Az Ut. 3. pontjának d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
d) adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelő megbízásából – ideértve a jogszabály rendelkezése alapján történő megbízást is – személyes adatok feldolgozását végzi;”
4. Az Ut. 3. pontjának h) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
h) adat zárolása: az adatok továbbításának, megismerésének, nyilvánosságra hozatalának, átalakításának, megváltoztatásának, megsemmisítésének, törlésének, összekapcsolásának vagy összehangolásának és felhasználásának véglegesen vagy meghatározott időre történő lehetetlenné tétele;”
5. Az Ut. 3. pontjának l) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
l) harmadik személy: olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval;”
6. Az Ut. 3. pontja a következő r) alponttal egészül ki:
[Ezen utasítás alkalmazásában:]
r) személyesadat-nyilvántartó rendszer (nyilvántartó rendszer): személyes adatok bármely strukturált, funkcionálisan vagy földrajzilag centralizált, decentralizált vagy szétszórt állománya, amely meghatározott ismérvek alapján hozzáférhető.”
7. Az Ut. 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. Az adatkezelő személyes adatokat a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 3. §-ának (1), (2), (5) és (6) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján kezelhet.”
8. Az Ut. 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„18. Az adatkezelő a kérelmet az adatkezelésre vonatkozó jogszabály, és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezései alapján bírálja el.”
9. Az Ut. 45. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„45. Az adatok törlésének módját, illetve az eljárás részletes szabályait – az adatkezelésre vonatkozó jogszabályban, ennek hiányában az Avtv. 14–16. §-át és a Ket. rendelkezéseit figyelembe véve – az adatbiztonsági szabályzatban kell meghatározni.”
10. Az Ut. 46. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„46. Személyes adatok akkor továbbíthatók harmadik szervnek vagy személynek, ha azt törvény megengedi, vagy ha ahhoz az érintett írásban hozzájárult (szóbeli nyilatkozatát a hatóság írásba foglalta), és ha az adatkezelés feltételei (Avtv. 5–10. §) az adatot átvevő szervnél vagy személynél minden egyes adatra nézve teljesülnek.”
11. Az Ut. 60. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„60. Az érintett Avtv. 11. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján benyújtott kérelmére az adatkezelő az érintett, hibásan kezelt személyes adatát helyesbíti. Ha az adat helyesbítése nem lehetséges, vagy az adatkezelő az adatot törvényes felhatalmazás, illetve az érintett hozzájárulása nélkül kezeli, akkor az adatot a 43. pont szerint törölni, illetve véglegesen zárolni kell.”
12. Az Ut. 62. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„62. Az érintett adatainak helyesbítésére, illetve törlésére irányuló eljárásra az Avtv. és a Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni.”
13. Az Ut. 63. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„63. A kijavításról és a törlésről az érintettet és az Avtv. 15. § szerinti szerveket az ott meghatározottak szerint, az Avtv. 16. §-ára is figyelemmel kell értesíteni.”
14. Az Ut. 64. pontjának b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az érintett Avtv. 12. §-a szerinti tájékoztatásra irányuló kérelmét határozattal kell megtagadni, ha]
b) teljesítését az állam külső vagy belső biztonsága, így a honvédelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés vagy a bűnüldözés érdekében, továbbá állami vagy önkormányzati gazdasági vagy pénzügyi érdekből, illetve az Európai Unió jelentős gazdasági vagy pénzügyi érdekéből, valamint a foglalkozások gyakorlásával összefüggő fegyelmi vagy etikai vétségek, a munkajogi és munkavédelmi kötelezettségszegések megelőzése és feltárása céljából – beleértve minden esetben az ellenőrzést és a felügyeletet is – , továbbá az érintett vagy mások jogainak érdekében törvény korlátozza.”
15. Az Ut. 85. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„85. A Belügyminisztérium adatvédelmi felelősének feladat- és hatáskörét a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról szóló 29/2002. (BK 21.) BM utasítás, illetve a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról szóló 32/2004. (BK 21.) BM utasítás határozza meg.”
16. Az Ut. 87. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„87. Az Avtv. 31/A. § szerinti belső adatvédelmi felelőst köteles kijelölni a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Határőrség Országos Parancsnoksága, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a BM Humánpolitikai Főcsoportfőnökség, a Tanúvédelmi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.”
17. Az Ut. 1. mellékletének helyébe jelen utasítás 1. melléklete lép.
18. Az Ut. 2. melléklete helyébe jelen utasítás 2. melléklete lép.
19. Ez az utasítás a 20. pontban meghatározott kivétellel a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.
20. Az utasítás 8., 9., és 12. pontja 2005. november 1-jén lép hatályba.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter

1. melléklet a 20/2005. (BK 12.) BM utasításhoz

A belügyi adatkezelők és adatfeldolgozók
A személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos adatkezelések
[A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv. (a továbbiakban: Nytv.)]
Személyiadat- és lakcímnyilvántartás [Nytv. 6. § (1) bekezdés]
Szint: központi
Adatkezelő: a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: BM Központi Hivatal)
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Személyazonosító igazolvány nyilvántartás [Nytv. 9. § (2) h) pont]
Szint: központi, helyi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Az országgyűlési, az EU parlamenti és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a kisebbségi önkormányzati képviselők választásával, valamint az országos és helyi népszavazással, az országos és helyi népi kezdeményezéssel kapcsolatos adatkezelések
[A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.)]
A választójoggal nem rendelkező nagykorú állampolgárok nyilvántartása (Ve. 17. §)
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Az Európai Unió más tagállamai névjegyzékébe vett állampolgárainak nyilvántartása (Ve. 99/E. §)
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A magyar állampolgárok külföldre utazásával és útlevélellátásával kapcsolatos adatkezelések
(A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. tv. 24–32. §)
Szint: központi
Adatkezelő és adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A 27. § (2) bekezdésben adatkezelő még a határőrség is.
A közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos adatkezelések
[A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. (a továbbiakban: Ktv.)]
Közszolgálati alapnyilvántartás (Ktv. 61. §)
Szint: helyi
Adatkezelő és adatfeldolgozó a Ktv. hatálya alá tartozó belügyi szerv.
Központi közszolgálati nyilvántartás (Ktv. 62. § KÖZIGTAD)
Szint: központi
Adatkezelő: Belügyminisztérium
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
(Az adatgyűjtési feladatokat a közigazgatási hivatalok, valamint a központi államigazgatási szervek tekintetében a Belügyminisztérium.)
Kiemelt Főtisztviselői Kar nyilvántartása [Ktv. 63. § (4) FŐTISZTAD]
Szint: központi
Adatkezelő: Belügyminisztérium
Adatfeldolgozó: Belügyminisztérium
A köztisztviselői tartalékállomány információs rendszere (Ktv. 20/A. § TARTINFO)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: központi szinten a Belügyminisztérium,
helyi szinteken a Ktv. hatálya alá tartozó belügyi szervek.
Adatfeldolgozó: helyi szinten a Ktv. hatálya alá tartozó belügyi szerv,
területi szinten a közigazgatási hivatalok, valamint a központi államigazgatási szervek tekintetében a Belügyminisztérium,
központi szinten a Belügyminisztérium a BM Központi Hivatal közreműködésével
A Magyar igazolvánnyal és a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal kapcsolatos adatkezelések
[A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 21. § (7)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Menekültüggyel kapcsolatos adatkezelések
Menekültek, menedékesek és kérelmezők nyilvántartása [Met. 50. § (1) bekezdés, 51. § (1)–(3) bekezdés]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; a Met. 51. §-a (1) bekezdésének h) pontjában foglalt ujjnyomat adat tekintetében adatfeldolgozó a Belügyminisztérium Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézete
Menekülteket befogadó állomások adatkezelése (Met. 52. §)
Szint: területi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A külföldiek beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos adatkezelések
[A külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény (a továbbiakban: Idtv.)]
Központi idegenrendészeti nyilvántartás [Idtv. 75. § (1)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A külföldiek általános személyi nyilvántartása [Idtv. 75. § (1)–(2)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Az ujjnyomat nyilvántartás [Idtv. 75. § (1)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: Belügyminisztérium Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézete
A központi idegenrendészeti nyilvántartás résznyilvántartásai
A kiutasított valamint a beutazási és tartózkodási tilalom alatt álló külföldiek nyilvántartása (Idtv. 78. §)
Szint: központi, területi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A vízumkérelmek és a kiadott vízumok alapján a külföldiek nyilvántartása (Idtv. 79. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, helyi szinten a Határőrség
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A hatósági hozzájárulás beszerzésére kötelezett meghívó természetes személy, illetve jogi személy, továbbá a meghívott külföldi nyilvántartása (Idtv. 80. §)
Szint: központi, területi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel, illetőleg ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással rendelkező külföldiek nyilvántartása (Idtv. 81. §)
Szint: központi, területi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldiek nyilvántartása (Idtv. 82. §)
Szint: központi, területi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A Magyar Köztársaságban őrizetbe vett, előzetesen letartóztatott vagy személyi szabadságában bármely más módon korlátozott, továbbá a rendkívüli eseményekben (haláleset, súlyos sérüléssel járó baleset stb.) érintett külföldiek nyilvántartása (Idtv. 83. §)
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Az úti okmány elvesztését bejelentő külföldiek nyilvántartása (Idtv. 84. §)
Szint: központi
Adatkezelő: BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A katasztrófa elhárítással kapcsolatos adatkezelések
[A polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Pvt.) 11. § és 33–37. §, valamint a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Kat.) 21. §]
Szint: területi, helyi
Adatkezelő: a Pvt. 11. §-a és a 33–37. §-a, valamint a Kat. 21. §-a szerint a megyei közgyűlés elnöke, a főpolgármester, az illetékes polgármester
Adatfeldolgozó: a Pvt. 36. §-a szerint illetékes hivatásos polgári védelmi szerv
Bűnüldözési adatkezelési rendszerek
A rendőrség bűnügyi, rendészeti, államigazgatási tevékenységével kapcsolatos adatkezelések
[A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) alapján]
Felderítetlenül maradt, egyes kiemelt helyszínes bűncselekmények nyilvántartása [Rtv. 84. § b)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Helyszíni nyomok, anyagmaradványok, eszközök és szagminták nyilvántartása [Rtv. 84. § c)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Szándékos bűncselekmény alapos gyanúja miatt kihallgatott személyek nyilvántartása [Rtv. 84. § c)]
Szint: központi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Gyanúsítottak és kriminalisztikai jellemzőik nyilvántartása [Rtv. 84. § c), d), j)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség, BM Központi Hivatala
A rendőrségen fogvatartottak, lakhelyelhagyási tilalom alá helyezettek, biztosítékot letétbe helyezők nyilvántartása [Rtv. 84. § e)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Titkos információgyűjtéssel érintett személyek nyilvántartása [Rtv. 84. § i)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség, BM Központi Hivatal
Titkos információgyűjtésben együttműködők nyilvántartása [Rtv. 84. § i)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség, BM Központi Hivatal
Nemzetközi bűnüldözési intézkedéssel érintett személyek nyilvántartása [Rtv. 84. § k)]
Szint: központi, területi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Szervezett bűnözésre utaló cselekmények és abban érintett személyek nyilvántartása [Rtv. 84. § l)]
Szint: központi, területi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Igazoltatással, körözési ellenőrzéssel érintett személyek nyilvántartása [Rtv. 84. § p)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
A személy és tárgykörözéssel kapcsolatos adatkezelések
Körözési információs rendszer
[a személy- és tárgykörözésről szóló 2001. évi XVIII. törvény 15. §]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség, BM Központi Hivatal
Államigazgatási, rendészeti és szabálysértési adatkezelési rendszerek
Lőfegyver nyilvántartás [Rtv. 90. § (1) a)]
Szint: központi, területi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Közbiztonságra veszélyes anyagok és eszközök engedélyezésének és az engedéllyel rendelkezők nyilvántartása [Rtv. 90. § (1) b)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Pártfogó felügyelet alatt állók, bíróság által kitiltottak, foglalkoztatástól, járművezetéstől eltiltottak nyilvántartása [Rtv. 90. § (1) e)]
Szint: területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények bejelentési adatainak, ill. a gyülekezési jog hatálya alá nem tartozó rendezvények rendezőinek nyilvántartása [Rtv. 90. § (1) h)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
Rendőrség által szabálysértési felelősségre vont, illetve helyszíni bírsággal sújtott elkövetők, valamint közlekedési büntető ponttal sújtott személyek és ügyük adatainak nyilvántartása [Rtv. 90. § (1) i), a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 27. § (1)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: rendőrség,
Adatfeldolgozó: rendőrség
A személy- és vagyonvédelemmel, valamint magánnyomozással foglalkozók engedélyeinek és igazolványainak nyilvántartása
(A vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998. évi IV. tv. 7. §)
Szint: helyi
Adatkezelő: rendőrség
Adatfeldolgozó: rendőrség
A közterület-felügyelőkkel kapcsolatos adatkezelések
[A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 13. § (1)]
Szint: központi
Adatkezelő: Belügyminisztérium
Adatfeldolgozó: BM Humánpolitikai Főcsoportfőnökség
Közúti közlekedési nyilvántartás adatkezelései
[A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Kknytv.)]
Engedély-nyilvántartás [Kknytv. 7. § a)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; körzetközponti jegyző
Közúti közlekedési előéleti pontrendszer nyilvántartás
[A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény 5. §-a és a Kknytv. 8. § h) pontja alapján az Engedély-nyilvántartás részeként]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Járműnyilvántartás [Kknytv. 7. § b)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; körzetközponti jegyző
Származás-ellenőrzési nyilvántartás [Kknytv. 7. § c)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; körzetközponti jegyző
Okmánytár [Kknytv. 7. § d)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Parkolási igazolvány nyilvántartás [Kknytv. 7. § e)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; körzetközponti jegyző
Előzetes eredetiségvizsgálati nyilvántartás [Kknytv. 7. § f)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal; körzetközponti jegyző
Integrált gépjármű felelősségbiztosítással kapcsolatos adatkezelések
(A biztosítókról és a biztosítási tevékenységekről szóló 2003. évi LX. törvény 109. §)
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
A bűnügyi nyilvántartás adatkezelései
[A bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló 1999. évi LXXXV. törvény alapján (a továbbiakban: Bnytv.)]
Bűntettesek nyilvántartása [Bnytv. 2. § a)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartása [Bnytv. 2. § b)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Büntetőeljárás alatt állók nyilvántartása [Bnytv. 2. § c)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Központi Hivatal
Daktiloszkópiai és fénykép nyilvántartás [Bnytv. 2. § d)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet
DNS-profilok nyilvántartása. [Bnytv. 2. § e)]
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: BM Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet
A tanúvédelemmel összefüggő adatkezelések – Központi Adattár
(A büntetőeljárásban részt vevők, az igazságszolgáltatást segítők Védelmi Programjáról szóló 2001. évi LXXXV. törvény 37. §)
Szint: központi
Adatkezelő: Tanúvédelmi Szolgálat
Adatfeldolgozó: Tanúvédelmi Szolgálat és a BM Központi Hivatal
A határőrség bűnüldözési, bűnmegelőzési, rendészeti, honvédelmi, államigazgatási tevékenységével kapcsolatos adatkezelések
[A határőrizetről és határőrségről szóló 1997. évi XXXII. törvény (a továbbiakban: Hőr. tv.) és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) szerint]
Határátkelőhelyeken működtetett térfigyelő kamerák, mobil, illetve stabil hőkép-felderítő rendszerek által rögzített, valamint biztonsági célból objektumőrzésre telepített kamerák által rögzített adatok nyilvántartása [Hőr. tv. 40. § (3) és 54. §, Rtv. 42. §]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Személy, gépjármű és úti okmány határfigyelőztetések (Hőr. tv. 65. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Beutazási és tartózkodási tilalom alatt álló külföldiek nyilvántartása (Hőr. tv. 65. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség, BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Adatfeldolgozó: határőrség, BM Központi Hivatal
A határőrség hatáskörébe utalt jogellenes cselekményt elkövetők adatai (Hőr. tv. 68. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Határátlépő személyek nyilvántartása (Hőr. tv. 69. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Szabálysértést elkövetők nyilvántartása (Hőr. tv. 71. §)
Szint: központi, területi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Hadkötelesek nyilvántartásának adatai (Hőr. tv. 72. §)
Szint: központi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Szakhatósági és engedélyezési nyilvántartás (Hőr. tv. 73. §)
Szint: területi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Nem határátlépési céllal érkező személyek nyilvántartása (Hőr. tv. 76. §)
Szint: helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Felderítetlenül maradt bűncselekmények nyilvántartása [Hőr. tv. 77. § a)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Szándékos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt kihallgatott személyek nyilvántartása [Hőr. tv. 77. § b)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Szándékos bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyek cselekményeinek nyilvántartása [Hőr. tv. 77. § c)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Titkos információgyűjtéssel érintett személyek nyilvántartása [Hőr. tv. 77. § d)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Súlyos bűncselekmények adatai [Hőr. tv. 77. § e)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Nemzetközi bűnüldözési intézkedések foganatosítása alá vetett személyek [Hőr.tv.77. § f)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Az államhatár ellen irányuló szervezett bűnözésre utaló cselekményekben vagy tényállásokban érintett személyek adatai [Hőr. tv. 77. § g)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Nyomozati iratokban szereplő személyek adatai [Hőr. tv. 77. § h)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Titkos információgyűjtés adatai [Hőr. tv. 77. § i)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Titkos információgyűjtésben együttműködők nyilvántartása [Hőr. tv. 77. § j)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Igazoltatási és körözési ellenőrzési nyilvántartás [Hőr. tv. 77. § k)]
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Előállított személyek nyilvántartása (Hőr. tv. 54. § és az Rtv. 33. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Határrendészeti Tevékenységet Támogató Rendszer (Hszt. 67. §, 202. §)
Szint: központi, területi, helyi
Adatkezelő: határőrség
Adatfeldolgozó: határőrség
Az egyéni vállalkozással kapcsolatos adatkezelések
[Az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. törvény 4/A. § (5) bekezdés alapján]
Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozók nyilvántartása
Szint: központi
Adatkezelő: BM Központi Hivatal
Adatfeldolgozó: körzetközponti jegyző
a 20/2005. (BK 12) BM utasításhoz
A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és szervezetek
– Belügyminisztérium
– Országos Rendőr-főkapitányság és szervei
– Határőrség Országos Parancsnoksága és szervei
– BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és szervei
– BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal
– BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
– BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata
– BM Távközlési Szolgálat
– BM Duna Palota és Kiadó
– Belügyi Szemle Szerkesztősége
– BM Központi Kórház és Intézményei
– BM Központi Gazdasági Főigazgatóság
– BM Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet
– BM Oktatási Főigazgatóság és szervei
– Rendőrtiszti Főiskola
*

Az utasítást utóbb a 10/2008. (IK 2.) IRM – ÖTM együttes utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2008. február 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére