• Tartalom

20/2005. (HK 6.) HM utasítás

20/2005. (HK 6.) HM utasítás

a Tárca Védelmi Tervező Rendszer bevezetéséről, működéséről és a rendszer fejlesztéséről*

2005.02.15.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Tárca Védelmi Tervező Rendszer (a továbbiakban: TVTR) bevezetésére, működésére és a rendszer fejlesztésére a következő

utasítást

adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

A TVTR rendeltetése

2. § A TVTR rendeltetése, olyan védelmi tervezési eljárásrend biztosítása, amelynek alkalmazásával lehetővé válik a biztonsági-, védelempolitikai alapdokumentumokban támasztott követelmények, a nemzeti és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, működőképes, alkalmazható magyar haderő fejlesztésének és fenntartásának megtervezése.

A TVTR felépítése

3. § A TVTR alrendszerei

a) Stratégiai Tervező Alrendszer (STAR),

b) Képesség és Feladattervező Alrendszer (KFTAR),

c) Erőforrás és Költség Tervező Alrendszer (EKTAR),

d) Költségvetés Tervező Alrendszer (KTAR).

Az alrendszerek feladatai

4. § (1) A TVTR védelmi tervezési eljárásrendjét a melléklet tartalmazza*.

(2) A tervező szervek – beleértve a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteket – feladataikat a védelmi tervezési eljárásrendben leírtak és a HM 2006–2015. közötti időszak 10 éves tervének, a HM szervek és alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi terveinek kidolgozásáról, valamint a Tárca Védelmi Tervező Rendszer fejlesztéséről szóló 12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedés szerint végzik.

(3) Az alrendszerek működtetéséért felelős vezetők szakterületükre vonatkozóan szabályozzák az alrendszer belső működésével kapcsolatos eljárásokat, feladatokat és hatásköröket.

(4) A védelmi tervezési eljárásrendre vonatkozó módosításokat – az alrendszerek működtetéséért felelős vezetők javaslatai alapján – a HM VTKI kezdeményezi.

Hatásköri és felelősségi szabályok

5. § (1) A TVTR működését a közigazgatási államtitkár irányítja.

(2) A HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) a honvédelmi miniszter döntés-előkészítő szervezete. A HM VTB-t a közigazgatási államtitkár vezeti.

(3) A HM VTB tagjai: HM kabinetfőnök (helyettes államtitkár), HM védelemgazdasági helyettes államtitkár, HM védelempolitikai helyettes államtitkár, HM humánpolitikai helyettes államtitkár, HM jogi helyettes államtitkár, HM HVK törzsigazgató, HM védelmi tervezési koordinációs irodavezető, HM tervezési és koordinációs főosztályvezető, HM védelempolitikai főosztályvezető, HM HVK haderő-tervezési csoportfőnök, HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató, HM Gazdasági Tervező Hivatal főigazgató, MH haderőnemi parancsnokok.

(4) A HM VTB titkára a HM VTKI irodavezető.

(5) A HM VTB ügyrendjét a HM VTKI irodavezető dolgozza ki és a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

6. § (1) A TVTR rendszerszintű koordinációjáért a HM VTKI irodavezető felelős.

(2) A rendszerszintű koordináció feladatai

a) a TVTR fejlesztés koordinálása;

b) a TVTR rendszerszintű működésének koordinálása, az ehhez szükséges tervek, javaslatok, és felsőszintű vezetői döntések előkészítése;

c) a rendszerszintű koordinációs működtetésből adódó változások, módosítások – alrendszerekkel történő egyeztetés utáni – kezdeményezése;

d) a tervező szervek oktatásának, felkészítésének és operatív segítésének koordinálása;

e) a HM VTB üléseinek előkészítése.

7. § Az alrendszerek irányításáért és működtetéséért felelős vezetők

(1) A STAR-t a HM védelempolitikai helyettes államtitkár irányítja, működtetéséért a HM védelempolitikai főosztályvezető felelős.

(2) A KFTAR-t a HM HVK törzsigazgató irányítja, működtetéséért a HM HVK haderőtervezési csoportfőnök felelős.

(3) A EKTAR-t – a humán erőforrás gazdálkodás kérdéseiben a HM humánpolitikai helyettes államtitkárral együttműködve – a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár irányítja, működtetéséért a HM Gazdasági Tervező Hivatal főigazgató felelős.

(4) A KTAR-t a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár irányítja, működtetéséért a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató felelős.

8. § (1) A védelmi tervezésben résztvevő szervezetek vezetői biztosítják, hogy az alrendszerek számára szükséges információk, a megszabott formában és határidőre rendelkezésre álljanak.

(2) A szervezetek vezetői állományukból jelöljenek ki az erőforrások és költségvetési igények tervezésért felelős személy(eke)t.

A TVTR fejlesztése

9. § (1) A TVTR fejlesztésének rendszerszintű koordinációs feladatait a HM VTKI végzi. A rendszer fejlesztése területén fő feladat az alrendszerek és a részrendszerek tervezési eljárásainak, és a részletes technikai szabályainak kidolgozása.

(2) Az alrendszer szintű fejlesztési feladat az alrendszerekben folyó tervezési feladatok lebontása, ütemezése és felelősökhöz kötése, a tervezési utaltsági rend kialakítása, valamint az alrendszerek tervezési okmányainak és a kapcsolódó kitöltési utasításoknak az elkészítése.

(3) Az alrendszerek működtetői a rendszer továbbfejlesztésére vonatkozó javaslataikat évente november 15-ig a HM VTKI részére megküldik.

(4) A HM VTKI az alrendszerekkel egyeztetve készíti el a védelmi tervezési eljárásrendre vonatkozó módosítás(oka)t, és azokat a honvédelmi miniszterhez jóváhagyásra előterjeszti.

(5) A HM VTKI az alrendszerek és az illetékes szervezetek bevonásával 2006. január 31-ig összeállítja a Védelmi Tervezési Kézikönyv tervezetét. A Védelmi Tervezési Kézikönyv tartalmazza a tervezési eljárás folyamatrendjét, a tervezés módszerét, az egyes tervezési feladatokat és az ahhoz kapcsolódó felelősöket, határidőket, a tervezési okmánymintákat és az azokhoz kapcsolódó kitöltési utasításokat.

Záró rendelkezés

10. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*. A hatálybalépéssel egyidejűleg a Tárca Védelmi Tervező Rendszer rendszerkísérletének végrehajtásáról és a rendszer továbbfejlesztéséről szóló 51/2004. (HK 18.) HM utasítás, valamint a Tárca Védelmi Tervező Rendszer kidolgozásáról szóló 9/2003. (HK 5.) HM KÁT–HM HVKF együttes intézkedés a hatályát veszti.

(2) A HM 2006–2015. közötti időszak 10 éves tervének, a HM szervek és alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi terveinek kidolgozására, valamint a TVTR fejlesztésére a közigazgatási államtitkár intézkedik.

(3) A védelmi tervezés alapvető és szakterületi irányelveit a HM 2004. évben végrehajtandó – 2005–2014. közötti időszakra vonatkozó – védelmi tervezési feladatainak végrehajtásáról szóló, módosított 7001/2004. számú HM irányelv tartalmazza.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet a 20/2005. (HK 6.) HM utasításhoz*

1/1. sz. melléklet a 20/2005. (HK 6.) HM utasításhoz

1/2. sz. melléklet a 20/2005. (HK 6.) HM utasításhoz

*

Az utasítást a 46/2005. (HK 10.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2005. április 27. napjával.

*.

A mellékletet az érintettek külön kapják meg.

*.

Az utasítás aláírásának napja: 2005. február 15.

*

Technikai okok miatt a mellékleteket később közöljük.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére