• Tartalom

22/2005. (HK 6.) HM utasítás

22/2005. (HK 6.) HM utasítás

a költségvetési előirányzatok felhasználásának tervezéséről és az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás rendjéről*

2005.02.15.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. tv. 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 382/2004. (XII. 29.) Korm. rendelettel módosított, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 138/B. és 138/C. §-ában foglaltakra, valamint a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004 (VII. 27.) Korm. rendeletben előírtakra – a következők szerint intézkedem.

Az intézkedés hatálya, általános szabályok, értelmező rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed az éves intézményi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló hatályos1. HM utasítás (a továbbiakban: HM ut.) hatálya alá tartozó, elemi költségvetési tervjavaslat összeállítására kötelezett költségvetési szervekre és szervezeti elemekre, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok tervezéséért felelős gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek).

2. § A honvédelmi szervezeteknek az Ámr. 138/B §-ában előírtak értelmében éves előirányzat-felhasználási tervet kell készíteniük. Az előirányzat felhasználási terv összeállítása kiterjed az elemi költségvetésekben jóváhagyott valamennyi eredeti, illetőleg módosított kiadási és bevételi előirányzatra, beleértve a támogatási- és a Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló hatályos2. törvényben (a továbbiakban: Költségvetési tv.) meghatározott, saját hatáskörben felhasználható bevételi-, valamint az előző évi előirányzat-maradványként felhasználásra tervezett előirányzatokat is.

3. § Az előirányzat-felhasználási tervet úgy kell elkészíteni, hogy az – az Ámr. 134/A. §-ában foglaltak figyelembevételével – megbízható alapja legyen a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlásának és a likviditás biztosításának, fedezetet nyújtson a rendszeres kiadásokra és a folyamatos működés biztosítására.

4. § Az előirányzat-felhasználási terv összeállítása során figyelemmel kell lenni az Ámr. 162. §-ában foglalt kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségre. Biztosítani kell az előirányzat-felhasználási terv és a kötelezettségvállalások bejelentése, valamint teljesítése közötti összhangot.

Eljárási szabályok

5. § (1) Az előirányzat felhasználási tervet az 1. számú melléklet szerint évente kell összeállítani és negyedévenként módosítani, a tárgynegyedévet megelőző időszak tényleges teljesítésének figyelembevételével, a következő időszakok (negyedévek) aktualizálásával és a HM ut. mellékletében meghatározott Címrendkódok szerint (figyelemmel az évközi módosításokra is).

(2) Az előirányzat felhasználási terv alapját az elemi költségvetések jóváhagyásáig a kiadott költségvetési keretszámok képezik.

(3) Az előirányzat-felhasználási tervvel és annak módosításával egyidejűleg a bevételek és a kiadások várható alakulásáról negyedévente a 2. számú melléklet szerinti kimutatást (a továbbiakban: kimutatás) is el kell készíteni.

(4) Az időarányos előirányzatoktól (keretektől) való jelentős eltérést szövegesen is indokolni kell.

6. § A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) költségvetési (al)címenként (kincstári költségvetésenként) központilag állítja össze az előirányzat-felhasználási tervet, valamint a kimutatást a következőkre kiterjedően:

(1) A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok (a hazai illetmények és járandóságok) tekintetében valamennyi kiadási és bevételi előirányzatot érintően.

(2) A nemzetközi feladatokhoz kapcsolódó valamennyi kiadási és bevételi előirányzatot érintően, beleértve a személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok körében elszámolásra kerülő devizajuttatásokat, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok között tervezett kiadásokat is. Ehhez a HM ut.-ban és a fejezeti kezelésű előirányzatok éves felhasználási rendjéről szóló hatályos3. HM rendeletben (a továbbiakban: HM rendelet) foglaltak szerint a nemzetközi feladatok tervezésében és felhasználásában érintett honvédelmi szervezetek a HM KPSZH által meghatározott adatszolgáltatást teljesítenek.

(3) A tartalék előirányzatokra, továbbá – többek között az elemi költségvetések felülvizsgálatával, a szervezési intézkedések végrehajtásával, valamint egyes többletfeladatokkal összefüggésben – zárolt előirányzatokra vonatkozóan.

7. § A 8/1. Központi beruházások- és a 8/2. Ágazati célelőirányzatok költségvetési alcímek jogcímcsoportjainak előirányzat felhasználási tervét (kivéve a Hozzájárulás a NATO költségvetéséhez, a Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához, valamint a Hozzájárulás a Nyugat-európai Fegyverzeti Csoport (WEAG) működési költségeihez és az Egyéb uniós befizetések előirányzatait) a HM rendeletben meghatározott gazdálkodó szervezetek állítják össze.

8. § (1) Az előirányzat felhasználási tervet, azok módosításait és a kimutatást a 6. és a 7. §-ban meghatározott előirányzatok kivételével a honvédelmi szervezetek saját hatáskörben állítják össze, melynek során a szakszolgálati ágak által – a beszerzési tervekre is alapozva – elkészített részterveket:

a) a HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok (a továbbiakban: HM TPSZI) ellátási körébe tartozó honvédelmi szervezetek esetében az ellátást végző pénzügyi és számviteli referaturák;

b) a sajátosan gazdálkodó (önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező) honvédelmi szervezetek (a továbbiakban: SGSZ) esetében pedig a pénzügyi és számviteli szervek a honvédelmi szervezet szintjén összesítik.

(2) Az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) a központi előirányzataira vonatkozó, (1) bekezdés szerinti terveket és kimutatást a szakszolgálati ágainak a tervei alapján állítja össze.

Fejezeti előirányzat-felhasználási terv és kimutatás összeállításának rendje

9. § Az 5. § szerint 2, a HM Ingatlankezelési Hivatal (továbbiakban: HM IKH) és az MH ÖLTP esetében 3 példányban összeállított előirányzat-felhasználási terveknek, azok módosításainak, valamint a kimutatásoknak egy példányát:

(1) A HM TPSZI-k ellátási körébe tartozó honvédelmi szervezetek esetében a pénzügyi és számviteli referatúrák – a 7. §-ában meghatározott honvédelmi szervezetek, valamint HM IKH és az MH ÖLTP kivételével – az illetékes HM TPSZI részére első alkalommal a tárgyév február 20-ig, majd ezt követően a tárgynegyedévet megelőző hónap 10-ig küldjék meg.

(2) A HM TPSZI-k a megküldött előirányzat-felhasználási terveket és kimutatást vizsgálják felül, melynek során különösen a tervek és a rendelkezésre álló módosított előirányzatok összhangját ellenőrizzék. A felülvizsgált terveket és a kimutatást a HM TPSZI-k költségvetési cím/alcím szerint összesítsék. Az összesített terveket és kimutatást első alkalommal a tárgyév február 23-ig, majd azt követően a tárgynegyedévet megelőző hónap 15-ig a HM KPSZH részére terjesszék fel.

(3) Az SGSZ-ek az előirányzat-felhasználási terveket és a kimutatást első alkalommal a tárgyév február 20-ig, majd ezt követően a tárgynegyedévet megelőző hónap 10-ig a HM KPSZH részére küldjék meg.

(4) A HM IKH és az MH ÖLTP az összeállított tervek és kimutatás egy példányát első alkalommal a tárgyév február 21-ig, majd ezt követően a tárgynegyedévet megelőző hónap 15-ig közvetlenül a HM KPSZH részére küldje meg, egy példányt pedig a HM 1. sz. TPSZI részére adja át. (A tervek és a kimutatás összeállításához a HM 1. sz. TPSZI nyújtson szakmai segítséget.)

10. § A 6. § (2) bekezdésében, valamint a 7. §-ában meghatározott honvédelmi szervezetek adatszolgáltatásaikat, illetve előirányzat-felhasználási terveiket, kimutatásaikat a HM KPSZH részére első alkalommal a tárgyév február 20-ig, majd ezt követően a tárgynegyedévet megelőző hónap 10-ig küldjék meg.

11. § Az előirányzat-felhasználási terveket és a kimutatást a HM KPSZH vizsgálja felül és az általa elkészített anyagokkal együtt összesítse, ezt követően pedig és az Ámr. 138/B. § (4) bekezdésében, valamint a 138/C. §-ában meghatározottak szerint küldje meg a Pénzügyminisztérium és a Magyar Államkincstár részére.

Egyéb előírások

12. § (1) Az előirányzat-felhasználási, illetve az összesített előirányzat-felhasználási terveket, azok

módosításait, továbbá a kimutatásokat írásban és számítástechnikai adathordozón (excel formátumban) kell megküldeni, felterjeszteni.

(2) Az előirányzat-felhasználási, illetve összesített előirányzat-felhasználási terveket és azok módosításait, továbbá a kimutatásokat az összeállításukra kötelezett honvédelmi szervezetek vezetői hagyják jóvá.

Vegyes, átmeneti és záró rendelkezések

13. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba4, rendelkezéseit első alkalommal a 2005. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.

(2) A 2005. évi előirányzat-felhasználási terv összeállítása és azok módosításai során a HM IKH és az MH ÖLTP 2005. évi kiadási előirányzat-megtakarítási kötelezettségként további intézkedésig a 2004. évre vonatkozóan 2004. novemberében írásban meghatározott összeggel azonos összegű előirányzatot számvessen.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet a 22/2005. (HK 6.) HM utasításhoz

(null)

szervezet

 

Nyt. szám:

Jóváhagyom!

..........................., 200.... ............................., ........

................................................................................

honvédelmi szervezet vezetője

Előirányzat felhasználási terv
(MINTA)

Kv-i (al-)cím, CRK

M Ft-ban, egy tizedessel

CRK
megnevezése

I. negyedév

II. negyedév

III. negyedév

IV. negyedév

Összesen

Kötelező
megtakarítás
összege

Kiadás

Támogatás

Bevétel

Előirányzat-
maradvány

Bevétel
összesen

Kiadás

Támogatás

Bevétel

Előirányzat-
maradvány

Bevétel
összesen

Kiadás

Támogatás

Bevétel

Előirányzat-
maradvány

Bevétel
összesen

Kiadás

Támogatás

Bevétel

Előirányzat-
maradvány

Bevétel
összesen

Kiadás

Támogatás

Bevétel

Előirányzat-
maradvány

Bevétel
összesen

1

2

3

4

5

6 = 3+4+5

7

8

9

10

11 = 8+9+10

12

13

14

15

16 = 13+14+15

17

18

19

20

21 = 18+19+20

22 = 2+7+12+17

23 = 3+8+13+18

24 = 4+9+14+19

25 = 5+10+15+20

26 = 23+24+25

27 = 26-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B102

90,2

93,0

5,8

15,2

114,0

95,4

93,0

5,1

15,6

113,7

110,7

93,0

8,0

0,0

101,0

100,2

93,0

5,6

0,0

98,6

396,5

372,0

24,5

30,8

427,3

30,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitöltési segédlet:

A Kiadás oszlopokban a várható felhasználások negyedéves ütemezését kell kimutatni.

A Bevétel összesen oszlopok a várható bevételek alakulását mutatja be, összegezve a támogatás, a bevétel és az előirányzat-maradvány igénybevételét.

A kiadás és bevétel összesen oszlopok összegei eltérnek egymástól, a különbség az utasítás 13. § (2) bekezdésében csak a HM IKH és az MH ÖLTP részére előírt kötelező megtakarítás összege, illetve annak negyedéves alakulása. Összességében megegyezik az előző évi előirányzat maradvány igénybevételével.

A bevétel oszlopokban a szervezetet megillető saját bevételeket, illetve átvett pénzeszközöket kell szerepeltetni.

............................................, 200... .................................................. .........

 

.............................................................................

 

pénzügyi vezető*

* Megjegyzés: a pénzügyi és számviteli referatúra vezetője, vagy a HM TPSZI igazgatója, vagy az SGSZ-ek pénzügyi és számviteli vezetője.

Készült: ........ példányban

Egy példány: ........ lap

Iksz.: ........

Készítette:

Kapják:

2. sz. melléklet a 22/2005. (HK 6.) HM utasításhoz

(null)

szervezet

Kimutatás a bevételek és a kiadások várható alakulásáról
(MINTA)

Nyt. szám:

Jóváhagyom!

..........................., 200.... ............................., ........

................................................................................

honvédelmi szervezet vezetője

Kv-i (al-)cím, CRK

M Ft-ban, egy tizedessel

Megnevezés

Aktuális
előirányzat

Teljesítés .... hó
31-ig

Különbség

Bejelentett de
pénzügyileg
nem teljesített
kötelezettség-
vállalás
összege

Várható
kiadások az
5. oszlopban
foglaltak
nélkül

Tervezett
kiadási
megtakarítás

Összesen

Bevételi
teljesítés

Még várható
bevétel

Várható bevétel
összesen

Bevételek
és kiadások
különbsége

1

2

3

4 = 2-3

5

6

7

8 = 5+6+7 = 4

9

10

11 = 9+10

12 = 11-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

............................................, 200... .................................................. .........

 

.............................................................................

 

pénzügyi vezető*

* Megjegyzés: a pénzügyi és számviteli referatúra vezetője, vagy a HM TPSZI igazgatója, vagy az SGSZ-ek pénzügyi és számviteli vezetője.

Készült: ........ példányban

Egy példány: ........ lap

Iksz.: ........

Készítette:

Kapják:

*

Az utasítást az 56/2007. (HK 12.) HM utasítás 12. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2007. június 8. napjával.

1.

Jelenleg az 5/2005. HM utasítás.

2.

Jelenleg a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló CXXXV. tv.

4,

Az utasítás aláírásának napja: 2005. február 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére