• Tartalom

2239/2005. (X. 28.) Korm. határozat

2239/2005. (X. 28.) Korm. határozat1

a terrorfelderítés műveleti koordinációjáról és a Terrorellenes Koordinációs Bizottság létrehozásáról2

2010.09.01.

Figyelemmel a Magyar Köztársaság nemzetközi terrorizmus elleni fellépésben vállalt kötelezettségeire, különösen az országot közvetlenül érhető terrortámadás megelőzésére, elhárítására, megakadályozására, s az erre való felkészülésre, a Kormány a terrorveszéllyel, illetve terrorfenyegetettséggel kapcsolatos információk együttes értékelésének, azok hatékonyabb felhasználásának érdekében az alábbi határozatot hozza:

1.3 A Nemzetbiztonsági Kabinet munkáját – a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése szerinti testületként – Terrorellenes Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: TKB) segíti, amely a Magyar Köztársaság nemzetközi terrorizmus elleni fellépésben vállalt kötelezettségei teljesítésének előmozdítása érdekében összehangolja az ország érdekeit esetlegesen fenyegető terrorcselekmény felderítését, illetve megelőzését.

2.4 A TKB feladata a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendvédelmi szervek által műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködés keretében szerzett, a terrorizmusra és terrorcselekményekre – ideértve az Alkotmányban rögzített jogállami berendezkedést, annak alapintézményeit és alapértékeit támadó és veszélyeztető hazai és külföldi tevékenységet – vonatkozó információk cseréje, összegzése, értékelése, illetve válsághelyzetben a felderítő, műveleti intézkedések összehangolása és a szükségesnek ítélt hatósági intézkedések kezdeményezése.

3.5 A TKB a Terrorelhárítási Központ (a továbbiakban: TEK) logisztikai bázisán (annak infrastruktúrájával és személyi állományával), az TEK főigazgató elnökletével (a továbbiakban: elnök) működik. A TKB állandó tagjai: az Alkotmányvédelmi Hivatal (a továbbiakban: AH), az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Katonai Biztonsági Hivatal, a Katonai Felderítő Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (a továbbiakban: SZBKK), valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal képviselői. Szükség esetén – eseti jelleggel – a TKB elnöke meghívottakkal bővítheti a résztvevők körét.

4.6 A TKB – feladatainak hatékony ellátása érdekében – hasznosítja az AH, valamint a SZBKK adatbázisát. Az AH és a SZBKK főigazgatói – a TKB elnökével történő megállapodása alapján – kijelöli azt az állandó kapcsolattartó személyt, aki biztosítja az AH, a SZBKK és a TKB közötti kölcsönös információcserét.

5. A Kormány utasítja az irányítása alá tartozó állami szerveket, továbbá felkéri az egyéb állami szerveket, hogy működjenek együtt a TKB állandó tagjait alkotó szervekkel, különösen a terrorveszélyeztetettségre vonatkozó információknak a TKB illetékes tagja számára történő megküldésével.

6.7 A TKB a hozzá eljuttatott információkról és az annak alapján tett intézkedésekről tájékoztatja a Nemzetbiztonsági Kabinetet.

7. A TKB a Nemzetbiztonsági Kabinetnek szükség szerint, de legalább félévente beszámol a tevékenységéről, az érintett szervekkel történő együttműködésről.

8.8 A TKB működési rendjét maga alakítja ki. A TKB ülésére az állandó tagok napirend felvételét kezdeményezhetik. A napirendre vonatkozó javaslatot az elnökhöz írásban, indokolással ellátva kell benyújtani.

9. A TKB tagjainak és az egyéb érintett szerveknek a TKB részére történő tájékoztatási kötelezettsége nem érinti azok jogszabályban, vagy az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben előírt tájékoztató tevékenységét és egyéb kötelezettségeit.

10. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

1

Megjelent: Határozatok Tára 2005. évi 49. szám.

2

A határozatot az 1824/2015. (XI. 19.) Korm. határozat 50. pont a) alpontja hatályon kívül helyezte 2015. november 20. napjával.

3

Az 1. pont a 1176/2010. (VIII. 19.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

4

A 2. pont az 1228/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. pontjával megállapított szöveg.

5

A 3. pont a 1176/2010. (VIII. 19.) Korm. határozat 3. pontjával megállapított szöveg.

6

A 4. pont a 1176/2010. (VIII. 19.) Korm. határozat 4. pontjával megállapított szöveg.

7

A 6. pont a 2121/2006. (VII. 11.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított, valamint az 1164/2009. (IX. 29.) Korm. határozat 4. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 8. pont az 1228/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 3. pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére