• Tartalom

24/2005. (BK 14) BM utasítás

24/2005. (BK 14) BM utasítás

A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége működési rendjéről

2012.07.01.
A Magyar Köztársaságban – a történelmi hagyományokhoz híven –a huszár és katonai hagyományok őrzése, a lovas szolgálat, a lovas díszelgés tradicionális nemzeti feladat, amely hagyományok folytatására a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége hivatott, amelyre tekintettel kiadom az alábbi
utasítást.
1.1 Az Utasítás célja a Magyarország nemzeti ünnepein és más állami protokoll keretén belül megrendezett ünnepségek során a magyar lovas nemzeti hagyományok felelevenítése, az ünnepségek keretébe történő beépítése.
2. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység (a továbbiakban: Díszegység) feladata a központi állami és nemzeti ünnepeken a magyar lovas hagyományőrzés értékeit felhasználva, igény szerint a közjogi méltóságok rendezvényein és nemzetközi rangú eseményeken lovas díszelgés végrehajtása.
3. A Díszegység 37 fős díszelgő egységből és 6 fő tartalékból áll.
4. A Díszegység állományát a rendőrség megfelelő képzettséggel rendelkező hivatásos állományú tagjai, valamint – külön megállapodás alapján – a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovasai, illetve erre a célra felkért más tagok alkotják.
4.2 A Díszegység a feladatait a Készenléti Rendőrség (a továbbiakban: KR) parancsnokának alárendeltségében látja el.
5.3 A díszelgési feladatok irányítását, koordinálását – mint a Díszegység parancsnoka – a KR Lovas Alosztály vezetője végzi.
6. A Díszegység mellett – mint a belügyminiszter tanácsadó testülete – Lovas Szemlebizottság (továbbiakban: Szemlebizottság) működik. A Szemlebizottság működése során
a) együttműködik:
aa) a hazai és külföldi – hasonló rendeltetésű – lovas szervezetekkel,
ab) az állami, társadalmi és gazdálkodó szervezetekkel,
ac) az állampolgárokkal és azok közösségeivel,
b) közreműködik a huszár és katonai, valamint a magyar nemzeti lovas hagyományok megőrzése és felelevenítése terén adódó feladatok végrehajtásában.
7.4 A Szemlebizottság létszáma 15 fő. Elnökét és nem állandó tagjait a belügyminiszter egyetértésével az országos rendőrfőkapitány kéri fel. A Szemlebizottság állandó tagjai; az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) rendészeti főigazgatója, a KR parancsnoka, valamint a Díszegység parancsnoka.
8. A Szemlebizottság a tagjaiból és a felkért közreműködőkből albizottságokat hozhat létre. Az albizottság feladatait a Szemlebizottság határozza meg.
9. A Szemlebizottság elnöke és tagjai külön díjazásban nem részesülnek, részükre költségtérítés állapítható meg.
11.5 A Szemlebizottság maga állapítja meg ügyrendjét, melyet az országos rendőrfőkapitány hagy jóvá.
12.6 A Szemlebizottság javaslatot, ajánlást tesz az országos rendőrfőkapitánynak a Díszegység működésével kapcsolatos észrevételeiről, különösen a Díszegység létszámára, ruházatára, felszerelésére vonatkozóan.
13.7 A Szemlebizottság a költségvetés tervezésekor a működési költségek mértékével kapcsolatban javaslattal élhet az országos rendőrfőkapitány felé.
14.8 A díszelgési feladatok végrehajtása során a Díszegység parancsnoka együttműködik a KR kiemelt rendezvények biztosításáért felelős parancsnokával.
15.9 Az ORFK rendészeti főigazgatója a hivatásos állomány tagját vezényli a díszelgési feladatok végrehajtására, a KR parancsnoka a polgári tagokat – az erre vonatkozó szerződés megkötésével – felkéri a díszelgésen való részvétele. A Díszelgésen részt vevő polgári tagokra a Díszegység parancsnoka tesz javaslatot a KR parancsnokának.
16. A rendőrség hivatásos állományú tagját a jogszabályban megállapított járandóságok, a felkért tagokat a külön megállapodás szerinti díjazás, illetőleg költségtérítés illeti meg.
17. A díszelgési feladatokat végrehajtó egység tagjait – a díszelgő keret tagjának és lovának alkalmassága figyelembe vételével – a Díszegység parancsnoka jelöli ki.
18.10 A díszelgésre történő felkérést az eredményes felkészülés és szolgálatszervezés érdekében minden esetben az igénybevétel előtt legalább 10 munkanappal korábban kell eljuttatni a KR parancsnokához.
19.11 A Díszegység éves szintű működési költségeit a KR költségvetési keretébe kell betervezni és e szerv gazdasági egysége látja el a gazdálkodással kapcsolatos feladatokat.
20. Az Utasításban foglaltakat az érintett állománnyal ismertetni kell.
21. Ezen Utasítás a közzététele napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének megalakításáról és működési rendjéről szóló 6/2001. (BK 3.) BM utasítás.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
1

Az 1. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 4. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont b) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 5. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 7. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont c), d) és e) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 11. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont f) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 12. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont g) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 13. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont h) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 14. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont i) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 15. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont c) és d) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 18. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 19. pont a 28/2012. (VI. 29.) BM utasítás 1. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére